ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
metinakbilgic
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
06 Kasım 2006 17:54
Son Ziyaret:
16 Kasım 2012 19:22
Toplam Mesaj:
12 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Metin Akbilgiç

SON 10 MESAJI

Karantina akvaryumu için teknik önerileriniz?
250 lt bitkili akvaryumu bir kaç ay önce kurdum, düşe kalka gidiyoruz. Canlı doğuran, colissa ve tetra larla ilgileniyorum. Salyangoz ve karides de ekleyeceğim. Ancak korkudan hiç bir şey yapamaz oldum.

Akvaryumcudan biraz bitki, biraz balık aldım, o ana kadar düzgün olan akvaryumum dağıldı. Ölen ölene. İlaç tedavi falan derken, epey telef oldu. Malum balıkları tedavi ederken bir yandan başka şeyleri batırıyoruz.

2-3 akvaryumcu daha geziyorum, resmen hastalık yuvası hepsi. Ölü balıklar akvaryumların tabanında ve kimsenin umurunda değil. Amcalar basmışlar fiyatı 3 katına, ölen ölür kalan sağlar bizimdir niyetiyle ticaret (??) yapıyorlar. Belli ki balık yanında bol bol ilaç da satmak işlerine geliyor. (sözüm meclisten dışarı)

Şimdi balık eklemek, bitki eklemek, salyangoz vs sokmak korkutuyor. Sorularım şunlar;

Karantina için 2. akvaryum kursam ne kadar işe yarar?

Malum, çok fazla bütçe ve yer ayırmak istemiyorum, kaç lt lik bir akvaryum ve teknik malzeme önerirsiniz ?

İlaçlama vs nasıl olmalı ?

Kaç günde/haftada balığın veya salyangozun sağlıklı olduğuna karar verilir ?

Yeni alınan bitkiler için bu akvaryumu kullanabilir miyim?

Şimdiden çok teşekkürler...
metinakbilgic2011-12-31 13:01:13
Tetra,lepistes,moli,kılıç kuyruk, Bunları bir arada beslesem olurmu?
Bu tür karışık türlerin bulunduğu akvaryumlar çok güzel olabiliyor ancak zaman içerisinde sizin sağlamış olduğunuz koşullara göre "doğal seleksiyonu" takip edebiliyorsunuz. Ben sizin bu türleri yıllar içerisinde bir kac kere besledim.

Size kişisel önerilerim...

Tetralar 6 dan bile fazla olursa iyi olur. Nede olsa balık ölümü kaçınılmaz. Ben 8 tane almıştım, zaman içerisinde 3-4 tanesi öldü, sayı azalınca davranişları da değşti. Şimdi çok mutlu değiller. Gidip yeni balık almaya hem üşeniyorum hem de korkuyorum.

Lapistesler mutlaka çoğalacaklar. Moliler zaman içerisinde azalacaktır. Muhtemelen bir süre sonra sayıları arasında sayısal açıdan epey dengesizlik olacaktır.

1 yıl içerisinde Lapistes türleri birbiriyle karışacak ve sonunda birbirlerine benzeyecekler. Arada değişik görüntüde erkek eklemek güzel olabilir.

Plati eklerseniz göreceksiniz ki bu tür daha dayanıklı. Plati sayısı belirgin şekilde artacak.

Bol bitki koyarsanız, rafya, yavruluk falan gibi şeylere ihtiyacınız kalmaz. Hem balıklar strese girmez hem de siz rahat edersiniz. Yavru sayınız az olur ama populasyon dengeli artar.

Bence ihtiyacınız, iyi bir filtre, çabuk büyüyen bitkiler, dengeli ve taze yem.

Kolay gelsin.
Guramilerdeki son durum
7. gun

Bütün lapistesler bye-bye. Sadece ben farkinda olmadan doğmus 1-2 yavru goruyorum.

8. gun

Durumu kötü olan guramim öldü. Çöpçü, plati, palyaco lar gayet mutlu. Bitkiler büyüyor.
2. kez ilacladım akvaryumu. Biraz tuz attım. Sıcaklık 26-27 bandında. Filtre 10 saat kapalı, havalandırma acık.

9.
Filtre sürekli açık, havalandırma açık. Galiba hastalık pek ilerlemiyor. Sadece 2 guramimde yuzgec erimesi var ama ilerlemiyor.
metinakbilgic2011-12-24 11:42:35
Guramilerdeki son durum
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler: Sırtta yüzgec kızarması, erimesi, kafa üzerinde yara.

Akvaryum Kapasitesi (litre): 250

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 4 colisa, 7-8 lapistes, 4 plati, 4 copcu

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): 26derece

Filitrasyon: 1200 lt / saat

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: 1 gun once tetra general tonic 25-30 ml

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : Akvaryum uzun süredir yarım su ile duruyordu. Bir kac gun once suyunu tamamladım. Yeni lapistesler ekledim. Sanırım 1 kere yanlışlıkla eskimiş bayat yem verildi. Balıklar yemedi ama yemler dipte kaldı.

1. gün
Lapistesleri aldığım günün ertesi gün 1 tane erkek öldü.

2. gün
Guramilerden 2 sinde erime başladı.

3. gün
Bakteri nedenli bir hastalık olduğunu düşünüp General Tonic ekledim. 1-2 saat bekledim sonra filtreyi tekrar çalıştırdım.

4. gün
Aradan 1 gün geçti. 1 dişi lapistes öldü.

Guramilerden durumu kötü olan yan yüzmeye başladı.

Nedir acaba durum, tecrübeli arkadaşlardan öneri rica edeceğim.. Teşekkürler..

Akvaryuma Müdahale Ne Sıklıkla yapılmalı
Konu benim de çok ilgimi çekti. Burada her hangibir bilgi paylaşacak düzeyde değilim ancak Mart,2007' de kurduğum yaklaşık 100lt lik akvaryumun durumunu anlatmak istiyorum.
 
Öncelikle çok tecrübeli, çalışkan yada disiplinli olduğum söylenemez. O sebepten dolayı bu forumdaki hemen her konuyu okudum ve buradaki arkadaşların bilgi ve tecrübelerinden çok yararlandım. Amerika'yı yeniden keşfetmeye çalışmadım.
 
Yetiştirmesi kolay canlı doğuranları seçtim. Bitki olarak da her yerde bulunabilen, ışık gereksinimi az veya orta bitkiler aldım.
 
Akvarymun aydınlatmasını OSRAM FLUORA floresanı takılacak şekilde değiştirdim. Lambanın otomatik açılıp kapanması için saatli anahtar aldım.
 
 
0,7-1,2 mm lik kuvars kumu kullandım. Akvaryum içerisine çok bol bitki yerleştirdim ancak bundan başka yabancı hiçbir obje, ıvır-zıvır koymadım.
 
Buharlaşmayı engelliyecek şekilde kapak ayarladım.
 
Tetratec 1200 dış filtre koydum, kaliteli 300W lık ısıtıcı aldım ve 1,5 yıl boyunca elimi suya asla sokmadım.
 
Önce su, sonra bitki bir kaç gün sonra da canlıları ekledim.
 
Mesajın bundan sonraki kısmı, forumda bilgi ve tecrübe aktaran, yol gösteren üstadlara karşı biraz haksızlık olacak ama,
 
Mart2007'den bu yana hiç su değiştirmedim. Sadece bir kaç kere azalan suya 5-6 litrelik eklemeler yaptım. Dip çekimi nedir, nasıl yapılır bilmiyorum.
 
Floresan iyi olduğu için bitkiler inanılmaz büyüdüler. Bitkiler büyüdükçe bakım ihtiyacı azaldı. Camlar veya diğer malzemeler yosun kaplanmadılar.
 
1,5 yıl içerisinde filtreyi sadece 4 kere temizledim. Asla klorlu su kullanmadım. Bu forumda anlatılanlar gibi içindeki suyu kullanarak temizledim. Sadece uzun süre beklemiş suyu filtreye ekleyerek akvaryuma bağladım.
 
Ne doğru düzgün yemleme yapıyorum ne de bitkileri buduyorum. Abartı derecede bitki dolu olduğu için yavruluk da kullanmıyorum. Ölen balık olursa, onu almak için bile kepçe kullanmadım. aslına bakarsanız geçen sene aldığım kepçenin nerde olduğunu bile unuttum.
 
Sonuç :
 
"Lapistesler" inanılmaz iyi durumdalar. Üreme de oluyor, bazen öldükleri de oluyor. Bence doğal döngüden daha farklı değil.
 
"Platy" lerin sayıları artıyor, bu gidişle baskın tür haline gelecekler.
 
"Beyaz ay moli" lerin sayısı artmıyor, ölüm de olmuyor.
 
"Black moli" lerin sayısı azaldı ve sonunda yok oldular.
 
Makrakantalar çok mutlu, "yeni bir salyangoz bulsak da yesek" diye dipte geziniyorlar.
 
Çöpçü sayısı değişmiyor ancak büyüyorlar.
 
Akvaryumum çok güzel gözükmüyor, içi biraz amazona dönmüş, bitkiler birbirine karışmış durumda. Ama canlılar sorunsuz yaşıyorlar. Onlar bana dokunmuyor bende onlara dokunmuyorum :)
Kuvars kum ?
Anadolu tarafından bir numara da ben vereceğim.
 
AEC Kimya, Çetin Bey 05335476243. Deposu İçerenköy'de. Belki Avrupa tarafına servis yaptığı bir güne denk getirebilirsiniz.
 
Eger yolunuz bir gün Lüleburgaz'a düşerse bende Kuvars kumu fabrikamızdan memnuniyetle verebilirim. Lütfen özel mesaj atın.
Akvaryum havuz ( son fotolar sayfa 5 ve 6 da )
Polyester konusunda burada fikir veren arkadaşlara aynen katılıyorum. Bence polyester teras gibi gece-gündüz, yaz-kış sıcaklık değişikliklerie açık ortamda sakıncalı olabilir. Polyester sıcaklık değişimlerinde cok fazla esneme-sünme yapar. Bu durumlarda yapıştığı yerden ayrılma, kopma ve çatlama problemleri kaçınılmaz hale gelebilir.
 
Mutlaka reçine kullanacaksanız polyester yerine uygun katkılarıyla beraber epoksi kullanabilirsiniz. Genel olarak epoksi fiyatları polyesterin 3-4 katı pahalı olabilir. Bu tür reçineleri kullanırken, uygulama ve sertleşme sırasında ortaya çıkan kanserojen gazları solumamanız gerekir. 
 
Ayrıca epoksinin güneş ışıgında da bol bol bulunan UV ışınları karşısında sarardığını biliyorum. Sanırım kullanım sırasında sertleştirici, geciktirici katkılarıyla beraber UV katkıları da kullanmanız gerekebilir.
 
Bu kadar dezavantaja ragmen reçineler her türlü yüzeye uygulanabilir, renklendirilebilir ve rahatsız etmeyen ince bir katmanla işinizi çözebilirler.
 
Su yalıtımı ile ilgili Koster veya Sika firmalarından, epoksi için de BASF firmalarından bilgi alabileceğinizi tahmin ediyorum.
 
 
 
Elektrik Kesintisi ve Bakteri Ömrü
Konu ile ilgili bilgi paylaşımı yerine ancak bir durum ve ucuz atlatma paylaşımı yapabilirim.
 
50 lt lik çok bol bitkili canlı doğuran akvaryumuma beyaz benek musallat oldu. 2 gün içinde 3-4 balık kaybettim ve makrakantalara sıçramasının ardından benekleri fark edebildim. Hemen her derde deva forumumuza başvurdum. Gereken ilaçlar, ısı yükseltmesi, hava motoru takviyesi, aydınlatmanın ve dış filtrenin kapatılması ile bir kaç gün içinde problemler -en azından görünürde- kayboldu.
 
Bende bu konuyu daha önce okumayı atlamış olmam sebebiyle, gönül rahatlığıyla 4-5 gün kapalı kalan dış filtreyi çalıştırdım.
 
Kapalı kalan süre içinde bakterilerin ölebileceğini aklıma bile getirmemişim. Hatta madenci olmama rağmen H2S tehlikesini düşünememem büyük hata.
 
Şu an itibarıyle filtre 1,5 gündür çalışıyor. Henüz balık kaybetmemiş olmamı tecrübesizliğime rağmen büyük şans olarak görüyorum.
Makrakanta ve salyangoz sorunu...
120 lt bol bitkili akvaryumumda canlı doğuranlar bulunuyor. Aldığım bitkilerle beraber salyangozlar musallat oldu. Başta gayet sevimli bulsam da şimdi tam bir işgal durumu söz konusu.
 
Kimyasal madde kullanmak asla istemiyorum. Zararlı olacağına eminim.
 
Forumda salgangoz sayısını azaltmak için akvaryuma Makrakanta ekleyenleri okudum. Bazıları memnun, bazıları değil. Ögrenmek istediğim böyle bir işe girişirsem ne büyüklükte ve kac adet Makrakanta eklemem gerek.
 
Carrefourdaki akvaryumcularda 4-5 cm lik Makrakanta'lar için 12 YTL/adet fiyat gördüm. Sizce uygun mu?
 
300 lt lik yeni bir akvaryum hazırlattım. Malzemeler ve sistemde eksiklerim olduğu için kurmayı sürekli erteliyorum. Salyangoz işini acaba yeni akvaryumda çözmek daha kolay olur mu?
 
Tecrübeli arkadaşlara şimdiden teşekkürler....
metinakbilgic2007-11-24 12:32:47
Malawi’ler ve bitkilendirme..
Cevaplar icin cok tesekkur ederim..

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.