ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Orhan76
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
3741
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
15 Ağustos 2023 11:26
Son Ziyaret:
2 Saat 54 Dakika önce
Toplam Mesaj:
2730 [3.11 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
471 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Orhan Barbol
Doğum Tarihi:
09 Haziran 1976
Yaş:
49
İl:
Denizli
Meslek:
Maden Yüksek Mühendisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

40lt Bitkili Lepistes Cüce Vatoz Komando Cory 140lt Bitkisiz Orta-Güney Amerika Ciklet Leopar Vatoz 25lt Bitkili Neolamprologus Leleupi 25lt Bitkili Galaxy-Harlequin Rasbora 25lt Bitkili Kardinal Neon Tetra 25lt Bitkili Pseudomugil Gertrudae

SON 10 MESAJI

Denizli İli, Dalaman Çayı Havzası Ve Çay Balıkları
[QUOTE=HarunYILDIRIM]Orhan abi , öncelikle hayırlı olsun. Değerli bilgilerin içinde teşekkür ederim sayende bilmediğim şeyler öğrendim.
Çalışmalarında kolaylık ve başarılar dilerim.
Selamlar, saygılar
(Konuyu kaçırmışım hakkını helal et, acayip yoğunum biraz dalgınlık ve zamansızlık var [:((] )[/QUOTE]

Harun Kardeşim konuyu beğendiğine memnun oldum. Estağfurullah ne demek, senin de Tayfun kardeşimin de bende yeri ayrıdır. Her daim görüşemesek de gönüllerimiz bir. Zaman zaman iş güçten fırsat bulamıyorsun biliyorum hakkım her zaman helal, sen de helal et [:)] Kendine iyi bak, işlerin uygun oldukça daha sık gelirsen seni de Tayfun kardeşimi de buralarda görmek isterim. Tekrar görüşmek dileğiyle [:)] [:iyi:]
Akvaryum Kurulumu
[QUOTE=suatcan]Merhaba arkadaşlar

95x50x45 210 litre ve 85x50x45 190 litre

İki katlı akvaryum kuruyorum

Demosoni veya canlı doğuran türleri düşünüyorum
Aydınlatma mevcut
Hazırda silis kum mevcut
200w ısıtıcı mevcut
Bol miktarda ganys kayası ve lav kayası mevcut
Anubisa ve saz mevcut

Bazı sorularım var
1- Tasarım tavsiyesi
2-Dış filtre hariç filtrasyon olarak ne yapabilirim maliyeti düşük
3-Hava motoru olarak sessiz ve güçlü bir motor önerisi
4-ilk kurulumda kaç gün beklemeliyim

İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim

[/QUOTE]

Merhabalar, seçtiğiniz canlı türüne göre sorularınıza yanıt vermeye çalışacağım,

1- Tasarım tavsiyesi

Demasoni için tasarım sade ve özellikle bolca gnays kayası kullanılarak ve çeşitli saklanma alanları mağara gibi yapılar oluşturulursa cikletlerin bir çok ihtiyacını karşılamış olursunuz. Lav taşı kullanmanızı tavsiye etmem zira demasoniler kayalarla çok haşır neşir olan baskın bölgeci balıklar bu nedenle lav taşı vücutlarında çeşitli kesikler oluşturabilir. Bitki olarak Anubiası kullanabilirsiniz velakin saz bitkisini büyük ihtimalle silis kumu oynatarak kazarlar ve bitkiyi sökerler. Canlı doğuran beslenmesi durumunda lav kayası kullanılabilir, bitkileri de kullanabilirsiniz bunun haricinde ekstra dallar kullanmak görselliği bir miktar daha zenginleştirir.

2-Dış filtre hariç filtrasyon olarak ne yapabilirim maliyeti düşük

Dış filtre haricinde özellikle Demasoniler için büyük boy pipo filtre ile beraber bir tepe filtre/üst sump kullanabilirseniz gayet güzel az maliyetli bir filtrasyon sağlayabilirsiniz. Tepe filtreleri ya da üst sump ları demasoniler için bir araştırmanızı tavsiye ederim bildiğim kadarıyla Sobo'nun uygun üst filtreleri mevcut. Canlı doğuranlar için ise sadece hacminiz büyük olduğu için belki 2 adet orta boy pipo filtre yeterli olacaktır.

3-Hava motoru olarak sessiz ve güçlü bir motor önerisi

Ben Tetra APS 100 kullanıyorum çok sessiz ve randımanlı çalışan bir cihaz, oldukça memnunum, sizin akvaryumlarınız içinse 2 adet 200 litrelik akvaryum olacaksa ya 2 adet Tetra APS 200 ya da bir adet çift çıkışlı Tetra APS 400 tavsiye edebilirim. Bunun haricinde fiyatları biraz daha yüksek olsa da Eheim Silent Air ve JBL Prosilent da çok kaliteli ve sessiz cihazlardır. Yalnız ben tecrübe ettiğim fiyat/performans ürününü salık verdim.

4-ilk kurulumda kaç gün beklemeliyim

En az 1 hafta 7/24 filtreleri ve ısıtıcıları çalıştırarak bekleyin. Bu arada günlük bakteri kültürü şarj edin. İşiniz garantili olsun isterseniz 2 haftadan önce balık eklemesi yapmayın. Özellikle çoğu zaman Demasoniler gibi Afrika cikletleri koloni olarak tüm bireylerle beraber tanka ekleniyor bu nedenle bu canlılar özelinde konuşmak gerekirse en az 2 hafta bekleyin bu sırada bakteri şarj işine önem verin. Kaliteli ürünler kullanmak özellikle ilk kurulumda çok önemlidir. Sera Nitrivec, Seachem Stability, Aqua Forest Life Essence, Tropical Bacto Active tavsiye edebileceğim ürünler arasındadır.

Şimdiden başarılar dilerim. Kolay gelsin.
Transgenetik Tetra Beyaz Benek
[QUOTE=Jepue]

Herkese merhaba,
40X38x38 =55 litre gibi bir akvaryumum , içersinde bir pipo filtre var. Bunun içinde 2 transgenetik tetra ve bir vatoz vardi.10 gün önce 6 trans genetik tetra alarak akvaryuma ekledim şuan 8 trans genetik 1 tane vatoz var. Yeni gelen trans genetiklerin bir tanesinde bir tane eski tetranın kuyrufunda beyaz leke gördüm. Sanırım beyaz leke hastalığı . Yayılmadan nasıl iyileştirebilirim? Neler yapmalıyım? Akvaryum derecesi : 23 , su ph vs gibi bilgilerim yok.[/QUOTE]

Akvaryumda ısıtıcı göremedim. Şayet ısıtıcı yoksa bir an önce 50 wattlık bir ısıtıcı alın ve akvaryum su sıcaklığını 25-26c' ye sabitleyin. Ardından en az %50 su değişimi yaparak yerine, dinlenmiş/ya da klorsuz taze su (aynı sıcaklıkta) ekleyin. Daha sonra Sera Baktopur, Crystalpro Spotex ya da Seachem Paraguard (veya Seachem Cupramine eğer omurgasız canlı yoksa tankta) ilaçlarından birini imalatçısının tavsiye ettiği dozlarda kullanın. Beyaz benek oldukça bulaşıcı bir hastalıktır zira gördüğüm kadarıyla bir çoğuna da malesef bulaşmış, bu nedenle söylediğim ilaçlardan birini akvaryumda kullanın. Su değişimlerini en az haftada bir, ilaç tedavisinden sonra en az %35-%50 olacak şekilde her daim aksatmadan taze ve akvaryumunuzdaki sıcaklıkla aynı derecede (25-26c) suyla yapın. Geçmiş olsun umarım yakında iyileşirler. [EDIT]Orhan76,2026-01-08 12:17:53[/EDIT]
Flowerhorn Yüzgeçteki Beyaz Nokta
[QUOTE=Akrattin]

Bactopur bendeki şu hocam: https://www.sera.de/tr/ueruen/tatli-su-akvaryumu/sera-baktopur/
Bakteriyel enfeksiyonlara karşı su hazırlayıcı (örneğin ağız ve yüzgeç çürümesi)

Dezenfekte eder ve iyileşmeyi destekler.

Aeromonas ya da Pseudomonas bakterilerinin enfeksiyonları ile Columnaris hastalığı, yüzgeç çürümesi, solungaç çürümesi gibi tipik bakteri hastalıklarında tatlı suda kullanım için su filtresi.

Tedavi aynı zamanda yaralı deri beneklerinde ikinci enfeksiyonları önlemek için, balık sülükleri, balık bitleri ya da asalak kabukluklar gibi dış parazitlerin enfeksiyonu durumunda da kullanılabilir.


----
[/QUOTE]

Evet biliyorum benim de daha evvelce Amerikan cikletimde kuyruk erimesi için kullandığım faydalı ve güçlü bir ilaç. Bunu genelde ana tankta kullanıyoruz ve fakat senin de belirttiğin gibi bir kovada metilen banyosu gibi yaptırırsan akvaryum filtrendeki faydalı bakteriler bir şekilde hasar görmez su değerlerini tekrar baştan toparlamak için uğraşmana gerek kalmaz. İçeriğinde metilen ve akriflavin (ve başkaca maddeler) bulunduğu için zaten imalatçı sadece iç parazit tedavisi değil ikincil enfeksiyonlar ve deri tedavisinde de kullanılabileceğini salık vermiş. Bu nedenle bir kullanmanda fayda görebilirsin, aynı ilacın ben faydasını gördüm, oldukça geniş spektrumlu (Brightwell gibi) bir ilaç umarım kısa zamanda problemin çözülür.
Denizli İli, Dalaman Çayı Havzası Ve Çay Balıkları
[QUOTE=GhostKoi]Merhaba, yakın bir coğrafya olduğundan balıklarla ilgili ayrıntıları sabırla beklemekteyiz. Burada değineceğiniz bilgiler bir biyotop akvaryum oluşturma çabasındaki kişiler için ışık tutabilir.

Bölgede çok gezen biri olarak çayın denize döküldüğü alanı yüzeysel olarak inceleme fırsatım oldu. Havza Dalaman ilçesine çok yakın ve havaalanına teğet geçtiğinden ciddi bir kirlenme tehdidi altında olduğunu söyleyebilirim.

Bir de, aynı bölgede olması ve isim benzerliğinden dolayı çok karıştırılan "[B]Dalama[/B]" köyünden söz etmek istiyorum. Bu köy Aydın'ın Efeler (Yenipazar?) ilçesine bağlı yaklaşık 2000 yıllık tarihi olan bir köydür. Büyük Menderes, Ayaklı Çay, Çağlayan Çayı, Kurudere Çayı, Evlenbey Çayı, Eymir Deresi ve Çarşı Deresi gibi akarsuların geçtiği bir yer olsa da [B]Dalaman[/B] çayıyla bir alakası yoktur. Kurtuluş savaşımızın başlangıcında en önemli yer tutan Kuva-i milliye Hareketi Ege bölgesinde ilk olarak Yörük Ali Efe tarafından Dalama´da başlatılmıştır. "Şu Dalama'dan geçtin mi/Soğuk da sular içtin mi/efelerin içinde /Yörük de Ali'yi seçtin mi " şeklinde türkülere de girmişir.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Dalama,_Efeler[/QUOTE]

Erkut Abi değerli katkıların için teşekkür ederim. Ne yazık ki çayın yukarı bölgesinde de sanayi atıkları, tarımsal faaliyetler vb. nedenlerle oldukça ciddi bir kirlenme söz konusu. Hatta gezdiğim bazı mevkilerde bulunan köylerde evvelki senelerde bu konularla ilgili protestolar olmuştu. Özellikle arayıp ta bulamadığım Dikence balığını (yalnızca yavru tatlı su kefallerine denk gelebildim) ise youtube videolarında özellikle Amerika ve İngiltere'deki tatlı su kaynaklarında nasıl kolayca tuttuklarını görünce hayrete düşmüş ve oldukça üzülmüştüm. Umarım ilerleyen zamanlarda bu kötü durumlar düzelir zira işaret ettiğin gibi sadece ekolojik açıdan değil tarihi ve kültürel olarak da çok kıymetli yerler bu bölgeler.

[QUOTE=bendeniztayfun]Orhan abi değerli bilgiler için çok teşekkürler [:iyi:][/QUOTE]

Tayfun Kardeşim beğenmene çok memnun oldum. Uzun zamandır göremiyorum seni forumda, gözlerim arar oldu. Umarım daha sıkça gelirsin foruma özlediğimiz paylaşımlarını tekrardan yaparsın.
Flowerhorn Yüzgeçteki Beyaz Nokta
[QUOTE=Akrattin]Bactofish henüz elimde yok. Bactopur var.
Balığı 5-10 dk ayrı kaba alıp orada yüzgeçlerine damlatabileceğim ilaç hangisi acaba? Bactofish almalı mıyım? Bactopuru damlatsam olur mu?[/QUOTE]

Bactopur aslında bir iç parazit ilacı, ana tankta ilacı kullanıp boş yere balığı yorma, filtrede aktif karbonla işlemler yapıp su düzenini bozma. Bactopur içeriğindeki metilen mavisi ve akriflavin de aslında ikincil enfeksiyonlara iyi gelebilir. Bactofish'i pas geçip 10 litre gibi bir kovaya 7-8ml kadar Bactopur damlat, ilacı güzelce kovada karıştırıp yaklaşık 15-20 dakika kepçeyle balığı alıp kovada beklet. Balığı bu sırada gözlemlemek çok önemlidir, eğer balık aşırı stres yapar ya da sağa sola yalpalarsa bir an önce çıkarıp bu uygulamayı sonlandır. Hava motorun varsa bu esnada kovadaki suyu da bir hava taşı yardımıyla güzelce havalandır. Günde en çok 1 kere bu uygulamayı yap. 2-3 gün bu uygulamayı tekrar edip 3. günün sonunda artık bu tedaviyi sonlandırabilirsin. Tekrardan geçmiş olsun.[EDIT]Orhan76,2026-01-08 10:02:07[/EDIT]
Flowerhorn Yüzgeçteki Beyaz Nokta
[QUOTE=Akrattin]Merhaba,
Bu sabah baktığımda beyaz matlaşmış lezyonlar diğer yüzgeçte de vardı. Şu an her iki yüzgeçte de 3'er tane lezyon var.
Elimdeki şu ürünü 3 gündür kullanıyorum:

Tropical'in Aloe Veralı tuzunu sipariş ettim.
Bir de Bactopur var elimde ama onu ana tankta kullanmak istemem açıkçası.
Bactopuru, balığı ayırıp birkaç damla üzerine döksem nasıl olur? Veya başka öneriniz var mıdır?
Ve Bactofish = Bactopur birbirine yakın mıdır? [/QUOTE]

Aldığınız ürün (Brightwell) geniş spektrumlu anti-bakteriyel bitkisel kökenli bir ilaç. Sera Bactopur kesinlikle almayın çünkü Brightwell ile hedeflediği hastalıklar aynı o yüzden benzer iki ilacı kullanmanıza gerek yok. Bactopur (Sera) ve Bactofish (Deepfix) çok farklılar, Bactofish genelde balığın vücudunda görünür yara, lezyon vs. gibi yapıları antiseptik özelliğiyle iyileştiren antiseptik yara merhemi gibi bir ilaç. Aloe Vera tavsiye ettim çünkü her su değişiminde kullanıldığında yaraları iyileştiren, deriyi tamir eden bir özelliği olan bir kimyasal madde. Diğer resimlerinize de baktım dışkısı çok normal görünüyor, hali hazırda iç parazit olsaydı dışkı farklı renkte olur, balık halsiz kalarak yem yemezdi. Madem Brightwell'i aldınız diğer iki ürünle önlem amaçlı bir müddet kullanabilirsiniz.
Denizli İli, Dalaman Çayı Havzası Ve Çay Balıkları
Bu bölümde Yukarı Dalaman Çayı havzasının sahip olduğu topografik, hidrolojik (Şekil 1.), jeolojik, litolojik, iklim, bitki örtüsü, toprak özellikleri üzerinde durulacaktır. Havzayı, kuzeyde Kocaçal Tepe (1728 m.), doğudan Eşeler Dağı (2269 m.), güneyde ise Yalnızca Tepe (2027 m.) ve batıda güney-kuzey yönlü uzanan Kır Dağları ile sınırlamaktadır.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240492/070120261243441.jpg[/IMG]
[B]Şekil 1.[/B] Yukarı Dalaman Çayı Havzası’nın hidroloji haritası

Yukarı Dalaman Çayı Havzası’nda bulunan Acıpayam Ovası ortalama 885 m rakıma sahiptir. Havzanın en yüksek noktasını 2419 metre ile güneybatı sınırında yer alan Bozdağ oluşturmaktadır (Şekil 2). Havzanın yükseltisi doğuya doğru artmaktadır. Havza çevresinde yüksek rakıma sahip dağlık alanların bulunması akarsularda akışın ve buna bağlı olarak da aşındırmanın fazla olmasına neden olmaktadır. Bu durum akarsuda taşınan katı yük miktarını arttırmıştır. Ana akarsudan yan kollara doğru gidildikçe rakımın arttığı görülmektedir.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240492/070120261245021.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240492/070120261245191.jpg[/IMG]
[B]Şekil 2.[/B] Yukarı Dalaman Çayı Havzası’nın sırasıyla yükseklik ve eğim haritası

Yukarı Dalaman Çayı Havzası içerisinde bulunan akarsuların su kalitesi üzerinde havzanın sahip olduğu litolojik özellikler oldukça önemlidir. Havza çeşitli jeolojik zamanlarda oluşmuş kayaçları bir arada bulundurmaktadır. Havzanın jeolojik yapısı, bölgenin uzun jeolojik geçmişi, tektonik hareketler ve farklı iklim koşullarının etkisiyle şekillenmiştir. Havzada genellikle kireçtaşları, şistler, kumtaşları ve yer yer volkanik kayaçlar gibi çeşitli litolojik birimler görülür. Bu kayaçların farklı dirençleri ve geçirgenlikleri, havzanın topografyasını ve su kaynaklarının dağılımını etkilemektedir. Havzanın güneyinde pliyosen yaşlı kırıntılı kayaçlar, doğusunda mesozoyik yaşlı volkanik kayaçlar, batısında ise mesozoyik yaşlı kireç taşları yaygın olarak görülmektedir. Kırıntılı kayaçlar genellikle kumtaşı ve çakıltısı gibi gevşek ve geçirimliliği fazla olan kayaçlardır. Havzada dünit gibi mesozoyik yaşlı volkanik kayaçlar yüksek oranda olivin içermektedirler. Minerallerin çözünmesi sonucu suya karışması EC ve pH değerlerinde artışa neden olmaktadır. Aynı zamanda havzanın batısında yoğun olarak görülen mezozoik yaşlı kireçtaşları büyük ölçüde kalsiyum karbonat içermektedirler. Bu kayaçlar su ile etkileşimi sonucunda Ca2+ ve HCO3- iyonları suya geçer ve suyun pH’ını alkali hale getirerek sertlik derecesini arttırmaktadır.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240492/070120261246541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240492/070120261247131.jpg[/IMG]
[B]Şekil 3.[/B] Yukarı Dalaman Çayı Havzası’nın sırasıyla jeoloji ve litoloji haritası

Havzanın sıcaklık dağılış haritasına göre havzada sıcaklık ortalamaları 5 ila 16 °C arasında değişmektedir (Şekil 6). Havza tabanından çerçeveye doğru gidildikçe yükseltinin artmasıyla birlikte sıcaklıkların azaldığı görülmektedir (Şekil 4). Havza tabanında görülen yüksek sıcaklık ortalaması yaz aylarında buharlaşmayı artırmaktadır. Bu durum akarsuların debisini düşürmekte ve suyun sıcaklığını arttırarak çözünmüş oksijen kapasitesini azaltmaktadır. Havzanın yıllık toplam yağış değerleri ise 682 ila 802,9 mm arasındadır. Havzada doğuya doğru gidildikçe yağış miktarları önce kademeli olarak düşmekte, Kır Dağları’ndan itibaren ise güneybatıya doğru gidildikçe değerler yükselmektedir. Haritaya göre havzada en fazla yağış, Dalaman Çayı’nın kaynağını aldığı dağlık alanlarda özellikle de güneybatısında yer alan Kır Dağları’nda görülmektedir (Şekil 4). Yüksek yağış alan bölgeler akarsularda debinin artmasına bağlı olarak erozyonu arttırmakta ve taşınan yük miktarını arttırmaktadır.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240492/070120261248241.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240492/070120261248401.jpg[/IMG]
[B]Şekil 4.[/B] Yukarı Dalaman Çayı Havzası’nın sırasıyla sıcaklık ve yağış dağılış haritası

Havzada tarımsal faaliyetlerin gerçekleştirildiği ova tabanı haricinde kalan yüksek ve dağlık alanlar bitki örtüsünün yoğun olarak görüldüğü alanlardır (Şekil 5). Bu alanlarda görülen bitkiler yüzey sularının akış hızını azaltmakta ve zemine sızma oranını arttırmaktadır. Bu durum akarsuların debisini olumsuz yönde etkilemektedir. Akarsularda debinin düşmesi su sıcaklığının artmasına, çözünmüş oksijen seviyesinin düşmesine ve kirlilik konsantrasyonunun yükselmesine neden olmaktadır.

Havzanın doğusunda kireçsiz kahverengi orman toprakları, güneyinde kahverengi orman toprakları, batısında ise kırmızımsı kahverengi topraklar yaygın olarak görülmektedir (Şekil 5). Bu topraklar, toprağın pH, mineral içeriği, organik madde zenginliği ve erozyon faaliyetlerine olan hassasiyeti bakımından su kalitesi üzerinde önemli etkilere sahip olabilmektedir. Kireçsiz kahverengi orman toprakları genellikle düşük pH ve organik madde taşınımı ile suyun asidifikasyonuna neden olabilirken, kahverengi orman toprakları daha dengeli bir bileşim sunabilmektedir. Kırmızımsı kahverengi topraklar ise demir ve mineral içeriği ile EC ve TDS değerlerini arttırabilmektedir.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240492/070120261249521.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240492/070120261250061.jpg[/IMG]
[B]Şekil 5.[/B] Yukarı Dalaman Çayı Havzası’nın sırasıyla bitki örtüsü ve toprak türleri dağılış haritası

[B]Kaynak:[/B] Akşit, S. (2025). "Doğal Ortam Koşullarının Akarsuların Su Kalitesi Üzerine Etkileri: Yukarı Dalaman Çayı Havzası Örneği", Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 70, 345-360.

[B]Not:[/B] Yukarda yapılmış olan bilimsel çalışmaya ek olarak saha gözlemlerimde en çok rastladığım bitki türleri üst havzadaki yüksek akıntıyla uyumlu olan seyrek ve bodur sayılabilecek saz bitkileri, su yosunu (Willow moss), su düğmesi olarak adlandırılan 'Ranunculus aquatilis' gibi sucul bitkilerin yanı sıra yine suyu çok seven ve tüketen çay boyunca denk geldiğim Kavak, Söğüt, Kızılağaç gibi ağaç türleriyle beraber sıkça gördüğüm yabani erik/böğürtlen çalılıklarıydı.

Flowerhorn Yüzgeçteki Beyaz Nokta
[QUOTE=Akrattin]Merhaba,

Tam anlamıyla net bir görsel çekememekle beraber, flowerhornumun sağ yüzgecinde beyaz bir mat nokta mevcut. Bu ne olabilir? Mantar mıdır? Videoda sanıyorum belli oluyor.

https://streamable.com/oy3sx8

[/QUOTE]

Merhabalar, resimleri ve videonuzu izledim. Öncelikle bir Maşallah diyeyim [:nazar:] Benim Amerikan cikletlerimde özellikle Severum, EBA ve Ateş Ağızda da zaman zaman olabiliyor bu mat beyaz noktalar. Bunlar sanırsam mantar veya beyaz benek gibi bir rahatsızlık değil, belki su değerlerinden ya da diyetinden kaynaklanan ufak lezyonlar. Korkup, endişe edecek bir şey yok. Sadece su değişim miktarını ve sıklığını artırın ve Tropical Sanital Aloe Vera Tuz bir miktar da antiseptik özelliği olan (akriflavin içeren) Deep Fix Bactofish kullanın bir kaç hafta içerisinden kendiliğinden geçtiğini göreceksiniz. Bazı Amerikanlarımızın yüzgeç kısımları hassas olabiliyor dediğim gibi endişe etmeyin. Şimdiden geçmiş olsun.
64 Litre Akvaryum Tür Tavsiyesi
[QUOTE=YOTHAN]Değerli hobidaşlarım,

40x40x40 ölçülerinde kendisinden sumplu akvaryumum mevcut sump kısmını kaldırırsak, geriye net 50 litre kalmakta.

Tür olarak tavsiyenizi beklemekteyim. Bu akvaryumda bu zamana kadar, Lepistes ve transgenetik Terra baktım. Lepistes artık bakmak istemiyorum çünkü 64 litre yetersiz kalıyor aşırı ürüyorlar ve hediye edecek yer bulamıyorum....

Transgenetik güzel ama başka bir öneri olur mu diye merak ettim

Yardımcı olabilecek var mı?[/QUOTE]

50 litre bir tankta gökkuşakları veya mavigözler türleri olabilir. Ayrıca labirentlilerlerden betta veya bazı gurami türleri yine güzel renkli alternatiflerden olabilir. Bunun haricinde galaxy veya sivrisinek gibi küçük rasbora türleri bitkili tanklara çok yakışır. Belki biraz bulması zor olabilir killifish türleri de oldukça hoş türlerdir. Yine küçük boylarda zebra daniolar da düşünülebilir. Bunun haricinde sürü halinde küçük kedi balıkları çöpçüler (coryler) de çok farklı bir tarz yaratabilir yeni tankınıza. Yine aklıma küçük türlerden cherry barblar, ember tetralar, bakır tetralar, badis badisler de çok güzel renkleri olan piyasada biraz araştırmayla bulabileceğiniz türler arasındadır. Eminim daha çok alternatif vardır, bunlar ilk seferde aklıma gelebilenlerdi. Keyifli hobiler dilerim.[EDIT]Orhan76,2026-01-05 09:55:34[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.