ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
merata
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
3
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
20 Mayıs 2006 04:28
Son Ziyaret:
08 Temmuz 2011 10:27
Toplam Mesaj:
298 [0.05 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mustafa Erata
Doğum Tarihi:
17 Nisan 1978
Yaş:
45
İl:
Ankara
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA


Dişi cüce gurami arıyorum! (Tam 8 aydır !!! )

SON 10 MESAJI

Gurami ve Beta
Alper Bey,

Bettayı saymazsak eğer iki 'erkek' gurami 50 lt'de pek huzurlu olmazlar. Birisi diğeri üzerine egemenliğini kısa sürede kuracaktır.

Bettayı düşünürsek genelde pek önerilmez betta ve gurami birlikteliği. Youtube'da 'betta and gourami' diye arama yaparsanız oluşabilecek olumsuzluklara dair örnek videolar bulabilirsiniz. Ama deneyip de bir sorun yaşamayanlar var. Ben inci gurami ve kalın dudaklı guramiler ile betta beslerken bir sorunla karşılaşmadım ama ne yazık ki cüce guramiler için aynısını söyleyemeyeceğim ne yazık ki.

İyi günler...
Acemi işi bitkili tank
[QUOTE=efeoz06]
2 adette adını bilmediğim altın sarısı japona benzeyen ( japon değil eminim) ama arkadaşın tarifi uysal bir balık türü daha var.
[/QUOTE]

Balığınız Konkinyus diye de bilinen Gül Barbus'un Tül Kuyruk varyetesidir. 5-6 tane olma koşulu ile uysaldır. Bitkili akvaryumlara uygundurlar ama narin yapılı bitkilerin yapraklarını didikleyebilirler. (http://merata.akvaryum.com/yazi.asp?id=3002)


merata2008-04-13 20:32:58
Vortex CO2 Reaktör denemesi
Gerçekten güzel bir uygulama olmuş. Tebrikler..

Kendin-yap forumlarındaki uygulamalar görsellik açısından da ilerliyor. Hepimize hayırlı olsun :)
Karma Akvaryumda Beta (Çeviri-Makale)
Denildiği gibi bettalar davranış açısından gerçekten çok farklı olabiliyorlar. Ben -henüz hiç üretmeye girişmesem de- her zaman akvaryumlarımda bettalar olsun isteyenlerdenim. Hatta diğer balıklarımı bettaya uygunlukları açısından seçiyorum. Emin olabilirsiniz, bettalar çok iyi karma akvaryum balıkları olabiliyorlar.

2 senedir bir akvaryumum var ki ben bitkili desem de görenler buna bitkili demekten çok orman adını veriyorlar çünkü aydınlatma ve gübre takviyesi dışında hiçbir müdahalem yok akvaryuma ki buna budama da dahil. Neyse, şimdiye kadar bettaların yanında bir çok tür besledim. Belki bir fikir verir diyerek bunları yazacağım ama öncelikle şunu söyleyeyim tank arkadaşlarının çoğunluğu Asya balıklarıdır.

En iyi arkadaşları: Kardinal Balığı (Dikkat Kardinal Tetra değil, White cloud Minnow), Rasbora, Kiraz Barbus, Ekose Barbus (Bu pek tanınan bir tür değil, yakında bir çeviri makale ekleyeceğim), Neon, Frenatus, Zebra, Cüce Vatoz

İyi arkadaşları: Plati, Kılıç, SAE, Bal Gurami

Dikkate değer ama dikkat edilmesi gereken arkadaşları: Cüce Gurami, Kalın Dudaklı Gurami, İnci Gurami, Gül Barbus (Konkinyus)

Tavsiyelerim: Eğer akvaryumunuzda gerçekten yoğun bir bitkilendirmeye sahip değilseniz Bettalar ile Gurami türlerini birarada tutmayınız. Her ikisi de labirentli balıklar grubundan oldukları için erkekler arasında her zaman agresif davranışlar gözlenebilir. Bu Bettalar için geçerli olduğu kadar Guramiler ile Betta arasındaki ilişki için ve Gurami trülerinin erkekleri için de geçerlidir.

Gül Barbuslar gerçekten çok hareketli balıklar. Akvaryum forumlarında bir çok akvarist bu balıkların bettalar ile birlikte tutulmasını önermiyorken benim ki gibi bol bitkili akvaryuma sahip olanlar Gül Barbusların en az 5 adet tutulması şartıyla Betta ile beslenebileceğini söylüyorlar. Tabi bir şartta akvaryum yüzeyinin bitkiler sayesinde bölümlere ayrılmış olması; böylece Bettalar yem konusunda zorluk çekmiyorlar.

~130 litrelik akvaryumumda şimdiye dek 1e 3d Bettaya birarda baktım. Hiçbir sorun gözlemlemedim. Dişi bettaları yabana atmayın, gerçekten güzel ve izlenmesi keyif veren balıklar.

Not: Bunlar tamamen benim deneyimlerimdir. Her Bettanın farklı olduğundan hareketle siz çok farklı şeyler deneyimlemiş olabilirsiniz. Bettalar için belki de tek kural var, o da; her Betta farklıdır, dolayısıyla Bettalar farklı davranışlar sergileyebilirler.

İyi günler...
merata2008-04-11 02:26:01
Düşük ışık ihtiyacı olan bitkiler...
Güzel çalışma. Aktarım için sağol. Ama dediğin gibi itiraz edilecek bir çok isim var burada :)
Bitkili Canlıdoğuran ve Melek Akvaryumum
Maşallah. Çok güzel bir akvaryum.

İlk fotoğraflarınızda iki erkek betta gördüm sanki. Yanılıyor muyum?

Yeniden, maşallah!
Gül barbus ( Puntius conchonius - Konkinyus)
Selam arkadaşlar,

Ne zaman bir balığa tutulup alsam ve bu balığa yönelik ilginin ve bilginin bu denli az olduğunu görsem bunu kendime iş edinip çeviriye girişiyorum. Akvaryum konusunda çok bilgili, becerikli olmasam da özellikle Asya balıklarına zaafım var; ben de bu açığımı böyle kapatmaya çalışıyorum. Umarım yardımcı olur.

Not: Türkiye'de genellikle konkinyus olarak satılıyor akvaryumcularda. Ben çeviride İngilizce karşılığını tercih edip Gül barbus dedim. Arama sonuçlarında görülebilsin diye başlığa her iki ismi de yazdım. Metnin kendisi ve kullanılan fotoğrafın kaynağını en altta belirttim.

---------------------------------------

Gül Barbus




 

Bilimsel İsim: Puntius conchonius

Bilinen İsim: Gül Barbus, Konkinyus

Maksimum boy: 14 cm

pH aralığı: 6.0 - 8.0

dH aralığı: 5 – 19

Sıcaklık aralığı: 18 – 22 C (daha yüksek sıcaklıklara dayanabilir ancak 18 – 22 C en iyisidir)

 

Gül barbus çok dayanıklıdır ve görece küçük boyutlarda kalır. Bu iki faktör barışçıl davranışları ve çekici renkliliği ile birleştiğinde onu popüler bir akvaryum balığı yapar. Bu, küçük akvaryumlara sahip acemi akvaristlerin de bu balığı akvaryumlarda tutabilmelerine olanak tanır. Gül barbus birkaç yüzyıldır akvaryum hobisi için gayet popüler olagelmiştir ve görünüşe göre öyle olmaya da devam edecektir. Akvaryumlarda üretilmeleri zor değildir ve akvaryum balıkları ticaretindeki birçok balık üretimden gelir. Dayanıklı Gül barbuslar ayrıca havuzlarda da tutulabilirler.

 

Gül barbus habitatı ve yayılımı

 

Gül barbus, Asya’nın alt-tropik bölgelerinde yaşayan bentopelajik bir türdür. Kökeni Hindistan, Bangladeş, Nepal, Pakistan ve Afganistan’dır. Ayrıca Burma’da da bulunabilir. Gül barbus dünyanın diğer bölgelerine insanlar tarafından yayılmıştır, ve inşa edilmiş Gül barbus popülasyonları, örneğin, görece yakın olan Singapur ve Avustralya’da ve ayrıca Amerika kıtasında Kolombiya, Meksika ve Porto Rico’da da mevcuttur. Yabani Gül barbusların doğal habitatları göller ve yüksek akıntılı sulardır; yağmurun yoğun ve hızlı yağdığı tepelikli coğrafi alanlarda sıklıkla bulunurlar.

 

Gül barbus tanımlanması:

 

Gül barbus büyüleyici renklerinden dolayı akvaristler tarafından değerlendirilen bir türdür. Dişi Gül barbus uçuk kırmızısı ile birlikte gümüş renklidir; erkek Gül barbusun rengi çiftleşme döneminde gümüşten koyu kırmızı-mora döner. Dişi de çiftleşme döneminde değişir ve daha parlak renkli hale gelir. Hem erkekte hem de dişide yüzgecin üzerinde siyah nokta vardır; bu vücudun geri kalan rengi ile çarpıcı bir kontrast oluşturur. Bazı Gül barbusların yan taraflarında da siyah işaretler olabilir. Dişi Gül barbus erkeklerden daha büyük olma eğilimindedir. Gül barbusun uzun kuyruklu ve yüzgeçli versiyonları da mevcuttur.

 

Gül barbus için Kurulum

 

Gül barbuslar açık hava havuzlarında tutulabilecekleri gibi akvaryumlarda da muhafaza edilebilirler. Eğer Gül barbusunuzu dışarıdaki havuzda tutacaksanız, onları kış dönemi boyunca içeri almanız gerekecektir çünkü akvaryum sıcaklığı 16 C’nin altına düşmemelidir.

 

Her zaman en az 5 Gül barbusu birlikte besleyin çünkü tek başlarına tutulduklarındaçok fazla stresli olacaklardır. 124 litre veya üzeri akvaryum tavsye edilir. Akvaryumu kurduğunuzda Gül barbusların uzunluk olarak 14 cm’ye kadar büyüdüklerini aklınızın bir köşesinde tutmak zorundasınız. Pet dükkanları genellikle daha küçük boyuttaki balıkları satışa sunar.

 

Akvaryumu kurarken Gül barbusların doğal yaşam alanlarını taklit etmeye çalışın. Birçok suda yaşayan (Aquatic) bitki bulundurun ama Gül barbusların çok fazla didikleyerek zarar verebilecekleri yumuşak yapraklı bitkilerden kaçının. Güven içersinde bir akvaryumunuz olsun isterseniz, Java Moss gibi Gül barbus ataklarına dayanabilecek dayanıklı bitki türlerini seçin. Bazı akvaristler, Gül barbusların akvaryumlardaki Sakal Yosununu yiyerek yosun büyümesini ve yayılımını kontrol altına aldığını bildirmiştir.

 

Gül barbus tank arkadaşları:

 

Gül barbuslar çok iyi karma akvaryum balıklarıdır ve çevre, ısı, su kimyası gibi aynı şartlardan mutlu olabilecek birçok küçük ve agresif olmayan tür ile birlikte bakılabilirler. Yukarıda bahsedildiği gibi, Gül barbusların sayısı 5’ten aşağı düşmemelidir. Gül barbuslar bazen saldırgan eğilimler sergileyebilirler ma çoğu zaman gerçekten de birlikte yüzen ve kendi işleriyle meşgul olan barışçıl balıklardır.

 

Gül barbus bakımı:

 

Gül barbuslar bakmak için en kolay balıklardan birisi olarak düşünülürler. En dayanıklı barbuslardan biridir ve genellikle yeni başlayan akvarisrler tarafından başarılı şekilde bakılabilirler. Gül barbuslar sağlam yapılıdırlar ve aşırıklardan kaçınıldığı ölçüde birçok su değerinde yaşayabilirler. Yine de pH’ın çok asidik veya bazik olması uygun değildir. Yaban hayatta Gül barbuslar pH’ı 6 – 8 arasında değişen su değerlerinde yaşarlar ancak akvaryum şartlarında pH değerinin 6,5 – 7,5 arasında tutulması tavsiye edilir. dH 5 – 19 aralığında olmalıdır.

 

Yabani Gül barbuslar su sıcaklığının 18 ila 22 C arasında olduğu alt-tropikal bölgelerde yaşarlar. Fakat daha geniş bir sıcaklık aralığında yaşayabilirler (16 – 26 C, eğer ısı değişimi yavaş ve sürekli ise yani Gül barbusun değişime ayak uydurmasına zaman tanınırsa)

 

Gül barbus beslenmesi

 

Yabani Gül barbuslar bitki, böcek, kurt ve kabuklular ile beslenen fırsatçı omnivorlardır. Akvaryumlardaki mutlu tüketicilerdendir ve geniş bir pul yem, pellet ve dondurulmuş besin aralığını severek kabul edeceklerdir. Kaynatılmış kabak (zucchini) ve bezelye gibi sebzelere minnettar olacaklardır. Yosun tükettikleri için aşırı yosun büyümesini kontrol altına almada yardımcı olurlar, bu yüzden birçok akvarist yosun sorunu için iyi bir yol alarak Gül barbusları kabul ederler. Ayrıca akvaryumdaki bitkiler ile de beslenirler; bu yüzden, çok yumuşak yaprakları olan hassas bitkilerden kaçınılmalıdır. Bakım altında çok mutlu yiyiciler oldukları için aşırı yemlemeden kaçınılmalıdır. Gerekli tüm besinleri içermeyen düşük kaliteli tek çeşit bir diyetle bakılırlarsa besinsel gelişim bozuklukları görülebilir.

 

Gül barbus üretimi:

 

Yabani Gül barbuslar yumurtalarını beli bir çeşit substrat üzerine bırakırlar veya basitçe açık suya serbest bırakırlar. Dişi Gül barbus her yumurta saçımı süresince yüzlerce yumurta üretebilir. Gül barbuslar yumurtalara veya yavrulara bakmazlar ve kendi yavrularını yiyebilirler. Eğer daha yüksek yavru büyütmeyi garanti altına almak istiyorsanız ayrı bir akvaryum kurmanız gerekir. 20 galonluk (75-80 litre) bir akvaryum yeterli büyülüktedir. Tercihen kurulumda bitkilendiriniz. Profesyonel Gül barbus yetiştiricileri yavruların yetişkjinlerden uzak durabilecekleri daha büyük ve geniş alanlara olanak tanıyan açık hava havuzlarını tercih ederler. Genç Gül barbus küçük bir akvaryumda büyütülürse, büyümeleri bodurluk ile sonuçlanacaktır.

 

Kaynak: http://www.aquaticcommunity.com/barbs/rosybarb.php      

  



merata2008-03-25 02:40:21
Bettalarım..
Muammer,
 
Bunca zaman sonra akvaryum.com'a yazmak zorunda bıraktın beni :) . Bunlar ne güzel bettalar kardeşim öyle. Nazar değmesin.
 
Şu bölmeli akvaryumun fotoğrafını koysana. Şöyle filtrasyon sisteminden falan da bahset bolca ama. Özenip yaptıracak bir sürü kişi olacaktır eminim.
 
Sağlıklı balıklar...
 
Not: Bettalar benim de takıntım. Birçok yurtdışı forumunda bettaların birbirlerini görüp kabarmasının çok da iyi olmadığını, balıkları sürekli stres hali içinde tuttuğunu okudum. Hatta bettaların yakalandığı hastalıkların bir çoğunun viral veya parazit hastalıkları olmadığını aksine stres kaynaklı rahatsızlıklar olduğu da söyleniyor. Kendi deneyimim de aynısını gösterdi bana. Birbirlerini görmeyince balıklar çok daha sağlıklı görünüyorlar. Kendilerini kabartarak sergilemelerini seyretmek gerçekten keyif verici ama birbirlerini görmediklerinde de bu davranışı doğal halleriyle zaten yapıyorlar. Bu konuda senin de deneyimin varsa paylaşmanı isterim. Bettalargöz bebeklerimiz, onlarda hakkında bildiklerimizi paylaşmak onlar için. Her şey bettalar için!
 
Not 2: Ben de şu an için 3 betta sahibiyim. İki crowntail bir de half-moon erkeğim var. Bir fotoğraf makinesi bulsam ben de göstermek isterim. Nasip! İkisi taymurun en küçük boy (30-35 cm olsa gerek) akvaryumunu paylaşıyorlar. Diğeri ana akvaryumumda Asya balıkları ile fink atıyor..   
Betada göz fungusu? Fotoğraflı
Bugün itibarıyla kafa üzerindeki pulları daha iyi görünüyor ama gözün durumu hala aynı. Sanırım metilen mavisi solüsyonu uygulamasına başlayacağım. Eğer beta sağlığına kavuşursa onu eşleştirerek ödüllendirmeyi düşünüyorum :)
Kızılırmak su değerleri
[QUOTE=Ocellatus]Belediye Kızılırmak suyu ile ilgili söylemleri göz ardı ederek insanları zehirleyecek değil sanıyorum. Değerler denildiği gibi olsa da bir şekilde insan sağlığı için herhangi bir tehlike oluşturmayacak şekilde arıtım yapılacaktır. Göz göre göre milleti zehirleyecek değiller.[/QUOTE]

Biz önlemimizi alalım da su değerleri normal çıkarsa alkışlarız.
merata2007-08-11 00:31:51

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.