ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
MertSoyumert
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
2091
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
14 Kasım 2012 23:19
Son Ziyaret:
43 dakika önce
Toplam Mesaj:
2991 [0.63 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
54 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mert Soyumert
Doğum Tarihi:
30 Haziran 1989
Yaş:
36
İl:
Ankara
Meslek:
Öğretmen
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Mert Soyumert [URL]https://www.facebook.com/profile.php?id=61568681198381&mibextid=ZbWKwL[/URL]

SON 10 MESAJI

Ne Yapmalıyım?
Üye banlanmış, ben yine de okuyup yanlış yönlendirilecek kişiler için fikrimi yazmak istiyorum. Konu sahibinin tankı kendi tankım gibi canlı yükü yüksek bir tanktır. Bu yüzden su değişimi önemlidir. Eğer az balık yükü olsaydı minimal su değişimi ile gidebilirdi, ki çok uzun süre su değiştirmediğim, çok az canlı yükü olan tanklarım oldu ve balıklar çok uzun yaşadı. Ama canlı doğuran olan tankların, özellikle yavru yenmiyorsa (yememeyi öğrenebiliyorlar) biyolojik yükü fazla oluyor. Bu yüzden şu şöyle yapılır, bu böyle yapılır şeklinde tavsiye vermek doğru olmaz, tank özelinde bakmak gerekir.

İçi su dolu diye burun kıvrılan ilaçlar işe yaramıyor demek doğru olmaz. Akvaryum hobisinde hastalık teşhisi zaman zaman zor olduğu için yanlış hastalık için kullanılan ilaç vardır ve etki etmez. Bundan ilacın işe yaramadığı sonucu ortaya çıkmaz, doğru ilaç kullanılmadığı çıkar.

Okuyanlara tavsiyem hangi kaynağa güvenmelerini iyi seçmeleridir.
Ne Yapmalıyım?
[QUOTE=Güçlüjapon]Hocam nitratla balık hasta mı olur?

Üşüdüm hasta olduma benziyor[/QUOTE]

Velifera veya türevlerini beslemediğiniz belli oldu. Velifera kanı taşıyan balıklar biraz nitrat gördü mü yamulur. Dirençlerini arttırmak için tuz kullanılabilir. Su kalitesi yüksek olmadığında direkt hata verirler, gelişimleri sekteye uğrar, hasta olurlar. Bu balıkların nitrata karşı toleransı düşüktür. Üşenmesem nitratın balıklar üstündeki etkilerine dair gerçek bilimsel makaleler yollardım, merak ediyorsanız google scholar gibi bir araç kullanarak kendiniz bulabilirsiniz. Yelken yüzgeçli moliler çalışmalarda bolca kullanılmıştır, o balıklar özelinde arayın bence.

İlacı kullanmadıysanız orada burada yazan bilgilerle hareket etmemenizi öneririm, ya da hareket edin, aslında umurumda bile değil. Yeter ki bir konudaki fikrinizi belirtirken karşınızdaki kişiye saygılı olun.

Konunun üşüdüm hasta oldumla bir alakası yok, hastalık var ise tedavi edilmelidir. Hele ki konudaki gibi akut bir vaka ise. Yaptığınız benzetme ile Aquarium Science okuyup geldiğinizden emin oldum.
Ne Yapmalıyım?
Yazmayacaktım da yazayım.

Tuz burada tedavi amaçlı değil. Yelken kuyruklu moli türlerinde direnci arttırmak için, ikincil enfeksiyonları desteklemek için kullanılabilir. Tankta vatoz olduğunu gördüğümüz için bu ortadan kalktı tabi.

Sera Baktopur ilacının içeriğini araştırmanızı tavsiye ederim. Birçok kere işe yaramıştır.

Su değişiminin doğru yapıldığında hastalıkları desteklediğini yaşayarak öğrendim, columnaris olduğunu düşündüğüm bu hastalık için su kalitesinin iyi olması önemli.

Yeni balık eklerken karantinada bekletme hususuna ise katılıyorum. Ben de yapıyordum, yararını çok gördüm.

Lütfen Aquarium Science okuyup okuyup, father fish izleyip izleyip buralarda kötü üslupla insanları galeyana getirmeye çalışmayın. Tartışmaya girmeye bu aralar takatim olmadığı için size daha fazla yazmayacağım. Düzgün üslup kullanırsanız cevap veririm.
Ne Yapmalıyım?
Bu kadar hızlı seyretmesi bana columnaris olduğunu düşündürdü. Diğer konudaki mantar ise ikincil bir enfeksiyon olabilir.

Bence oksijeni arttırıp, su değişimi yapıp, tank arkadaşları uygunsa tuz ekleyip Sera Baktopur, Crystalpro Nitrozone gibi ilaçlar kullanmak lazım.

Bence diyorum çünkü maalesef kesin teşhis yapmak için ekipman yok bildiğim kadarıyla, en fazla deneyimlerle tahminde bulunabiliriz.

Erkek balığın kurtulması zor bence, diğer balıkları kurtarmak için tedavi yapılmalı.
Safkan Velifera
[QUOTE=bbkaya06][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/219922/061220252037471.jpg[/IMG]

Yok hocam benim erkekte güzel alttan gelecekler eminim daha güzel olacaklar ah birazda akvaryumum büyük olsaydı keşke :( şuan boyu ortalama 9 cm civarında. Kılçık sayımını bilmiyorum sizce kaç kılçıktır bu balık?[/QUOTE]

O zaman bildiğim kadarıyla dört kişi olduk [:)] 9 cm çok iyi bir boy, şu an bende en büyük erkek 8 cm civarı, daha büyür mü, ne kadar büyür bilmiyorum.

18 kılçık var gibi saydım ama yelkenin açık olduğu daha net bir fotoğraf lazım. Bu şekilde çok yanıltıcı olur.
Safkan Velifera
[QUOTE=bbkaya06]Artık her şey yolunda ve velifera ırkına ait bayrağı tek başınıza taşıyorsunuz [8)] peki Mert bey haftalık veya aylık rutinlerinizi anlatırmısınız size zahmet.. Mesela su değişimi ne kadar aralıklarla % kaç? Yemleme çeşitleriniz ve günde kaç defa yem veriyorsunuz gibi şeyleri merak ediyorum açıkcası şimdiden teşekkürler :)[/QUOTE]

Umarım sorunsuz şekilde gider, ve umarım bir süre sonra balıkları edinen kişilerden iyi haberler duyarız, çünkü bende tek tank var ve nüfus kalabalığı gelişimi zorlaştırıyor. Bir de şimdi erken ergenliğe giren balıkların yavruları olmasın diye melek ekledim, işler karışıyor bu şekilde.

Bayrak şu an bildiğim benimle birlikte üç kişide. Ata Demirci de bendeki kanı büyütüyor. Bir de Ramazan bey var, o da bendeki kana sahip ve 18 kılçıklı, çok iyi formda albino balıkları var, kan değişimi yaptı. Müthiş bir albino erkek var. Bendeki kanın dişisiyle olacak olan yavrularından çok iyi birşeyler çıkacak diye düşünüyorum, forumda konusu vardı.

Su değişim rutinim değişiyor, her fırsatta değiştirmeye çalışıyorum çünkü canlı yükü fazla ve veliferaları çok beslemek gerekiyor. Haftada 3 kere yüzde 30 kadar değişim yapmaya çalışıyorum.

Beslemeyi çok ağır yapıyorum. Sabahtan 3'e kadar otomatik yem makinası 4 kere pul yem veriyor. Ben eve gelince de ev yapımı yem ve artemia 2-3 kere verip son yemeği bitkisel pul yem verip kapanışı yapıyorum. Aslında yem vermem balıklara bağlı, karınların şişi inince tekrar besleme yapıyorum. Yaklaşık 8 besleme yapıyorum. Şu aralar yem çeşidini azalttım. Tropical Spirulina Super Forte ve Omega One Freshwater Flakes kullanıyorum, bu yemler bitkisel yem ağırlıklı olarak yem makinasında karışık. Yarısı bitkisel yarısı somon/karidesli ev yapımı yem asıl işi yapıyor. Eğer sürekli evde olsam hep bu yemi verirdim çünkü çok iyi sindiriyorlar, besin değeri de çok iyi. Bunların dışında günde 2-3 kere dondurduğum yeni çıkmış artemialardan veriyorum, zaten çerez niyetine yiyorlar. Bu yem düzeninde agresif su değişimi kaçınılmaz oluyor, su bir hafta değiştirmeyince nitrat 100 ppm'e kadar çıkıyor.

Suyun sert olmasının zorunluluk olduğunu düşünüyorum. Ayrıca da kalsiyum ekliyorum. Su değişimi yaparken eksilttiğim su oranında bu katkıları kesinlikle ekliyorum.
Safkan Velifera
[VID]https://youtube.com/watch?v=/uW5sWmpFyO8?si=PHcHGB0pfEmBmFh7[/VID]

Yelkenler büyümeye devam ediyor, başka erkekler büyüdükçe baskınlık kavgaları da son sürat devam ediyor.
Dainichi Yem Konusunda..
[QUOTE=Qtahya]Birde bu yemlerin her gün birisini mi kullanayım. Yoksa ana yem olarak dainichi yi verip diğerlerini haftada arada bir mi kullanayım.. ?



Elimde vatozlarim için aldigim yemlerim var birisi OMEGA tablet formunda cama yapışmıyor dibe düşüyor.. bunlardan da kullanılabilir mi?

[/QUOTE]

Merhaba, günde iki besliyorsanız birini Dainichi diğer öğünü başka bir marka kullanmanızı tavsiye ederim. Farklı marka, farklı içerikle yarar sağlarsınız.

Omega One'ın tabletini kullanmadım, suda yumuşar mı, vatoz dışındaki balık rahat yiyebilir mi bilmiyorum ama ürünün içeriği kaliteli, bitkisel ağırlıklı. Bitkisel ağırlıklı diğer yemler gibi bilmemne özütü proteini gibi şeyler yok, gerçek içerikler var.
Dainichi Yem Konusunda..
Dainichi yem gerçekten kalitelidir ve Jotunheim nickli üyenin dediği gibi balıkta olan rengi iyileştirir.

Yapılış şekli itibariyle dışında kaplama olduğu için yem besin değerini daha iyi korur.

İçindeki bir çeşit kil sayesinde de sindirim kolaylığı olur.

Bence şu an piyasaki en iyi akvaryum balığı yemi markasıdır. Eğer çeşit ararsanız Omega One, New Life Spectrum gibi markalar da premium ürünlerdir ama bence Dainichi bir tık üsttedir, fiyatı da ona göredir.
Safkan Velifera
[VID]https://youtube.com/watch?v=BTxSgo5HSSg?si=E7oxVKVlms039P30[/VID]

Bolca yırtılan yüzgeç, eksiken pul sonunda, en iri iki erkek arasındaki baskınlık kavgası sonucu tankın hakimi belli oldu.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/151120251600131.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/151120251600161.jpg[/IMG]
[EDIT]MertSoyumert,2025-11-23 00:19:39[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

1

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.