ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
darkaura
Kullanıcı Grubu:
Kıdemli Akvarist
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
5423
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
02 Kasım 2010 08:47
Son Ziyaret:
7 Saat 47 Dakika önce
Toplam Mesaj:
4492 [0.84 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
123 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mustafa KALIN
Doğum Tarihi:
08 Kasım 1978
Yaş:
46
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/020220180957011.jpg[/IMG] [url=https://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_tankda_led_kullanimi_k772480.asp]Bitkili Tanklarda Led Kullanımı[/url]

SON 10 MESAJI

Akvaryum Ve Patlayan Dış Filtre
[QUOTE=Hasanbey0101]

Hocam sizi çok darlıyorum ama bugün bişey gördümakvaryum patlamasıyla ilgili biraz araştırınca çok nedenş varmış
Öncelikle benim akvaryum 120 40 60 300 litre cam 8mm dekor olarak çok büyük gnays kayaları var altında strafor yok direk kuma koydum hatta dengelensin düşmesin diye cama ittim baya alt tabakaya temas ediyor. Bu akvaryum patlamaz dimi 2 yaşında çocuk var evde akvaryumla aynı odada içime gece gece korku düştü[/QUOTE]

İlk seferde patlakmamışsınız :) sonradan patlama ihtimali daha düşük. Altında kum varsa oynamazsanız patlamaz. Siz gene önlem alın, filtre torbaları var bulamazsanız naylon çorapta olur ama çorabın boyasına çok güvenemediğimden filtre torbası daha iyi seçenek. İçini dere kumu yada benzeri kalın kumla doldurun, Lav kırığıda olabilir. Taşları üzerine koyun, yastık görevi görsün.
Kolay Ucuz Karides Maması Yapımı.
[QUOTE=giyotyn]Hiç böyle bu kadar uğraşmaya gerek yok bence.
Haftada bir küçük bir tike haşlanmış et verin ve seyredin.
Yeryüzündeki tüm kabuklu hayvanlar leşçildir. Buldukları her ölüyü afiyetle yerler ve öyle sindirim sorunu falan da çekmezler.
Senelerdir etle besliyorum karideslerimi ve salyangozlarımı.[/QUOTE]

Mama kabuklu hayvanlar için değilki, balıklar için. Discus ve diğerleri için.
Bolivian Ram Ve Melek
İkiside erkekse sürekli bu şekil sürtüşmeler olur, erkek dişi ise üreme dönemi dışında sürtüşme olabiliyor, bazen erkek dişi üremesi için sıkıştırıyor kovalayıp vuruyor. Bolivianlar genel olarak barışcıllar bu hareketleri çok sert yaralıyıcı olmaz.
Kolay Ucuz Karides Maması Yapımı.
3 harfli marketlerde dondurulmuş karides fiyatlarının iyice düştüğünü muhtemelen farketmişsinizdir. Temizlenmiş ayıklanmış halde yarım kilosunu 160tl ye almak mümkün. Neredeyse dana yüreğinden ucuza. Karides protein değeri çok yüksek oldukça besleyici bir besin ama dondurulmuş karidesde sorun bir kere çözüp mama yaptıkdan sonra tekrar dondurması uygun değil, dondurulmuş ürün bir kere çözüldüğünde içinde bakteri üremeye başlıyor, ikinci defa dondurulup çözülürse bakterinin tehlikeli miktarda artma riski var, özelliklede karides gibi yüksek proteinli deniz ürünlerinde çok riskli bir durum, çok çabuk bozulup zehirlerler. Bunu aşmak için klasik mama tarifinin dışına çıkıp pişirme ekledim. Pişme işlemi bakterileri öldürdüğü için 2inci kere dondurup çözme riskli olmakdan çıkıyor, ayrıca içindeki potansiyel parazitlerde temizlenmiş oluyor. Deniz ürününden parazit gelmesi dana yüreğine nazaran daha düşük olasılık olasada bu ihtimali tamamen elemine etmek güzel bir şey.

Tabi pişirme işlemi bu seferde başka sorunlar getiriyor, doğranmış pişmiş karides suda eriyince hemen dağılıyor, bunu engellemek içinde bitkisel agar agar jel kullandım. Karidesi pasta gibi bir arada tutuyor. Bitkisel agar biraz pahalı ama çok azı iş görmeye yetiyor. 20-30gr alınsa 5-10 mama için kullanılabilir, mama sayısna bölünce ciddi bir maliyet olmuyor. Zamanında bitkisel agar yerine ucuz diye hayvansal pasta jölesi ile denemem olmuştu, hayvansal jölenin suda şeker gibi erimesi pek hoş olmadı [:lol:]

Gelelim yapılışına,

Malzemeler:
500gr dondurulmuş karides,
1 silme çay kaşığı agar agar,
1 diş sarımsak,
1 damla Bemiks Kompoze B vitamini (opsiyonel eczanede bulunabilirse)

Mamayı zenginleştimek için farklı malzemelerde eklenebilir, az somon olabilir, renk vermesi için haşlanmış havuç paprika biber olabilir, bezelye olabilir ama bunları fazla koymamak gerek, o zaman balıklar yemiyebiliyor.

Önce dondurulmuş karidesleri tel süzgece koyup üzerinden su akıtarak karını buzunu temizleyip biraz erimesini sağlıyoruz.
Kenarda kısa süre bekleyip suyu süzüldükden sonra tüm malzemeleri rondoya koyup iyice inceltene kadar parçalatıyoruz.
Agar normalde sıcak suda eritilerek kullanılır, sıcağı gördüğünde aktive olup donan bir malzeme. Doğrudan pişireceğimiz için direk karışıma ekledim.
Karışımı bir borcama yada tepsiye ince katman olarak yayıyoruz. İnce olması önemli, kalın olursa dondukdan sonra kırması zor oluyor.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/090720251725501.jpg[/IMG]

Sonrasıda mikrodalgada 800watt da 6-7dakika pişirmek yeterli. Mikrodalga yoksa fırında ortasında jeli karnadığını görene kadar pişirmek yeterli olur. Fazla pişirmemekde fayda var.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/090720251741211.jpg[/IMG]

Pişirdikden sonra ufak poşetlere ayırıp derindondurucuda şok dondurulacak. Şok dondurma önemli, ne kadar hızlı donarsa lezzetini ve besin değerini o kadar iyi koruyor. Mamayı dolaba koymadan önce derin dondurucuyu son ayara getirip soğutun, mama plakalarını derin dondurunuzun zeminiyle temas edecek şekilde buzdolabı poşetleri içinde dizin. Her parçayı ayrı poşete koymakda fayda var. Poşeti açıkdığında dondurucuda bile olsa yavaş yavaş kurumaya başlıyor.

Mamanın etkisine gelirsek, Henüz 1 haftada 2 kere kulladım, tüm balıklar üreme durumuna geçmiş durumda. Belliki protein fazla geldi :)

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/090720251744381.jpg[/IMG]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=nC2ky-jq_VQ[/VID]
Bolivian Ram Ve Melek
2 çift konabilir ama bence hiç koymayın huzur kaçmasın. Birbirlerini öldürdüklerini hiç gömedim ama bölge için kavga dövüş olabilir. Bölgeci hayvanlardır.
Bolivian Ram Ve Melek
Ramirezi ve apisto kadar agresif değildir, daha barışcıldır ama üreme dönemine girdiğinden her cichled gibi sertleşir. Kaç çift konabileceği tankın boyutuna dekorlara bağlı. Büyükçe bir tanksa 3 çift konabilir. Ortaboy bir tanksa 2 çift uygun olur.

Kakadu apisto gibi hindistan cevizine yumurtlamaz, açık alanda düz bir taşın üzerine yumurtlar. Kırmızı kiremit rengi düz bir taş koyarsanız onun üzerine yumurtlayacaklardır.
Bolivian Ram Ve Melek
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/253960/080720252308571.jpg[/IMG]

Soldaki erkek sağdaki dişi gibi duruyor. Erkeklerin alınları kemerli dişilerinki daha düz olur, ayrıca erkeğin ön karın finleri daha uzun ve sivri olurö kuyruk uçları sivridir, sırt finide sivridir ama en kesin ayrımı anal ventlerine bakarak yaparsınız, burda fotoda çok belli olmuyor, erkeğin ince geriye doğru çıkıntısı olur, dişinin aşağıya bakan büyük yuvarlak çıkıntısı olur. İnsan dahil aşağı yukarı tüm türlerde aynı aslında, sivri keskin hatsa erkek yuvarlak yumuşak hatlarsa dişi.

[IMG]https://media.invisioncic.com/b300999/monthly_2024_02/IMG_7422.jpeg.bf1fd20b94b5ce855f93eb929a60cbbb.jpeg[/IMG]
Tipik dişi

[IMG]https://media.invisioncic.com/b300999/monthly_2023_01/snoopy.jpeg.ad42a140ee219f15e7dfbd6bfe184c89.jpeg[/IMG]
Fotoda diğer yerlere bakmış ama siz önce anal vente bakın, geriye doğru sivri ince, erkek olduğu tam belli.

Dış Filtre Önerisi.
Fluval filtlerin debisini vanasından kısmak mümkün. Fazla kısılırsa motoru zorlar ama az bir kısmadan zarar gelmez. fluval 107 ile 207 arasında 700tl fiyat farkı var. 7000tl tl ye 207 alınıp biraz kısılarak kullanılabilir, tabi ilerde tankı büyütme planları varsa. 207 200lt ye kadar akvaryumlara yeter.

[QUOTE=Aguamentist]

Bu sıralar favorim:

Sobo SF-550F Dış Filtre
Aslında askı filtre modeli ama harika iş çıkartıyor. (Saatte 500 lt çevirdiğini belirtmişler ama bizim için 400 lt yeterli)

Ortalama olarak 1500 lira bandında bir ürün, kesinlikle tavsiye ederim. [:iyi:][/QUOTE]

Sobonun bu modeli daha öncede gözüme ilişmişti. Zamanının haqos xpro 500 askı diş filtresine benziyor. Zamanında 100lt altı akvayumlarda haqosdan çok verim almıştım, çok sessizdi debisi hiç düşmüyordu. Sobonun bu modeli nasıl, haqosun yerini alabilir mi?
Akvaryum Ve Patlayan Dış Filtre
[QUOTE=Hasanbey0101]

Hocam selamlar akvaryumu kurdum. Dediğiniz filtre geldi eheimxairx100e bagladım biraz büyük ama güzel çalışıyor gayet debisi falan iyi kurarkende sakatlandm omuzdan şimdi su değişimide yapamıcam😁 sorum şu bugün yarın balıkları alacam yeni akvaryuma su değişimini nezaman yapmam gerekir muhtemelen 2 hafta yapamıcam bi sorun teşkil edermi. [/QUOTE]

Şuan içinde balık yoksa değişime gerek yok. Balık yokda filtrenin oturmsı için bir çimdik yem atın uygun olur. Sonrasında 2 haftada bir su değişimi uygun olur.
Eriyen Ve Sararan Yapraklar
[QUOTE=WRotala]Suyu ozmos şeklinde kullanıyorum çeşme suyu bizim buralarda değerleri 450 küsur tds geliyor [:D] . Difüzör konusuna gelirsek indicatör difüzörün tam tersi kısmında yeşil hatta hafif sarımtırak yeşil rengini yakaladım. [/QUOTE]

Olay anlaşılmıştır. Osmos suyu sonrası su değişiminde içme suyu kullanıyorum dediniz. İçme sularıda aslında osmos suyu. Çoğu su şirketi yüksek kalitede kaynak suyu temin edemediği için kuyu sularını osmosdan geçirip satıyor. Basitce suyunuz mineral olarak fakir, bitkilerin erimesi bu sebebden. Aktif toprak var gübrede veriyorsunuz ama bunların hiç birinde yeterince kalsiyum ve magnezyum olmaz, diğer bazı eser minerallerde bulunmaz. Sorununuzun en olası nedeni bu.

Tavsiyem, tds metre yoksa mutlaka edinin. Ayrı olarak kh ve gh test kitleride öneririm. Çubuk olanlardan değil, onların ölçüm hassasiyeti düşük. Kh ve gh a özel sıvı olanlardan. Musluk suyu ile osmos suyunu karıştırın 200ms nin biraz altı uygun değerler olacaktır. Tabi tds tuzluluğu ölçer, özel olarak kalsiyum ve magnezyumu ölçmez. Yani suda sodyum yüksek ama diğer mineraller azsa tds de gene aynı değeri okursunuz. Bu yüzden gh testi önemli. Gh +2 yüklü iyonları ölçer yani kalsiyum ve magnezyum. gh'ı 4 civarına getirin, 6ya kadar uygun olur, kh da 2-3ün altına asla düşmesin, 4ün üzeri iyi olmaz. Osmos musluk suyu karışımınızda tuz fazla ise musluk suyunu azaltıp gh ı seachem equlibrium gibi katkılarla artırabilirsiniz. Kh ın 2-3 altına düşmedikde takviyeye gerek yok, gh 4 iken kh ın 2 olması pek olası değil ama bir nedenden kh ı yükseltme ihtiyacı duyarsanız marketten alacağınız karbonat bu işi görmeye yeter. Kullanım miktarlarını internetteki hesaplıyacılardan bulmanız mümkün. Bunların yanında kaliteli eser element gübreside öneririm.

Basitce kh nedir, karbonat sertliğidir, suyun asit baz denegesi için gerekli. 2-3ün altına inerse suyun ph ı oynak hale gelir tüm canlılar için tehlikeli. 4ün üzerine çıkarsa su sertleşir, çoğu bitkinin besin ve co2 emilimi zora girer.

Gh genel sertliktir, sudaki +2yüklü iyonların miktarı yani suda birkilere lazım olan minerallerin değeri. bununda fazlası suyu sertleştrir, yokluğu sizn durumdaki gibi bitki gelişimini durdurur, 4 ile 6 arasında bir değer uygun olacaktır.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.