ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
darkaura
Kullanıcı Grubu:
Kıdemli Akvarist
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
4708
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
02 Kasım 2010 08:47
Son Ziyaret:
17 Nisan 2024 18:13
Toplam Mesaj:
4240 [0.86 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
60 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mustafa KALIN
Doğum Tarihi:
08 Kasım 1978
Yaş:
45
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/020220180957011.jpg[/IMG] [url=https://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_tankda_led_kullanimi_k772480.asp]Bitkili Tanklarda Led Kullanımı[/url]

SON 10 MESAJI

Japon Balıklarını Fanustan Kurtarmak İstiyorum
Plastik bitki dışınakiler uygun. Motorlu pipo güzel seçim. Çok gürültü yapmaz bu ölçekde yeterli. Üzerine bir tek ısıtıcı tavsiye edecem. Şİmdi havalar ısınıyor gerekmez ama kışa doğru mutlaka termostatlı bir ısıtıcı ekleyin. Japon soğuk su balığı olasada özellikle ufak akvaryumlarda kışın gece ile gündüz arasında ciddi sıcaklık farkı oluyor. Doğada büyük su kütlelerinde sıcaklık hızlı değişim göstermez, Balıklar buna pek alışık değildir, balığı çok yıpratır dayanıklılığını düşürür. Daha sağlıklı daha huzurlu mutlu yaşamaları için bir ısıtıcı faydalı olacaktır.
Bitkili Tankda Led Kullanımı
[QUOTE=isssmailak]Merhaba 35x35x35 için 9w armatür yapmayı planlıyorum. Low tech için yeterli olur mu acaba? renk dağılımını 6 adet 6500k beyaz, 2 adet deep red, 1 adet royal blue olacak şekilde yapsam uygun mudur?[/QUOTE]

Biraz fazla bile gelir. Suyun az yukarısında olacaksa sorun olmaz.
Boynuzlu Nerite
Yeni yerine taşınmadan önce petpazarımda vardı. Hatta aldığım balık poşetine kaza ile bir tane karışmış. Yeni yerleri fenerbahçe stadının orada. Bilmiyorum şu an ellerinde var mı. Arayıp sorabilirsiniz.
Seachem Metroplex
Şu sıra bazı seachem ürünlerinin ithalatında sorunlar var. Söylenene göre seachem istenen ürünlerini ayrı göndermiyormuş, tüm ürün çeşitlerinden koyup konteyner olarak gönderiyormuş. Bu yüzden hızlı tükenen ürünlerini ayrı sipariş edemiyorlar.

Metroplex bulamazsız yerine flagyl kullanabilirsiniz. İkiside aynı etkin maddeye sahipler, metronidazole. Tabi flagylde eczaneden reçetesiz alabileceğiniz bir ilaç değil. Antibiotik. Doktora yazdırmanız gerekir.
500 Lt Akvaryum İçin Hangi Dış Filtre Kullanılmalı
Sağlıklı filtrasyon için tankdaki suyun saatde en az 3 kere dönmesi gerek. bu 1500lt/saat demek ama en kaliteli filtrelerin debisi bile filtre tıkandıkca düşer bu yüzden minimum 2000lt/saat civarında bir filtre uygun olur. Kendini ispatlamış markalar belli eheim, fluval oase bunlar çok iyi filtreler ama biraz pahalılar. 550lt yeni tankıma aquarel aldım. Polonya malı. Nispeten yeni bir marka. Hem çok kaliteli hemde fiyatı çok uygun. 1500 ultramax modelini 5200tl ye aldım ki kaliteli bir filtre için sudan ucuz sayılır. Elimde mevcut bulunan 780lt/saatlik fluval 206 ile beraber kullanıyorum. O yüzden 2000 modelini almadım. Sizin için 2000 modeli uygun olur. Açıkcası tasarımı çok iyi, musluk kafaları modüler, takılıp sökülebiliyor, tek pompa hareketi ile içi doluyor, hava var diye çalışmamazlık yapmıyor. Ön filtre olayı çok iyi. Filtrenin tamamını açmadan ön filtreden pislik alınabiliyor. En sevdiğim yanı çok sessiz. İç hacmide geniş. Eksik gördüğüm tek yanı kutusundan çıkan biolojik seramik biraz az, özellikle kendi iç hacmine göre az. Bolca kaliteli substrat alıp takviye etmek gerek.
Flowerhorn Balığıma Hangi Marka Yem Vermeliyim
Canlı un kurdu. Forumda internette satanlar var. Hafta 1-2 kere verildiğinde balığa çok farklı kondüsyon kazandırır, çok hızlı büyür.
Hangisini Almalıyım?
Şİmdiye kadar jbl in hiç bir ürününden tad alamadım. Parasının karşılığını vermiyormuş gibi geldi. Tetraların genel olarak tasarımları başarılı olsada malzeme kalitesinde hep bir sıkıntı oluyor, güvenilirlik zeyıf. Farklı boyutta tipte 5 tane eheim ısıtıcım var. Şİmdiye kadar hiç sorun yaşatmadı. Aquarel yeni bir marka. Uygun fiyata kaliteli ürünleri var, Isıtıcısını hiç kullanmadım ama dış filtresinden çok memnunum. Tasarım olarakda performans olarakda.
160 Litre İçin İç Filtre Yeterlimi?
[QUOTE=Orhan76]Ben filtrenin debisi olarak düşünmüştüm, birim filtrasyon alanına göre hesaplama daha önce hiç görmediğim/rastlamadığım bir konu, faydalı bilgi için çok teşekkür ederim [:iyi:][/QUOTE]

Hamburg filtreyi araştırınca bu konuda çok detaylı hesaplarını bulmak mümkün oluyor. Hazır dış filtre alırken iç hacmi, içindeki medya üzerinde akan suyun hızı gibi konular üreticinin işi oluyor biz sadece tanka uygun boyutta debide filtre bakıyoruz. Ama hamburgda herşeyini biz yaptımız için konsepti ilk ortaya atanlar sağolsun tüm matematiğini biolojisini hesaplayıp hazırlamışlar. Büyük ihtimal su ürünleri yada deniz biolojisinde çalışan akademisyenlerin işidir.
160 Litre İçin İç Filtre Yeterlimi?
[QUOTE=Orhan76]Herhangi bir akvaryumu saatte en az iki kez çevirmek kanımca çok yetersiz olur, tüm filtre tiplerinde (sumplar da dahil) en az saatte 4 veya 5 kez çevirmesi gerekir (filtre malzemeleri ve/veya bağlantı elemanlarının yaratacağı dirençler de hesaba katılarak) bu sebeple hamburg veya başka filtre 160 litre için dakikada 10lt yetersiź olur en az 14-15lt daha uygun olacaktır, tabi naçizane benim fikrim. Saygılar[/QUOTE]

Gereken minimum değer en az 2 kere. 3-4 kere çevirecek şekilde de tasarlanabilir, hatta daha fazlara tasarlanabilir ama ona uygun sünger yüzeyi olması, süngerin yüzeyinde akıntı hızının dağılması gerekir. Verilen miktar 10lt/dakika değil, 10cm/dakika, bu akan su miktarı değil, sünger yüzeyinden geçen suyun hızı. Bu hızı yüzey alanı ile çarptığınızda birim zamanda akan toplam su miktarını hesaplamış olursunuz. Örnek vereyim 50x50cm süngerin yüzey alanında 10cm/dk ile su akıyorsa dakikada akan toplam su miktarı 50x50x10 olur, yani 25000cm3 buda dakikada 25lt eder, 60la çarparsak saatte 1500lt toplam akış demek, yani 1500lt/sa altında motor kullanılması gerekiyor. İstenen ideal değer aslında 7-8cm/dk, 10 üzeri önerilmiyor, 15de biolojik işlevini yerine getiremiyor.

Minimum 2 değerin verilmesinin bir nedenide hamburgun akvarumda çok yer tutması. 2 döngü için daha küçük hamburg tasarlanıp tankdaki su hareki ayrı bir iç filtre ile sağlanabilir. Tabi en sağlıksı baştan tasarımı 3-4 döngü için yapıp biolojik döngüde kafanın rahat olması. 2döngü benimde çok içime sinen bir durum değil.

Yakın zamanda bir arkadaş için hamburg tasarladik. 110x50x50 275lt akvaryum için. 50lt ye 1lt den 5,5lt sünger olması gerekiyor. Tabi bu çok kaba bir değer, süngeyin kalın yada ince olması yüzey alanı bunlarda performansı etkileyen durumlar bu yüzden 5cm kalınlığında 50x30 sünger kullandık. 1000lt/saat lik motor takıldı. Böylece 6.6cm/dk lik debi ile 3 döngünün üzerinde değere ulaşıldı.
160 Litre İçin İç Filtre Yeterlimi?
[QUOTE=Orhan76]Merhaba,

Ben 140 litre kendi Amerikan ciklet tankımda iç filtre kullanıyorum, gayet memnunum ve yeterli oluyor. Dış ve iç filtrenin birbirlerine karşı avantaj ve dezavantajları var. Kısaca iç filtrenin avantajı kolay arıza yapmaması ve elektrik kesintilerinde tekrar hızlı ve kolay devreye girmesi, dış filtrenin avantajı akvaryum içinde yer kaplamaması ve daha geniş filtrasyon alanı. Bunları dikkate alarak siz de bir seçimde bulunabilirsiniz.[/QUOTE]

Dış filtre ile iç filtrenin birbirlerine karşı avantajları dezavantajları olduklarını düşünmüyorum keza bibirlerinin muadili değiller, aynı işi yapmıyorlar. Tipik içfiltreler mekanik filtrasyon ve akıntı yaratma amaçlılar, biolojik filtrasyonları çok sınırlı ve dolaylı. Her ne kadar içinde biolojik süngerlerle biolojik seramiklerle gelen dış filtreler olsada gerçek biolojik filtrasyon yapabilmek için akıntıları çok yüksek, iç hacimleri yetersiz. Biolojik filtrasyon için suyun biolojik medyadan belli hızın üzerinde geçmemesi gerek, yoksa yüzeyde bakteri filmleri tutunamazlar. İç filtre akvaryumda akıntı yarattığı için belli bir biolojik filtrasyon yaratır ama kalabalık bir tankda nispeten nazik türler bakacaksanız yeterli olmaz.

Dış filtre pahalı geliyorsa ki çok pahalandılar bir gerçek, görsellik ve tank içindekş alan ikinci sıraday hamburg filtre iyi bir alternatif olur. Hamburg filtre için kabaca 50lt için 1lt ye tekabül edecek biolojik sünger, tankı en az saatte 2 kere çevirecek kafa motoru ve kafa motorunun gücüne oranla 10cm/dk yi geçmeyecek debi yaratacak yüzey alanı gerekli. Yapmak isteyen olursa matematik hesaplarında yardıncı olurum. Yapımıyla ilgili internette çok fazla örnek var. Bir iki arama ile bulunabilir. Yada tank yeni kuruluyorsa iyi bir yandan sumpda yapılabilir.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 9 Online Kullanıcı, 5 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.