Akvaryum.Com
  • Japon Kuyruk Erimesi Pul Kabarması


    Profil resmi
    Raizial
    14:17
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268193/101020261408101.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268193/101020261408131.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268193/101020261408171.jpg[/IMG]

    2-3 yaş civarı orando
    45 litre 22 derece 2 orando (diğeri daha ufak) 2 vatoz duruyorlardı
    Şahsi durumlardan ötürü haftalık su değişimi harici evde bulunamadım (yemlemesi üç gün öncesine kadar aksatılmadan yapılmış) bugünse bu halde buldum

    İştahsız, kuyrukları parçalı, rengi beyazlamış, karnı ekstra şiş olmamasına rağmen pulları kabarık.

    Şu an 22 derece 10litre bir hasta tankına aldım elimde ilaç olarak
    Baktopur
    Mycopur
    Ectopur
    Kaya tuzu
    Metilen mavisi
    Biraz oksijenli su
    Baktotabs (eskiler, özelliğini kaybetmiş olabilir) bulunuyor
    Henüz hiçbir ilaç uygulamasında bulunmadım.

    Profil resmi
    hoppala

    [QUOTE=Raizial]Tankı 30 litreyle değiştirdim, baktopur un 1. ve 3. gün damlatmalarıyla beraber kaya tuzu uygulamasını yaptım. Bu gün su değişimi yapmam gereken gün.

    Yüzgeçler daha da eridi, pullarda kabarmada bir fark yok, iştah yok ama biraz daha enerjik gibi.

    Nasıl devam etmeliyim?[/QUOTE]

    Karantina tankında kalın. Balığı ana tanka alıp kısa banyo yaptırarak geri koymanız kesinlikle hatalı olur çünkü o kapta başka balık ve vatoz var. Tuz vatozlara ciddi zarar verirken, Baktopur ise ana tankınızın biyolojik döngüsünü ciddi bozar. Ayrıca balığı her gün elinize alıp banyoya sokmak zaten kırılgan olan yüzgeçleri koparabilir. Isıyı 24–25 derecelere çıkarmayın, damacana suyuna da geçmeyin. Ani sertlik değişimi pulu kabarık balığın osmoz dengesini daha da bozar. Hava motoru sürekli açık kalsın. Isı 20–22 derece arası sabit kalsın. Elinizdeki ectopur, mycopur, metilen mavisi ve oksijenli suyu kullanmayınız.

    Balığı sudan çıkarıp çıplak elle kavramayın. Derideki koruyucu mukoza tabakasını zedeler, balığı enfeksiyonlara tamamen açık hale getirirsiniz. Sırttaki sarı-yeşil renklenme muhtemelen Baktopur'un kendi boyasıdır, su da zaten aynı renktedir. Buna bakıp hemen ek bir mantar tedavisi başlatmayın. İlaç altındayken yüzgecin daha da erimesinin en güçlü ihtimali, 30 litrelik bu kapta suyun birkaç gün değişmemiş olması ve atıkların amonyağa dönüşmesidir. Baktopur sudaki faydalı bakterileri de öldürdüğü için döngü yoksa biriken amonyak yüzgeçleri yakmaya devam eder. Pul kabarmasının inmemesi ve iştahsızlık ise sıvı Baktopur'un iç organlardaki olası bir tutulum için zayıf kalmış olabileceğini gösterir.

    Dünkü mesajınızda bahsettiğiniz %50 su değişimini henüz yapmadıysanız, aynı sıcaklıkta ve klorsuz suyla bugün mutlaka yapın. Ancak o değişimi dün yaptıysanız, bugün bir daha suyun yarısını boşaltmayın. Yarın ve sonraki günlerde en az üçte bir oranında günlük değişimlerle devam edin. Suyu değiştirdiğinizde tuzu baştan eklemeyin; sadece çıkan suyun payı kadar (30 litrenin yarısını değiştirdiyseniz taze suya dışarıda eritilmiş 1,5 silme tatlı kaşığı) iyotsuz kaya tuzu ekleyin. Dün su değişimini yapıp tuzunu zaten tamamladıysanız bugün ekstra eklemeyin. Yem yemiyorsa zorlamayın. Haşlanmış ve zarı soyulmuş bezelyeyi bir iki parça deneyin, iki dakika içinde yemezse suyu bozmaması için sudan hemen alın.

    Önümüzdeki iki gün boyunca temiz suda erime durur ve balık yemeğe geçerse yeni bir ilaç eklemeyin. Durmazsa da hemen ikinci küre geçmeyin; önce su değerlerini ve balığın genel durumunu yeniden değerlendirelim. İkinci bir kür gerekecekse yine sadece 1. ve 3. gün prospektüs dozajıyla uygularız. Gözde belirgin fırlama, yan yatma veya sırtta açık yara derinleşirse tablo ağırlaşmış demektir. Ana tanka almayın, balık toparlayana kadar bu kapta günlük su değişimleriyle devam edin.

    (8) (705)

    Özel Tür Lepistes Nerden Bulabilirim?


    Profil resmi
    farmany
    19:13
    Merhabalar arkadaşlar lepistes bakıyordum karışık türler vardı hepsini sattim özel tür alacağım için. Akvaryumu baştan kurcam herşeyi çıkartıp ve özel tür lepistes bakacağım sizce hangi tür bakayım ve internet üzernden alabilceğim güvenilir birisi varmı yaşadığım yerde var fakat formları çok kötü [:(]

    Profil resmi
    JuqLax

    @Hobihanem48 Her Türlü özel Tür mevcut güvenilir

    (9) (1580)

    Orta Amerika'ya Dönüş


    Profil resmi
    Frkn
    15:25
    18 beğeni
    Ölçüler: 100x50x50
    Canlı Türleri: Amerikan Zebra, Rainbow, Sajica, Ateş Ağız vb Orta Amerika türlerinden bir veya iki çift.
    Bitki Türleri: Anubias
    Tankın Yaşı: 8
    Filtrasyon ve Işıklandırma: Canlı yükü az olacağından büyük boy pipo filtre (değişebilir), 1 adet osram 90 santim 30 watt 865 kodlu 6500K dayligt floresan.
    Tasarım ve Dekorasyon: İki adet büyük boy Mangrowe kökü, taşlar, silis kum (eklenecek), toprak küp (çift olursa bir küp daha eklenecek), ayrıca zamanla taş, kuru dallar ve yapraklarla dekor tamamlanacak.

    Merhaba sevgili dostlarım. Elimdeki emektar 250 litrelik akvaryumu, önce makul fiyata ilanlara koysam da, daha sonra sevgili hobici kardeşlerime ve çevreme hediye etmeye çalışsam da, alan olmayınca bu sevda yeniden depreşti ve bir solukta kiler de yatan emektarın tozunu alıp eve atmam bir oldu.[:)] iyi de oldu.[:D] Büyük tanka alışan ben, küçük tankla bir türlü tatmin olamadım.[:)))] Sonuçta da çoktandır aklımda olan Orta Amerikanlar ile yola devam etme kararı aldım.

    Bu kurulumu aceleye getirmeden, malzemeleri temin ettikçe birlikte tamamlayacağız inşallah. Gerçi ana malzemelerin birçoğu hazır. Eksik olan silis kumu özenle araştırıp, türe uygun olanı bulunca alıp ekleyeceğim. Daha sonra dal, yaprak, bitki gibi malzemeleri zamanla tamamlayarak güzel bir ortam ve görsel elde edeceğimizi düşünüyorum. Her zamanki gibi değerli katkılarınızı bekliyor ve sağlıklı hobiler diliyorum.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/250520231425301.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/250520231426001.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/250520231426151.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/250520231426351.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/250520231426521.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    Frkn

    1 beğeni
    [QUOTE=hvostr]
    Konuya geç dahil oldum ancak genede size kolaylıklar ve iyi hobiler dilerim.[:)][/QUOTE]
    Teşekkür ederim.[:)]🙏

    (164) (111449)

    Betta İmbellis


    Profil resmi
    Jolakotturinn
    20:20
    Ölçüler: 30x30x45
    Canlı Türleri: Betta imbellis, kiraz karides
    Bitki Türleri: Nymphaea lotus, Hydrocotyle, Bucephalandra, Bolbitis, Mostera adansonii
    Tankın Yaşı: 1 ay (Aquasoil için 2 yıl)
    Filtrasyon ve Işıklandırma: Sobo kafa motoru, Sera siporax, sünger / Yikeda RGB Led
    Tasarım ve Dekorasyon: Aquasoil, silis kum, mangrov kökleri, guava ve meşe yaprakları
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/290996/131020262015381.jpg[/IMG]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/290996/131020262015231.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/290996/131020262015311.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/290996/131020262015421.jpg[/IMG]

    Sizce bu beta kesinlikle dişi mi? Dişi diye tahmin ediyorum (erkek olarak sipariş verdim, üretim amacım yok çünkü). İleride yanına küçük bir sivrisinek rasbora grubu ekleyebilir miyim?

    Profil resmi
    hvostr

    Evet muhtemelen Didymium aquatile daha önce açık konuşmak gerekirse hiç karşılaşmadım biraz araştırma sonucu bulduğum şey şu;
    Canlılara Zarar Vermez: Akvaryumdaki balıklarınıza, karideslerinize veya canlı bitkilerinize kesinlikle zarar vermez, onları yemez veya zehirlemez.
    Doğal Temizlikçidir: Akvaryum tabanındaki veya dekorlardaki çürüyen organik atıkları, sudaki bakterileri ve serbest mikroorganizmaları tüketerek beslenir.
    Çok Nadirdir: Akvaryumlarda kuruluma özel su şartlarında veya bitkilerle taşınarak çok nadiren ortaya çıkar. Hobiciler arasında bu canlıyı tankında gözlemleyebilmek genellikle büyüleyici bir deneyim olarak kabul edilir.
    yani işin kısası baya şanslısınız.[:O]

    (8) (617)

    Hikari Yemler Hakkında Bilgilendirme


    Profil resmi
    hoppala
    18:03
    5 beğeni
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236270/140520251802241.jpg[/IMG]

    Merhabalar,

    Bozkarpet ile yapmış olduğum görüşme sonucunda Japonya kaynaklı bir kaç problemin olduğunu ve çözmek için uğraştıklarını söylediler. Akabinde, bu yıl içerisinde Hikari ürünlerini Türkiye’ye getirmeyi planladıklarını belirttiler.

    [B][K]Güncel Son Durum[/K]: Maalesef planlandığı gibi yeni parti gelmedi. Şuan için net bir tarih vermediler.[/B][EDIT]hoppala,2026-10-15 19:21:55[/EDIT]

    Profil resmi
    hoppala

    [QUOTE=Joec]Merhaba. Konu eski ancak bir gelişme olup olmadığını öğrenmek için yazıyorum. Bir ilerleme alabildiniz mi güncel durum nedir?[/QUOTE]

    maalesef

    (3) (2085)

    Balık Sahiplendirme


    Profil resmi
    Mehmetulu

    Lepistes akvaryumu kuruyorum. Daha önce tetralar, sebep yokken bile kuyruklarını ısırdılar ve öldürdüler lepisteslerimi. Tetralardan geriye sadece bir tane kaldı. 15 tane balığımı ağabetime emanet etmiştim; neredeyse hepsini telef etti. Geride bir dişi lepistesim, bir çöpçüm ve bir tetram kaldı. Yeni bir erkek ile bir hamile lepistes aldım ve tetrayı bu yüzden ayırdım. Onu nasıl sahiplendirebilirim? Sürüsü olmadığı için çok yaşamayacağını düşünüyorum

    Profil resmi
    Mehmetulu

    Teşekkürler bilgilendirdiğiniz için. Zaten ücretsiz vereceğim bakalım ne zamana biri sahiplenir zaten benzin fiyatları aldı başını gitti ücretli kimse balığı almaz geldiğine deymez bakalım.

    (2) (160)

    Betta Akvaryumu Kurulumum


    Profil resmi
    lonewisp
    19:50
    4 beğeni
    Ölçüler:50-30-25
    Canlı Türleri:Betta,nerite
    Bitki Türleri: anubias,cryptocorine, su marulu ve java moss
    Tankın Yaşı:
    Filtrasyon ve Işıklandırma: Aquael fzn pro 400, ucuz tip beyaz led
    Tasarım ve Dekorasyon:[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/263768/121020261948481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/263768/121020261948511.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    lonewisp

    1 beğeni
    [QUOTE=Jolakotturinn]Akvaryumunuzun üzerini kapatmanızı tavsiye ederim, labirentlilerin atlama riski genel olarak yüksek.[/QUOTE]
    Teşekkür ederim aklımda pleksi ve misina ile ayarlayacağım.

    (5) (583)

    Gurami Cinsiyet Ayrımı


    Profil resmi
    esucsuz


    Merhabalar, herkese iyi forumlar.

    2 tane gurami balığım var ve 1 senedir fotoğraflarda belli olmasa da çok büyüdüler. Büyük ihtimalle çeşit değiştireceğim için elden çıkaracağım ve cinsiyeti bilmem lazım diye düşündüm.

    Bildiğim kadarıyla renkli olanlar erkek oluyor ancak konuya vakıf olmadığım için size danışmak istedim.

    Sizden rica etsem yorumlar mısınız.
    Şimdiden herkese teşekkür eder, iyi forumlar dilerim.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/274111/141020262332031.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/274111/141020262332091.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/274111/141020262332151.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/274111/141020262332211.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/274111/141020262332271.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/274111/141020262332341.jpg[/IMG]

    Yardımcı olabilecek yok mu rica etsem 🙏

    Profil resmi
    Jolakotturinn

    Bence ikisinin de erkek olma ihtimali var ama emin olamıyorum. Gold olanın kuyruk yüzgeci neden koptu?

    (2) (205)

    128 Lt'ye Isıtıcı


    Profil resmi
    anubiaslover

    128 litrelik buhar camlı akvaryum için 100 watt ısıtıcım var yeterli midir yoksa yedek olsun diye 50wattlık bir tane daha almalı mıyım sizce? Oda sıcaklığı 5~7 derece arası oynar kışın diye tahmin ediyorum

    Profil resmi
    MasterChiefHakan


    (2) (127)

    Bu Japon Balığı Hastalığı Nedir?


    Profil resmi
    tayfunyabaci
    19:28
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/266782/081020261909161.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/266782/081020261909341.jpg[/IMG]

    Akvaryumum 220 lt civarında suya sahip.
    Balıklarım 1.5-2 yaşındalar.

    Hemen hemen 3 aylıktan beri aynı akvaryumdalar, son 4 ay içinde de yanlarına yeni bir balık eklenmedi.

    Suyu düzenli olarak haftalık %30 değiştiririm.

    Yemlerinde nadiren marka değişimi yaparım ama kalitesiz yem vermem.

    Sadece bir kereliğine mahsus 3 hafta üst üste hiç su değişimi yapmadım.

    Üstüne bu balığımın vücudunda ince çizik bir yara belirdi.

    Sonra yavaş yavaş yuvarlağa döndü. Sonra kendi kendine kabuk baglar gibi oldu ancak yavaş yavaş bu şekilde oyuk halini aldı.

    Bu 25 gün kadar sürdü. En son gece hayvanın kafası balon gibi şişti. Sabahına suyun üstündeydi. Öldü.

    Şimdi diğer balıklarım yavaş yavaş aynı senaryoyu yaşamaya başladı.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/266782/081020261923421.jpg[/IMG]

    Önce böyle oluyorlar.

    Sonra bu hale geliyorlar;
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/266782/081020261924141.jpg[/IMG]

    Metilen mavisi banyosu yaptırdım. 3 gün içinde 1 gün ara ile.

    Bu akşam da bir kulak çöpü ile hafif hafif yarasına metilen mavisi sürdüm.

    Yem yemelerinde sorun yok, çok hareketliler ama ilk balıkta böyle birden öldü.

    Bunun sebebi net olarak nedir? Bilen var mı NET?

    Ek bilgiler;

    Akvaryum 2 yıllık
    2 vatoz
    8 çöpçü balığı
    2 hayalet
    2 melek balığı
    8 Japon balığı yaşıyor
    Hepsi hemen hemen 2 yıldır birlikte yaşıyorlar. Birlikte büyüdüler. Hepsi yavruydu. İlk defa böyle bir şey başımıza geliyor 2. senede.

    Profil resmi
    Goldfish2000

    1 beğeni
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243415/151020261247381.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243415/151020261247491.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243415/151020261248261.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243415/151020261249011.jpg[/IMG]

    (9) (1205)
  • SON MESAJLAR

    GÜNCEL 100 TANITIM

    SON İLANLAR

    FORUM İSTATİSTİKLERİ

    • 3,797,668 Mesaj
    • 408,613 Konu
    • 91 Forum
    • 145,128 Forum Üyesi
    • 1,466 Özel Forum Üyesi
    • 29 Kıdemli Akvarist
    • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

    Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.

    Akvaryum Tanıtımı

    Before - After


    Profil resmi
    MCY4 - 20:59

    30x30x30

    11/12/23
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237041/051020262053051.jpg[/IMG]

    03/10/26
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237041/051020262054381.jpg[/IMG]

    50x40x35

    07/11/22
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237041/051020262055501.jpg[/IMG]

    03/10/26
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237041/051020262056271.jpg[/IMG]

    80x40x40

    29/01/24
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237041/051020262057211.jpg[/IMG]

    05/10/26
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237041/051020262057461.jpg[/IMG]

    (1) (18) (6)
    Canlı Tanıtımı

    Aequidens Diadema (kral Acara)


    Profil resmi
    flanormimar - 21:39

    Kral Acara (Aequidens Diadema - Royal Cichlid) 👑 Yeni yuvalarına yavaş yavaş alışmaya çalışan bu Güney Amerika’lı dostlarımıza merhaba deyin 👋

    Daha ilk günlerden itibaren beni camın önüne gelerek selamlıyor, meraklı gözlerle akvaryumun dışında neler olup bittiğini keşfetmeye çalışıyorlar. Pek çok kaynakta pek çok farklı yaşama-üretim su değerleri paylaşılmış bu da farklı su değerlerine yeterince toleranslı olduklarını gösteriyor. Bakalım ilerleyen günler ne gösterecek 🧡

    https://www.instagram.com/reel/Dctsm2aOenZ/?igsi=bGt5MGxtZjN2eXJ2

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/258303/310820262131261.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/258303/310820262131321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/258303/310820262131381.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/258303/310820262131431.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/258303/310820262131481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/258303/310820262131531.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/258303/310820262131571.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/258303/310820262132011.jpg[/IMG]

    (1) (13) (8)

    En Güncel 50 İlan


    Forumda Son Konular


    SON MESAJLAR

    Paludaryum


    Profil resmi
    atilimkanatli - 01:28

    Forumumuzda teraryumla ilgili yeterince bilgi toplanmış bir başlık var ama paludaryumla ilgili böyle bir başlık göremeyince yardımım dokunması umuduyla, Onur Abi'nin makalesine benzeterek bir şeyler karalayacağım.

    Paludaryum

    Akvaryumlarımızda su ortamını, teraryumlarımızda kara ortamını taklit ettiğimiz gibi, paludaryumlarda da su kenarı taklit edilir. Yani belli seviyede su, belli seviyede kara hayatı vardır. Genelde su oranı 1/3 şeklindedir. Beslediğimiz canlıya göre değişmekle birlikte, paludaryumumuzun kara ve su ortamında çeşitli bitkilere yer verebiliriz. Kara ortamında kullanacağımız bitkiler, nemli ortamı seven bitkiler olmalıdır. Anubias su dışında yüksek nemde yaşayabilen bir bitki olarak paludaryumlarda görebildiğimiz bir bitkidir. Eğer su dışında beslenecekse, yapraklarının ya sürekli suyla temas halinde olması, ya da yağmurlama sistemiyle belli zamanlarda sulanması gerekir. Aksi taktirde yapraklarında sararmalar meydana gelebilir.
     
    Besleyeceğimiz canlılara göre bir paludaryum yapmalı, veya yaptığımız paludaryuma göre canlı seçmeliyiz. Örneğin bitkili bir paludaryumda kaplumbağa uygun olmayacaktır. Kaplumbağa bitkileri ısırıp, dağıtacaktır. Aynı şey su altı bitkileri için de öyledir. Bitkisiz bir paludaryumda ağaç kurbağası beslemek de aynı derecede yanlıştır. Ayrıca paludaryum kurulumlarına sonra değineceğim.
     
    Paludaryum kurulumlarında, genellikle beyaz strafor kullanıldığı gibi, sıkma köpük de kullanılabilir. Sıkma köpük sıkıldıktan bir kaç saniye sonra 3-4 katına ulaştığı için ayrıntılar vermekte zorlanabilirsiniz. Bu konuda strafor daha iyidir. Tankın arkasını kaplayıp, öne doğru eğimli bir şekilde yükseltiyi düşürerek verilen kompozisyon en çok tercih edilenlerdendir. Bu şekilde şelale yapmak da kolaylaşacaktır. Bunların haricinde strafor kullanmadan, sadece ağaç kökleri, dallar, kayalar ile de paludaryum oluşturabilirsiniz.
     
    Bitki olarak, bazı sarmaşık çeşitleri, anubias, fesleğen gibi fazla suda çürümeyecek ve aşırı büyümeyecek bitkileri seçmeliyiz. Paludaryumda, bazı ortamlarda kara yosunu(örneğin fazla su almayan taşların kenarları), bazı ortamlarda java moss(şelalenin yanlarında, su altında veya nemli bölgelerinde) kullanabiliriz. Bitkilerle, taşlarla, şelalelerle, canlılarla kalabalıklaştıkça daha da doğal görünecektir. Paludaryumun oturması, asrtık herşeyin tamamım demesi için 6 ay gibi bir süre gerekmekte. Bitkileri dikilmiş, canlıların ortamına uygun bir paludaryumda, 6 ayda çoğalan bitkiler, yabani bitkiler görebilirsiniz. Ektiğiniz java ve/veya kara yosunları iyice gelişecek ve paludaryum artık evinizdeki doğa haline gelecektir.
     
    Başta da söylediğim gibi kaplumbağalar, bitkileri ya yiyecek ya da dağıtacaktır. Bu yüzden kaplumbağa paludaryumlarında ya hiç bitki olmaz, ya da yapay bitkiler kullanılır. Kara ortamına bir canlılık yerleştirilemediği için tam anlamıyla paludaryum olduğunu söyleyemememle birlikte, habitatına yakınlaştıkça paludaryum değerinin artacağını da hatırlatmakta fayda var. Bir kaç mango kökü, kaplumbağların kara alanı olarak kayalarla, kaplumbağaların tırmanamayacağı bir yere ekilmiş bitkilerle çok güzel bir kaplumbağa paludaryumu yapılabilir.
     
    Boyutlar, paludaryum için olmazsa olmaz değildir. 30 cm lik tankta da çok güzel bir paludaryum olur (örneğin Ufuk Uçar'ın paludaryumu), 120 cm lik tankta da (örneğin Gültekin Sabana) . Başta belirttiğim gibi, besleyeceğimiz canlı için paludaryum seçmeli, ya da paludaryumumuza göre canlı beslemeliyiz. Eğer paludaryumda betta beslemek istiyorsak, 30 cm lik bir tank yeterli gelecekken, kaplumbağa beslemek istiyorsak en az 100.60.50h gibi bir tankımız olması gerekmekte. Ne kadar çok canlı türü koyarsanız, o kadar karmaşıklaşır ve doğallaşır. Tank ne kadar büyük olursa; canlı, bitki, şelale, yosun, dekorasyon gibi şeyler çoğalacak ve doğallaşacaktır.
     
    Kaplumbağa paludaryumu kurulumu:
     
    Kaplumbağa, ülkemizde genellikle bulunan Kırmızı yanaklı su kaplumbağası, diğer adıyla Singapur Kaplumbağası, (Trachemys scripta elegans). Kaplumbağalar, yanlış bir kanının aksine 30 cm e kadar büyüyebilirler. Bazı akvaryumcuların ticari emelleri doğrultusunda, ölüm kaplarında satılan kaplumbağalar oluyor. Kesinlikle ölüm kabında kaplumbağa beslemeyin, besletmeyin. Konuyu dağıtmadan kuruluma devam etmek istiyorum. Kaplumbağa beslemek istiyorsak, bu obur hayvanlara en az 100.60.50 bir akvaryum almalıyız.
     
    Pek sosyal hayvanlar olmadıkları için, tek beslenmelerinde fayda var. Paludaryumda bitki olmamalı, olacaksa ulaşamayacakları yerlere konulmalıdır.
    Isıtıcı bulundurmalısınız, ısı normal şartlarda 26-27 derecede sabit kalabilir. Kış uykusuna yatırmaktan yana olanlar var. Kış uykusu hayvanların yiyecek bulamadıkları dönemlerde, metabolik faaliyetlerini en aza indirerek av sezonuna kadar beklemeleridir. Bu onları oldukça yorar, küçük yaşlarda kış uykusuna yatan kaplumbağaların çoğu uyanamaz, ya da öldü diye kış uykusundayken atılır.
     
    Ayrıntı için linkleri ziyaret edebilirsiniz;
     
     
     
     
     
     
    Küçük boyutlarda paludaryum kurulumu:
     
    Nano paludaryumlar, fazla çeşit barındıramayacak, sade ama güzel yaratılabilinecek tanklardır. Tankın eninin boyuna oranı 1/2 den az olmazsa derinlik ve dekorasyonda yerleştirme adına iyi olur. 30.30.30 bir tank, mango kökleri, bir kaç kök saz, anubias ve nemli ortam bitkileriyle çok güzel bir paludaryum yapılabilir. Bu boyutlardan kara payını da düşersek sulak kısımda betta beslenebilir.
     
    Ufuk Bey'in nano paludaryumu;
     
     
    Büyük boyutlarda paludaryum kurulumu:
     
    Büyük boyutlarda paludaryumlar; dekorasyonu yönlendirebilme, bitki-canlı çeşidini arttırabilme gibi avantajları sayesinde daha doğal görünür. Büyük boyutlardaki paludaryumlarda, kullanacağımız dış filtrenin çıkışıyla bir şelale yapabilir, hatta kafa motoru kullanarak şelale sayısını arttırabiliriz. İstediğimiz yerlerde karasal alanı taş, istediğimiz yerlerde köpükten yapabiliriz. Nanoya nispeten daha fazla büyüyen bitkiler kullanabilir, fazla su gelmeyen nemli yerlere istediğimiz şekilde kara yosunları, fazla nemli yerlere java yosunu koyabiliriz. Büyük akvaryumlarda doğal döngünün oturması daha kolay ve eğlencelidir. Hiç görmediğiniz bir yerden bir bitki çıkmış olabilir, yosunlar taşları belli miktarda kaplayıp doğal görüntüyü verebilir. Kara yaşamına ayak uydurmuş, suda boğulmayacak enteresan türler beslenebilir.
     
    Gültekin Sabana'nın 120 cm lik paludaryumu;
     
     
     
    Burak Çalışkan'ın 120 cm lik paludaryumu;
     
     
     
    Saat sebebiyle resimlere şimdilik ara veriyorum. Paludaryum konusunda bana bilgilerini usanmadan sıkılmadan veren Gültekin Abime çok teşekkür ediyorum.
     
    Yazılar tamamen bana aittir. akvaryum.com'dan veya şahsımdan izinsiz kullanılamaz.
    atilimkanatli2008-12-07 12:49:38

    Cevapsız Konu
    45x35x30 6 Mm 5 Cam Ultra Clear

    Profil resmi
    Resifci -

    Satılan Malzeme(ler):
    Adet Fiyatı: 1500 ₺
    Toplu Alım Fiyatı: 2 adet vardır problemsiz gerip görerek test ederek alabilirsiniz
    Adedi: 2
    İrtibat Bilgileri: ÖM
    Nakliye ile İlgili Ek Bilgiler: elden teslim
    Diğer Ek Bilgiler: 5 cam ultra clear atakanpetshoptan alınma
    Fotoğraf: [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/288323/151020261847231.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/288323/151020261847261.jpg[/IMG]

    3in1 Güney Amerika Tankları Ve Vertikal Bahçe


    Profil resmi
    bendeniztayfun -

    Ölçüler: Ortalama 80.40.40
    Canlı Türleri;

    Apistogramma cacatuoes trible red
    Apistogramma nijseeni
    Paracheirodon axelrodi
    Corydoras trilineatus
    Hyphessobrycon amandae
    Albino gold ancistrust
    Ancistrust

    Bitki Türleri:
    Hygrophila Corymbosa
    Lobelia cardinalis
    Bacopa monnieri
    Anubias mini coin
    Anubias nana
    Corymbosa
    Anubias barteri round gold coin
    Anubias nana petite
    Anubias broad leaf
    Anubias heterelophylla
    Anubias golden coin
    Microsorum pteropus
    Najas Guadalupensis
    Yarı sucullar;
    Philodendron Scandens Brasil
    Philodendron selloanum
    Dracaena sanderiana
    Hygrophila Corymbosa Siamensis


    Tankın Yaşı: 3 yıl
    Tasarım ve Dekorasyon:
    Flame wood, Ribbed Redmoor wood, Vine wood, driftwood, Hindistan cevizi kabuğu, Çeşitli kayaç taşlaları, Arka plan duvar süsleri mevcuttur.

    Merhaba görüntü olarak herzaman işime gelen jungle tasarımlı 3 tankdan oluşan bu akvaryumu kurdum ve siz değerli arkadaşlarımla paylaşarak görüşlerini almak istedim. 3 in 1 tankımdan kısaca bahsedecek olursam;

    Mümkün mertebe tanklar arasında ve arka plan ağaç dekorum ile görsel bir bütünlük katmaya çalıştım.

    Özellikle gölgelik etkisi oluşturmak için kökler ve yarı sucul bitkileri kullandım. Kumu zemin çizgisini belli etmek için koyu renk tercih ettim.

    Ön taraftan arkaya fazla derinlik vermemeye çalıştım. Çünkü amacım yaptığım arka plan ağaç ve orman dekorum ile uyum sağlayarak tabanda yüzeye bir derinlik oluşturmaktı.

    Arka plan ağaç ve orman dekoruma 3 tür sarmaşık ekledim kısa zamanda büyüdüler kısa zamanda sarmaşıklar alan üstünlüğünü elde ediceklerdir. Mümkün mertebe gerekli budamalar ile çerçeve içinde kalmalarını sağlamayı hedefliyorum.

    Sağ ve sol taraktaki tanklarımda filtrasyon mevcut ortadaki apisto tankımda herhangibir filtre kullanmıyorum.

    Tanklarda uzun süredir eklediğim hiçbir katkı maddesi, kimyasal ve gübre bulunmuyor. Tüm tanklarımda süreci tecrübelerime dayalı bazı organik ekleme ve çıkarmalar ile devam ettiriyorum. İnşallah gerekde kalmaz. Eklemeyi düşündüğüm 3 tür yarı sucul bitki var tüm gelişimleri buradan paylaşmaya çalışıcam. Siz değerli forum üyelerininde yorum ve önerilerini bekliyorum. Kalın sağlıcakla

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242190/070720251622591.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242190/070720251623081.jpg[/IMG][EDIT]bendeniztayfun,2025-07-15 15:23:36[/EDIT]

    (50) - (6094569)

    Ekstrem Akvaryum


    Ekstrem Akvaryum mağzaları 2009 yılında ilk olarak Ankara’da kurulmuştur. Bu sektörde hizmet vermeye başladığından itibaren kaliteli ürün satışını hedeflemiştir. Ülkemizi dünyanın önde gelen markaları ile tanıştırmıştır ve tanıtmaya devam eden bir kuruluştur. Ekstrem Akvaryum mağazaları Ankara ve İstanbul olmak üzere modern ve en sağlıklı canlı ithalatlarını gerçekleştirmeyi hedefleyerek akvaryum sektöründe haklı yer edinmiştir. Ürün fiyatlarımız Avrupa ile aynı rakamlara sahiptir ve her yeni piyasaya çıkan ürün yakından takip edilerek sizlere sunulmaya devam etmektedir. Ekstrem akvaryum gerek fiyat polikası ve gerekse canlıların sergilendiği akvaryumların çağın standartlarına uygun olmasıyla deniz akvaryumu üzerine söz sahibi bir firmadır. Dünyanın önde gelen markaları ile yapılan distribütörlük anlaşmaları ile en kaliteli ekipmanları en uygun koşullar altında müşterilerine sunar. Yapılan canlı ithalatları gerekli prosüdürlere tam uyumluluk ile gerçekleştirilir.

    www.ekstremakvaryum.com.tr

    Ankara

    Son 50 Tanıtım


    Profil Yorumları

    Betta Akvaryumu Kurulumum


    Profil resmi
    lonewisp - 19:50

    Ölçüler:50-30-25
    Canlı Türleri:Betta,nerite
    Bitki Türleri: anubias,cryptocorine, su marulu ve java moss
    Tankın Yaşı:
    Filtrasyon ve Işıklandırma: Aquael fzn pro 400, ucuz tip beyaz led
    Tasarım ve Dekorasyon:[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/263768/121020261948481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/263768/121020261948511.jpg[/IMG]

    (6141536)
    Canlı Tanıtımı

    Red tail big ear ribbon yavrum


    Profil resmi
    -

    http://www.akvaryum.com/Yarisma/resimler/02032019001203840.jpg

    () (8) (4)
    Blue lace big dorsal

    Profil resmi
    -

    http://www.akvaryum.com/Yarisma/resimler/07032019235747486.jpg

    () ()
    Sohbeti tam ekranda aç  

    Ana sayfa gösterim biçimi: Günün ilk açılışında genel bakışı, kalanında akışı göster. (Varsayılan) Her zaman akışı göster. Her zaman genel bakışı göster.

    İstanbul


    Trend Akvaryum

    240 adet akvaryumda satışa sunulan balıklar, bitkiler ve karidesler, geniş malzeme ve yem stoğu ile hem deniz hem tatlı su canlıları satışı yapmakta olan Trend Akvaryum Türkiye'nin en büyük tatlı su akvaryumcusudur. Geniş ürün yelpazeli sanal mağazası da bulunan firma Üsküdar'da bulunmaktadır.

    İzmir


    Malawi İzmir

    Malawi ve Tanganyika Cichlidleri'nin çeşidi kadar, Dennerle bayisi olması ile bitkili ve tropikal türlerde de oldukça iddialı bir akvaryumcu.

    Ankara


    Doğa Akvaryum

    Tetra türleri, canlıdoğuranlar, cüce cichlidler, discus ve pek çok bitki türünü bulabileceğiniz bir akvaryumcu.

    Adana


    Guppy Pet Shop

    Geniş yelpazeli sanal mağazası ve dükkanıyla Anadolu'nun en öne çıkan firmalarından.

    Son 24 Saatte En Çok Mesaj Gelen Konular


    Son 24 Saatte En Çok Beğeni Alan Konular