ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
Haksızlık yapmak haksızlığa uğramaktan daha acıdır (Socrates)
SON 10 MESAJI
Sevgili Ege
Allerjik astım hastası olarak odandaki akvaryumun üzeri açık olarak bulunması senin için risktir. Kendi üzerinde deney yapmanı da bir doktor olarak yanlış bulurum. Akvaryumların içinde bulundukları oda şartları ile uyumlu hale getirilmemesi sıkıntı yaratabilir. Forumdaki yazıları ara ara okuduğumda tartışmanın genel bilimsel doğrulardan kayarak kişisel deneyimlere döndüğünü fark ettim o nedenle bu yazıyı yazmaktan kendimi sorumlu hissettim. Tabii ki bir çok kişi çevre koşulları ile akvaryum uyumuna dikkat etmeksizin bu hobiyi başına birşey gelmeden yapabilir. Fakat bu deneyimler akvaryumlarınızın içinde bulunduğu ortam ve oda ile uyumlu olmasına dikkat etmemize hiç gerek yoktur, hele astım da olsanız korkmanıza gerek yoktur izlenimi uyandırabilecek yanlış bilgilendirmelere neden olmamalıdır diye düşünmekteyim.
Saygılar
http://www.akvaryum.com/forum/pseudotropheus_socolofi_k52925.asp
Bağışıklık sistemi omurgalı canlılarda iki temel sınıfa ayrılır; 1) doğal bağışıklık 2) kazanılmış ya da adaptif bağışıklık.Balıklar da omurgalı canlılar olduğu için hem doğal hem de adaptif yani kazanılmış bağışıklık sistemlerine sahiptirler. Doğal bağışıklık organizmanın hiç bir mikroorganizma ya da virusla karşılaşmasa bile her zaman canlıyı korumaya hazır ve nazır bulunan sistemidir. Bu sistem omurgasız canlılar gibi evrim sürecinin daha alt basamaklarındaki canlılarda da bulunmaktadır. Bu sistem organizmaları ortamda bulunan yabancı canlı ve moleküllerin çoğundan büyük bir başarı ile korur. Doğal bağışıklık sisteminin komponentlerini inceleyecek olursak bunlardan ilki balıklarda pullar, balığın derisini kaplayan mukus tabakası, sindirim kanalını kaplayan epitel ve epitelin üzerindeki koruyucu maddeleri de kapsayan mukoza tabakası gibi doğal bariyerlerdir. Normalde bu bariyerler balığın ortamda bulunan milyonlarca mikroptan korunmasını sağlar. Eğer bir mikrop (mantar, bakteri, parazit vs)bu bariyerleri çeşitli nedenlerle geçmeyi başarabilirse, örneğin balığın bir kavga sonucunda derisinde oluşan bir açık yaradan mikrop girmeyi başarabilirse o durumda doğal bağışık yanıtın ikinci komponenti olan enflamasyon hücreleri yani iltihap hücreleri devreye girer. Yara bögesinde oluşan kanlanma, şişlik bu toplanan enflamasyon hücrelerinden kaynaklanır. Deriyi veya mukozayı geçmeyi başaran mikropların önemli bölümü bu iltihap hücreleri tarafından yok edilir. Bunu lökosit denen hücrelerin bir bölümü gerçekleştirir.Eğer iltihap hücreleri de mikropları yok etmeyi başaramazsa (örneğin yara çok büyük veya ortam çok kirli olduğu için yaradan giren mikrop çok fazla ise)devreye bağışıklık sisteminin ikinci ana kolu olan adaptif yani kazanılmış bağışıklık sistemi devreye girer. Bu sistem oldukça karmaşık tepkimeler içerir ve giren her yabancı mikroorganizmaya karşı fakrlılaşmış ve özelleşmiş uzman hücreler üretilir. Bu özelleşmiş hücreler çok sayıda üretilir ve içeri giren o andaki mikroba özgül bir yanıt verir ta ki o mikroorganizmayı tamamen yok edinceye dek bu hücrelerin çoğalması ve aktivitesi devam eder. O mikroorganizma tamamen ortadan kaldırıldığında ise bu hücreler apoptozis adı verilen mekanizma ile kendilerini öldürerek ortadan kaldırırlar. Yalnızca bu özgül hücrelerden çok çok az bir kısım canlılığını sürdürerek hafıza hücreleri denen bir grup hücre olarak devamlılık gösterir. İşte bu hücreler aynı mikrop o organizmaya yeniden girecek olursa çok hızlı bir şekilde o mikrobu tanır ve hızla çoğalarak onu ortadan kaldırır. İşte bizim de bazı hastalıkları bir kez geçirdikten sonra bir daha geçirmememizi bu sisteme borçluyuz.
Bağışıklık sisteminin tüm elemanları fonksiyonel olarak genetik özelliklerle yakından ilişkilidir. Yani populasyonu oluşturan her bireyin genetik çeşitliliği kadar vediği bağışık yanıtta çeşitlilik gösterir. Dolayısı ile her bireyin bağışık yanıtı iki temel özelliğe bağlıdır. 1) genetik olarak kazanılan bağışıklık sistemi elemanlarının işlevsel gücü 2) daha önce karşılaşılan mikroplar ve bunlara karşı geliştirilen hafıza hücrelerinin gücü.
Bağışıklık sistemi aslında çok karmaşık mekanizmalardan oluşur ve bunların her biri bir bilim adamı ordusunun hayatını adadığı araştırma konularıdır. Ben konuyu mümkün olduğunca basitleştirerek anlaşılır hale getirmeye çalıştım umarım başarabilmişimdir.
Herkese sevgi ve saygılar
Gerçekten olağan üstü bir iş başarmışsınız Ahmet Bey. Tebrikler. Balığın dikiş bölgesi oldukça temiz görünüyor bundan iyisi olamazdı bence.
Herkese iyi günler
Bu başlığı şimdiye dek görmediğim için kendi kendime çok kızdım, sanırım kaplumbağalar pek ilgi alanıma girmediğinden olsa gerek. Ancak size konu hakkında şunu söyleyebilirim ki kaplumbağa dahil soğuk kanlı sürüngenlerin evde beslenmesi salmonella türü bakterilerle infeksiyon bakımından ciddi bir risktir. Bununla ilgili olarak Avrupa birliği "Eurosurveillance report" adı altında çok ciddi ve kapsamlı yıllık raporlarından birini bu konuya ayırmış ve yayınlamıştır. Linkini verdiğim dosyada (http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=18902) bu yıl haziran ayında yayınlanan raporun tamamını bulabilirsiniz.
Rapor, linkte de görüldüğü üzere İsveç, Belçika, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Litvanya ve Hollanda hükümetlerine bağlı konu ile ilgili en yetkili devlet kuruluşlarının bir ortak çalışması olarak hazırlanmıştır.
Bilgilerinize sunarım
Cihazınızla ilgili fazla bilgi yazmamışsınız o nedenle ancak genel ilkeler bazında birşeyler söyleyebilirim. Kapağı derken eğer probun ucuna kapatılan kapaktan bahsediyorsanız, benim bilmediğim bir yeni teknoloji çıkmadı ise prob uçları için saklama ortamı daha önce de belirttiğim gibi 3M KCl dür. Musluk suyu denmesi çok saçma geldi bana çünkü musluk suyunun bir standardı yoktur. Bölgeden bölgeye içindeki metallerin tuzların ve hidrojen iyonlarının miktarı değişebilir. bu durumda yaptığınız ölçümler çok etkilenecektir.
Kalibrasyona gelince ise pH ölçümünde kalibrasyon mümkün olduğunca sık yapılmalıdır, çünkü pH ölçümü birçok değişkenden etkilenen bir işlemdir ve o nedenle ölçümünüze yakın zamanda yaptığınız doğru kalibrasyonlar ölçümünüzün güvenilirliğini arttıracaktır.
Saygılar.
[Quote]"Benim odamda bir adet 500 lt. bir adet 40 lt. Bir adette 30 lt akvaryum var. Tek sorunum yeterli havalandıramazsam duvarlarda yeşilimsi bir tortu oluşuyor. Bunun haricinde bana bir zararı yok.."[/QUOTE]
İsmail Bey, odanızdaki akvaryumların oluşturduğu nem duvarlarınızda küflenmeye neden oluyor sanırım. Bu durum sağlıksız ve ileride sizde ya da odada yaşayan insanlarda allerjik tepkimelere yol açabilir. Odanızı sık havalandırmanızı ve akvaryumlarınızın kapaklarını kapalı tutmanızı öneririm.
Saygılar.
Emre arkadaşımızın açtığı bu konuyu ilgi ile okurken Tansel Bey'in eklediği bilgiler bana uzun zaman önce yazmaya başlayıp da sonra ara verdiğim akvaryum mikrobiyolojisi ile ilgili bir makalenin bitirilmesi gerekliliğini anımsattı. Ben bir mikrobiyoloji uzmanıyım ve bu konunun (Akvaryum ve çevre ilişkisi), uzun zamandır bilimsel bir şekilde tartışılması gerekliliğini düşünüyordum. Sanırım bu başlık tam yeri oldu. Öncelikle Astım hastası bir mikrobiyolog olarak Tansel Bey'in yazdıklarına (alıntı yaptığım kısma) ben de katılıyorum.
Özellikle yurdumuzda sporları oldukça yaygın olan Aspergillus, Mucor, Rhizopus, Pencillium vb. küfler solunum yollarında astıma veya hipersensitif bronş reaksiyonlarına neden olabilmektedir. Peki aslında sorun sadece yatak odalarımızda mı? Tabii ki hayır aslında sorun evdeki her odada mevcut. İşte ben bu noktada sorunun asıl kaynağının akvaryum değil akvaryuma uyumlu hale getirilmemiş çevre koşulları olduğunu düşünüyorum. Örneğin akvaryumdan ortama buharlaşan nem direk olarak allerjik tepkimeye yol açmaz, hatta çocukluk çağıda solunum yollarının nemli tutulması iyi bile sayılabilir. Ancak sorun bu nemin diğer koşullara dikkat edilmediği durumda küf mantalarının üremesi için çok uygun bir ortam oluşturmasıdır ki bu da astım için en önemli tetikleyicilerdendir. Peki ne yapmak lazım? Burada akvaryumun bulunduğu tüm odalar için aynı şey söz konusu çünkü biz evde sadece yatak odasında yaşamıyoruz, öncelikle odalar çok iyi güneşlendirilmeli ve havalandırılmalı, çünkü küfler güneşsiz loş ve nemli ortamlarda çok daha hızlı çoğalırlar sporulasyonlarını tamamlarlar. Ayrıca akvaryumlarda mutlaka buhar kapakları bulunmalıdır. Akvaryum suyunda üreme olması ve sonrasında aerosolizasyonla burada üreyen küflerin ve diğer akar vs parazitlerin havaya karışmasını engellemek için akvaryumda mümkünse ultraviyoleden geçirilmiş su kullanılması balıkların sağlığının yanısıra oda koşullarının korunması bakımından da avantaj sağlar (ancak odanın havalandırması ve ışıklandırması uygun yapıldıktan sonra şart değildir).
Klor konusunda gelince bence akvaryuma klorlu su zaten konulmamalıdır ancak eğer buna mecbursak koymadan önce suyu dinlendirmeliyiz. Burada ise dikkat edilmesi gereken nokta klorlu suyun dinlendirilmesi için mümkünse balkon, bahçe vs açık havadaki ortamların tercih edilmesidir.
Sonuç olarak ben sadece yatak odası değil evin her odasında akvaryum çevre uyumluluğunun sağlanmasına dikkat edilmesi gerekliliğini vurgulamak istedim.
Herkese saygılar ve sevgiler.
[QUOTE=özkoçak]Hacim dışında evinizde sağladığınız şartlar doğada bulabileceklerinden çok daha iyi. Unutmayın ki doğada olsaydı o balık muhtemelen başka bir balığa yem olacaktı.
Ben Totto growth blend ve nutrition kullandım. Sarı prenses besliyordum. Tavsiye etmiyorum bir kere yemler yüzüyorlardı bu nedenle balıklar yemleri rahat tüketemiyorlar. Ayrıca bu yemleri kullanmaya başladıktan sonra kolonimin performansında bir miktar düşme gözledim. Bu tesadüfmüydü bilemiyorum ama yemleri kestim ve kullanmaktan vazgeçtim. Bu arada balıklarım yemleri yüzeyde kaldığı için zorlansalarda yiyorlardı. Arkadaşım ise totto colour enhancing renk yemini kullanıyordu. Mavi balıkları müthiş renklendiriyor dişi ahlileri en sıkı erkek ahliden daha parlak maviye dönüşmüştü ancak yavrulama kesildi. Yavru almayı düşünmüyorum ama renklerin gösterişli olmasını önemsiyorum derseniz kullanabilirsiniz bu kadar etkili renklendiren başka yem görmemiştim. Bu arada içerisinde UGF gibi garip ve ne olduğu belirsiz kısaltmalarla gösterilen bir takım maddeler içeriyor. Araştırdığımızda UGF'nin "unknown growth factor" olduğunu öğrendik yani bilinmeyen gelişme faktörü.
SON MESAJLAR
- Sineklik İle Moss Dağı Yaptım :) Before After Ömer yılmaz, 01:22
Akvaryum Tanıtımı - Japon Balığı Pul Yaralanması Tortuga7, 00:33
Hastalıklar ve İlaçlar - Dış Filtre Uygunluğu Cyber_Scout, 00:08
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Yetişkin Yunus Balıklarım Çiftleşmiyor Cyber_Scout, 23:54
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri - Astronot Balığı Bilgi Ve Düşünceleriniz User4848, 23:53
Yeni Üye Forumu - Electric Blue Acara Üreme? Umutoty, 22:34
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Filtre Uygunluğu efkango, 22:20
Filtreleme Seçenekleri - 55 Litre Akvaryum İçin Canlı Yüküm Fazla Mı? Sufisu, 22:17
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Betamın Kafasındaki Şişlik Cyber_Scout, 20:29
Hastalıklar ve İlaçlar - Beta Kuyruk Erimesi Mi? GzmTnr, 17:13
Yeni Üye Forumu - 11 Yavru Yunus İle Akvaryum Hsrt, 16:47
Akvaryum Tanıtımı - Orando Yem Miktarı sina450, 15:45
Sazansıgiller - Lepistes Balıkları Nasıl Satılır Ya Da Sahiplndlir Akvaryumcu_Doru, 15:33
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Crystalpro Parazemix urzais, 14:56
Hastalıklar ve İlaçlar - Değerli Tavsiyelerinizi Beklerim. kocoglu, 12:59
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Discus Kararma Yememe! Cyber_Scout, 12:22
Hastalıklar ve İlaçlar - Lepistes Çaprazlama Üretim Ygghjh, 12:12
Yeni Üye Forumu - Filtre Seçimi EmiirKaan, 11:00
Yeni Üye Forumu - Sessiz Şelale Filtre Önerisi s.ugursahin1, 08:44
Filtreleme Seçenekleri - Beta Bakımı Cyber_Scout, 04:54
Yeni Üye Forumu - Yeni Resif Akvaryumum Tortuga7, 23:37
Akvaryum Tanıtımı - Bir Türlü Büyümeyen Melek Balıkları Cyber_Scout, 22:07
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin ternapi, 22:03
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Coccina Complexi Cyber_Scout, 21:45
Labirentliler - Boylandırma Akvaryumu Şart Mı? xfuriousx, 21:34
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Walstad Metodu (ternapi) ternapi, 21:13
Bitki Akvaryumları Genel - Ternapi Medaka Pondları ternapi, 21:02
Akvaryum Tanıtımı - Goldian Finch Dgr, 20:03
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 150-70 Lt Akvaryum Kaç Balık Efe ulu, 17:33
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Medaka Japon Pirinç Balığı (japanese Rice Fish) Cyber_Scout, 16:18
Diğer Tatlı Su Canlıları Tanıtımı - Yeni Aldığım Balıklar Teker Teker Ölüyor Cyber_Scout, 15:53
Hastalıklar ve İlaçlar - L144 Longfine Vatoz Cyber_Scout, 15:52
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Sobo Sf 550f Bypass Sorunu Cyber_Scout, 15:52
Filtreleme Seçenekleri - Japon Balığı Derisinde Pullanma Tarzı Beyazlıklar Cyber_Scout, 15:50
Yeni Üye Forumu - 🎧 Şu Anda Ne Dinliyorsunuz? | Bir Forum Klasiği ツ Cyber_Scout, 14:02
Forum ve Site Hakkında - Lepistesin Felç Olması pianoƒish, 06:38
Canlı Doğuranlar - Zebra- Lepistes Akvaryumu Başlangıç Cyber_Scout, 00:15
Akvaryum Tanıtımı - Ciklet İçin Diyet Listesi Cyber_Scout, 00:14
Yeni Üye Forumu - Mikroskop Altında Artemia Açılımı Kaangzkr, 17:56
Makaleler ve Tercümeler - Yeni Kurulumum 2. Ayını Tamamladı Sizce Nasıl? ogurcay, 17:55
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryum Tabanı Ve Sehpa Uyumu Hk. İnci Kefali, 14:02
Yeni Üye Forumu - Sumbu Shell kocoglu, 11:58
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Mandarin Calvus Akvaryumu Kurulumu Neothauma, 10:41
Tanganyika Cichlidleri - Venüstüs Ve Uyum Balıkmen, 10:23
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri - 5 Litre Filtresiz Nano Akvaryum Kurulumu EmiirKaan, 07:47
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Eski Tankı Yenisine Aktarmada İzleyeceğim Yol Sfenks111, 00:44
Yeni Üye Forumu - Medaka Omurga Eğriliği Ve Seleksiyon Rafayel, 23:28
Yeni Üye Forumu - 40x40x40 Küp Bitkili Akvaryum EmiirKaan, 21:22
Yeni Üye Forumu - Yeni Akvaryumda Taban Çatlağı nurtensultan, 20:35
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - 60p Dutch Style alocello, 18:42
Akvaryum Tanıtımı
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Satılık Malzemeler-akvaryum-full Set 35 Küp Aporetti 03:39
- Albino Vatoz mesagac 01:20
- 120x45x50 Ultra Clear Mobilyalı Akvaryum hakanycl 01:15
- Xxl Damızlık Starbei Çöpçü Ve Anubias,fern hakanycl 01:15
- Blackline Tetra Jumbo Boy rasporasrc 01:12
- Sarı Ateş Neon Karides (neocaridina) rasporasrc 01:12
- Albino Auratus - Lombardoi Kenyi- Albino Greshakei Malawi market 00:46
- Kafalı Yunus Yavruları Malawi market 00:46
- 4 Adet Festivum, 2 Adet Ramirezi Canerkartal 23:55
- Bakımı Kolay Low Tec Bitkiler Hobiçiler Kazansın ozanercan34 23:34
- Cüce Vatoz 3.5-4 Cm // Ramshorn Salyangozlar ozanercan34 23:34
- Özel Moss Türleri. smithiseek 23:04
- Plantbox 90p High Tech Aydınlatma. smithiseek 23:04
- Turuncu Gözlü Kaplan Karides. smithiseek 23:04
- Red Tiger Lotus joko29 22:49
- Creaqua Sıfır Dolap - Nano Akvaryum Ve Aydınlatma joko29 22:49
- Tasarım İçin Tek Parça Kök joko29 22:49
- Ista 3in1 Mayalı Sisteme Uygun Co2 Difüzör iSMaiL_1074 22:35
- Blue Electric Ramirezi 250 Tl. Vatozla Takas Olur iSMaiL_1074 22:35
- High-tech Bitki Çeşitleri BuRAK 21:05
- Fluval Ve Jbl Sıfır Kapalı Kutu Son 1 Er Adet propecia 21:01
- 1 Metre Set Akvaryum Veya Tek Tek propecia 21:01
- Apistogramma - İvancara Bimaculata Şahinöztürk 20:56
- Hobiye Son.malzemeleri Satıyorum. Update-02/05/26 osmandbnl 20:55
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 20:41
- Akvaryum Arıtma Sistemleri zafer3885 20:41
- Sarı Ateş Neon Karides & Tilki Kuyruğu Bitkisi aupqua 19:34
- Sunsun 603b Dış Filtre TurX 19:15
- Geniş Yapraklı Anubias HLLDNLYC 17:57
- Yavru Cüce Vatoz 2-4cm HLLDNLYC 17:57
- Çift Bricardi (yavrulu) emrahdm 17:08
- 1,5---2---2,5 Cm Kafalı Beyaz Yunus Yavruları 300 tetikk 16:39
- 1m Akvaryum Ve Ekipmanlar forthehordex 15:37
- Sobo Sf 1000f Uv Takılı Dış Filtre 2500 Yer Etlik forthehordex 15:37
- Bolbitis Heudelotii, Trident Fern metsi 15:35
- Akvaryum 30*30 metsi 15:35
- Akvaryum , Su Piresi , Balık Yemi gyunda 15:18
- Flame Moss , Java Moss gyunda 15:18
- Karides , Salyangoz , Kırma Karides 3tl gyunda 15:18
- 🌿 Makro➕️ Mikro➕ Excel🌲 Akvaryum Gübreleri kilic88 15:10
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 15:08
- Karides ,vatoz, Bitki Çeşitleri, Gübre reano 15:08
- Osmos Ve Muhtelif Malzemeler Formicasmind 15:00
- Albino Heckelii Satilik baudouin 14:40
- Fluval Fx6 Dış Filtre (sadece 6 Ay Kullanıldı) idiopatik 14:17
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 14:16
- Bitki Çeşitleri emreemin 14:16
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 14:16
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 14:16
- Medaka Yetiştirme Seti 5''''lik-10''''luk ternapi 14:09
KULLANICILAR
- 23 Online Kullanıcı, 13 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.
