ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
safakozkan
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
23 Kasım 2009 21:16
Son Ziyaret:
02 Aralık 2016 14:50
Toplam Mesaj:
24 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Şafak Özkan
Doğum Tarihi:
01 Aralık 1978
Yaş:
45
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Şafak Özkan

SON 10 MESAJI

200 lt yeni bitkili akvaryumum
Aqua botanik ten yildirim bey le görüşün. Ben de ondan tavsiye alarak oluşturmuştur takımı.
Led aydınlatma ile ilgili tecrübem. Bitkilerde gözlemlenen problemler.
Çağatay Bey,
 Ledin ve t5 florasanın kombine edildiği bir tankta cuba ve kızarma sorunu aşılabilir düşüncesindeyim.  Ayrıca bir tek flarosanla aydınlatılan akvaryumlardan çok daha yeşil bir akvaryum elde edileceği kanısındayım.
Amfipod ve Deniz Atı Akvaryumu
Bende de 500 litre Marmara yerel tank var. Arka camı ve kayaları hiç temizlemedim. Doğal olarak yosunla kaplandılar. Bu podlardan özellikle camdaki yosunların su yüzeyine yakın yerlerinde çok ama çok fazla var. Yosunun içinde yaşıyorlar. Görsel olarak ortada gözüken birşey yok ama ne zaman su yüzeyine yakın yerden biraz yosun kopartıp içine baksam birsürü görüyorum. akvaryum 8 aydır kurulu sanırım marmaradan suyu aldığınızda bu canlıları da almış oluyorsunuz ve belli bir zaman sonra akvaryumunuzda kolay tükenmeyecek bir koloni oluşuyor. Üretimi zor değil fikrimce.
540 litre Marmara
Fotoğraf:
http://www.flickr.com/photos/65467832@N03/
Boyut (cm): 150 60 60 
Kapasite (litre):540
Canlılar: ilerya (kefal yavrusu) horozbina, gümüş, goby(kum balığı) yengeç, denizyıldızı, deniz kestanesi domates anemon, wrasse (lapin), ispari, teke

Malzemeler:resun soğutucu, buble magus ps, 

Akvaryum Bakımı: haftada bir ps temizleniyor, haftada bir 20 litre su değişimi, hergun 3 kez yemleme

Kullanılan Yemler:taze karides ve dip yemi

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar:yok


Balık restaurantımızda sergi amaçlı marmara denizi akvaryumu kurmaya karar verdik. konu biraz aceleye geldi. daha bol fotoğraf çekip yollayacağım.
safakozkan2011-07-21 18:39:06

Bunlar da videolar:




Led aydınlatma ile ilgili tecrübem. Bitkilerde gözlemlenen problemler.
Mustafa Bey,
 
Akvaryumu kurar kurmaz cuba ve helferiyi eklemedim. İlk önceleri Limnophila sessiliflora gibi kolay bitkiler ile başladım.akvaryumun düzeninin oturması için 2 aydan fazla bekledim.
safakozkan2010-12-25 12:58:57
200 lt yeni bitkili akvaryumum
Değerli Staha,
Led konusunu biraz daha incelersek göreceğiz ki çeşit çeşit led var. tek çipli 2 çipli 3 çipli yok smd yok power led, var da var yani.  Hepsinin fiyatı da farklı farklı. Ayrıca led teknolojisi çok hızlı gelişiyor. Gün geçmiyor ki daha kuvvetlisi daha yenisi piyasaya sürülsün. Eminim benim led aydınlatmayı yaptırdığım bir sene öncesine göre bugün daha iyileri piyasadadır ve benimkilerin fiyatı ucuzlamıştır ama şunu belirtiyim ledlerim metresi 10 liralık her elektrikçide bulabileceğiniz sıradan ledlerden değil. Onlara da bir göz gezdirdim benimkilerin yanında deyim yerindeyse ölü gözü gibi kalıyorlar. Ayrıca bunun balastı var su almaması için tüpleri var montajı işçiliği var. Yapan adam da biraz para kazanacak tabi:D. Ayrıntılı bilgiyi Aqua Botanic'in sahibi Yıldırım Özdemir beyden alabilirsiniz. size sıradan ledlerle olan farkını daha detaylı anlatacaktır.
Led aydınlatma ile ilgili tecrübem. Bitkilerde gözlemlenen problemler.

Çok haklısın. Sabah saat 4 te yazı yazmaya kalkarsan böyle oluyor. Yazıyı düzenledim.

Led aydınlatma ile ilgili tecrübem. Bitkilerde gözlemlenen problemler.
Yaklaşık bir sene önce bitkili akvaryuma kurduğum 200 litrelik full led aydınlatmalı bir tankla giriş yaptım. Akvaryumun ölçüleri 85X50X50. Tankta aydınlatma olarak smd diye tabir edilen 3 çipli ledlerden boylamasına 8 şerit kullanıldı. herbir şerit yaklaşık 80cm. şeritlerden 1'i kırmızı 3 ü beyaz 4 ü sarı renkte.(toplam neredeyse 6 buçuk metre led şerit) Gübreleme için dönüşümlü olarak günlük 5-6ml plant nutrition liquid ve plant nutrition liquid + (plus) kullanmaktayım. Co2 yi tüple sağlıyorum saniyede 2-2buçuk kabarcık. Kum olarak siyah hagen kum kullandım. kumun altında Sera FloreDepot Planted Tank Substrate mevcut. Tankın resimlerine http://www.akvaryum.com/Forum/200_lt_yeni_bitkili_akvaryumum_k350882.asp den ulaşabilirsiniz.  Daha önce aralarında discus ve altum tanklarının da bulunduğu pek çok akvaryumum olmasına rağmen hiçbirinden bitkili akvaryumdan aldığım hazzı ve zevki almadığımı söylesem yalan olmaz. Bu süre zarfı içinde çok araştırdım ve pekçok kişiye bitkili akvaryum ve led aydınlatma ile ilgili danıştım. Akvaryumum ufak ta olsa pekçok bitki türü denedim. Aşağıda size led aydınlatmada hangi bitkilerde sıkıntı yaşadığımı hangilerinde ise problemsiz gelişim gözlemlediğimi yazacağım.
 
Birkaç bitki led aydınlatmaya deyim yerindeyse bayılıyor mesela blixia. Bu bitki led ışık altında inanılmaz gelişiyor. Yaprakları yemyeşil gür ve sağlıklı kalıyor. Devamlı yeni kök atıyor ve çoğalıyor. Bir taban bitkisi olan Hydrocotyle verticillata inanılmaz hızda çoğalıyor ve akvaryum tabanını kaplıyor. Keza parvula aynı şekilde mükkemmel diyebileceğim biçimde çoğalıyor hızlı bir şekilde tabanı kaplıyor. Ekimden sonra eski yapraklarda sakal yosunu oluşuyor ancak akvaryumda Sae ve Amano karidesi varsa korkmayın. Bacopa türleri de da bu aydınlatma tarzını seven bitkilerden öyle ki devamlı budamanız gerekiyor. Su yüzeyine yakın yapraklar hafif kızarıyor. Proserpinaca palustris bitkisi de led ışıktan hoşlanan bitkilerden gelişimi oldukça hızlı ancak rengi her daim yeşil kalacaktır en uç yapraklar ilk çıktıklarında bakırımsı bir renk alacak fakat bu kırmızılık led ışık altında uzun sürmeyecektir. Limnophila türlerinde de led ışıkta herhangi bir sorun ile karşılaşmayacaksınız. Ancak tam olarak anlayamadığım bir sebepten ötürü yaprak araları florasan aydınlatmaya göre daha uzun olacaktır. Rotala türü bitkilerde de sorun yaşamadım gelişim gayet güzeldi ancak uçlardaki yeni çıkan genç yapraklarda kızarmaları göremeyeceksiniz. Bitki devamlı yeşil kalacaktır. Cabomba türünün gelişiminde de herhangi bir sıkıntı görmedim. Akvaryumumda 2 tür moss var. Java moss ve christmas moss. Şu anda akvaryumumun starları diyebilirim bu ikisi için. İnanılmaz gür ve sağlıklılar. Led ışıkta gelişimleri güzel. Staurogyne repens bitkisinden de akvaryumumda birkaç kök bulunmakta.  Yavaş gelişim gösterse de pek sorunu yok yeşil ve kompakt bi görünümü var.
 
Led ışıkta kesinlikle problem yaşayacağınız birkaç bitki de var elbet. Bunlardan en önemlisi ve benim açımdan en can yakanı Hemianthus callitrichoides yani namı diğer Cuba da yaşadığım hayal kırıklığıydı. İlk birkaç gün sorunsuz geçildi yeni yapraklar görünür gibi oldu ancak sonra  yapraklar sarardı. Yeni yeşil yaprak göremez oldum veya yeni çıkan genç yapraklar sararan yaprak sayısının her zaman altında kaldı. Önceleri bu problemin ısıdan kaynaklandığını düşündüm ancak aynı problemler  başka bir arkadaşımın nano akvaryumunda ve bu forumdan xclusive nikli arkadaşın tankında da baş gösterince sorunun led ışık olduğuna karar verdim. İlginç olan cubanın yakın akrabası Hemianthus micranthemoides'in  led ışıkta herhangi bir problem yaratmadan gayet sağlıklı bir şekilde gelişmesiydi. Bu durum bende led ışığın tabana indikçe etkisini kaybettiği gibi bir izlenim yarattı. Bir başka taban bitkisi Pogestemon Helferi de aynı şekilde led ışık altında pek bi gelişim gösteremeyecek ve yaprakları eriyerek sağlıksızlaşacaktır. Florasan aydınlatmalı tanklarda kolay bir taban bitkisi olarak anılan  Glossostigma elatinoides de akvaryuma alışma evresini atlatamayan bitkilerden oldu.  Yaprakları hızlıca eridi ve yok oldu.
 
Gelelim kırmızı yapraklı birkaç türe; Rotala Wallichii güzelce boy verse de hiç bir zaman beklediğim kırmızı rengini almadı. Bir zaman sonra akvaryumdan çıkarmak zorunda kaldım. Çirkin bir bitki oldu çıktı:D. Aynı şekilde bir diğer kırmızı bitkim Ludwigia glandulosa akvaryumda alışma devresini bile atlatamayarak tüm yapraklarını kaybetti. Kırmızı rengini yitirdi. Akvaryumumda başarılı olduğum yegane kırmızı bitki ise Nymphaea lotus (zenkeri) dur. Devamlı budamam gerekiyor inanılmaz fazla yaprak çıkartıyor ayrıca yaprakları şaşırtıcı ama kıpkırmızı. Yukarda daha önce belirttiğim gibi kırmızı bir rotala türü olan Rotala rotundifolia ise ledli akvaryumumda her daim yeşil. Hem de yemyeşil. gelişiminde bir sıkıntı yok. Gayet hızlı büyüyor çok sağlıklı yaprakları var budamadan kısa süre sonra yeni yapraklar fışkırıyor ancak kı - zar - mı - yor. Bu bitkiyi bir arkadaşımın aquastar ve grolüx ile aydınlattığı 300 lt lik akvaryumundan aldım. Onun akvaryumunda neredeyse kan kırmızı olan bitki benim ledli akvaryumumda yemyeşil oldu.
 
Sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki; Led aydınlatma çoğu yeşil bitkide başarı sağlasa da Lotus harici benim denediğim hiç bir kırmızı bitkide başarı sağlayamadı. Cuba konusunda hala led ışıktan umudum olduğundan dolayı ufak bir nano tankta tekrar bir deneme yapacağım ancak ilk izlenimler çoğu taban bitkisinde led ışık ile ilgili sorun yaşayabileceğiniz yönünde. Bir senelik bitkili akvaryum deneyimimde hobiye yeni başlayan veya aydınlatma için led ışık düşünen arkadaşlara yardımcı olabileceğini düşündüğüm bazı noktaları yazımda belirtmeye çalıştım. Umarım bu bilgiler aydınlatma tercihi yaparken veya ledli akvaryumlarda bitki tercihi yaparken size yardımcı olur.
 
Şafak Özkan
safakozkan2010-12-25 12:02:13
"Our Preciouss" (ADist - Son foto Sf.5)
Mustafa bey,
Tek kelimeyle harika bir tank. Hepimiz için çıtayı biraz daha yükseltiyorsunuz. Şahsen kendi akvaryumumun resmini paylaştığım için utandım desem yeridir.:)
Şaka bir yana 12 litreden çok daha geniş bir tank hissi veriyor. Tekrar tebrikler.
Şafak Özkan
200 lt yeni bitkili akvaryumum
Ertuğrul Bey,
Evet haklısınız dediğiniz seviyede veya az biraz daha üstünde budama yapıp bir resim daha koyacağım. Ayrıca yeni yılda yapılacak yeni Tropica ithalatını bekliyorum sol arka köşeye farklı bir bitki koyacağım. İlk günkü resimlere bakıyorum da 2-3 kez tamamen değişmiş akvaryum.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 20 Online Kullanıcı, 11 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.