ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Ali eren sas
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
04 Ekim 2018 11:10
Son Ziyaret:
11 Haziran 2020 23:53
Toplam Mesaj:
6 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Ali eren sas
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Ankara
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Ali eren sas

SON 6 MESAJI

Boyalı Su Kaplumbağası Bakımını Nasıl Yapacağım
Hocam beni anlamadığınızı düşünüyorum. Ben hayvanı küçük bir kapta beslemelerini söylemiyorum. Bu işe başlamak ne anlatıldığı kadar basit ne de anlatıldığı kadar zor.

Başta uvb lamba, uygun boyutta bir saklama kabı ve düzgün besleme gerekli. Başta bunlara dikkat edip daha sonra kendilerini bu konuda geliştirmeliler.

Madem insandan örnek verdiniz ben de size şöyle izzah edeyim. Bir bebeği doğduğu gibi sokağa çıkarmazsınız değil mi. Önce 1-2 metre karelik beşiğinde büyür. Daha sonra evde gezmeye başlar. Belli bir yaştan sonra evin bahçesinde oynar. Sonra mahalleyi tanır. Sonra şehri vs. Kaplumbağalar için de durum farklı değil. Önce nispeten küçük bir hacimde başlanmalı. Çünkü hacim arttıkça bakım zorlaşır. İşini profesyonelce yapanlar bile yavruları yetişkinlerden daha küçük bir ortamda besler. Bu işin tek doğrusu budur demiyorum ama bu işe ilk kez giren bir acemi olduğunuzu düşünün. Bir anda sizin anlattığınız kadar büyük bir zorluğun altına girmeye korkmaz mıydınız?

Kolay bir iş değil ama kendinize zorlaştırmanıza da gerek yok. Hele bir alıp büyütsünler. İşin karışık mevzularına o zaman geliriz. O zaman akvaryumun yan canını çıkartıp üstüne yapıştırıp kaplumbağa tankına çeviririz. O zaman kalsiyum desteği sağlarız. O zaman mekanik ve kimyasal filterlemenin biyolojik filtrelemeden önemli olduğundan bahsederiz. O zaman kış uykusuna yatırılmalı mı yatırılmamalımı yatırılacaksa nasıl yatırılacak bahsederiz. O zaman gerçekten neyden ne kadar yemesi gerek konuşuruz. Hangi ek destekleri vermeliyiz konuşuruz. Hangi balık türlerini yiyemez konuşuruz. Hangi saatlerde uvb yi açmak daha doğru, günün hangi saatinde beslemek daha doğru anlatırız. Erkek mi dişi mi? Dişiyse ne yapmalı erkekse ne yapmalı konuşuruz. Hatta isterseniz abartırız. Kaplumbağamız için arka bahçeye göl yaparız. Bunda nelere dikkat etmemiz gerek konuşuruz. Ama durun bi. Önce bir sağlıklı büyüsün. Doğmamış çocuğa don biçmek için erken henüz.

Boyalı Su Kaplumbağası Bakımını Nasıl Yapacağım
1-) Kaplumbağalar kum yer evet ama bu onlara yarardan çok zarar getirir. Unutmayalım ki kaplumbağalar göllerde yaşar ve bu göller genelde kumlu değil çamurludur.Doğada kaplumbağalar kumları bilinçli yemez. Daha çok yediği yiyeceklerden kaza ile alırlar. 10 cm i geçmiş bir kaplumbağa yediği kumdan etkilenmez fakat daha küçük bir kaplumbağanın kum yemesi ölümüne neden olabilir. Dahası kum dibinde bolca pislik biriktirir ve filtre bunu temizleyemez. Tüm bunları göz önünde bulundurup kum kullanmamanı gavsiye ederim.

2-) Türkiyede kaplumbağa yemi istediğinizde size verilen yemler ya karides ya da yetişkin kaplumbağalara yönelik yemler. Kaplumbağa yemi olarak çeşidimiz az ve yetersiz. Bu yüzden yavruluk döneminde yem değil temizlenip parçalanmış balık ya da evde yetiştirdiğimiz teniz un kurtlarıyla beslemsyi öneriyorum. Yetişkinler için ise söylediğim diyet yeterli fakat her zaman çeşitlendirilmesi daha iyidir.

3-) filtrasyonun iyi yapılmasından yanayım. İç filtre çok gereksizdir. Sadece suyu devir daim eder ve kaplumbağa derisi geldiği an tıkanır ve boşa çalışmaya başlar. En iyisi dış filtre dir. Fakat kaplumbağaların çok fazla dışkıladığını unutmamak gerekir. Her halükarda o dış filtre 2 haftada bir temizlenmeli.

4-) ve en önemlisi. Büyümeleri kesinlikle suya değil sadece aldıkları ışığa ve ne kadar çık yediklerine bağlıdır. Bu konuyla ilgili şu video aydınlatıcı olur. https://youtu.be/6CAM6EUctk4

Bu kaplumbağa 8 yıldır birinin evinde kendi küçük bir akvaryumda yaşayıp yetişkin boya gelmiş. Ama başta da dediğim gibi. Böyle yaşaya biliyor olmaları böyle yaşamaları gerektiği anlamına gelmiyor. Benim sadece anlatmak istediğim yavru bir kaplumbağa için büyük bir kuruluma ihtiyacımızın olmadığı. Zira kaplumbağaların hareketli olmaları için boylarının 4 katı uzunlukta 3 katı genişlikte ve yanlamasına boylarının 2 katı derinlikte bir kap yeterlidir. Bu da bir kaplumbağanın ilk yılda ulaşacağı boyu düşündüğümüzde 50L geniş bir saklama kabının rahatca sağlayabileceği bir ölçü. Kara alanı için de başka bir saklama alanı kullandınız mı o kaplumbağa daha rahat hissedemez. 50L bir saklama kabı rahatlıkla her hafta dökülüp yeniden doldurulabilir. Ben şahsen 2 haftada bir filtreyi komple değiştirmekdense bütün pisliğiyle suyu haftada bir dökmeyi daha kolay buluyorum. Ünutma ki kaplumbağalar bir sürüngendir ve boşaltım atıklarını ürik asit şeklinde atarlar bu en zehirsiz boşaltım atığıdır. Suyun kalitesi kaplumbağaları balıkları etkilediği kadar etkilemez.

Anlayacağın kaplumbağa beslemek uzaya roket çıkartmak gibi zor değildir. Yok şu olmazsa şöyle olur yok efendim bunsuz mümkün değil. Şöyle yapmayan kaplumbağa beslemesin gibi bir olay yok. Benim burda yazdıklarım ben yaptım oldu tarzı bir şeyler değil. Bu hayvanları 8 yıldır besliyorum ve 8 yıldır araştırıyorum. Uvb lambanız olduktan ve güzelce besledikten sonra isterseniz ideal boyda bir saklama kabıyla başlayıp tanka geçin, İsterseniz el kadar hayvanı devasa gölde besleyin. Hiç bir önemi yok. Uvb siz besleyip o hayvanı MBD hastası yapacaksan istersen okyanusta besle anlamsız.

Bir şeye olmaz demek çok kolaydır nasıl olur diye anlatmaksa bir o kadar zor. Saygılar[EDIT]Ali eren sas,2020-05-29 19:13:45[/EDIT]
Dış Filtre Conta Değişimi
2 gün önce, önce contayı çıkartıp çonta yuvasına 2 tur daha sonra contayı takıp onun etrafına iki tur teflon bant sardım. 2 gündür herhangi bir sızıntı yok[:)))]. Sonraki su değişiminde bir değişiklik olursa ya da sızdırma olursa burayı güncellerim. Sorun şimdilik çözüldü.[EDIT]Ali eren sas,2020-05-29 17:54:34[/EDIT]
Boyalı Su Kaplumbağası Bakımını Nasıl Yapacağım
[QUOTE=KozmiK]Yanıtlarınız için teşekkürler.[/QUOTE]

8 yıldır 1 çift kırmızı yanaklı su kaplumbağası besleyen biri olarak söylemeliyim ki burdaki fiyatlar çokça abartılmış. Fiyatı en çok etkileyecek şeyler uvb lamba ve akvaryumdur.

Ekipmanların en önemliside uvb lamba. Çünkü büyümeleri su miktarına deği aldıkları uv ışığına bağlı. Ölüm fanusu dedikleri o plastik kapta yetişkin boyutuna gelen kaplumbağalar biliyorum. Tabi bu demek değilki hayvanı ufak bir kaba hapsedin. Akvaryum için tavsiyem 150 lt bir kap ya da 2.el bir akvaryum almanız. Cam ısıtıcıları kırıyorlar bu yüzden ya demir bir ısıtıcı alın ya da cam ısıtıcınızı koruyacak bir hazne yapın. Yem mevzusuna gelecek olursak. Ben ilk seneleri hariç asla yem kullanmadım. Bilseydim başta da hazır gem kullanmazdım. Onun gerine haftalık bir gemek listeleri var. Pazartesi günü bir avuç kıvırcık, salı günü 1 salatalık ve havuç, çarşamba 4 adet çilek, perşembe boşluk, cuma un kurdu, cumartesi tekrar marul ve pazartesi de bulabildiğim en ucuz balık. Genelde baktığında pazardan aldığımız yiyeceklerin böyle çirkin llan taraflarını onlara veriyorum. Yemlemeyi olabiliğince akvaryum dışında yap. Akvaryum temizliğine fagdası inanılmaz. Akvaryum zeminine mümkünse bir şey serme böylece akvatyumu çok daha kolay temizletsin.

Aklıma gelen bu kadar. Merak ettiğin bir şey varsa cevaplarım.
Dış Filtre Conta Değişimi
[QUOTE=serhat480]

Daha önce conta değiştirmedi ama 1.5 yıllık bı urunun contası değiştirecek kadar deforme olmaz tam oturmadıgı için sızdırma yapıyo olabilir.İyi kontrol etmenizi öneririm[/QUOTE]

Başta ben de sıkı kapatamadığımdandır diye düşündüm. 3 defa filtreyi baştan kurdum. Ben mi yanlış yapıyorum diye yotubedan kurulum videolarına bile baktım, o konuda bir hata yok. İçinde malzeme yok boşken bile sızdırıyor.[QUOTE=AlperDemir]Contanın kenarından düz tornavidayı hafifçe contanın altına sokup çıkarabilirsiniz contayı.
Tavsiyem contayı değiştirmeden önce şuan kullandığınız contanın yuvasına 4-5 kat hiç pot yaptırmadan teflon bant sarın. Şuanki contayı geri takın. Conta üzerine de vazelin ya da varsa silikon gres sürün bir parça. Sızıntı kesilecektir. Aynı filtrede anlattığım yöntemi uyguladım sızıntı kesildi.[/QUOTE]

Bu kadar basit miymiş[:)] yasak kalksın teflon bant alıp deneyeyim ilk önce o zaman. Tesskkürler.
Dış Filtre Conta Değişimi
Hepinize merhabalar diliyor ve sorunuma geçiyorum. Yaklaşık 1.5 yıldır kullandığım sunsun hw-302 model dış filtrem dün yaptığım temizlikden sonra çok ince su sızdırmaya başladı. Forumda yaptığım aramalar neticesinde motordaki contanın yıprandığına karar verdim. Şimdi ben bu contayı değiştireceğim ama bu forumu didiklememe rağmen hiç conta değişimiyle ilgili bilgi bulamadım. Sonuç olarak efendiler yardımınız gerekli. Daha önce yapan bilen birisi varsa anlatsın da halledelim şu işi.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.