ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
GorkemDAVAZLI
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
31 Aralık 2011 10:52
Son Ziyaret:
11 Ocak 2024 09:56
Toplam Mesaj:
102 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Görkem DAVAZLI
Doğum Tarihi:
12 Ağustos 1990
Yaş:
33
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Görkem DAVAZLI

SON 10 MESAJI

Bitkilerimin Yaprakları Çürüyor
[QUOTE=Splendor]Sabır ve zamanla güzel bir görüntü elde edeceksiniz, merak etmeyin.

Yeni kurulumlarda belli başlı şeylere dikkat edilmesi gerekiyor. Bunlar kabaca; aydınlatma süresi, gübreleme miktarı ve co2 seviyesidir. İlk kurulumlarda çeşitli yosunlanmalar ve bitkilerde değişiklikler görebilirsiniz, bunlar normaldir, su oturdukça ve bitkiler adapte oldukça yosunlara karşı baskın duruma geçiyorlar, tabi düzgün bakmanız koşulu ile.

Öncelikle; aydınlatma için zaman ayarlı priz kullanın. Işık hergün aynı saatte açılıp kapansın. Yeni kurulum olduğu için 5 saat ile başlayın ve her ay 1 saat ekleyerek 8-9 saate çıkarın. 09:00 - 22:00 arasında dilediğiniz 5 saatlik dilimi kullanabilirsiniz. Gece uykusu tank için de önemli, ciddiyim. [:)]

İkinci konu gübreleme. Bitkiler yeni bir ortama girince adaptasyon sürecinden geçiyorlar, bir nevi şekil değiştiriyorlar. Bunu da belirli bir sürede (ortalama 1 ay) yapıyorlar. Mesela bendeki oval güller eski yapraklarını döküp daha ince uzun yaprak çıkarmaya başlamışlardı. Bu alışma sürecinde pek gübre emilimi olmuyor. İlk kurulumlarda tanka gübre kullanılması da, bitkiler pek tüketmediği için yosunlara güzel bir ortam oluşturuyor. İlk 2 hafta gübreleme yapmayın, sonraki 2 hafta reeflowers all inclusive gibi genel bir mikro element gübresi kullanmaya başlayın. Bir ayı devirdikten sonra tanka artık NPK eklemeniz gerekiyor.

Bitkili tanklarda su değerleri; (kaynak: [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/akvaryum_su_degerleri_k297912.asp[/URL] )

Sıcaklık: 24 - 25 C
Potasyum: 20 - 30ppm
Nitrat: 5 - 10 ppm
Fosfat: 0.2 - 0,8 ppm

PPM nedir, nasıl hesaplanır bunları öğrenin. Her gübrenin üstünde şu kadar ML, bu kadar suya, bu kadar ppm katar yazar. Bunu tankınıza göre hesaplayın ve buna göre uygulayın.

Örnek olarak; Bendeki DIY potasyum gübresi 1 ML gübre, 50 litreye, 1ppm katıyor. Sizin 160 litre tankınız var. Net kabaca 150 litre diyelim. Sizin sudaki potasyum miktarını 20 ppm yapmanız için 60 ml kullanmanız gerekir. Diğer gübreleri de bu şekilde hesaplayıp tankınıza eklemeniz gerekiyor. Word ya da Excelde bir tablo oluşturup tankın yanına bir yere asabilirsiniz. İkinci aydan itibaren bitki yükünüze göre NPK eklemeniz gerekecek. Her tankın kendine ait parametreleri vardır, bu yüzden size kimse bundan bu kadar ekleyin diyemez. Bitkilerin durumuna göre ideal gübrelemeyi siz bulacaksınız. Yeşil nokta yosunu çıkar fosfatı biraz arttırırsınız, balıklar sürtünmeye başlar nitratı kısarsınız, bitkiler delinmeye başlar potasyumu arttırırsınız gibi. Bu bir denge meselesi ve zamanla oturacak. Yalnız bitkiler gübrelemelere hemen tepki vermez. Her yaptığınız yeni programı en az 2 hafta uygulayıp günlük bitki gelişimini takip etmeniz gerekir. Kimi hobiciler tankın günlük fotolarını çekip gelişimi takip ediyor.

Sıra geldi Co2 takviyesine. Mayalı sistem ise adamı canından bezdirebilir, çünkü asla üşengeçlik kabul etmez. Sudaki ph dalgalanmaları yaratmamak için tanka verilen co2'nin aynı oranda olması gerekir. Bunu da sağlamak için gaz çıkışı azaldığı an mayalı sistemi yenilemek gerekir. Tüplü sistem ya da D201 sitrik asitli sistemi kullanıyorsanız stabil çıkış alacağınızdan dolayı daha verimli olur. İlk etapta 2-3 saniyede 1 kabarcık gibi az miktarlarda co2 vermeye çalışın. Bitkilere alışma döneminde destek olmuş olur. NPK ilavesiyle birlikte çıkışı arttırırsınız ve bu sayede bitki gelişiminde aktif rol oynamaya başlar.

Yosunlar genel olarak doğanın denge unsurudur. Düzen bozulunca ortaya çıkarlar. İlk etapta yosunların görülmesinin sebebi de bu oluyor genelde. Su ve bakteri kültürü oturmadığı için düzeni kurmaya çalışmak alglere kalıyor. Tank suyunda ani değişiklikler, farklı miktarlarda co2 verilmesi sonucu oluşan ph dalgalanmaları, gübre eksiklikleri ve fazlalıkları dengesizlik meydana getiriyor. İlk 1-2 ay bunları görmeniz normal. Sonra yavaş yavaş yaptığınız uygulamaların sonuç verdiğini görünce mutlu olacaksınız. Bitki işi biraz serüven gibi, ne zaman hangi olay başına gelecek, eve gidince beni ne bekliyor gibi ufak çaplı heyecanlar yaşatıyor. Tabi mutlaka araştırma her zaman birinci önceliğiniz olmalı ki problemi gördüğünüz gibi müdahale edesiniz. Şuan yosun problemim yok ama ara ara girer yosun problemlerini okurum, neden dolayı hangi yosun çıkar diye. Baktığım balıkların genel olarak hangi hastalıklara yakalandıklarını ve tedavilerini araştırırım. Bitki yapraklarındaki problemlerin sebeplerini ve tedavilerini incelerim. O "canlı yağlı boya tablosunun" karşısına geçip mutlulukla izleyebilmek için bol bol öğrenmek gerekiyor, yoksa problemler emin olun insanın uykularını kaçırıyor.

İyi hobiler [:)][/QUOTE]

Değerli yorumunuz için teşekkürler. İlk olarak hataları düzeltmeye aydınlatmadan başlayacağım. Test kitleri de almam gerekiyor anladığım kadarıyla. Problemlere tik ata ata ilerlersem daha doğru olacak galiba :).

[QUOTE=frgunduz]Görkem bey çok detaylı açıklamış ben sadece aktif dış filtrede aktif karbon varsa oda suyu fakirleştirir. Çok gözden kaçan bir konu. [/QUOTE]

Dış filtremde aktif karbon mevcut. Kömüre benzer yapısı olan bir şey yanılmıyorsam. Çıkarmam gerekir mi? Ayrıca çıkarmam gerekirse yerine ne koymam gerekir? 4 hazneli filtre mevcut. 2 haznede biyolojik sünger var, 1 haznede seramik halkalar var, 1 haznede ise aktif karbon olduğunu düşünüyorum kömüre benzer bir şey var.
Bitkilerimin Yaprakları Çürüyor
Arkadaşlar merhaba, pazar günü kurduğum bitki akvaryumunda bugün bitkilerin çürümeye başladığını farkettim.

Küçük notlar halinde anlatmam gerekirse zeminde lav kırığı üzerine kalın ve ince hagen kum var (3 ayrı kat). Akvaryumun ilk kurulumunda pet shopun tavsiyesi üzerine 4 kapak potasyum ekledim akvaryumuma. Kapağın kaç ml'e denk geldiğini bilmiyorum fikir vermesi açısından şişenin fotoğrafını koyuyorum.

CO2 sistemini dün akşam tamamlamıştım, bugün sabah çalışıyordu.

Akvaryum ölçüleri: 80 x 40 x 50 (yükseklik).
Işık olarak Aqualed 80 cm 3 renk ışığını kullanıyorum (beyaz, kırmızı ve mavi).
Isı: Sabit 25C.
Akvaryumda sadece narite salyangoz var balık yok.
Elimde henüz test kiti olmadığı için su değerlerini şu anda bilmiyorum. Ne yapmam gerekir bilgi verir misiniz?

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/121385/110420192316561.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/121385/110420192317001.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/121385/110420192317051.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/121385/110420192317091.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/121385/110420192317391.jpg[/IMG]
128 Lt Lepistes akvaryumu Co2 ve Işık Tavsiyesi
Arkadaşlar merhaba, daha önce canlı doğuran deneyimim vardı fakat artık plastik bitkiler ile ucuzcu şekilde ilerlemek istemiyorum, bu hobi ile daha profesyonel şekilde uğraşmak istiyorum.

İlk olarak akvaryumum 80 x 40 x 40 yani yaklaşık 128 litre, içerisinde 16 dişi 4 erkek full red lepistesim mevcut. Şu anda 8 tane de yavru var fakat bunlar benim akvaryumdan yenmeden kurtarabildiklerim. Elimde kepçe bütün gece beklemektense 1 kere akvaryumu bitkilendirmek ve oluruna bırakmak istiyorum. Şimdi sorularıma gelirsek:

1- Akvaryuma şu anlık eklemek istediğim bitkiler: Hydrocotyle tripartita (Sp.Japan) ve Bacopa Monnieri bakımı kolay mıdır, co2 ve gübre tavsiyesi ister mi?
2- Kullanacağım co2 ve gübreler akvaryumdaki balıklarımı etkiler mi? Etkilememesi için ne gibi önlemler almam gerekir, hangi ürünleri kullanmam gerekir.
3- Şu anda 60 ar cm'lik 2 adet beyaz 1 adet mavi led şerit mevcut akvaryumda, fakat yeterli olmayabilir diye düşünüyorum. Işıklandırma için 80 x 40 x 40 bir akvaryumda ne kullanılmalıdır?
4- Yanlış bilmiyorsam geceleri bitkiler Co2 salıyorlar bu balıklarımı oksijensiz bırakır mı?

Kısacası balıklarıma ve yavrularına zarar vermeden bitkilere nasıl sağlıklı bakarım? Eğer elinizde döküman varsa onları okuyabilirim forumu araştırdım fakat genelde soru sorulmuş verilen derli toplu bir döküman malesef bulamadım :/. Ve bu hobi bildiginiz üzere biraz masraflı bir hobi olduğundan yanlış ürün(ler) almak istemiyorum. Cevap ve yardımlarınız (özellikle gereken ürünler konusunda - bu ürünü tavsiye ederim bu üründen kaçın gibi) benim için çok önemli, şimdiden herkese teşekkürler.
Bitki Akvaryumu Deniz Kumu?
Peki deniz kumunu akvaryumdan nasıl tahliye edebilirim balıkları strese sokmadan ve suyu bulandırmadan :(
Bitki Akvaryumu Deniz Kumu?
Arkadaşlar konu hakkında yardımcı olabilecek var mı? Deniz kumunu akvaryumdan nasıl tahliye edebilirim balıkları rahatsız etmeden veya üstüne hagen kum eklersem bitki yetiştirebilir miyim?
Bitki Akvaryumu Deniz Kumu?
Arkadaşlar merhaba,

160 lt akvaryumum var, demasoni besliyordum ve kullandığım kum yazın plajdan alıp temizleyerek akvaryuma eklediğim kumdu (baya ince bir kum). Herhangi bir sorun yaşamadım balıklarımda arkadaşıma hediye ettim. Bitkili akvaryum kurmak istiyorum, akvaryumcudan bitkileri alıp diktim fakat bitkilerin hepsi çürüdü bu deniz kumunda.

Deniz kumunda galiba bitkiler beslenemedi, şimdi akvaryumdaki kumun üzerine siyah hagen kum eklesem ve ona bitki eksem bitkilerim sağlıklı olarak kalır ve büyür mü? 

Ya da kumu tanktan nasıl tahliye edebilirim şu anda içeride tetra ve meleklerim var, onların dengesini de bozmak istemiyorum kum değişim veya ekleme işini yaparken, nasıl yapabilirim fikir verebilir misiniz?
F0 REDRAİNBOW KANTALAMBA AKVARYUMUMDAN RESİMLER(600 LT AKVARYUM)
Tebrikler balıklarınız çok sağlıklı görünüyorlar. Böyle güzel şartlarda bakıldıkları içinde şanslılar.  Kayaların üzeri galiba yosunlanmış (yanlış görmediysem) bu da çok doğal bir görünüm kazandırmış. Tebrikler. Bülent ÖNER2013-07-28 00:45:57
50 litre için tür önerisi
Bol bitkili bir canlı doğuran akvaryumu kurabilirsiniz. 2e 6d şeklinde özel tür lepistes besleyebilirsiniz 2 3 ay kadar sonra akvaryumun içi kıpır kıpır olur :).
Karides Saldırısı:

Bahsettiğiniz canlı fotoğraftakine benziyor mu? Fotoğraftaki canlılara Mersin'de erkek karides derler. Kolları tırtıklı ve kıskaç gibidir. Hatta bir videoda görmüştüm ahtapot ile kavga ediyordu, ve ahtapotu kaçırmıştı :). Kabuğu sert bir canlıdır, olta ile balık avlarken çokça takılır, kuma gömülebilir, ben şekli itibariyle kerevite benzetirim...
Demasonilerim mavi led ile kudurdu
Bugün tekrar açtım ışığı herhangi bir kavgaya rasgelmedim. Yarın tekrar gözleyeceğim sadece ışığı ilk açtığımda biraz afalladılar sağa sola kaçıştılar şimdi sakinler. Normalde birbirlerini kovaliyorlardi fakat ağız ağıza ilk defa dün gördüm. Bakalım umarım tekrarlamaz tekrarlarsa ledleri beyaz ile değişeceğiz :).

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 9 Online Kullanıcı, 5 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.