ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Cuneyt
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
23 Şubat 2015 18:15
Son Ziyaret:
29 Temmuz 2015 04:19
Toplam Mesaj:
10 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
cuneyt ercan
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

cuneyt ercan

SON 10 MESAJI

Akvaryumda Seffaf Mantar/bakteri Kolonisi Olusumu
[QUOTE=mesutok]Yeni kurulumlarda böyle şeyler olabilir bence bekleyin vakti gelince su değişim yapın kendi kendine gececektir diye düşünüyorum.[/QUOTE]

Tesekkur ederim Mesut Bey cevabiniz icin. Acaba bitkilerin olmesiyle bir alakasi olabilir mi bu cimcimelerin?
Akvaryumda Seffaf Mantar/bakteri Kolonisi Olusumu
Akvaryuma 18 gun once lav kirigi ve resimdeki bitkiyi ekledim. Bugun geldigi hal bu sekilde. Yapraklarinin yarisini kaybettim.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/171777/5_image.jpg[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/171777/image.jpg[/IMG]

Normal topraga ektigim akvaryum bitki tohumlari hemen ciktilar ve ben de baZilarini topraklarini yikayip akvaryuma diktim. Onlarin durumu da genelde ic acici degil.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/171777/3_image.jpg[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/171777/2_image.jpg[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/171777/1_image.jpg[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/171777/4_image.jpg[/IMG]

Acaba bitkilerimin olme sebebi bu resimde gorulen ve tankin tamamina yaYilmis organizma kumeleri mi? Yoksa ben ekerken tutturamamis miyimdir?

Bu mukoza kutleyi akvaryuma su canlisi atarak temizleyebilir miyim?

Akvaryumda benim amacim 2 kucuk baliK atip filtresiz motorsuz buyutmek. Bunun icin oksijen kaynagi olarak bitkileri cok tutmak istedim. bitki tuhumlarini lav kiriklarinin arasina da ektim ama bir sonuc alamadim. Ben de toprakta yetistirip tanka lav kirigina ektim.


Bu seffaf olusumdan nasil kurtulabilirim? Bazilari bekleyin besin degeri dusunce sudaki, gecer yazmislar. Ama benim akvaryumumda olen ve olmekte olan bir cok bitki var. Besin Olarak bu bitkileri yiyor olabilirler mi?

Edit: akvaryuma koydugum herseyi istisnasiz(bitkiler disinda) karnar sudan gecirdim. Bir yerde sudaki bakteri kulturu olmadigi icin cikiyor, kultur olusup yerine oturunca gececektir denmis. Suanda ph 8 civarinda.

[EDIT]Cuneyt,2015-06-21 07:50:43[/EDIT]
Kendi artemianı üretmek?
Hava vermeden artemyalar 5 gun dayanabildi. Aklima suya oksijen verecek bitkilerle buyutme fikri geldi. Tuzlu suda dayanikli ve cok oksijen uretebilen bir bitki ismi yazabilecek var mi?
artemya buyutme seruvenim
Butun artemyalarim 19 gun sonunda olduler. Sebep olarak ya yiyeceklerinden ya da cok dalgalanmadan dolayi olduklerini dusunuyorum. Simdi sadece 20-30 tanesini hava motoru calistirmadan buyutmeyi deniyorum. Olenlerin bazilarinda kuyruklarindan uzama tespit ettim. Bu sekilde olanlar nizami yuzemiyorlar ve diplerde dolasiyorlar bir sure sonra. Simdi hava tasi bile koymadan sayiyi dusuk tutarak buyutmeyi deneyecegim.
Kendi artemianı üretmek?
Kendi artemya buyutme deneyimimi bir baslikta paylasmistim http://www.akvaryum.com/Forum/artemya_buyutme_seruvenim_k832031.asp

Hepsi oldu. Toplamda 19 gun yasadi son olenler. Simdi hava motoru olmadan akvaryum ebatina nazaran cok az sayida artemyayi buyutmeyi deniyorum. Belki benim makalem de yardimci olabilir size merakli bey.
artemya buyutme seruvenim
 Merhaba. Suanda artemyalarim 13. yas gunlerini kutlarlarken ben de onlarin babalari olarak buyume sureclerini kayit altina almaya calistim.  Umarim resimleri yuklerken, siz bakarken bir problem olmaz. Lafi uzatmadan bu ergen cocuklarimin buyume surecini anlatmaya baslayayim.

Her cocuk gibi bu artemyalar da bir suru problem ve masraf cikartiyorlar. En azindan benim izledigim yontem biraz masrafli oluyor. Ama ben artemya buyutme isini sadece baliklara vermek icin degil hem biraz hobi olarak, onlari yetiskin sekilde gorme arzumla hem de biraz(belki de daha fazla) isi inada bindirmem sebebiyle yapiyorum. Belirtmek istiyorum ki burada soyleyeceklerimin cogu bilimsel tastiki olmayan ve dunya forumlarimlarindan derlenmis bilgilerin bir karisimindan murekkep. Mutlaka yanlislar icerebilir.

ilk artemyalarimi gecen sene kurmustum. kullandigim markadan midir bilemiyorum cok buyuk oranda verimle ciktilar. Ben omega arte-mix kullaniyorum, 3tl'ye satan bir yer de buldum. Artemya temin etme isi neredeyse bedavaya geliyor boylelikle. Artemya catlatmak icin kurdugum duzenek asagidaki resimde oldugu gibi;



Akvaryuma sonra ciktiklarinda koyulacaklar. Sadece yogurt kabinin icinde catlamayi bekliyorlar. Yaptigim is gunde 4-5 kere artemya sporlarinin yerlerini degistirmek icin, havalandirmak icin bir aletle, ben yemek kasigi kullandim, seker karistirir gibi karistirmak. sporlar birazdan soyleyecegim gibi cok dayaniklilar, o yuzden cok da kormaniza gerek yok yavrulara bir sey olacak diye. Benim dikkat ettigim sey sporlarin mumkun oldugunca esit  sekilde kapa dagilmalarini saglamak. Bunun bir yarari var mi bilmiyorum ama yanyana/ustuste duran bir spordan cikmakla ferah ferah bir yerden cikmak arasinda fark var olabilir diye dusunuyorum.  Ayrica ben gecen sene hava kullanmiyordum, bu sene de havayi cikmlarina yakin(20-22 saatten sonra) kestim. Cunku havanin yeni cikmis artemyalara zarar vermesini istemiyorum. Zaten 24-25 saatten sonra da cikmaya basliyorlar.

Bazilari ozel duzeneklerle isiklarla cok daha mesakkatli sekilde artemya cikartiyorlar. Ama benim yontemle de yuksek oranlarda cikis edle ediyorum ben. Hatta benim aldigim artemyalarin icinde kendi tuzlari da geliyor galiba tuz kullanmaya gerek olmuyor. Ama ben tuz ekliyorum, mutlaka iyotsuz tuz. Artemya yetistirirken de mutlaka deniz tuzu kullanmayi oneriyorum.

Sporlardan bahsetmistik, bu benim macro olarak fotografladigim, ileride hep kullanacagim bir yontemle cekilmis olan artemya sporu. Sporun icerisinde tuzlu suya ulasip 24 saat icinde hayata merhaba demeye can atan bebek artemyamiz var. Belki artemya gozukuyor bile olabilir, ayni balik yumurtalari gibi. Ama ben kesin olmadigi icin bir sey de soylemek istemiyorum. Siz verin karari;



Demistim artemya sporlari cok dayanikli, zarar vermek oyle kolay degil diye. Ben bir tanesini ezmeye calistim ama muvaffak olabildim mi bilemiyorum. Belki de benim cabalarima ragmen hala icindeki artemya canli kalmis olabilir;



Artemyalar ciktik sonra mumkun oldugunca cok fazla ciktiklari kapta tutmadan siringa ile akvaryuma aktardim. Fazla tutmamamin asil sebebi hava vermedigim abim icindeki oksijenin sinirli olmasi ve artemyalarin babalari olarak onlarin sagliklarini dusunmem, daha ilk gunlerinde oksijenin az oldugu bir ortamda tutmak istememem. Siringa ile almak konusuna biraz deginmek istiyorum. Bir tevatur vardir ki artemyalarin cok kirilgan antenleri/duyargalari vardir ve sidetli dalgalanmalarda hava kabarciklarinda bu organlari zarar gorur ve olurler. Bunun dogru olup olmadigini bilemiyorum ama dogru olma ihtimaline karsi mumkun oldugunca az akinti yaratmaya calistim artemyalar uzerinde. Fakat pek basarili oldugumu soyleyemeyecegim. Gene de en azindan artemya naklinde kullandigim siringanin ucunu kizgin civi marifetiyle genisletmek suretiyle  artemyalarima daha az dalgali bir hayat sunmaya calistim. Taktir onlarindir.

Simdi sporlarindan cikan artemyalarin tum hayatlarini gecirecekleri akvaryumun suyuna ve bakimina geldi sira. Benim kullandigim akvaryum kucuk bir akvaryum, 15 litre su alabilen minik bir tank. Dinlendirilmis suyu(klordan kurtulmak icin) tencerede isitarak akvaryuma koydum. Siz soguttuktan sonra da akvaryuma koyabilirsiniz. Ama tamamen 100 dereceye getirmedim, fokur fokur kaynatmadim ki sogutmasi daha kisa sursun diye. Fakat mutlaka 60-65  dereceyi gecmeli. Amacimiz sudaki mikroorganizmalardan kurtulmak ve sularimizda yasayan canlilar istisnasiz 60 dereceden sonra hayatta kalamiyorlar. Bu insan hucreleri icin de gecerli. Elinizi icerisinde tutamadiginiz zaman bilin ki diger canlilar da yasayamiyorlar. Elinizin yanmasi sizin hucreleriniz de zarar goruyor olmasindan kaynaklaniyor. Bu yuzden yogurt ve peynir tariflerinde hep sutlere maya el yanmayacak kadar sogutulduktan sonra konur ki maya hucreleri de olmesin mayalayabilsinler.

Neyse, bu ufak yogurt tarifinden sonra icindeki tum biyolojik yasami sonlandirdigimiz klorsuz suyumuzu her litreye yaklasik bir yemek kasigi deniz tuzu koyarak hazir ediyoruz. Burada deniz tuzu olmasi gerekiyor. hele ki iyotlu sofra tuzlari bu ufak canlilar icin cok zararli. Zaten isin en cep yakan kismi da burada otaya cikmakta. İleride hergun su degisimi yapacagiz ve her degistirilen bir litre su icin bir yemek kasigi deniz tuzu koyacagiz. Atilan sudaki deniz tuzunu tekrar buharlastirarak elde etme fikri dusunulebilir ama bunun icin kucuk bir tesis kurmak gerekir. Benim buldugum deniz tuzu 350gr ve 6.5tl idi. Daha uyguna bulunabilir saniyorum ama gene de orta ve uzun vadede surekli masraf teskil eder. Dileyenler akvaryum suyuna daha az tuz atabilirler. Daha az tuzda da yasamlarina devam edebiliyorlar. Fakat bir ornek vereyim, su tuz orani dusuk olunca uremek icin olusturduklari keselerden bebek artemyalar canli olarak suya karisacaklari yerde ayni bizim satin aldigimiz sporlar gibi suyun dibine dusuyorlar. Eger ki su tuzluluk orani idealse direk keseden canli sekilde yuzerek cikiyorlar.

Ama biz zaten bu artemya buyutmeyi ucuz yem olsun diye degil sadece hobi amacli yapiyoruz. O zaman bir problem yok. Benim icin artemyalarin dans ederek yuzmeleri ayda 1 kilo tuzdan daha onemli degil diye dusunenlerdesiniz devam edelim.

Artemyalarin suyuna koydugumuz deniz tuzu bu resimde gorulebilir. Mumkunse suyu isitirken icine karistirin ki daha hizli erisin.



Simdi, artemyalarin mustakbel evlerini de yaptiktan sonra, benim cok uzatmama ragmen, artik artemyalari icine koymaya baslayabiliriz. Mumkunse suyun derecesini 25-28 arasinda tutun. En iyi yasadiklari dereceler sanirim bu. Ve mutlaka hafif sekilde suyu cok dalgalandirmayacak sekilde havalandirmayi koyun.

Simdi benim artemyalarin 1 gunlukken cektigim fotograflarini koyacagim. Once toplu olarak surekli takip ettikleri isiga dogru dolusan bir cay kasigi kadar artemya.



Ters isik ile acaba daha iyi goruntu alabilir miyim denemeleri;





Suanda artemyalar 1 gunlukler. Ve 3 gun boyunca onlarin besinlerini saglayacak olan dogum keselerindeki besinle idare edecekler. 3 gun boyunca yemek vermemizin hicbir geregi yok. Zaten yavru baliklara artemya verilirken cikar cikmaz verin denmesinin sebebi bu kesenin cok buyuk besleyici egerinin olmasi. Artemya yavrusu kesesindeki besinleri ne kadar az tuketirse balik yavrunuz icin o kadar iyidir. Simdi iraz yakindan bakalim, malesef benim makinayla besin keselerine kadar goremiyoruz. Hatta yeni dogmus bir artemyanin ayrintilarini da goremiyoruz. En nihayetinde bu resimler bir mikroskop ile degil bir fotograf makinesiyle cekildiler. Fakat benim hosuma gidiyor. Buyumelerini gormek cok hos.




Bu iki resimde de hem artemyalar hem de suya karismis olan sporlar gozukuyor. Ben artemyalarin boylarini piksellerle hesaplayacagim. Su anda yeni dogmus olan artemyalarimin boylari 5 piksel civarinda. Suan icin beslemeye gere yok. Kendi keseleri en iyi besin kaynagi. Bir nevi anne sutu bebekler icin neyse besin keseleri de artemya gibi canlilar icin ayni sey.

Simdi besin keselerini tuketmis olan 3 gunluk artemyalarin resimlerine bakalim. Bu artemyalar buyurlerken ben de besinlerini aramak icin bir cok siteye ve petshopa girdim. Velev ki bulamasaydim yavrularim acliktan oleceklerdi. Simdi babalarindan mama bekleyen 3 gunluk artemyalarin fotograflari;

İnsan bazen severken yavrusuna zarar verebiliyor. Ben de yavrumu kazayla peceteyle sildim. Ama son nefeslerinde fotografini cektim.



Yukaridaki fotograf iyi cikmis olsa da artemyaya benzemedigini itiraf etmek gerekir. Simdi ise dogal hallerinde cekilmis ve fildir fildir hareketli 3 gunluk artemya;



Cok fazla resim koyup konuyu bogmak istemiyorum. Bu yuzden 3 gunluk artemyalarimin vesikalik fotograflarindan bir kuple koymakla yetiniyorum;



Artik yemek yemeye hazir ve 10-11 piksel olan artemyalarima yedirecek birseyler bulma vakti. JBL marka artemio fluid urununu cok aradim ama bulamadim malesef. Ben de o cok meshur spirulina'yi vermeye karar verdim. dikkat edilmesi gereken bir sey var spirulina urunlerinde. Bazi urunler %100 spirulinayken bazilari balik yemleri ozellikle spirulina yaninda baska besinleri de muhteva ediyor. Ve artemyalar bu diger besinleri yiyemiyorlar. O yuzden %100 spirulina olan toz veya tabletlerden vermek lazim. Ben 100gr'ini 30tl'ye bulmustum. Biraz pahaliya almis olabilirim, bilemiyorum. Bu kadar spirulina bir kac senelik artemya besin ihtiyacimi karsilayacaktir. Okudugum bir makalede spirulinanin bebek artemyalar tarafindan tuketilmedigini yaziyordu. Cinli yengec ureticilerinin yengeclere besin olarak verdikleri artemyalarin maliyetleriyle ilgili okudugum baska bir makaledeyse artemyalara yetiskinken spirulina veriyorlardi ureticiler. Ayrica baska bir bilimsel makaledeyse artemyalarin da iclerinde bulundugu crustacea subesi canlilarinin baska bir fitaplankton varken spirulinayi tercih etmediklerini yaziyordu. Ama ben gene de artemia fluid bulamadigim icin spirulina vermek zorunda kaldim. Bir ince uzun ve kucuk kavanoza, yaklasik 200ml hacimli, cay kasiginin yarisindan daha az spirulinayi karistirip calkaladim. Spirulinayi aldigim arkadas karistirdiktan sonra birkac saat dibe cokmesini bekleyip uzerindeki seyrek suyu artemyalara verin dedi. İlk basta dedigi gibi yaptiysam da sonralari koyu halde vermeyi tercih ettim artemyalara. Yemek verdigimde su mavimtrak bir renk aliyor ve 1-2 gun sonra normale yakin rengine donuyor. Burada dikkat edilmesi gereken 2 sey var. Birincisi fazla oranda yemleyip kulturu cokertmemek gerekiyor ki bunun bir olcusu yok zira attiginiz artemyalarin sayisina, tankin hacmine ve besinin oranina bagli cok degiskenli bir durum. İkincisiyse verilen spirulina bir sure sonra dibe cokebiliyor ve bunu hafifce artemyalara zarar vermeyecek sekilde  dipteki besinleri tekrar suyun icinde yuzecek sekilde karistilirmasi gerekiyor.

Bugun itibariyle artemyalarim 13 gunluk oldular. Suanda 21-22 piksel buyuklugundeler;




Yaklasik olarak 3,5-4 milim buyukluge tekabul ediyor boylari. Ama sayilari cok azaldi. Hemen hemen her gun sularini degistiriyorum. Boylelikle tazi suda kalmalarini sagliyorum. Sularini degistirmeden once siddetli bir isik yakip isiga toplanmalari bekliyor her seferinde toplandiklari yeri degististiriyorum. diger tarafta dip temizligi yapiyor ve eksilen suyu ayni ilk bastaki yontemle, bekletip kaynatip tuzlayarak sogudugunda ekliyorum. Lakin sularini degistirirken isiga toplanmayi reddeden bazi artemyalar sifondan disari atiliyorlar. Topladigim dip suyunu  karanlik bir yere koyup isik yakip bekliyorum. Bir muddet sonra dip suyuyla birlikte yanlislikla topladigim artemalarin isiga toplananlarini alip tekrar 15lt lik kucuk su tankima geri koyuyorum. Ama belki de her su degisiminde %5'ini kaybediyorumdur. Ona bir yontem bulmam gerekecek.

Suanda sayilari ilk koyduguma nazaran cok azaldi. Oyle ki fotograf cekmek icin cikarttigim 2 artemyayi bile geri koydum sayilari azalmasi diye. Eger mevcut artemyalarim yasamaya devam ederlerse kendi kendine de urerlerse, ki bu mumkun, bu uygulamalar dusuk verimli dahi olsa sonuc vermekteler. Eger ki tum populasyonu kaybedersem de bu sefer artemio fluid ile tekrar denemeye calisacagim. Umarim yardim olabildigim konular olmustur. Sizin de fikirlerinizi elestirilerinizi dinlemek isterim.<span id="transmark"></span>
Cuneyt2015-03-23 00:38:27
Jbl artemio fluid
Tesekkur ederim cevap icin. Benim gordugum spirulinalar hep baliklar icin ve belirli bir oranda spiriluna iceriyor. Geri kalani protein vs. Toz halini nereden bulabilirim? Artemialarim cikmaya basladilar, en gec 3 gun icerisinde yemek vermem gerekecek.

Edit: simdi toz spirulina diye arattirinca saf urunler buldum.Cuneyt2015-03-10 03:10:18
Jbl artemio fluid
Selam arkadaslar. Ben artemia fluid ya da ayni isi goren herhangi bir urunu almak istiyorum. İstanbul bahcelievlerdeyim. Bakirkoyde 6-7 akvaryumcuya girmisimdir hicbirinde yok. İnternette sattigini soyleyen bir dukkana da ulasmaya calistim ama ulasamadim. Bildiginiz bir yer var mi bu urunu satan?
japon balıgı ile cikletler anlaşabilirmi
Melek baliklari ciklet sinifa giriyor diye biliyorum. Bende 5-6 aydir ayni akvaryumda yasiyorlar bir ğroblem olmuyor.
Vivarium kurmak istiyorum
Merhaba arkadaslar. Ben foruma yeni uye oldum lakin daha onceden siteden cok yazi okumusumdur ozellikle baliklarla ilgili. Cok uzatmak istemiyorum, sitede yeniyim ama yabancisi degilim.

Bende zaten 2 tane dolu akvaryum var. Bir tane de 70-25-30 boylarinda bos duran bir akvaryum var. Bu bostaki akvaryuma vivarium kurmak istiyorum. Forumda bu is icin saatlerce yazi okuyup konu taramasi yaptim elimden geldigince fakat malum vivaryumlar akvaryumlar gibi degil cok daha ayrinti gerektiriyor.   Benim kafamda hem 3-5 tane kucuk baligin yasayacagi su bolumu ve henuz tam karar veremedigim nemli ortamda rahatsiz olmayCak bir surungenin ya da buradan alacagim degerli tavsiyeleriniz dogrultusunda karar verecegim buyuk olmayan canli ya da canlilarin yasayacagi kara bolumu var. Bu canli amfibi olabilir ama baliklara bir tehlike olusturmayacak turden olmali. Kaplumbaga ve kurbaga istemiyorum.

Bitkiler ve hayvanlarin secimiyle ilgili kafamin cok karisik oldugunu soyleyebilirim. Bu dogrultuda tavsiyelerinizi bekliyorum. Ama teknik konularda da yardima ihtiyacim var;

1-Silikon tabancasi marifetiyle bazalt ya da benzeri taslari ve hindistan cevizi liflerini fuga ozellikli derz dolguyla birlestirecegim. Ama tankin zemini icin ne yapmam gerekiyor? Bir kisminda su olacak bir tankin alti nasil kaplanmali?

2-Tanka selale yapmayi dusunuyorum. Bu selaledeki suyu akvaryum motorlarinda kullandigimiz karbonlardan gecirsem bulanikligina bir faydasi olur mu bu sekilde yapiliyor mu?

3-Suyun mumkun oldugunca mudahale edilmeden kendi icinde bitkiler tarafindan temizlenmesini istiyorum. Suya haricen hava vermem gerekiyor mu mutlaka? Cok fazla bitki olacak. Selale suya sessizce inecegi icin suyu havalandirmasi cok az olacaktir.

4-Suya sizdirma yapmayan taslardan bazilarini soyleyebilir misiniz? Ben bulamadim. Bazalt kullanmak bir sorun teskil eder mi?


5-Tankin yuksekligi 30cm. Eger vereceginiz bitki ve hayvan onerileriniz icin kisa olursa daha yuksek bir tank temin edebilirim.


6-Kara kismi icin akvaryum topragi ya da cok pahali degil ise paludarium topragi kullanacagim. Drenaj sistemi yapabilecegimi sanmiyorum, cok problem yaratir mi bitkilerin koklerinin curumesi acisindan.


Benim unuttugum mutlaka vivaryum yapiminda atlanmamasi gereken yerler varsa soylerseniz cok makbule gecer. Simdiden tesekkur ediyorum.




SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.