ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
sorceres
Kullanıcı Grubu:
Kıdemli Akvarist
Kullanıcı Başlığı:
[C]2,1,108164[/C] [C]2,2,108164[/C] [B]13373,3[/B]
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
2351
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
05 Mart 2011 14:30
Son Ziyaret:
19 Saat 17 Dakika önce
Toplam Mesaj:
4088 [0.86 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
1 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Melih AYDIN
Doğum Tarihi:
15 Temmuz 1989
Yaş:
34
İl:
Ankara
Meslek:
Maliye Bakanlığı
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

[img]http://foto.akvaryum.com/fotolar/108164/1_cats.jpg[/img] Melih AYDIN [URL=https://www.akvaryum.com/Forum/sorceres-if_2_maliyet_tablosu_eklendi_k952306.asp]90*45*40h Tuzlu Su Kurulumu İçin Tıklayınız[/URL]

SON 10 MESAJI

Dorpul (wattpad)
Dorpul'un ilk kitabı biteli bir kaç ay oldu.

2. kitaba başlamadan önce okuyanlardan geri dönüşler alıyorum. Ona göre ikinci kitabı şekilleniyor. Yazmak için acele etmiyorum.

Bu arada boş durmayıp başka bir kurgu yazmaya başladım. Kısa bir hikaye ve büyük çoğunluğunu yazdım bile.

Takip edenler ve okumak isteyenler linkten ulaşabilir.


Mutlu Anılar Takası
Sedef & Fahri
[URL]https://www.wattpad.com/user/mealy89[/URL]
Sorceres-if ''2''
[QUOTE=FerhatKaya]Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Oldukça aydınlatıcı oldu. Önerilerinizi dikkatle uygulayacağım. Kurulum aşamasına geçtiğim sırada, yine takıldığım noktalar olursa buradan paylaşımda bulunup önerilerinizi almak isterim [:)] ha şu an aklıma geldide son bir sorum daha vardı; ben tropheus kurulumu için 25-30 kg kadar kalsiyum karbonatlı kum almıştım. Tabii tankı taşındığım için kurmak nasip olmadı. Kumuda bu yüzden kullanamadım. Standart kalsiyum karbonatlı kumu kullanmam sorun olur mu ?

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/93087/090820231709541.jpg[/IMG]

Buda benim son zamanlarda yaptığım, high tech bitkili için power ledli armatürüm. Evet dediğiniz gibi soğutucu olması ledlerin ömrü için önemli. Yalnız yukardan 3.sırada olan led, armatürün ışığı kapalı olmasına rağmen kendi kendine çok az düzeyde yanıyor. Bunun sebebi ne olabilir ? [/QUOTE]

Kalsiyum karbonatlı kumun sorun olacağını düşünmüyorum. Elimde olsaydı kullanırdım muhtemelen.

Az düzeyde yanan lede takılmayın. Benim yaptığım powerled armatürde de aynısı vardı. Şuan kullandığım pro3 te de var diye hatırlıyorum. Bilimsel açıklamasını yapamayacağım ama tarzanca açıklamam gerekirse, fiş tamamen prizden çekilmediği sürece faz elektrik minimal düzeyde hat üzerinde dolanıyor o da powerledin hafifçe yanmasına neden oluyor.

Aydınlatma mercanlar için çok önemli. Ya kendini kanıtlamış bilindik markaların nm değerlerini ve renk kombinasyonlarını baz alacaksınız ya da onlardan birini satın alacaksınız.

DIY armatür için hibrit daha risksiz duruyor. Florasanlı armatürün ortasına tek şerit royal blue şeklinde basitçe yapabilirsiniz.

Sorceres-if ''2''
[QUOTE=FerhatKaya]Detaylı yanıtlarınız için teşekkürler.
Evet atlamaya meyilli olan bazı türlerden dolayı akvaryumun üstünü telle kapatan gerek YouTube ‘da gerek forum sitelerinde hobiciler gördüm. Kimisi ise açık bırakmakta. Muhtemelen bende su yüzeyini telle kapatacağım. Balıkları geçtim evimde beslediğim kedilerimin suya atlama ihtimalleri var. Daha önce böyle şeyler yaşadım çünkü 😄

Yani ps tercihi için şunu söyleyebilirim; akvaryumum bol mercanlı olsun istiyorum. Hani o reef akvaryumu görsellerinde ki gibi göz dolduran bir akvaryum olsun istiyorum. Mercanlar da tıpkı bitkiler gibi nitrat gibi kimyasallara ve minerallere ihtiyaç duyuyormuş. Onun için önerdiğiniz gibi akvaryuma fazla gelecek ps , bazı kimyasalları sıfırlayacağı için bu noktada mercanlar adına uygun olmayabilir anladığım kadarıyla. Diyelim ki tank+sump hacmi 420-450 litre civarı oldu. Ben orta düzey popülasyona sahip balık ve bol kayalı bol popülasyonlu mercanlı bir akvaryum kurmak istiyorum. Bu noktada kaç litre aralığında akvaryumlar için uygun olan ps modelleri benim için uygun olur ? Bu arada reef akvaryumları için dalga motoru ve kafa motoru debisi, tank litresinin x7-10 katı mı olmalı mı ? O noktada da 3000lik bir sump motoru işimi görür herhalde


Evet bende lps ve soft mercanla başlayacağım. Tabii bunları sağlıklı bir şekilde büyütebilmek için araştırmalarıma devam ediyorum. Sert mercan için power led sorusunu sordum çünkü lps’de sert mercan olarak geçiyor okuduğum kadarıyla. Yoksa şuan sps türlerine geçiş yapmak istediğimden değil. Sps ilerde bilgi birikimimi ve tecrübemi arttırdığım taktirde giriş yapacağım bir mercan grubu. Evet şu an benim için oldukça zor olur bu canlı grubunu beslemek. Çünkü ışığı çok iyi olmalı ekstra katkılar takviyelere girilmeli gibi bilgilere ulaştım.
Ben açıkçası gerekli ekipmanlara zamanla ulaşabilirim bütçe ayırabilirim ancak biraz tutumlu olmaya çalışıyorum bu akvaryum hobisi konusunda. Mesela dıy ürünleri yapmakta hoşuma gidiyor. Kendi katkımı kendi aydınlatmamı yapmak gibi. Hem daha hesaplı oluyor hemde yeni bir şeyler denemek ve başarmanın verdiği hazzı alıyorum. Mesela benim kurmak istediğim akvaryum büyük olsun istiyorum o yüzden bol kaya gerekecek. Dedim acaba dıy yapabilir miyim. Yabancı sitelerde araştırdım. Kürleme süresi bitince kayanın dağılma ihtimali oluyormuş. O yüzden yapay kaya veya canlı kaya tercih edeceğim mecburen. Ekstrem ve trend akvaryumun sitesinde kürlenmiş canlı kaya göremedim. Konudan konuya atladım kusura bakmayın ama aklıma geldikçe yazıyorum 😅

Dediğim gibi sps bu işin nirvanası olarak görülüyor. O yüzden hem maddi açıdan şimdilik çok zorlamaması için hemde tecrübesiz olduğumdan dolayı ilk soft mercan ekleyip tank ve su oturdukça lps eklemeyi düşünüyorum. Gerekli watt ve spektrum değerlerine göre uygun çin malı power ledleri tercih ettiğim taktirde, lps ve soft için iş görür diyorsunuz yani ? Şu an high tech akvaryumumda kendi yaptığım çin malı power ledli armatürümü kullanıyorum mesela. Aquareef pro 4 modeline baktığımda cree marka power led kullanıyorlar. Keşke bizde ulaşabilsek bu ledlere bizde kendi armatürümüzü daha uygun fiyatlara yapabilsek.

[/QUOTE]

Aslında ps konusunu kafanızda netleştirmek istiyorsanız benzer hacimli tanklara göz atarak hangi ps leri kullandıklarını gözlemleyin. Bu değişkenlik gösterebilir ama fabrika verisine baktığımda tercihim Octopus 110s olurdu sizin ölçülerde bir tankım olsaydı. Kafa motoruna gelecek olursak kaba bir hesapla evet 7-10 katı diyebiliriz ama bu tek başına karar verebileceğimiz bir durum değil. Sump ile ana akvaryum arasındaki yükseklik farkı da debiyi etkiliyor ve durso dan sumpa iniş de kaç delik kullanıldığı kaç mm çapta olduğu gibi ayrıntılar da önemli. Yani demek istediğimi tam anlatamadım ama akvaryumdaki sistem ile uyumlu olmalı. Aşağıdan yukarı 3000 L/H debi ile çıkan su yukarıda birikmemeli, aşağı dönüşü de sessiz ve uyumlu olmalı. O yüzden bu değişkenlere en iyi uyumu elektronik debi ayarı yapabildiğiniz DC motorlar ile sağlayabiliyorsunuz. Manuel vanayı kısarak da debisi düşürülen kafa motorları da olur tabi.

Dediğim gibi kürlenmiş canlı kaya şart değil. Ölü kaya ile sistemi çalıştırdığınızda belli bir süre sonra kaya gözeneklerinde bakteriler oluşacak ve canlanacaklar zaten. Sps de kendi içinde kolay/zor tür olarak ayrılıyor tabi. Zamanla ufak fraglar ekleyip denemeler yapabilirsiniz. Yapacağınız led için şu durumda yeterli gelir veya gelmez diyemem. Aldığınız ledlerin kalitesi, kullandığınız nm değerleri, hangi marka ve kaç derece lenslerin kullanıldığı gibi bir çok detay var. Ünlü markaların armatürlerindeki led sayıları ile nm değerlerini referans alabilirsiniz. Power led olduğu için soğutucu da kullanmanız gerekli. Bende pro 3 var. Bu tip armatürlerin avantajı ışığın şiddeti ve detaylarla ilgili kısıtlamalar ve oynamalar yapabiliyorsunuz.

Bu arada ledden konu açılmışken kesinlikle belirtmem gerekir ki, resif için mavi olmazsa olmazdır. Renklerine hayranlıkla baktığımız mercanlar beyaz ışık altında çiğ et yığınlarına dönebiliyor. Royal mavi ve mavi lede kesinlikle bolca yer verin. Hatta sadece royal mavileri açan ayrı bir kanal yapın.
Sorceres-if ''2''
Ferhat Bey merhaba,

Resif için yaptığınız araştırmalar eminim size çok şey katmıştır. 20 yıllık tatlı su tecrübeniz ise büyük bir avantaj. Aslında en büyük avantajlardan birisi İstanbul'da ikamet ediyor olmanız. Gerek resif üzerine açılan petshoplar gerekse ikinci ele ulaşım konusu olsun diğer illere nazaran İstanbul bir numaradır. İlle de kürlenmiş canlı kaya almanız gerekmiyor. Caribsea veya benzer markaların ölü kayalarından da olur. İlk başlangıcınız RO su ve reef için kaliteli tuz. 1.025 ideal bir tuzluluk oranı.

Sorularınıza dönecek olursak deniz akvaryumu konusunda tecrübelerim sınırlı olsa da bildiklerim kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım.

1- Lps lerin dalga altında müthiş salınımları ve soft türlerin muazzam renkleri oldukça tatmin edici. 300 litre için blue tang ve yellow tang alabilirsiniz. Ben yellow bulamamıştım. Klasik wrasse, goby, palyaço vs türlerinden alabilirsiniz. Ancak şunu en baştan söyleyeyim kesinlikle akvaryum üzerini tel ile yada kenarlarını pleksi ile kapatın. Zıplamaya çok meyilliler. Ve eklemezsem olmaz, eğer ki tankta anemon yoksa palyaçolar hiç de göründüğü gibi değil. Birazcık büyüsünler bir köşede saf saf dururlar. Yüzme işini sadece yem alırken yapıyorlar. PS hesabında sump+anatank olarak hesaplayın ama esas önemli nokta alacağınız ps ile tankınızın litresi+içindeki yük uyumlu olmalı. Gereğinden kuvvetli ps de suda hiç nitrat bırakmıyor. 150 s modelini bilmiyorum bir bakayım dedim 800L hacim için önerilen bir ps. Sizinki için fazla olacaktır. Ama dediğim gibi içindeki yükü de hesaba katmak gerekiyor. Balığı mercanı bol bir tank için ideal de olabilir.

2- Çin menşeili dalga motoru hiç kullanmadım o yüzden bir şey diyemem ama 2 kez sıfır çinli jebao marka kafa motoru kullandım, ikisi de bozuldu. Şuan kullandığım 10 yıllık Eheim kafa motoru tık demeden çalışıyor. Dalga motoru olarak da tunze kullanıyorum.

Son sorunuz- Çin marka ledlere değinmeden önce SPS konusuna geleyim. Bence bu tecrübe ile hiç bulaşmayın. Ne olduğunu bile anlamadan bir bakmışsınız ki beyazlamışlar. 1 nolu sorunuzda belirttiğim gibi soft ve lps ler gayet tatmin edici oluyorlar. Zamanla basit sps türlerinden bir kaç frag aralara serpiştirerek tecrübe edinmeye başlarsınız. Cree ledi kim kaybetmiş ki biz bulalım. Bulunanlarında orijinalliği tartışılır. PAR ölçümü ihtiyaç duyacağınız bir konu değil onu boş verin. Aydınlatma akvaryumdaki en önemli konudan belki de ilki. Işığı iyi ayarlayamazsanız mercanların gelişmesi bir yana istenmeyen bir sürü yosunla da uğraşırsınız. Led+ t5 ile güzel kombin yaparsanız mercan gelişiminiz de iyi olur. Çok güzel t5 flolar var ama yıllardır hiç takip etmiyorum fiyatları ne düzeyde hiç bir tahminim yok.
Dorpul (wattpad)
Dorpul güncesi.

Sonunda bağlantı bölümlerini tamamlayıp romanı hızlıca bitirdim[:nazar:]
2 kitaplık bir seri düşünüyorum. İlk kitabın kurgusu burada sona eriyor.

18. Bölüm - KAYIP LORD

19. Bölüm - KARDEŞ KATİLİ

20. Bölüm - DOĞU ÖNCÜ BİRLİĞİ

Yayında...



21. Bölüm - ÖLÜMÜN BEKÇİSİ (04.08.2023 Öğlen 12.00 da yayında.)

22. FİNAL Bölümü - SAVAŞ GÜNÜ (04.08.2023 Akşam üzeri 17.30 da yayında)

Takip edenler için:
https://www.wattpad.com/user/mealy89
Sorceres-if ''2''
[QUOTE=onur_0606]Ne biliyim her şey güzel görünüyor ama bir şey eksik gibi geldi gözüme. Şöyle dipte dolanan bir balık eksik mesela. Mandarin güzel bir tercih olabilir[:lol:]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/114398/040920161830231.jpg[/IMG][/QUOTE]

Akvaryumumdaki börtü böcek, pod vs yerse buyursun gelsin 😄 böyle bir güzelliği görmeyi çok isterdim 😅
Sorceres-if ''2''

Az önce akvaryumun önünden geçerken çektim. Güncelleme yapayım dedim.

-Bluetang birkaç ay önce atlayarak öldü malesef.

-3 adet clown fish hep aynı köşede takılıyor.

-Foxface in keyfi yerinde.

Görünenlerin dışında kaya altında filefish var. Kendisi kahramanım, tüm aiptasiaların canına okudu[:nazar:]


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/108164/170620231729591.jpg[/IMG]
Filtre Her Zaman Çalışmalı Mı?
Düzenli su değişimleri ve uygun canlı yükü ile bitkili akvaryumda hiç filtre kullanmamanız, çalışan filtrenizi akşamları kapatmanızdan daha faydalı olacaktır.

İç-dış filtre fark etmeksizin filtre konusunu "ya hep ya hiç" mottosuyla ele almanız gerekir.

Sesinden rahatsız oluyorsanız imkan varsa sessiz filtrelerden tercih edebilirsiniz. Ya da hiç kullanmayıp az canlı ve az yemlemeyle su değişimi eşliğinde bitkili akvaryumunuzda sistemi idame ettirebilirsiniz.
Ranchu Kafa Yapar Mı?
Ranchularınızı çok beğendim. Hatta genel olarak goldfishler içinde ranchuları çok beğeniyorum. Sevimli suratlarıyla diğer varyetelerinden ayrılıyorlar. Güle güle sağlıcakla besleyin büyütün.[:nazar:]
Motor Balıkları Çekiyor ?
[QUOTE=yasin0678]Küçücük motor saatte nasıl 500lt döndürsün bir yanlışın var bu konuda[/QUOTE]

Yasin Bey, firmalar değer verirken [K]maksimum[/K] ibaresi ekleyerek kelime oyunu yapıyor. Hiç biri o değerlerin yanına bile yaklaşamıyor zaten(iyi markalar hariç, onlar yakın değerleri verebiliyor.)

Konu sahibine de önerecek bir şey kalmamış her şeyi arkadaşlar yazmış zaten.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.