Akvaryum.Com
  • 70x61x40 Akvaryum Balık Önerisi


    Profil resmi
    NobleThoth

    70 Genişlik 61 yükseklik 40 en 170 litre bir akvaryumum var bunun öncesinde bir kaç transgenetik + çöpçü ve ayriyetten beta besledim
    Yeni akvaryumda ne besleyebilirim tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum. (Bakteri kültürü ve su düzenleyici kullandım 1 hafta sonunda başlayacağım canlılara)
    Ekipmanlarım;
    (Fluvan 206 Dış Filtre, DoPhin H200 şelale filtre) (Creaqua sl60)


    Şimdiden teşekkürler iyi forumlar.
    [EDIT]NobleThoth,2024-03-28 21:51:52[/EDIT]

    Profil resmi
    NobleThoth

    Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim iyi forumlar iyi hobiler

    (3) (133)

    Yeni Akvaryum


    Profil resmi
    EfeKizi
    12:08
    2 beğeni
    Ölçüler: 30*30*35 “aquael optibent set 30”
    Canlı Türleri:
    Bitki Türleri:
    Tankın Yaşı:
    Filtrasyon ve Işıklandırma: aquael
    Tasarım ve Dekorasyon: 0.5 mm silis kum, doğal kaya ve kabuklar

    İçinde şimdilik ana tank‘tan ayırdığım kılıç kuyruk yavruları var kıyamadım onlara biraz büyüsünler sahiplendireceğim ondan sonra bu tankta ne beslerim bilemiyorum

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/241280/120320241205331.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/241280/120320241205361.jpg[/IMG][EDIT]EfeKizi,2024-03-12 12:08:54[/EDIT]

    Profil resmi
    EfeKizi

    [QUOTE=ArifhbsAquatics]Forumun ilanlar kısmına bakın mutlaka; neolamprologus similis veya multifasciatus ilanları var.[/QUOTE]

    Çok sağ olun ama baktım kimsede yok 😞

    (25) (4732)

    Diatom - Nitrit Ve Bakteri Kültürü


    Profil resmi
    ugurkanarya
    03:01
    2 beğeni
    Arkadaşlar merhaba.
    Forumda yeniyim ancak yıllardır tatlı su konularında sitedeki bilgilerden inanılmaz faydalanmışımdır, bu vesileyle hepinize teşekkür ederim.

    Tam 45 gün önce start vermiş olduğum tuzlu su tecrübem için artık bilgi karmaşasına girmiş bulunmaktayım [^_^]

    45*40*40 içten sumplı bir akvaryum yaptırmakla iie giriştim.
    Öncelikle kullandığım malzemeleri belirtmek istiyorum:
    PS: Reef Octopus 80
    Tuz : Caledonia Reef Salt
    Kum: Caledonia Live Sand
    Kayalar: Aquaforest 6kg+-
    Dalga Motoru Sobo wp50
    Kafa motoru sump için
    100 w Isıtıcı
    Aydınlatma: markasını bilmediğim mavi beyaz powerled
    Dıy su tamamlama sistemi
    Zatek arıtma Reef destekli su arıtma sistemi
    Testler: Salifert nitrat-nitrat- amonyak- kg ve Sera PH
    Sumpta 300 gram kadar zeplin

    Öncelikle akvaryumu kurduktan 20 gün sonra bir arkadaşımın tavsiyesi ile diatom başlaması için 2 adet percula eklemiştim.
    Perculaları ekledikten sonra kahverengileşmeler başladı ancak perculalar o kadar çok kavga ettiler ki anlatamam.
    Yavrulardı ve sonrasında sürekli dayak yiyen ve kaçan öldü. Tabi bu esnada bu ithal balıklar yeme de çok iştahlı gitmiyorlar ve yemi ağızlarına alıp geri çıkarıyorlardı.
    3. Gün biri 5. Gün diğeri ne yazık ki öldü ancak diatom güçlenmişti.
    Bu esnada 3 adet conch 2 adet snail ekledim.
    Sonrasında testleri tamamlayıp ölçümlemeye başladım.
    Geçtiğimiz 25 günlükte süre içerisinde kimi günler çok şiddetli kimi günler zayıf bir şekilde kahverengilikler oluştu ve temizlik ekibi tarafından tüketildi ve bu süreç tekrar etti.

    Sürecin en başından itibaren akvaryumcudan Fluval bakteri kültürü aldım ve 2 günde bir 5 ml ekledim (akvaryumcunun önerisi üzerine)
    Yalnız dün farkettim ki bu ürünün skt 2024 Ocak ayı itibariyle sonlanmış.
    Aslında soru işaretlerim tam olarak burada başlıyor ve sizden tecrübelerinizi aktarmanızı rica ediyorum.

    Skt geçmiş olsa da bu bakteri kültürü yeterli mi yoksa önereceğiniz bir markayı alıp eklemeye devam mı etmeliyim?

    Bir diğer soru işareti ise balık ekleme diatom ve su değerleri ile alakalı.
    İnanın o kadar çok okudum ki işin doğrusu ne karar veremedim.
    Kimi kaynak ya da arkadaşlarımız kahverengileşme bitti ise balık eklenebilir diyor kimisi nitrit 0 olmadan eklenmez diyor.
    Su değerlerim şöyle:
    PH 8.5
    Amonyak 0
    Nitrit 2
    Nitrat 20-40 arası bir renkte
    Tuzluluk 1023
    Sıcaklık 24-25 arası sabit
    Aydınlatma günde 5 saat açık bulunmakta.

    Son bir haftadır nitritte herhangi bir azalma yok ancak kum ve kayalardaki kahverengi oluşumlar günden güne azaldı ve bugünkü kontrolümde çok çok az, sanki bir iki güne tamamen kesilecek gibi ancak nitritin 2 çıkması birşeylerin ters gittiğini düşündürüyor.
    Testi aldığım malzemeci ise bu süreçte su değişimi yapmamı, forumda ise su değişiminin döngüyü uzatacağını söylüyor.
    Bu arada son 3 günden öncesinde hayalet yemleme yapıyordum onu da kesmiş bulunmaktayım.

    İşte tam bu noktada tıkandım arkadaşlar.
    Bakteri kültürü, nitrit değeri ve balık ekleme konusunda görüşlerinizi merak ediyorum.

    Şimdiden vereceğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243932/280320240301011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243932/280320240301121.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    Orhan76

    [QUOTE=ArifhbsAquatics]

    Orhan bey tank hazır zaten daha çabuğu mu var? Eklenecek kültürün faydası ‘devede kulak’ misali. Kültür eklenmediğinde olası sonuç dediğiniz gibi çıkmaz! [/QUOTE]

    Zaten ayrıştığımız nokta da burası sanırım, bazı hobiciler için tankın hazır hale geldiği nokta amonyak ve nitritin sıfırlandığı nitratın farklı değerlerde okunduğu haftalar ki ben de bu fikirdeyim (buna tuzlu su tankları da dahil), bazı hobiciler içinse amonyak sıfırlandığı noktada (nitriti önemsemeden) özellikle tuzlu suda nitrat değişimlerini takibe almak ki ben buna taraftar değilim, ama her iki görüşe de saygım var [:iyi:]

    (13) (491)

    Kavanoz İçerisine Göl Ekosistemi


    Profil resmi
    Haqua

    2 beğeni
    Selamlar, foruma yeni üyeyim ve amatör bir arkadaşınız olarak siz tecrübeli hobicilere bir şey danışmak istiyorum.

    Youtube’da izlediğim videolardan yola çıkarak 5 litrelik bir cam kavanoz içerisine filtresiz, bakım gerektirmeyen, sadece ışıkla kendini çeviren bir göl ekosistemi kurma işine merak saldım ve bunu uyguladım. Amacım balık beslemek değil, mikro canlıların fink attığı kalabalık, masrafsız bir görsel şölen elde etmekti.

    Göl dibinden aldığım yaprak-çürümüş ot-çakıl-dal karışımdandan oluşan toprağı kavanozun dibine koydum(3/1), gölden aldığım suyu kavanoza doldurdum(3/2). Kavanoz içerisine petshoptan aldığım Tilki kuyruğu bitkisini ekledim. Tam tepeden bir daylight masa lambası açtım.

    Çamur çöktüğünde bir çok küçük canlıyla karşılaştım. Kopepodlar, su pireleri, solucanlar, zeminde dans eden kurtlar, küçük salyangozlar kavanozda tam istediğim gibi güzel bir trafik oluşturdular ama bu uzun sürmedi. Tüm türler yavaş yavaş yok oldular.

    Geriye sadece Bladder Snail(pond snail) denen tür kaldı. Sonradan ipuçlarını birleştirerek kavanozdaki su bitkisinin yeterli oksijeni üretemediğini anladım. Biraz araştırmayla asıl oksijenin su yüzeyindeki hareket sayesinde suya karıştığını ve salyangozların yüzeye çıkıp nefes alarak daldıkları için hayatta kaldıklarını çözdüm.

    [B]Derdim ise şu:[/B]

    Suyu oksijenlendirmek için hem mikro canlılara zarar vermeyecek, suda onları rahatsız edecek kadar türbülans yaratmayacak, mikro algleri filtreleyip canlıları aç bırakmayacak ve en önemlisi tamamen sessiz çalışacak(yalnız motor sesini kastediyorum), sadece su yüzeyinde oksijenlenmeyi arttıracak ufak bir hareket yaratma amaçlı bir sistem önerebilir misiniz ? Evde kedim var ve sistemi çalışma masası üzerine kuracağım, sessiz olmasını bu yüzden istedim.

    Bitki ve toprak + salyangozlar sayesinde su pırıl pırıl. Ama oksijen yok. İkinci denemem için 30litrelik normal bir akvaryum aldım. Bu sefer yardımınızla gölün ekosistemini bu akvaryumda yaşatmak istiyorum.

    Saygılar, sevgiler.






    Profil resmi
    Laterthanbefore

    Filtre olarak karides alvaryumları için üretilmiş filtreleri kullanabilirsiniz.

    Bu sefer bitkilerin sayısını artttırıp daha fazla oksijen üretilmesini sağlayabilirsiniz.

    Sistem su değişimi yapılmadan ilerletilecekse akvaryumun en az 1/4 kadarı kum olsun ki azot döngüsü daha verimli sağlansın.
    Kum kalınlığını yüksek tutmaya çalışın, enazından belli bölgelerde 3 ila 6 cm arasında olsun ön kısma 3 arka kısma doğru yükselecek şekilde 6 cm yapabilirsiniz.[EDIT]Laterthanbefore,2024-03-29 14:42:56[/EDIT]

    (1) (91)

    Su Değişimi Ne Kadar Olmalı


    Profil resmi
    Ateskus

    47 litrelik akvaryumumda 9 transgenetik 1 cüce gurami vatoz ve 5 adet küçük çöpçü var. İçinde bitki var java fern ve cabomba, haftalık su değişimi ne kadar yapmalıyım

    Profil resmi
    Ateskus

    [QUOTE=ali]
    Filtrasyon kapasiteniz ve bitki yoğunluğunuz su değişim sıklığı ve miktarı için belirleyici etkenlerden biridir. Onlardan bağımsız olarak söylemek gerekirse haftada iki kez 10'ar litrelik su değişimleri bir kez 20 litrelik su değişiminden daha iyidir. Hatta mümkünse haftada 4 kez 5'er litrelik su değişimi daha da iyidir. Akvaryum su değerlerinde ne kadar az dalgalanma olursa o kadar iyi yani.

    Pek çok hobici daha yoğun dip çekimi yapabilmek için daha fazla miktarda su değişimi yapmak istiyor ve haftalık döngüler takip ediyor ama en doğru uygulama bu değil. Dip çekimi yapmanın su değerlerinin korunmasında bir etkisi de yok zaten; sadece tabanda birikip bazılarını rahatsız eden tortuları gidermek amaçlanıyor ama bu tortular (atık yemler hariç ki onlar hemen temizlenmeli zaten) amonyak salınımına yol açmaz.

    Yoğun su değişiminin su değerlerinde sebep olduğu büyük dalgalanmalar hem balıkları hem yararlı bakterileri zorlar. Bu yüzden amonyak patlaması gibi ekstrem durumlar dışında yoğun su değişimleri tavsiye edilmez.[/QUOTE][QUOTE=ali]
    Filtrasyon kapasiteniz ve bitki yoğunluğunuz su değişim sıklığı ve miktarı için belirleyici etkenlerden biridir. Onlardan bağımsız olarak söylemek gerekirse haftada iki kez 10'ar litrelik su değişimleri bir kez 20 litrelik su değişiminden daha iyidir. Hatta mümkünse haftada 4 kez 5'er litrelik su değişimi daha da iyidir. Akvaryum su değerlerinde ne kadar az dalgalanma olursa o kadar iyi yani.

    Pek çok hobici daha yoğun dip çekimi yapabilmek için daha fazla miktarda su değişimi yapmak istiyor ve haftalık döngüler takip ediyor ama en doğru uygulama bu değil. Dip çekimi yapmanın su değerlerinin korunmasında bir etkisi de yok zaten; sadece tabanda birikip bazılarını rahatsız eden tortuları gidermek amaçlanıyor ama bu tortular (atık yemler hariç ki onlar hemen temizlenmeli zaten) amonyak salınımına yol açmaz.

    Yoğun su değişiminin su değerlerinde sebep olduğu büyük dalgalanmalar hem balıkları hem yararlı bakterileri zorlar. Bu yüzden amonyak patlaması gibi ekstrem durumlar dışında yoğun su değişimleri tavsiye edilmez.[/QUOTE]
    Teşekkür ederim bilgilendirme için az yapıp sık yapmayı tavsiye etmişsiniz peki su üzerindeki yağlanma gibi bi şeye rastladım bunun sebebi ve çözümü hakkında bilginiz var mı acaba?

    (5) (166)

    Sump Motor Tavsiyesi


    Profil resmi
    Tolga1986

    Mrb tankim 100cm 50 50 cm
    Icten sump sessiz ve fiyat performans urunu bakiyorum teşekkürler

    (0) (12)

    Yeni Cabomba


    Profil resmi
    Ateskus
    18:47
    Bitkili tankım için bugün cabomba bitksinden aldım arka planda güzel durdu. Ancak benim akvaryumum ithal olduğu için üst kısmında kendi Filtrasyonu için hazne var Tankın arka camına biraz da olsa gölge yapıyor bitki nin bazı kısımları az ışık alacak bu sayede, böyle de yeterli ışık alır mı sizce yoksa o plastik bölmeyi bölümü kesip çıkarmalımıyım?
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/241830/230320241846311.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    Ateskus

    [QUOTE=alperibis]Merhaba,
    Cabomba bende de var. Ben kendi deneyimimden yola çıkarak fazla ışık istediğini düşünmüyorum zaten. 60 cm yüksekligi olan akvaryumunda haliyle dibe çok fazla ışık ulaşmıyor ve bir sorun yaşamadım cabombalarda henüz. Keyifli hobiler [/QUOTE]
    Evet gayet güzel gelişiyor budama yaptım onlarda uzamaya başladılar bile,teşekkür ederimm

    (2) (181)

    Power Led Smd Led ? Bakabilir Misiniz


    Profil resmi
    Tjist
    05:19
    Selamlar mevcutta kullandığım 4014 sbm şerit ledler var armatürümde 3 sıra 1 metre ama ışığından memnun değilim soluk kalıyor ve başıkların rengi ortaya çıkmıyor akvaryumum 110-40-60h ölçülerinde cara 2675 12.5A 150w power kullanıyorum.
    Acaba daha yüksek lümenli sbm şerit led varmıdır alıp değiştirsem yardımcı olurmusunuz pek bilgim yok bu konularda

    Yada lütfen tankımın ölçülerine uygun olacak hazır power led kullanan uygun fiyatlı hazır armatür linki önerebilir misiniz

    Profil resmi
    Laterthanbefore

    [QUOTE=Tjist]

    Teşekkür ederim hangi markalar hocam onlar




    Teşekkürler hocam sizce şu markanın şu modeli nasıldır 1 metresi 1100 tl ye geliyor
    Bitki kullanmıyorum bu arada tropheus besliyorum sadece

    https://www.n11.com/urun/shark-akvaryum-aydinlatma-4-sira-osram-marka-ledli-566770147-34844833?magaza=shark-akvaryum
    [/QUOTE]

    60 cm yükseklik için başarılı olurmu bilmiyorum bende benzer bir ürün var 45 cm de gayet iyi aydınlatma yapıyor bu markayı denemedim açıkçası.
    Direk marka ile iletişime geçip daha uygun fiyatlar alabilirsiniz. Instagramda var iletişim numaraları, kendilerine sorun 60 cm yükseklik için ideal aydınlatma ne olmalı yardımcı olacaklardır.

    Aslında beslediğiniz canlıların biyotopu da çok aydınlık değil hatta loş bir ortam, direk firma ile iletişime geçip bu üründen istediğinizi belirtirseniz indirim yapacaklardır direk alıp kullanmakta sıkıntı yok işinizi görecektir.[EDIT]Laterthanbefore,2024-03-29 14:18:53[/EDIT]

    (4) (173)

    Bunlar Mantar Mı


    Profil resmi
    repindov

    Arkadaşlar bunlar nedir normal mi

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243643/290320241351111.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243643/290320241351131.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    Orhan76

    Rica ederim geçmiş olsun

    (3) (38)

    Ne Yapsam Bettam Düzelir.. Yeniyim Bu Konuda


    Profil resmi
    dilaraozbay

    Herkese merhaba,
    Akvaryum konusunda yeniyim eşim kızımız için fanusda bette alıp gelmiş. Bende hemen ertesi günü 10lt'lik akvaryum aldım canlı çiçek şelale filtre ile kurulum yaptım daha sonra forumları okuyunca daha büyük bir akvaryuma geçmem gerektiğini ısıtıcı almam gerektiğini anladım. artık deli gibi sabah akşam onu nasıl mutlu edeceğime kafayı taktım.
    Gittim 30lt'lik akvaryum aldım, lav taşı kumu ile tabanı oluşturdum, canlı bitkileri arttırdım su marulu vs., ısıtıcı aldım 28 derece akşamları 29-30 derece arasına kuruyorum, şelale filtre ile ısıtıcı sürekli çalışıyor. iki tane elma salyangozu aldım, mangrow kökü ile suyun ph derecesini düşürmeye çalıştım, erikli su ile akvaryumu doldurdum ama yinede klor veya bakteri olmasın diye 1 saat Aqua conditioner ile dinlendirmiştim.
    dün erkek bettamı (dolma) akvaryuma koydum, su piresi de almıştım ilk günler çok güzel yiyordu mutlu olsun diye aldım ama yemedi hala pireler içinde dans ediyor. kabuksuz Artemia da aldım, değişiklik oması adına mama çeşitliliğini de sağlayamaya çalıştım.
    ama filtrenin üstünde hiç hareket etmiyor, çok mutsuz aynaya tepki vermiyor, çenesi beyazladı gibi , ne yapacağımı bilmiyorum.

    Lütfen yardım edin..[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/244071/290320241013141.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/244071/290320241013371.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/244071/290320241013541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/244071/290320241014101.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/244071/290320241014191.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/244071/290320241014291.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/244071/290320241014411.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    Hidro Dinamik

    Sıcaklığı ölçmek için termometre almanız gerek. Isıtıcılarda sapma olabiliyor 2 3 derece aşağı veya yukarı çalışırsa sıkıntı. Isıtıcı termostatlıysa kendi açılıp kapanır siz akşam olunca hiç ellemeyin. Sular geç ısınıp geç soğuduğu için oda sıcaklığı düşükte olsa 50w lık ısıtıcı bile çok rahat ısıtır.

    (6) (156)
  • SON MESAJLAR

    GÜNCEL 100 TANITIM

    SON İLANLAR

    FORUM İSTATİSTİKLERİ

    • 3,797,668 Mesaj
    • 408,613 Konu
    • 91 Forum
    • 145,128 Forum Üyesi
    • 1,466 Özel Forum Üyesi
    • 29 Kıdemli Akvarist
    • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

    Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.

    Akvaryum Tanıtımı

    Mato Grosso Do Sul Biyotopu/coxim-brezilya


    Profil resmi
    ArifhbsAquatics - 00:25

    [K]Brezilya’ nın Mato Grosso do Sul Eyaletindeki Taquari Nehri’nin Coxim Kasabasından Geçen Küçük Bir Dere Biyotopu[/K]

    [IMG]https://foto.akvaryumhh.com/fotolar/205902/181120220210241.jpg[/IMG]

    Ölçüler:60x40x40
    Canlı Türleri:Apistogramma trifasciata, Hyphessobrycon herbertaxelrodi
    Bitki Türleri: Amazon frogbit ve eleocharis parvula.
    Filtrasyon ve Işıklandırma: Dophin cf-300 filtre, 20 watt 6500k samsung smd led armatür.
    Tasarım ve Dekorasyon: Geven (flamewood) ve kekik çalıları, doğadan toplanan kuru dallar ve yapraklar. 5-1mm krem renk silis kum.


    Merhaba dostlar!

    Biliyorum; başlık biraz uzunca oldu ama ‘nerenin biyotopu bu kardeşim’ sorusuna dıdımın dıdısının dıdısı şeklinde, tikele doğru bir cevap gerek. Biyotop gibi biyotop başlığı! Araştırırken takip edilen yolun en detaylı adresi! Aha da şurası! Biyotop akvaryum başlığı işte! ‘Mato Grosso do Sul, Orman Deresi, Coxim, Brezilya’ da başlık olabilir fakat dikkat çekmek istediğim şeye tam olarak hizmet etmeyecekti. Biyotop akvaryum kavramının ne olduğunu açıklamak için konuda anlatılan herşeyin adresi bir başlık olduğunu düşünüyorum. Benim ve merak edenlerin de nasipleneceği, biyotop akvaryumun nasıl olması gerektiğine dair donelerin içinde olduğu bir konu olmasını istiyorum. Biyotop akvaryum teriminin hala tam olarak anlaşıldığını düşünmeyenlerdenim. Bir çok biyotop konumda bu duruma değinmiştim. Lütfen ukalalık veya çok bilmişlik olarak algılanmasın ama hobiye başladım başlayalı uzmanlaştığım bir alan. Son iki-üç yıldır da uluslararası ortamlarda ihtiyolog ve biyologlarca da takdir edildiğimden, bu konu hakkında yazıp-çizmek ve tartışmak birazcık hakkımdır diye düşünüyorum. Ben saksı değilim kardeşim! En çok bana soracaksınız! En çok banaa (Şu aziz günlerde bu kadar Firavunluk yeter)!

    Beslediğimiz canlıların doğal habitatlarını merak eden dostlarım ‘Biotopia’ youtube hesabına denk gelmiştir. Hala izlemedinizse sevgili arkadaşım Tai Strietman’ ın kanalına muhakkak göz atın. Küçük tetraların, chiclidlerin, Ludwigia, Eleocharis ve nilüferlerin cirit attığı, Pantanal bölgesinin o muhteşem su altı videolarına hayran kalmamak elde değil! Sizi bilmiyorum ama beni muazzam bir şekilde büyülüyor! Her bir karesi ayrı bir dünya! Bu hobiyle belli bir müddet zaman geçirdikçe insan tuhaf bir bağımlılığa düşüyor. Özellikle doğal bir sistem oluşturma gayreti taşınıyorsa doğada gördüğümüz her taş, kuru dallar ve yapraklar, ağaç köklerinin saçakları vs kendilerini evinizdeki akvaryumda bir tema içerisinde hayal ettiriyor. Artık o materyallere sıradan değil, algıda seçici ve bile isteyeci bir gözle bakıyoruz. Su altı görsellerinde zihnimize düşen her anın gölgesi, çevremizdeki botaniklere ve taşlara yansıyor. Ha bir güvercinin takla atmasından alınan bir haz ha bir dal parçasının kıvrımlarını akvaryum içerisinde hayal etmek! Allah’tan ıslık çalıp peşi sıra koşturmuyoruz bu ilgimizi yaşarken 😂. Belki de ben sadece böyle düşünüyorum. Biraz da mesleğin vermiş olduğu bir hassasiyettendir. Her kıvrımı, ışığı, gölgeyi bir tabloymuş gibi hayal etmektendir; kim bilir? Öze dönecek olursak, bir şekilde bu hobiyle aramızda bir bağımlılık oluşuyor. Su altı habitatlarını olabildiğince aslına uygun akvaryuma taşıma gayreti de, bu hobideki nihai hedefim. Ancak o zaman balık beslemekten ve hobimden keyif alıyorum. Canlıları, doğal ortamlarına benzer bir yapay ekosistemde izlemek, bu sistemdeki makro-mikro yaşamların uyumunu takip etmek, o döngüye kapılmak.. Gerçek habitatların videolarını izlerkenki aldığım hazzı veriyor bana. Evet, ana aktörler balıklarımız belki; gelin görün ki canlı bitkiler, çürümeye başlamış yaprak parçaları, algler ve mantarlar bu koronun olmazsa olmazı benim için. Doğada tüm bunlar ve fazlası varsa muhakkak her birinin bir işlevi vardır. Bitkiler azot döngüsüne, çürükçüller faydalı asitlere, kuru boranikler hümin, tanen ve saklanma alanlarına, algler, fungiler, biyofilmler ve mulmlar karbon/azot döngüsü ve doğal besin yataklarına dönüşümde hizmet ediyorlar. İşte bu sistemi oluşturup izlemek ana prensibim. Bir biyotop akvaryumda olması gereken her şey! Bazen tek bir türün yaşadığı bir bölge, bazen de komünite bir ortam. Aynı doğadaki gibi!

    Tai’ nin videolarını izlerken Coxim kasabasında küçük bir derenin görüntülerini çektiği şu videoya denk gelmiştim;
    [VID]https://youtu.be/qYreZVRWwNc?si=brEtoaCqDcM8Qjdj[/VID]
    Siyah neon tetralar (Hyphessobrycon herbertaxelrodi) ve Apistogramma trifasciataların aynı ortamda bulunduğu bir dereydi. İki türe de ülkemizde ulaşmak mümkün. Üstelik videoda bahsi geçen bitkiler de bulunuyor. Elimizde biyotoptaki zemin tipinden bitkisine, canlısına ve diğer detaylarına ait oldukça yeterli bir video da var! Videoyu çeken de bölge hakkında daha fazla detay alabileceğim, ara sıra yazışıp fikir paylaştığım bir instagram arkadaşım! Daha ne olsundu? Bunun dışında referans verilebilecek siteler, makaleler ve canlı taksonomisine ait bilgileri de bulmak kolay. Bölge, çok bilindik bir yer olduğu için araştırılıp döküman hazırlamak ve biyotopunu yapmak için gayet ulaşılabilir durumda. Toparlamak gerekirse, tam anlamıyla ve nokta atışı bir biyotop kurmak için elimizin altında her şey var. Lego seti kurmaya benzetirsek, her parça eksiksiz ve önümüzde de kurulum kılavuzu varsa o set kolay yapılır. Bundan sonrası, videodaki materyallerin benzerlerini bulup nehirdeki sahnelerden harmanlanan bir tema ile doğal ve göze hoş gelecek şekilde yeniden bir biyotop oluşturmak. Aklıma takılan yerleri ve merak ettiklerimi de Tai’ye danışarak giderdim ve nihayetinde aşağıdaki görselin çıktığı bir biyotop kurdum. Kendisi hayran kaldığını söyledi sağolsun 😊.

    Profilden, sağ taraftan açık suya uzanan bir kıyıyı ağaç kökleri ve kuru bitki parçacıklarıyla tasvir etmeye çalıştım. Videodaki görselde zemindeki kumda yer yer çakıl taneleri de bulunmakta ama nasıl olsa kuru yaprak ve köklerin tortularıyla kumun yüzeyi zamanla kapanacağı için kullanmayı tercih etmedim. 05-1 mm silis kum serdim zemine. Geven (flamewood) çalılarının dokusu ve kıvrımları, suda çözünmeye başlayan köklere ve devrik dallara benzediği için oldukça doğal, estetik ve kullanılası bir materyal olduğu için bu biyotopta da kullandım. Esasen Fransız Guyanası’ndan bir biyotopu taklit ettiğim şu tankın modifiye edilmiş halidir diyebiliriz:

    [IMG]https://foto.akvaryum.kcom/fotolar/205902/250120220052421.jpg[/IMG]
    Tankın konusu

    Tabandaki tenellumları söküp yatay ve dikey eğimli kökleri daha da artırarak, tabana biraz daha hareket vererek farklı bir konsepte çevirdim.

    Kıyıdan suya uzanan, çeşitli bitkilere ve genç ağaçlara ait saçak görünümlerini ise kekik çalıları ve doğadan topladığım kuru botaniklerle oluşturdum. Tüm bunları yaparken suyu bile boşaltmadan hallettim (Önceki kurulumdan kalan canlılar çıktıktan sonra). Ana temayı tamamladıktan sonra suyun 3/1 lik kısmını sifonlayıp taze su ekledim. Önceki kurulumla benzer su değerleri taşıdığı için suyu tamamen değiştirmedim. Tai, 80-90 ms bir iletkenliğin, 6 küsür bir pH değerinin olduğunu söylemişti. 50 ppm ve 6.8’lik bir pH vardı zaten. Öylece devam ettim. Yıl içerisinde kurak-yağışlı sezan boyunca uç değerler görülmediği için bu parametreler biyotop için de oldukça uygun. Hafif tanen lekeli bir dere olduğundan suyun sararmasına da izin verdim. Bunu kuru yapraklar ve kökler halletti zaten. Ayrıca katkı kullanmadım. Videoda trifasciataların yaşadığı kıyı kesimde pek canlı bitki görmediğim için birer tutam eleocharis parvula ektim bazı kısımlara. Kimi tuttu kimi çürüyüp gitti. Tutan da değmeyin bana modundaydı 😊. Genellikle su üstü bitkileri kullanmayı tercih ettim. Kıyı ve akıntının az olduğu bölgelerde yaygın bir türdü; videoda olmasa bile kullandım. Bölgenin birkisi olması yanında ben azot canavarı olduğu için kullanmayı tercih ettim. Filtrasyona katkıları muazzam. Dileyen dostlar ‘atık su arıtımında su üstü bitkileri’ yazarak bu konuda onlarca bilimsel yayına ulaşabilir. Bazen iki haftada, bazen üç haftada bir %10’luk su değişimleri yaptığım halde ölçtüğüm nitrat 0 mg üzerinde olmamıştır. Bir çift trifasciata ve dokuz siyah neon, yaklaşık 70-75 litre su ile bu bitkiler ve filtredeki medyalar azot yükünü fazlasıyla omuzlamış desek yanılmayız. Yeri gelmişken, dophin cf-300 marka küçük dış filtre kullandım. İçerisinde seachem matrix, 30 ppi biyolojik sünger ve sera crystal clear toplarından kullandım. Debisi çoğunlukla düşse de tanka yettiğini söylemeliyim. Sonradan su sızdırmaya başlaması dışında memnundum. Ucuz etin yahnisi böyle oluyor.

    Biyotoplarda aydınlatma tercihim led projektörler ve spot lambalar olsa da bu tankta samsung marka smd led armatür kullandım. Selahattin Fidan (sfaqua) yapmıştı. Neden projektör veya spot? Işık akışını yaymadan, direkt tabana düşürdüğü için su yüzeyindeki dalgalanmaların aksi, balıkların, birkilerin ve dekorun gölgesi güneş ışığındaki gibi bir hal alıyor. Görüntü daha gerçekçi oluyor. Gönül isterdi ki kessil tuna sun marka bir spot kullanayım; henüz o kadar zengin değilim 😊. Genelde 6000-6500k renk sıcaklığı olan aydınlatmalar iş görüyor. Öğle vakti güneş ışığının renk sıcaklığı 5700-6500k arasında değişiyor mevsime göre.

    Biyotopun su değerleri ve genel görünümüne değinmiştik; nehir sistemi ve lokalizasyonundan da bahsedeyim. Paraguay nehir drenajına bağlanan Taquari Nehri’nin küçük bir kolu bu biyotop. Derenin adı yok. Enlem-boylam bilgilerini Tai’ nin tariflerine göre buldum. Videodaki o köprüyü bile buldum google earth’da 😊. Mato Grosso do Sul eyaletinin Coxim şehrinde bu bölge. Brezilya’nın güneyinde. Tanklarımızda baktığımız çoğu Güney Amerika bitkisinin ana vatanı Pantanal bölgesinde. Bitki ve canlı çeşitliliği açısından zengin bir bölge.

    Konu girişinde ‘kırmızı’ tonla belirttiğim ve nedenlerini sıraladığım başlık geyiğinin detayları da böyleydi. Bir biyotop tankı, ana hatlarıyla nasıl olur, hangi yollar izlenir, nelere dikkat edilirin özeti budur. Bir biyotopta biyotik ve abiyotik elemanlar kadar onların ne oranda ve nasıl bir düzende bulunduğunu gösteren yazılı-görsel dökümanlar da önemlidir; hatta kılavuzdur. Bu kılavuz ne kadar detaylı ise kurulacak biyotop da o kadar biyotoptur. Devlette belge ne ise, biyotopta da o’dur 😊. Hele bir de yarışmaya katılım varsa! Şunu da diyebilirsiniz; ‘E kardeşim, referans videoda su hafif bulanık, senin tankın gayet ferah’? Yağmurlu bir gün olduğundan suyun bulanık olduğuna da değinmişti Tai. Taquari nehri dğnyanın en büyük alüvyon havzası diye geçiyor. Yağışlar illa ki suyu bulandırabilir. Ben net halini görmeyi tercih ettim ve olsa nasıl olurduyu hayal ettim. Bir de dikkat ederseniz, görüntülerdeki gibi çal-çamur ne varsa taklit etmekten ziyade evimde izleyeceğim, göze hoş gelen bir tasarım yapmak istedim. Aslına benzeyen ama ondan uzaklaşmadan..

    Canlı seçimi, av avcı durumu, tank hacmini verimli kullanma gibi diğer detayları da sonraki güncede paylaşmayı umuyorum. Tankı bozalı çok oldu. Zamanında paylaşmamıştım. Biyotop akvaryum kurmada örnek olduğunu düşündüğüm için paylaşmak istedim. Forum aynı zamanda hobi günlüğüm de oluyor; güzel bir arşiv oluşturuyorum kendime. Paylaşmak, bu hobiyi yapılır kılan ve güzel dostluklara sebep olan bir süreç.

    Görüşmek üzere; keyifli hobiler!

    (13) (34) (31)
    Canlı Tanıtımı

    Tarçının Afrodizyak Etkisi


    Profil resmi
    dr.aqua - 16:41

    [b]Bir süre önce balıklar üzerinde denemeye başladığım tarçının iki farklı etkisini gördüm.
    (Bu deneme-gözlem sürecinde çevremin ve bu sitedeki akvaristlerin de katkısı vardır)

    Meyan Kökü konusunun içinde yer almakta; [url=http://www.akvaryum.com/Forum/istah_acici_solusyon,meyan_koku_k347809.asp?PN=1]http://www.akvaryum.com/Forum/istah_acici_solusyon,meyan_koku_k347809.asp?PN=1[/url]

    [K]1)[/K] Afrodizyak etkisi balıklarda üremeyi tetiklemekte.
    [/B]
    [B][K]2)[/K][/B] [B]Antimikrobial etkisi deri hastalıkları ve bazı iç hastalıklarda olumlu etkisi gözlenmiştir. [/B]

    [K]Şifalı Bitkiler Envanteri ve Kullanım Uyarıları; [[/K]url=http://www.akvaryum.com/forum/sifali_bitkiler_envanteri_ve_kullanim_uya_k373447.asp]http://www.akvaryum.com/forum/sifali_bitkiler_envanteri_ve_kullanim_uya_k373447.asp[/url]

    [K][B]Kullanım şekli;[/B] [/K][B]100 litre için 1 çay kaşığı toz tarçın ılık su ile ayrı bir kap içinde karıştırılır. Sonra bu karışım ince tül yardımıyla
    süzülür. ( Buradaki amaç tarçının balıklar tarafından yenmesini önlemektir. ) Bu şekilde ihtiyacımız olan solüsyonu elde ettikten sonra
    akvaryuma ekleyebiliriz. [/B]


    [img]http://img259.imageshack.us/img259/5078/222222y.jpg[/img][b]

    Kaşık ölçüsü, şekildeki gibi olmalıdır.

    [VID]https://www.youtube.com/watch?v=myahVefFfCA[/VID]

    [K]Not;[/K]Sürekli kullanılması akvaryumdaki organik yük miktarını artırır ve başka olumusuz sonuçlara yol açabilir.
    Düzenli Kullanım aralığı; en erken ayda birkez olmak kaydı ile normal dozun 2/1 [/b][b]oranı kullanılması önerilir.

    [K]Gözlem;[/K]Başta Malawi ve Tanganyika olmak üzere afrika cichlidlerinde, solüsyonu ekledikten yaklaşık 10 dakika içerisinde erkek balıklar arasında hırçınlaşma, dişi ve erkek balıklar arasında üreme hareketleri gözlemlenmiştir. Gözlemlerim sonucu bu yöntemle :%80 ihtimal hazır olan balıklarda üreme gerçekleşiyor. Akvaryumda gereğinden fazla balık olması ve su kalitesizliği ve yüksek doz uygulama sonucu olumsuz etkilemektedir.

    [K]Gözlem 2;[/K] Kendi erkek calvuslarım arasında geçen bir kavga sonrası, calvuslardan birisinde darbe alan yer iltihap kapmıştı. Alt yüzgecinin hemen yanında beyaz bir sivilceyi andırıyordu. Tam 5 ay boyunca bu şekilde kaldı. Tarçını kendi calvus akvaryumumda denedikten sonra iltihap hızla küçülerek 4 gün içinde tamamen iyileşti. Böylece tarçının başka bir özelliğini daha keşfetmiş bulunuyordum. Sonra internet üzerinde yaptığım küçük çaplı bir araştırma, bu tezimi doğrular nitelikteydi..


    Alıntı;[url=http://www.kasadsaglik.com/alttarcin.htm] http://www.kasadsaglik.com/alttarcin.htm[/url]


    [/b]

    [b]Özellikleri[/b]


    [b]Tarçın
    (cinnamon),
    acı tadını veren yağ asitlerinin içinde 3 adet faydalı kimyasal madde 
    içerir.Bunlar cinnamaldehyde, cinnamyl asetate, cinnamyl alcoholdür.
    Bunun
    haricinde çok sayıda uçucu maddeler içerir. [/b]
    Pıhtılaşmayı önleyici
    etki
    (kanı sulandırma, antiaggregan)[/b]


    [b]Cinnamaldehyde (cinnamic aldehyde de denir) pıhtılaşma üzerine
    etkileri yoğun şekilde araştırılmıştır. Trombositler normalde acil
    durumlarda aktive olarak kanın pıhtılaşarak kanamanın durmasına yardımcı
    olurlar. Sayıları çok artınca veya vücuttaki olumsuz diğer bazı
    durumlarda trombositler biraraya gelerek pıhtılaşmaya sebep olarak damar
    daralmalarına ve tıkanmalarına sebep olablirler.  Tarçın içindeki
    Cinnaldehyde  kanda oluşan bu istenmeyen pıhtılaşmaları antiaggregan
    etkisiyle sağlayabilir.Bunu araşidonik asid ve tromboxan A2 salgısını
    azaltarak gerçekleştirmektedir. Böylece aynı zamanda iltihap önleyici
    (antiinflamatuar) etki de ortaya çıkmaktadır.[/b]
    [b]Anti-Mikrobial etki[/b][b]

    Cinnamonun  essensiyel yağları mikropların ve mantarların üremesini durdurabilir. Cinnamon extreleri ile daha önce gelişmiş mantar ilacı direnci de yok edilebilmektedir (örneğin candida infeksiyonunda fluconazol adlı ilaca karşı gelişen direnci önlamasi gibi). Yiyeceklere ilaveedildiği takdirde yiyeceklerde mikropların üremesini önlediğinden uzun süre taze kalmasını sağlayabilir (food preservatif özelliği) Ağustos 2203de  International Journal of Food Microbiology, birkaç drop tarçının 100ml (3ounce) havuç suyuna ilave edilmiş ve buzdolabında 60 gün dyandığı tesbit edilmiştir. Tarçın yağı ilave edilmediği takdirde  patojenler üremektedir.(October 1, 2003) Başka bir çalışmada tarçın yüksek doz fruktozla beslenmiş fareler üzerinde denemiştir. Tarçının diğer 6 antioxidant üründen (anise, ginger, licorise, mint, nutmeg, ve vanilya) ve kimysal food preservatiflerden (butylated hydroxanisole, propyl gallate, BHT (butylated hydroxitoluene) daha fazla antioxidan olduğu görülmüştür. Mint haricindekilerden daha fazla oksitlenmeyi önlediği görülmüştür. (May 6, 2004)...


    İki buçuk aylık bir deney gözlem sonucu bunları yazabiliyorum.

    [/b]

    Özen Gözcü2010-09-09 21:45:11[EDIT]dr.aqua,2017-11-08 16:37:31[/EDIT]

    (1108) (1988557) (515532)

    En Güncel 50 İlan


    Forumda Son Konular


    SON MESAJLAR

    Cevapsız Konu
    Beyaz Silis Kum

    Profil resmi
    EjderhanUstuner -

    Merhabalar

    İstanbul içi Beyaz silis kum aramaktayım sıfır yada kullanılmış fark etmez

    Yıldız 5950 Montajı Hk.


    Profil resmi
    fate -

    Merhabalar,

    CO2 tüp sistemine geçiş adımı olarak tüp ve regülatör olarakta Yıldız 5950 aldım.

    Ancak ince ayar vanası montajı kısmında kaldım. Yıldız 5950'nin [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/159482/280320241031291.jpg[/IMG]

    Hava çıkış tarafını söktüm ama bu araya gelecek nipel'in ölçüsünü bulamadım. G 1/4 diye bulduğum nipeller çok büyük kaldı. ( Ya da bana hatalı ürün göstermişte olabilirler) Bunu yapan arkadaşlar bu nipel'in ölçüsü hakkında bilgi verebilir mi? Selenoid kullanmayacağım, direk ince ayar vanası bağlayacağım buraya. İnce ayar vanasıda henüz almadım, bu ara bağlantıyı yapınca ona uygun bakacağım. Bu konu hakkında da fikir verirseniz sevinirim.

    Teşekkürler

    (0) - (6029003)

    PROTOMELAS FENESTRATUS STEVENİ "TAIWAN REEF"


    PROTOMELAS FENESTRATUS STEVENİ "TAIWAN REEF" Malawi gölünün en gözalıcı ve muhteşem balık türlerindendir Ortalama 12-13 cm civarıdır

    Son 50 Tanıtım


    Profil Yorumları

    TREES ON THE HİLL


    Profil resmi
    eroltaşdelen - 17:56

    Canlının Türü: Canlının Boyu: Canlının Diğer Özellikleri:

    (770)
    Canlı Tanıtımı

    Red tail big ear ribbon yavrum


    Profil resmi
    -

    http://www.akvaryum.com/Yarisma/resimler/02032019001203840.jpg

    () (6028875) (171)
    Blue lace big dorsal

    Profil resmi
    -

    http://www.akvaryum.com/Yarisma/resimler/07032019235747486.jpg

    () ()
    Sohbeti tam ekranda aç  

    Ana sayfa gösterim biçimi: Günün ilk açılışında genel bakışı, kalanında akışı göster. (Varsayılan) Her zaman akışı göster. Her zaman genel bakışı göster.

    İstanbul


    Trend Akvaryum

    240 adet akvaryumda satışa sunulan balıklar, bitkiler ve karidesler, geniş malzeme ve yem stoğu ile hem deniz hem tatlı su canlıları satışı yapmakta olan Trend Akvaryum Türkiye'nin en büyük tatlı su akvaryumcusudur. Geniş ürün yelpazeli sanal mağazası da bulunan firma Üsküdar'da bulunmaktadır.

    İzmir


    Malawi İzmir

    Malawi ve Tanganyika Cichlidleri'nin çeşidi kadar, Dennerle bayisi olması ile bitkili ve tropikal türlerde de oldukça iddialı bir akvaryumcu.

    Ankara


    Doğa Akvaryum

    Tetra türleri, canlıdoğuranlar, cüce cichlidler, discus ve pek çok bitki türünü bulabileceğiniz bir akvaryumcu.

    Adana


    Guppy Pet Shop

    Geniş yelpazeli sanal mağazası ve dükkanıyla Anadolu'nun en öne çıkan firmalarından.

    Son 24 Saatte En Çok Mesaj Gelen Konular


    Son 24 Saatte En Çok Beğeni Alan Konular