ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
MasterChiefHakan
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
4496
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
29 Haziran 2021 11:17
Son Ziyaret:
11 Saat 7 Dakika önce
Toplam Mesaj:
4127 [2.79 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
141 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Hakan YILDIZ
Doğum Tarihi:
01 Ocak 1978
Yaş:
47
İl:
Ankara
Meslek:
Chief in the Ministry of Justice.
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Lütfen yanıtlarınızı “alıntı” veya "bildirim" yaparak yazınız.

SON 10 MESAJI

Hobide Yeniyim
Yazdıklarınızla bir kurulum yaparsanız dişi bettaları birlikte besleyebilirsiniz. Hatta "Female Betta Sorority" diye arama yaparsanız, internette & Youtube'da çok daha fazla sayıda dişi bettanın bir arada yaşadığı örnekleri görebilrsiniz. Elbette gözlem yapmayı bırakmamalısınız, terör estiren ve diğer balıklara hiç rahat vermeyen psikopat bir bettaya denk gelirseniz akvaryumdan çıkarmalısınız ki diğerleri rahat etsin.
Su Piresi Yaşatamıyorum(yeşil Su Sorunu)
Su sıcaklığı genellikle gözden kaçırılan önemli bir ayrıntı. Ben de birkaç yıl su piresi ve yeşil su üretimi denedim. Yazları başarılı olsam da kışları sürdüremedim. Yaz aylarında su pirelerimi 3 farklı kapta tutuyordum. Asıl kap 19 litrelik plastik damacana şişesiydi, yedekler 5 litre ve 1,5 litrelik su şişelerindeydiler. Bir kapta toplu ölüm olsa diğer kültürü bölerek yine 3 farklı kapta devam ettiriyordum. Sonradan toplu ve ani ölümlerin besin yetersizliğinden değil, suyun çok ısınmasından olduğuna kanaat getirdim. El yordamı ile ısı ölçmek hata oluyor. Isıl ölçer yani derece koymak ve suyu 30 derecelere çıkarmamak gerekiyor. Özellikle suya güneş vurduğunda su 30 derecenin üzerine çıkıveriyor. Evde klima çalışırken içerdeki suya güneş ışığı vursa sorun olmaz, ev de sıcak, güneş ışığı ısıyı daha da artırıyor. Başka bir önemli konu da su içeriğinde ağır metaller bulunmamalı. Su pireleri bunlara karşı hassastır.
Mütevazi Betta Akvaryumum
Lütfen drama yararak hobidaşları kaybetme riskine girmeyelim, hobiye gönül verenleri foruma kazandırmak için daha yumuşak tarzda konuşalım.
Her ne kadar forumda en az 30 litre önerilir yazsa da, eğer genel kanı bunun aksinedir, yani çok büyük hacimli akvaryumlarda betta beslenmemelidir. Özellikle su yüksekliği fazla olmamalıdır. Tavsiye ettiğiniz gibi suyu tam doldursa 34 cm yükseklikte olacak ve bu betta için fazla. 20 cm yükseklik ideal. Görseldeki 50 cm uzunluktaki akvaryum (az su konulmuş hâli) 14-15 litre hacimde ve bir adet betta için yeterli. Suyu 20 cm yükseklik yapsa akvaryum 20 litre olacak yani ideal olacak. Fitre ve ısıtıcı da olsa kurulum eksiksiz olur.

Betta özellikleri:
https://www.akvaryum.com/betta_splendens_(beta)_tatlisur_6_279.asp[EDIT]MasterChiefHakan,2025-07-18 15:39:05[/EDIT]
Mütevazi Betta Akvaryumum
Su seviyesini 5 cm daha yükseltebilirsiniz.

Yüzeyde rahat hava alabileceği boş alanlar olsun. Yüzey bitkileri tüm yüzeyi kaplamasın.

Bol bitkil olması iyi olmuş. Bitkiler ışık alıyorsa büyürler, büyüdükçe amonyum, amonyak ve nitrat tüketirler.

Kolay bitkileri tercih etmeniz iyi olmuş. Sıvı bitki besini (aşağıda linklerini palaştıklarım gibi ürünler) kullanırsanız bitkiler daha sağlıklı olur.

Kendinden motorlu pipo filtre (Dophin SFP 16) kullansanız nitrifikasyon sağlanmış olacaktır.

Su değişimi ve ısı farkı kontrolü ile uzun ömürlü olur inşallah.

Tavsiye bitki besinleri:
[URL]https://www.hepsiburada.com/seachem-aquamins-plants-all-included-mineral-duzenleyicisi-100-ml-p-HBCV00005DY9KW[/URL]

[URL]https://www.hepsiburada.com/seachem-flourish-trace-100ml-p-HBV00000F1U14[/URL][EDIT]MasterChiefHakan,2025-07-18 15:45:52[/EDIT]
Amano Karidesi Arayışı
Eskiden ben de arıyordum, bulamamıştım. Leyla'yı aramaktan vazgeçen Mecnun misali ben de amano karidesi aramaktan vazgeçtim. [:$]
Hobide Yeniyim
Hava motoru çok ses yapar, ayrıca çok titreşim yaptığı için hareket ederek aşağı düşebiliyor. İple tavana astım, yine de çok ses yapıyor, odada uyumak zor oluyor. Pipo filtre sessiz çalışır, su çıkışını yüzeyde dalgalanma yapacak şekilde konumlandırırsanız (yüzeye paralel olursa) daha fazla oksijen takviyesi sağlar. Yerinizde olsam bir adet Dophin sfp 34 ve bir adet askı şelale filtreyi (örneğin dophin h 200) birlikte kullanırdım. Zeminde kum olmalı. Bitkiler için silis kum önerilmiyor, 1 veya 2 mm taneli siyah kum kullanabilirsiniz. Bahsettiğiniz bitkilerden gül bitkisi için led ışık yetersiz, ben kullandım, yaprakları döküldü. Ayrıca elma salyangozu da yapraklarını yedi. Elodea ve tilki kuyruğu için led ışık yeterli olur, onlar az ışıkta bile büyümeye devam ederler. Dişi bettalar çok sayıda da bir arada olsalar karakterleri farklı olduğundan, kavga edenleri de olabilir, hatta diğerini öldürene kadar kovalayan psikopat da çıkabilir içlerinden. Ayrıca dişi bettaların görseli erkeklere oranla daha çirkindir. O nedenle betta beslemenizi önermem. Bettalar için çok büyük ve derin akvaryumlar önerilmez. Suda akıntı olmamalıdır. Labirentli olmaları sizin kurulumunuzda bir kriter olmamalı. Hayvanlar suda oksijen eksikliği olduğunda havadan da oksijen almaya çalışıyorlar fakat bu durum onların sağlığını olumsuz etkiliyor, stres yapmalarına ve sürekli su yüzeyinde durmaya çalışarak yorulmalarına neden oluyor.
Sadece noen tetralardan 12 adet ve 6 adet çöpçü olsa bence güzel bir uyum sağlarsınız. nerite salyangozunu ilk kurulumda eklemeyin, camlarda yosun oluşmasını bekleyin, sonra ekleyin ki açlıktan ölmesin. Ben yeni kurulumda 2 adet boynuzlu nerite ekledim. 2 haftaya kalmadı öldüler. Açlıktan öldüklerini düşünüyorum. Bettaya alternatif olarak cüce gurami önerebilirim. Araştırdığnız balığın özelliklerini mutlaka okuyun (araştırırken gurami balığ özellikleri yazarak gerekli bilgilere ulaşın). Hangi sıcaklık ve ph aralığında beslenmesi gerektiği, bitkisel mi hayvansal mı beslendiği gibi hususlar önemli, birlikte yaşayacak tüm türlerin ortak noktası olmalı.
Aklınıza takılan tüm konuları bu başlık altında yeni mesaj yazarak sorabilirsiniz.
Keyifli hobiler dilerim.


Yeni Tank Sendromu: [URL]https://www.akvaryum.com/yeni_tank_sendromu_ve_azot_dongusu_makaler_21_5823.asp[/URL]

Su kimyası ile ilgili bir forum konusu: [URL]https://www.akvaryum.com/akvaryum_ve_su_kimyasi_makaler_21_183.asp[/URL]

HANGİ BALIĞI BESLEMELİYİM: [URL]https://www.akvaryum.com/hangi_baligi_beslemeliyim_makaler_21_1673.asp[/URL]

AKVARYUM SERÜVENİNE İLK ADIM: [URL]https://www.akvaryum.com/akvaryum_seruvenine_ilk_adim_makaler_21_197.asp[/URL]

Akvaryum.com forum kuralları: [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/forum_kurallari_k12733.asp[/URL][EDIT]MasterChiefHakan,2025-07-18 11:14:44[/EDIT]
Vatoz Renk Değiştirmiş Sizce Normal mi?
[QUOTE=UmitKazanbey].....amonyak patlamasının dip çekimi ile ilgili olmadığı ifadesine katılmıyorum.....[/QUOTE]
Dip çekimi yapılmadı diye amonyak patlaması olmaz. "Patlama" farklı şey, artma farklı. Dipteki dışkılar ve yem artıkları, akvaryumdaki amonyak miktarını artırır evet ama asla patlama yaşatmaz. Amonyak patlaması aniden gelişen amonyak artışına denir, azar azar artmasına değil. Azar azar artma sürekli olursa ve döngü gerçekleşmezse elbette bu durum balıklar için ölümcüldür, bu nedenle amonyak, nitrit ve nitrat ölçümleri (seachem ammonia alert) ile su değişimleri faydalıdır. Sıcaklık ve pH yüksekken amonyak çok daha tehlikelidir. Düşük pH’larda zehirsiz olan amonyuma çevrilir, pH artınca hızlıca tekrar amonyağa dönüşür.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231847/170720251111401.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231847/170720251030341.jpg[/IMG]

Akvaryumdaki amonyak artışının en büyük kaynağı balıklarıın kendisidir. Biz, amonyağı idrar ile atıyoruz, balıklar da vücutlarında oluşan amonyağı solungaçlarıyla suya bırakıyorlar. Bu durum akvaryumda zamanla amonyak birikmesine ve balıkların zehirlenmesine neden oluyor. Diyelim ki elektrik kesildi ve filtre uzun süre çalışmadı, oksijensizlikten faydalı bakteriler öldü, işte o zaman akvaryumda hiç yem artığı ve dışkı olmasa da balıkların ürettiği amonyak ile zararlı bakterilerin hızla çoğalması, toplu balık ölümlerine neden olabilir.

Faydalı bakterilerin aniden yok olması (örneğin elektriklerin kesilmesi nedeniyle filtrenin çalışmamasına bağlı olarak oksijensiz kalmaları) amonyağın aniden artmasına neden olabilir. Kaldı ki, dipten hiç çekilmeyen balık dışkıları, azot döngüsünün yeterli olduğu akvaryumlarda zararsızdır. Biyolojik gübre olarak faydalıdır. Dipte birikmiş çürümüş yaprak (örneğin kuru çınar yapraklarının atılması) ve dışkılardan oluşan birkaç santimetre yüksekliğindeki balçıkımsı yapı daha fazla bakteri tutma özelliğinden ötürü faydalıdır.

Biz deneyimli akvaristlere bilgi ve tavsiye vermediğimiz için (haddimiz ve bilgimiz yetmeyeceği için), burada öğrenme ve araştırma aşamasındaki hobicilere bilgi ve tavsiye veriyoruz. O zaman, dip çekimi yapma dememeliyiz, aksine yap demeliyiz. Akvaryum yeni kurulmuş, döngü ve kültür oluşmamış, dip çekimi yap ve su değişimi yap demeliyiz. Hedefimizdeki kişiyle akademik değil, halk ağzıyla konuşmamız elzemdir.
Keyifli hobiler dilerim.[EDIT]MasterChiefHakan,2025-07-17 11:46:52[/EDIT]
Akvaryum Hobisi Sohbetleri
[QUOTE=Murat27]Her eve bir deli şart bence, buda akvaryumun delisi [:)))][/QUOTE]
El deliye hasret, biz akıllıya.
Akvaryum Hobisi Sohbetleri
[QUOTE=KaanE].....yaramaz mavi, herkese salça olan.....[/QUOTE]
Çok sabırlısın, ben şimdiye kadar çoktan o balığı elden çıkarmıştım. Sahiplenecek birini bulamasam karantina tankına alırdım.[EDIT]MasterChiefHakan,2025-07-16 16:10:48[/EDIT]
Tür Ve Cinsiyet
Yandan, daha yakından ve iyi ışık alan bir şekilde fotoğraf paylaşın lütfen.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.