ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Fatih55
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
3
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
21 Temmuz 2018 20:06
Son Ziyaret:
29 Ocak 2023 18:59
Toplam Mesaj:
49 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Fatih demir
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Ankara
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Fatih DEMİR

SON 10 MESAJI

70 Litre Nano Akvaryum Balık Önerisi
2 tane tombul japon güzel durur :)
Arkadaslar Bu Akvaryum Kac Litre
Gözüm yanıltmıyorsa 55 litre [:)]
Yeni Üyeyim. 50x40x40 Bitkili Akvaryum
İstanın Co2 tüplerin para verene kadar 1 2 ay daha bekle tüp al boşuna masraf etme usta. Ya da mayalı kur idare et.
Balığımın Cinsi Nedir
Net bir şey demek zor :)
15 Yil Aradan Sonra Araniza Geri Döndüm :)
Çok güzel olmuş elinize sağlık 👍
Sp Japan
[QUOTE=R. Ünal]Işığınız gayet yeterli aydınlatmaya eğer yoksa reflektör de ekleyin derim. Ben bu bitkiyi fondo vivo+dıy misket gübre+hagen siyah kumdan oluşan bir tabanda baktım gayette iyi sonuç aldım tavsiye ederim. Dışarıdan co2 olmadan da gayet güzel yetişiyor gene de siz bilirsiniz.  [/QUOTE]

Üstad merhaba. Peki bu bitkiyi kuma gömmeye gerek var mı ?
90x50x45 160lt High Tech Bitkili Akvaryum Kurulumu
Hocam elinize sağlık süper olmuş. Co2 kullanıyor musunuz?
Bitkili Tankda Led Kullanımı
[QUOTE=darkaura]Sitedeki hesaplıcı led tecrübesi edinmeden teorik bilgi ile değişik kaynaklardan eski bilgilerin derlenmesiyle hazırlanmış. Bence yanıltıcı. Daha önce kelvin değerinin ledde çok doğru bir ifade olmadığını defalarca yazmıştım, cri bitki aydınlatmasıyla kelvinden bile daha ilgisiz bir değer.

Basitce üzerlerinden geçersek kelvin sıcaklık birimidir, aydınlatmadaki karşılığı belli bir sıcaklıkdaki nesnenin yaydığı ışığın spektrumudur. Demir bir çubuğu bin dereceye ısıtırsanız kırmızı ışık saçar, sıcaklık yükseldikçe sarıya döner, 3 bin derecede sarımtrak beyaz renk olur, 5000-6000 derecede akkor beyaz. Nitekim güneşin yüzey sıcaklığıda 5700kelvindir, doğal gün ışığının kelvin değeri. Kelvin ifadesinin ledde ve bitki aydınlatmasında kullanımının neden doğru olmadığına gelirsek şayet eski armut ampülleri kullanmıyorsanız ışık artık bir nesne ısıtılarak üretilmiyor. Hele ledde tamamen farklı bir ışık sözkonusu. 3bin kelvin beyaz ledle 6bin kelvin ledin aralarındaki tek fark 460nm mavi ışığın miktarıdır, spektrumun genelinde ciddi bir farklılık sözkonusu değil. Bitki için değerlendirmeye gelirsek bitki fotosentezde ağırlıklı olarak kırmızı ve mavi renkleri kullanır, sarı ve yeşili çok az kullanır. Bitki gelişimini için mavi ve kırmızı renkleri artırdığımızda bu spektrumu kelvin ile ifade edemeyiz çünkü karşılığı olan doğal bir sıcak nesne ışıması yoktur. Eski floresan devrinde örneğin grolux floresanın kelvinini tartışırdık, biri çıkar 4bin kelvin derdi. Şİmdiki bilgimle o tartışmalarımız çok komik geliyor. Kırmızı ve maviden oluşan bir floresanı kelvinle nasıl açıklarsın. Tüm renk dağılımının bir ortalamasını alıp bir değer verebilirsin ama aynı sayıyı tek renk sarı ledde verebilir.

CRI ın ne olduğuna gelirsek color rendering index kabaca çevirirsek renk ifade indeksi, bir ışığın doğal ışığa olan yakınlığını ifade eder. Fotografcıysan yada renk üzerine bir çalışman varsa renkleri en doğal doğru halinde gösteren yüksek cri lı bir aydınlatma senin için büyük anlam ifade eder. Nitekim zamanında renkle ilgili bir çalışmada 95+ cri değerli aydınlatmalarla da uğraştım. Ama yüksek cri bitki için çok bir anlama gelmez. Bilinmeyen ve hala araştırılan bir nedenden ötürü bitkiler güneşden gelen en kuvvetli ışık yeşil ışığı fotosentezde etkili kullanmıyorlar. Belki güneşden gelen ışık kullanabilceklerinden fazla olduğundan, belki evrimsel tarihlerinde yaşadıkları sıradışı şartlardan ötürüdür bilemeyiz. Bildiğimiz etkili fotosentez için yeşili ve sarıyı çok vermek bir şey ifade etmiyor. Kısaca bitkinin optimal kullanabilceği bir ışık spektrumu hazırladığınızda ortaya ne kelvinle nede cri ile ifade edilebilcek bir şey çıkmaz.

Mccree'nin çalışmalarına gelirsek, bu 70li yıllarda 20 farklı tarım bitkisiyle yapılmış bir çalışma. Bu çalışma üzerindede konuşulabilcek şeyler var ama bizim durumda önemli olan nokta bizim sucul bitkilerle uğraşmamız ve bu çalışmanın karasal bitkilerle yapılması. Keza ışık ihtiyaçları yaşam ortamına göre büyük farklar gösteriyor. Suyun altını kırmızı ışık mavi gibi penetre edemez, denizlerin göllerin mavi olması bu sebebden, 50cm nin altında bile kırmızı ışık ciddi oranda düşüşe uğruyor. Bu sebebden sucul bitkiler karasal bitki gibi kırmızı ağırlıklı ışık kullanmaz. Bunun en uç noktası mercanlardır, fotosentezde sadece mavi ışık kullanırlar, sadece bazı sığ su mercanları az kırmızı kullanır. Eski floresan günlerinin en popüler grolux de karasal bitkiler için hazırlanmış kırmızı oranı yüksek olan bir spektruma sahipdi, bunu yanına aquastar gibi mavi ve uv ağırlıklı 10bin kelvin floresanlar koyarak dengelerdir. Bugünde benzer şekilde full spectrum ledler karasal bitkiler için hazırlanmış kırmızı ağırlıklı bir led yanına soğuk beyaz ekliyerek sucul bitkiye daha uygun bir aydınlatma yapıyoruz. Bu arada soğuk beyaz ledde teknik olarak mavidir, mavi ışık üreten yarı iletken çekirdeğin çevresine fosfos kaplanarak beyaz üretilir. Yani soğuk beyaz led kullandığınızda aslında mavi kullanmış oluyoruz, bitkide kuvvetli fotosentezi sağlayanda o mavidir.

Biraz uzun bir yazı oldu. Umarım aklımdakileri açıklayabilmişimdir.[/QUOTE]

Hocam merhaba

Baya bilgiler paylaşmışsın teşekkür ederim. Hepsini okudum ama işin içinden çıkamıyorum malesef [:cool:]

Benim 45 boy 45 yükseklik 30 cm derinlik akvaryumum var ve bitkiler olacak ama öyle zor bitkiler değil . Akvaryum kapağında dış mekan ledi diye bir şey koymuşlar ondan var ama işe yaramaz diye düşünüyorum. Benim sizden ricam bana yardım etmeniz ben nasıl bir şey yapmalıyım ya da almalıyım ? Kaçlı kombinasyon uygulamalıyım ? Kurabileceğim işimi görecek örnek verebilir misiniz ?
Mayalı Co2 Tüm Sistemin Detaylı Yapım Aşaması [ Fotoğraflı ]
[QUOTE=rizasirman]Kola şişeleri yüksek basınca dayanıklıdır. Youtube'a kola şişesini patlatmak için kompresör kullananların videolarını izleyebilirsiniz. İçiniz o konuda rahat olsun.[/QUOTE]

Hocam ben co2 sistemi kurdum ama hortumun içine şu girmeye başladı bu normal mi? Çekvalf taktım. Yarıya kadar şu geldi durdu [EDIT]Fatih55,2019-03-16 15:33:02[/EDIT]
Ilk Kurulum Ve Işık
[QUOTE=emrenouma]

Yanlışsam arkadaşlar düzeltsinler ama ledli sistemlerde lowtech ( düşük teknolojili tanklar ) için litre başına 0,3W düşüyor.
Hightech içinde 0.8W düşüyordu sanırım.

Kaç litre tankınız varsa 0.3 ile çarpıp çıkan W kadar bir basit sistemle iş görebilirsiniz. ( sizin 45*30*45 tankınız için 61 Litreden ; 61*0.3 = 18,3 18W led sizin işinizi görecektir )[/QUOTE]

20w lik yapsam yeter. Peki bu renk isimi görür mu başka renk eklemem gerekir mi?

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.