ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Gkhnky
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
4
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
07 Mayıs 2017 00:42
Son Ziyaret:
06 Kasım 2018 01:25
Toplam Mesaj:
11 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Gökhan Kaya
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Ankara
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Bir Ben varki benden öte benden ziyade

SON 10 MESAJI

450 Litre Güney Amerika Tankı Kurulumu
Hocam akvaryumunuz gerçekten çok güzel olmuş. Gelişmeleri takip ediyorum. Aynen ben de sizin gibi yer probleminden dolayı tv altı akvaryum arıyorum. Bazı arkadaşlarla yaptırdığınız yer, maliyet vs detayları özelden paylaştınız sanırım. Rica etsem benimle de paylaşabilir misiniz?
Bitkili Tankda Led Kullanımı
[QUOTE=centerboys]




Merhaba alüminyum kasayı nereden temin ettiniz acaba ? Teşekkür ederim açıklama için .[/QUOTE]

Ankara Sitelerde Yağcıoğlu Alüminyumdan aldım. Aldığım kasa aşağıdaki fotoğraftaki ile aynı. Ben içine bir de pbc yerleştirmek için 8 cm eninde düz saç sürgü aldım. 90 cm kasa sürgü ve 4 adet kapak 50₺. İki sokak yukarda morgül cam diye biryer vardı. Orda da kasanın önüne şeffaf düz pleksigalas kestirdim. 20₺ de o. Parça bulamadığı için tümden kesit. Sanırım fiyat ondan yüksek çıktı. [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/197029/110620171451401.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/197029/110620171451411.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/197029/110620171451431.jpg[/IMG]
Bitkili Tankda Led Kullanımı
[QUOTE=leventty]

72 watt aydınlatma için bende araştırma içerisindeyim. Karın ağrıtan bir süreç gerçekten. 100x40x60 yaklaşık 200 lt. Bitki Akvaryumum için gerekli.
EBAY da hazır birkaç set buldum. Fiyat olarak uygun sayilir. Inceleyin isterseniz. Tecrübelerimizi paylaşalım. Linki aşağıda..

http://m.ebay.com/itm/18W-Cold-White-Red-Green-Blue-Purple-UV-Hybrid-LED-AC-Driver-Aquarium-Plant-D-set-Lamp-Red-145x106mm-/252311040728?nav=WATCHING_ACTIVE&skus=Light%20Color:D%20set%20Lamp+Red|PCB%20Size:145x106mm|AC%20or%20DC%20Driver:+%20AC%20Dimming%20Driver&varId=551304900518[/QUOTE]
Merhaba Şevent Bey. Kusura bakmayın iş yoğunluğundan cevabım biraz gecikti. Aslında akvaryum için şed armatürler sadece ebay'da değil, bir çok sitede var. Amazon, geek vs gibi. Hepsinde de çok şık ve değişik armatürler var. Hatta benim Ankarada gittiğim bir akvaryum imalatçısında ve bir petshopta kendi imalatları olan led armatürler vardı ve power led falan da değillerdi. Petshop taki ledlerin gayet başarılı olduğunu gördüm. samsungun bilmem kaç kelvin sdn ledlerini kullandıklarını söylediler. Fiyat olarak 400 ₺ dediklerini hatırlıyorum. Yani fiyatı da benim yapmak istediğim armatüre yakın hatta belki de daha ucuzdur. Ama benim mevzum bu değil. Elektronik işinden hiç anlamıyorum ama yinede bütün parçaları ve gerekli ekipmanları temin edip kıra döke kendim yapacağım. İşin keyfi biraz da orda. Yani biraz sadomazoşist bir durum ;)

[QUOTE=centerboys]Arkadaşlar nano tankım için kare pcb ye power led dizilimi yapmayı düşünüyorumda bunda uygun levhayı nerden yaptırabilirm ( ayaklı olacak ) ve led olarak hangi seçeneklere bakmalıyım piyasada 10.000 kelvin 6500 kelvin gibi bir çok değerde ve markada ledler mevcut 3 watt 1 watt bunlar farklılık gösterir mi ?

http://www.ledci.net/LED-18W-1Kanal-6-Led-Bridgelux-dORTGEN Mesela bu sitede 3 watlık ledler kullanmış bu pcb benim işimi görürse eğer sadece levha ve driver alacağım.

[/QUOTE]

3 w kullanma ile 1w kullanma arasındaki farkı öğrenebildiniz mi? Bugün armatür için alüminyum kasa aldım ama pcb yapıştıracağım alan 8 cm geliyor. Bu durumda 1w lıkledler kullanırsam mevcut pcb ler ile 80w ın üzerine çıkamayacak gibiyim. Fazl sayıda led kullanmak tanktaki rengin homojen olması için ffaydalı olur. 3w kullanımda bu biraz daha zor olur. Onun dışında bir farkı var mı?
Bitkili Tankda Led Kullanımı
1000*50*45(h) hi tech bitkili akvaryum için 72w dimmer ayarlı led armatür yapmak istiyorum ama elektronik işinden hiç anlamıyorum. Günlerdir okuyorum ama özellikle driver dimmer ve seri ve paralel bağlama olaylarını bir türlü kavrayamadım. Driver neye göre seçilecek hesaplayamıyorum. İşin içine bir de pcb ve armatür seçimi girince benim için çok fazla değişken oldu ve işin içinden çıkamaz oldum. Işığın akvaryum içinde düzgün dağılmasını sağlamak için ledlerin akvaryum boyunca tek sıra halinde gitmesi riskli olur gibi geliyor. Onun için en az 20-25cm genişliğinde bir pcb üzerinde homojen dağılım yapmak daha kolay olur gibi geliyor. Buna uygun pcb ve armatür seçimini de yapamadım. 1er w'lık power led kullanınca maliyet çok yüksek olacak gibi, bunun yerine 3 er w'lık ledler kullansam aynı verimi alır mıyım? Kullanmayı düşündüğüm ledler 1'er watt olarak;
18 adet 660nm deep red
7 adet royal blue
4 adet 420-430nm uv mor
45 adet 6000-7000 Kelvin soğuk beyaz
2 adet 630nm normal kırmızı
2 adet 530nm yeşil.
Ledlerin sayılarını aşağı yukarı bu şekilde düşünüyorum.
Sizden ricam uygun bir sistem için ihtiyacım olan led, armatür, pcb, dimmer, driver vs listesini ve nereden temin edebileceğimi söyler misiniz. Daha önce hiç yapmadığım için hangi pcb hangi armatürün içine girer, sistem için uygun driver ve dimmer nasıl olur bilmiyorum. Seçimde bana yardımcı olursanız montaj kısmını kendim hallederim inşallah. CO2 işini de bu haftasonu halletmeyi planlıyorum. Siz de yardım ederseniz aydınlatma işini de en kısa zamanda halledip ramazan ayının sonuna kadar tankın kurulumunu tamamlamayı planlıyorum.
Hi-tech Akvaryumu Birlikte Kuralım
Üstadlar, arkadaşlar selamunaleyküm. Yeni bir bitkili akvaryum kuracağım, aslında ilk kez bir akvaryum kuracağım. Her ne kadar forumda gerekli bütün bilgiler olsa da işlerden dolayı gündüz ilgilenememem ve evde de çocuklardan dolayı çok fazla vakit ayıramıyorum. Onun için sizler de düşünce ve fikirlerinizle bana destek olursanız hep birlikte akvaryumun kurulumunu yapıp aşama aşama paylaşarak da kaynak oluşturabiliriz. sonunda kurulan akvaryumun tanıtımını da yaparız.
Öncelikle iki adet 100*50*60(h) ölçülerinde akvaryum buldum. Bunlardan birini alıp yapmayı planlıyorum. bu ölçülerde bir akvaryum için tavsiye edeceğiniz malzemeler hangileri olur? Dış filtre, iç filtre, ısıtıcı, kum, toprak, substrat vs. Öncelikle onları temin ederek işe başlayabilirim.
Ilk Bitkili Akvaryumum (60x40x40 Hi-tech)

Tesekkur ederim, sumpli yada bi nevi sumpa benzeyen wet/dry filtreli bir cok akvaryum kurulumu var basarili olan. CO2 bakimindan ne kadar sikinti cekecek olsanizda yapilan ornekleri oldugu icin imkansiz bir durum degil. Ilk defa hi-tech bi tank kuracaksaniz bu boyutlar sizi epey ugrastiracaktir. Hem maddi hem manevi olarak yipratabilir. :) Fakat sizin bileceginiz is, altindan kalkabiliyorsaniz ne mutlu bizlerde zevkle izleriz. Hava kabarciklari bitkilerden cikiyor, ilk okuldaki derslerden kalmistir aklinizda bitkiler CO2 alir O2 verir (isik varken). :) Isiklar kapaliyken tam tersi.[/QUOTE]
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Bitkilerin O2 verdiğini biliyordum ama bu denli gözle görülebilecek kadar çıkacağını hiç düşünmemiştim. Ben çıkan O2 suda çözünüyordur diye düşünmüştüm. Peki CO2 tüketimi ne kadar oluyor?
Ilk Bitkili Akvaryumum (60x40x40 Hi-tech)
Üstad kurduğunuz akvaryuma hayran kaldım. Şimdi ben de benzer bir akvaryum kurmak istiyorum. İlk başta ben de 150*60*55 ölçülerinde sump sistemli olarak düşünmüştüm ama sizin kurulumunuzdan sonra çok zor olacağını anladım. Büyük ihtimal sizinki gibi küçğk bir akvaryum kurulumu yapacağım. Bu arada tabandan yukarı çıkan hava kabarcıklarını nasıl bir hava motoruyla sağladınız?
Bitkili Akvaryumda Sump Olur Mu?
[QUOTE=Kınayu]Selamlar öncelikle yeni projeniz düşüncenizin hayırlı olması dileğiyle [:iyi:] Bitkili akvaryumda tercih edeceğiniz bitkilerin özellikleriylede doğrudan ilişkili bir durum bu. High tech ( Bakımı zor bitkiler ) low tech ( Bakımı kolay bitkiler ) hangisini tercih edeceksiniz ? Bakımı zor high tech bitkiler tercih ederseniz. Bitkilerin ihtiyacı olan Co2 vermeniz lazım buda sumplu akvaryumda pek mümkün olmuyor. Co2 çok kayıp yaşarsınız. Bu yüzden dış filtre daha elverişli olabilir.

High tech ( Bakımı zor bitkiler ) low tech ( Bakımı kolay bitkiler )
Low tech daha dusuk destekli bitkilerdir yani Işık besin ihtiyaci daha dusuk olan co2 olmadan,da yetiştirilebilen kolay sayilabilecek turler..high tech ise tam tersi

Bu dediğiniz boyutlardaki akvaryumların yükseklikleri ( h ) Özellikle taç kapak olacaksa olası 50 cm Yükseklik ( h ) çok basık kalıyor. Uygun aydınlatma seçimi ve watta değerleri yakalanırsa 60 cm yüksekliktede gayet güzel bitkili akvaryum olacaktır.

Az Işık isteyen kolay bitkiler için litreye 0,5watt üzerinden, daha zor bitkiler için litreye 1watt floresan gücü üzerinden hesaplayabilirsiniz.[/QUOTE][QUOTE=Kınayu]Selamlar öncelikle yeni projeniz düşüncenizin hayırlı olması dileğiyle [:iyi:] Bitkili akvaryumda tercih edeceğiniz bitkilerin özellikleriylede doğrudan ilişkili bir durum bu. High tech ( Bakımı zor bitkiler ) low tech ( Bakımı kolay bitkiler ) hangisini tercih edeceksiniz ? Bakımı zor high tech bitkiler tercih ederseniz. Bitkilerin ihtiyacı olan Co2 vermeniz lazım buda sumplu akvaryumda pek mümkün olmuyor. Co2 çok kayıp yaşarsınız. Bu yüzden dış filtre daha elverişli olabilir.

High tech ( Bakımı zor bitkiler ) low tech ( Bakımı kolay bitkiler )
Low tech daha dusuk destekli bitkilerdir yani Işık besin ihtiyaci daha dusuk olan co2 olmadan,da yetiştirilebilen kolay sayilabilecek turler..high tech ise tam tersi

Bu dediğiniz boyutlardaki akvaryumların yükseklikleri ( h ) Özellikle taç kapak olacaksa olası 50 cm Yükseklik ( h ) çok basık kalıyor. Uygun aydınlatma seçimi ve watta değerleri yakalanırsa 60 cm yüksekliktede gayet güzel bitkili akvaryum olacaktır.

Az Işık isteyen kolay bitkiler için litreye 0,5watt üzerinden, daha zor bitkiler için litreye 1watt floresan gücü üzerinden hesaplayabilirsiniz.[/QUOTE]
Öncelikle ilginiz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgilerden sonra öncelikle nasıl bir akvaryum kuracağıma karar vermek için kurulmuş akvaryumlardan fikir almaya çalıştım. O aşamada gördüğüm tablolar karşısında kısa süreli bir depresyon yaşadım. Hatta bir arkadaşımı fotoğraflardan birinin bir akvaryuma ait olduğuna inandırmak biraz vaktimizi aldı. arkadaş oraya bir ev yapıp emeklilikte orda yaşamayı düşünmüştü, adamın hayallerini yıktık bir yerde. :) düşündüğüm bitkşlerin ışık ve CO2 hassasiyetlerini forumun bitkiler bölmünden araştırdım. Çoğunlukla moss cinsi ve cuba cinsi bitkiler yetiştirmeye karar verdim ve bu bitki türlerinin hem CO2 hem de ışık hassasiyetlerinin yüksek olduğunu gördüm. Özellikle şu ( https://www.akvaryum.com/Forum/ilk_bitkili_akvaryumum_60x40x40_hi-tech_k884789.asp ) arkadaşın kurulum aşamasında çektiği çileyi görünce büyük ölçüde büyük akvaryumdan vazgeçer gibi oldum ama bu arkadaşın kurduğu akvaryumun bir benzerini mutlaka ben de kurmak istiyorum.
Bitkili Akvaryumda Sump Olur Mu?
[QUOTE=yclozr]Merhaba. bir hafta once kurdugum tankin aynisi verdigin olculer. ben hopar t5 2x54w kullaniyorum ve yeterli bir isik gucu var. sump konusu ise sump i yapan kisiye bagli. eger isi bilen biri yapacaksa tankinizi makbet arkadasima katiliyorum. sump bencede en iyi filtrasyon sistemi. ama sump i yapan kisi bakarim aynini yaparim falan diyosa bence dis motor. elektrik sarfiyatiniz kullanacaginiz kafa motoru yada dis motor,isitici ve isiga gore degisir ama ortalamasi 20 ile 30 arasi bir tutar olacaktir diye dusunuyorum. umarim yardimci olabilmisimdir. iyi aksamlar[/QUOTE][QUOTE=yclozr]Merhaba. bir hafta once kurdugum tankin aynisi verdigin olculer. ben hopar t5 2x54w kullaniyorum ve yeterli bir isik gucu var. sump konusu ise sump i yapan kisiye bagli. eger isi bilen biri yapacaksa tankinizi makbet arkadasima katiliyorum. sump bencede en iyi filtrasyon sistemi. ama sump i yapan kisi bakarim aynini yaparim falan diyosa bence dis motor. elektrik sarfiyatiniz kullanacaginiz kafa motoru yada dis motor,isitici ve isiga gore degisir ama ortalamasi 20 ile 30 arasi bir tutar olacaktir diye dusunuyorum. umarim yardimci olabilmisimdir. iyi aksamlar[/QUOTE]

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Sizin sisteminizde sump var mı? Akvaryumun bir haftalık gelişimi nasıl, fotoğraf paylaşırsanız sevinirim. Dediğiniz gibi 2*54W 'a 40W'lık bir de kafa pompası eklerseniz aylık tüketim ortalama 35₺ civarı olacaktır.
Bitkili Akvaryumda Sump Olur Mu?
Bu hobiye yeni başlayacağım. Araştırdıkça başlamaya ilk karar verdiğim zamanla şimdiki düşünce ve fikirlerim çok değişti. Dolayısiyle de aklım çok karıştı. Öncelikle bu hobiye geçmemdeki amaç çocuklarıma hayvan sevgisi kazandırmak, biraz daha büyüdüklerinde de at binmeye yönlendirmeyi düşünüyorum. Hobiyi seçtikten sonra akvaryumu evde konumlandırmayı planladığım yer ve dekoratif olması açısından 150*50*60(h) ölçülerinde bir akvaryum yapmayı planlıyor(d)um. Canlı olarak da jiklet (konuya tam hakim olamadığım için latincesini yazamıyorum, affola) beslemeyi düşünmüştüm ama cikletler geçimsiz türler olduğu için akvaryumun içini çeşitlendirmek pek mümkün görünmedi. Bu da sıkıcı olabilir diye düşündüm. Sonra bitkili akvaryumlarda yapılanları görünce hayran kaldım ve fikirlerim tamamen değişti. Şimdi sormak istediğim ve yardımlarınızı beklediğim konular:
1- 150*50*60(h) ölçülerinde bitkili akvaryum yapmam mümkün müdür? 60 derinlikte kırılmadan dolayı ışık nüfuzunun yetersiz olacağını okudum. Acaba hiç mi yetmez yoksa daha yavaş mı gelişme kaydederim.
2- Eğer ki bu boyutlarda bitkili bir akvaryum kurmam mümkün olursa sump sistemi kurmamın sakıncası var mıdır? Bugün gittiğim bir akvaryumcu gerek olmadığını, dış filtreyle kullanabileceğimi söyledi ama sump sisteminin bir zararının olup olmayacağını söylemedi. Ben bitkili akvaryumu beceremeyip ya da zahmetinden sıkılıp normal akvaryuma geçme ihtimaline karşı sump sistemi kurmak istiyorum. Sump sistemini kurup çalıştırmadan dış filtreyle de kullanabilirim.
3- Bu boyutlarda bitkili bir akvaryum kurabilirsem aydınlatma ve sirkülasyondan kaynaklı elektrik faturamda ne kadarlık bir değişim olacağını öngörüyorsunuz? İlk yatırım maliyetini tölere edebilirim ama elektrik faturası sürekli bir gider olacağı için sıkıcı olabilir.
Bu konuşarla ilgili düşünce fikir ve yardımlarınızı bekliyorum. Bu soruların cevabını bulduktan sonra duruma göre manevra çekip nasıl bir akvaryum kuracağıma karar vereceğim. Sonrasında yardım isteyeceğim birçok konu olacaktır mutlaka. İşin nihayetinde güzel bir akvaryum paylaşımı yapmayı diliyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.