ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
wertex
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
4
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
26 Temmuz 2015 10:07
Son Ziyaret:
21 Eylül 2020 12:31
Toplam Mesaj:
15 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Gökhan
Doğum Tarihi:
01 Ocak 1980
Yaş:
44
İl:
Izmir
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Gökhan __________________ 50lt bitkili : 1 lepistes - 1 labeo frenatus - 1 cüce gurami

SON 10 MESAJI

Cüce Gurami
Bendeki cüce gurami de 3-4 gündür dibe değiyor ve hafif yan yatık vaziyette hareketsiz duruyor. Baş tarafına doğru rengi koyulaşt. Sanki siyahlaştı gibi. Diğer balıklarda bir problem gözlemlemedim.
Bacopa Monnieri Soluyor
Merhaba, GG üzerinden sağlam bir bitki satıcısından Bacopa monnieri aldım bir saksı. Gövdeleri tek tek ayırıp aralıklı olarak diktim. Tabanda 1cmden küçük çaplı lav kırığı, sineklik, üstünde siyah hagen (2-3 cm) var. Yarı yarıya su değişimini yaptığım gün diktim bitkileri. Sinekliğin altına geçirmeden hagenlerin arasına soktum köklerini. 5 gün oldu. İlk günden beri yapraklarda çürüme ve dökülme var. Hatta iki tanesi gövdelerinin ortasından koptu. Tekrar diktim. Tek bir bitkide en üstteki yapraklar sanki yeni ve diriyken dibe doğru yapraklar cansız ve aşağı sarkık, koyu yeşil çürüme eğiliminde. Düm akşam Sera Florena takviyesi yaptım. Yine devam ediyor durum. Acil tavsiyeye ihtiyacım var.

[url=http://hizliresim.com/B47o4G][img]http://i.hizliresim.com/B47o4G.jpg[/img][/url]
[url=http://hizliresim.com/o94n9q][img]http://i.hizliresim.com/o94n9q.jpg[/img][/url]
[url=http://hizliresim.com/V6W26R][img]http://i.hizliresim.com/V6W26R.jpg[/img][/url]
Bitki Seçimi
Merhaba,
Akvaryum zemininde 5-10 mm çap ölçülerinde lav taşlarını tek sıra oluşturacak şekilde serdim. Yaklaşık 1 cm yüksekliği var. Bunun üzerine sineklik teli serip 1,5 cm kalınlık oluşturacak şekilde siyah kuvars (hegen) koydum. Zeminde herhangi bir bitkim yok. Tankta sadece taşa tutturduğum anubiaslarım var. Zemine bacopa monieri veya Rotala red koymak istiyorum. Bu zeminde tutar mı? Ne yapmak lazım.
Lepistesleri Dipte Ölü Buldum
Peki, ölen balıkların dipte yatar vaziyette olmalarından ölüm nedeni hakkında bir çıkarım yapabilir miyiz? Veya soruyu şöyle sorayım. Stresle ölen bir balık dibe batar mı?

İşyerinde olduğum için balıkların resimlerini koyamıyorum ama balıkların boyutlarını kıyaslamak için temsili büyüklüklerini kutu şeklinde çizdim.
[url=http://hizliresim.com/qRmjJQ][IMG]http://i.hizliresim.com/qRmjJQ.png[/IMG][/url]

Evet, biraz komik oldu ama lepistesler ile gurami arasında ciddi bir oran farkı var. Lepistesler genç oldukları için henüz tam boylarına gelmemişlerdi. Kırmızılar ölenler. Gurami bunları gözüne kestirmiş sanırım. [:((][EDIT]wertex,2015-10-07 09:26:35[/EDIT]
Lepistesleri Dipte Ölü Buldum
Merhaba arkadaşlar.

3 dişi lepistesimden 2 tanesini geçen gün dipte ölü olarak buldum. yan yatmış vaziyetteydiler. Şimdiye kadar bir çok nedenle lepistes ölümü biliyorum ama yanlış hatırlamıyorsam hepsinde balık su üzerinde yüzer vaziyette kalıyordu. Bu balıklar sanki dibe bırakılmış taş gibi yan yatmış şekilde dipteydiler.

Yaklaşık 2 hafta önce cüce gurami aldım. O geldiğinden beri sanki saklanmak istiyorlar gibi bir halleri vardı. Sabah bu balıkları hep köşe bucak saklanmış halde buluyordum. Dün akşam tek kalanını, akvaryumun köşesinde yer alan iç motorun arkasına saklanmış buldum. Motorla cam arasındaki boşluktan hava hortumu da geçtiği için neredeyse milimetrelik boşluklar var. Balık oradan su yüzeyine kadar dik çıkmış ama aşağı inemeden hapsolmuş. Motoru yerinden oynatıp da kurtardım. Önceden burada hava hortumu yokken labio frenatus sürekli buraya girip dikine yüzerdi. Bir gün onu da orada dik şekilde ölü bulmuştum. Sonra hava hortumunu oradan geçirip balıklar girmesin diye düşündüm ama ergen lepistesim girebilecek durumda.

Şu an tankta 1 cüce gurami, 1 labio frenatus ve 1 ergen lepistes kaldı. Haftalık olarak yarı suyu dip süpürgesi ile boşaltıp, bekletilmiş su ekliyorum. 2 tane anubias var. Gayet sağlıklı, yaprak açıyorlar.
Karbonat-Sitrik asit CO2 sistem yapımı 9 tl. maliy
Başlıktaki tüm yazılanları okudum. Sanırım sistemden elde edilen co2 direkt olarak hortumla suya verilmek yerine bir basınç dengeleme tankına alınıp o tankın başka bir ucundan akvaryuma verilirse basınç dengesizlikleri azalacaktır diye düşünüyorum. Bu fikir aklıma şuradan geldi; fabrikalarda hava kompresörlerinin ürettiği basınçlı hava direkt olarak hatta verilmez. Önce bir denge tankına girer. O tanktan sabit bir basınçla hatta verilir. Öteki türlü, havada ciddi dalgalanmalar ve dengesizlikler oluşur. Makine veya kimya mühendisi arkadaşlar varsa belki daha teknik dille anlatacaklardır. Bunun için nasıl bir kurgu yapılması gerektiğini bilmiyorum.
Balığın Türü Nedir
Can Bey teşekkür ederim. Google dan kontrol ettim. Haklısınız. [:iyi:]
Balığın Türü Nedir
[IMG]http://i.hizliresim.com/Xor1nk.jpg[/IMG]

Bugün akvaryumcuda eşim çok beğendi. 10 liraya 1 tane aldım. Resimde alttaki büyük balık. Adını söyledi ama unuttum. Cinsi nedir. Lepistes ve labeo ile uyumlu mudur.[EDIT]wertex,2015-09-12 23:02:04[/EDIT]
lav taşı
Selam arkadaşlar,
Ben siyah hagen kum olarak bahsedilen kumdan (ort çapı 2mm civarında) 2kg aldım. Yanında da (ort çapı 1cm civarında) 1kg lav taşı aldım. Tankta şimdilik anubias var ama ileride zemine bitki düşünüyorum.

1) Lav taşlarının boyutu normal mi? Daha da ufaltılmasına gerek var mı?
2) Alta lav taşını koyduktan sonra siyah kumu sermeden önce araya sineklik teli koymaya gerek var mı?
is yeri mola saatleri hakkinda
Merhaba,

Molalarla ilgili açıklama zaten yukarıda yapılmış. konuya ilave olarak faydası olması hasebiyle aşağıdaki ilaveleri yapmak isterim.

[URL=http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.5447&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=]Şu adreste[/URL] görebileceğiniz üzere, 4857 sayılı iş kanununa bağlı olarak çalışma süreleri yönetmeliği var.

Biraz özetleyerek bazı bilgiler vereyim:
+ [K]Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.[/K]
( Bunu bazı firmalar günde 7,5 saat x 6 gün olarak, bazı firmalar günde 9 saat x 5 gün olarak uygulayabiliyor. Biz 9 saat x 5 gün yapıyoruz ve Cumartesi günlerini tatil olarak uyguluyoruz. Siz 10:00-22:00 arası 12 brüt saat çalışıyorsunuz. Burada yemek molası falan düşülünce 11 saat çalışıyor gözükmeniz lazım.)

+ [K]Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.[/K] (Siz tam sınırdasınız)

+ [K]Yapılan işlerin niteliğine göre, işin başlama ve bitiş saatleri işçiler için farklı şekilde düzenlenebilir.[/K] (vardiya düzeni)

Diğer maddeler, her iş yerinde görülmeyen denkleştirme, kısmi süreli çalışma, telafi çalışması gibi konular. Yönetmeliği okuduğunuzda anlaşılıyor zaten.

Aynı zamanda yine 4857 sayılı iş kanununa bağlı olan [URL=http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.6249&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=]fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yönetmeliği[/URL] var. Bizim bildiğimiz haliyle mesailer hakkındaki yönetmelik.

Bu yönetmeliğe göre,
+ Fazla çalışma (mesai) : Haftalık 45 saati aşan çalışma demektir. Ve haftalık 45 saati aşan her saat için normal ücretin 1,5 katı ücret uygulanır. Bayram-resmi tatil gibi hallerde 2 katı uygulanır.

+ Fazla çalışmaların toplamı yıllık 270 saati geçemez. Yani 1 yıl içerisinde en fazla 270 saat mesai yapabilirsiniz. Bu da ortalama olarak ayda 22,5 saat yapar.

Her iki yönetmeliği ve mümkünse 4857 sayılı iş kanununa bağlı diğer yönetmelikleri okumanızı tavsiye ederim. Çünkü bunların her biri yürürlüktedir. Firmalarda, muhasebe-insan kaynakları birimleri bunları sular seller gibi ezberler ve işyerinin menfaatlerini korumak için her kuruşu, her dakikayı hesaplarlar. Ama işçilerin neredeyse tamamına yakını bunlardan ve dolayısıyla haklarından bihaber şekilde çalışmaya devam ederler.
[EDIT]wertex,2015-08-21 15:37:43[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.