70cm Akvaryum İçin Taç Kapak Yaptırmak İstiyorum
70x35x35 ölçülerindeki akvaryumum için bir taç kapak yaptırmayı düşünüyorum. Amacım hem o su seviyesindeki kireç çizgisini gizlemek hem de armatürün ışığının dışarı sızıp göz yormasını engellemek. Ama bu konuda daha önce bir tecrübem olmadığı için hata yapmak istemiyorum, fikirlerinize ihtiyacım var.
Şöyle bir düşüncem var: Malzeme olarak suya dayanıklı ve hafif olduğu için siyah dekota kullanayım diyorum. Camdan aşağıya doğru bir 4 cm kadar sarksın, su hizasını kapatsın istiyorum.
Ancak arkada Sobo SF-550F askı filtrem var, onun boruları için kapağın arkasında nasıl bir boşluk bırakmalıyım ya da orayı nasıl ayarlamalıyım tam kestiremiyorum. Bir de kapak kapalı olunca içerideki buhar armatüre zarar verir mi, havalandırma için ne yapmalı hiç bilmiyorum. Üstten küçük bir kapak açıp yemlemeyi oradan yaparım diyorum ama su ekleme veya temizlik işlerinde bu kapak düzeni beni zorlar mı emin değilim.
Yaptıracağım reklamcıya derdimi nasıl anlatabilirim [:?]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199722/120420262025161.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199722/120420262025191.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199722/120420262025211.jpg[/IMG][EDIT]mustafakrml,2026-04-12 20:25:51[/EDIT]
Kapağın üstü direk akvaryuma oturmasın diye köşelere içten 45 derecelik parçalar yaparak taç kapağı akvaryumun köşelerine oturturum. Bu sayede taç kapağın üstü akvaryumdan 10 15cm yüksekte bile konumlandırılabilir. Filtre borularına ve aydınlatma ayaklarına temas etmeyecek bir yükseklik seçmek yeterli olur.
Bu sayede dış filtre için üstten açıklık vermek gerekmez. Kapağın duvara bakan kısmında filtre için açıklık bırakmak gerekecek. Hatta malzemeyi azaltmak adına arka kısımda her iki taraftan 5 10cm kapatıp kalanı boş bırakılabilir. Duvara bakan kısımda açıklık bıraktığımız için nemin uzaklaşması için boşlukta bırakmış sayılırız.
Size yeterli gelmezse üst yüzeye havyayla delikler açabilirsiniz. [:D]
Filtre temizliği için taç kapağı komple kaldırmamak adına yemleme kapağı gibi üstten filtre kapağı yaparak filtre yerinden rahatça alınabilir. Tabii bu kapak arkadan yukarıya doğru kalkacak şekilde yapılmalı.
Yemleme kapağını su değiştirme yönteminize göre yaptırmak iyi olur. Taç kapak toplam yüksekliği artıracağı için temiz suyu kova/şişeden direk döküyorsanız ortalık daha fazla karışır. Farklı yöntemler vardır aklıma gelenleri yazayım. Temiz suyu maşrapayla dökme, vantuzla sabitlenebilir yavruluk veya benzeri bir parçaya suyu dökerek suyun dikey hareketini yataya çevirmek gibi. Temiz su motorla basılıyorsa düşünmeye bile gerek yok.
[EDIT]Hidro Dinamik,2026-04-13 01:07:56[/EDIT]
Discus
https://www.akvaryum.com/symphsodon_aequifasciatus_discus_tatlisur_4_323.asp
Bu rehberdende göreceğiniz üzere diskuslar için litre geresiniminin 400lt olduğunu görüyorsunuz. Ayrıca bu balıklar çok hassas oluyorlar. Litreniz sumple birlikte baya baya küçülmüş yani aslında discusa uygun bir akvaryum maalesef olmaz. Akvaryumu büyütürseniz olabilir belki.
Masaüstü Bilgisayar Sıvı Soğutucudan Akvaryum
Dış filtre tasarımında ise daha derli toplu ve kompakt bir yapı hedefliyorum. Bu nedenle küçük de olsa bilgisayar kasası mantığında çalışan bir fan sistemi kullanmak neredeyse zorunlu görünüyor. Amacım; dağınık ve karmaşık bir kurulum yerine, tek parça halinde, gerektiğinde kolayca sökülüp takılabilen pratik ve modüler bir sistem oluşturmak.
Akvaryuma Fazla Balık Mı Koydum Acaba
Yaklaşık 2 sene önce 123 lt bir akvaryum kurmuştum içinede 4 japon 2 tane vatoz koymuştum. Bugün dayanamadım 2 tane daha oranda ekledim( çok güzellerdi). Şimdi akvaryumda 4 adet Oranda 1 adet düz japon 1 adette balon yanak japon ile 2 vatoz oldu. Acaba hatamı ettim, okuduğum kadarıyla 30-40 lt suya 1 adet japon koyulması tavsiye ediliyor. Bu şekilde ileri vadede sorun yaşarmıyım deneyimli arkadaşlar tavsiye verebilirse çok memnun olurum.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/277464/120420261733441.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/277464/120420261733481.jpg[/IMG]
Yaklaşık 2 sene önce 123 lt bir akvaryum kurmuştum içinede 4 japon 2 tane vatoz koymuştum. Bugün dayanamadım 2 tane daha oranda ekledim( çok güzellerdi). Şimdi akvaryumda 4 adet Oranda 1 adet düz japon 1 adette balon yanak japon ile 2 vatoz oldu. Acaba hatamı ettim, okuduğum kadarıyla 30-40 lt suya 1 adet japon koyulması tavsiye ediliyor. Bu şekilde ileri vadede sorun yaşarmıyım deneyimli arkadaşlar tavsiye verebilirse çok memnun olurum.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/277464/120420261733441.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/277464/120420261733481.jpg[/IMG][/QUOTE]
Toplam 6 adet balık olmuş. Normalde balık balına japonlar için 30lt ortalama su düşmesi gerek. Bu orandalarda dahada fazlaya çıkabiliyor. Hepsine 30lt desek 6x30=180litre ermeliydi. Sizde 120lt var yani aslında tam sınırdaki olan balık sayısını 2 fazla arttırmışsınız. Bir tane tolere edilebilirdi ama 2 tane için litre iyice daralıyor. En sağlıklı yöntemde bana kalırsa o iki balığı çıkartın. Yada en az birini.
30x30x30 Akvaryuma Hangi Led Alınmalı?
Safkan Velifera
Güncel foto:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/200320232241381.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/200320232241341.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/250120231517401.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/270720221709561.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/270720221709581.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/270720221709591.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/270720221710001.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/270720221710021.jpg[/IMG]
[B]Tank Bilgileri: [/B]
300 litre civarı su alıyor, iki günde bir %20 civarı su değişimi, Eheim Ecco Pro 200 Dış filtre (150 litre tank için) ve Eheim PickUp 2010 iç filtre (100 litre tank için) ve bitkiler ile filtrasyon şu an için kontrol altında. Aslında bu filtreler yetersiz gibi görünüyor ancak Seachem Ammonia Alert ve test kitleri ile sürekli kontrol ediyorum, sürekli su değişimi yapıyorum. Ekim ayında sağlam bir filtre alacağım. Bitkiler de yardımcı oluyor, su mercimeklerini sürekli azaltıyorum, hızla çoğalıp suyu temizliyorlar.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/270720221713321.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/270720221713341.jpg[/IMG]
Tankta kılıçkuyruk ve lepistesler de olduğu için kontrolsüz üremeyi durdurmak için iki adet Melek var, doğurtmak istediğim dişileri 60 litrelik doğum tankına ayıracağım.
Ana tankta önceden bulunan kırma veliferaları da mağdur etmedim, onlar için ayrı bir tank kurdum, orada hayatlarını sürdürüyor, safkanlar elime geçtiğinde kırmalar için hemen gidip 100 litrelik bir akvaryum aldım, ana tanktaki iç filtre süngerinin yarısını ve yavru tankındanki pipo filtrelerden birini onların tankına koydum, yeni tankta eski sularında hayatlarına devam ediyorlar.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/270720221723341.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/270720221723361.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/270720221723381.jpg[/IMG]
[B]Kullandığım yemler: [/B]
- Tropical Soft Line Herbivore
- Tropical Soft Line Carnivore
- Tropical Spirulina Super Forte Flakes
- Tropical 3 Algae Flakes
- Tropical Vitality Color
- Tropical ProDefence
- Tropical Gel Formula Herbivore
- Tropical Gel Formula Carnivore
- Omega One Veggie Kelp Flakes
- Omega One Freshwater Flakes
- Bezelye, kabak, ıspanak, havuç gibi sebzeler
- Canlı Artemia, Su Piresi (yetişkinler için Artemia büyütmeye başladım, ilk defa deniyorum, birinci haftadalar)
Bu balıkları bir daha bulmak çok zor olduğu için bu işi çok ciddiye alıyorum ve büyütmek için elimden gelenden fazlasını yapıyorum, bu noktada hayat arkadaşım bu takıntımı bildiği için sonunda bu balıklar edinmemin ne demek olduğunu biliyordu, her türlü desteği sağladı. Hayvan Hastanesinde teknikerlik yaptığı için bir sorun olduğunda her türlü desteği her zaman sağladı.
[B]Velifera Bakımı Hakkında Bazı Üreticiler ve Bilimsel Makalelerden Yıllar İçinde Derlediğim Notlar:[/B]
- Tank boyu= 29 galon (110 litre) ya da üstü olmalı.
- pH=7.6 - 8.4
- Sertlik=kısmen sert+
- Besleme= %80 bitkisel, %20 protein
- Erkekler esaret altında 4-5 inch (11--13 cm) boyuna ulaşıyor.
- Erkeklerin üst yüzgeci 14-18 ay arasında tamamen gelişiyor.
- Besleme sıklığı= günde 2-5x+
- Gebelik süresi= 30-40 gün
- en verimli ısı 25-26 derece (daha serin su daha çok oksijen tutabilir)
- Bu balık bir “otlayıcıdır”, doğada neredeyse her zaman yemek yer. Bitkisel ağırlıklı beslenmeyi tercih etmelerine rağmen kısa bir sindirim sistemine sahiplerdir. Normalde vejetaryen diyetle beslenen hayvanlar daha uzun bir sindirim sistemine sahiptir, çünkü bitkisel besinleri sindirmek daha zordur ve daha uzun sürer. Kısa sindirim organı ile aldıkları besini etkisiz bir şekilde sindirirler, baktığımız çoğu balıktan daha çok atık bırakırlar. Bu nedenle ufak miktarlarda gün boyunca beslenmelidir. Burada (Select Aquatics üretimhanesinde) günde 5-6 kere beslenirler.
- Nitrat’a toleransları kısmen düşüktür, ve su kalitesi değişken olduğunda veya bozulduğunda sağlıkları düşüşe geçer.
- Haftada en az iki kere en az %30 su değişimi yapılmalıdır, su değişim sıklığı ve miktarı canlı yüküne bağlı olmalıdır.
- Erken ergenliğe giren erkekler ayrılmalıdır.
- Burada (Select Aquatics üretimhanesinde) otomatik su değiştirme sistemi her gün %15 su değiştirir. Onları haftalık %50-75 su değişimi ile besleyebilirsiniz. Nitrat toleransları yoktur.
- Yavrular günde bir kere artemia ve 3-4 kere kuvvetlendirilmiş (fortified?) bitkisel pul yem ile beslenir.
- Gün boyunca bitkisel yem ile beslenmeleri gerekir, ancak günde bir besleme yüksek proteinli hayvansal içerikli bir yem olmalıdır. Burada (Select Aquatics üretimhanesinde) etçil pul yem veya dondurulmuş kan kurdu, beyaz kurt veya doğranmış toprak solucanı veriyoruz. Donmuş artemia da onlar için çok iyidir.
- Epey büyüyene kadar cinsiyetleri belli olmaz ( 2-3 inch-5-7.5 cm), ve yavrulara kötü bakmak gelişemeyen yavruların daha da geç cinsiyetlerin belli olmasına neden olur.
- Yavruları büyütmek düşündüğünüz gibi ilerlemez. Gelişim epey yavaştır ve 5-6 hafta sonunda bir kılıçkuyruk veya platy yavrusu kadar olurlar. Bu noktada, sık yemleme ve sık su değişimi ile gelişimleri kalkışa geçer.
- Bu yavruları beslerken, eğer mümkünse, gün boyunca küçük miktarlarda beslenmeleri gerekir. Burada günde bir kere artemia ile ve defalarca spirulina içerikli pul yem ile besleniyorlar.
- 3.5-5 cm kadar olana kadar hangisinin erkek, hangisinin dişi olacağının belirtileri çok azdır. Geç ergenliğe giren erkeklerin bazıları (daha büyük olacakları için damızlık olarak bu balıkların kullanılması gerekiyor) daha da büyüyene kadar ikincil cinsiyet özelliklerini göstermeyebilir.
- Burada kaldıkları su şartlarında yavruların (sıcaklık ve pH) erkek-dişi çıkma oranı 4 dişiye 1 erkektir.
- Sonuçta, erkeğin tam boya ulaşması 8-12 ay kadar sürer, 5-6 ayda cinsiyetleri belli olur.
- İkincil cinsiyet karakteristikleri gelimeye başlayınca erkekler hızla gelişir, yelken yüzgeci günlük olarak büyür. Bu noktada erkek dişi ayrılmalıdır, böylece en büyük olan yavru damızlık olmalıdır.
- 2-4 aylık bir grup ¾ inch-1 inch (2-2.5 cm) kadardır.[EDIT]MertSoyumert,2023-03-20 22:43:10[/EDIT]
Tanka iki adet bitki ışığı ve yeniden bitkiler ekledim, gübre girişi sağlıyorum. Bitkiyle daha güzel oluyor.
Alfa erkeğin videosu:
[VID]https://youtube.com/watch?v=8D7Gc5W86TA?si=Y4-d-HwWM0S4U7pi[/VID]
Gelişkin erkek boy gelişimini tamamlamak üzere. Yelken gelişimi devam ediyor. Şimdiye kadarki en baskın ve en büyük erkek veliferam oldu.
Alttan gelen yedek alfanın videosu:
[VID]https://youtube.com/watch?v=dVJ4kZHKcTo?si=9KmsDlgQ8JO6Oprs[/VID]
Alttan gelen bu ve bunun gibi bir erkek daha var, onlar da büyük erkekle benzer boyda ya da daha iyi olacak. Videodaki balığın yelkeni en büyük erkekten daha iyi gelişiyor şu an.
Gonopodu oluşan erkek:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/120420262207311.jpg[/IMG]
Daha da iyisi 8 cm'yi geçkin gonopod oluşumu tamamlanmamış bir erkek var. Bu balık tam bir bull male (Türkçe'si varsa bilmiyorum). Eğer rengi ve yelkeni iyi olursa çok farklı bir boyu olacak.
Yavru:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/120420262210411.jpg[/IMG]
Yavru tankı açtım, burada eşim ben yokken yavrulara HUFA yüklü dondurulmuş artemia başta olmak üzere güzel yemlerle besliyor. Bu fotoğraftaki yavru 2 aylık olmadan 3.5 cmyi aştı. Normalde bendeki velifera kanı bu ayda daha ufak olur ancak yavru tankında gelişim çok daha iyi oluyor.
Geçen seneki çöküşten sonra işler hızla iyiye gitti. Bunu düzenli bakım, çok sık yemleme ve uygun su değerlerine borçluyum. Ana tanktaki balıklar yine kalabalık ortamda büyüdü. Bu batın yaşlanınca sıfırdan koloni kurarken sayıyı az tutacağım. Bu düzende devam ederse muhtemelen şimdiye kadarki en iyi veliferama sahip olacağım.
[EDIT]MertSoyumert,2026-04-12 22:37:40[/EDIT]
Şelale Filtre Ses Sorunu
Yeni Kurduğum Karides Akvaryumu Nasıl?
Bitki olarak Subulata, Cryptocoryne wendtii 'Green' ve bir tür Anubias var. Anubias'ı rizomundan misina ile vantuza bağlayıp zemine sabitledim, yani toprağa gömmedim. Hatta köklerinden ufak ufak filizler vermeye başladı bile. Wendtii’ler ise ilk başta biraz yaprak döktü ama şimdi eskisine göre çok daha gür ve yeşil çıktılar.
Aydınlatma için kapağın solunda iki, sağında bir adet modül LED kullanıyorum. Sobo pipo filtre ve beklediğimden çok daha sessiz çıkan Jingye hava motoru ile devirdaimi sağlıyorum. İçeride şu an renkleri gayet yerinde olan 3 anaç kiraz karidesim var, bol bol kabuk atıyorlar. Koloniyi sağlama almak için yanlarına 8-10 tane de genç karides ekledim. Suya kızılağaç kozalağı atıyorum ve kontrollü şekilde Creaqua Low Tech Grow gübrelemeye başladım.
Sizce kurulum genel olarak nasıl olmuş, eksik gördüğünüz veya eklememi istediğiniz bir şey var mı? Bir de zemin için tele sarılı hangi moss türünü almamı önerirsiniz?
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240101/100420261107531.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240101/100420261107551.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240101/100420261107581.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240101/100420261108021.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240101/100420261108081.jpg[/IMG]
Eklemeyi unutmuşum adi salyangozlar için helena ekledim 2 tane. Eski akvaryumumdan moss içinde gelmişlerdi.[EDIT]NightWist,2026-04-10 11:14:50[/EDIT]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/70376/120420262147541.jpg[/IMG]
Yeni Kurulum 40x35x35 Low Tech
Canlı Türleri: Yok
Bitki Türleri: Elodea, Gül, Echinodorus(sanırım)
Tankın Yaşı: 4 Gün
Filtrasyon ve Işıklandırma: Sunsun 602B Dış filtre ve Armatürk 1040L armatür
Tasarım ve Dekorasyon: Hagen siyah kum, Doğadan topladığım biraz kaya ve black flame wood kökler
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217388/020420261941201.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217388/020420261958041.jpg[/IMG]
Herkese merhaba,
Çok uzun yıllar çok çeşitli akvaryumlar kurdum ancak birkaç yıl önce camcıya akvaryum yaptırma hatasına düşüp akvaryum da istediğim gibi olmayınca o sinirle bozup ara vermiştim. Uzun zamandır aklımda tekrar dönüş vardı. Sonunda yeni bir tank yaptırıp geri döndüm :)
Dinlenmiş çeşme suyu ile ilk kurulum ardından 2. Gün bakteri kültürünü ekledim şuan 4. Gün. Haftaya canlıları eklemeyi planlıyorum. Aklımda 5-6 ember tetra, birkaç karides ve nerite var. Tasarım, canlı ve bitki konusunda önerilerinizi bekliyorum.
Bitkilerin daha yoğun olduğu bir tasarım var aklımda ancak bitkilerin büyümesi ve çoğalması planıyla şuan daha az bir yoğunluk var.[EDIT]EnviEn,2026-04-02 19:58:56[/EDIT]
SON MESAJLAR
- Karides Akvaryumuna Armatür Tavsiyeleriniz Neler ? Rime, 02:28
Aydınlatma - Çöpcü Yumurta Toplamış Mı? Amatör balıkçı, 00:48
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 70cm Akvaryum İçin Taç Kapak Yaptırmak İstiyorum Hidro Dinamik, 00:39
Akvaryum ve Kapak Yapımı - Discus koraykbl, 00:23
Discus - Masaüstü Bilgisayar Sıvı Soğutucudan Akvaryum koray ulusoy, 00:19
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - Akvaryuma Fazla Balık Mı Koydum Acaba koraykbl, 23:50
Yeni Üye Forumu - 30x30x30 Akvaryuma Hangi Led Alınmalı? alp3r, 22:32
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Safkan Velifera MertSoyumert, 22:17
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - Şelale Filtre Ses Sorunu pianoƒish, 21:52
Yeni Üye Forumu - Yeni Kurduğum Karides Akvaryumu Nasıl? pianoƒish, 21:48
Omurgasızlar - Yeni Kurulum 40x35x35 Low Tech merutay, 21:41
Akvaryum Tanıtımı - Damla Sayacım Normalmi? sinanbyr, 21:21
Işık CO2 ve Ekipmanlar - 35x30x16 Akvaryum İçin Kurulum Önerisi akvaristsaglam, 20:36
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 50*20*30 30 Litrelik Bitkili Akvaryum İçin Öneri akvaristsaglam, 19:31
Yeni Üye Forumu - İtalyadan Akvaryum Malzemesi Alınırmı merutay, 19:30
Filtreleme Seçenekleri - Akvaryum Köşesinde Çatlak Cyber_Scout, 19:02
Yeni Üye Forumu - Fotosentez İçin Işık Önerisi. Cyber_Scout, 18:38
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Koi Havuzu FatihSan, 17:39
Sazansıgiller - 30cm Küp Nano Neocaridina Kurulumu Suprabranchial, 16:54
Akvaryum Tanıtımı - Kardinal Tetra Ani Ölüm kaantzll, 16:35
Hastalıklar ve İlaçlar - Hangi Balığı Beslemeliyim? Bsr99, 15:07
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Dişi Mi Erkek Mi faruk_kartal, 14:58
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Neocaridina Karideslerim Ve Elma Salyangozu tahatargaryen, 14:32
Yeni Üye Forumu - Bitkili Akvaryum Kurulumu: Aqua Lumex Plus + Maya feb3131, 13:09
Bitki Türleri ve Bakımı - Copepoda (Cyclops, Calanus) mrbaracuda28, 12:53
Malzemeler ve Yemler Forumu - Mogurnda Cingulata Besleyen Var Mı? Erenguven, 12:37
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Oscar İçin Temizlikçi Arıyorum. Cyber_Scout, 12:13
Yeni Üye Forumu - Balık Vitamini Cyber_Scout, 11:40
Sazansıgiller - Biyolojik Yük Nasıl? Cyber_Scout, 11:17
Yeni Üye Forumu - İstanbulda Apistogramma Koloni Satan Güzel Yerler. Umutoty, 11:08
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 30 Cm Nano Küp Neocaridina Kurulumu Suprabranchial, 09:58
Omurgasızlar - Tetra Ve Kılıçkuyruk Mert2626, 08:36
Yeni Üye Forumu - Kardinal Tetra Cyber_Scout, 04:26
Hastalıklar ve İlaçlar - Dip Çekimi Sırasında Su Azalması. Jotunheim, 01:03
Yeni Üye Forumu - Ram İle Apisto Aynı Tankta Mutlu Olurmu Umutoty, 23:39
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Keyifler Yerinde Selim1963, 23:32
Labirentliler Tanıtımı - Fundulopanchax Gardneri Cyber_Scout, 23:16
Diğer Tatlı Su Canlıları Tanıtımı - Deep Sea yigidoumit, 23:14
Akvaryum Tanıtımı - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin Cyber_Scout, 23:08
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Ramirezi Hakkında Bgi Alışverişi Erenguven, 23:04
Yeni Üye Forumu - Betta Akvaryumu Lebrama, 23:02
Akvaryum Tanıtımı - Tetraların Türü Nedir? MCY4, 22:43
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 30x20x20 akvaristsaglam, 22:28
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryum 3'ü 1 Arada MCY4, 20:51
Akvaryum Tanıtımı - Bakteri Kültürü ugurbaran, 20:35
Yeni Üye Forumu - 2026 Yılında Akvaryum Üzerine Bir Petshop Açmak İs ugurbaran, 20:32
Yeni Üye Forumu - 40x40x40 Akvaryum Pleksi Kapak Yaptırdım Bsr99, 20:32
Akvaryum ve Kapak Yapımı - 30 Litre Rasbora Ve Karides akvaristsaglam, 19:56
Akvaryum Tanıtımı - Ramirezi'de Cinsiyet Ayrımı(fotolu) atakan1, 19:05
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Çok Uzun Süre Kullanılmayan Isıtıcı Bozulur Mu? enginhayta, 18:35
Malzemeler ve Yemler Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Ada Solar (green) Aporetti 03:01
- Chihiros 4’lü Dozaj Pompası Ve Creaqua Regülatör Aporetti 03:01
- Pacu Pirana Balığı Rüzgar eser 02:24
- Acil Satılık Komple Set Akvaryum CemDehaCeylan 01:43
- Kubotai Rasbora platinium 01:17
- Erkek Brikardi(fiat Düştü) Haci dağ 00:42
- Eş Kakudu Haci dağ 00:42
- Agassizi Blue Flame Ve Borelli Opal yamansengonca 00:15
- Sobo Da08 Yemleme Makinesi, Pipo Filtre, Kepçe yamansengonca 00:15
- Taze Budanmış Rotala Florida burayadali 23:35
- Venüstüs - Sarı Prenses - Beyaz Prenses - Firefish Malawi market 23:34
- Nadir Tür Albino Auratus Malawi market 23:34
- Hemichromis Exsul Turkana... Son 20 onuribrahim 23:28
- Ankara İçi Gambusya Arıyorum Nadirmbuna 22:44
- 2 Erkek 1 Dişi L144 Blue Eye Lonfing kacıran06 21:52
- Açık Balık Yemi En İyi Paketleme Tecrübeli Satıcı EvcilAl 21:41
- Çeşitli Canlılar Ve Su Piresi Zaid 21:14
- Özel Moss Türleri. smithiseek 21:03
- Black Molly Balıkları. smithiseek 21:03
- Apistogramma - İvancara Bimaculata Şahinöztürk 20:54
- Mobilyalı Akvaryum Ercankurt 20:15
- Dev Saz // Anubias Hobiçiler Kazansın Kolay Bitki ozanercan34 20:04
- Osmos Ve Muhtelif Malzemeler Formicasmind 20:02
- Fluval Ve Jbl Sıfır Kapalı Kutu Son 1 Er Adet propecia 20:01
- 1 Metre Set Akvaryum Veya Tek Tek propecia 20:01
- Anubias. Tek Fiyat 400₺ (nana 200₺) propecia 20:01
- Kalın Bant Duboisi Maswa Yavru &ramshorn Salyangoz yns325 19:49
- L144 Tülden Olma Düz Kuyruk Çiftler yns325 19:49
- Low Tech Ve High Tech Bazı Bitkiler hll_aquascaping 19:49
- Co2 Tüp ,akvaryum Malzemeleri Vs Güncel hll_aquascaping 19:49
- Blood Mary Karides(kargo Mevcut) hll_aquascaping 19:49
- Flame Wood Kökler hll_aquascaping 19:49
- Güncellenmiş Bol Çeşitli Akvaryum Malzemeleri Samoo 19:08
- Apistogramma Cacatuoides Samoo 19:08
- 30*30*30h Akvaryum Samoo 19:08
- Çok Özel Balık, Bitki, Yumurta.. Cyber_Scout 18:52
- Betta Albimarginata, Rubra Cyber_Scout 18:52
- L15 Pleco, 1 Erkek 2 Dişi voltran 17:29
- Java Moss voltran 17:29
- Akvaryum veyselsimsek 17:14
- Tetra Ex 1200-- Haqos Expro 500--sebo Hava Motoru mutama 15:49
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 15:37
- Karides ,vatoz, Bitki Çeşitleri, Gübre reano 15:37
- Oase Scaperline Soil 9lt Brown Aktif Toprak Thunderbird 15:30
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 15:30
- Bitki Çeşitleri emreemin 15:30
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 15:30
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 15:30
- Bolbitis Heudelotii, Trident Fern metsi 15:18
- Akvaryum 30*30 metsi 15:18
KULLANICILAR
- 113 Online Kullanıcı, 61 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.
60x40x40 Walstad
Ölçüler: 60x40x40
Canlı Türleri: Nerite salyangozu 4 adet
Bitki Türleri: Ludwigia repens ‘Rubin’
Limnophila sessiliflora
Hygrophila polysperma ‘Ceylon’
Rotala rotundifolia ‘Blood Red’
Rotala ‘Orange Juice’
Bacopa monnieri
Hygrophila difformis (Yeşil Çınar)
Hygrophila difformis ‘Red’ (Bakır)
Hygrophila corymbosa ‘Limon’
Cryptocoryne wendtii
Marsilea hirsuta
Phyllanthus fluitans
Salvinia natans
Tankın Yaşı: 3 gün
Filtrasyon: Yok
Işıklandırma: Aqualed metaplant
Tasarım: Walstad
Dekorasyon: Yok. Doğal akvaryum
[VID]null[/VID][VID]https://youtu.be/4KLFid5U-BA?si=_A72Xp4s-4M5OjDy[/VID]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174365/140220261240101.jpg[/IMG]
Longfin Rams
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/273565/150220262059031.jpg[/IMG]
[:nazar:]
Forumda Son Konular
SON MESAJLAR
- Karides Akvaryumuna Armatür Tavsiyeleriniz Neler ? Rime, 02:28
Aydınlatma - Çöpcü Yumurta Toplamış Mı? Amatör balıkçı, 00:48
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 70cm Akvaryum İçin Taç Kapak Yaptırmak İstiyorum Hidro Dinamik, 00:39
Akvaryum ve Kapak Yapımı - Discus koraykbl, 00:23
Discus - Masaüstü Bilgisayar Sıvı Soğutucudan Akvaryum koray ulusoy, 00:19
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - Akvaryuma Fazla Balık Mı Koydum Acaba koraykbl, 23:50
Yeni Üye Forumu - 30x30x30 Akvaryuma Hangi Led Alınmalı? alp3r, 22:32
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Safkan Velifera MertSoyumert, 22:17
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - Şelale Filtre Ses Sorunu pianoƒish, 21:52
Yeni Üye Forumu - Yeni Kurduğum Karides Akvaryumu Nasıl? pianoƒish, 21:48
Omurgasızlar - Yeni Kurulum 40x35x35 Low Tech merutay, 21:41
Akvaryum Tanıtımı - Damla Sayacım Normalmi? sinanbyr, 21:21
Işık CO2 ve Ekipmanlar - 35x30x16 Akvaryum İçin Kurulum Önerisi akvaristsaglam, 20:36
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 50*20*30 30 Litrelik Bitkili Akvaryum İçin Öneri akvaristsaglam, 19:31
Yeni Üye Forumu - İtalyadan Akvaryum Malzemesi Alınırmı merutay, 19:30
Filtreleme Seçenekleri - Akvaryum Köşesinde Çatlak Cyber_Scout, 19:02
Yeni Üye Forumu - Fotosentez İçin Işık Önerisi. Cyber_Scout, 18:38
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Koi Havuzu FatihSan, 17:39
Sazansıgiller - 30cm Küp Nano Neocaridina Kurulumu Suprabranchial, 16:54
Akvaryum Tanıtımı - Kardinal Tetra Ani Ölüm kaantzll, 16:35
Hastalıklar ve İlaçlar - Hangi Balığı Beslemeliyim? Bsr99, 15:07
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Dişi Mi Erkek Mi faruk_kartal, 14:58
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Neocaridina Karideslerim Ve Elma Salyangozu tahatargaryen, 14:32
Yeni Üye Forumu - Bitkili Akvaryum Kurulumu: Aqua Lumex Plus + Maya feb3131, 13:09
Bitki Türleri ve Bakımı - Copepoda (Cyclops, Calanus) mrbaracuda28, 12:53
Malzemeler ve Yemler Forumu - Mogurnda Cingulata Besleyen Var Mı? Erenguven, 12:37
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Oscar İçin Temizlikçi Arıyorum. Cyber_Scout, 12:13
Yeni Üye Forumu - Balık Vitamini Cyber_Scout, 11:40
Sazansıgiller - Biyolojik Yük Nasıl? Cyber_Scout, 11:17
Yeni Üye Forumu - İstanbulda Apistogramma Koloni Satan Güzel Yerler. Umutoty, 11:08
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 30 Cm Nano Küp Neocaridina Kurulumu Suprabranchial, 09:58
Omurgasızlar - Tetra Ve Kılıçkuyruk Mert2626, 08:36
Yeni Üye Forumu - Kardinal Tetra Cyber_Scout, 04:26
Hastalıklar ve İlaçlar - Dip Çekimi Sırasında Su Azalması. Jotunheim, 01:03
Yeni Üye Forumu - Ram İle Apisto Aynı Tankta Mutlu Olurmu Umutoty, 23:39
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Keyifler Yerinde Selim1963, 23:32
Labirentliler Tanıtımı - Fundulopanchax Gardneri Cyber_Scout, 23:16
Diğer Tatlı Su Canlıları Tanıtımı - Deep Sea yigidoumit, 23:14
Akvaryum Tanıtımı - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin Cyber_Scout, 23:08
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Ramirezi Hakkında Bgi Alışverişi Erenguven, 23:04
Yeni Üye Forumu - Betta Akvaryumu Lebrama, 23:02
Akvaryum Tanıtımı - Tetraların Türü Nedir? MCY4, 22:43
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 30x20x20 akvaristsaglam, 22:28
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryum 3'ü 1 Arada MCY4, 20:51
Akvaryum Tanıtımı - Bakteri Kültürü ugurbaran, 20:35
Yeni Üye Forumu - 2026 Yılında Akvaryum Üzerine Bir Petshop Açmak İs ugurbaran, 20:32
Yeni Üye Forumu - 40x40x40 Akvaryum Pleksi Kapak Yaptırdım Bsr99, 20:32
Akvaryum ve Kapak Yapımı - 30 Litre Rasbora Ve Karides akvaristsaglam, 19:56
Akvaryum Tanıtımı - Ramirezi'de Cinsiyet Ayrımı(fotolu) atakan1, 19:05
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Çok Uzun Süre Kullanılmayan Isıtıcı Bozulur Mu? enginhayta, 18:35
Malzemeler ve Yemler Forumu
ROTİFER KÜLTÜRÜ
ROTİFER KÜLTÜRÜ
Rotifer (Brachionus plicatilis), 1950 – 1960 yılları arasında Japonya’da yılan balığı yetiştiriciliği yapılan havuzlarda oksijen eksikliğine sebep olduğundan çiftliklerde asalak olarak görülmüştür. 1965 yılında Japon uzmanlar tarafından kırmızı mercan (Pagrus major) larvalarının ilk beslenmesinde canlı yem olarak kullanılabileceği ortaya konmuştur. Daha sonra, rotifer yetiştiricilik teknikleri geliştirilmiş ve dünya çapında uygulanmaya başlanmıştır. Rotiferin büyük miktarlarda üretimi su ürünleri yetiştiriciliğinin gelişimine önemli katkılarda bulunmuş ve günümüzde rotifer kullanılarak 60’dan fazla deniz balığı türü yetiştirilebilmektedir.
Rotifere filumu akuatik yada yarı-akuatik omurgasızların nispeten küçük bir grubu olup, yaklaşık 2,000 türden oluşmaktadır. Su ürünleri yetiştiriciliğinde ise sadece iki türü kullanılmaktadır: Brachionus plicatilis (B. plicatilis) ve Brachionus rotundiformis (B. rotundiformis). Bu iki tür morfolojik özellikleri ile farklılık göstermektedir: B. plicatilis’de lorika (silli taç) uzunluğu 130–340µm (ortalama 240 µm), B.rotundiformis’de ise 100–210 µm (ortalama 160µm) arasında değişmektedir. Ayrıca, B. plicatilis’in lorikası geniş açılı dikenlere, B.rotudiformis’inki ise sivri uçlu dikenlere sahiptir.
B. plicatilis ve B. rotundiformis optimum büyüme-gelişme sıcaklıkları bakımından da farklılık gösterirler. Genel olarak, optimum büyüme sıcaklığı B. plicatilis’de 20-25oC arasında, B. rotundiformis’de ise 30oC civarı olarak gözlenmiştir.
Kalkan balığı yetiştiriciliğinde erken larva aşamasında, larvanın ağız açıklığının küçük olması nedeniyle canlı yem olarak rotifer kullanılması gerekmektedir. Proje çerçevesinde, kalkan larvaları için uygun su sıcaklığı 21oC civarında olduğundan ve bu sıcaklıkta optimum gelişme gösterebilen B. plicatilis türü üretilmiştir..
Rotiferlerin (B. plicatilis) projede uygulanan kültür prosedürü altı küçük ölçekli stok geliştirme safhası ile bir nihai yoğun kültür safhasını içermektedir. Bu prosedürlerin detayları aşağıda verilmiştir.
Stok kültürü®200 ml kültür®5 l balonjoje kültür® 30 l su banyosunda kültür tankı®200 l kültür®1m3 kültür®3,4 m3 kültür®Hasat
a. Kültür Geliştirme
Küçük Ölçekli Üretim
Küçük ölçekli rotifer kültürü, deney tüpleri, 200 ml erlen ve 5 litrelik balonjojelerde inkübatörlerde gerçekleştirilir. İnkibatörlerin sıcaklığı 18oC’de muhafaza edilir ve havalandırma yapılmaksızın küçük hacimlerde rotifer kültürü yapılır. Rotifer besini olarak kullanılan fitoplankton (Nannochloropsis veya Phaeodactylum)’ un zemine çökelmesinden kaçınmak amacıyla rotifer kültürünün bu aşamasında nispeten hareketli bir alg türü olan Tetraselmis sp. kullanılmaktadır.
Test Tüp Stok Kültürü
Rotiferin test tüplerine ekimi 1 rotifer/ml başlangıç yoğunluğu ile yapılır. Tüpteki Tetraselmis’in yoğunluğu yaklaşık 2x106 hücre/ml olacak şekilde ayarlanır. Bir hafta sonra, alg verilmeden rotifer yoğunluğu 1’den 50 rotifer/ml’ye ulaşır. Stokun sürekliliği için test tüpündeki rotiferin bir kısmı yeni test tüplerine aktarılır. Kalan rotifer ise kültürün bir sonraki safhası için kullanılabilir.
200 ml’lik Hacimlerde Rotifer Kültürü
Rotifer transfer edilmeden önce sterile edilmiş erlenmeyere 20 ml taze Tetraselmis ilave edilir. Test tüp içerisindeki rotiferler dipte biriken atıkları dağıtmadan steril bir pipetle yavaşça toplanarak erlene aktarılır. Zaman zaman erlenin hacmi 150 ml oluncaya kadar taze alg kültürü ilave edilir. Rotiferin yoğunluğu yaklaşık olarak bir haftada 20’den 150 rotifer/ml’ye ulaşmaktadır.
5 l ‘lik Hacimlerde Rotifer Kültürü
200 ml’lik erlen içerisindeki rotifer, kap yana yatırılarak yavaşça 5 l’lik cam balona aktarılır. Dipte biriken sedimentlerden gelebilecek olası kontaminasyonu önlemek amacıyla erlen dibinde kalan 1/3’lük kısım dışarıya boşaltılır. 5 l’lik kaplara ekim yapıldıktan sonra, rotiferler 200 ml saf Tetraselmis ile beslenir. Rotiferlere yeterli besin sağlayabilmek için, ekimden iki gün sonra kültür hacmi 4 l’ye ulaşıncaya kadar günde 200 - 500 ml saf alg (Tetraselmis 5x 106 hücre/ml veya Nannochloropsis 50x106 hücre/ml) verilmelidir. Yaklaşık bir hafta içerisinde rotiferin sayısı 50’den 150 rotifer/ml’ye ulaşır. Bu safhada havalandırma gerekmemektedir.
Orta Ölçekli Kültür
Orta ölçekli kültür, 30 l’lik polikarbon, 200 l’lik FRP ve 1 m3 siyah polikarbon tanklarda yapılmaktadır. pH, sıcaklık ve benzeri çevre şartlarındaki ani değişiklerden sakınmak için tanklar gölgelik bir alana yerleştirilir. Elektrikli ısıtıcılar kullanılarak kültür ortamının sıcaklığı 18oC olarak ayarlanır. Fekal atıkları, ölü rotiferleri ve birikebilecek diğer atıkları toplamak amacıyla bir kaç parça poliester filtre kültür içerine asılı olarak yerleştirilir. Serada üretilen taze alg bu aşamada rotiferlere besin olarak verilir. Bu safhada orta derecede havalandırma uygulanmaya başlanır.
30 l‘lik Hacimlerde Rotifer Kültürü
Klorin solüsyon ile steril edilmiş 30 l’lik kültür tankları su banyosuna yerleştirilir. 5 l’lik balonjojelerdeki rotiferler aşılanmadan bir gün önce 5 l saf Nannochloropsis (20x106 hücre/ml ) 30 l’lik tanklara transfer edilir ve orta derecede havalandırma (3.5 l/dak) sağlanır. Rotifer tanka aşılandıktan sonra, tanktaki alglerin iki gün içerisinde tüketilmesiyle suyun rengi yarısaydam açık yeşilden, şeffaf açık yeşile dönüşür. Bundan sonra rotiferler her gün 3– 6 l taze Nannochloropsis ile tankın hacmi 30 l ye ulaşıncaya kadar beslenir. Tanktaki rotifer yoğunluğu bir hafta içinde 75 rotifer/ml’den 200 rotifer/ml’ye ulaşır.
200 l ve 1 m3 Hacimlerde Rotifer Kültürü
Rotifer aşılanmadan iki gün önce, 200 l gri renkli, pürüzsüz iç yüzeye sahip dörtgen FRP ve 1 m3 silindirik tanklar klorin solüsyon ile steril edilir. Ertesi gün, tank hacminin %30’u hücre yoğunluğu 7.5x106 hücre/ml civarında olan Nannochloropsis ile doldurulur. 200 l’lik dörtgen tanklarda 4 l/dak, 1 m3’lük tanklarda ise 6 l/dak. olacak şekilde havalandırma ayarlanır.
Protozoa, Aspidisca sp., besin için rotiferle rekabete girer ve kültürün bu safhasında nadiren de olsa görülebilmektedir. Bu protozoa türünü kültür ortamından uzaklaştırabilmek için rotiferler itinalı bir şekilde yıkanır. Rotiferin aşılanmasına başlanmadan önce orijinal tank (200 l için 30 l ve 1 m3 için 200 l) içerisindeki büyük sedimentlerin dibe çökmelerini sağlamak amacıyla havalandırma durdurularak 10 dakika dinlendirme yapılmalıdır. Daha sonra, rotiferler sifonlanarak tank içerindeki su seviyesi 5 cm’ye düşünceye kadar, su içerisine yerleştirilen plankton ağ içerisinde (ağ göz açıklığı 80 µm) toplanırlar. Bu durumdaki rotiferler ısıtılmış steril deniz suyuyla iyice yıkanır.
Rotiferin aşılama yoğunluğu 75 ile 100 rotifer/ml arasında değişmektedir. Tanktaki alg rotifer tarafından bir gün içerisinde tüketilir ve tanktaki suyun rengi açık yeşile dönüşür. Kültür suyunun arzulanan rengini muhafaza edebilmek için günlük olarak tanka hacminin %20’si taze Nannochloropsis (20x106 hücre/ml) bir pompa yardımıyla ilave edilir. Rotifer yoğunluğu giderek artar ve 3. Günden itibaren başlangıç olarak maksimum 0.4 g/106 rotifer oranında kuru ekmek mayası verilmeye başlanır. Tank içerisindeki rotifer yoğunluğu bir hafta içerisinde 200 rotifer/ml’yi aşar.
b. Yoğun (Kitlesel) Rotifer Kültürü
Yoğun veya kitlesel rotifer kültüründe yaygın olarak kullanılan iki standart kültür sistemi mevcuttur. Bunlardan birincisi ‘Parti (beç) kültür sistemi’ diğeri ise ‘İşletme (yarı-sürekli) kültür sistemi’dir.
İki sistem arasındaki temel farklılık olgunlaşan kültürün hasat şeklindedir. Parti kültür sisteminde tanktaki yetiştirilen rotiferin tamamı aynı anda veya bir defada hasat edilir. Hasat edilen bu rotiferin bir kısmı yeni tanklara ekim amacıyla kullanır. İşletme veya yarı-sürekli kültür sisteminde ise bir tanktaki rotifer birkaç gün süreyle hasat edilir ve her defasında hasat edilen hacim kadar taze alg kültürü ilave edilir. Genel olarak, “parti” sistemindeki kültür döngüsü, yarı-sürekli kültür sisteminden daha kısadır.
Rotifer Sayımı
Kültür ortamının genel durumunu, rotifer yoğunluğunu ve verimliliği belirlemek amacıyla her tanktan günlük olarak alınan örnekler stereo mikroskop (40x büyütme) altında incelenir. Bu amaçla en azından 1 ml örnek zooplanton sayım kamarası üzerine yayılır ve ilk olarak siliata, nematoda ve protozoa gibi arzulanmayan mikroorganizmaların varlığı kontrol edilir. Örnekteki rotifer ve protozoaları öldürmek amacıyla bir damla Lugol iyodin solüsyonu ve formalin damlatılır. Mikroskop ve çoklu sayaç yardımıyla örnekteki toplam rotifer, yumurtalı rotifer, toplam yumurta ve protozoa sayıları ayrı ayrı belirlenir. Toplam yumurtalı rotifer sayısı toplam rotifer sayısına bölünerek rotiferin yumurtlama (verimlilik) oranı tahmin edilir. Bir günlük kültürün %30-40 verimlilik oranına sahip olması beklenir. Bu oran kültür süresinin uzunluğuna göre dereceli olarak azalmaktadır. Genel olarak %10’ un altında verimliliğe sahip bir kültürün populasyonu yenilemesi zorlaşmaktadır.
Dört Günlük B. plicatilis Parti Kültür Sistemi
4 günlük bir parti kültür sistemi sıcaklık kontrollü bir odaya yerleştirilen 6 adet 750 l’lik silindiro-konik tank setinde yapılmaktadır. Sıcaklık, radyatöre bağlı kalorifer sistemiyle 19-23oC arasında muhafaza edilmektedir. Şekil 4’de projede uygulanan tipik bir 4-günlük B. plicatilis parti kültür sistemi görülmektedir.
0. günde, tanklar 20x106 hücre/ml yoğunluğunda 250 l alg ve 250 l steril deniz suyu ile doldurulur. Karışım tank hacminin 500 l’sini doldurur ve alg yoğunluğu yaklaşık 10x106 hücre/ml olur. Bu işlemden sonra yoğunluğu 100 rotifer/ml yoğunluğunda rotifer ekimi yapılır. Tankın ortasına bir adet hava taşı yerleştirilerek hafif bir su sirkülasyonu (havalandırma 7.5 l/dakika) sağlanır.
1. günün sabahı yoğunluğu 20x106 hücre/ml olan 250 l alg kültürü ile tanklar 750 l seviyesine kadar doldurulur. Tankın içerisine sudaki atıkların toplanmasını bir parça (50x80cm) hava temizleme filtresi asılı halde yerleştirilir. Öğleden sonra, kuru ekmek mayası bir blendırda su ile homojenize edilerek, 0.2 g/106 rotifer oranında yem olarak verilir.
2. ve 3. günlerde yem olarak yukarıda bahsedilen oranda homojenize edilmiş ekmek mayası sabah ve öğlenden sonra kültür tanklarına verilir. Sabahları filtre materyalleri yıkanarak tekrar yerleştirilir.
4. gün sabahı tanktaki tüm rotifer hasat edilir. Hasat edilen rotiferin 1/3’ü yeni hazırlanan tanka yukarıda 0. gün açıklandığı gibi aşılanır.
Hasattaki rotifer yoğunluğunun 200 rotifer/ml’nin üzerinde olması beklenir. 750 l’lik bir tanktan inokülasyonda kullanılacak olan miktar hariç, yaklaşık olarak 100x106 rotifer üretilebilir.

Şekil 4. B. plicatilis’in dört gün kültür sistemi (*SDS: Steril Deniz Suyu)
N-Günlük İşletme (yarı-sürekli) Kültür Sistemi
N – gün yarı-sürekli kültür sistemi sera içerisindeki 3.4 m3’lük 4 set dikdörtgen FRP tanklar kullanılarak yapılmaktadır. Tanklardaki sıcaklık radyatör ısıtma sistemi kullanılarak 16oC civarında muhafaza edilir. Kültür suyunun sirkülasyonu için, 1.5 cm yarıçapında x 1.6 m uzunluğunda bahçe hortumu 2 cm aralıklarla 1 mm çapında dikiş makinasında delinerek tank duvarın bir köşesinden 5 cm uzağa, tank dibinden 5 cm yukarıda ve paralel olacak şekilde ısıtıcıya monte edilir. Havalandırma hortumun karşısındaki duvara ise 40x60 cm boyutunda bir filtre kutusu yerleştirilir. Kültür ortamı hava borusu ile kutu filtre sisteminden geçirilerek filtre edilmesi sağlanır.
0. günde tanklara 750 l (%22) yoğunluğu yaklaşık 20x106 hücre/ml olan Nannochloropsis ve 750 l steril deniz suyu doldurulur. Bu karışımın toplam hacmi 1500 l ve içerisindeki Nannochloropsis’in yoğunluğu ise 10x106 hücre/ml olup, tank hacminin yaklaşık %44’nü doldurur. Hazırlanan tanka 50-100 rotifer/ml yoğunluğunda rotifer ekimi yapılır.
1. gün sabahı, tanklara 750 l taze alg ilave edilir ve tank hacminin 2.250 l’si dolar. Öğleden sonra blender yardımıyla homojen hale getirilmiş 0.2 g/ 106 rotifer oranında kuru ekmek mayası ile besleme yapılır.
2. gün sabahleyin, tanklara 750 l taze alg ilave edilerek tankın toplam hacmi 3 000 l’ye ulaşır. Sabah ve öğleden sonra olmak üzere günde iki kez 0.2 g/106 rotifer oranında ekmek mayası verilir. Bu aşamada filtre kutusu kullanılarak kültür ortamının filtrasyonuna başlanır.
3. gün sabahında, tanklara 400 l alg daha ilave edilerek tank tamamen (3400 l) doldurulur. Rotiferler günde iki kez (sabah ve akşam) 0.2 g /106 rotifer oranında maya ile beslenir. Filtre materyalleri yıkanır ve tekrar yerleştirilir.
4. günden N-1 güne kadar kısmi hasat yapılarak hasat edilen hacimde taze alg ilave edilir. Günlük işletme veya hasat oranı genellikle %10–30 arasında değişmektedir. Normal kültür şartlarında, ekmek mayası (0.4 g/106 rotifer/gün) ve alg kombinasyonu kullanılarak rotiferin gelişimi sürdürülebilir. Rotiferin üreme oranı azaldığında, söz konusu tanka birkaç gün süreyle verimlilik tekrar %15’in üzerine çıkıncaya kadar 1– 2 l konsantre edilmiş Nannochloropsis (5x109 hücre/ml) ilave edilir. N. günde tankın tamamı hasat edildikten sonra, döngü aynı şekilde tekrar edilir.
Hasat
Rotiferin hasadına başlamadan önce, drenaj borusu içerisindeki durgun su boşaltılarak deniz suyu ile yıkanır. Drenaj borusunun vanası açılır, 80 µm’lik naylon ağ kepçe (30x60 cm) kullanılarak rotiferler hasat edilir. Hasat esnasında olabilecek taşma veya tıkanmanın önlenebilmesi için sürekli kontrol yapılmalıdır. Ağ kepçenin ara sıra yavaşça silkelenmesi ağ gözünün tıkanmasını ve dolayısıyla taşmayı önler. Ayrıca, rotiferlerin oluşabilecek hava kabarcığıyla yapışmasını önlemeye özen gösterilmelidir. Eğer bu sorun ortaya çıkarsa yüksek oranlarda rotifer ölümü gözlenir.
Kitlesel Yumurta İzolasyon Teknikleri
Kalkan yetiştiriciliğinde, larva ve ergin balıklarda yüksek oranda ölümlere neden olan siliatlar en önemli parazitlerden biridir. Bu parazitin kültür tanklarına bulaştığı görüldüğünde, kültürün yenilenmesi tavsiye edilir. Bu nedenle, kültürün kısa sürede tekrar kazanılmasında yoğun veya kitlesel yumurta izolasyon tekniğinin uygulanması etkin olabilir.
Rotifer yumurtalarının, rotiferlerin vücutlarından ayrılmasında şu prosedür izlenmektedir: Yaklaşık 200 l rotifer hasat edilerek 120 µm’luk ağ hasat kepçesinde toplanır ve blendere boşaltılır. 10 saniye süreyle rotifer homojenize edilerek ezilen rotiferlerden yumurtaların ayrılması sağlanır. İki tip filtre kullanılarak homojenize edilmiş rotifer ile yumurtaları ayrılır. 120 µm’luk üst filtre ile rotiferler, 80 µm’luk alt filtre ile de yumurtalar toplanır. Yumurtalar steril deniz suyuyla iyice yıkanır. Rotiferlerden bazıları hala canlı olarak yumurtaların arasında kalabilir. Söz konusu arzulanmayan rotiferleri yok etmek amacıyla 80 µm’luk filtrede toplanan yumurtalar tekrar 10 saniye süreyle homojenize edilir. Ayrılan yumurtalar tekrar steril deniz suyuyla yıkanır. Temizlenen yumurtalar, 100 l deniz suyu ve 400 ppm klorin-dioksit (ClO2) içeren taze alg ile doldurulmuş silindiro-konik tankta inkübasyona tabi tutulur.
c. Rotifer Zenginleştirilmesi
Yoğun kültürü yapılan rotiferin besin değeri, larvanın gelişimi için ihtiyacı olan besinsel değeri, özellikle HUFA (yüksek doymamış yağ asidi) yönünden yetersizdir. Ayrıca, bir çok çalışmada belirtildiği gibi kalkan larvalarının üst kısımlarında gözlenen pigmentasyon anormalliğinin canlı yem organizmalarının kalitesi tarafından önemli oranda etkilendiği bilinmektedir. Bu bakımından, rotiferin besin değerinin artırılması larva kültürü için bir gereksinimdir.
Proje çalışmaları sırasında deneme amaçlı rotifer zenginleştirme uygulaması yapılmıştır. Bu amaçla hasat edilen rotifer 750 l’lik 400 ppm ClO2 içeren deniz suyu ile doldurulmuş silindiro-konik bir tanka transfer edilir. Rotifer yoğunluğu 500 rotifer/ml’den düşük stoklanır ve herhangi bir besin verilmeksizin orta derecede havalandırmayla (7.5 l/dakika) muhafaza edilir.
Rotiferler 4 saat aç bırakıldıktan sonra ortama zenginleştirici ilave edilerek işleme başlanır. Bu amaçla, konsantre edilmiş Phaeoductylum (2x106 hücre/ml) ve ticari HUFA içeriği zengin yağ (0.15 g/106 rotifer) zenginleştirme tankına verilir. Ayrıca, zenginleştirme tanklarına larvalara verilecek rotiferin bakteri sayısını en az seviyeye indirmek amacıyla 3 ppm sodium nifurstirenat asit ilave edilir. Rotiferin havalandırma sırasında hava kabarcığı ve yağ ile birleşmesini önleyebilmek için havalandırmanın çok dikkatli bir şekilde ayarlanması gerekir. HUFA’nin oksidasyonunu önlemek için su sıcaklığı elektrikli ısıtıcı kullanılarak 22oC’de muhafaza edilir. Bu sıcaklığın üzerindeki değerler HUFA’nın oksidasyonuna neden olmaktadır.
Zenginleştirmeye başlandıktan 16 saat sonra, aynı oranda HUFA’ca zengin yağ ilave edilir. 17. saatin sonunda zenginleşmiş rotiferin hasadına başlanır.
Deniz Akvaryumu İçin Malzeme Arıyoruz
Aranan Malzeme(ler):
Adet Fiyatı:
İrtibat Bilgileri: 05462029257
Nakliye ile İlgili Ek Bilgiler:
Diğer Ek Bilgiler
60.60.50 deniz akvaryumu için malzeme arıyoruz. tavsiye de olur.
aydınlatma
protein skimmer
dalga motoru
kafa motoru
ve diğer malzeme önerileriniz varsa ya da ikinci el temiz malzeme varsa alabiliriz.

15 Yıllık Hayalim Olan Balıklara Kavuşuyorum
Herkese selam forum.
Hobiye girdiğimden bu yana hep aklımın bir köşesinde olan ve beni çok etkileyen balıkları @MertSoyumert 'in desteği ile sonunda ediniyorum. Seri halinde paylaşacağım bu serüvenin tanıtım bölümünü yayınladım. Akvaryumun kurulumu ve balıkları eklediğim ikinci bölüm ise hemen önümüzdeki hafta gelecek. Oldukça nitelikli bir proje çıkıyor gibi [:)] Bu heyecan ve sevincimi buradan da paylaşmak istedim. Herkese iyi hobiler dilerim. Keyifli seyirler.[:)]
[VID]https://youtu.be/e1sgxKzZwv8[/VID]
Yeni Veliferalarım
Ölçüler: 80/45/42
Canlı Türleri: Velifera, cüce vatoz, panda çöpçü, Moli, neon tetra
Bitki Türleri: Bacopa, Anubias, Limon ve adını hatırlamadığım birkaç tür bitki.
Tankın Yaşı: 6 Ay
Filtrasyon ve Işıklandırma: 2 adet 6500K Tornado ampül, 300 Watt Eheim ısıtıcı, Eheim Ecco Pro Dış Filtre
Tasarım ve Dekorasyon:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/160620212117311.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/160620212117321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/160620212117341.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/160620212117351.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/160620212117361.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/160620212117381.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/160620212117391.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/160620212117401.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/160620212117421.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/160620212117431.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/160620212117441.jpg[/IMG]
Bu Lepisteslerin Irkları Nedir?
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/277074/090420261159131.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/277074/090420261159141.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/277074/090420261159151.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/277074/090420261159161.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/277074/090420261159461.jpg[/IMG]


















4 Saat 37 Dakika önce