ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
MarulKafa
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
7
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
28 Ekim 2021 23:49
Son Ziyaret:
30 Eylül 2022 20:27
Toplam Mesaj:
17 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Marul Kafa
Doğum Tarihi:
17 Ağustos 1978
Yaş:
45
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Özgür 1978

SON 10 MESAJI

Sizce Max 100o Liraya Nasıl Akvaryum Alınmalı?
Merhaba arkadaşlar,
Boyu 1 mt civarında bir akvaryum almak istiyorum.Filtre, ısıtıcı vs herseyim var
Ama altında dolabı da olmalı zira salonda akvaryumu taşıyacak ya da taşısa bile eşimden onay alabildiğim herhangi bir yerim yok [:)))]
Akvaryuma karides ve bitki koymak istiyorum.
Kozmetik açıdan da güzel birşey arıyorum.
Sizce 2.el mi sıfır mı almalıyım? Ne kadar bütçe ayırmam gerekir (Bitki balık kum vs hariç)
Değerli bilgilerinize ihtiyacım var.





Nasıl Bir Akvaryum Kurardınız?
[QUOTE=Alehar]Merhaba,
Merhabalar Levent Bey,
Bu hobiye yeni başladığım için ilk tankımda yaptığım hataları tekrar yapmamak için bu sefer detaylı bilgi topluyorum.
Detaylı bilgi için çok teşekkür ederim.


Benim tavsiyem, kolay ve soru suz olmasi, az bakim hatta hic bakim gerektirmesi nedeniyle bitki olarak, Anubias (tum turleri olur) ve Moss turleri ve yuzey bitkisi olarak Pistia olur onerim.

Bunlarin kombinasyonlarini be im 2. Yani son tankimda gorebilirsiniz:
https://www.akvaryum.com/Forum/mesaja_git.asp?PID=5906180

Anubias muhtesem bir bitkidir, dikmek gerekmedigi icin yer degistirebilir, kayaya veya kutuge yapistirabilir veya baglayabilirsiniz.

Moss lari ise plakada hazir uretilmis olarak alip, istediginiz yere istediginiz duzen ve sayida yerlestirebilirsiniz.

Pistia ise yuzey bitkisi oldugu icin bir avuc olarak su ustune ekleyebilirsiniz.

Nicin bu bitkilere ihtitaciniz var?
Anubias, yavas buyur ama isik az da olsa cok da olsa etkilenmez, ozel hic bir sey istemez. Goruntusu harikadir, dayanimlidir, yapraklari curumez, cop ve temizlik derdi olusturmaz, nerdeyse diger canlilar tarafindan yenmeyen zarar verilemryen bir yapisi vardir. Yillarca guzel olarak kalabilir. Yapraklarini alti balik ve karides turlerine golge ve saklanma alani, kokleri ise yavrular ve karidesler icin siginma mekanidir. Yosun ve algea lar camlar yerine bu bitkilerin yapraklarinda olusacagi icin, karides ve bir cok yosu yiyen balik icin vazgecilmez mekanlardir. Gorselligi ise bana gore muhtesem.

Moss lar da minik cimler gibidir, karides dediginiz icin olmazsa olmaz. Baliklar da sever. Tipki Anubiaslar gibi ekstra birsey istemezler.

Pistialar da oyle. Fazla isigi emerek ve hareketi ile tabanda hareketli, hos isik dalgalari olusturarak dogallik katarlar.

Bu bitkilerin tamami bir araya gelince zamanla tankinizda birikecek nitrat yukunu hafifleteceklerdir.[/QUOTE]
Bitkili Akvaryumda Bitki Dikim Zamanı
Hocam detaylı bilgi için çok teşekkür ederim.
Kafamdaki soruların hepsini cevaplamışsınız[:iyi:]


[QUOTE=Cengizhan06]
Öncelikle bir yanlış anlaşılmayı düzelteyim inşaallah.Akvaryuma su eklendikten birkaç gün sonra akvaryum dengeye oturmaz.Bir akvaryuma sadece su doldurup ısıtıcı ve filtreyi çalıştırıp bir hafta beklemekle bakteri döngüsünü oluşturamazsınız.Hazır bakteri kültürü kullanılmıyorsa,bu birkaç gün bekleme süresinin farklı sebepleri vardır.Birincisi suyun dinlenmesidir.İkincisi ısıtıcı bilinen bir marka değilse ve kalibrasyon sıkıntısı varsa bu ısıtıcıyı akvaryum hacmine göre kalibre etmektir.Örneğin 100w bir ısıtıcının 50 litrelik akvaryumu 26 derece sıcaklığa ulaştırması için ısıtıcı üzerindeki değerin 24 dereceye ayarlanması gerekebilir.Yani ısıtıcı 24 dereceye ayarlandığında akvaryum suyu sıcaklığını 26 dereceye getiriyor olabilir veya 28 dereceye ayarladığınızda anca 26 derecede sabit sıcaklık değerine ulaşıyor olabilir.Bunu gözlemlemek 1-2 saat içerisinde olabilecek birşey değildir.En az 2-3 gün sürer.Üçüncüsü ise bakteri dengesi doğal oluşturulacaksa akvaryuma,klor ve ısıtıcı kalibrasyon süresi sonunda akvaryum hacmine oranla küçük canlılar genelde salyangoz olur veya yine akvaryum hacmine oranla çok az sayıda balık eklenir ve bakterilerin oluşma süresi beklenmeye başlanır.Bu sürede fazla yemlememeye ve sık kısmi su değişimine dikkat etmek doğru olacaktır.Yanlış hatırlamıyorsam bir akvaryumda bakteri kültürü ortalama 29 günde oturuyor.

Bu yanlışı düzelttikden sonra sorunuza gelecek olursak,akvaryumunuza suyu doldurduğunuzda 1-2 gün filtre veya hava taşı yardımıyla suyu havalandırın.Faydası olur zararı olmaz.Sonrasında ısıtıcı kalibrasyonu hakkında anlattıklarım doğrultusunda akvaryum suyunuzun sıcaklığının istenilen dereceye gelmesi ve bu derecede sabitlenmesi için akvaryumunuza zaman tanıyın.Bu süreç içerisinde termometre yardımıyla akvaryum suyunuzun sıcaklığını 3-4 saatte bir kontrol ederek takip etmeniz faydalı olacaktır.Sonrasında bitkilerinizi ekersiniz.Şunuda belirtmek isterim.Bazı tasarım akvaryumlarında bitkileri ekip,istenilen tasarımlara ulaşmak için akvaryumda su olmadan ekim yapılması gerekir.Bu gibi durumlarda suyu ayrı bir saklama kabında dinlendirip hazır bulundurursunuz.Klor endişeniz olmaz.Bu su ile akvaryumunuzu doldurursunuz.[/QUOTE]
Bitkili Akvaryumda Bitki Dikim Zamanı
Arkadaşlar
akvaryuma su ekledikten sonra dengeye otursun diye birkaç gün sonra balıkları ekliyoruz ya?
Bitkileri dikmek için de biraz beklemek gerekiyor mu?
Bitki Alacağınız Yeri Nasıl Seçiyorsunuz?
[QUOTE=Selçuks]Malesef tüm toplumda olduğu gibi akvaryum hobiciliğinde de aynı durum söz konusu. Ben ankarada ikamet ediyorum. ara ara küçük çocuklarımı ulustaki akvaryumcular çarşısına götürüyorum. yanımda küçük çocuklar olunca her yerde 5 tl olan çöpçü balığına kimi 20 tl diyor kimi 10 kimi 5 tl diyor. ister inanın ister inanmayın. fındıktan biraz daha büyük elma salyangozuna 20 tl fiyat çeken elemanlar oldu. herşeyden önce kazık yememek için iş sizde bitiyor. gerek internetten araştırın gerekse boş vaktinizde çıkığ bi kaç akvaryumcu gezin. yukarıda arkadaşın dediği gibi bu işi hobicilik yaparak akvaryumda fazla gelişen bitkilerini satan arkadaşlardan da size uygun geliyorsa temiz edebilirsiniz. bu site aracılığı ile bi çok ürün aldım sattım hiç kazık yediğimi düşünmüyorum. kazık da atmadım. yine başka bir olay isim vererek eleştireyim sahtekarlığı.
ankara da ******* diye bir akvaryumcu var. ilk kurulumda bayaa bi malzeme aldım. sonra elimde fazla gelen lepistesleri yem falan karşılığı takasa girdik. şöyle söyleyeyim. 100 kadar balık verdim 200 tl kredi açtı bana. (dikkat balık başı 2 tl) satış fiyatından da kendi yemlerinden yosunlarından falan sattı. hatırladığım su marulunun tekine 5 tl vermiştim 4 yıl önce. malesef ben de piyasayı bilmiyordum. asıl olay bi kaç hafta sonra bi ilanını gördüm. sitenin birinde 5 tl ye sae isimli balığı satışa çıkartmış. ben de gidip 4 tane almak istedim. bana 20 tl fiyat çekti. ben de arkadaş sitede 5 tl yazıyor ne iş dedim. eski fiyat abi o dedi. açtım siteyi suratına tuttum. daha dün yüklemişsin nasıl eski fiyat oluyor dedim. şundan eminim içinde bana sövüp saydı suratından net gördüm. o gün bu gündür. zorda kalmazsam ne akvaryumculara bi şey satarım ne de alırım. iş yine sizde bitiyor hocam
[/QUOTE]

aslında hocam bu tarz iş yapanlar kendi sektörünü baltalıyor farkında değiller, şimdi ben akvaryum aldım dediğimde çevremden birçok kişinin yorumları hep birbirine yakın oldu
-abi balıklar kesin ölür
-benim xxx tanıdığım da akvaryum aldı ama bakamadı verdi birine
-çocuklar çok istiyor ama aslında masraflı ve zor bir iş
-eskiden Eminönü'nden ben de balık almıştım hepsi öldü vs vs

Aslında akvaryum bence kedi köpek gibi hayvanlardan bakımı çok daha kolay(basit akvaryumlar için söylüyorum) havlama yok, koku yok, üzülme küsme vb tepkiler yok.Veteriner aşı vs saymıyorum bile(köpeğim de var ondan söylüyorum)
Herkes evinde belli ölçülerde akvaryum kurabilir ama bu tarz sıkıntılardan dolayı düşünmüyor bile

20 tl ye sattığı balığı 2 tl ye geri alan kişiler oldukça bu sorun bence hep devam edecek.Bence o kişi geri almıyoruz dese daha mantıklı ve akla daha yatkın gelirdi



Bitki Alacağınız Yeri Nasıl Seçiyorsunuz?
[QUOTE=Barsans]Semt neresi[/QUOTE]
Yeşilköy, ama iş yerim beşiktaş
Bitki Alacağınız Yeri Nasıl Seçiyorsunuz?
Merhaba arkadaşlar
Acemi bir hobici olarak bir konuda çok tıkandım ve siz deneyimli akvaristlere danışmak istedim.

Akvaryumum için bitki araştırdım ve bitkilerimi seçtim. Şimdi sıra geldi bu bitkileri temin edebileceğim yerlere.
İlk akvaryumunda balıklarımın hepsi öldüğü için ve akvaryum ve balıkları alırken satın aldığım yerdeki kişinin neredeyse tüm bilgileri yanlış verdiği için ve ben de araştırmadığım için olan balıklara oldu
(balıkları hemen koyabilir miyim dedim koy dedi, 12 ciklet balık istedim ki tankım 54 litre civarı olur dedi, kızım renkli kum sever zararı olur mu balıklara dedim dedim olmaz dedi, içine gerçek bitki olur mu dedim gerek yok bakımı zordur al dedi plastik bitkileri verdi,
akvaryumum köpürünce pis kokmaya başlayınca tekrar gittiğimde - o şimdi de sana dış filtre kitleyeceğiz dedi aynen bu kelime:)
sonra kıvırdı şaka yaptım filan vs vs ki iç filtrem vardı her neyse bu ve buna benzer şeyler
Bende de hata var. Hızlı karar verilen bir hevesle kızıma akvaryum kurmak için acele ettim, genelde her konuyu detaylı araştırırım kullanıcı deneyimlerini okurum vs ama bu konuda acele ettik.

Not bu yukarıda yazdığım deneyime lütfen bu işi ticari olarak yapanlar hemen saldırmasın. Biliyorum her meslek grubunda işi kötü şekilde yapan mesleki ahlak ilkelerine uymayan günü kurtaran kişiler var bana da o denk geldi demek ki yapacak birşey yok.

Bende de hata var, hiç araştırmadım, eve giderken bulunduğum konuma yakın ve tek olan yere girip akvaryum ve balık aldım.

Şu anki derdim yine hata yapmamak için bitkileri nereden almamı önerirsiniz?
Hobi amaçlı yetiştirip satanlardan mı yoksa akvaryumculardan mı?
Daha sonra karides ve balık alacağım ama yine sıkıntı yaşamak istemiyorum.

Aradığım kişi satışını yapsın parasını da kazansın, ama danışabileceğim, alışveriş yapanı yönlendirebilecek esnaf ya da hobici olursa bu hobi ilerler diye düşünüyorum
Uzun yazdığım ve vaktinizi aldığım için teşekkür ederim
Önereceğiniz satış yapan kişilere ve ya firmalara ihtiyacım var?


[EDIT]MarulKafa,2021-11-03 18:41:29[/EDIT]
Bu Bitkiler Bir Arada Yaşar Mı?
[QUOTE=Yorum yapmaz]Yaprakları tırtıklaya bilirler. Kökünü söküp atabilirler. Kavga edip ananın evine git diyebilirler. 😋 bitki bunlar koşullar sağlanırsa yaşar neden yaşamasın. 😉[/QUOTE]

Hocam bahçe bitkileri bile belli türleri yanyana ekmiyoruz.
Çünkü bir türün gelişimi diğer türü engelliyor, birbirlerini sevmeyen bitkiler var.
Aynı durum akvaryum bitkileri için de geçerli olabilir diye düşündüm[:)))]
Bu Bitkiler Bir Arada Yaşar Mı?
Merhabalar arkadaşlar
Bu hobiye çok yeni başladım
Kendime bir tatlı su akvaryumu kurmak istiyorum.
Aşağıda beğendiğim bitkileri listeledim.
Bu bitkiler arasında beraber yaşaması mümkün olmayan bitki var mıdır?
Çünkü bazı bitkilerin su Ph , ısı ve ışık ihtiyaçları farklıymış anladığım kadarıyla
Bana yol gösterirseniz çok memnun olurum
Beğendiğim bitkiler ;

gül
Moss
tilki kuyruğu
bodur çim
sessiflora
çınar
Elodea
sp japan
java fem

ilk deneyimim olacağından bakımı kolay bitkilerle akvaryumumu kurmak istiyorum

[EDIT]MarulKafa,2021-11-01 23:28:39[/EDIT]
Nasıl Bir Akvaryum Kurardınız?
Merhabalar
Bu kadar detaylı bilgi verdiğiniz için çok ama çok teşekkür ederim.
Bitki türlerinden kum markalarına kadar detaylı açıklamışsınız
ellerinize sağlık[:)))]

[QUOTE=BeyzPl]Merhaba,
Eğer akvaryumu yeterince bitkilendirirseniz barışçıl ufak bir tür ile karides besleyebilirsiniz diye düşünüyorum ben. Özellikle boyut olarak ufak bir balık türüne yönelirseniz karides ile aralarında çok fark olmayacağı için problem olmaz muhtemelen.

Karides hakkında çok bilgim yok. Onda tür tavsiyesinde bulunamayacağım. Yanında ise bazı balıkları besleyebilirsiniz. Ama seçtiğiniz balık türünün barışçıl ve ufak boyuta sahip olması gerekir. Ki karidesler ile boyut farkı çok olmasın, tehlike oluşturmasınlar. Bu durumda ember tetra, yakut tetra, gök incisi danio, kiraz barb, medeka, sivrisinek rasbora, pigme cory, parlayan gurami olabilir. Hepsinin görselini bakımına internetten bakın. Ve birinde karar kılın. Parlayan gurami hariç diğerlerini 8-10 lu sürü halinde beslemeniz gerekir. Daha fazla da olabilir tabi ama hacim yeterli değil. Parlayan gurami ise sürü balığı değil. Alırken 1 erkek 3-4 dişi şeklinde iki grup alabilirsiniz. Benim önerim ya ember tetra yada gök incisi danio alın.

Akvaryumda dış filtreyi kullanın. Ama içindeki malzemelere özen gösterin. İyi bir filtrasyon filtreden ziyade malzemelere bağlı. Bu konu hakkında bir link bırakıyorum,
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/tum_filtre_malzemeleri_k479747.asp[/URL]

Kum olarak tavsiyem dere kumu. Akvaryuma doğal bir hava katar. Eğerki biraz fazla bütçe ayırabilirseniz aquaclay almanızı öneririm ama. Aslı lav kırığı olan bir kum, ama tane yapısı çok hoş gözüküyor. Aquaclay veya manado, ikisi de farklı markaların aynı kumları. Yine de uyarayım, bu iki kum da yapı olarak hafiftir. Bitki dikim işlemi ilk başta zor olabilir, sürekli çıkabilirler. Onun dışında kötü bir tarafı yok.
Dere kumu da alsanız hagen de alsanız vitasant markasının kumlarını öneririm. Markası olmayan kumlardan 5-10 lira fark oluyor arasında gerçi.
Miktar olarak 10 kg alın. Elinizde artsa bile az olmasından iyidir. Tabanın kalın olması bitkiler için de yararlı bakter için de güzel birşey.

Bitki biraz size kalıyor. Bu yukarıda saydığım tüm balık türleri artı karidesler bitkili akvaryum balığı. Bu nedenle hangi bitkiyi alırsanız alın bol bitkili bir ortam oluşturmaya özen gösterin.
Fazla ilgi, bilgi istemeden büyüten bitkiler şu şekilde,
Sessiliflora, limon, bacopa, çınar, tütün, gül, çınar, zeytin, saz, burgulu saz, hydrocleys, lepistes otu, tilki kuyruğu, eledoa, lilaeopsis türleri, anubias türleri, buce türleri, moss türleri, moss ball, java fern, subulata, pigme zincir kılıç, limnobium, pistia, salvinia türleri, sp. japan sayılabilir. Daha çok vardır elbet. İsterseniz forumun "Bitkiler" katagorisine girin, bitkilere bakının. Hoşunuza gidenin bakımını araştırıp karar verin. Ama karidesler için özellikle moss türlerinden koyun akvaryuma. Ve sessiliflora, limon gibi arka plan, boy olarak çok uzayan bitkilerden de alın. Akvaryumda saklanma alanını daha çok arkalara yerleştirilmiş sık bitkiler sağlıyor çünkü.

Tavsiyem bulabilirseniz neritte salyangozlarından alın. Oldukça hoş görüntüleri ve çok iyi yosun yeme özellikleri var. Akvaryum ortamına üretmesi çok mümkün olmadığı için ithalat ile getiriliyor. Son zamanlarda da nedense hiç yok piyasada.
Bulamazsanız yarasa kulak veya ramshorn benzeri bir salyangoz almanızı tavsiye ederim ben. Genelde hızlı üremelerinden dolayı çok sevilmese de düzenli olarak temizlerseniz ve sayılarını azalırsanız akvaryumda olmaları çok faydalı olur.

Birde, aşağıya birkaç makale linki bıraktım. Muhakak okumanızı tavsiye ederim.
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/humik_maddeler_ve_tanenin_onemi_k962356.asp[/URL]
[URL]https://hayvanlar.net/konular/akvaryum-baliklarinda-karsilasilan-hastaliklar.3376/[/URL]
[URL]https://hayvanlar.net/konular/baliklar-icin-en-iyi-yemler.3471/[/URL]
[URL]https://medium.com/cofishco/akvaryumda-azot-döngüsü-bde176dc58c6[/URL]
[URL]http://akvaryumhabitat.blogspot.com/2014/06/amonyak-hakknda-skca-sorulan-sorular.html?m=1[/URL]
[URL]http://akvaryumhabitat.blogspot.com/2014/06/nitrit-hakknda-skca-sorulan-sorular.html?m=1[/URL]
[URL]http://akvaryumhabitat.blogspot.com/2014/06/nitrat-hakknda-skca-sorulan-sorular.html?m=1[/URL][/QUOTE]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.