ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
kptma
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
432
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
16 Eylül 2017 16:45
Son Ziyaret:
21 Şubat 2023 17:31
Toplam Mesaj:
343 [0.13 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Murat A.
Doğum Tarihi:
25 Kasım 1981
Yaş:
42
İl:
Ankara
Meslek:
İstatistikçi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

[img]https://i.hizliresim.com/3E19y0.jpg[/img]

SON 10 MESAJI

Sump Tavsiyesi
Normal dış filtre hortumu takar gibi akvaryumun arka kısmından askı şeklinde takabilirsiniz tahliye ve basma borularını. Suyun içinde biraz boru görmek görsel olarak sizi rahatsız edecekse, üst kısma "kat çıkabilirsiniz". İçten ya da dıştan silikon ile 10 cm'lik bir ek yaparsanız cama, bu kısma pekâlâ delik de delebilirsiniz. Demokrasilerde çare tükenmezmiş [;)]
Yeni 65 Cm Bitkili Akvaryum
Küçük alana rağmen, uygun bitki tercihi ve yerleşimi ile çok hoş bir görünüm oluşturmuşsunuz; tebrik ederim [:iyi:] Eminim kayalarınızı da iyi temizlemişsinizdir.

Orta ve arka alandaki doğallık hissinin aksine, en öndeki küçük parçalar biraz fazla "elle yerleştirilmiş" gibi duruyor sanki [:?] İlla eleştirmem gerekirse tek eleştirim o olurdu herhalde.

Canlı olarak lepistes ve çöpçü ile devam etmek isiyorsanız, karides güzel bir ilave olabilir bence de. İleride tür değiştirmeyi düşünürseniz, kırmızı plati de renk kontrastı ile uyumlu bir seçenek olabilir belki.

Şimdiden hayırlı olsun. Gönlünüze göre, uzun ömürlü, sağlıklı olsun [:nazar:]
İlk Akvaryum
Berke kardeşim, tekrar merhaba.

Ev sıkışıklığını, okul koşturmacanı, tatsız planarya telaşını anlayabiliyorum. Her genç gibi sen de heyecanlısın, tüm fikirler kafanda uçuşuyor, sabırsızca hepsini deneyimlemek istiyorsun, kısa sürede sonuç görmek istiyorsun, kendi fikirlerini de uygulamak istiyorsun; bunlar yanlış şeyler değil. Bazen insan, tökezleyeceğini bilse bile, sonucunu merak ettiği bir başka fikrin peşine düşer. Kendi kendine edinmek istediğin tecrübe varsa bu da senin hakkın. Bunları paylaşman da çok güzel. Sonuçlarını da aynı şekilde paylaşmaktan geri kalma.

Nihayetinde, sen de biliyorsun ki, orta ve uzun vadede daha başarılı sonuç elde edebilmek için sakince düşünmeye, edindiğin bilgi ve tecrübe birikimini kullanarak iyi bir planlama yapmaya ihtiyacın olacak. Akvaryum özelinde de değil yalnızca, hayatta her alanda... Eminim, ailece hepinizin keyifle izleyeceği o akvaryumu kendi evinize geçtiğinizde kurmayı başaracaksın. Ben senin yaşındayken senin bugün bildiklerinin yarısını bile bilmezdim. Sana hobinde ustalaşacağın uzun yıllar diliyorum kardeşim. Ailenle, keyifle, sağlıkla...
Planaria Problemi
Bunlar planarya! Bir tür parazit... Ama korkma; biraz araştır, belli ölçüde çözümün mümkün olduğunu göreceksin. Pet şişe içine küçük et parçası vs. koyarak bunları sayıca seyreltenler var. Örnekleri internette bulabilirsin. Hatta bunları yiyebilen balıklar var vs.

Senin özelinde, akvaryumun zaten çok küçük olduğu için, yeni baştan kurulum çok daha pratik olabilir. 10 lt kadar akvaryum suyu ile birlikte balıklarını bir süreliğine ayırıp, kalan malzemeyi iyice temizledikten sonra yeni bir kurulum... Sonrasında yemleme dozlarına dikkat edersin. Balıkların yiyebileceğinden fazla yem atmamaya ve dipte fazla organik atık bırakmamaya çalış. Suyun da iyi havalanıyor olsun.
Akvaryum Bitkisi?
Akvaryum, içinde "canlı" yetiştirmeye çalışacağınız, kapalı devre bir ekosistemdir. Her şeyden önce ne yaptığınızı kavramanız lazım. Öncesinde yeterli okuma ve araştırma yapmadan, heves ve heyecanla akvaryumunuzu kurduysanız ilk zamanlar aksilik yaşamanız kaçınılmazdır. Pes etmezseniz işleri yoluna koyarsınız; fakat okumanız ve araştırmanız şart. Yaptığınız okuma, edindiğiniz her bilgi zaman içinde size hem maliyet tasarrufu hem de keyif olarak geri dönecek bundan da emin olun.

- Akvaryuma "boyalı" hiçbir "yapay" madde koymamak temel ilkelerinizden biri olsun. Kimyasal boyalar suda çözünür ve suyunuzu bozar.
- Demir vs. paslanacak madde de koymayın! Bitki tutturacak başka çözümler bulabilirsiniz.
- Doğadan toplayacağınız 3-5 mm çaplı çakıl taşlarından bile kendinize çok güzel bir altlık hazırlayabilirsiniz. İlla piyasadan parayla satın almanız gerekmiyor. Yeter ki öncesinde uzun süre temiz su ile yıkayıp iyice temizleyin (sabun dahil hiçbir kimyasal kullanmadan).
- Son olarak: her fırsatta okuyun, okuyun, okuyun...
Birlikte Yaşar Mı?
[QUOTE=whoami]...ama diğer ikisinin saçma olduğu kanaatindeyim. [/QUOTE]
[QUOTE=MrzAdar]...Okunuşları değilde Türkçe anlamlarını yazsak daha doğru olur.[/QUOTE]
Sevgili dostlar, bir şeye atfedilecek Türkçe isim, bir başka dildeki isminin Türkçe tercümesi olmak zorunda değildir; öncelikle bu ayrımı ortaya koyalım. "Washington / Vaşington" örneğini bu durumun fark edilebilmesini umarak peşinen vermiştim, ama sanırım gözünüzden kaçmış [;)]

Arkadaşımızın açtığı başlığı başka yere sürüklemek istemem. Konuyu önemseyen dostlara hassasiyetlerinden ötürü teşekkür ederek çekiliyorum.
Sarı Prenses
[QUOTE=Faatih]Arkadaşlar 65 lt akvaryumu var 1 erkek 3 dişi olacak şekilde ciklet balğı beslemek istiyorum sizce olurmu o balıkları doğurtturmak zevklş olduğu için istiyorum ama yavrularını satarım 4 tane bakıcam akvaryumda sadece [/QUOTE]
65 lt. sadece hacim belirtir. Şayet en-boy ölçüleri birbirine denk gibiyse ve suyun havayla buluştuğu yüzey geniş ise besleyebilirsiniz. Su koşullarını sağlıklı tutabilir ve balıkları da rahat ettirebilirseniz, pekâlâ yavru da alırsınız. Yok eğer standart üretim bir akvaryumsa, yüzey alanı dar kalacaktır. Beslemesine beslersiniz, fakat sağlıklı yetiştirmeniz ve üremelerinde de verim almanız zor olur. Altın kural her zaman şudur: yeriniz nispetinde en büyük akvaryumu kurmaya çalışın [;)]

Bu arada bir de düzeltme yapayım izninizle: türün adı [B]ciklet [/B]değil [B]çiklit[/B]tir. Sağlıklı olsun...
Birlikte Yaşar Mı?
Ben olsam o balığa asla güvenmezdim [:cik:] [:D]

Hoşgörünüze sığınarak bir de küçük bilgi notu paylaşayım izninizle. Yetiştirdiğimiz canlıların Türkçe isimlerini bilmemiz, birbirimize öğretmemiz ve bu şekilde yaygınlaşmasını sağlamamız şık olurdu diye düşündüğüm için, bunların da Türkçe isimlerini birlikte hatırlamış olalım istedim.

Red tail catfish - [B]Kırmızı (ya da kızıl) kuyruklu yayın[/B]
Arowana - [B]Aravana[/B]
Challenger - [B]Çelıncır[/B]

Challenger gibi çokçaları için özgün bir Türkçe isim ne yazık ki ya hiç konmamış ya da henüz yaygınlaşmamış; fakat yine bile bu gibi yabancı kelimeleri en azından dilimizdeki okunuşları ile yazmamız dil açısından doğrusudur. "Challenger" yerine "Çelıncır" diye yazarsak, yabancı dil bilmeyenlerimiz bile bunu doğru şekilde okuyabilir ve telaffuz edebilirler.

Aynı şekilde "Washington" yerine "Vaşington" diye yazar ve okurduk; hatırlayan kaç kişiyiz bilmiyorum ama... [:)] Yaygın zannedilende değil, doğru olanda ısrarcı olalım; dilimize sahip çıkalım [:iyi:]
Su Değişimi
1) Elektrikten anlıyorsanız ya da birinden yardım alma şansınız varsa, su dışında çalışabilen 12V DC su motorları ile bir düzenek hazırlayabilirsiniz.
[IMG]https://ae01.alicdn.com/kf/Sfcaf832db09b4e87a15282070bccace6A.jpg[/IMG]
Akvaryumdaki (ya da alt sistemdeki) su seviyesi belli bir seviyenin altına düştüğünde, sizin belirleyeceğiniz ikinci bir seviyeye ulaşıncaya kadar damacanadan vs. suyu çeker ve durur. Damacananın akvaryum seviyesinin üzerinde olması vb. bir zorunluluk da olmaz.

[URL]https://www.youtube.com/watch?v=6eT4ZTRIcC4[/URL]

[URL]https://www.youtube.com/watch?v=Zrghf-ibiAo[/URL]

Ben böyle bir düzenek kurmuştum kendi akvaryumuma. Uzun süredir de kullanıyorum. Bir ayı aşkın süre evde olmasam bile gözüm arkada kalmıyor. Otomatik yem makinesi ile bu sistem birlikte kurulduğunda, yükü düşük bir akvaryuma ne zaman el sürdüğünüzü bile unutur hale geliyorsunuz. Tavsiye ederim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199996/151120211812311.jpg[/IMG]

2) Bir başka alternatif de, su seviyesi ile yükselerek kapanan valf kullanmak olabilir.

[URL]https://www.youtube.com/watch?v=X5-HrF13rPg[/URL]
Yeni Kurulumda Filitrenin Fazla Gelmesi
[QUOTE=Ahmetkngr]... pipo filitreyi günde 5-10 dakika kapatsam bakteri ölümü ile karsilasabilir miyim...[/QUOTE]
Süngeri akvaryum suyu içinde kaldığı sürece sorun yaşamazsınız. Herhangi bir nedenle dışarı çıkarmanız gerekirse, akvaryumdan alacağınız bir tas su içinde tutun ya da ara sıra bu suyla ıslatın, kurumasını önleyin. Temizleyeceğiniz zaman örneğin, yine akvaryumdan çekeceğiniz su içinde, sadece kaba pislikten arındırmaya yetecek kadar, kibarca temizleyin yeter. Musluk altında -hele ki sıcak suyla- yıkamamaya dikkat edin [;)]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.