ÖZELLİKLER

BİLGİLER
İMZA
SON 10 MESAJI
Merhaba,
Substrat demekle kastınız Eheim substrat ise; madem para verdiniz almışken substrat pro alın derim.
Ama ben her ikisini almadım, almam. Küp şeklinde kesilmiş biyolojik sünger kullanıyorum, tavsiye ederim. Bu konuda daha önce yapılmış tartışmaları okumanızı öneririm.
Yeni kurulmuş akvaryumlarımızda bakteri oluşumu hemen başlar. Ancak amonyak-nitrit-nitrat döngüsünü sağlayacak sayıya ulaşması 4-6 hafta sürmektedir. Akvaryumunuz yeni kurulmamış ise normal şartlarda zaten bakteri florası kurulmuş demektir. Ancak yine de filtre temizliği-malzeme değişimi ile su değişimini aynı anda yapmamakta fayda var.
Mesut bey merhaba,
Formül ile ilgili kişisel fikrim:
1. Tehlikeli bir karışım
Birim dozda akvaryuma yaptığı makro besin desteği nedir?
Hangi dozda verilecek? Genelleme yapmak imkansız, hepimizin fosfat, nitrat ihtiyacı farklı. Mutlaka ölçüm yapılmalı varsa gereken miktarda eksik karşılanmalı (örneğin sadece potasyum nitrat)
2. Sera florena eşdeğeri değil.
Hatırladığım kadarıyla sera florena'da makro besin içermiyor. Sadece mikro...
3. Bitkiler nitratı halleder düşüncesine karşı; Balıklarımız da nitrat desteğini sağlıyor, o halde neden takviye...
Sonuç olarak yukarıdaki her iki genelleme de yanlış.
Akvaryumunuzda bitki fazla, balık yükü az ise veya bitki gelişimi hızlı ise: nitrat desteği neden olmasın...
4. Su mercimeği vb. bitkiler ile nitratın hızlı tüketilmesi hedeflendiğinde, diğer mikro ve makro besin tüketiminin de hızlanacağı için desteklenmesi gerekebileceği unutulmamalıdır. Ayrıca nitratın (ve diğer besinlerin) hızlı tüketilmeye çalışılması diğer ortam sakini bitkilerin aleyhine bir büyüme olabilir (besin açlığı)
Kişisel uygulamam:
Düzenli aralıklarla bitki gelişimini takip ederek mikro besin (PMDD) desteği sağlıyorum. Makro besinleri ise yemleme, balık artıkları ile çözmeye çalışıyorum.
Ahmet bey merhaba,
Bize bu konu hakkında daha ayrıntılı bilgi verebilirmisiniz?
Etki mekanizması nedir, Nitrat ortadan kalkıyor ise -bitkisiz akvaryumlarda- su değişimine çözüm müdür?
Yazılarınızdan anladığım kH üzerinde etkili, bu etki nedir? Dolaylı olarak pH'a olması muhtemel etkisi nedir?
Akvaryumlarımızda kullanıma duyulan ihtiyaç ve kullanım şekli nedir?
Asıl merak ettiğim ise bitki akvaryumlarında yeri...
Bütün bunlar aklıma gelen ve peşi sıra yazdığım çömezce sorular. Siz bilgilerinizi paylaştıkça eminim bizim sorularımızın kalitesi ve sayısı çeşitlenecektir.
Teşekkürler...
Şuayip bey tekrar merhaba,
Hastalığın adını koyduğumuza göre oluşum nedenlerini ve tedavisini konuşabiliriz.
Cevap yazan diğer arkadaşlarımızın verdikleri bilgilerin çoğu; tedavi değil, oluşum nedenleri başlığı altında yer almaktadır. Ancak verilen cevaplardan bir genellemeye varmayınız. Yani ''bu neden bende yok, o halde olamaz'' demeyiniz. Yazılanlardan bir tanesini incelersek sanırım kendimi daha iyi ifade edebilirim.
Akvaryum direkt güneş ışığı görüyorsa yeşil alg oluşabilir.
Yorum:
1. Direkt güneş ışığı alg oluşumunu tetikleyebilir. Bu alg, yeşil su'da olabilir. Ancak her güneş gören akvaryum'da yeşil su olacağı anlamına gelmez. Ayrıca yeşil su oluşmuş ise, güneş ışığından uzaklaştırmak çözüm değildir.
Yukarda örnekte verilen direkt güneş ışığı kelimelerini kaldırınız ve yerine diğer tüm nedenleri (aşırı nitrat, aşırı fosfat, yetersiz filtrasyon vb.) koyunuz. Verilen bilgi halen geçerli olacaktır.
Bu konu ile ilgili yapılabilecek tek genelleme: Yeşil su akvaryumdaki ekstrem (aşırı, uç diyelim) durumlarda görülür. Bu ekstrem durumlara bakıldığında yanlış ışık seçimi ön plandadır.
Ekstrem durumlar ne idi derseniz - olay olduğu zamanki su değerlerinizi ölçmediğinizi varsayarak- kesin bir şey söylemek zor. Ancak daha sonra, dilerseniz akvaryumunuz hakkında daha ayrıntılı bilgi alıp risk faktörlerini belirleriz ve ortadan kaldırabiliriz.
Cümleniz:
İş arkadaşlarımında ve benim de 1,5 yıldır akvaryumumuz var cichlit agırlıklı.Hiç birimizdede böyle bir sorun olmadı. dahası işyerindeki diger akvaryumda böyle bir sorun yok.
Yorum: Sizin durumunuz ''Hiç bir sorun görünmemesi, sorun olmadığı veya olmayacağı anlamına gelmez'' cümlesine çok iyi bir örnek.
Kırıkkale- Ankara arasını normalde 60 dakika sürerken, bir keresinde 32 dakikada -emniyet kemersiz- gitmiştik.(ambulans ile hasta nakli). Bu örneğe bakarak biz gittik bir şey olmadı, siz niye kaza yapıyorsunuz diyebilirmiyiz.
Örneğin: çevremde akvaryum su değişiminde doğrudan çeşme suyu kullanmayan bir tek ben varım gibi... Arkadaşların yorumlarına bakılırsa balıkları gayet sağlıklı bir anlamda ben boşuna uğraşıyorum. Gerçekten öyle mi?
Sonraki yorumlarımı sizi tenzih ederek yazıyorum. Kayıt tarihinize bakarak size ancak ''Hoş geldiniz'' diyebiliriz.
Maalesef ''ben yaptım bir şey olmadı, kim komuş bu kuralı, yıllardır böyle yaparım-balıklarım sağlıklı'' türünden uygulamalar akvaryumseverler arasında sıkça mevcut. Arkadaşlarımıza kalkıp ''NH4 seviyen kaç, niye nitrat ölçmüyorsun'' diyemeyiz. Ancak şunu çok rahatlıkla söyleriz. ''Akvaryumlarımız ile ilgili elimizde sayılamayacak ölçüde bir bilgi birikimi var. Bunları kullanıp-kullanmama kararı senin. Ancak kendi yanlışlarını bilgi birikimine dahil edemezsin.''
Cümleniz:
...akvaryumumuzda bitki yok nitrat nitrit de yok çünkü suyu komple 2 veya 3 günde bir, sıklıkla degişmek ZORUNDA kalıyoruz.
Yorum:
Genellemeniz doğrudur. Yeşil su genelde bitki akvaryumlarında görülür. Sebebi ise: Yeşil su dahil tüm algler bitki gelişimi için benzer besinlere ihtiyaç duyar. Mevcut koşullar bitkinin aleyhine geliştiğinde (besinlerden bir veya birkaçının fazlalığı veya azlığı) bitkilerin tüketemediği besinleri algler alır. Biz bitkiseverler ise kendi elimizle bu besinleri çoğaltmaya çalışırken bazen kontrolü kaybederiz. Örneğin halen ''staghorne alg'' olduğunu tahmin ettiğim (türkçesini bulamadım) bir bela ile uğraşıyorum. Ancak bitki olsun olmasın her akvaryumda bu besinler vardır. Sadece varsayım: belki de akvaryumunuzda bitki olsaydı, yeşil su gelişimi için gerekli besinler tüketilecekti.
Tedavi kısmına gelince:
Tüm önerilerim burada yazıyor. http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=23154& PN=1&TPN=2
Yerinizde olsam bu linkte ismi geçen Mustafa bey (bignose) ile de temasa geçerdim. En güncel bilgi-tecrübe onda...
Gelişmelerden bizleri de haberdar ederseniz seviniriz.
Saygılar.
Merhaba,
Önerim, benim de malawi'de halen kullandığım Atman F103
Sirkülasyon: 1000 lt/st. Seramik mil kullanmışlar.
Fazla gelir derseniz, su çıkışını ayarlama imkanınız var.
Kendi kullanımımda ilk zamanlar gerçekten fazla idi ve sonuna kadar kıstım. Ancak balıklar büyüdükçe ve süngerin gözenekleri doldukça su çıkışını tersine giderek arttırdım.
Şuayip bey merhaba,
Açıkçası yeşillenme derken neyi tarif ettiğinizi anlayamadım. Aklıma yeşil su geliyor ama, olmadığını söylemişsiniz.
[QUOTE=Şuayip ŞEN]....yeşil su olsa akvaryumumuzda bitki yok nitrat nitrit de yok çünkü suyu komple 2 veya 3 günde bir, sıklıkla degişmek ZORUNDA kalıyoruz. yem olarakta hepimizde aynı yemi kullanıyoruz. [/QUOTE]
Gerçi satır aralarına baktığımızda:
Verilen sayfadaki yeşil su tarifine uymuyor derseniz kabul. Ancak bitki ve nitrat olmamasından yola çıkarak olamaz diyorsanız; bu bilgi yanlış.
Aşağıda verilen fotoğraf sizin sorununuza benziyor mu?
(tekrar olacak ama lütfen bitki varlığını-yokluğunu dikkate almayın, ayrıca yeşillenmenin şiddeti değişken olabilir.)
Mustafa bey tekrar geçmiş olsun ve de tebrikler
''Koyun can, kasap et'' tarzı bir yaklaşım olacak ama, başınıza gelen bela sonrası hepimiz bilgilendik-güçlendik.
Ayrıca sayenizde sıkı bir yeşil su arşivimiz oldu.
Saygılar...
Serkan bey ellerinize sağlık diyerek
Malawi sevdam giderek azalıyor. Askerliğimi yaptıktan sonra sanırım tanganika'ya geçeceğim. Bunu temel sebebini de Serkan bey çok güzel özetlemiş.
Ben daha açık ifade edeyim. Malawi'den soğyorum çünkü akvaryumumdaki balıkların ne olduğunu bilmiyorum. Yunuslarımın tamamı melez biliyorum. Sarı prenseslerimin latincesi bildiğiniz üzere Labidochrimis cereleus ama hangisi... (bkz. http://www.cichlid-forum.com/profiles/category.php?cat=2 )
Kırıkkaleden 15 gün önce rastladığım bir akvaryumcu anısı: Gözlerimin önünde erkek sarı prenses ile red snow diye satılan bir dişinin eşleştiğini gördüm. Öncesinde uzun uğraşlar sonucu bu balığın metraclima greyshakei-maylandia melezi olduğunu hatta bir parça pseudetropheus'da olabileceğini öğrendim. Peki bu balığın sarı prenses'ten olan yavruları ne olacak. Ben söyleyeyim: sarıya kaçarsa sarı prenses yoksa red snow deriz ve yola devam... Tüm bunlar da sıkıntıyı gidermez ise elimizde iki büyük güç var ''prenses'' ve ''imparator''
Malawi'nin değerinin düşük olmasının sebebi sanırım bilinçsizce üretilmesidir. Bunun ticari amaçla yapılmasına -karşı olsam da- şaşırmam. Ama amatör bir akvaryumsever olarak destek vermem.
Yine Serkan bey'in cümlesi ile bitireyim.
Kırdığım arkadaşlar olduysa da onlardan özür diler, saygılarımı sunarım.
Sağlıklı balıklar dileğiyle...
Yukarda yazılanlara ve verilen kimyasal analize bakarak '' yoğun element desteği etkisi var'' anlamı çıkarıldığını düşünmüştüm. Sonrasında itiraz edercesine bir şeyler yazmıştım. Serhat bey'in aquaclay kullanımı ile ilgili yazısını görünce bir tek yanlış anlayanın ben olduğumu farkettim ve yazımı tekrar düzenledim.
Sonuçta da böyle gereksiz bir yazı çıktı kusuruma bakmayın
Fatih bey merhaba,
Belirttiğiniz gibi, gevşek yapısı ile ısıyı eşit dağıtması ve besinlerin köklere homojen dağılımını sağlamasında hemfikiriz. Serhat bey'in de vurguladığı gibi mikro gözenekleri ile biyolojik materyal olarak da üstünlüğü mevcut. Ancak bitki akvaryumunda ilk kurulum esnasında zenginleştirilmiş taban malzemesi (derekumu, terralit, lavalit vb.) kullanılmasının tavsiye edildiğine sıklıkla rastladım. Bu andan itibaren ise şüphelerim başladı.
''Rastladım'' ve ''şüphelerim'' kelimelerini özellikle kullandım çünkü; akvaryumum kurulmuş olduğu için -biraz da tembellikten - pek de üstüne düşmedim.
Sizin de vurguladığınız gibi ben de aquaclay ile ilgili bir sıkıntı yaşamadım. Ancak diğer malzemeler ile ilgili övgülere bakarak ''neyi kaçırdığımı bilmiyorum'' diyebilirim.
Konu açılmışken, keşke bu konuda tecrübesi olan arkadaşlarımızdan birisi bu konuda bize bilgi verse...
Mesela şöyle bir başlık: Bitki akvaryumunda taban malzemesi seçimi
SON MESAJLAR
- German Ram Yüzgeçlerde Ve Burunda Mikrokurtlar RadiantHydrogen, 00:12
Hastalıklar ve İlaçlar - Akvaryum İçin Kum Önerisi Azer63, 00:11
Yeni Üye Forumu - Bu Akvaryum Eski Haline Döner Mi? akandemir1, 23:55
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Hagen Orjinal Kum proavkayrumcu, 23:41
Yeni Üye Forumu - Silikonlu Akvaryum Hartks, 23:35
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Arka Fon Ve Motorun Fazla Çalışması Hartks, 23:34
Yeni Üye Forumu - Çöpçü Balığımın Üst Yüzgeçinde Kararma Var Oranda japon, 23:30
Hastalıklar ve İlaçlar - Sessiz Hava Motoru Tavsiyesi RadiantHydrogen, 23:17
Malzemeler ve Yemler Forumu - Trichopsis Vittata - Yavrular 2. Sfda ArifhbsAquatics, 23:16
Akvaryum Tanıtımı - Molly Cinsiyet Nedir CihanEfruz, 23:13
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Bu Akvaryumu Ne Kadar Fiyatlamalıyım AmatorLepistesci, 22:47
Fiyat Forumu - Şelale Filtre Önerisi Myawuz20, 22:33
Yeni Üye Forumu - Axolotlım Yem Yemiyor usay, 22:05
Yeni Üye Forumu - Beta Balığım Çok Durgun Ne Yapmalıyım Sbozkurt, 22:04
Yeni Üye Forumu - 225 Litre İwagumi mustafazkara1, 21:37
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryumlarımı Tanıtayım 😍 bendeniztayfun, 21:30
Akvaryum Tanıtımı - Uzun Zaman Sonra Demasoni İle Devam umitopall, 21:17
Akvaryum Tanıtımı - Cüce Vatoz Cinsiyet Nedir ? Hidro Dinamik, 21:05
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Akvaryum Dekor Değişimi İnci Kefali, 20:49
Yeni Üye Forumu - Gölden Balık Ve Kerevit Suyaar, 20:25
Sazansıgiller - Akvaryum Bitkilerim Çürüyor (fotoğraflı) İnci Kefali, 17:24
Bitki Akvaryumları Genel - Akvaryumum ogurcay, 16:21
Akvaryum Tanıtımı - Işık Akvaryumu chucuk, 15:48
Yeni Üye Forumu - Elma Salyangozu Neden Böyle Yapıyor sahinsahiner, 15:33
Omurgasızlar - İlk Akvaryum Deneyimim MasterChiefHakan, 14:41
Akvaryum Tanıtımı - Lepistes Yem Yememe, Zayiflama, Ölme Myawuz20, 14:29
Hastalıklar ve İlaçlar - Salyangozum Öldü Sanırım 😥 Jotunheim, 13:47
Yeni Üye Forumu - Demasoni İnci Kefali, 13:42
Akvaryum Tanıtımı - Küp Akvaryum Işık Önerisi Jotunheim, 13:38
Yeni Üye Forumu - 108x45x55 Akvaryumda Kaç Mbuna Beslenebilir? Orhan76, 13:05
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Sarı Prenses İle Frontoza Birlikte Yaşar Mı Orhan76, 12:57
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Sunsun Hw-302 Dış Filtre Dizilimi umitopall, 10:37
Yeni Üye Forumu - Discuslarım Hakkında Yorumlarınızı Bekliyorum aaslandag, 09:56
Discus - Sobo Şelale Filtre Mi Dolphin Şelale Filtre Mi Jotunheim, 09:51
Filtreleme Seçenekleri - Parachromis Dovii (dovii) Sorusu Orhan76, 09:14
Orta ve Kuzey Amerikan Cichlidleri - Aquel Hyper Max 4500 Alınır Mı ? darkaura, 09:12
Filtreleme Seçenekleri - Astronot Balığı Akvaryumuna Dolomit Taşı Orhan76, 08:47
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - 200 Litre Akvaryum İçin Bütün Sorularım Ehtiyar, 03:12
Güney Amerikan Cichlidleri - 🚑 Balığım Hamile Mi? — Güncel Rockingatess, 00:19
Canlı Doğuranlar - Akvaryumda Beyaz Noktalar Yüzüyor furkanoncel, 23:46
Hastalıklar ve İlaçlar - Lorlorlor12 proavkayrumcu, 22:29
Yeni Üye Forumu - K1 Kaldness Sump Su Basış Bölümünde? viscool, 21:52
Filtreleme Seçenekleri - Armağanım Hamile Mi? İnci Kefali, 21:39
Bitki Akvaryumları Tanıtımı - Yavru Verirlermi İnci Kefali, 21:14
Yeni Üye Forumu - Yüzme Kesesi Erenneok, 21:08
Hastalıklar ve İlaçlar - Balığım Durgun Ve Ağızı Açık Erenguven, 19:18
Yeni Üye Forumu - İmbellis Paradise merutay, 19:15
Akvaryum Tanıtımı - Apistogramma Nijsseni Tankım bendeniztayfun, 18:19
Akvaryum Tanıtımı - Aquel Ultramax Filtre Hakkinda yorgunsair, 18:06
Filtreleme Seçenekleri - Cinsiyet Ayrımı nomercy, 17:30
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Bitki Çeşitleri emreemin 00:07
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 00:07
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 00:07
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 00:07
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 00:07
- Low Tech Ve High Tech Bazı Bitkiler hll_aquascaping 23:33
- Son 2 Adet Kök hll_aquascaping 23:33
- Co2 Tüp ,akvaryum Malzemeleri Vs Güncel hll_aquascaping 23:33
- Blood Mary Karides(kargo Mevcut) hll_aquascaping 23:33
- Tailand İthal Halfmoon & Fil Kulak Ve Plakat Bett betta.ist 23:07
- Bloody&mavi Melek&sarı Ateş&siyah Gül&çikolata Kar betta.ist 23:07
- Sumplı Pipo Filtre Sıfır betta.ist 23:07
- Artemia & Microfex & Grindal Kurt betta.ist 23:07
- Damızlık Yarıtül Yarasa Çift Ve Peruvian Altumçift karadadas 21:29
- Tül Melek Zebra,orange,white Lepistes metsi 20:40
- Anubias Petite capodicapii 19:58
- Teraryum, Paludaryum İç Dizayn (canlı) capodicapii 19:58
- Kızılağaç Kozalağı capodicapii 19:58
- Ramirezi Çifti koyu 19:18
- Akvaryum Ve Malzemeleri AquaPuella 17:52
- Karışık Birçok Tür Vardır OrhuN Sarı 17:24
- Oase Scaperline Soil 9lt Brown Aktif Bitki Toprağı Thunderbird 16:56
- Takaslık Anubias ogurcay 16:18
- Anubias Barteri Var ogurcay 16:18
- 40*40*40 Tam Takım Akvaryum ogurcay 16:18
- Microfex Kültürü sefailgaz 16:14
- Mdf Dolap Ve Ahşap Sehpa İmalatı GreeNWooD 15:36
- Ultra Clear Akvaryumlar Aydınlatma GreeNWooD 15:36
- Beyaz Kurt Kültürü totanka 15:28
- Çeşitli Malzemeler totanka 15:28
- Moss Ve Su Üstü Fava Fern totanka 15:28
- Kuru Yaprak - Jack Fruit Ve Vatoz Küpü İnci Kefali 15:15
- Wild Betta İmbellis Ve Smaragdina İnci Kefali 15:15
- Termometre / Dijital Derece cagdas_0606 14:22
- Co2 İndikatör Set cagdas_0606 14:22
- Albino Full Red Mega Dorsal Mükemmel Kalitede FULL RED MEHMET 14:21
- L144 Longfin Mavi Göz Vatozlar FULL RED MEHMET 14:21
- Akvaryum Sıfır Sump Filtre FULL RED MEHMET 14:21
- Sıfır Hagen Kutu Filtreler ootkn 14:20
- Japon Şemsiyesi Slnger İle Takas Olabilir ootkn 14:20
- Alabalık Yemi 2,8 Kg 500 Tl ootkn 14:20
- Hava Motoru Şelale Filtre Hortum ootkn 14:20
- Eheim Reeflex Uv Filtre 350 7 Watt Hiko 13:45
- Creaqua Firefly V2 150cm 100watt Ayaklı Armatür Hiko 13:45
- Chihiros Wrgb 2 10.yıl 60 Cm- Gölgelikleri Ve Co2 Ramboy 12:54
- Güney Amerika Cichlidleri Ramboy 12:53
- Hindistancevizi Kabuğu tarikyksl 12:26
- Yetişkin Genç Endler tarikyksl 12:26
- Tam Damızlık Transgebetik Tetra tarikyksl 12:26
- Microfex( Dero Worm) & Beyaz Kurt & Sirke Kurdu Amati340 12:18
KULLANICILAR
- 105 Online Kullanıcı, 57 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.