ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
geronimo
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
30 Aralık 2005 11:20
Son Ziyaret:
23 Nisan 2014 14:14
Toplam Mesaj:
496 [0.07 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Kerem Selman
Doğum Tarihi:
14 Aralık 1965
Yaş:
58
İl:
Istanbul
Meslek:
Satis ve Pazarlama Müdürü
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Kerem Selman
180x60x65 malawi
130x50x60 malawi yavru

SON 10 MESAJI

Oturmuş akvaryum
[QUOTE=fizikci]
Valla ne diyeyim. Hocam bir girdi konuya akvaryumda oturdu. Sorularda.
     Bilgili adamın hali başka...
[/QUOTE]
 
Embarrassed Espirili iltifatınız için teşekkürler...
 
Can bey,
Bakteri kolonilerinin balıklarınıza bir zararı yokur... arada sırada kopanları yem sanıp atlarlar, ama yemezler... zaten bu bakteriler için besin olan amonyak ve nitrit ortamdan kalktığında, bakteri kolonileri zamanla normale dönerler ve sorununuz ortadan kalkar.
 
Sağlıklı balıklar dileğiyle,
geronimo2007-09-11 10:43:47
Oturmuş akvaryum
Akvaryumunuzu su yüzeyinden koklayın; yağmur yağdığında topraktan yükselen nemli bir koku vardır, eğer akvaryumunuz böyle kokuyorsa, tankınız oturmuş demektir. Eğer lağım gibi kokuyorsa yanlış bir şeyler yapıyorsunuz demektir.
 
Filitrenin arkasında toplanan sümüğümsü oluşum ise şudur; biyolojik döngü oluşmadan hemen önce amonyum ya da nitrit oranları yüksek olduğu için bakteri patlaması yaşanır, bakteriler koloniler halinde katı cisimlere tutunurlar. Tankınız oturduğunda bu durum ortadan kalkacaktır.
 
Sağlıklı balıklar dileğiyle,
Kayalarla camın arasındaki yosunlaşma

Kireçle ilgili bir konuda Camdaki inatçı kirler için için özel Scotch Brite (kırmızı) tavsiye etmiştim, aralarda kalan ve inatçı olan yosunlar için de bu ürün çok işe yarıyor. İnce de olduğu için her yere giriyor.

Sağlıklı balıklar dileğiyle,
Camdaki su (kireç) izi

Cam için özel Scotch brite var kırmızı renkli, düzenli olarak temizliği onunla yapıyorum kireçten eser yok. Bu arada kireçle savaşta en önemli önleyici faaliyet, suyun seviyesini hep sabit tutmaktır. Su seviyesi bir bant içinde sürekli değişken olduğunda o zaman çirkin görünümlü bir kireç tabakası oluşuyor. Bu arada, Sera ph minus da çok işe yarıyor, yok mersi Sera'ya para vermiyeyim diyorsanız, bildiğimiz sirke de mükemmel iş görür. Ben olsam bunlar dışında hiç bir kimyasal kullanmazdım.

Sağlıklı balıklar dileğiyle,
Akvaryum ve sump hakkında

Şu anda ana tankım 180X60X65(H) ölçülerinde(700 lt) ve 120 litrelik bir sump ile kullanıyorum. Tankın ve sumpın imalatı ve tasarımı tamamen bana ait.

 
Bu tasarım ve imalatı gerçekleştirmeden önce internetteki her (yerli-yabancı) kaynağı 1 yıl kadar inceledim. Sorularınızı hemen cevaplayayım:
Öncelikle vana konusunu hızlı bir şekilde kafanızdan çıkarın. Sumpta en büyük sorunu vana denemeleri yaratır (Sorun=salonda bolca su). Kaldı ki sizin tasarımınzda vanalar dönüş yolu üzerinde. Bu durumda yerlerin su içinde kalması için beklemenize bile gerek kalmayacaktır.
İkinci olarak; taşırmalı sistemlerin en büyük eksiği olan sadece yüzeyden su alma konusunu çözmek için uygulamayı düşündüğünüz, alttan delikli iç içe borulu sistem, çok akvarist tarafından denenmiş (muhtelif versiyonlarda) ancak verim alınamamıştır. Ayrıca alttaki delikler tıkandığında iyi ihtimalle tankı taşırmanız, kötü ihtimalle su gelişi azaldığı için susuz kalan sumpınızdaki motoru yakmanız olasıdır. Sump kullanmak istiyorsanız kör noktalara koyacağınız kafa motorları ile tankta yeterli sirkülasyonu sağlayarak dipte katı atık birikmesini engelleyebilirsiniz. Özet olarak taşırmalı sistem kullanırken rahat uyku uyumak istiyorsanız, tasarımızın suyun en az engelle taşmasını, en az engele de yukarı çıkmasını sağlamalısınız.
Son olarak da sumpınızdaki kule, bir nevi dış (kanister) filitre haline gelmiş. Bu tür bir tasarım bakım ve temizliği oldukça zahmetli hale getirecektir. Kulede sadece biyolojik arıtmayı çözüp, elyaf ve süngerleri yatay bölümlere taşırsanız çok daha rahat edersiniz. Bu arada taşırma odası kullanırsanız (verdiğim linki incelerseniz ileride fotolarını vermiştim) kaba arıtmayı ve biyolojik arıtmayı burada da çözebilirsiniz.
Sağlıklı balıklar dileğiyle,
Ben anlamadım bu işi...
Nuri bey,
Kuyruk erimesi bakteriyel bir hastalıktır. Ortaya çıkmasının nedeni ise bakterinin varlığı değil (çünkü bakteri her yerde vardır yok olmaz), kötü su şartlarının balığın bağışıklık sistemini çökertmesidir. Sağlıklı bir canlı (bizler de dahil) çevrelerini saran bakterilerle birlikte yaşamak üzere tasarlanmıştır. Kuyruk erimesinin en çok rastlanan tetikleyicisi ise sudaki amonyak miktarının yüksek olmasıdır. Varolan yavrularınız amonyağı diğerlerinden daha çok tolere edebilir, ancak önünde sonunda onlarda etkilenecektir.
Probleminiz henüz biyolojik arıtmanın başlamamış olmasıdır. Siz tankı her seferinde boşaltıp dezenfekte ettiğiniz sürece de biyolojik arıtma başlamayacaktır.
Aşağıdaki linklerini vermiş olduğum makaleleri dikkatli,ce okumanızı tavsiye ederim.
 
Sağlıklı balıklar dileğiyle,
200 litrede sp yakalama
Uzun yıllardır sarı prenses bakıyor ve yavrulatıyorum, şu anda bulundukları tank 180 cm'lik 750 litrelik bir tank. Geceyi falan beklemiyorum, sonradan çokça sinirlenmemek için (sarı prensesler çok akıllıdır ve asla ulaşamayacağınız yerleri bulup girer) bütün kayaları çıkarıyorum. Sonra da iki kepçe kullanarak, işi fazla uzatmayacak bir kararlılıkla yakalıyorum. En yaşlı dişilerim tahminen 30'ar kere yakalanmışlardır. Daha şimdiye kadar ne bir anneye zarar geldi ne de yavru kaybettim. Sarı prensesler yavrularına düşkündür; yavrularını atmaları ya da yutmaları için yere atıp üstlerine basmanız lazım. Smile İki kepçe kullanmaya elleriniz alıştırırsanız, kolaylıkla işin üstesinden gelirsiniz. Bu arada sarı prenses yakalamak sorun diyorsanız, bir de demasoniyi deneyin Angry, her seferinde karım küfür seslerini duymasın diye kızımı başka yere götürüyor.
 
Sağlıklı yavrular dileğiyle,
Yavru keseleri!
Emre bey,
Yazınızdan sarı prensesinizin 142 günlük bir hamilelik geçirdiği anlamı çıkıyor. Herhalde ben yanlış anlıyorum. Smile Sanırım bir yazım hatası olmuş, 14. günde kusturdunuz. Çünkü 3. haftada keseler küçülmeye başlar ve 4. haftada -bir iki yavru istisna- keseler kaybolur. Keseler bulunduğuna göre sarı prensesin yavruları 2 haftalık olmalı, 2 hafta sarı prenses için sorun değildir, açlıktan bayılıyor olduğunu nasıl anladınız?
Keseleri kaybolana kadar, yavruların da aç kaldıklarını varsayarak yemlemeyin, lüzumsuz yere su kalitesini bozarsınız. Keseler kaybolduktan sonra, kaliteli bir markanın toz yavru yemiyle besleyebilirsiniz.
 
Sağlıklı balıklar dileğiyle,
Dezenfektan
Ender bey,
Uzun yıllardır bu hobiyle ilgileniyorum. Evdeki toplam su miktarım 1.200 litre. 50 kadar anaç balığım (bazıları 4 yıldır benimle birlikte) ve her an için büyütmekte olduğum 100-150 yavrum var. Şimdiye kadar bir kere bile dezenfektan kullanmadım, ne olduğunu da bilmiyorum. Bir adet 50 litrelik karantina tankım var, hasta olan balığımı oraya alır ve hastalığına uygun bir ilaçla tedavi ederim. Özellikle ana tankta dezenfektan kullanımı, tankınızın biyolojik dengesine son derece zararlıdır. Burada asıl amaç balıklarınıza herhangi bir ilaca gerek kalmayacak şekilde bakmaktır.
 
Sağlıklı balıklar dileğiyle,
Akvaryumun üzerini kapatmak

Özgür bey,

Su oksijeni yüzeyinden alır, bu nedenle tankınızdaki su ile buhar camı arasında muhakkak bir boşluk olmalı. Bu boşluğun ne kadar olması gerektiği benim hesabını bilebileceğim bir konu değil, ancak tankınızın boyutları göz önüne alınırsa 7 mm'nin az olduğu konusunda Hasan bey ile hem fikirim. Bu arada tankın üstünün tamamen kapalı olmasının balıklarınıza hiç bir zararı olmayacaktır. Balıklar suda yaşadıkları için, havayı biz memeliler gibi hoyratça tüketmezler. Solungaçlarla alınan oksijen oldukça verimli kullanılmaktadır. Bu nedenle tanktaki 2 cm yüksekliğindeki hacime dolan hava günde iki kere yemlemek için açtığınızda tazelense dahi (hiç hava motoru olmadığını varsayıyorum) balılkarınıza yetecektir. Hava motoru kullanıyorsanız, zaten hiç sorun yok.
Sorun sıcak yaz aylarında başlayacaktır. Bildiğiniz gibi, buharlaşan sıvılar, buharlaşma yüzeylerini soğuturlar (bkz. kolonya ferahlatır, buzdolabı nasıl soğutur). Tankınızın tamamen kapalı olması buharlaşmayı engelleyeceği için, tankınızın ısısı oldukça yükselecektir. Sıcaklığı yükselen suyun oksijen tutma kapasitesi düşecek ve balıklarınız işte o zaman oksijen yetersizliği yaşayacaklardır. Oksijence zengin olmayan sularda balıklar ölmeseler bile eğer yavruysalar büyümeleri duracak ve güdük kalacaklardır (en iyi ihtimalle!) Bu nedenle kapak doğrudan olmasa da, sıcak yaz aylarında dolaylı olarak balıklarınızın sağlığı ile ilgilidir. Tankınızı serin tuttuğunuz sürece sorun yok.
 
Sağlıklı balıklar dileğiyle,
geronimo2007-06-07 13:38:22

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.