200 litrede sp yakalama


azizcpt38Çevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2007
İl: Kayseri
Mesaj: 21
azizcpt38Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2007 12:03
 
Arkadaşlar 200 litrelik bol kayalı akvaryumumda sp dişimin ağzı dolmuş dün akşam farkettim.
 
Ayrı bir yavru akvaryumum ve yavruluğum var.
Sorun şu ki bu balığı strese sokmadan nasıl yakalayacaz.
Dün gece yarısı baktım el feneriyle. Kayaların arkasından çıkmadı.
 
 
Kayaların arkasına saklanan balığı nasıl yakalayacağım.
kayaları kaldırsam balık strese girip yavruları kusarmı?
 
tecrübeli arkadaşlar bu işi nasıl yapıyorlar.
lütfen bilgi verirsniz sevinirim.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2007 12:07
Selamlar. Balığınızın ilk yumurta alışımı? Eğer ilkse biraz daha bekleyin derim, çünkü zaten bahsettiğiniz gibi bol kayalık olan bir akvaryuma sahipsiniz ve dişi burada fazla zarar görmeden kuluçka süresini tamamlar. YUmurtalar yavru olduktan sonra işiniz daha kolaylaşır. Öncelikle bir iki kaya azaltırsanız daha sonra geceleri el feneriyle yakalamanız daha kolay olur. Bu arada yavruları tül yavruluğa koymaktan kaçının.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafakısacıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2661
mustafakısacıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2007 12:11
15 Gün bekleyebilirsiniz,sorun olmayacaktır ama illa ayırmak istiyorum diyorsanız,Dogan Bey'inde dediği gibi gece yakalamak en uygunu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2007 12:58
Merhaba,
 
Balığınızı yakalamanın en risksiz ve kolay yolu, akvaryumun bulunduğu odadaki tüm ışıkları kapatın.Işıkları kapattıktan 1 veya 2 saat sonra balıklarınızı yakalamanız daha kolay olacaktır.Bu esnada yavruları riske atmamak için anaç balığınızı akvaryumdan çıkarırken bir kap yardımıyla çıkarmanızı tavsiye ederim.Çünkü balığın suyla teması kesilince ne yapacağı belli olmaz.Daha sonrası sizin isteğinize bağlı,İsterseniz kusturun,isterseniz başka  bir akvaryuma koyun tercih sizindir.
 
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

geronimoÇevrim Dışı

Kayıt: 30/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 496
geronimoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2007 16:16
Uzun yıllardır sarı prenses bakıyor ve yavrulatıyorum, şu anda bulundukları tank 180 cm'lik 750 litrelik bir tank. Geceyi falan beklemiyorum, sonradan çokça sinirlenmemek için (sarı prensesler çok akıllıdır ve asla ulaşamayacağınız yerleri bulup girer) bütün kayaları çıkarıyorum. Sonra da iki kepçe kullanarak, işi fazla uzatmayacak bir kararlılıkla yakalıyorum. En yaşlı dişilerim tahminen 30'ar kere yakalanmışlardır. Daha şimdiye kadar ne bir anneye zarar geldi ne de yavru kaybettim. Sarı prensesler yavrularına düşkündür; yavrularını atmaları ya da yutmaları için yere atıp üstlerine basmanız lazım. Smile İki kepçe kullanmaya elleriniz alıştırırsanız, kolaylıkla işin üstesinden gelirsiniz. Bu arada sarı prenses yakalamak sorun diyorsanız, bir de demasoniyi deneyin Angry, her seferinde karım küfür seslerini duymasın diye kızımı başka yere götürüyor.
 
Sağlıklı yavrular dileğiyle,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

azizcpt38Çevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2007
İl: Kayseri
Mesaj: 21
azizcpt38Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2007 16:22

Yorumlar için teşekkürler.

Balığımın ikinci yavrulaması daha önce 12 adet yavrumu 15. gün sabırsızlığım yüzünden kusturarak almıştım. Şu anda yavrularım 5,5 haftalık ve ortalama 1,75- 2cm civarı boydalar.  
 
Balığım 6 ağustosda yumurta aldığına göre diğer yavrular 7 haftalıkken kusturabilirim veya 8 haftalıkken kendi bırakır. Doğrusu yeni yavrularımı  tül yavruluğa bırakmak istemiyorum.
Ancak ana akvaryumumda balık ayısı biraz fazlaca olduğundan (14 adet) yavru zaiyatım çok olur gibi geliyor.
Acaba dişiyi  yavru akvaryumuma ayırsam 8 haftalık yavrular yeni yavrulara zarar verirmi veya 8 haftalık yavruları ana tanka atsam 8 cm lik yunus ve kadango larım yavru balıklarıma zarar  verir mi? 
 
Ayrıca dişimi yavru akvaryumumda veya ana tankımda  tül yavruluğa ayırsam strese girermi ? 
Dişimi yavru balıklarımın yanına atsam kuluçka süresini onlarla geçirmesimi daha uygun olur yoksa ana tankımda son güne kadar bekletmek mi daha uygundu?
 
 Bu arada akşam dişimin ağzı dolu olduğunu görünce çocuklar gibi havalara sıçradım çok mutlu oldum. Allah tüm dostlara nasip etsin.
 
ilk fırsatta ağzı dolu dişimin ve mevcut yavrularımın fotolarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
Herkese sağlıklı balıklar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmet_suÇevrim Dışı

Kayıt: 21/07/2007
İl: Ankara
Mesaj: 38
mehmet_suÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2007 17:03

Keşke bende 3 dişi bir erkek sp lerimden yavru alabilsem. çok güzel bişeydir heralde eskiden hep canlı doğurgan beslerdim daha ciclidhlerden hiç yavru alamadım( 2 haftalık) inşallah bende dişilerimden birini ağzı dolu görürüm. Şimdilik tek isteğim buEmbarrassed


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokhanardaÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 24
gokhanardaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2007 17:27
Merhaba,
 
Yavrulama adayı bir dişi olunca akvaryumda, insanın kafası heyecandan karışıyor. Bu durumda adım adım gitmek en iyisi, coşkunuzu anlayabiliyorum.
          Öncelikle karar vermeniz gereken konu, anneyi büyük tankta mı yoksa küçük tankta mı muhafaza etmeniz gerektiği. Yumurtaları ağzına aldığı tarihi biliyorsunuz ve doğumun gerçekleşeceği tarihi de kestirebiliyorsunuz. Anne daha önce yavrulamış dediğinize göre, annenin yumurtaları tutmayı öğrenmiş olması gerekir. Tankınız yeterince kayalıkmış. Bu durumda iki seçenek var. Anneyi ana tankta tutmak ya da küçük tanka almak ve bu kararı sizin adınıza kimse veremez. Buradaki insanlar ancak kendi deneyimlerini ve fikirlerini sizinle paylaşabilirler. Öncelikle sakin olun ve doğru kararı siz kendiniz verin ( sizin balığınız ve sizin akvaryumunuz ) Balıklarınız eğer doğal ortamında yaşamayı sürdürseydi kimse onları ayırmaya kalkmayacaktı, anne yavrularını bırakıp sonra da korumaya çalışacaktı. Doğal olarak daha fazla yavru almak için siz de korumacı bir içgüdüyle yaklaşıyorsunuz ve buna herkes saygı duyar.
Dişiyi ana tankta bırakacaksanız kayaları kaldırmayın ki yumurtalar yavru haline gelene kadar rahat rahat saklanabilsin. Küçük tanka alacaksanız kayaları yavaş yavaş eksiltmek ve arkadaşların söylediği gibi 2 kepçeyle kısa bir operasyonla balığı almak en doğrusu.Tabi bu arada, yavruların olduğu tankta, nakledeceğiniz dişi için yine saklanabileceği alanlar, kovuklar yaratın,çünkü yavrular anneyi rahatsız edemezler ama siz ortalıkta dolaşırken yine huzursuz olacaktır. Kovuklar olursa beslenme problemi olmadığı için iç ve dış her türlü etkene karşı kendini daha rahat hissedecek.
 
Ana tankta bırakırsanız yavru bırakmasına yakın 4-5 gün önce yavru tankına nakledin, böylece ana tankta doğum yapmasını engelleyin. Yavru tankına aldığınızda da bırakın kendisi yavruları dışarı bıraksın. O zaman yavrular, kusturduğunuz zamanki hallerinden çok daha büyük ve sağlıklı olacaklar, eski yavruların yeni yavrulara bir şey yapacağını hiç sanmıyorum çünkü daha hala başka bir balığı yutacak kadar gelişmiş olmayacaklar. Zaten dişi bütün yavruları bırakmayacak, en çok gelişen yavru ya da yavrular çıkmaya başlayacak, prosesin tamamlanması 4-7 gün arası sürecek. O arada da gözlemlersiniz eskiler yenilere bir şey yapıyormu diye. Eğer yapıyorlarsa çıkan yavruları tülün içine alırsınız ( zaten normal doğan yavrular kesesiz çıkacaklar, onları tecrit edip orada yemlersiniz )Benim 6 haftalık sarı prenses yavrularım şu anda 2-3 cm arasındalar ve anneleri ile birlikte ana tankta bulunuyorlar ( ancak ana tankımdaki diğer büyük balıklar Acei ler ve hiçbirine dokunmuyorlar, siz ana tankınızda Kadango olduğunu söylemiştiniz, Acei tamamen otçul, Kadango ise etçildir.Bence riske etmeyin. ) Eğer çok çaresiz kalırsanız küçük tanktaki eski yavrulardan bir iki tanesini büyük tanka alın, erişkin balıkların tepkisini gözlemleyin, en azından tamamını riske etmemiş olursunuz, bir saldırı durumu sözkonusu olursa da geri alırsınız. ( Bu arada unutmayın, kayalık olan tankınızda sarı prenses yavruları çok güzel saklanacaklardır, onlar seri ve akıllı balıklar )
Gelelim kusturma olayına. Şahsi fikrim kesinlikle yapmayın, çünkü zaten doğallıktan uzak besliyoruz, bari bırakın o muhteşem doğum olayını doğal yaşasınlar. Ben de sabırsız ve heyecanlı  bir insanım ama, o yavruların anneyi birer ikişer terkedip, tam gelişmiş bir halde etrafında yüzmelerini deneyimleyin. Her sabah birkaç tane yeni, ve tatlı, ve saydam yavrunun sürüye eklendiğini kendi gözlerinizle ve duyularınızla yaşayın, yavruları satacağım gibi bir ticari kaygınız yoksa zaten bir daha kusturma olayına sıcak bakmazsınız. Ama ille de kusturayım daha fazla balık alayım diyorsanız o zaman forumdaki deneyimli arkadaşlar size daha fazla yardımcı olabilir çünkü ben kusturma olayına karşı olduğum için bunu deneyimlemedim, hep yavruların kendi gelişimini tamamlayıp anneyi terketmesini tercih ettim. Diğer arkadaşlarım size değerli fikirleriyle ( kusturma konusunda ) yardımcı olacaklardır, çünkü daha önceki yazılardan bu konuda tecrübeli bir çok arkadaşa rastlamıştım. İnşallah yeni yavrularınızda eskileri gibi sağlıklı olurlar.
Saygılarımla
Gökhan Arda GÜLER  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

azizcpt38Çevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2007
İl: Kayseri
Mesaj: 21
azizcpt38Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2007 21:18
Gokhan bey çok ama çok teşekkür ederim. Gerçekten böylesine kapsamlı doyurucu bir cevap yazdığınız için çok sağolun.
Dişi balığımı 14. Güne güne kadar ana tankta tutmayı ve kesinlikle bu kez kusturmamayı düşünüyorum. Bahsettiğiniz doğal periyodu yaşamak benim için büyük bir zevk olacak.
Yavrularımı ana tanka atmaya cesaret edeceğimi zannetmiyorum. Ama yinede önümüzde 20 gün kadar zaman oluğuna göre yeterli boyuta ulaşırlarsa (en az 3 cm olmalıdiye düşünüyorum.) bırakabilirim.
Yavru balıklarımın biraz küçük kalmasındaki en büyük etken 2 hafta öncesinekadar 20*20 ebadındaki tül yavruluğumda kalmak zoruna olmalarıdır diye düşünüyorum. Şimdi hem akvaryumum daha büyük hemde 50 cm lik cama cam yavru akvaryumum var. 
 
 Tüm dostlara selamlar.
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir