ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
ringo
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Kullanıcı Başlığı:
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1416
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
25 Ocak 2008 21:31
Son Ziyaret:
18 Eylül 2016 02:34
Toplam Mesaj:
1288 [0.22 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
ilyas yılmaz
Doğum Tarihi:
11 Nisan 1971
Yaş:
52
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

İlyas YILMAZ

SON 10 MESAJI

Bitkilerim Delik Delik
[QUOTE=BLGHN]Ne yapmam gerekiyor ??[/QUOTE]

Potasyum gübresi kullanmıyorsanız, potasyum gübresi kullanmanız gerekiyor.
Astaxanthin içerikli renklendirici yem?
[QUOTE=tarikbinziyad]

Demişiz ama okutamamışız...[/QUOTE]

Tarık bey, demek kimse kimsenin yazdığını okumamış.[:)]

Konu başında, Metin bey bir link paylaşmış oradaki makalede işin özü şöyle açıklanıyor,

" 2.Eksojen Pigmenler: Dışarıdan vücuda alınan, orada kısmen değişikliğe uğrayan veya uğramadan kalan pigmentlerdir. Karotenoyitler bu grup pigmentlerdir. Hayvanlar, dolayısıyla balıklar bu pigmentleri sentez edemezler. Bunları ancak dışarıdan almak zorundadırlar. "

Bu linki kimse okumamış olsa gerek ki, konu bu kadar tartışılmış gibi geldi.


Degisik Fotosentez
Uğur bey,
yosunlarınız fotosentez yapıyor. Diatom yani kahverengi aşamada olduklarından pek dikkat çekmezler ancak yakında form değiştirip yeşerirler.
Bir hususa daha değineyim, anaerobik ortamda organik atıkların giderimi neticesinde bir gaz çıkışı gözlendiği durumlarda bunu direk azota yormak biraz hatalı olabilir çünkü ortaya çıkan biyogazın çok önemli bir bölümü karbon önceliklidir yani çok çok büyük bölüm co2 ve ch4(metan) oluyor, sonrasında ph durumuna göre hs hs2 ve yine h2 gazları, sonrasında yüzde bir civarlarında N2 yani azot geliyor. Çıkan gaza azot yerine biyogaz denilmesi daha doğru olabilir.
[EDIT]ringo,2016-09-09 23:58:42[/EDIT]
Degisik Fotosentez
Ciddi bir yosunlaşma olacağının işareti.
Işığınız biraz güçlü geliyor olabilir. Işığı bir dönem kısıtlı kullanmanız ve veya ledlerin önüne yağlı kağıt falan koyarak gücü biraz düşürmeniz iyi olabilir.
Balıklarda Renk ve Pigmentasyon maddeleri.
Metin bey,
Paylaşıldığı tarihten beri zaman zaman hatırlayıp dönüp dönüp baktığım bir paylaşım.
Emeğinize sağlık.
Zeolit İşini Netleştirelim
Emre bey,
bildiğim kadarıyla zeolitin çeşitleri var belki tam doğru cevap almanız için ne çeşit bir zeolit aldığınızı da yazmanız gerekirdi.
Ancak yine bildiğim kadarıyla hobi dünyasında na-z (sodyum zeolit) ler kullanılıyor. Ürünün özelliği barındırdığı iyonu başka bir iyon ile değiştirebilmesi.
Yani aldığınız zeolitte sodyum iyonları bulunuyor, bu iyonlar sudaki kalsiyum ve mağnezyum gibi iyonlarla yer değiştiriyorlar ve böylece suya sodyum verip kalsiyum ve mağnezyumu toplamış oluyorsunuz. Malzeme doyma noktasına geldiğinde ise malzemeyi yoğun nacl ye yatırdığınızda, yoğun tuzluluk altında tersine bir işlem gerçekleşiyor.
Zeolitin amonyak tutumu konusundaki başarısı hakkında tam bir bilgim yok.
Yeni Bitkili Kurulum İçin Öneri Ricası
Tabana biraz lav kırığı ve çok çok az torf olabilir. Üzerine bolca iri taneli quartz kum ile beraber subulata olur.
Subulata direk quartz kumla da oluyor ancak çok az torf ve lav kırığı süre bakımından biraz avantaj getirir, direk quartz kullanımında akvaryum biraz oturunca yani tabanda biraz organik yük birikince bitkiniz daha iyi beslenmeye başlayacaktır.
Power led eksi artı ucunu nasıl anlarız?
Sol taraftaki ayak artı oluyor genelde. Yani biraz havalı olan ayak.
Sump İçin destek ve yardım
Ahmet bey, arkadaşınız anlıyorsa ve bilen birine yaptırırsanız iyi olur. Neticede konuştuğumuz şeyler, durso vesair bunlar arasında bariz farklar yok, hepsinin temel işlevi suyu taşırıp aşağı indirmek.

Erhan bey,
eklediğiniz tablo sanırım bazı tür overflowlar için oluşturulmuş. Boru çapının belirlenmesinde tasarımın büyük etkisi vardır. Eğer Ahmet beyin ilk çizdiği gibi arkadan delikli bir tasarım olsa, su taşmak isterken delik ağzında yeterince basınç oluşmayacağından çok daha geniş borular kullanmak gerekirdi, yoksa su akvaryumda yükselmek zorunda kalırdı.
Ama mesele kule içine su alıp alttan hortum konulursa, su kule içinde biraz yükselse dahi boruda ciddi basınçlar oluşup su iletim kapasitesi kat kat artabilmektedir. Yani tasarım şekline göre boru çapları ciddi olarak değişebilir.
Discus Büyütme Tankında Kumsuz Bitki Kullanımı
Murat bey,
Aslında sorduğunuz soruda son derece haklısınız. Mesele nitrat ise, ben bunu şu şekil gidereyim ve su değişimini azaltayım diyorsunuz. Aslında nitrat giderimi için sizin düşündüğünüz yöntem haricinde, nitrat tutucular, denitrifikasyon veya sizin yönteme benzer yosun filtreleri gibi seçenekler de var. Ancak bu tür seçenekler ile nitrat giderimi sağlasanız dahi gerçek manada discus bakılamıyor. Gerçek manadan kasıt balığı sağlıkla büyütebilmek, yavru alabilmek ve yavruları tekrar büyütebilmek diyelim. Yukarıda sayılan yöntemleri kullanarak nitrat gideriminde bulunup bu balığın hakkını verebilmek bazı sebeplerle mümkün olamıyor. Çünkü aslında sorun nitrat değil, ama aynı zamanda da sorun nitrat. Ne demek istiyorum.

Nitrat biyolojik bir döngü sonucunda açığa çıktığında ortaya çıkan şey sadece nitrat olmuyor. Biyolojik atıklar giderilirken suda kısaca organik karbon olarak da ifade edilen bir çok yan ürün oluyor. Azot döngüsü kısaca amanak nitrtit nitrat ve tekrar azot gibi izah edilse de, organik karbona bağlı olan azot formları da olabildiği gibi azot bağlı olmayan organik karbon formları suda konsantrasyon artırıyor. Sudaki organik karbon formları hızlı ayrışıp hemen mineralize olamıyorlar bazı formlar çok kararlı da olabiliyorlar. Mesela buna hümik fülvik asitler örnek verilebilir. (azı karar çoğu zarar) Birtakım alkoller ketonlar aldehit denilen organik karbon formları, amino asit, enzim, hormon vesair birçok organik suda birikmeye başlıyor. Bu birikim hem biyolojik filtrasyon sonucu olabildiği gibi, hem de mikrobiyal faaliyet sonucu da oluşuyor aslında aynı şey. Neticede bakteri vesair birçok mikrobik canlı suya birtakım organik karbonlar bırakıyorlar diyelim. Kısacası bu organik karbon formları da birçok canlıyı rahatsız ediyor. (bu birincisiydi)

İkincisi biyolojik yük ve aktivite sonrası akvaryumda mikrobiyal aktivite yoğunlaşıyor, mikrobiyal aktivetinin yoğunluğu ve mikrobik canlıların aşırılığı da bu balıkları etkiliyor. Hastalık vesaire neden olabiliyor.

Bitkilere gelirsek, bitkiler; suda besin olarak inorganik yani mineralize olmuş formları kullansalarda bitkisine göre de elbet değişebilecek olsada basit organik karbon formlarını da karbon kaynağı olarak kullanabiliyorlar. Bitkilerin Exel örneğindeki gibi basit cho yapısındaki bazı karbon kaynaklarını kullanabilmeleri akvaryum gibi kısıtlı bir ortamda avantaj gibi düşünülebilsede uzun vadede bitkiler tam tersine dezavantaj yaratıyor. Çünkü bitkiler sadece bir şeyler alan canlılar da değiller. Hiçbir canlı sadece bir şeyleri almıyor, aslında her canlı bir şeyleri alıyor, birkısmını enerji olarak kullanıyor bir kısmı tekrar dönüşmüş değişik bir formda salınıyor. Bitkiler de sudan nitrat gibi inorganik bir formun yanında kimi organik karbonlardan da alabilecek olsa da, suya geriye bir takım enzim hormon aromatik etkiler vesair metabolik atıklar bırakıyorlar. Yani yoğun bitkili bir akvaryum suyu temizlemekten çok kirletmektedir. Bunun için yoğun bitkili high tech tanklara dikkat edin neredeyse günde %50 gibi su değişimleri uygulanabilmektedir. Elbet tüm bunlarda bitkisine göre de değişimler sözkonusudur. Eğer organik formlar çoğalır ve su değişimi yapılmazsa bu yosun olarak geri yansır. Birkaç yüksek fotosentezin ardından çoğu kere fotosentez hızının kesilmesinin ana nedenleri de bunlardır. Mevcut testlerle tüm besin içeriği kontrol edilebildiği halde eklenen besin ile alınamayan fotosentez hızındaki artış su değişiminde besinsiz elde edilebilmesinin sebebi de budur.

İşte tüm bu sebepler çoğu güney Amerika balığında su değişimini mecbur kılmakta, bitki, denitratör , yosun filtreleri gibi çözümler tam olarak işe yaramamaktadır.
Kısacası suyu, düşük organik yükte, düşük mikrobiyal aktivite de tutmak gerekmektedir. Bunun en basit yolu, fazla filtre malzemesi de bulundurmadan fazla su değişimleri oluyor. Organik karbonu daha basit ve daha az canlıları etkileyici formlara çevirmek için uvc ve ozon gibi çözümler var, bunlar hem organik karbonu azaltır hem mikrobiyal aktiviteyi azaltırlar. Yani su değişiminden tasarrufu bu iki yöntem üzerinden düşünmek daha iyi olacaktır. Bazı tuzlu su akvaryumlarında bunların kullanılıp su değişiminin minumum tutulabilmesi kullanılan bir yöntemdir.

Bu kadar yazmışken bir hususa daha değineyim, doğadaki sularda mikrobiyal aktivite gelişirken, çevre şartlarının mikrobiyal faaliyet üzerinde de etkisi oluyor. Yani atıyorum bir ağacın yaprağı suda çürürken o ağaç yaprağına özel bir antibiyotik salınımlanıp, atıyorum 5 tür mikrobiyal canlı baskılanırken diğerleri etkilenmeden yaşayabiliyor. Catappa yaprağındaki antimikrobiyal etki gibi veya kısaca şöyle temas edeyim amazon ormonlarına yağan ve oradaki ağaçlara temas edip geçen suyun mikrobik canlılar açısından farklı bir floresı olabiliyor.

İşte tüm bu sebeplerle;
Eğer görsel bir diskus tankı olacaksa, yetişkin canlılar az ve kolay bitkilerle yine bol su değişimli bir tank, veya daha profesyonel takılmak isteyenler klasik bilinen ve tavsiye edilen yöntemleri kullanmak zorundalar. High tech de diskus olur ama balığın rahatsızlığı daha çok olur. High tech tam bir bitkilide bu balığı beslemek isteyenler uvc ve ozon kullanımı gibi ek tedbirler geliştirerek balığa daha mutlu bakabilirler. Tabii fazla ışıktan biraz rahatsız oluyorlar. Kısacası tam high tech bu balıklar için birçok açıdan uygun değil. Fazla bitki ve hızlı büyümeler çok nitrat çeker ancak yukarıda değindiğim organik yapılar faydadan çok zarar getiriyor. Görsel bir akvaryum için, organik atıkları fazlalaştırmamak ve mikrobiyal aktiviteyi çok fazlalaştırmamak için, az balık az bitki az yem ve yeterli su değişimi veya daha profesyonel takılmak için klasik kumsuz bol su değişimli yöntemler gerekiyor.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.