ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
SON 10 MESAJI
Aragonit kum gözenekli olduğu için zamanla canlı kum özelliğini alır. Kullanılması yarar sağlar. Midye kırığı herhangi bir zarar vermez ancak hiç bir özelliğide olmaz. Ben kendi akvaryumlarında denizden çıkardığım kumu kullanmıştım. Mercan kırığını tavsiye etmem pislik tutar.
Resimden görüldüğü kadarıyla akvaryumunuzda mercan yok. O halde neden metal halide kullanıyorsunuz? Metal halide, dogru kelvinli ampuller ve reverse osmosis suyu kullanıldığında da yosun oluşmayacak diye bir kaide yok malesef. Kuru yemlerden bile suya fosfat gelir. Test kitleri ile ölçülemeyecek kadar bile fosfat olsa bu yosun oluşumunu tetikler. Nitratta varsa bu da yosunları besler. Nitrat olmadığını söylüyorsunuz o halde fosfat ve silikat tutucu ürünler kullanabilirsiniz. Yosun oluşumunu kesin olarak MH tetikliyor. Bir süre kullanamayın azaldığını göreceksiniz.
[QUOTE=nbizim]
Mustafa Bey,
Deniz akvaryumlarında süreç biraz daha geç işlediğinden, oturmuş bir akvaryumun en az altı aya ihtiyacı olduğu göz önünde tutulursa, sizin de belirttiğiniz gibi uygun kayaları canlı kaya ile aşılamak (oran %50de olabilir) çevre bilinci açısından yaklaşıldığında daha doğru olacaktır. Bu nedenle akvaryumda çok zor olduğu düşüncesi bence doğru bir yaklaşım değil.
Bence çevre tahribatını minimum düzeyde tutabilmek açısından tavsiye edilmesi gerekir.
[/QUOTE]
Nezih bey,
Fikrinize sonuna kadar katılıyorum ancak ülkemizde kalsiyum bazlı ve gözenekli kaya varmıdır ya da varsa nereden çıkar hiçbir fikrim yok. Keşke bulabilsek ve en azından görünmeyecek alt kısımlara bunlardan kullanabilsek. Ürgüp göreme taraflarında çıkarılan kayalar buna çok uygun gibime geliyor ancak onların derdi de aşırı gözenekli olup içerlerinde hava bulundurmaları ve suya batmamaları. Yani bildiğiniz topuk taşını düşünün. Lav kayası bende kullandım zamanında ancak üzerlerinde CA oluşumu yok denecek kadar az. İşin birde görsellik yanı var; Diyelimki kalsiyum bazlı kaya bulabildik ve akvaryuma uyguladık, zamanla bu kayaların üzerlerinde oluşacak olan diatom algler nedeniyle görüntü hiçde hoş olmayacaktır. Ankaradan ölü fiji kayası almıştım, akvaryumda yaklaşık 6 ay kaldılar içlerinde illaki bakteri oluşumu olmuştur ama görüntüleri hiçde hoş olmuyor...
Çimento ve arogonit kum kullanarak yapılan bir DIY proje linki aşağıda veriyorum isteyenler bir göz atsınlar...
http://www.athiel.com/lib3/arago.htm
Çeşme ılıcadaki o kayaları bende biliyorum ve kanımca Canlı kaya olarak kullanılmaya çok uygunlar. Tek sıkıntı çok büyük olmamaları. Uludağdan çıkan kayalar hakkında pek fikrim yok. Önemli olan içinde bakteri barındırabilecek kaya yapmak ise illaki bunu sunni yoldan da yapabiliriz. Ama bu akvaryum ortamında çok zaman alacak bir iştir. Tavsiyem 3kg canlı kaya karşığı 1 kg ölü kaya oranında akvaryumu kurmak.
Aşağıdaki linki bir inceleyiniz. Tampa Bay Florida da Eyalet, denizden canlı kaya çıkarılmasını yasaklıyor ve bir grup aquarist çok büyük paralar harcayarak bunu sunni yoldan yapıyorlar. Tamamen calsiyum bazlı bol delikli kayaların tonlarcasını sahilden belli bir uzaklıkta mercan oluşumlarının yanına dökerek yaklaşık 1 sene sonra toplamaya başlıyorlar. Olmaz diye birşey yok. Ama akvaryumda çok zor.
Saldırganlıkla alakası yok. Sizin dayandığınız kaynaklar varsa bende bunları kafamdan uydurmadım. Kaynakları yukarıda belirttim.
- You may lack the experience to adequately do so.
- You probably do not have an adequate habitat setup for turtle hibernation.
- Young and unhealthy turtles may be too weak.
- Your turtle is unprepared for it.
- Your geographical location may be unsuitable.
Sizin kaynağınızda bunları yazmış...Evet doğru. Ama konunun başlığı "ileri teknikler". Yukarıda ingilizce olarak yazılan (sizin kaynağınızdan alıntı) şartlar eğer bunlar, bunlar yok ise yapmayın deniliyor. Kesinlikle yapılmaz denmiyor. Dikkatinizi çekerim...
Fevzi bey;
Eğer Almanca biliyorsanız buyrun size kaynak;
http://www.zierschildkroete.de/temperatur.html
http://wsk-portal.de/Winterstarre.html
Kafamızdan uydurmadık herhalde bunları...Kış uykusu doğada bir zorunluluk ise bu hayvanlar zaten vucut olarak buna uyum saglamışlardır ve buna alışmışlardır. 4 mevsim yaz olmasını istermisiniz siz kendi hayatınızda? Ha siz yapmayabilirsiniz o sizin bileceğiniz iş. Sizin kaynağınız nedir acaba?
Kaplumbağalarınızın temel bakım metodu:
Bu hayvanlar, sürüngenler familyasından geldikleri için, Işık ve ısı gelişimlerinde önemli rol oynamaktadır. Yanlış bakım sebebiyle bu hayvanlar ölmekte ya da gelişememektedirler. Daha önce diğer konularda verilen bilgilerle sizleri sıkmayacağım. Akvaryumda beslenmesi, ısıtıcı filtre kullanılması vs... Bu konuda sizlere daha spesifik bilgiler vermeye çalışacağım.
Kaplumbağalar vucut ısılarını kendileri ayarlayamazlar. Bunun için sıcaklık yayan ampuller gerekmektedir. Piyasadan bulabileceğiniz "HQI" yani bir başka deyişle "spot" ampuller bu hayvanların gelişimi için şarttır. Akvaryumun tamamının ışıklandırılmaması gerekir. Bu canlılar kendilerini suda güvende hissederler onun için su olan bölümün ışık almaması iyi olur. Kuru bölgenin ise 40 derece civarında olması gerekir. Bunu da yukarıda söylediğim spot ampuler sağlarlar. Kaplumbağaların kendilerini en iyi hissettikleri vucut sıcaklık derecesi 36 dır.
Aşağıda vereceğim tablo kaplumbağaların ışıklandırma tablosudur.
Bu hayvanların gelişiminde "kış uykusu" yada "aktivite azalması" tabir edebileceğimiz önemli bir dönem vardır.
IŞIKLANDIRMA
OCAK
Işık ihtiyacı : 0 saat (yok)
Su sıcaklığı : 8 - 12 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 0 (yok)
ŞUBAT
Işık ihtiyacı : 0 saat (yok)
Su sıcaklığı : 8 - 12 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 0 (yok)
MART
Işık ihtiyacı : 3 saat
Su sıcaklığı : 15 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 11.00 - 14.00 saatleri arası
NİSAN
Işık ihtiyacı : 6 saat
Su sıcaklığı : 20 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 10.00 - 16.00
MAYIS
Işık ihtiyacı : 7 saat
Su sıcaklığı : 23 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 09.30- 16.30
HAZİRAN
Işık ihtiyacı : 10 saat
Su sıcaklığı : 25 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 08.00 - 18.00
TEMMUZ
Işık ihtiyacı : 12 saat
Su sıcaklığı : 27 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 07.00 - 19.00
AĞUSTOS
Işık ihtiyacı : 13 saat
Su sıcaklığı : 27 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 07.00 - 20.00
EYLUL
Işık ihtiyacı : 10 saat
Su sıcaklığı : 25 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 10.00 - 18.00
EKİM
Işık ihtiyacı : 6 saat
Su sıcaklığı : 20 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 10.00 - 16.00
KASIM
Işık ihtiyacı : 3 saat
Su sıcaklığı : 15 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 11.00 - 14.00
ARALIK
Işık ihtiyacı : 0 saat (yok)
Su sıcaklığı : 8 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 0 (yok)
AKTİVİTE AZALTILMASI DÖNEMİ
Kaplumbağalarımızın gelişiminde önemli rol oynayan bir dönem de aktivite azaltılması dönemidir. Genellikle kaplumbağalarımız bu dönemin yaklaştığını bizlere haber veren davranışlar içerisine girerler. Yem isteklerinin azalması, uyuşuk davranışlar, sıcaklığı ve ışığı reddetmeleri gibi... Bu dönemde yukarıdaki tabloya uymaya çalışarak günden güne canlılarımızın bu perioda girmelerini sağlamalıyız. Aktivite azalması döneminde kaplumbağalarımız, yıl boyunca aldıkları vitaminleri ve gerekli mineralleri kemiklerine ve kabuklarına depolamaya başlarlar ayrıca baharda oluşacak olan çiftleşme durumu için sperm depolarlar. Bu dönem gelişim için çok önemlidir. Yemleme günden güne azaltılmalıdır ve durdurulmalıdır. Akvaryumdaki ısıtıcı sudan çıkartılır. Işıklandırılma yapılmaz. Akvaryumun üzeri bir örtü ile kapatılıp karanlık ortam yaratılır. 8-12 hafta yani Aralık, Ocak, Şubat ayları içinde bu sistem uygulanır.
YEMLEME
Daha önceki konularda da belirtildiği gibi, 10 cm e erişinceye kadar kaplumbağalarımıza protein destekli yemler verilmelidir. 10 cm e ulaşıldıktan sonra diyetleri ağırlıklı olarak bitkisel ürünlerden seçilmelidir. Hafta birgün mutlaka hiçbirşey verilmemeli yemsiz geçirilmesi sağlanmalıdır.
Akvaryum :Atman 510
Işıklandırma: 2x Sera Terra UV special
Filtre + Isıtıcı
Yemleme: Gunde 3 kez kurutulmuş bloodworm + Tubifex worms karışımı veriliyor. Haftada 2 kez yeşillik ve point yemlerle destekleniyor. [img=http://img156.imagevenue.com/loc443/th_47857_DSC_3112_1 22_443lo.JPG"> [img=http://img9.imagevenue.com/loc791/th_47862_DSC_3113_122 _791lo.JPG"> [img=http://img161.imagevenue.com/loc386/th_47867_DSC_3114_1 22_386lo.JPG"> [img=http://img22.imagevenue.com/loc408/th_47873_DSC_3115_12 2_408lo.JPG">
[QUOTE=nagmus][QUOTE=komkom]
Bir arkadaş 1. sayfadaki sayın tolgao2000 eczadolabındaki Ph çubuklarından 20-25 adet verdi ama nasıl kulanacağımı bilmiyorum.
Acaba bu ph çubuklarının kullanımı hakkında bilgilendirecek arkadaş varmı?
Saygılar....
[/QUOTE]
Arkadaşım o test çubukları ile birlikte elinde renk skalasıda olmalı. Test çubuğunun renkli kısımlarını suya daldırarak 1 dk kadar bekletip sudan çıkartarak renk skalası ile karşılaştırman lazım. test çubuğu üzerindeki renklerle skala üzerinde yer alan renkleri tam uyuşturup altında yer alan ph değerini okuyacaksınız. Yüzde yüz tam değeri yakalıyamasanızda yaklaşık ph değerini söyler. Kolay gelsin.
[/QUOTE]
1 dakika kadar bekletmek mi yoksa 1 sn kadar suya daldırıp cıkartıp 1 dakika sonra renk scalasından karşılaştırmak mı?
Seranın testi öyle çünkü. O tip şerit halindeki testlerde 1 dakika suda bekletilmez.
Teşekkürler.
SON MESAJLAR
- Cikletim Ağzını Boşaltı protag61, 12:39
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Isıtıcısı Akvaryumun İcinde Patladı KaanE, 12:34
Yeni Üye Forumu - Lepistesimde Hastalık Fikri Olan Varmı Duruasel, 12:33
Hastalıklar ve İlaçlar - Father Fish Yöntemiyle 50x30x30 KaanE, 12:28
Akvaryum Tanıtımı - Elyaf KaanE, 12:23
Yosun - Dry Start Parvula Denemem vahitender, 11:37
Akvaryum Tanıtımı - Ocean Free Hk. MasterChief, 11:37
Malzemeler ve Yemler Forumu - Balık Biti Hakkında Her Şey MasterChief, 11:30
Hastalıklar ve İlaçlar - Karides Filtre Si aliefecilciler, 10:51
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Kayalık Akvaryum: Amatör Dokunuş “tanganyika” bendeniztayfun, 10:30
Akvaryum Tanıtımı - 30x30x30 Küp Beta Akvaryumu Azizdurdenn, 10:00
Akvaryum Tanıtımı - 2. El Dış Filtre Alınır Mı Muhammedcay, 09:04
Filtreleme Seçenekleri - Akvaryumum Kaç Lt Olmalı Taha Yanık, 09:00
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Hava Motoru Ve Su Berraklaştırma Ozntrn, 08:13
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Filtre Malzemeleri Hk. Emreözamisos, 05:14
Filtreleme Seçenekleri - Japon Balığı Hastalığı Dexter85321, 04:54
Yeni Üye Forumu - Bettarmy: Bir Beta Üretimi Girişimi yigithanw, 03:57
Labirentliler - Kılkurdu Mu Planarya Mı? Aayy, 01:18
Yeni Üye Forumu - Brichardi Ujiji Yavruları Ve Akvaryum hasanhr, 00:40
Tropheus - Bucephalandra İle Alakalı Yardım Lütfen emreabay6, 00:09
Bitki Akvaryumları Genel - Molly Serüveni Azizdurdenn, 23:43
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Benekli Kedi Balığım KaanE, 23:38
Kedi Balıkları Tanıtımı - Akvaryum Kumu Üzerine Mika Cam Yapmak Emreözamisos, 23:32
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Buhar Camı Gwynbleidd, 23:24
Akvaryum ve Kapak Yapımı - Bitkiler Mesenizli, 23:21
Bitki Akvaryumları Genel - Bu Dere Kumu Akvaryumda Kullanılır Mı? Tulpar99, 23:21
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - En güzel fotoğraflarınızı gösterin MasterChief, 22:47
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Balığımdaki Sorun Ne ? Gokalpp, 22:40
Canlı Doğuranlar - Monte Carlolarım Gelişmiyor Keremeker, 22:38
Yeni Üye Forumu - Havuzdan Çıkan Baloncuklar Tulpar99, 22:27
Sazansıgiller - Sp Ercan681, 22:23
Yeni Üye Forumu - Kuyruk Erimesi Larvaklm, 22:21
Hastalıklar ve İlaçlar - Bitkili Tankda Led Kullanımı FerhatKaya, 21:50
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Hava Motoru Zorunlumu? neomeo, 19:38
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - Caridina Suyunda Neocaridina Nasıl Olur? giyotyn, 19:35
Omurgasızlar - Ramirezi Hamite07, 18:26
Güney Amerikan Cichlidleri - Sonunda Başardım Melek Yavruları Hamite07, 17:30
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Dry Start Başlangıç Orhan76, 16:59
Akvaryum Tanıtımı - 80ler Nostalji Orhan76, 15:51
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Fluval E100 Isıtıcısı Nasıldır mitii, 15:46
Isıtma ve Soğutma Sistemleri - Melek Balığımın Dişisi Sürekli Yukarı Bakıyor Ahmetncy, 14:04
Yeni Üye Forumu - Ada La Plata Sand Meryemmm, 13:36
Bitki Akvaryumları Genel - Shallow Tank twinsoul, 12:42
Akvaryum Tanıtımı - Cambarellus Diminutus (cüce Kerevit SaRCoPhiLiuS, 11:48
Diğer Tatlı Su Canlıları - Hava Motoru Ve Filtre Önerisi. Orhan76, 08:33
Filtreleme Seçenekleri - Lepistes Yavrusu Hakkında Jilkorsen, 07:02
Canlı Doğuranlar - Grindal Kurt Ömürlük Canlı Yem egedin, 00:46
Canlı Doğuranlar - 180x60x60 Karma Güney Amerika kdrackgz, 00:31
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryumda Kaç Mm Cam Seçmeliyim? Ebubekir ATAR, 00:11
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Nano Deniz Akvaryumu Kurulumu İçin Ne Gerekiyor 1Balikci, 00:06
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Cryptocoryne W. Brown Large Saksı ballantines 12:55
- Anubias Çeşitleri (broad Leaf, Nana , Petite) ballantines 12:48
- Apistogramma Türleri, Panda Ribbon Lepistes yamansengonca 12:29
- 40x40x40 Ultra Clear Küp Akvaryumlar Sıfır yamansengonca 12:29
- Aquaclear 110 Şelale Filtre macagil 12:16
- Lav Taşı Üstü Anubias, Java Windelov nikon_ 12:14
- Beyaz Ve Mikro Kurt, Kızılağaç Kozalağı, Mineralle nikon_ 12:14
- Eheim Twin Feeder Ve Sera Otomatik Yemleme Makine nikon_ 12:14
- Corydoras Sterbai nikon_ 12:14
- Red Tiger Lotus nikon_ 12:14
- Filtre Malzemeleri, Moss Rafı Ve Kapsül Gübre. ÇaĞRı 11:52
- Sıfırürün/ Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemesi asliaral 11:49
- Rainbow Cichlid Çift Ciyus 11:43
- Sunsun 602b Mini Dış Filtre Samoo 11:42
- Apistogramma Cacatuoides Triple Red Samoo 11:42
- Adwa Tds Metre Ve Ph Metre ootkn 11:41
- Profıl Akvaryum Altlıgı Masa ootkn 11:41
- Nannacara Anomala Yavru tarikyksl 11:38
- Atman 3337 Dış Filtre emree06 11:12
- Kriza Gold emree06 11:12
- Gübre Çeşitleri, Ve Malzemeler Balikcidede 10:47
- Bitki,karides ,ö.t.lepistes,vatoz,salyangoz,s.pire Balikcidede 10:47
- Endler Balikcidede 10:47
- Eheim Classic 2260 Musluklu Sıfır Hiko 10:31
- Spotted Angelfish Hiko 10:31
- Black Venezuela Corydoras Hiko 10:31
- Karides Türleri * Canlı Bitki * Moss * ExceL 10:28
- Lowtech Bitkiler Gönderim Vardır . ExceL 10:28
- ❗️🔹️ N P K ➕️ Fe ➕️ Excel ➕️ Yosun Giderici 🔹️❗️ F13K 10:05
- 🌲🌳 Christmas Moss, Subulata, Mikra, Saz 🌳🌲 F13K 10:05
- 💥🌱 Toptan Subulata, Saz 🌾💥 F13K 10:05
- Balık Yemi , Su Piresi , Pipo Filtre gyunda 09:58
- Pistia , Flame Moss , Java Moss gyunda 09:58
- Melek , Karides , Salyangoz . gyunda 09:58
- Akvaryumların İhtiyaçları GETS34 08:56
- Hazır Kurulu Zahmetsiz Masrafsız Akvaryum ozan_1903 08:03
- Hazır Kurulu Lüks Akvaryum ozan_1903 08:03
- Hazır Kurulu Lüks Akvaryum ozan_1903 08:03
- Hazır Kurulu Lüks Akvaryum ozan_1903 08:03
- Epey Miktarda Moss brkenginol 07:30
- Altın Kafa Melekler Tekin35 05:33
- Cüce Vatoz İle Takas Olur Caninenss 04:12
- Kalan Malzemeler lazy46 03:23
- Venüsaqua Çift Çıkışlı Akvaryum Hava Motoru SinanBulut 01:33
- Vatoz Küpü Ve Frontoza Küpü SinanBulut 01:33
- Leptosoma Mutant Kitumba Yavruları Kemalk41 00:41
- Filtre Malzemesi Ve Kum dark blue 00:15
- Tiger Zankeri Lotus agbaglama 23:53
- Sarı Ateş Neon Karides Ardaaa.. 23:46
- Electric Blue Acara Çift Ardaaa.. 23:46
KULLANICILAR
- 121 Online Kullanıcı, 66 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.