ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
kaizerdar
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Kullanıcı Başlığı:
[B]14028,1[/B]
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
283
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
08 Nisan 2016 23:55
Son Ziyaret:
30 Kasım 2020 14:51
Toplam Mesaj:
193 [0.07 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Serdar Tüzün
Doğum Tarihi:
21 Ağustos 1991
Yaş:
32
İl:
Eskisehir
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Serdar

SON 10 MESAJI

Su Piresi
[QUOTE=Fırat pınar]İyi akşamlar japon balıklarım için su piresi almayı düşünüyorum rotifish marka sizce gerekli mi dün kabuksuz artemia verdim baya hoşlarına gitti[/QUOTE]

Rotifish'in su piresi (daphnia) yemi, yine Rotifish'in artemia yemi gibiyse toz şeklindedir. Eğer balıklarınız yavru değilse toz yem vermenizin manası yok. Çok ilgi de göstermeyeceklerdir zaten.

Toz değilse bile kabuklu canlıların kurutulmuş hallerini değil, dondurulmuş tabletler şeklinde satılanını (Ocean Nutrition ve Nutris gibi markalar) tavsiye ederim. Şoklandığı için besin değeri daha yüksek ve balıklar daha çok seviyor. Balıklarınız iriceyse, çok küçük boyutta bir canlı olan daphnia yerine krill ve kan kurdu (bloodworms) düşünmeniz daha iyi olur.
495 Litre Goldfish Akvaryumu Öneri
Balıklar çok güzel, İbrahim. Güle güle bak.

Arkadaşlar, İbrahim arkadaşımız gerçekten örnek bir hobici. Japon balığı konusunda yeni olmasına rağmen, sadece sorun yaşadığında soru soran, verilen iyi niyetli tavsiyeler bir kulağından girip öteki kulağından çıkan ve tam anlamıyla "öğrenmeye üşenen" genel profilin aksine balıkların nasıl en rahat şekilde yaşayabileceklerini öğrenmek adına sürekli soru soran, o soruya da başka soru doğurtan, geleceği şimdiden hesaplayan, balıkların ihtiyaçlarını harcayacağı enerjinin önüne koyan, emek ve para sarfiyatından zinhar kaçınmayan birisi.

Neredeyse 2 ay süren yazışmalarımızın böyle sonuçlanması açıkçası beni çok sevindirdi. Hassas, detaycı ve hayvansever bir insan olduğunu anladığımdan uzun süre aramızda olacağını tahmin ediyorum, kardeşim. Allah utandırmasın.
Japon Balığım
1 aydan fazla süredir balık bakmanıza rağmen yeşil su problemiyle karşılaşıyorsanız, bence başa dönerek akvaryumu nasıl kurmanız gerektiği konusunda araştırma yapmanız gerekli. Çünkü bu durum önem sırasıyla,

- Bakteri kültürünüzün oturmaması,
- Suyun biyoyükü kaldıramaması,
- Aşırı yemleme,
- Suyun direkt güneş ışığı alması gibi sorunlardan biri veya birden fazlasına işaret ediyor. Bu 4 durum da aslında başlarken dikkat etmeniz gereken hususlar. Diğer balıkların geleceği açısından önce suyunuzu düzeltin.

Bir japon balığının suda dengede duramaması, ilkin kabızlığı akla getirir. Ama bu durumun 1 aydan fazla sürüyor olması, geri dönüşü/tedavisi çok daha zor olan durumlardan kaynaklanır.

Arkadaşların dediği gibi, en sık rastlanılan durum hava kesesi problemidir. Şırıngayla denenen yöntemi, balığın anatomisini bilmeyen ve bilse bile eli böyle işlere yatkın olmayan hiç kimse uygulamamalı. İnternette mucizevi bir yöntemmiş gibi gösterilse de aslında sadece geçici bir sonuç verir. Çünkü hava kesesi rahatsızlıklarını (tamamen sönmesi sebebiyle blaığın tabanda yatması veya balığın hava kesesini iradi olarak söndürememesi sonucu yüzeyde asılı kalması) tetikleyen asıl soruna çözüm olmaz bu yöntem. Balık, geçici düzelme belirtileri gösterse bile önünde sonunda bu rahatsızlıkla hayatını devam ettiremeyip ölüyor. Başvurulacak son çözüm, etik değerlerinizle uyuştuğu takdirde karanfil yağıyla ötanazi. Kıyamıyorsanız ölene kadar beklemek maalesef. Ancak ben yine de emin olmanız için son ana kadar tedavi etmeye çalışmanızı tavsiye ederim:

- Balığı ayrı bir tanka alın. Bu tankın da filtrasyonunu, havalandırmasını eksik etmeyin ve kesinlikle sıcaklığın 22 derecenin altında olmamasına dikkat edin. Suya 5 litreye 1 çay kaşığı denk gelecek şekilde epsom tuzu (magnezyum sülfat) ekleyin. İlk gün sadece 1 öğün 2 tane haşlanmış bezelye tanesi verin. Daha sonra başka hiçbir türde yem vermemek şartıyla günde 2 kere her öğün 1 tablet olacak şekilde Sera Bakto Tabs verin. Düzenli su değişimini ve değişen sudaki tuz miktarını yeni suya eklemeyi ihmal etmeyin. Haftada 1 yine günde 1 öğün olacak şekilde bezelye verebilirsiniz.

Bu yöntemle 15 gün içinde düzelme görmezseniz muhtemelen daha sonra da görmezsiniz. Bundan sonraki süreçte antibiyotikle tedaviyi de deneyebilirsiniz ama bunun kısıtlı umutlara bağlı bir tedavi beklentisi olacağını tahmin ediyorum.[EDIT]kaizerdar,2019-05-03 02:52:35[/EDIT]
495 Litre Goldfish Akvaryumu Öneri
Öncelikle akvaryumunuz hayırlı olsun. Büyük bir tane almakla iyi etmişsiniz. Tasarımı da gayet hoş. Akvaryumu ağzına kadar doldurup sonra ortaya çıkan bir sorunun ne olduğunu sormak yerine fikir edinmek adına önce soru sorduğunuz için de sizi tebrik ederim.

Dekor için kişisel olarak sade bir yaklaşım yanlısıyım. Başlangıçta sadece kum ve arkaplan. Taş, bitki ve diğer dekorlar sonradan da eklenebilir. Böylece kafanızda sonradan canlanacak ideal dekorasyonu hazırlamak için ilk kurulumdaki dekorasyonu bozmakla uğraşmazsınız.

Kum için önerim aslında siyah hagen kum olurdu ama son zamanda piyasada siyah cam kırığı karıştırılmış ve sıkıştırılmış endüstriyel atıktan elde edilen siyah kumların dolaştığı söylentileri var. Bu yüzden ince taneli doğal kum, bulamazsanız silis kum öneririm. Bitki eklemek isterseniz cryptocoryne hoş durur. Anubias da ekleyebilirsiniz.

Sump çıkışına yağmurlama borusu (şelale aparatı) eklerseniz hava motoruna ilk etapta gerek kalmaz. Ama kullanışlı bir alettir, ihtiyacınız olur, daha sonra edinirsiniz.

Japon balığının diğer türlerle bakılıp bakılamayacağı çok sıklıkla soruyor ve maalesef buna kesin bir cevap vermek zor. Ben işin daha başında sorunlarla karşılaşmamak adına başka tür eklememenizi tavsiye ederim. Çöpçü zaten soru işareti. Vatozlar içinse memnun olan da çok şikayet eden de. Elma salyangozunu, salyangozların iyiliği için hiçbir zaman eklemenizi tavsiye etmem. Antenlerini yiyorlar. Ama nerit salyangozu olabilir. 2 ay önce aldım, çok memnunum. Hiçbir sorun yok şimdilik.

Akvaryumunuzdaki maksimum canlı yükü içinse 20-25 tane japon balığının doğru filtrasyon ve düzenli su değişimiyle rahat yaşayacağı söylenebilir. Ama benim tavsiyem gidip alelade bir petshoptan bir çırpıda 20 tane düz japon balığı alıp keyfinizi kaçırmayın. Eğer daha önceden japon balığı bakmadıysanız önce bir türleri tanıyın. İnanılmaz güzellikte varyeteler var. Ranchu, lionhead, rosetail orandalar, kelebekkuyruklar, ryukinler... O yüzden önce türleri tanıyın, o türün ideal özelliklerini taşıyan balıkların peşine düşün ve zevkinizle uyuşursa teker teker ekleyin. Daha sonra benim gibi bir yerde çok güzel bir balık görüp akvaryumun canlı yükü zaten ağır olduğu için alamamaktan dolayı pişman olmazsınız.

Son olarak japon balıklarının, canlıdoğuran türlerine ve ülkemizdeki popüler çiklit türlerine göre yavru alma sıklığı daha azdır ve birazcık daha zordur.

Sağlıklı hobiler diliyorum.
Japon Balığı
[QUOTE=AmazonDream]

İlginç bir cümle olmuş.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202876/160320191542571.jpg[/IMG][/QUOTE]

Aslında onu ben de yazdıktan sonra düşündüm. İki kelimenin arasındaki ayrımı İngilizce karşılıkları (proper/suitable vs. available) üzerinden yapacaktım ama cevabı yazdığım kişinin anlatmak istediğimi sözlükteki anlamlarına takılmadan kavrayacağına duyduğum güven sebebiyle belirtme ihtiyacı duymadım [:)]

Madem takıldınız, açıklayayım. Uygun ve müsait, her ne kadar birbirlerinin anlamlarını karşılıyan, eş anlamlı kelimeler gibi görünse de aslında günlük kullanımlarındaki yerlerinin zaman zaman ayrıldığını görürsünüz. Açıklamak adına, kendi dilimiz dururken İngilizce'ye başvurma acziyetine kapılmadan farazi bir şekilde örneklendireyim:

Bir düğüne veya bir toplantıya gideceğinizde giyeceğiniz takım elbiseyi seçmeniz gerekiyor. Sizin seçtiğiniz takım elbise, o düğün veya toplantı için "uygun" olduğunu düşündüğünüzdür, geri kalanlardan temiz, ütülü olanlar yani giyebileceğiniz durumda olanlar, giyilmeye "müsait"tir. Yani uygun olan seçilen, müsait olan seçilecek nitelikteki şartları karşılayan alternatiflerin tümüdür.
Japon Balığı
[QUOTE=ceylanb222]Bir japon balığım diğer balıkların karnına dokunuyor diğer balıklar da kaçıyor ama henüz bir kovalamaca yok acaba kendine uygun dişi mi arıyor? [/QUOTE]

Japon balıklarında eş tutma davranışı olmadığı için "kendine uygun dişi arama" anlamı çıkarmak imkansız. Daha çok bir üreme için belki bir hazırlık aşaması diye yorumlayabilirsiniz. Japon balıklarındaki üreme davranışı (üremeye hazır hale gelen) tüm erkeklerin (üremeye hazır hale gelen) tüm dişileri kovalaması şeklinde açıklanabilecek bir mantığa dayanıyor. Yani erkek bir japon balığının gözünde, uygun bir dişi değil müsait bir dişi vardır.
Japon Balığına Tatil Yemi Verilir Mi?
Benim daha önce Sera tatil yemi vermişliğim var. Ancak benimki 4-5 günlüğüne ayrılmam gereken bir zamandı. 10 gün biraz uzun bir süre. Eve döndüğümde 2 tabletin de 3 tane japon balığı tarafından tüketilmiş olduğu gördüm. Balıklarımda herhangi bir hastalık, açlık veya halsizliğe rastlamadım. Su da temizdi. Ama açıkça söylemem gerekirse, tatil yemlerinin içeriğinden ve işlevinden şüphem var. Bir kere balıkların dışkıları simsiyahtı, petrol siyahıydı. Ve "İçerisinde diğer tablet yemlerden ne fark var da balıkların acıkmamasını sağlıyor?" sorusuna kendimce cevap verebilmiş değilim.

Bence de en iyi seçenek, tanıdık bir kişi veya otomatik yemleme makinesi. Çünkü "Japon balıkları açlığa uzun süre dayanabilirler." diyeceğim ama 10 gün uzun bir süre.

Benim daha önce Sera tatil yemi vermişliğim var. Ancak benimki 4-5 günlüğüne ayrılmam gereken bir zamandı. 10 gün biraz uzun bir süre. Eve döndüğümde 2 tabletin de 3 tane japon balığı tarafından tüketilmiş olduğu gördüm. Balıklarımda herhangi bir hastalık, açlık veya halsizliğe rastlamadım. Su da temizdi. Ama açıkça söylemem gerekirse, tatil yemlerinin içeriğinden ve işlevinden şüphem var. Bir kere balıkların dışkıları simsiyahtı, petrol siyahıydı. Ve "İçerisinde diğer tablet yemlerden ne fark var da balıkların acıkmamasını sağlıyor?" sorusuna kendimce cevap verebilmiş değilim.

Bence de en iyi seçenek, tanıdık bir kişi veya otomatik yemleme makinesi. Çünkü "Japon balıkları açlığa uzun süre dayanabilirler." diyeceğim ama 10 gün uzun bir süre.
Baliklarim Birbirlerini Kovalayior
Japon balıkları arasındaki kovalamacalar büyük çoğunlukla üreme amaçlıdır. Ama illaki bu sürecin sonunda dişi balığınız yumurta dökecek diye beklemeyin. Erkek japon balıkları dişide yumurta olmasa bile bu hareketi yapabiliyorlar. Bu gözle bakarsanız üreme yerine üreme tatbikatı veya kurlaşma da diyebilirsiniz. Endişelenmenize gerek yok.

Dişiniz bu süreçte çok fazla hırpalanır, fiziki yaralanmalar meydana gelir veya strese girerse ayırabilirsiniz. İstekleri 1-2 güne sönüyor zaten.
Balıklarımın Cinsi Ve Bakımı İcin Bilgi İstiyorum
[QUOTE=beraismail]

Çok tesekkürler bilgileriniz icin

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213608/050320191559481.jpg[/IMG]

Şuanda bu şekilde ortamları [/QUOTE]

Elinize sağlık. Başladığınız işi pipo filtre veya iç filtre alarak devam ettirmekte gecikmezseniz çok iyi olur. Betalarınızda havalandırma opsiyonuna ihtiyaç duymuyor olabilirsiniz ama japon balıkları labirentliler ailesinden olmadığı için farklı bir solunum yöntemleri var ve su yüzeyinin devamlı ajite olması/dalgalanması gerekiyor. İç filtrenin hava püskürten aparatı veya pipo filtrenin çıkış ağzı bu ihtiyaca cevap verir. Bu arada çok önemli bir şeyi söylemeyi dalgınlıkla unutmuşum. Pipo filtre için hava motoru şart. Yani İç filtre alırsanız hava motoru almanıza gerek kalmaz.

Şu an için en elzem malzemeler, önce filtrasyon sonra ısıtıcı. Yem, su düzenleyici vs. daha sonra temin edilebilir.[EDIT]kaizerdar,2019-03-06 02:40:08[/EDIT]
Balıklarımın Cinsi Ve Bakımı İcin Bilgi İstiyorum
[QUOTE=beraismail]2 tane betta beslemekteyim.Bir akrabamdaki baliklarin suyunun cok pis oldugunu (balıklar gözle secilemiyordu[:(]) ve cok cok kücük bir fanusun icinde oldugunu görünce dayanamadım.Onlardan balıkları aldım.Simdilik temiz suya ve bendeki büyük fanusa koydum bu balıkların cinsi nedir hangi marka yem atılmalıdır ve 5 litrelik bir akvaryum yeterli midir su değişim sıklıgı metilen mavisi kullanayım mı detaylı olarak beni bilgilendirecek bir arkadaşa ihtiyacım var bu yavruları ölüme terk etmek istemiyorum bakımlarını üstlendim lütfen yardımcı olun.[/QUOTE]

Çok iyi yapmışsınız, tebrik ederim. Bu güzel harekete karşılık elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım.

Balıklarınız düz japon balığı. Aslında (fantail) yelpaze kuyruk ama artık piyasada common goldfish tabir edilen tek kuyruklu varyetelerden çok kalmadığı için fancy varyetelerden olan fantail'lara da düz denmeye başlandı.

Balıkların bakımı içinse en az 50 litrelik bir akvaryum edinin gerisi kolay. Ama bu 50 litre, ileride yanlarına başkaca japon balığı eklemeyi düşünmüyorsanız. Düşünüyorsanız bile en fazla 1 tane. Belki o bile değil. Bu işe yeni başladığınız için mümkün olduğunca başlangıç masrafını kısma adına ucuz ama yeterli şeyler önermeye çalışacağım.

- Yem: Akrabanızdan aldığınız tahmin ettiğim şeyse (çubuk şeklinde ufalanabilen yemler) bence yeni bir yem edinir edinmez çöpe atın. Balıklara inanılmaz derecede zarar verme tehlikesi var. Kolay hazmedilmez ve suyla temasından sonra şişip balıkları tıkar, kabız olurlar.

Hem kaliteli hem de diğer markalara göre nispeten ucuz oldukları için tavsiye edebileceğim yemler şunlar:

+ JBL Goldpearls: [URL]https://www.n11.com/arama?q=jbl+goldpearls&srt=PRICE_LOW[/URL]

+ Tropical Super Goldfish: [URL]https://www.n11.com/arama?q=tropical+super+goldfish&srt=PRICE_LOW[/URL]

+ Omega One Goldfish Small Pellets: [URL]https://www.n11.com/arama?q=omega+one+goldfish+small+pellets[/URL]

Bunlardan JBL ve Tropical marka olanlar, tek başlarına o boydaki 2 japon balığını 3 ay götürür. Omega One marka olan 6 ay götürür. Ben başlangıç için JBL'i tavsiye ederim. Kolay hazmedilebilir, kaliteli bir yem. Sera Goldy Color Spirulina önerenler de çıkacaktır muhakkak. Hem ucuz hem de içerik olarak kaliteli bir yem ama balıklara çok hava yutturuyor, o yüzden kimseye tavsiye etmiyorum. Bunlardan bir tanesini alın, daha sonra imkan el verdikçe çeşitlendirirsiniz.

- Isıtıcı: "Japon balığı, soğuk suyu sever. Isıtıcı şart değil." diyenler de çıkacaktır ama balıkların hem aktif hem de sağlıklı olmasını istiyorsanız şart. Smart marka 50w ısıtıcılar çok pahalı değil, işinizi de görür. Isıyı 22-24 dereceye ayarlayın.

- İç filtre: Başlangıç için Çin menşeili iç filtre almanızda en azından masraftan kaçınmak adına ben bir sakınca görmüyorum. Sizi en az 1 sene götürür. Saatte akvaryum hacminizin 4-5 katı suyu döndürebilek debiye sahip olan bir iç filtre tercih edin. Çin menşeili ürünler iddia ettiklerinin altında performans gösterdikleri için 6-8 kat olarak da düşünebilirsiniz.

+ Masrafları çok kısmanız gerekirse iç filtre alana kadar (orta veya büyük boy) pipo filtre de o boydaki balıklar için gayet iş görür.

- Su düzenleyici: 50ml veya 100ml'lerden edinmenizde yarar var. Sera Aquatan'ı öneririm. JBL Biotopol de olabilir. Ama harcamaları başlangıca yığmak istemiyorsanız su değişimi yaparken, klorunun uçması için suyu 1 gün bekletip koyarsanız da yeterli olur. Ama bu uygulama uzun vadede balıkların sağlığını bozar. Ankara'nın suyu malum...

- Bakteri kültürü: Başlangıç için almanızda büyük yarar var. Sera Nitrivec öneririm. Ama şu aralar çok pahalı. Eğer almak istemezseniz, balıkları koymadan önce akvaryumdaki suyu filtre çalışır vaziyette 2-3 gün döndürün.

- Kum: Şart değil. Ama olsa da fena olmaz. Piyasada en çok satılanlar kuvars ve silis kumlar. Ben siyah kuvars kullanıyorum ama şimdiki aklım olsa doğal ince taneli kum kullanırdım.

- Hava motoru: Pipo filtre veya iç filtre varsa zorunlu değil. Daha sonra edinilebilir.

- Metilen mavisi kullanımı: Hastalık olmadığı sürece kullanılmaz.

- Bunların dışında, japon balıklarının bakımı için dikkat edilecek en önemli şeyler:

+ Haftalık en az %33 en fazla %80 olmak üzere su değişimi

+ Değişim sırasında kullanılan suyun (su düzenleyici kullanılmadıysa) bekleyip klorunun uçtuğundan ve akvaryumdaki suyla hemen hemen aynı sıcaklıkta olmasından emin olmak

+ Haftada bir veya iki haftada bir filtre temizliğini akvaryumdan alınan suyla yapmak

+ Fazla yemlememeye özen göstermek (günde 2 defa 2 dakikada bitirebilecekleri miktarda yemlemek kafi)

+ Kabızlık ihtimalinden kaçınma adına haftada bir veya iki haftada bir kabuğu soyulmuş haşlanmış bezelye vermek.

Siz yukarıdakileri hallettikten sonra gerisi bir şekilde hallolur. Hallolmadığı yerde elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız. "Minimum gereksinimleri sağladıktan sonra" sorularınız için sazansıgiller forumuna da bekleriz:

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/sazansigiller_f18.asp[/URL][EDIT]kaizerdar,2019-03-04 04:15:45[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.