ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
oldschool
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
29 Haziran 2013 16:25
Son Ziyaret:
16 Mayıs 2014 17:42
Toplam Mesaj:
15 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Hasan CALISIR
Doğum Tarihi:
04 Ocak 1984
Yaş:
40
İl:
Istanbul
Meslek:
Bankacı
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Hasan ÇALIŞIR

SON 10 MESAJI

Akvaryum İçi Led - Lamba Kullanımı
Ben yanlış anladım Emre Bey,

Sanıyorum hemfikir olduğumuz nokta ledleri sudan tamamen izole etmek gerekiyor.Sıcaklık ve buharlaşmadan ziyade suyla temasta ledlerin ömrü azalacaktır.Ben çalışırken bunu dikkate alacağım.

Ben sizin tasarımınız üstüne biraz kafa yordum.Öncelikle ledleri boru içerisine koymaktansa yine küçük ölçülerde oval olmayan yani ışığı kırmayacak düz bir düzeneğe koyabiliriz.Çünkü ben ışığın sadece arka cama bir fonmuş gibi baskın yayılmasını arzuluyorum.Siz uygulamanızda bunla ilgili yani ışık kırılması problemi yaşadınızmı çünkü boru kullanmak çok daha pratik gerçekten.

Yanlış anladıysam düzeltin hava taşı olarak bildiğimiz hava taşı hortumunu delik açarak kullanıyorsunuz.Yani kesiti(çapı) normal hava taşının çok altında kalıyor.Bildigim kadarı ile kesit küçüldükçe akışkanın hızı artıyor fakat basıncı düşüyor hava hortumundan çıkan kabarcıkaların yoğunluğunu basınç belirleyeceğinden hava motorundan beklenilen performans tam alınamayabilir.Bu şekilde bir problem dikkatinizi çektimi.

Niyetim bilginizden faydalanmak yanlış anlamayın.Bu haftasonu bende çalışmaya başlayacağım.Başlamadan önce ar-ge'ye önem vermek gerkeli.

Teşekkürler.

Akvaryum İçi Led - Lamba Kullanımı
Emre Bey,

Detaylı cevap için teşekkür ediyorum.İş yerinde olduğumdan tasarımınızın videosunu izleyemedim ama akşam mutlaka bakacağım.Genel olarak sorularımın cevabını aldım.

"Ledlerin su icinde olmasi isilarini dusurecektir. O yuzden acikta calismasindan daha iyidir aslinda."

Burada aklıma takılan aşırı su buharlaşması olup olmayacağı.Malum ledler aşırı ısınıyor.Ben pahalı su altı led ışıklandırma sistemlerine baktığımda ledlerin su ile temasını tamamen izole ettiklerini gördüm.Dip akıntım çok fazla yok bu nedenle led ışığın açılıp kapanma zamanlarına göre su sıcaklığının stabiliteside bozulacaktır gibi geliyor.
oldschool2014-05-15 17:01:06
Aynı Sepette Birden Fazla Malzeme Kullanmak
Cevap için teşekkür ederim dediğiniz gibi karbon ile zeoliti akvaryumun içine emiş borusunun altına fileleri ile koymak en mantıklısı.Sepetlerin birine komple substrat diğerine seramik halkaları yerleştireceğim.Fosfat tutucu malzemeyide seramiklerin arasına gerekli oranda koyarsam sıkıntı yaşamam sanırım.
Aynı Sepette Birden Fazla Malzeme Kullanmak
Merhabalar,

Jebo 625 bir dış filtrem mevcut 3 sepetli.Bir sepette karbon + elyaf diğerinde seramik + elyaf en üstte ise mavi sünger mevcut.

Ben zeolit + sakal yosunu derdim için Seachem fosfat tutucu ayrıca substrat eklemek istiyorum.Aynı sepete bu malzemeleri koymaktan başka çarem yok.

3 sepet içerisine aşağıdaki malzemeleri nasıl yerleştirmem doğru olacaktır.

Seramik
Karbon
Zeolit
Substrat
Seachem fosfat tutucu 

Teşekkürler.
oldschool2014-05-14 17:50:25
Akvaryum İçi Led - Lamba Kullanımı
Çok eski bir konuyu yeniden gündeme getirdim fakat tam da sormak istediğim bir konuyu arkadaş 3 yıl önce sormuş.

Akvaryumun sadece arka camını mavi led ile ışıklandırmak istiyorum hava taşıda aynı şekilde arka cama çok yakın şekilde kabarcık verecek.Fakat kafama takılan sorularım var.

-Silikonlu ledler her ne kadar silikonlu densede akvaryum içerisine 50 cm suyun altında sıkıntı çıkarabilir gibi geliyor silokunlu diye satılanalr bana daha çok su değerse birazcık bişey olmaz tadında?
-Ledlerin ısı problemi nedeniyle su içinde ömürleride kısalır mı bu nedenle direkt suya temas etmemesi için tamamen izole edilmeliler mi?
-Burada bir diğer problem akvaryum tepesindeki florasanın led ışığı baskılayıp mavi ışığın akvaryumun arka camına değil de akvaryumun tamamına yayılması durumu olabilir.Bunun olmaması için 100*50h akvaryum için kaç watt lık bir led sistem kurmak gerekli ki ışık sadece arka camda baskın olsun?
-Led ışığı akvaryumun arka camına su içerisinden değilde üstünden versem kabarcıklar istediğim şekilde mavi olur mu kestiremiyorum bu nedenle akvaryum içinden düşündüm?
-Hava taşı ile ledi entegre kullanabileceğim bir mühendislik çizimi varsa muhteşem olur :)

Kafamda şu canlanıyor 100*3*3 bir fiberglass dikdörgen prizma düşünüyorum üst yüzeye delikler açıp ledleri yerleştirdikten ve boşlukları silikonladıktan sonra alt bağlantıları yapıp kablo çıkışı vs. ayarladıktan sonra prizmayı güzelce slikonlayıp birleştirmeK sonrada üst yüzeydeki ledlerin suya temas etmemesi için üst yüzeyi koruyacak fiberglass kapak.Fakat bu durumda da prizmanın içi veya ledler ile ust kapak arasındaki alan ısı farkından dolayı nem oksitlenme yapar mı?Pirizmanın içini dışarıya ısı vermeyecek şekilde hangi madde ile izole edebilirim?

Deneyim eden arkadaşlarımız fikir verebilirse memnun olurum.
Teşekkürler.
oldschool2014-05-13 17:35:59
Akvaryum Kokusu
Merhaba,
 
Ben rastlantı eseri bunu keşfettim bettam varken aldığım Catappa Yaprağını ciklet akvaryumunda kullandığımda kokudan eser kalmadı.Suyun ph seviyesini düşürüyor bu nedenle cikletler için kullanışlı olmayabilir ama ben kullanıyorum ve bir sıkıntı gözlemlemedim.Kurt sorunum vardı aşırı yemlemeden dolayı onuda çözdü.60 litreye 2 yaprak yeterli okyduktan 1 gün sonra suyun rengi tamamen kararıyor bilginize, tamamen kendi deneyimimdir kesinliği yoktur.
Yavrularım oldu ne yapmam gerekiyor?
Tekrar Merhaba,
 
İlk deneyimim olduğu için Mücevher ciklet yavrulama ile ilgili bu konuyu güncel tutmaya çalışıyorum bu konuda bilgi almaya çalışan arkadaşlara faydalı olabilir.
 
İlk yavru grubumu görmem ile kaybetmem bir oldu, zaten çok geç farkettim eş tuttuklarını yumartladıklarını vs. malesef olmadı şüphelendim dişi yada erkek yavruları yiyor olabilirdi.Araştırma okuma bu işi nasıl kıvırırız derken hiç birşey yazılanlar gibi gitmedi.Aradan çok kısa bir süre geçtiki
ikinci yavrulama serüvenim başladı çok şaşırdım bu kadar kısa sürede nasıl olabilir diye. Bu seferde malesef erkek yumurtaları dölledikten 1 gün sonra dişi ile kavga etmeye başladı, dişi erkeği yumurtalara yaklaştırmıyordu durum dahada kötüye gitmeden erkeği kötü balık ilan edip ana tanktan ayırdım.Durumu araştırdığımda bazı dişi mücevherlerin çok korumacı olduğu ve erkeğe bile tahammül edemediği yönündeydi.Diğer ihtimalde erkeğin yumurtaları yemeye çalışıyor olabileceğiydi bunu sezen dişi erkeği uzaklaştırdı vs. komplo teorileri ürettim.Erkeği başka bir yere aldıktan sonra bu seferde tekrar eş tutarlar mı telaşı başladı hadi burdan yakın.
 
Sonuç anatakta dişi ve yaklaşık 150 yumurta vardı zaman geçti 35'e yakın serbest yüzen yavru ancak kalmıştı her geçen gün sayıları azaldı ve yine hüsran.Gözlemlerime göre dişi tam 12 kez yavruları farklı lokasyonlara taşıdı ve bu taşımalar esnasında yavrular malesef telef oldular.Özetle başarısız bir dişi mücevherim var.Aşırı korumacı aşırı stresli ve tecrübesiz.Ağzına aldığı yavruları çıkardığında yavrular resmen hırpalanıyorlardı.
 
Şimdi erkek ile dişiyi tekrar ayrı bir tankta bir araya koydum tekrar eş tutup tutmayacaklarını gözlemliyorum eğer herşey yolunda giderse bu sefer anatakta sadece erkek ve yavruları bırakacağım.Bu sırada anatankta komple bir temizlik yapıyorum sadece iç filtrede oluşmuşsa bakterileri korumak için aynı suyun içinde bekletip geri kalan tüm suyu değiştireceğim.1 hafta boş döndürüp yavruların kötü su koşullarından dolayı kaybetme olasılığınıda elemek istiyorum.
 
Tavsiyeleriniz olursa memnun olurum.
 
Sonuçları paylaşacağım.
Saygılar.
Yavrularım oldu ne yapmam gerekiyor?
Öncelikle iyi temenniler ve yardımlarınız için teşekkürler malesef 7 yavruyu kaybettim ortadan yok oldular.Anne baba yemez deniyor ama birisi yiyor arkadaşlar işte.Kimisi diyor ayırmak lazım kimisi diyor ayırmamak lazım yani kimse aslında tam oalrak ne olduğunu bilmiyor bence.

Bugün baktım dişi yeniden yumurtlamış tahminen 100 yumurta var.Herşey çok güzel gidiyordu ki..birdenbire bunlar birbirine girdi erkeği öldürmek üzereydi dişi zor kurtardım ayrı bir yere aldım.

Arkadaşlar 3 aylık akvaryum tecrübeme dayanarak şunu söylemek istiyorum hiçbirşey yazılıp çizilenler gibi olmuyor.Mücevher eş tutuyor iyi güzel tuttu,dişi yumurta döküyor erkek döllüyor iyi güzel herşey çok güzel bu aşamaya kadar gelemeyen bile bir sürü hobici var.Arkadaşlar ne oldu şimdi yani hani bunlar eş tutmuştu mutlu mesut çocuklarını büyüteceklerdi.Yani bu saatten sonra artık eş tutma olaylarıda yalan oldu demek ki erkek ölmek üzere.Böyle psikopat bir dişi görmedim köşeye sıkıştırdı korkusundan ölüyordu erkek.

Şimdi ayırdım erkeği bu yumurtalar ne olacak bilmiyorum.
Gerçekten doğayı evde taklit etmek imkansız, yazılanlar çizilenlerde bir yere kadar yardımcı oluyor sonrası benim gibi şaşkınlık ve üzüntü kaynağı..
Yavrularım oldu ne yapmam gerekiyor?
Mücevher anne-baba ve yavruları anatakta bıraktım diğerlerini çıkardım.Şu an gördüğüm kadarı ile anneleri gözü gibi bakıyor yavrulara yemleri parçalayıp onlara veriyor,ağzına alıp tükürüyor.Ama babalarının bir yavruyu azına alıp tükürmediğini gördüm.Babayıda çıkarmalı mıyım?

Birde hava motorunun debisi malesef yüksek açmaya korkuyorum ne yapmam gerekir bu konuda.Artemia vs. yok malesef.yemleri ezi verebilir miyim?

Teşekkürler.
Yavrularım oldu ne yapmam gerekiyor?
Arkadaşlar bugun baktığımda gozle görülür serbest yüzen 7 adet ciklet yavrusu olduğunu gordum anneleri azına alıp alıp tekrar tükürüyor şu anda.Belki daha çoklardı ama 7 tane kalmış kusturma vb hiçbirşey yapmadım.

Şimdi ne yapmam gerekiyor çok mutlu oldum inşallah kaybetmem bu yavruları.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.