Tropheus sp.


Kategorideki Diğer Makaleler
  • by Robert De Leon


       Herzaman Tropheus beslemenin nasıl bir şey olduğunu merak etmişimdir. Bu hassas balıklarda şanslarını deneyen hobicilerin nasıl trajedilerle karşılaştıklarını birçok kez duymuştum. Uzun zamandır cichlid besliyordum ve bunun için hazır olup olmadığımı merak etmeye başlamıştım.Bir arkadaşım beklememi tavsiye etti. “Balık beslemek için hayatının geri kalanı dururken neden beklemeyesin ki?” Tavsiyeye uydum ve bekledim. Bu süre içerisinde diğer balıkları besledim ama eninde sonunda aklımda Tropheus vardı.
       Birkaç yıl geçti ve artık bu işe dalmaya hazırdım. Kurulu bir tankım ve daha önemlisi başlamak için yeterli sayıda balık olan  tek tür koloniye sahip bir kaynağım vardı.
       Hangi Tropheus ile başlayacağıma karar vermek güçtü. Dürüst olmak gerekirse , 20 tane daha tankım olsaydı da diğer tür ve varyantları da besleyebilseydim diye düşünüyorum. Sonunda Bemba Orange Flame (Turuncu alev) ile başlamaya karar verdim. Siyah vücutları ve dikey turuncu çizgisi onları çok gösterişli kılıyordu.
       280 litrelik Tanganyika tankımı onlar için boşalttım. Bazı türleri diğer tanklara aktardım ve Cyprichromis leptosoma kolonimi 30 Tropheus karşılığında başka bir hobici arkadaşımla takas ettim. Boyları 2,5 ile 5 cm arasındaydı. Sonradan 5 genç Tropheus daha satın alarak kolonideki balıklarımın sayısını 35 e çıkardım  Bu sayı çok gibi göründü ancak,ölümlerin olacağını bekliyordum ve ölümlerden sonra balık eklemenin yaratacağı korku ve strese bağlı ölümlerin önüne geçmek istedim. Sonunda büyük şansla kolonimin sayısı sabit kaldı.  
          Balıklarım 280 litrelik tankımda kum ve çeşitli anubiaslar ile birlikteydi. 3 farklı kayalık bölgemde 1 tanesi diğer ikisinden daha dominant olan 3 erkeğim vardı. Günde 2-3 kez yüksek spirulina içeren pul yem ile besledim. Bazen de
    Dainichi veggie tanelerinden verdim. Yeme karşı her zaman iştahları vardı.
       Haftada 1 kez genellikle %20-25 su değişimi yaptım. Balıklar büyüdükçe su değişiminin oranı da arttı. Suyun kloru alınmış ve içerisine bir tutam Seachem Cichlid tuzu ekliyordum. Bu miktar genellikle kutunun üzerinde yazanın biraz altındaydı . Ph 7,8-8 arasındaydı ve değiştirmek için bir şey yapmadım. Bence değerleri sabit tutmak,yapay yöntemlerle Ph ı Tanganyika’daki  seviyeye getirmekten daha önemli.
       Tropheuslarımı oturup saatlerce izleyebilirim. Sürekli aktifler. Bazen beraber yüzüyorlar geri kalan zamanlarda ise kendi işleri ile meşgul oluyorlar. Çoğunlukla erkekler dudaklarını birbirlerine kilitliyorlar veya birbirlerini kovalıyorlar ama bunca büyük bir grupta hiçbir balık tekbaşına olmuyor.
        Delice etrafta yüzmedikleri zamanlarda kayaların üzerinden alg toplamakla meşgul oluyorlar. Maalesef kayaların üzerinde yeşil alg örtüsü üretmeyi başaramadım. Kayaları içgüdüsel olarak kazıdıklarını düşünüyorum. Tank arkadaşları 2 goby, 4 Synodontis petricola, ve bir iki Bristlenose pleco. Bu türler tamamen Tropheusların ilgisi dışında kalıyorlar.
       Balıkları almamın üzerinden birkaç ay geçtikten sonra iri olan balıklar üreme belirtileri göstermeye başladılar. Birkaç dişiyi ağızları dolu olarak 1 ay boyunca gözlemledim ancak hiç yavru alamadım. Sanırım yavruları çıkarmadan biraz önce onları yemişlerdi. Yavruları kurtarmak için dişileri kusturmam gerektiğine karar verdim.  Bunu söylemek yapmaktan daha kolaydı.
       Belirli zaman aralıklarında özellikle dominant erkekler oldukça renkliydiler. Kafaları ve kuyrukları koyu siyah ve çizgileri oldukça belirgindi. Diğer balıklar,o anki hallerine göre koyu siyah ile açık kahverengi arasındaydılar. Ağ suya girer girmez renkleri  kahverengi oluyor ve kaçışmaya başlıyorlardı. Bir dişiyi tekbaşına yakalamak oldukça zordu. Birkaç denemeden sonra birini yakalamayı başardım. Diğer ağızda kuluçka yapanlara nazaran Tropheusları kusturmak ağızlarının yerinden dolayı daha zordu. Sonunda ağzını yakalamayı ve 4 büyük ve iyi gelişmiş yavruyu çıkartmayı başardım.
       Yavruları 75 litrelik yavru tankına koydum. Sonraları başka bir dişi veya kayaların arasında hayatta kalmış yavruları yakalayabilirdim. Onları da yetişkinler gibi günde 3 kez aynı pul yemle besledim. Hızlı büyüyorlardı ve agresiflikleri genç yaşta bile oldukça belirgindi.
       Tropheus beslemeyi tahmin ettiğimden daha tatminkar buldum. Başka bir tankımı henüz hazırladım ve orijinal kolonimin yavrularından  yeni bir koloni oluşturdum. Eğer denemeye karar verirseniz bir seferde genç ve büyük bir grup satınalın. Su kalitenizi öncelik sıranızda en öne koyun ve bitkisel ağırlıklı yemlerle besleme yapın.


    Kaynak:http://www.cichlid-forum.com/articles/t_black_bemba.php
    Çeviri: Mehmet Ağırnaslıgil

Üye Yorumları