Nannacara anomala


Kategorideki Diğer Makaleler


  • Cüce cichlid ismini belki de en fazla hakkeden türdür. İsmi "sıradışı (anormal) cüce cichlid manasına gelir. Akvaryumcularda pek görülmez. Bunun sebebi nadir bir tür olması, zor üremesi, bakımının zor olması vb değildir. Bitkisiz akvaryumlarda donuk bir görüntüsü vardır. Sizi büyülemesi için onu bir kere bitkili bir tankta görmelisiniz.


    Guyana kökenlidir. Erkeğinin boyu 7 cmyi bulur. Maviye çalan bir yeşil renktedir. Sırt yüzgeçlerinin ucunda bir çizgi halinde kırmızılık bulunur. Dişisi daha küçüktür; boyu 5 cm civarındadır. Açık kestane rengindedir. Yumurlama zamanı rengi koyulur, açılır. Sarı üstüne kehribar siyahı ekoselere bürünür. Bu dönemde muhteşem olur.


    Nannacara için ideal su sertliği 15 dH'dır. İdeal pH 7'dir ama daha yüksek su sertliklerini de tolere edebilir. Su sıcaklığı 25 derece civarında olmalı, akvaryumu yassı taşlarla dekore edilmelidir. Agresif değildir. Kumu kazmaz, bitkileri köklemez. Kendisinden daha küçük balıklarla bakılabileceği gibi benim yaptığım gibi büyük amerikan cichlidleri ile de bakılabilir. Gerekli şartları sağlarsanız her ay düzenli yavru verir. Yassı bir taş üzerine ya da yere yumurlayabilirler. İyi ebeveyndirler. Bölgelerine kimseyi yaklaştırmazlar. 20 cm lik bir plekoyu, bir astronotu, bir synspilumu ya da bir ateşağızı püskürttüğünü görmek saygı uyandırıcıdır. Yavru almak isteniyorsa çiftin 50cmlik bir akvaryuma ayrılması daha idealdir. Bol bitkili, yassı taşlarla dekore edilmiş bu akvaryumda suyun ısısı 27-28 dereceye yükseltilmelidir. Dişinin önce karnı şişer, yumurta dolar; hafifçe beyazlaşır. Erkek yüzgeçlerini açarak dişinin etrafında dönmeye başlar. Dişi bahsettiğim muhteşem rengine bürünür. O da erkek ile beraber dönmeye başlar. Birlikte yumutlama için bir yer belirlerler. Bu genelde yassı bir taşın üzeri olur. Bu yer özenle temizlenir. Labirentlilerde olduğu gibi erkek dişiyi vücuduyla kavrar ve sıkar. Dişi 150 kadar yumurta bırakabilir. Erkek üzerlerinden geçerken yumurtaları döller. Hemen ardından dişi yorgun erkeği hırpalamaya başlar. Erkek bu sırada tanktan çıkarılmalıdır.


    Birleşmeyi görmediyseniz bile eğer erkeği bir köşeye sinmiş görürseniz dişinin olduğu bölgeye bir göz gezdirin. Muhtemelen yumurtaları göreceksiniz. İki gün içinde yavrular yumurtadan çıkarlar. Dişi durmadan yerlerini değiştirir. 3-4 günlük olunca anneleri ile birlikte yüzmeye başlarlar. Tehlike anında dişi onları ağzına toplar.


    Yavrular artemia ile beslenmelidirler. İki haftalık olduklarında annelerinin korumasına ihtiyaçları kalmaz. Değişik canlı yemlerle menülerini zengin tutmalısınız.


    --SON--




    Orjinal metinin yazarı: André Briatte

    Kaynak: http://aquariocatss.free.fr/aquariophilie/poissons/nannacara_anomala.html

    Çeviren: İzzet Tanju

Üye Yorumları