Laetacara dorsigera


Kategorideki Diğer Makaleler

  • Bu tür yakut ve lal renkleriyle oldukça göz alıcıdır. Renklerini iyi bakım şartları sağlandığında ancak cömertçe sergiler. Karın bölgesi gri ve açık kestane karışıktır. Cinsiyet ayırımı her zaman kolay değildir. Erkek dişiyi 2cm kadar geçerek 8 cm'ye ulaşır. Sadece erişkin bireylerde, daha gelişmiş ventral yüzgeçler ve dorsal yüzgeçteki koyu renkli yuvarlak bir nokta ile erkekler dişilerden ayırt edilebilirler. Laetacara Flavilabris ve Laetacara Tahayeri uzun süre Laetacara Dorsigera varyeteleri sanıldılarsa da Kullander tarafından daha sonra ayrı türler olarak sınıflandırılmışlardır. Laetacara Dorsigera oldukça barışçıl br türdür. Kendisi gibi barışçıl ve sakin türlerle bakılmalıdır.

    Akvaryumu: Bu tür için en az 80cm boyunda, 40 cm genişliğinde, 25cm yüksekliğinde bir akvaryum hazırlanmalıdır. Taban için 1-3mm tanecikli koyu renkli kum ideal sayılır. Yassı, yuvarlak ve pürüzsüz taşlarla dekor oluşturulmalı öbek öbek bitki eklenmelidir. Bu çekingen türü kendini güvende hissedeceği bitkili bir akvaryumda izlemek oldukça keyiflidir. Bu tür sert ya da yarı sert sulu akvaryumlarda bakılabilir. İdeal pH 6,5 tur. Bitkilere zarar vermeyen bir türdür. Su sıcaklığı 25 dereceye ayarlanırsa daha keyifli olur. Characiformlar ve canlı doğuranlar ideal tank arkadaşlarıdır. Apistogramma türleri gibi cüce cichlid türleri ile de aynı akvaryumda bakılabilir. Akvaryumlarında sık su değişimi yapılmalıdır. Düzenli su değişimi, doğru su şartları ve iyi yemlemeyle 6-8 aylıkken üreyebilecek duruma gelirler.
    Bu türün bakımında en dikkat edilmesi gereken düzenli su değişimleridir. Eğer karma akvaryumda bakılacaksa tank iyi bitkilendirilmeli, kendine bölge edinebileceği köşeler oluşturulmalıdır. Agresif türlerle birlikte bakılmamalıdır. Azami 8 cm boyundaki yetişkin erkeğin ya da daha küçük dişisinin bölgelerini korumak için yapacakları kavgalarda kendi boyundaki cichlidler karşısında hatta daha küçük cichlidler karşısında bile çok şansları yoktur. Tek tür ya da kendileri gibi barışçıl türlerle bakılmaları daha uygundur.

    Üreme:
    Üretim için su sıcaklığı 28C'ye ayarlanmalıdır. Yumurtlayacakları iki üç gün önceden belli olur. Birbirlerine titremeleri artar bu dönemde. Yumurtlama genellikle yassı ve pürüssüz bir taş üzerine yapılır. Dişi daha çok bitki yapraklarının altında gölgede kalan taşları tercih eder. Bu esnada erkek sinirli bir şekilde bölgesini savunur. Akvaryumda çiftin bölgelerini koruyabilecekleri barışçıl türler varsa seyretmesi çok keyiflidir. Dişi yumurtlamayı bitirdikten sonra erkek döllemeye geçer. Bu esnada bölgeyi koruma işini dişi devralır. Yetişkin bir çift 300 kadar yumurta bırakır ve bu yumurtalar 5 cm çapında bir bölgeyi kaplar. Yumurtalar hafif kırmızımsıdır. Çifler sırayla yumurtaları havalandırırlar.
    Çiftlerin yumurtaları sırayla havalandırmaları sayesinde sudaki partiküllerde yumurtaların üzerinde birikemez ve yumurtalar için tehlike oluşturamazlar. 28C su sıcaklığında embriyolar zarlarınan 40-48 saat içinde çıkarlar. Bunun için çiftler, genelikle de dişi, gelişen larvaları ağzıyla yerden kaldırır. Çok zaman, larvalar çiftler tarafından kumda açılan 4-5 cm çapında, 1cm derinliğindeki çukurlara taşınırlar. Embriyoların larva haline gelmeleri saatler alır. 3-4mm boya erişen larvalar devamlı oradan oraya taşınır dururlar. Tüm bu işler sırasında ebeveynler çok aktiftirler, birisi sürekli yumurtaları havalandırırken öteki diğer işleri halleder. Arada çukurda yumurtaların yanına herhalde yumurtaları kamufle etmek için çürümüş bitki parçaları vb yerleştirirler. Yaklaşık 4 gün sonra yani yumurtaların döllenmesinden 144 saat kadar sonra yavruların ilk hareketleri görülür. 15 saat kadar sonra ise yavrular bulundukları çukuru terketmeye başlarlar. Bu esnada 4-5 mm boya ulaşmışlardır. Göğüsleri koyu kırmızı renge bürünen laetacara dorsigera'lar etraflarında yavrularıyla birlikte yüzerken mükemmel görünürler. Çiftler yavruları için daima çok endişelidirler. Barışçıl dahi olsalar diğer balıkların yaklaşmalarını istemezler. Yavrular serbest yüzüşe geçtiklerinde dahi çok küçüktürler ve ilk dönemde canlı yemler, toz yemlerle desteklenseler dahi ilk dönemde yavru kayıpları yaşanır. Türün ağız yapısının çok küçük olmasının da bunda rolü vardır. Su değerlerine özellikle ilk dönemde çok dikkat edilmelidir. İlk 10-25 günlük dönem atlatıldımı yavru kayıpları da azalır. Bundan sonra çiftler yeni yavru alımı için başka akvaryuma alınabilirler. Yavruların gelişimi oldukça yavaştır.




    Kaynak: Cüce Türler -Wolfang Staeck http://www.cacentre.com/fichespoissons/Laetacara%20dorsigera.htm

    Çeviren: İzzet Tanju

Üye Yorumları