Kral Cichlid


Kategorideki Diğer Makaleler

  • Malawi türlerinin en ihtişamlılarından biridir kral cichlid.Latince adı Fossorochromis Rostratus olan ve ülkemizde kral ve çukur cichlidi olarakta bilinen bir türdür.

    Bu sayfada bu tür hakkında bildiklerimi elimden geldiği kadarı ile sizlerle paylaşacağım.

    Her ne kadar tüm kaynaklar erkeklerin 25,dişilerin de 20 cm. lik boylara ulaşabildiklerini söyleseler de kral, eğer akvaryum şartları uygun ise,erkekleri 40,dişileri de 25 cm. civarı olabiliyorlar.Boyutları göz önüne alındığında geniş hacimli akvaryumlarda beslenmesi gerektiği anlaşıyordur sanırım.Kral erkekleri muhteşem renklere sahip olurlar.Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki malawi türleri içersinde onun renklerine sahip olan tür neredeyse yoktur.

    Erkek bir kral cichlid.



    Bu son derece sevimli olan kocaman malawi türü,boyutlarının aksine karma akvaryumlar için son derece uygun ve barışcıldır.Yaklaşık 1-1,5 yaşına gelen kral'lar üreme olgunluğuna ulaşmış demektir.Erkekleri 1 yaş civarı renklenmeye ve baskınlık kavgaları vermeye başlarlar.Ağzı son derece büyük olduğu için bir seferde 200 civarı yumurta tutabilir dişileri.Üremesi çok kolay değildir,özellikle yavruları çok hassas oluyorlar.İlk bir ayı atlatan yavrular son derece hızlı büyürler.Tecrübelerim kral yavrularının özellikle ilk 1 ay içersinde karma olarak değil de,tek başlarına büyütülmeleri yönündedir,yoksa yavrularda büyük kayıplar yaşayabilirsiniz.


    Yetişkin kral'lar kumluk olan ve fazla kayalık olmayan akvaryumlardan hoşlanırlar.Bir tehlike sezdiklerinde hemen kendilerini kuma gömerler.Beslenmeleri protein ağırlıklı olmalıdır,ara sıra canlı yem verilirse çok iyi olur.Son derece hareketli ve akvaryuma neşe katan canlılardır.Kendilerinden daha baskın ve daha sert olan türlerle birlikte bakılmamalıdırlar.


    Üremeleri son derece kolaydır ama yavrularını büyütmek bir o kadar zahmetlidir.

    Üreme olgunluğuna erişmiş erkekler dişilere kur yaparak kendi çiftleşme alanlarına çağırırlar,bunu yaparken aldıkları renkler görülmeye değerdir.Genç dişiler ilk seferde 40-70 kadar yumurtayı 3 hafta boyunca ağızlarında kuluçka yaparlar.Yaşları ve boyları büyüdükçe yumurta sayısı 200 kadar olabilir.Kuluçka döneminin sonunda (tercihe bağlı olarak)kusturulan kral yavruları mutlaka ana akvaryumdan alınan suya konmalıdırlar.Yeni doğan yavrular ilk 1 ay boyunca su değişimlerine karşı son derece hassas oluyorlar.İlk 1 ayı atlatana kadar artemia ve ufalanmış yem verebilirsiniz,bu dönemi atlatan kral yavruları inanılmaz bir hızla büyürler.1 yaşına ulaşmış bir kral,eğer iyi bakılmışsa 15-17 cm. olabilir.


    İşte dişi ve erkek krallarımın çiftleşme fotoğrafları.










    Bu da erkek kralım.




    Bunlarda farklı kral fotoğrafları.




    Bu da dişi bir kral.




    Yazar: Ü. Uğur Tunç
    Not: Makaleye eklenen fotoğraflar sitemizden alıntıdır.

Üye Yorumları