Ramirezi Üretimi


Kategorideki Diğer Makaleler
  • Yazan: Don Zillox

    Mavi Alman Ramirezi bugün akvaryumcularda en çok bulunan ve en popüler olan cüce cichlidlerdendir. Üretimi kolay, boyu küçük, barışçıl, hem erkeği hem dişisi renkli oldukça hoş bir türdür. Güzel mavi ve sarı renkleri, onları karma Güney Amerika akvaryumlarında öne çıkarmaktadır.

    Üretimleri ayrı bir tattır. Ben bir çift elde etmek için yarım düzine civarında boyu 1-2 cm olan balıklar alıyorum, onlar büyürken eşleşme işini kendi aralarında hallediyorlar. Bu boydaki balıkları 40-60 arasındaki cama cam, kumsuz bir akvaryuma koyuyorum. Filtre olarak pipo filtre kullanıyor ve bir avuç dolusu java mossu da filtrenin etrafına sarıyorum. Normal saksılar yerine Diktörtgen veya elipse benzeyen yüksekliği 3, genişliği 10 cm civarındaki kaktüs saksılarını kullanıyorum. Sıcaklık en az 25.5 derece olmalıdır ancak 27.5'u da geçmemelidir. Su; çok yumuşak; genel sertliği 4.5 civarında olmalıdır. Ramirezilerin beslenmesi çok kolaydır, dondurulmuş ve canlı artemia ile pul yemi severek yerler. **Akvaryumculardan tubifex yememiş ramirezi almaya dikkat edin. Özellikle almadan önce pul yem atın ve balıkların yiyip yemediğini izleyin. Pul yem yemeyen balığı almayın. Ramirezide kilit nokta sağlıklı balık almaktır.

    Akvaryumun kenarında ve üzerinde saklanan, tehlikede olan balık olup olmadığını kontrol edin. Eşleşme aşamasında balıklar yavaş yavaş dışlanmaya başlanacaktır, bu dışlanan balıkları derhal tanktan ayırın. Balıklar 2.5 - 3cm' e geldiklerinde erkeklerin üst yüzgeçlerinin ilk 3 ışını uzar ve akvaryumdaki diğer tüm balıklarınkinden uzun olur. Cinsiyeti ayırmanın en kesin yolu balığın üzerindeki siyah noktaya bakmaktır. Bu siyah noktanın etrafında mavi noktalar varsa balığınız dişidir, mavi noktaları bulunmayan ise erkek. Dişinin karnı ise özellikle üreme dönemlerinde pembeleşir. Baskın erkeği ve onun yanındaki küçük balığı dikkatle izleyin. Yuvanın üzerinde durup, ta ki akvaryumda ikisi kalana kadar etraftaki diğer balıkları kovmaya çalışırlar. Eğer bunlar çiftse ve yumurtlamaya hazırsa dişi yuvadaki açıklıktan görülmeyen yuvanın tavanına yumurtaları döker. Bu sırada akvaryumda başka balık olmamalıdır zira çift yumurtalara fazla ilgi göstermeyip devamlı etraftaki balıklarla uğraşacak ara sıra yumurtaları havalandıracaktır. Yaklaşık 5 gün sonra yumurtalar çatlar ve yavrular belli olur, bu sırada erkek dişiden çok daha fazla yavrularla ilgilenir. Yavrular yumurtadan çıkmalarından 5 gün sonra da serbest yüzer hale gelirler. Anne ve baba kendine bir gurup seçer ve genellikle akvaryumun ayrı köşelerinde yavrularını korurlar. Bu her zaman olmayabilir ancak wlinde sonunda erkek tüm yavrulara sahip çıkacaktır. Bu andan itibaren dikkatlice dişiyi akvaryumdan çıkarın ve pipo filtreyi debisi çok yüksek olmayan bir iç filtre ile değiştirin..

    Şimdi büyük tartışmaya geldik. Artemia dışında başka canlı yemim yok ve her zaman bu yemi kullandım. Yavrular bununla beslenirken hemen hemen hiç problem olmadı. Fakat hem Mayland & Bork'un yazdığı South American Dwarf Cichlids kitabı, hem de Linke & Staeck'in American Cichlids I - Dwarf Cichlids kitabı yavruların ağzının artemia yiyecek boyda olmadığını söylüyorlar ve mikrokurt gibi daha küçük yemler öneriyorlar. Doğadan yakalananlar ile akvaryumda üretilenler farklı mı bilmiyorum ancak hiç bir zaman ciddi bir yavru kayıbı yaşamadım. Sanıyorum baba artemiayı çiğneyip yavruların yiyebileceği halde onlara sunuyor.

    Baba yavruları bir arada tutamaz olduğunda ve yavrular akvaryumda serbestçe dağılmaya başladığında erkeği akvaryumdan alıp yeni bir yumurtlama için dişinin yanına koymak gerekir. Yavrular büyüdüğünde dipteki yemlerin yenmesi için akvaryuma bir kaç tane çöpçü atılmalıdır. 40-50 litrelik avkvaryumdan, 2-3 günde bir 4 lt kadar su değiştiriyorum, fazla su değişimi yavruların ölümüne neden oluyor.

    Hobicilerde gördüğüm genel problem ramirezinin de melek balıklarının üretildiği gibi musluk suyunda kolayca üretildiğini düşünmeleridir. Pek çok akvaryumcu; biz de musluk suyunda bakıyoruz diye satıyorlar. Evet doğru, musluk suyunda yaşar ancak üretimi bambaşka bir şeydir. Yumuşak su kaynağı veya ters osmos cihazı olanlar ramirezi üretimi açısından oldukça şanslılar. Böyle bir imkanınız varsa, ramirezi üretimine bir şans verin derim.

    Kaynak: http://www.aquarticles.com/articles/breeding/Zilliox_Microgeophagus_ramirezi.html

Üye Yorumları