Nimbochromis livingstonii (Yaşayan Kaya)


Kategorideki Diğer Makaleler
  • Malawi gölünün Yaşayan Kayaları Latince ( Nimbochromis livingstonii ) kuzenleri Venüstüslere oldukça benzerler. Her iki tür de oldukça avcı ve büyük yüzme alanlarına ihtiyaç duyan türlerdir. Gölün kumlu, çamurlu kayalık ve sığ bölgelerinde yaşarlar. Yaşayan kayaların Venüstüs’ten ayrılan bir özelliği vardır ki tuzak kurarak küçük cichlid ve yavrularını avlamasıdır. Avlanmak için sığ ve kayalık bölgeleri seçerler. Avlamayı düşündüğü balık fark etmeden ölü taklidi yaparlar ve kendini kısmen kuma gömerler, sonra hareketsiz bir şekilde avının menziline girmesini sabırla beklerler. Menzile giren küçük ani bir hareket ile yakalanır ve yutulur.


    - Kumda ölü taklidi yapan avcı bir Stonii


    Akvaryum ortamlarında küçük balıklarınız veya yavru yada genç balıklarınız ile aynı ortamda bulundurmamanız gereken bir türdür. Boyları 25cm ye kadar ulaşabilen bu türler akvaryum ortamlarında daha da büyük boyutlara ulaşabilirler. Dişileri erkeklere göre daha kibar ve küçük boyutludur , renkleri kahverengimsi beyazın karışık bulunduğu kamuflaj şeklindedir. Erkeklerin kamuflajı çok hafif maviden kahverengiye kayan ve beyazla karışık renklerdedir.

    Afrika ‘ da son derece yaygın olarak konuşulan chiChewa dilinde bu balığa Kaligono ‘ da denmektedir. ( Bakınız chiChewa http://www.humnet.ucla.edu/humnet/aflang/chichewa/ ) Ticari arenada bu balıklar ayrıca Haplochromis livingstonii, Cyrtocara livingstonii, Paratilapia livingstonii, Hemichromis livingstonii, Astatotilapia livingstonii olarak da anılmaktadırlar.

    Livingstonii ismi ingilizce de geçen “Living Stone” kelimelerinden türetilmemiştir, bu sıkça yapılan bir hatadır. Bu balığa Livingstonii ismini veren kaşif DR. Livingstonii ‘ dir.

    Ömürleri 10 yılı aşabilir. Oldukça agresif balıklardır. Yumurtaları ağzında kuluçkaya yatırırlar, 7.5 – 8.5 PH aralıkları severek yaşadıkları su değerleridir. Bakımları zor değildir, 24-26 derece ısı koşularında bakılması tavsiye edilir. 200 litreden büyük tanklarda bakılması önerilir.

    Damızlık erkeklerin rengi karanlık koyu ve bulanık mavi tonlu desenlere sahiptir. Üremek isteyen erkek dişinin bölgesinin hemen yanına konuşlanır ve çiftleşmek istediğini göstermeye çalışır, bu esnada ilginç olaylar gelişir, genellikle damızlık erkeklerin kayalık bölgesini yumurtlamaya uygun hale getirecek ve temizleyecek bu bölge çiftleşmeyi düşünmediği bir farklı dişi tarafından temizlenir ve hazır hale getirebilir ( erkek tarafından tutsak yada esaret altında diyebiliriz ). Yumurtlayacak dişi ile damızlık erkek bir çember oluşturacak şekilde dönerek birbirlerini takip ederler, bu esnada yumurtalar sırasıyla döllenir. Yumurtalar erkek tarafından kayalık bölgedeki yuvaya doğru itilir ve bir arada toplanır. Çiftleşme bittikten sonra dişi yaklaşık 100 yumurtayı ağzına alır kuluçka süresi 21-24 gün kadar sürecek bir periyoda girer, bu esnada kamuflaj renklerini de kaybedecektir...


    - Üreme dönemine girmiş erkeğin renk değişimi.


    Akvaryum dekorasyonunda bitki kullanılabilir, öyle ki akvaryumun kenar ve köşeleri ile arka kısmı sıklıkla dikilmiş Vallinseria bitkisi ile kaplanabilir, bu bitkilerin önüne ama yine akvaryumun arkasında kalacak şekilde büyük kayalar mağaralar oluşturacak şekilde dizilmelidir, ayrıca akvaryumun ortası ve önü yüzebilecekleri kumluk bir alana sahip olmalıdır. Akvaryumun esaslı bir filtrasyon sistemine ihtiyacı vardır, akvaryum suyunun kısmi değişime uğratılması da gereklidir. Bu türü çok fazla beslenmesine engel olmak gerekir, aşırı beslenen dişilerde yumurtalık kanseri görülmektedir, düşük su kalitesine sahip akvaryumlarda sıklıkla tedavi edilemeyen göz hastalıklarına yakalanabilmektedirler. Akvaryumlarda bir erkeğe 3 yada 4 dişi düşmesi uygundur, akvaryum ortamında üretimleri bir nebze güçtür.

    Diyetleri etçil beslenmedir, pul yada taneli yem yiyebilirler, bu yemler larvalar, su böcekleri, toprak kurtları, tubifex kurtları veya kabuklu hayvanları ve ayrıca yeşil bitkileri ve ıspanağı ihtiva etmelidir.

    Geniş akvaryumlar isteyen bu türler, uygun ortam bulduklarında doğada uyguladıkları yanıltma - kandırma ile kurguladıkları tuzak taktiklerini uygulayabilirler. Bu da görülmeye değer harikulade sahnelerdir....

    Üreme Videosu için
    http://www.youtube.com/watch?v=WcLM1u-t10w
    Bakınız.. Erkek Stonii’nin dişiden farklı muhteşem mavi tonlu renkleri...

    Toparlayan ve Çeviren :
    Tolga Özdemir - Ocak 2007

    http://www.cichlid-forum.com/articles/n_livingstonii.php
    http://www.tropheus.info/riftlakes/cichlids/nimbochromis_liv ingstonii_e.html
    http://freshaquarium.about.com/cs/africansmalawai/p/livingst oni.htm
    http://malawicichlids.com/mw08065.htm
    http://www.wetpetz.com/livingstoni.htm
    http://www.aquariumlife.net/profiles/cichlidae/livingstoni/1 00039.asp
    http://www.hagblomfoto.com/article_names.htm

Üye Yorumları