ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
GLC42
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Kullanıcı Başlığı:
[B]12970,2[/B]
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
233
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
27 Haziran 2016 22:16
Son Ziyaret:
16 Eylül 2021 22:58
Toplam Mesaj:
152 [0.05 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mustafa GÜLCÜ
Doğum Tarihi:
28 Ocak 1991
Yaş:
33
İl:
Konya
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Mustafa GÜLCÜ

SON 10 MESAJI

Tetrazon Üreten Var Mı ?
Birkaç denemeden sonra 15 adet yavru büyütebildim ve şuan dokuz aylıklar.
Çok sık üreme eğiliminde değiller. Yazında kışında yumurta döktüklerini gördüm. Yumurtlamaya başladığı zaman yaklaşık bir hafta aralıklarla iki-üç kez yumurtluyorlar.
Ben yavru alma işlemini "dur, şunları bi yavrulatayım" şeklinde yapmıyorum, hiç denemedim. Ana tankta yumurta döktüğünü gördüğüm an balıkları ayırıyorum.
Mayalı Sistemle Stabil Co2 Çıkışı Nasıl Sağlanır?
Aliexpresten d201 aldım ve karbonatlı sistem kullanıyorum. Çıkışa çekvalfla küçük bir damla sayacı yaptım. Karbonatlı sistem d201 ile oldukça kolay sağlıklı ve uzun omurlu. 22-25 gün kadar gidiyor. Ayar vanası ile co2 çıkışını sabit tutabiliyorum. İlk başlangıçta çok çok fazla sitrik asit eklemediyseniz basınç tehlikeli boyutlara gelmiyor. Diyelimki basınç çok yükseldi yada sistemi kapatmak istiyorsanız setin içinde çıkan mıknatısla sitrik asit sitesindeki hortumu su dışına çıkarabilir ve vanayida kapatabilirsiniz. Sonrasında sistemi tekrar çalıştırabilirsiniz. Ayar vanası banyoda sıcak su ayarı yapmak gibi. Çok uğraştırıcı bisey değil. Ben kullanıyorum ve şimdilik memnunum.

Mayalı yada tüplü sisteme göre karbonatlı sistem co2 nin etkisi nedir onu bilmiyorum.
Suda çözünme şartlarının eşit olduğunu düşünürsek bu üç sistemin verdiği co2 de farklılıklar var mi aceba?
Oranda Yavruları
Maşallah tebrik ederim. Hiç japon balığı beslemedim. Hobi de yeni sayılırım yani. Ama orandalar çok hoşuma gidiyor ve beslemek istiyorum fakat çok çabuk hastalandiklari ve narin oldukları söyleniyor. Yeterli hacim ve filtrasyon, sabit sıcaklık, haftalık su değişimi ve bakımı, hergün farklı yem ile az bitkili bir tankta sorunsuz bakabileceğimi düşünüyorum. Bu şartlar sağlıklı ve uzun omurlu oranda için yeterli mi? Orandalar hakkında kendi tecrübelerinize de dayanarak bana kısaca bilgi verebilir misiniz?
Yılmadan Yeni Tür Tavsiyesi!
Akvaryumunuz tetrazon için oldukça güzel görünüyor. Tetrazon düşüncesi şimdilik yakın olduğu için size birkaç iyisiyle kötüsüyle tecrübemden bahsedeyim.

İlk olarak tetrazonlar sürü halinde hep beraber gezsinler istiyorsanız hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Korktukları ve stres altında oldukları zamanlar dışında birlikte takılmazlar. Ama ufak tefek didismeler kovalamacalar sürekli olur buda hareketlilik demek. Yumurtlama döneminde bütün erkekler dişiyi kovalar. Disi sayısı fazla olması gerekir fakat ne kadar tetrazon aldıysam dişilere çok az rastladım. Akvaryumcularda yavru sayilabilecek küçüklükte satıldığı için ne kadar dişi seçmeye çalışsamda erkek çoğunlukta oldu. Yumurtlama işini sanırım yaz dönemlerinde gerçekleştiriyorlar. Bir dişi bir-iki haftada bir yumurtluyor. Yavrulukta iki ana tankta dört tane kendi büyüttüğüm tetrazon var. Yani yavru almakta imkansız değil.

Sürü davranışı en iyi olan türlerden biri de kırmızı burun tetradir. Rumy nose/red nose diye de geçer. Bunlar her daim birlikte gezerler ve sürüden ayrılan birey ilk fırsatta sürüye katılır. Sürekli akvaryumda volta atarlar. Oturmuş ve düzenli bakımı yapılan akvaryumda zannedildiği gibi hiçte narin dayanıksız balık değiller. Yumurtlama anına da denk geldim fakat ayırma fırsatım olmadi bir dahada göremedim. Yavru almak yine imkansız değil.

Yaklaşık 175 litre tankimda 15 tetrazon, 7 Kırmızı burun, 1 kristal köpekbalığı, 1 vatoz ve 1 tane de panda çöpçü var.

Kırmızı burunlar tetrazonlarla ilk birkaç günü atlatırlarsa daha sonra sorun yaşamıyorlar. Bunu ben kırmızı burunlarin da gerektiğinde çok hızlı ve seri olduklarına bağlıyorum. Yani tetrazon kırmızı burunu yakalayamıyor. Yakalayamadığını öğrenince bir daha peşinden koşmuyor. İlk eklemede dikkatli olursanız kesinlikle kırmızı burun öneririm. Hatta tetrazondan vazgeçerseniz kırmızı burun düşünün.

Tetrazonlar salyangoza rahat vermiyorlar. Bir adet elma salyangozum vardı kabuğundan çıkamadı ayırmak zorunda kaldım. Bir ara akvaryumu ramshron sardı sayıları çok fazla arttı. Bunlarida denk geldikçe tırtıkladılar ama ne hikmetse sayıları hergun arttı.

Çöpçüyü arada sırada rahatsız ediyorlar. Üst yuzgecinden arada bir isirik alıyorlar ama sürekli peşinde değiller. Ben güvenemediğim için cory sayısını artıramadım. Yaklaşık iki yıldır tetrazonlarla aynı tankta yaşıyor.

Vatozlara çok fazla yaklaşmıyorlar. Cüce vatoz ekledim defalarca ama yasatamadim. En fazla bir-birbuçuk ay yaşadılar. Sorun doğrudan tetrazonlar değil. Ama tetrazonlar kesinlikle ortalıkta yem bırakmıyorlar. Bunula bağlantılı olarak çöpçü ve vatoz gibi yeme hızlıca saldırmayan türler için açlık problemleri olabilir. Vatoz türleri uygundur bence.

Kristal köpekbalığı oldukça sakın, uysal, geçimli ve bir o kadar korkaktır. Yavru tetrazonlarim kendinden kat kat büyük olan bu kristalin kuyruğunu ara ara tirtikliyorlar ama bir süre sonra vazgeçiyor. Kuyruk tam iyilesmisken tanka yeni tetrazonlar ekledim şu ara yine ufak tefek ısırıklar var. Kristal köpekbalığı eklenebilir.

Kısa bir süreliğine neon tetralarla bir arada bulundurmak zorunda kaldım ve önce kuyrukları olmak üzere neonlari yediler.

Moly, plati ve Lepisteslerle az sayıda tetrazonu aynı tankta besledim. Acemilik zamanım işte :) Ama hiç problem yaşamadım yavrular dışında. Kesinlikle tetrazonun olduğu akvaryumda yavru alamazsınız. Canlı doğuran tabiki önermiyorum.

Bir sefer küçük bir otocat yada sae (emin değilim) eklemiştim bir iki gün sonra tekrar göremedim.

Tetrazon besliyorsanız zaman zaman canlıları saymalısınız [:)] Diğer türler gibi kendi türlerini bile affetmiyorlar.


[EDIT]GLC42,2017-12-19 15:25:16[/EDIT]
Yılmadan Yeni Tür Tavsiyesi!
Dekorların arasında dolaşsınlar ve hareketli olsunlar istiyorsanız tetrazon önerebilirim. Oldukça hareketli ve akvaryumun her yerinde dolaşan canlılardır. Her sürü balığında olduğu gibi tetrazonlarda da birey sayısı ne kadar fazla olursa seyir zevki de bir okadar artar. Sürü oluşturmak canlıların daha doğal davranmalarını sağlıyor. En az 15-20' li bir sürü güzel olur. Kolay bulunan 3 farklı varyetesi ile çeşitliliğide artırabilirsiniz. Mağaralı, girintili çıkıntılı dekorları çok severler. Kolay bulunur ve ucuzdur. Biraz yaramaz olduklarını da eklemek gerekir. Kendinden büyük balıklara bile sarkıntı olduklarına şahit oldum ben. Tank arkadaşlarını seçerken dikkatli olmak lazım.
Kullanılan Kayalar
Sahilden, dereden, taş ocağından, dağlardan yani kısacası doğadan her yerden taş toplayabilirsiniz. Doğadan aldım diye tabiki her taş kullanılabilir demek olmuyor. Yıkandığında yada elinizle sürttüğünüzde ufalanma, dökülme, erime gibi deformasyonlar görülmüyorsa ve çok ilginç renklere sahip olup zararlı mineral/element içermiyorsa kullanılabilir. Yapmanız gereken güzelce yıkayıp kullanmak. Bulduğunuz taşları fotoğraf paylaşarakta sorabilirisiniz. Yardım eden birileri olur illaki.
Doğum Günü Hediyem Vatoz Balığım.
Vatozlar, japonların ağzına sığmayacak büyüklükteyse problem olacağını düşünmüyorum. Vatozda saldırgan bir tür olmadığına göre japonlar içinde bir tehtid oluşturmayacaktır.
Cüce Vatozları Yaşatamıyorum
İlaç kullanmak istemiyorum ki zaten kahverengi algı yok edecek ilaç akvaryuma çok daha farklı zararlar verecektir.

Dekorda her hangi bir değişiklik yapmıyorum.

Günlük su değişimi yaptım olmadı.
Haftada 2 gün su değişimi yaptım olmadı.
Haftada bir yaptım olmadı.
Onbeş günde bir yaptım olmadı.
Şuan 3 aydır su değiştirmiyorum yine olmuyor.

Bir yakınıma benden arda kalan kum ve bitkilerle kurulum yaptık. Aynı kahverengi alg sorunu o akvaryumda da oldu. Aynı kişiden aynı boyutta kardeş cüce vatozlar aldık ve tanklarımıza ekledik. Benim vatozlar öldü yaklaşık 15 gün sonra diğer tanktaki vatoz da öldü.

Sorun kahverengi alg gibi görünüyor.
Cüce Vatozları Yaşatamıyorum
Akvaryum hakkında:
- 100x40x50
- Eheim Ecco Pro 200 filtre
- Eheim Jager 200w ısıtıcı ( 25°C)
- 1x39w t5 grolux
- Zeminde lav kırığı ve midye kırığı karışımı (karışıktı ayırmakla uğraşmadım)
- Bir miktar doğadan toplanmış kaya
- Kök ve dallar
- Arka fon: reklamcıdan siyah folyo


- Java moss
- Bacopa monnieri
- Marsiliea hirsuta
- cyripto wendti brown
- anubias (eklenecek)
- sol altta adını bilmediğim moss türü sanırım
ve
- 7 yakut + 3 albino + 11 kaplan tetrazon

Yaklaşık 6 ay önce kurmuş olduğum akvaryumumda kahverengi alg belası hiç bitmedi. Bunun için cüce vatoz tek ve kesin çözüm fakat vatozlar bir aydan fazla hayatta kalamıyor. On gün, 3 hafta, bir ay içerisinde ölüyorlar. Vatozlar için özel bir yemleme yapmıyorum. Bol bol kahverengi alg yiyorlar. İlk başlarda her tarafta gayet güzel ve hareketli bir şekilde çalışıyorlar. Ölmeye yakın biryerle saklanıp bir kaç gün icindede ölüyorlar. Yemlerden muhtemelen vatozlara kalmıyordur. Tetrazonlar zaten çılgın gibi yem yiyorlar dipte dahi yem bıraktıklarını zannetmiyorum. Yani vatozların tek besin kaynağı kahverengi alg gibi görünüyor. Birkaç gün içinde iki küçük vatoz akvaryumu temizlemeye yetiyor.
Ölüm sebepleri ne olabilir?
Aç mı kalıyorlar?
Yoksa kahverengi alg bilmedigim bir hastalığa mı sebep oluyor?

Vatoz eklesem ölüyor, eklemesem her taraf kahverengi alg oluyor. Ne yapsam bilemedim.
Yardımlarınızı bekliyorum.
Yarışma Hediyeleri Son Sayfa'da Güncel.
Hediye ve plaketim yerine ulaşmış. Teşekkür ederim.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 20 Online Kullanıcı, 11 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.