ÖZELLİKLER

BİLGİLER
İMZA

ISTANBUL
SON 10 MESAJI
Merhaba,
Derin bilgi değil de hazin tecrübe demek daha doğru olurdu sanırım. Burak Bey diğer forumdan özel mesaj atarak yemleme ve tedavi konularındaki uygulamamı sormuş. Cevabı buraya yazarak sizlere de bu konudaki uygulama seçimimi ve gözlemlerimi aktarmak istedim.
Bloat olan balık hemen şişmeyebiliyor. Önce karın bölgesinde veya yan yüzgeçlerin gövde ile birleştiği yerin çevresinde kızarıklıklar oluşuyor, bununla birlikte gözler şişiyor ve büyüyor. Bloat hatırladığım kadarıyla virütik bir hastalık. Dolayısıyla antibiyotikler pek etki etmiyor. Ama yine de tedaviye denemek gerek. Tedavi olarak alttaki linkte bulacağını 11. mesajda verilenleri uyguluyorum.
http://www.akvaryumklubu.com/vbulletin/showthread.php?t=50794
Fakat dış parazit sorunu olmadığı için, metilen mavisi, beyaz benek ilacı (malaşit yeşili) veya Permasol kullanmadım. Tuz ise balıktaki ödemi gidermek için gerekli sanırım.
Tedavi boyunca kullandığım ilaçlar: Tetra, Piyeloseptyl, Flagyl ve tuz dur.
30derece sıcaklık ve bol havalandırma uyguluyorum.
hasta balıklara çok az yem veriyorum ve yem de mutlaka sarımsak suyuna batırılmış oluyor.
Hastalığa kalabalığın, kirliliğin ve sürekli olarak hayvansal ağırlıklı yemlemenin neden olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden yemleme rejimini değiştirdim. Haftada 14 yemleme yapıyorum (sabah-akşam).
2 kere dondurulmuş yem (artemia-kan kurdu) bunun akşamında bitkisel yem (sera flora veya jbl novo vert veriyorum, sera granugreen'de şeker olduğu için tercih etmiyorum)
2 kere tetra bits ve akşamında bitkisel yem.
geriye kalan 3 gün de sabah akşam ana yem (sera vipan)
Yemlere haftada bir sarımsak suyu ve vitamin damlatıyorum. Balıkların 20-30 saniyede bitirebileceği kadar yemliyorum. O kadar iştahlılar ki dibe bile düşmüyor yemler.
2 gecede bir de salyangozlar ve vatozlar için ışıklar sönünce sera wels-chips veriyorum. Gündüz verince bunu da yiyorlar çünkü :)
Benim uygulamam bu yöndedir.
Sağlıcakla kalın
Merhaba,
Balıklarınız yavru verdi mi?
Merhaba,
Dış filtrelerde bir rotor (mıknatıslı pervane) bir de stator var. Stator bizim bildiğimiz elektrik motorları gibi açıkta ve kolayca müdahale edilecek durumda değil. Sargılara su girmesini önlemek için statoru bir kutu içine koyup etrafına reçine döküyorlar. Bu da müdahale etmeyi neredeyse imkansız kılıyor. Yani dış filtrenizin motoru (sarımları) yanmışsa büyük ihtimalle çöpe atmanız gerekecektir. Elektrikçi de derdinize derman olamaz.
Bu arada, tüm bunları forumun yanlış bölümünde tartışıyoruz. Başlığınızı "hastalık" bölümlerinden birinde açarsanız ve arama yaparsanız bilgiye daha kolay ulaşırsınız.
Benden tavsiye, her okuduğunuzu da hemen denemeyin. Daha fazla okuyun ve önce gözlem yapın.
Sarp Bey merhaba tekrar,
Beyaz benek hastalığı genellikle su sıcaklığındaki ani değişimler ile ortaya çıkıyor. Gözlemlediğim kadarıyla da bu parazit öyle kolay kolay yok olmuyor, siz ana tankı dezenfekte etmek adına ilaç kullansanız da, kumda vb. kalabiliyor ve yoğun dip temizliği ve su değişimi yaptığınız bir günün ardından tekrar karşınıza çıkabiliyor. Kısaca bu paraziti tamamen ortadan kaldırmak zor ama balıklarımızı etkilemesinin önüne geçebiliriz. Bunun için öncelikle balıkların sağlıklı ve stresiz olmaları gerekiyor. Balıklarınızı kaliteli yemlerle besleyin, sudaki amonyak ve nitratın az olmasına (kötü bir kokusu vardır, bunu hafif bir balık kokusuyla karıştırmayın) -düzenli su değişimleri ile ve kurulu olan biyolojik döngüye müdahale etmeyerek- çalışın, yukarıda verdiğim örnekteki gibi dip temizliğinde balıklarınızı fazla korkutmayın, dip çekimini dikkatli ve yavaş yapın, dipteki kumdan çok fazla tortu havalandırmayın, bu sudaki amonyak ve nitratı arttıracak ve kumda kalması muhtemel parazitleri de havalandıracaktır.
Tüm bunlara ragmen balıklarınız hasta olmuş ise; güçlü bir balık çoğu zaman bu paraziti kolayca yenebiliyor, balığınızı ayırmakta fayda var, fakat ayırırken yakalamaya çalışmanız dahi bazen balığı daha da fazla strese sokabiliyor. Onun için ben artık küçük balıklara özellikle müdahale etmiyorum. Parazitin yayılmasını önlemek için UV sterilizasyon cihazı kullanıyorum. Forumda UV'nin pek bir işe yaramadığını yazanlar var. Bu görüşleri doğru da olabilir, fakat parazit balıkta varsa suda da vardır ve ilaçlamadan, tuzlamadan öldürmenin tek yolu UV. Ayrıca ilaç kullanımı balıkların karaciğerlerinde kalıcı hasarlar bırakıyor ve bazı durumlarda büyümelerini de durdurabiliyor. Çok fazla dozda ilaçlanan bir balık kısa vadede hastalığı yenebiliyor fakat daha sonra çok uzun yaşamıyor.
Beyaz benek tedavisinde sıcaklığı arttırmamızın sebebi ise, parazitin yaşam döngüsünü kısaltmak, balığın üzerinde iken çabuk olgunlaşmasını ve suya dönmesini sağlamak. Parazit suda iken, suyun içindeki ilaçlara ve tuza karşı korunmasız kalıyor ve ölüyor fakat balığın üzerinde iken bunlardan daha az etkileniyor. Bu nedenle tedaviyi kısaltmak için sıcaklığı arttırıyoruz. Eğer parasiti öldürecek bir ilaç ya da tuz kullanmadıysanız sıcaklığı arttırmanız hastalığın hızlanmasına yol açabilir, dikkatli olun.
Balığınız yeterince büyük ve dirençli ise, parazitin olduğu bölgeye elle de müdahale edebilirsiniz. Önce küçük bir fincan suda aşırı miktarda tuz eritin, doygun çözelti olsun. (permasol de kullanabilirsiniz, ayrıntılar için forumda arama yapın). Sonra balığınızı yakalayıp parazitin veya mantarın olduğu bölgeye pamuklu kulak çubuğu ile bu tuzlu sudan veya permasolden sürün. Balığı incitmemeye özen gösterin, Tekrar akvaryuma salın. Büyük olasılıkla parazitin o bölgeden silindiğini göreceksiniz. Şartları normale çekebilirseniz benekler bir süre sonra kayboluyor.
Şimdi sorularınıza tecrubem ölçüsünde cevap vermeye çalışacağım.
Hastalıklı balığınızda beyaz benek kalmadı ise ana tanka alabilirsiniz. Ana tanka almadan önce biraz tuzlu suda banyo yaptırabilirsiniz. Ana tanka alma işlemini yaparken sıcaklık farkı olmamasına ve içinde durduğu fanustan ana tanka su geçmemesine dikkat edin.
Diğerlerinde hastalık yoksa ana tanka aktarın, sıcaklık farkı olmasın, mümkünse bulundukları kaba ana tanktan yavaşça su ekleyin (30 dk kadar sürsün) ve sonra balıkları ana tanka alın.
Japon balıklarında tuz kullanımı nasıl olmalı bilemiyorum. Forumda arama yapın.
2 gün tedavi için az gibi, genelde 4-5 gün bazen 1 hafta sürebiliyor. İlacın prospektüsünü okuyun. Ana tanktaki ilaç kalıntısını atmak için %50 su değişimi yapın, (balıkları koymadan önce) ve eğer varsa karbon kullanın 2 gün ve sonra bu karbonu atın.
Başarılar
Filtre akvaryumun içinde halen çalışırken bir poşetin içine su dolduruyorum ve filtreyi poşetin içine yerleştiriyorum. Sonra filtrenin fişini çekip poşetle dışarıya çıkarıyorum. Özellikle filtreyi kapatmayın çünkü kapandığında içindeki pislikler de sertbest yüzer hale geçiyor. Açık kalınca pislikleri niçinde tutuyor.
Sarp Bey,
Akvaryuma akuple bir filtreniz var anladığım kadarıyla. Bu durumda tedaviyi ayrı bir tankta yapmalısınız. Yoksa filtrenizin içindeki faydalı bakteriler ölecektir.
Ayrı bir tank yok diyorsanız tedaviyi su damacanasında yapabilirsiniz. 20lt'lik kullan at su damacanasını kullanmıştım bir keresinde. Kafa kısmını kesin, içine akvaryumunuzdan su aktarın, ısıtıcı yerleştirin ve bir de hava taşı ile hava verin. Bu şekilde tedaviyi tamamladıktan sonra balıklarınızı tekrar tanka alabilirsiniz.
Bu arada beyaz benek konusunda çok aceleci olmayın. Balıklarınız gözlemleyin. Eğer tuza dayanıklı iseler forumda bulabileceğiniz ölçülerde tuz ekleyin ve sıcaklığı biraz arttırın. Beyaz benek çoğu zaman müdahaleye bile gerek olmadan geçebiliyor. Tedayivi son çare olarak değerlendirin.
Tedaviyi ana tankta yaparsanız, filtrenizi kapatsanız dahi, ilaçladığınız suyu %100 değiştirmediğiniz sürece ilaç kalıntıları kalacak ve yeniden bakterilerin yerleşmesi sürecini uzatacaktır. Ana tankı komple dezenfekte etmeyi ve sıfırlamayı düşünmüyorsanız bence bundan kaçının.
Saygılar
Balıklarımız problemli olabilir bence. Gelen balıkların direnci nakliye sırasında düşmüş ve bu nedenle dayanamamış olabilirler diye düşünüyorum.
Benim regani'ler 2. haftasına girdi. Bir problem yok şimdilik. Agassizii'ler ile aynı şartlarda (aynı tankta) kaldılar, kendi boylarındaki 5 tane cüce vatozla birlikte çok rahatlar. Erkekler dişilere kur yapmaya başladı bile. umarım böyle gider ve bir problem olmaz.
Sağlıcakla kalın
SON MESAJLAR
- Hobide Yeniyim EfeC, 14:52
Yeni Üye Forumu - Show Boy Damızlık Velifera Büyütme Aşaması AtaDemirci, 14:16
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - Su Piresi Yaşatamıyorum(yeşil Su Sorunu) Kurafindux, 13:46
Malzemeler ve Yemler Forumu - Adi Salyangoz M0nty, 13:41
Yeni Üye Forumu - Zebra Ciklet Yavruları KaanE, 13:39
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Deniz Akvaryumu Sonrası Bitkili CoryCory, 13:16
Akvaryum Tanıtımı - Transgenetik Tetra Cinsiyeti Ve Yavrulatma Hk. abkaak, 13:03
Akvaryum Tanıtımı - Mütevazi Betta Akvaryumum Kurafindux, 12:08
Akvaryum Tanıtımı - Lepistes Yavruları Ne Zaman Ana Tanka Bırakılmalı ? Smet200146, 11:56
Canlı Doğuranlar - Transgenetik Tetra Yumurtası Hk Orhan76, 11:33
Bitkili Akvaryum Canlıları - F0 Betta Mandor (tr’de İlk) - Biyotop Vol-2 ArifhbsAquatics, 11:30
Labirentliler Tanıtımı - Amano Karidesi Arayışı MasterChiefHakan, 11:23
Yeni Üye Forumu - Akvaryumda Fazla Bakım Gerektirmeyen Bitkiler Jotunheim, 09:28
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Akvaryum Taban Çatlama İhtimali Hakkında ali, 07:49
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 2 aylık japonun karnında kan topladı resim ekledim Hoppala, 03:32
Sazansıgiller - 200 Litre Akvaryum İçin Bütün Sorularım Tataaa4325, 01:52
Güney Amerikan Cichlidleri - Ternapi Medaka Pondları ternapi, 01:07
Akvaryum Tanıtımı - Bitkilerde Halsizlik Yaprak Delinmesi mrah, 00:14
Bitki Akvaryumları Genel - Orion Led Seçimi UmitKazanbey, 23:53
Yeni Üye Forumu - Yem Önerileri Hakkında Tuğrul Coşkun, 22:23
Malzemeler ve Yemler Forumu - Akvaryum Suyu Dinlendirme. Cyber_Scout, 22:22
Yeni Üye Forumu - Süs Havuzu Can T., 22:06
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Japon Balığı Akvaryumu Mesutoviç, 21:58
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Küçük Akvaryumda Bakılacak Canlı Tavsiyesi Mesutoviç, 21:53
Diğer Tatlı Su Canlıları - L144 Yumurta Almdr07, 21:34
Kedi Balıkları Forumu - Tds 400-500 Lerde Nasıl Düşürebilirim Jemaisvu, 21:07
Yeni Üye Forumu - Yemler Hakkında Bilgi M0nty, 20:54
Yeni Üye Forumu - Balığım Hamile Mi M0nty, 20:53
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Camında Minik Beyaz Şeyler sahinsahiner, 18:39
Bitki Akvaryumları Genel - Yeni Betta Yavruları Ve Tank Günlüğü NotEvenBeginner, 16:54
Akvaryum Tanıtımı - Tds Değeri (1000 Ve Üzeri) emreatac, 16:15
Canlı Doğuranlar - Safkan Velifera MertSoyumert, 16:01
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - 🚑 Balığım Hamile Mi? — Doğum Ne Zaman? abkaak, 15:50
Canlı Doğuranlar - Karma Betta H.polat, 15:45
Akvaryum Tanıtımı - Balıklarım Ölüyor... ahmetfiratozkaya, 15:36
Yeni Üye Forumu - Bitkili Endler Ve Kiraz Karides Akvaryumu Orhan76, 13:43
Yeni Üye Forumu - Kardinal Tetranın Hastalığı Ne RadiantHydrogen, 13:35
Hastalıklar ve İlaçlar - Vatoz Renk Değiştirmiş Sizce Normal mi? UmitKazanbey, 12:56
Yeni Üye Forumu - Dophin H80 Filtremi Kuramadım metsi, 12:52
Filtre ve Sump Yapımı - 100 40 40 Akvaryuma Mobilya Parça Ölçüleri mutlubaba, 12:37
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Pistia Ve Filtre Sorunu Orhan76, 12:28
Yeni Üye Forumu - Balığım Dipte Yatıyor İsmail_96965, 12:16
Canlı Doğuranlar - Hygrophila Difformis Yapraklarında Kararma CoryCory, 12:06
Yeni Üye Forumu - Eriyen Ve Sararan Yapraklar Orhan76, 10:48
Bitki Akvaryumları Genel - Işık Sistemi Aguamentist, 07:16
Işık CO2 ve Ekipmanlar - 650 Km İçin Akvaryum Ve Balık Nakliyesi Cyber_Scout, 03:11
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Ciklet Cyber_Scout, 03:06
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Msobo Magunga Cikletim Değişik Davranış Özelliği. mbehzat, 23:42
Hastalıklar ve İlaçlar - Küçük Boy Sürü Önerisi Cyber_Scout, 23:03
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Filtre Bozukken Ne Kadar Yaşarlar(moli Ve Lepistes M0nty, 21:06
Yeni Üye Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Cüce Vatoz Yavruları gürkanbey 15:07
- Dragonstonekayalar Serdariekrem 14:19
- Akvaryumlar,aydınlatmalar, Dophin Şelale Filtreler Serdariekrem 14:19
- 40*40*40 Full Clear Akvaryum Wolkan 14:13
- 80x30x30 Bölmeli Akvaryumlar Wolkan 14:13
- Grindal Set Ve Mikrofex AtlasPoyraz 13:48
- Hongsloi Süper Red - Cacatuoides Triple Red German AtlasPoyraz 13:48
- Malawi Erkekleri AlisBaba 13:44
- Lda 16 Düz Ve Siyah Tül sirhill 13:40
- Akvaryumları Boşaltıyorum metsi 13:39
- ❗️🔹️ N P K ➕️ Fe ➕️ Excel ➕️ Yosun Giderici 🔹️❗️ F13K 13:18
- 🌲 Cüce Vatoz,christmas Moss,subulata,mikra,saz 🌲 F13K 13:18
- Discus, Oranda, Melek, Cüce Vatoz F13K 13:18
- Damızlık Mavi Karides Ve Helena Katil Salyangozla Başak u 13:17
- Mini Sumplu Akvaryum LEGEND59 13:05
- 50x25x25 Sumplu Akvaryum LEGEND59 13:05
- L Serisi Üst Vasıf Pleco Varyeteleri PlecoTown 12:56
- Bitki Çeşitleri emreemin 12:51
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 12:51
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 12:51
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 12:51
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 12:51
- Anaç Boy Kiraz - Arı Ve Mavi Karides Aramaktayım Murat27 12:47
- Bitki , Sıvı Gübre , Exel , Ramshorm CevdetSERBEST 12:03
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 12:03
- Moss Teli , Moss Rafı, Karides Yuvası CevdetSERBEST 12:03
- Damızlık Full Red Dişiler Başak u 12:03
- E Blue Acara BirolKenar 11:56
- Caridina Ve Neocaridina Karidesler, Poso Salyangoz Oquanus 11:48
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 11:44
- Özel Tür Lepistes, Karidesler, Vatoz, Bitkiler reano 11:44
- Yem Tablet BUCALILAR 11:43
- Akvaryum Ve Dekor BUCALILAR 11:43
- Tuxedo Koi Lepistes,orando-ranchu Japon Balıkları EKAR 11:36
- Süper Formda Amazon Bitkisi (dişi) EKAR 11:36
- Bitki Discus Melek Karides Vatoz Özel Osmos Arıtma zafer3885 10:37
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 10:37
- Microfex Canlı Garantili Gönderim Rafayel 10:23
- Muhtelif Akvaryum Malzemeleri devko 10:22
- Co2 Tüp , Co2 Diffüzörler, Co2 Regülatör devko 10:22
- İbaraki Akadama (karides) Toprağı ismailakay 10:20
- Microfex( Dero Worm) & Beyaz Kurt & Sirke Kurdu Amati340 10:18
- Su Piresi+ Yeşil Su & Infusoria & Yetişkin Artemia Amati340 10:18
- Ista Yüzey Temizleyici (surface Skimmer) I521 Amati340 10:18
- Ramshorn Salyangoz (10 Adet) Amati340 10:18
- Dev Saz Tank ozanercan34 10:14
- Anubias Barteri Anubias Nana ozanercan34 10:14
- Akvaryumların İhtiyaçları GETS34 10:00
- Java Moss , Java Fern Filizleri Miller 09:39
- Rasbora Arıyorum Miller 09:39
KULLANICILAR
- 123 Online Kullanıcı, 67 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.