ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
K_CanSAHIN
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
4
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
21 Ocak 2013 11:44
Son Ziyaret:
13 Ocak 2014 17:39
Toplam Mesaj:
83 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Kurtuluş Can ŞAHİN
Doğum Tarihi:
29 Eylül 1979
Yaş:
44
İl:
Istanbul
Meslek:
Elektronik Mühendisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Kurtuluş Can ŞAHİN

Homines quod volunt credunt...

SON 10 MESAJI

Festae'nin (Red terror) Türkiye Yolculuğu ve Yayılması
Mustafa Merhaba,

Öncelikle iyi dileklerin için teşekkür ederim. Sanırım son mesajım sana kısmetmiş. Yeri olmasa da bu başlık altında sizlere veda etmeyi uygun buldum.

Bu mesaj bu forumdaki son mesajım, tek amacım forumda nacizane bilgilerimi paylaşmak ve sizlerden de yeni birşeyler öğrenmek iken, bugün açtığım konu başlığında tamamen anlamsız bir tartışmaya çekildim. Hiç dile getirmediğim ifadeler sanki benimmiş gibi itham edildim.   Sonrasında da cezalandırılır gibi açtığım konu nedense öncelikle şahsına, fikirlerine ve bilgisine değer verdiğim bir büyüğüm tarafından kilitlendi. Ne diyelim muhakkak, bir bildiği vadır. Ama yazım kurallarına, noktalama işaretlerine, açtığım tüm konu başlıklarında referans, kaynak gösermeye ve özellikle ifadelerime özen gösterirken böyle bir muameleyi hak ettiğimi düşünmüyorum.


Lakin her veda zordur ve her güzel şeyin bir sonu vardır. Ama benim içinde nokta koymanın vakti geldi. Herkese bana gösterdiği sabır ve anlayış için teşekkürlerimi bir borç bilirim. Tüm güzellikler sizlerle olsun, sağlıcakla kalın...

Keyifli ve mutlu hobiler....




Festae'nin (Red terror) Türkiye Yolculuğu ve Yayılması
Eyvallah Görkem,

Seni merakta bırakmayayım. yaklaşık 1 saat once gene pansuman yaptım. Resimleri paylaşıyorum. Vücut düzeldi, kafadaki yaralar kapanıyor ama hala burun üstü maalesef sıkıntılı. O bölgedeki yara çok derin; içine kulak pamuğu girecek kadar oyuk var :(



Sonraki resimlerini 1 hafta 10 gün sonra yüklerim. Resimler arasındaki farka bakarak düzelmeyi sizlerde gözlemlersiniz.

Not: Ben biraz resim çekme özürlüyüm kusura bakayın net çekim yapamıyorum.

Keyifli hobiler...

K_CanSAHIN2014-01-13 11:51:04
RF Kumandalı RGB Led Aydınlatma Tasarımı
Günaydın Arkadaşlar,

Öncelikle güzel yorumlarınıza teşekkür ederim. Sorularınıza elimden geldiğince yanıt vermeye çalışacağım. Hatam olursa affola...

Aydınlatma örneklerindeki renkleri sırası ile yazayım.

1.sıra soldan sağa: Beyaz*, Kırmızı, Turuncu, Yeşil
2.Sıra soldan saga: Sarı, Mavi, Turkuaz**, Eflatun***

* Üzerinden, sol tuş basılı halde Mause ile geçin. ;)
**Turkuaz yazdım ama kumanda üzerinde Cyan diye geçiyor. Camgöbeği diye çevirmek istemedim.
*** Kumanda üzerinde Purple yazıyor. Fakat kullandığınız şerit Led'in markasına bağlı olarak renk tonları değişim gösterir. Bende Mor daha çok eflatuna yakın renk verdi.


Gökhan Gökçe Bey Merhaba, mesleğimi sormuşsunuz. Size şöyle izah edeyim. Teknik Lisede Elektrik Teknikerliği okudum. Teknik Üniversite'de Elektronik Mühendisliği okudum. Mesleğim ise Araştırma-Geliştirme üzerine (R&D Engineer). Elimden geldiğince kendimi geliştimeye çalışıyorum.


    Biraz da RGB mantığına değinmek isterim. En azından bu tarz çalışmalar yapmak isterseniz fikriniz olur. RGB - Red(Kırmızı), Green(Yeşil), Blue(Mavi) kısaltmasıdır. Bilindiği üzere Kırmızı, Mavi ve Sarı ana renklerdir. RGB teknolojisi de bu temele dayanır sadece 2 ana (Kırmızı-Mavi), 1 ara(Yeşil) renk kombinasyonları ile istediğimiz renkleri elde ederiz. Led teknolojisinde en zor elde edilen renk Mavidir. Neden sarı yerine yeşil kullanıldığına gelince hem üretim maliyetlerini dengelemek hemde, küçük bir kılıf içerisine konulan 3 ayrı ledin birbirini bloke etmesini önlemek için olduğunu okumuştum. Doğruluğundan tam emin değilim.
    Kılıf tiplerine görede SMD formatta 3 tipi revaçtadır. 5050, 3528 ve 3020'dir. Bunlar en boy ölçüleri olup genelde 5050 kullanılır. 5x5 mm ölçülerinde SMD ledlerdir.
    Şerit ledlerde metrede 30 ve 60 adet olarak üretim yapılır.
    Piyasada 1,3,5 çipli diye ifade edilen kavramlar ise led sürmekte kullanılan mosfet sayılarıdır. Bilindiği üzere SMD kılıfta imal edilen bu sürücülerin akım çekme kapasiteleri sınırlıdır. Sayı arttırılıp parallel kullanıarak; çekilen akım miktarı attırımaktadır. O nedenle çip sayısı arttıkça renk parlaklığı artar.
   Gelelim çözünürlüğe, bu kısım biraz profesyonel bilgidir. Sadece kulak dolgunluğu olsun diye yazıyorum. 8 bit veya 10 bit en çok görülen çözünürlük bilgileridir. 8 bit denilen 2'li (binary) sistemde 2 üzeri 8'i ifade eder. Onlu sistemde karşılığı ise 256'dır. Yani bir gerilim büyüklüğünün 265 eşit parçaya bölünerek kullanılmasıdır. Şerit ledler 12 Volt ile çalıştığından 12 Volt / 256 = 0,047 Volt= 47 millivolt hassasiyet ile ledler sürülür. 10 bit oduğunda ise bu çözünürlük dahada artar (1024 parça) bunun amacı 3 ayrı lede farklı gerilim değerleri göndererek farklı renkler elde etmek içindir. Yukarıdaki resimlerde görüldüğü üzere ;)

Uzun oluyor ama şimdi gelelim sizleri en çok ilgilendiren kısma, ucuza nasıl alabiliriz. Ben eBay üzerinden alıyorum. Şerit Ledleri silikonlu ve 5 metre makaralı olacak şekilde 17 USD'e aldım. RF Kumanda ve RF alıcıyı ise 11 USD karşılığı yine eBay'den temin ettim. Güç kaynağı hariç bana maliyeti 28 USD oldu. TL karşılığı 60 TL gibi düşünelim. İstanbul'da temin etmeye kalksam, led metresine 10 ila 15 TL fiyat istiyorlar. Kumanda kısmı ise baya değişkenlik gösteriyor. Özellikle piyasada Antenli ve çok şık olmayan bir kumanda satışı yapılıyor. Bendeki ise baya şık bir kumanda ve İstanbul'da daha benzerine satıcılarda rastlamadım.

Son olarak elimdeki diğer Led armatürleride paylaşıp yazıma son vereyim.




Yukarıdaki reimlerde, gece diğer akvaryumuma yakamoz efekti versin diye kullandığım e27 kılıf led ampül resimleridir. Çektiği güç 3-4 watt kadar. Balıklar gece karanlıkta hem kendilerine hemde birbirlerine zarar vermesinler diye kullanıyorum.




Diğer led ampül resimleri:






Aşağıda ise sırası ile 32 tuşlu IR (Kızılötesi)kumandası ile RGB ampül ve şerit ledler için 3x4 Amper çıkış güçlü RGB RF (Radyo Frekans) kontrol ve kumandası mevcut. Ben bitki akvaryumumda ise 12 amper olan başka bir modeli kullanıyorum. Ayrıca elimde gene 24 tuşlu IR kumanda ve Led Ampül(3 Watt) de mevcut.



Keyifli hobiler.K_CanSAHIN2014-01-12 11:46:11
RF Kumandalı RGB Led Aydınlatma Tasarımı
Değerli Arkadaşlar,

85 cm akvaryuma RGB aydınlatma yaptım. Sizlerle paylaşmak istedim. Öncelikle tasarıma akvaryum üzerindeki aydınlatma kapağından 1 tane daha temin ederek başladım.




Sonrasında ise 2 kapağı birbirine silicon ile yapıştırdım. Devamında içeriye şerit ledleri döşemeye başladım. Sırası ile,

1-Öne gelen eğimli yere 3 sıra,
2-ilk kapağın düz kısmına 2 şıra,
3-ikinci kapağın düz yerine 2 sıra,
4-ikinci kapağın eğimli yerine(arka tarafa) 1 sıra döşedim.
5-Son olarak arka kısmın dış tarafına 1 sıra led döşedim. Tamamen estetik amaçlı tavana doğru ışık vursun düşüncesi ile yaptım başka bir nedeni yok.


Aşağıdaki resimlerde ise kumanda, RF alıcı ve SMPS Adaptör montajı görülüyor.





Son olarak elimdeki diğer kumanda çeşitlerinide paylaşayım. En azından bu tarz ayınlatma yapanlara fikir verir...






Sıra geldi akvaryum aydınlatma örneklerine ;)







Ayrıca sistemin Dimmer özelliğinide sizlerle paylaşıyorum:






Son olarak:




Keyifli Hobiler...

Festae'nin (Red terror) Türkiye Yolculuğu ve Yayılması
Herkese iyi haftasonları,

Öncelikle güzel yorumlarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Görkem, bende o balığa çok üzüldüm. Keşkelerle konuşmaktan hoşlanmam; ma zamanında ona da müdahale etseydik sanırım kurtulurdu; ne diyelim kısmet değilmiş.

Sendeki en büyük sıkıntı tanktı; içinden çıkan pisliği şimdi burada anlatıp milletin miğdesini bulandırmayalım. Birde sump sisteminin bırak temizliğe katkısını resmen akvaryumu zehirliyormuş. Tek avantajın tankın büyük hacmiydi. Oda bir yere kadar, sendeki balıklarda strese bağlı mokoza azalması ve beraberinde deride mantar oluşumu ve kafa deliği diye tabir edilen bağırsak enfeksiyonu gelişmiş. Kafa deliğinin en kötü kısmı doğru tedavi yapılsa bile estetik deformasyonlar kalıyor. Geç kalındığında ise kesin sonuç maalesef ölüm. Aynı sendeki erkek Festea gibi.

Bulanık su ile pis su arasında dünyalar kadar fark var. Amazon nehri ve kolları genelde bulanıktır ama dünyanın oksijen açısından en zengin nehirlerinden biridir. O nedenle senin sumplara hava motoru ile takviye yaptık. Sudaki serbest oksijen seviyesi ne kadar çok olursa bu balıklar o kadar sağlıklı olur. Birde bu balıkların olmazsa olmazı canlı yemi eksik etmeyeceksin. (Salyangoz, kurtçuklar, küçük balıklar v.s.)   

Bu arada sana o akvaryumu yapan beyefendininde kulağını iyi çınlattım. :) Biliyorsun 50'lik sump gider borularını aynı boyda kesmemiş, birde oturup çimlendirme saksısında aparat yaptık. İki ayrı sump eşit dolsun diye... Üstelik tahliye borusunu monte ederken içine yapıştırıcı kaçırıp tıkamış. Senin ve güzel balıklarının hatırı olmasa 3-4 saat kış günü, dizime kadar 15 derecelik suya girip sixteen sene akvaryum temizliğiyle uğraşmazdım. Ama sonu güzel olsun, tüm yorgunluklara değer.

Bu arada dişi Festea tedavisine bugünde devam ettim. Müşadeyi atlatana kadar alıştığı yemlere devam ediyorum. Sonrasında onuda un kurduna alıştırırım. En azından yara izlerini mümkün olduğunca azaltmak lazım.



İlk resimde kırmızı halka ile işaretli olan yerler mantar enfeksiyonuna bağlı lezyonlar, Mavi kısım ise kafa deliğine bağlı ilerlemiş rahatsızlık özellikle 2. resimde burun kısmındaki oyuğu daha iyi görürsünüz. Mantar enfeksiyonu için dezenfektan ile yüzey temizliği yaptım. Diğer rahatsılık içinde antibiyotik içerikli krem ile pansuman yapıldı. Resimde de beyaz madde bahsettiğim krem akabinde de ilaç banyosunda 20 dakika beklettim. En son olarak oral yoldan damlalık ile vitamin verip tanka geri koydum. Özellikle B12 vitamini tedavi sürecinde etilidir. C vitaminide protein sentezlemede aktif görev yapar.

Sonuç olarak balıktaki mantar enfeksiyonu kontrol altına alındı. İyi beslenme ile derideki deformasyon büyük ihtimal kaybolacaktır. Kafa deliğine bağlı rahatsızlık ise tedaviye olumlu cevap vermeye başlasa da hala risk var. Umarım en kısa sürede sizlerle sağlıklı resimlerini de paylaşmak nasip olur. Fazla uzun oldu. Affınıza sığınırım


Keyifli hobiler... K_CanSAHIN2014-01-11 12:09:31
Festae'nin (Red terror) Türkiye Yolculuğu ve Yayılması
Merhaba arkadaşlar,

Murat'ım, Görkem Abine verdiğin balıkları ben almıştım. Resimleri yüklüyorum:



Erkek küçük olduğundan ayırıp sadece un kurdu ile besledim. Rengi yeşile döndü, çiftleşmeye müsait hale geldi. Hatta bir araya getirdim ama dişi boyut farkından dolayı, erkeği hırpalayınca tekrar ayırdım. Sonrasında da erkeği Görkem abine geri verdim. Ondaki büyük dişiyi ise hasta olduğu için, tedavi amaçlı aldım. (Bende yer ve tank sıkıntısı var.)

Görkem'den aldığım dişiye gelirsek: Görkem'in bana söylediği erkek Festea de aynı şekilde hastalanıp ölmüş. Dişinin burun ve kafasında derin yara ve pamuksu bir doku vardı. Hasta halinin elimde fotoğrafı yok (Hasta halde fotoğraf çekmeye elim varmadı) ama son hali:



Resimde de görüldüğü üzere sol tarafında hafif deformasyon olup. Lezyonlar kapandı ama burun üstünde ise gerileme olmakla birlikte semptomlar görülüyor. Balık bende 3 gündür duruyor. Yarın 1 kür tedavi daha uygulayacağım. (Balık strese girmesin diye gün aşırı uyguluyorum.) Burun üstündeki yara 1 haftaya kapansada deformasyon tedavide çok beklenildiği için kalıcı gibi duruyor. :(

Ama elimden geleni yapacağım. Son olarak öncelikle beni bu güzel canlılarla tanıştıran Görkem'e ve baıklarını bana verdiği için Murat kardeşime teşekkürlerimi borç bilirim. Herkese keyifli hobiler...

K_CanSAHIN2014-01-10 21:54:19
Super Red (Bloody) Oscar
Özgür Bey Merhaba,
 
Sizinde belirttiğiniz üzere; bende de Oscar'lara karşı bir zaafiyet var. Akvaryumculara gittiğimde Oscar dolu tank gördüğümde ve içindeki balıkların varyeteleri ilgimi celbettiğinde 45 dakika onları izlerim. Artık tanıdık tüm akvaryumcular alıştı. Sonra bir bakmışım elimde 1 poşet balık evin yolunu yarılamış olurum. Sonrası malum,  onları büyütmek için ardına ekstra akvaryum alnır v.s. Bu kısır döngü böyle devam eder.
 
Bu arada Oscar'lar küçük iken çok çirkin oluyorlar. Ama büyüdükçe ve iyi de bakıldığında çok harika oluyorlar. Uzun lafın kısası ben Güney Amerika kökenli bu iri cüsseli ve karakterli hayvanlardan zor vazgeçerim. ( Arada satmaya niyetlensemde her seferinde pişmanlıkla kararımı değiştiriyorum.) Birde dışarıya su sıçratmasalar iyi olacak... :)  
(Genelde yem verdikten sonra tişört değiştiriyorum... ) 
 
 
Keyifli Hobiler,
Super Red (Bloody) Oscar
Umut Bey Merhaba,
 
Hislerime tercuman oldunuz. Tiger Oscar'ların benim için farklı bir yeri vardır. Hele birde vahşi türlerini beslediyseniz vücutları tiger gibi olur ama siyah dikine çizgiler yerine yuvarlak siyah lekeleri oluyor. Sanırım Kaplan postuna benzetebiliriz. Ve çok sertler.
 
Şu anda beslediğim Tiger Oscar'lar ise takribi 9-10 aydır bende; aldığımda da 4-5 aylıklardı, düz hesap şu anda 1.5 yaşında diyelim. Bunların yanına Zebra Convict Cichlid koydum. Onlarda yumurtladı. Benim niyet ise  doğal seleksiyon içinde yavruların Oscar'lara yem olması idi. Ama işin komik yanı yavruları Oscar'lar büyütüyor. :)  İnanması güç fotoğraf çekip koyak isterdim ama telefonum bozuldu. 
:(
 
Bu resimdeki  de benim duygusal yarmagülüm...
 
 
Kırmızı renge gelince fikirlerinize katılmakla birlikte 20 küsür yıldır bu hobiyle uğraştıktan sonra insan farklı arayışlara yöneliyor. Güzel bir aydınlatma altında hoş duruyorlar. İmkanda doğunca almaya karar verdim. Genede siz değerli dostların fikirlerinide almadan geçemedim.
 
Keyifli hobiler.  
Super Red (Bloody) Oscar
İlyas Bey Merhaba,
 
Öncelikle yorumarınıza teşekkür ederim. Lakin fikirlerinizi paylaşmadığım 1-2 nokta var izninizle ifade etmek isterim:
 
Oscar'ların Türkiye'de çok güzel çeşitleri olduğunuzu söylemişsiniz. Bu ifadenize katılmakla birlikte eksik gördüm kusura bakmayın. Şu anda elimde Common Oscar (Vahşi) 1 çift mevcut. Ayrıca Limon Oscar dedikleri altın sarısı bir Oscar'ımda ver. 1 tanede kar beyaz Albinom vardı. Sadece bir tarafında kuyruğa yakın hafif turuncu lekesi vardı. Maalesef öldü. 1.5 Yaşında 1 çift damızlık Tiger Oscar'ım ise yazdıklarımı okuyanların malumudur.
 
Hatta inanmayacaksınız. Akvaryuma 1 çift Zebra Convict Cichlid koydum ve yavruladılar. Ama benim tosunlar hiçbirine dokunmadı.  Bırakın yavruları anne-babaları bile bu tosunların yaynında ufacık kalıyor.  Genede yavrular büyüyor.  (Telefonum bozulmamış olsa fotoğrafını koymak isterdim.)
 
Şimdi dönelim konumuza Super Red Oscar ise farklı aynı cinsin farklı bir alt türü, yetiştirilmesinde bildiğim kadarı ile Albino Red Oscar'larla başlanılmış. Renk varyetelerinde en fazla kırmızı olanlar ayrılarak üretimine devam edilip, yapay bir alt tür elde edilmiş. Aynı lepisteslerde olduğu gibi... 
 
 
Fiyat konusuna gelince, alacaklarım yavru ve fiyatlarını şişiren sadece kargo ücreti olacak. Getirttiğim ülkede, oranın yerlisi bir arkadaşıma rica ettim. Benim için araştırdı ve buldum dedi resimlerini çekip gönderecek. Beğenirsem alıp kargolayacak. Anlayacağınız bu balığın 1 tanesinin fiyatı sizin Türkiye'den aldığınız bir Platy kadar ancak olur. (Kargo ücretini dahil etmedim.)  Bu balığı almamdaki sebepte sadece bende olsun gayesi değil. Rengini ve görüntüsünü çok sevdiğim için. Ticari düşünsem Red veya Gold Asian Arowana getirtirim. Ama işin ticaretinde değilim.
 
20 yıllık hobicilik serüvenim boyunca mutluluğu Oscar'larda buldum. :)) Bu arada tüm arkadaşların yorumlarına tekrar teşekkür ederim.
 
Keyifli hobiler.
 
 
Super Red (Bloody) Oscar
Değerli Arkadaşlar,
 
Bir aksilik olmazsa, yurtdışından bu ay sonuna kadar Super Red Oscar getirteceğim.  En azından niyetlendim. :) Aşağıda temsili resimlerini de ekledim... 
 
Bloody Oscar
 
 
Bulması baya meşakatli oldu. Özellikle Red Chilli Oscar ile karıştırılıyor.   
 
Red Chilli Oscar
 
 
Şimdi sizlerden öğrenmek istediğim. Bu balığı getirtmeye ve beslemeye değer mi? Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
 
 
 
Cenk Bildir2013-09-21 22:27:34

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.