ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
K0L0Ni
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
851
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
06 Ağustos 2025 16:22
Son Ziyaret:
8 Saat 58 Dakika önce
Toplam Mesaj:
945 [5.87 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
848 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Ümit Kazan
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Izmir
Meslek:
Prof. Keyifçi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

- K 0 L 0 N İ - 500 lt. Chindongo Saulosi 150 lt. Bebişler

SON 10 MESAJI

Sunsun Hw 603b Dış Filitre Malzeme Dizilimi
[QUOTE=alikaradag90]Ben yeni akvaryumcu değilim zaten dış filitreyi alalı sadece 2 3 ay oldu dediğiniz denge bende var sadece bunları eklemek istedim dış motora amatör akvaryumcu değilim yani pandemiye kadar büyük akvaryumum vardı 15 sene balık baktım pandemi zamanı bozdum akvaryumu 2 sene olucak yeniden başladım[/QUOTE]

Sorduğunuz soruya detaylı biçimde cevap verdim. Tecrübeli veya amatör olmanızla ilgili bir ifadem yok. Bazı konularda tecrübeli, bazılarında amatör olmak da savunulması gereken bir durum değil, gayet normal.

Tatlı su akvaryumunda ekstrem durumlar olmadığı müddetçe aynı anda hem aktif karbon hem zeolit kullanmak pek gördüğümüz bir uygulama değil. Bu kadar kimyasal medya bakteri döngüsünün oturma sürecini çok ileri vadeye atacaktır. Temel filtrasyonu biyolojik medyalara bindirmek, yetmediği takdirde kimyasal medyaları dahil etmek daha sürdürülebilir ve güvenilir bir filtrasyon sağlar.
Sump Su Çıkışı Seviyesi Ve Motor Debisi
[QUOTE=Aybike]Kurduğumuz akvaryum 80 40 50h ölçülerinde. Evimizde hali hazırda lepistes baktığımız 40litre yandan sumplu bir akvaryum vardı. Nüfus patlaması yaşayınca büyütelim istedik. Filtre malzemesi olarak lav taşı, biyolojik sünger ve elyaf kullanacağız. [/QUOTE]
Biyolojik sünger ve elyaf mekanik temizlik için uygun. Lav taşı ise biyolojik filtrasyonu üstlenecek. Ancak bu anlamda çok yeterli ve uzun ömürlü bir malzeme değildir. Lav taşı yerine siporax, eheim substrat pro veya seachem matrix substrat koymanız çok daha iyi bir filtrasyon sağlar. Lav taşı hem dayanıksız hem yüzey alanı (dış yüzey ve gözenek) yetersizdir.
[QUOTE=Aybike]Yanıtınız için teşekkürler. Su seviyesinin üstündeyken yani çeşme gibi akarken önüne elimi koyup basınç uygulayınca debi düşüyor ve öyle kalıyor. Motoru kapatıp açınca kendine geliyor. Hava mı yapıyor acaba? Diğer akvaryumumuzdaki uyduruk kafa motorunda böyle şeyler olmuyor. Acaba biz mi çok kurcalıyoruz?[/QUOTE]
Su itiş kısmını elinizle biraz kapatıp tekrar serbest bırakınca debi 5-6 kat düşüyordur. Debi düştükten sonra fişten hiç çıkarmadan elinizle aynı işlemi birkaç kez tekrarlayın. Su itiş borusunu boşluk kalmayacak şekilde elinizle kısa kısa kapatıp açın, yani vakumlayın. Düzelecektir. Eğer düzelmiyorsa yüksek ihtimal motorun içinde hava sıkışmış, çıkamamıştır. Bu havayı çıkarmak için motoru biraz sağa sola yatırarak hareket ettirin, havayı çıkarmaya çalışın. Motor vantuzlarla sabit ve boruya takılı olduğu için biraz zor olacak ama gerekirse vantuzları ve boruyu çıkararak deneyin (bu işlemi yaparken fişi çekmiş olun elbette). İçinden epey bir hava çıkacaktır. Su altındaki motora sonradan hava tahliye olması söz konusu değil. Motoru suya ilk koyduğunuzda içinde kalan hava duruyordur hala.

[EDIT]K0L0Ni,2026-01-11 22:32:46[/EDIT]
Sunsun Hw 603b Dış Filitre Malzeme Dizilimi
Aktif karbon ve zeolit biraz gereksiz olmuş. Onların yerine substrat koysanız daha mantıklı olur. Kendiniz araştırma yaparsanız daha sağlıklı sonuçlara ulaşırsınız. Akvaryumcunuz pek işe yarar bilgiler vermemiş. Herkes aktif karbon önermiyordur.

Kirli suyun girdiği noktadan itibaren ilk sırada mekanik filtrasyon (elyaf, sünger, fiber tipi malzemeler). İkinci sırada biyolojik filtrasyon (seramik halka, siporax, eheim substrat pro, seachem matrix substrat tipi malzemeler) olmalı.

Zeolit ve aktif karbon kimyasal filtre elemanları. İlk kurulumlarda, ilaç kullanımlarından sonra, amonyak patlamalarında 1-max 2 hafta kullanılıp çıkartılması gereken malzemelerdir. Tatlı su akvaryumlarında filtreyi bu tip malzemelerle doldurmanın faydadan çok zararı olur. Filtrenizin 1/4'ü mekanik filtrasyon, 3/4'ü ise biyolojik filtrasyon olmalı. Kimyasal filtrasyona saydığım durumlar haricinde gerek yok.
Sump Su Çıkışı Seviyesi Ve Motor Debisi
Su itiş gücünde bir değişme olmuyordur. Su çıkışı suyun üstünde olduğunda akvaryumdaki akıntı çok daha fazla (neredeyse 2-3 katı) olması normaldir. Çünkü tüm yüzey hareket eder ve aşağıdaki su da yüzey akıntısı ile birlikte hareket eder. Ayrıca su çıkışı yukarıda olduğunda suyla birlikte bir miktar havayı da beraberinde ittiği için toplam itiş basıncı su çıkışının altta olduğu pozisyona göre çok daha fazla olur.

Sump çıkışı suyun altında: Yalnızca motorun ittiği kadar su çıkışı olur + su yüzeyine ek bir itiş uygulamaz
Sump çıkışı suyun üstünde: motorun ittiği suya hava da eklenir (neredeyse su hacmi kadar), toplam basınç artar + su yüzeyine de itiş uygular.[EDIT]K0L0Ni,2026-01-11 21:27:27[/EDIT]
75lt Tank İçin Isıtıcı Önerisi
[QUOTE=mustafakrml]
dikkatli kullanım ile 150w sobo almak aptallık mı olur sizce?[/QUOTE]

Yok neden aptallık olsun, dikkatli kullanımdan kasıt nedir? Fişe takacaksınız ve orada duracak uzunca bir süre.

Ben sobo kullanmadım hiç, kullananlardan fikir almanız daha doğru olur. Ben ısıtıcıda kaliteyi öncelemek gerektiğini düşünüyorum. Dediğim gibi tek bir bozulma siz farkında olmadan tüm balıklarınızı telef eder.
75lt Tank İçin Isıtıcı Önerisi
[QUOTE=mustafakrml]
Teşekkür ederim, bir arkadaşım 100W'ın yetmeyeceğini neti 75lt olan tankta bile sürekli çalışıp fazla enerji tüketeceğini söyledi sizin fikriniz nedir?
3 model arasında kaldım
Tetra HT 100
Aquael Platinium 100W
Eheim Thermopreset 100[/QUOTE]
Arkadaşınız bir noktada haklı, eğer akvaryumun bulunduğu ortam soğuduğu zaman sıcaklık aşırı düşüyorsa ısıtıcılar zorlanabiliyor.

Akvaryum ısıtma söz konusu olduğunda net hacmin bir önemi yok, brüt önemli. Çünkü camlar, kum, dekorlar, filtre malzemeleri de o sıcaklığı paylaşıyor. Yalnızca su hacmi üzerinden hesaplamamak lazım. Akvaryumunuz brüt halde de 90 lt civarı. 100w yine optimal değer olur. Saydığınız ısıtıcılar güzel, kaliteli ürünler. Tabi uzun ömürlülük, yüksek kalite açısından Eheim biraz daha öne çıkıyor, fiyatı da aynı şekilde. Maddi durum elveriyorsa eheim, biraz daha bütçem sarsılmasın derseniz equael. Bu ısıtıcılar dediğim gibi sıcaklık aşırı düşmüyorsa yeterli olur. Elektrik sarfiyatı farklı wattlar için çok değişmez, düşük w bir ısıtıcı daha az elektrik çeker ama daha uzun çalışır, yüksek w ısıtıcı daha çok elektrik çeker ama daha kısa süre çalışır.

Ben genellikle 100 litre civarı için 100w yerine 150w, 150 litre civarı için 200w ısıtıcı kullanılmasını doğru buluyorum. Akvaryumunuz 100lt ise 100w ısıtıcı yeter ama çok çalışır. Bu ürünlerin ömürleri çalıştığı süre ile ilişkili. 150w sizin akvaryumunuzu daha hızlı ısıtır ve daha çabuk durur. Total çalıştığı süre çok daha az olur. Bu da elbette çok daha uzun ömür sağlar. Eheim 150w fiyatı 2.000 tl. Bence senelerce kullanacağınız bir malzeme için aşırı pahalı değil. Elbette siz kendinize göre en doğru kararı verin[:)][EDIT]K0L0Ni,2026-01-11 17:25:47[/EDIT]
75lt Tank İçin Isıtıcı Önerisi
[QUOTE=mustafakrml]

sizin tavsiyeniz hangi ürün?, bir de çok soğuk olmayan bir şehirde normal sıcaklıkta bir evde transgenik tetralar 2 ay kadar idare edebilir mi ısıtıcı olmadan çok masrafa girdim bu aralar erteleyebilirsem iyi olur.[/QUOTE]

Hemen hemen tüm balıklar belli bir sıcaklığa tolerans gösterebilir. Ancak asıl problem değişken sıcaklık oluyor. Gün içinde 4-5 derecelere varan farklar oluyorsa (örneğin gece-gündüz farkı) balıkları çok etkiler. Tetralar 20-21 derecelere kadar dayanabilir. Ancak sabit sıcaklıkta.

Eheim, aquael, fluval gibi markalar oldukça kaliteli, mutsuz etmez.
Parazit Asalak Nedir Bu
Salyangoz sülüğü, gece ışık kapandığında ortaya çıkar. Dip sifon ile çekebilirsiniz veya elle toplayabilirsiniz. Kabuklular ve omurgasızlar için son derece zararlı.

Eğer sayıları çoksa küçük su şişesinin içerisine protein oranı yüksek yem veya kurutulmuş canlı yem (karides, un kurdu vs.) koyarak şişeyi yan şekilde zemine oturtabilirsiniz. Şişeyi biraz kuma gömerseniz ve ağzını kumla aynı hizaya getirirseniz girmeleri daha kolay olur. Aynı zamanda camdan şişeye geçmeye çalışan sülükler için şişe ağzını camlara doğru da yanaştırırsanız daha kolay yakalarsınız. Şişeyi fotoğraftaki gibi kuma gömüp ağzını köşeye doğru yaslayabilirsiniz. Bu şekilde gece koyun, sabah toplayın. Birkaç gün devam ederseniz büyük oranda halledersiniz.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/264619/100120262205461.jpg[/IMG]
75lt Tank İçin Isıtıcı Önerisi
Cebinize biraz kıyarak önde gelen markalardan birini kullanmanız çok daha sağlıklı olur. Isıtıcı riskli bir malzeme. Bir kere iyisini alın, yıllarca içiniz rahat kullanın.

100w normalde 75lt için yeterli, optimum diyebiliriz. Ancak bazı markaların ürünleri çok dandik oluyor, Ya yetmiyor, ya çok tekinsiz çalışıyor.

Isıtıcı harici tüm elektroniklerde herhangi bir bozulmada durumu düzeltmek için belli bir zamanınız olur. Ancak ısıtıcıda ne yazık ki böyle değil. Basit bir arıza tüm balıklarınızı telef edebilir. O yüzden kaliteli bir ürün alın.
Bakteri Kültürü Düzenli Kullanılır Mı?
En yüksek ihtimalle bakteri kültürünüzün tarihi geçmiştir ve hassas balıklar zehirlenmiştir. Organik bir ürün olduğu için açılan kutuyu çok uzun tutmamak gerekiyor. Normal şartlarda bakteri kültürü balıklara asla zarar vermez.

Kurulumdan sonraki ilk birkaç gün/hafta kullanmak yeterli. Onun haricinde kapsamlı filtre temizlikleri, filtreye yeni medya eklenmesi gibi durumlar olmadıkça kullanmaya gerek yok. Filtreyi doğru şekilde temizlediyseniz (dinlenmiş veya akvaryum suyuyla) bu durumlarda da kullanmak şart değil.

Özellikle 2-3 aydan sonra su temiz görünüyorsa, topraksı koku hakimse döngüyü kendi halinde bırakmak yeterli olur.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.