ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
BSinan
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
16 Kasım 2008 21:46
Son Ziyaret:
29 Mart 2009 20:32
Toplam Mesaj:
11 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Sinan AY
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Sinan AY

SON 10 MESAJI

Co2, Ph, bitki ve balık ilişkisi
Teşekkürler.

Zaten sizin ve Rafet beyin tavsiyelerine uyarak akvaryum suyunun KH ını düşük tutmak sureti ile sadece Co2 açarak pH ı indirgiycem.

Bahsettiğim sitrik asit dozajlama yöntemi ek olarak, sistem bitkisiz akvaryumda kullanılacak olursa bir anahtar yardımı ile devreye sokulup Co2 devreden çıkarılacak.


Co2, Ph, bitki ve balık ilişkisi
Teşekkür ederim aradığım cevapların sanırım hepsini buldum.

Takıldığım noktalarda tekrar sizinleyim.

Saygılar
Co2, Ph, bitki ve balık ilişkisi
Rafet Bey acaba suyun KH ını ortalama kaç değerinde tutarak, Co2 ile pH ı minumum kaç dereceye kadar indirebiliyorsunuz ?

Sanırım ben de sadece Co2 ile bu işi halletmeye çalışacağım.

Saygılar 
Co2, Ph, bitki ve balık ilişkisi
[QUOTE=onuruygun]
Aslında KH düşük olduğu için daha az CO2 vererek pH'ı düşürebileceğiniz için CO2'nin tehlikeli düzeye gelme ihtimali düşecektir. Yani düşük KH balık-CO2 ilişkisini etkilemiyor, sadece daha az CO2 ile iş hallediliyor.

Aslında KH düşürmenin en etkili, en kullanılabilir ve en ucuz yolu saf su eklemektir. Suya fazladan iyon eklemek yerine iyon çekmek her zaman daha kalıcı sonuç verir ve özellikle bitkiler açısından daha sağlıklıdır.
[/QUOTE]

Onur Bey işte aradığım cevap sanırım buydu.

Peki ortalama 120lt lik bir tankın KH ını bir derece düşürmek için ne kadar saf su gerekir ? Demek istediğim şu ki elektronik bir sistemle saf su dozajlamaya kalktığımda sanırım bayağı bir saf su gerekecek ? Sitrik asit üzerinde sürekli yoğunlaşmamın nedeni bu.

İlginiz için teşekkür ederim.

Saygılar.
Co2, Ph, bitki ve balık ilişkisi
Merhaba Onur Bey

"Bu bahsettiğiniz suda bir süre sonra tuzlanmaya sebep olacaktır. Çözünmüş toplam katı madde miktarının artmasına mukabil fotosentetik canlılarda besin alımı azalacak, fotosentez verimi düşecek, denge sarsılacaktır. Bitkili sistemlerde bu şekilde pH sabitlemeniz ters tepip dengesizliğe yol açabilir."

Murat beyin verdiği linkte "pH değerinin yükseltilmesi ve düşürülmesi" adlı başlıkta maalesef tuzlanmadan bahsedilmediği için bu şekilde bir yöntemin çalışacağını düşünmüştüm.

"Yüksek sertlikte pH düşürmeye çalışırsanız bu iş zor olacaktır. Mesela pH=6 için suyun KH'ını saf su ekleyerek düşürün ve düşük tutmaya gayret edin. Bundan sonra CO2 verirseniz zehirlenme sorunu olmadan pH düşürebilirsiniz. Suda Ca, Na gibi karbonat ve bikarbonat oluşturabilecek iyonlar azalacağı için saf su eklemesi pH'ı stabil tutmada faydalı olacaktır."

Benim buradan anladığım KH seviyesi düşük bir suda balıkların fazla Co2 den dolayı boğulma tehlikesi yoktur. Yanılıyormuyum ? Acaba zehirlenmeden kastınız başka bir şey mi ?

Peki biz KH ı piyasadaki pH/KH minus adı ile satılan ürünleri akvaryuma dozajlayarak düşürmeye çalışsak sizce nasıl olur ?





Co2, Ph, bitki ve balık ilişkisi
Merhaba Onur Bey

Aslında bitirme projesi olduğu için balıkların ölmesi veya ölmemesini göz önünde bulundurmadan HCl ve Sulandırılmış bir karbonat dozajlayarak bu işi yapmam mümkün ancak takdir edersiniz ki kimsenin vicdanı böyle bir şeye el vermez.  Konuya dönecek olursak suda kontrol edilecek olan parametreler Co2, pH, nitrat, aydınlatma, sıcaklık ve o2. Maalesef sudaki Co2 yi ölçecek elektronik bir bileşen piyasada bulunmuyor. Tüm Co2 elektrotları  havadaki Co2 yi ölçmekte. Ancak Co2 pH a etki eden bir etmen olduğundan bu işi dolaylı olarak yapmak zorundayım.

Başta aklıma gelen sistem Co2 vererek pH ı aşağıya çekmek çok düşerse hava taşı çalıştırarak bir miktar yükseltmek oldu. Ancak biraz araştırınca su Co2 yönünden doyduğunda balıkların boğulma riski olduğunu öğrendim. Bu nedenle farklı bir yol izlemek zorundayım.

Aklımdaki sistem şu şekilde:

Suya saniyede 2,3 kabarcık Co2 sürekli olarak verilerek(Gece aydınlatması olacak) suyun pH ını 1-2 gün izliycem. Bu sırada kontrol ünitesinin otomatik pompaları kapalı olacak.

Daha sonra kullanıcı pH için bir sınır değerini kontrol ünitesine girecek.

Bu sınır değerine pH ı indirgemek için sitrik asit türevi bir pH düşürücü, pH düşükse yükseltmek için suldandırılmış karbonat tarzı bir pH yükselteci kontrol ünitesi tarafından 5 dakikada bir damla olarak sisteme verilecek.

pH istenilen değere geldiğinde kontrol ünitesinden zaten herhangi bir müdahale olmayacak. Ve son olarak balıklar tanka koyulacak.

Bitkisiz akvaryum için suya Co2 takviyesi olmayacağı için işlem çok daha basit.

Benim aklımdaki taslak şu an bu. Ancak dediğim gibi daha önce akvaryum hobisi ile ilgilenmediğim için doğru yolda olup olmadığımı araştırmaktayım.

Saygılar.
Co2, Ph, bitki ve balık ilişkisi
Murat Bey tekrar teşekkürler. Kafamda bir yapı oluşmaya başladı.
Takıldığım yerlerde tekrar başınızı ağrıtabilirim.

Saygılar.
Co2, Ph, bitki ve balık ilişkisi
Fakat KH yüksek olduğu taktirde ne kadar Co2 verirsek verelim pH belli seviyeden sonra sabit kalmaz mı? Dışarıdan elle KH düşürmeye kalkamayız o zaman kontrol ünitesinin bi anlamı kalmaz.

Ya da fazla Co2 verildiği taktirde balıkların boğulma tehlikesi yok mu ?
Co2, Ph, bitki ve balık ilişkisi
Bu benim üniversite bitirme projem. Suyun ph Co2 O2 ısı gibi değerlerini otomatik olarak ayarlayan bir kontrol ünitesi yapmam gerekiyor. Ancak neleri hangi durumlarda açıp kapamam gerektiğini bilmediğim için araştırma yapıyorum. Bitkili akvaryum seçmemin nedeni bütün parametrelerini içinde barındırması.

Saygılar.
Co2, Ph, bitki ve balık ilişkisi
Murat Bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Peki kontrol ünitesinde şöyle bir yol izlesem ne derece mantıklı olur?

Bitkili akvaryuma Co2 yi saniyede 1 kabarcık gibi düşük bir miktar ile sürekli olarak versem ve su ph ını bir iki gün izlesem. Daha sonra ph yükseltmek için karbonat düşürmek için sitrik asit tarzı bir şeyi 5 dakikada 1 damla olarak versem ve ph ı stabilleştirdikten sonra balıkları akvaryuma atsam sizce sağlıklı olur mu ?

Tekrar teşekkürler.   murad2008-12-09 23:33:34

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 23 Online Kullanıcı, 13 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.