ÖZELLİKLER

BİLGİLER
İMZA
AHMET ARDAL
ÇAĞRI İLBAN
Automatic Aquarium Control System
Otomatik Akvaryum Kontrol Sistemi
SON 7 MESAJI
Programlama konusu çok uzun yazılar ve bir çok uygulama şeklinde ele alınmalı. Kullandığımız C dilini malesef internetten makalelerle öğretemeyiz.
Elbetteki bu alanda bir makale ile sizlere fayda sağlamak isteriz fakat bu tip paylaşımlar için farklı forum siteleri mevcut bunun yerinin burası olmadığını düşünüyoruz.
Elbetteki bu konuda belli bir bilgi birikimine sahip olan arkadaşlar bu tip bir sistemin tasarımını yapmaya karar verdiğinde bir çok sorunla karşılaşacaktır. Bizde ozaman elimizden geldiğince yardım ederiz. Birileri bu konuda gayret etmeliki bizde o gayreti görüp bilgimizi paylaşalım.
Bahadır Bey, sizin sorunuza gelince, su seviyesi sensörü olarak resimlerde de görebileceğiniz gibi sistemin kutusunun yanında siyah bir çubuk var. O çubugun üzerindeki iletken noktalar bize su seviyesi ile ilgili analog bir değer üretiyor. Bizde bunu dijitale çevirip kullanıyoruz.
Bu konuyu tartışma ortamına çevirmek istemezdik fakat eleştirilerinize cevap hakkı doğdu.
Daha öncede belirttiğimiz gibi burası bir akvaryum forumu. Tankın güzelliği, dekorasyon, kutunun dış görünüşü gibi şeyler tabiki sizlerin daha iyi anladığı ve ilk etapta gözünüze çarpan noktalar. Fakat bizim amacımız bu değildi.Biz sadece sistemin çalısabilirliğini test için bir tank ve kutu yaptık.
Zaten mühendisin yapması gereken sistemin elektronik ve yazılım kısmının tasarımıdır. Bizim projede övündüğümüz ve savundugumuz kısımda o zaten. Dış görünüş bizim için önemli değil bunlar uğraş ve biraz el becerisi gerektiren tekniker detayları.
Malesef üzülerek belirtiyoruz ki, sistemle ilgili yazılanlar bile tam okunmamış. Sistem 2 ayda bitirildi. Yani üzerinde 1 yıl uğraşılmadı. Sadece 1 yıl süreyi sistemle ilgili kendi aramızda konuştuğumuz "buda olsun sunuda koyalım" gibi konuşmalar oluşturuyordu. İşe başlangıç ve bitirme zamanı soğutucuda dahil 2 aydır. Sistemimizdekilerin hepsini 400ytlye mal ettik. Daha ucuza daha iyisini yapabilcek biri varsa kesinlikle en içten dileklerimizle tanışmak istiyoruz.
Yazılım dilide sadece ingilizce degil, türkçe dil secenegide var menüden secebiliyorsunuz. Bu noktayıda kaçırmış olabilirisiniz. 2 dil seceneginin olması sistemin bir eksisi olamaz. Büyük düşündügünüzde Türkçe ile hem kendi ülkenize hemde evrenselliği bir kişi dısında herkes tarafından kabul edilmiş İngilizce ile başka ülkelerede hitap edebilmeli.
Ayrıca bir genel mantık varki onu anlamak cok güç. Burada olan bazı projelerden esinlendigimiz çok dogru fakat bu durum minnet borcumuzu "hadi bakalım bütün kodlar devre şemaları sizin" diyerek ödenmez.
Sistem yapanındır ve tüm hakları saklıdır. Gönül isterki denildiği 2 ay gibi sürede sizlerde böyle bir proje cıkartın ve o yiğitliği gösterip projenizin tüm detaylarını açın. Keske bizim gibi bir kaç kişi daha böyle bir projeye başlasada takıldıgı yerde yardımcı olsak. Bizde onlardan yardım alsak. Paylaşma ortamı böyle olur. Mesela siz fon yapan birini gördüğünüzde, sizde yapmak istiyorsanız gidip o emek çeken arkadaşa diyormusunuzki, "malzemeleri ben alayım sen banada aynısından yap, yapım aşamasında karşılastıgın sorunlar beni ilgilendirmez". İşte bu sömürme zihniyetinden başka bir şey degildir. Hangi straforu hangi derzi kullandınız, havyaylamı eritiyoruz straforu kaşığı ısıtıp mı? Kaç kat boya sürmek gerekir gibi sorunlardan tamamen soyutlamış oluyorsunuz kendinizi. Bu örnegi bu konuya uyarlayın, malesef istenilende aynen bu.
Bu noktadan sonra umuyoruzki, hani lafla peynir gemisinin yürümediği gibi, belkide artık yapılan işle cevap vermenin daha manedar oldugu anlasılır. Kim bilir belki, fon yapmakta olduğu gibi, sarı prenses yavrulatmak gibi rekabet ortamı doğar. Bizde eksiklerimizi uygulamalı görerek daha iyi şeyler ortaya koyabiliriz.
Akvaryum sadece yapılan teknik işin göstermesi amacıyla kullanıldı. Bu haliyle zaten kullanmayı planlamadık. Oyuzden 50 litre bizim için idealdi.
Yaptığımız işi burada paylaşmamızın sebebi zaten sizlere ilham kaynağı olmasıydı. Sistemin görünen kısımları zaten bizim tasarımımız diyemeyiz. Herkese haksızlık olur. Filtre sistemi, ışık tertibatı, hatta belkide su soğutucunun iç dizaynı...
Fakat elektronik ve yazılım kısmında daha önce sitede paylaşılanların alakası olmadığını söyleyebiliriz. Elbetteki onların yaptıklarını inceledik minnettarız, fakat sistemin detaylarını, kodlarını, devre şemasını paylaşmamamız bizim sizlere haksızlık ettiğimiz anlamına gelmemeli.
Daha önce yapılanlar görünüş olarak daha tefaruatlı ve detaylı olabilir. Tabi burası bir akvaryum forumu olduğundan böyle anlaşılması çok doğal. Ama teknik bilgisi olanlar eminimki demek istediğimizi daha iyi anlayacaklardır.
Proje detaylarını açmayı düşünmüyoruz çünkü ciddi bir emek verdik. Genelde bu tip projelerde, ilgili arkadaşlar bilirler, piyasada var olan projelerin birleştirilmesinden büyük bir proje çıkartılır, taklit yoluna gidilir. Fakat neredeyse her şeyi sıfırdan yaptığımız için proje detaylarını paylaşmayı düşünmüyoruz.
Evet tahminleriniz kısmen doğru yönde, sistem 4 röleyle soğutucu, ısıtıcı, ışık gibi eklentileri kontrol ediyor. Ekranımız karakter lcd, yani grafik lcd değil. Kullandığımız sıcaklık sensörüde LM35.
Resimler eklendi umarım birazda olsa merakınızı giderebilmişizdir =)
Herkese merhaba;
Bizler (Ahmet ARDAL, Ender PİYALE ve Çağrı İLBAN) Elektronik Mühendisliği 3. sınıfı bitirmiş mühendis adayları olarak 2 ay gibi kısa bir sürede tamamı DIY denebilecek bir proje gerçekleştirdik ve bunu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Yaklaşık 1 senedir planladığımız bir projeyi gerçekleştirdik ve bunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Sistem, akvaryumun su seviyesini izleyebilmekte, akvaristin sisteme girdiği parametrelere göre akvaryum ışıklarını istenen saatlerde açık tutup diğer saatlerde kapatabilmekte, yine istenen saatlerde belirtilen miktarda yemleme yapabilmekte ve soğutucu-ısıtıcı eklentileriyle suyun sıcaklığını istenen derecede tutabilmektedir. Ayrıca akvaryumun içindeki filtre sistemi, balıklar için gereken su değerlerini uzun süre koruyabilmektedir. Sistem, İngilizce ve Türkçe olarak kullanılabilen, kullanıcı dostu menüsüyle kullanıcılara kolay ve erişilebilir bir arayüz sunmaktadır.
Projemiz aynı zamanda Doğuş Üniversitesi IEEE (Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) öğrenci kolunun 29 Mayıs 2008 tarihinde gerçekleştirmiş olduğu Projistor 2008 proje yarışmasında, diğer üiversitelerden gelen yarışmacı arkadaşların bitirme projeleri arasında dereceye girmiş ve 3.’lük ödülüne layık görülmüştür.
Birazda projemizin detaylarından bahsedelim.
Projeyi genel olarak 2 parçaya ayırabiliriz. Birincisi her şeyi DIY olarak yaptığımız donanım kısmı (akvaryum, sensörler, ışıklandırma, yem makinası, soğutucu, elektronik devre gibi...) İkincisi ise yazılım kısmı. Donanım kısmından daha çok yazılm kısmı önemli olan nokta çünkü kullanılan 18 serisi PIC Mikrokontrolörün (genel olarak işlemci denilebilir) içine bütün işleri paralel olarak yürütebilmesi için küçük çaplı bir “işletim sistemi” yazıldı.
Malesef zaman kısıtından dolayı projenin gelişim aşamalarında resim çekmeyi ihmal ettik. Elimizdeki resimleride uygun sırayla sizlerle paylaşıyoruz.
İlk önce akvaryumun iç filtre sistemiyle birlikte bilgisayarda 3 boyutlu çizimi yapıldı. Gerçekleştirilen projede akvaryum boyutları 50*40*35(h). 40 cm derinliğin 10cmlik kısmı filtre için ayrıldı. Beslenecek canlılar için ayrılan bölüm 50 litre. Filtre sistemi akvaryum içi sump mantığı ile yapıldı. Filtre sisteminin çalışmasını gözlemleyebilmek için, sistemi kamufle etmedik.
Akvaryumun kapağı içinse polikarbondan kapak yaptık ve 2 tane 18W florasanı aliminyum folyo ile birlikte akvaryuma monte ettik.
Yem için yazılım hazır fakat donanım olarak zamanımız olmadığından gerçekleyemedik. Yem makinamız donanımı yapıldığında 2 ayrı yemi istenilen saatte istenildiği miktarda akvaryuma boşaltabilecek ve her türlü yem ile de çalışabilecek durumda olacaktır.
Su seviyesini bir sensör yardımı ile kontrol edip belli bir seviyenin üstüne çıktığında ve altına indiğinde uyarı alabiliyoruz. Selonoid valf kullanarak su seviyesini de istenilen seviyeler arası tutabiliriz.
Projemizin kontrol ünitesinin bir kaç resmini de aşağıda görebilirsiniz.
SON MESAJLAR
- Lepistesimin Bir Gecede Kuyrukları Eridi Hoppala, 04:02
Hastalıklar ve İlaçlar - Betam Hasta Mı? İnci Kefali, 02:09
Yeni Üye Forumu - 90*45*45 Natural Style MehmetAkif, 01:51
Akvaryum Tanıtımı - Deniz Akvaryumu Sonrası Bitkili emre123123, 01:43
Akvaryum Tanıtımı - 60*30*40 Nature High Tech Denemesi :) MehmetAkif, 01:23
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryumdaki Minik Yuvarlak Beyaz Canlılar Ömer t, 01:07
Hastalıklar ve İlaçlar - Yeni Akvaryumda Nitrit Yükselmesi vamos, 23:59
Hastalıklar ve İlaçlar - Oranda Dışkı Problemi atmacareis, 23:54
Hastalıklar ve İlaçlar - Cüce Cikletler Hk. Ero77, 23:52
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Bilgi Alımı Farukden, 22:29
Yeni Üye Forumu - Kuyruk Erimesi NightWist, 22:26
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Maliyeti Sarapla, 22:24
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Betayla Başlayıp Pengasusa Geçtim. Kei., 22:17
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Beta Yem Tavsiyesi? İnci Kefali, 21:54
Yeni Üye Forumu - Karides Akvaryumu UEK, 21:25
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Hangi Işık CoryCory, 20:35
Bitki Akvaryumları Genel - Clownkilli Hakkında Sorular BalikAdam3099, 19:55
Yeni Üye Forumu - Tuna Akvaryum theoneinfected, 17:35
Akvaryum Dünyasından Haberler - Akvaryum Filtre Meldaq, 16:58
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bu Cüce Vatozlar Erkek Mi Dişi Mi Yasinars, 16:24
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Filtre Süngeri Üzerindeki Kurtlar? Laterthanbefore, 15:59
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 0'a İnen Kh, Düşük Ph Ve Yüksek No3 KaanE, 15:43
Akvaryum Bilimi - 22lt Karides KaanE, 15:39
Akvaryum Tanıtımı - Gelecek Gunlerde Yunan İthalatı Hemde Ellerimle İzmirligenco 2.0, 15:17
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Walstad Toprak Seçimi fishhyy, 15:11
Bitki Akvaryumları Genel - Merhabalar Akvaryum Başlangıcım. fishhyy, 15:03
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Japon Balığım Burhan Çok Hasta TuRKeR, 13:38
Yeni Üye Forumu - Axolotl Yem Yemiyor NightWist, 13:09
Hastalıklar ve İlaçlar - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin Orhan76, 12:34
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - İstanbul En Çok Beta Çeşidi Olan Dükkan? NightWist, 09:49
İstanbullu Akvaristler - Kilickuyruk Ve Balonmolly Uyumu alikemaltkdn, 09:20
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Green Terror Yavruları Mesut57, 07:54
Yeni Üye Forumu - Kargo İle Canlı Göndermenin Cezası Nedir? koraykbl, 01:23
Akvaryum Dünyasından Haberler - 15 Litrede Danio İle Betta Dostluğu NightWist, 01:05
Akvaryum Tanıtımı - Green Terror Yavrusu Mesut57, 00:52
Yeni Üye Forumu - Sobo Wp 4500 Mü 5000 Mi ? 05Halil, 00:44
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Sarı Cüce Vatoz Türü ? ArjenB, 23:59
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 400L Tank İçin Dış Filtre Tavsiye neomeo, 22:43
Filtreleme Seçenekleri - Karma Bitkili Acun71, 22:22
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryum Tür Tavsiye Dizayn Soru Cevap Sohbet Balıkmeraklisi, 22:09
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 225 Litre İwagumi mustafazkara1, 20:43
Akvaryum Tanıtımı - Lepistes Akvaryumu İçin Önerileriniz Acun71, 20:21
Yeni Üye Forumu - Karma Betta H.polat, 19:59
Akvaryum Tanıtımı - Pengasius Köpek Balığım Hep Yüzeyde KaanE, 19:31
Yeni Üye Forumu - Kerevit Mithat Emre Pehl, 18:26
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Kayalık Akvaryum: Amatör Dokunuş “tanganyika” 1Balikci, 17:40
Akvaryum Tanıtımı - İthal Akvaryum Filtresi İsmailepistes, 17:12
Forum ve Site Hakkında - 60x40x40 Low Tech yyiImaz, 15:53
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryumun Ses Çıkarma Sorunu fishhyy, 14:46
Yeni Üye Forumu - 120-140lt Akvaryum Kurulumu İçin Tavsiye Orhan76, 14:29
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Lda 16 Düz Ve Siyah Tül sirhill 07:51
- High Tech İçin Smd Led AtlasPoyraz 07:42
- Grindal Set Ve Mikrofex 300 AtlasPoyraz 07:42
- 4mm Buhar Camı Tutucu AtlasPoyraz 07:42
- Sıfır-ucuza Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemes asliaral 05:57
- Osmos Ve Muhtelif Malzemeler Formicasmind 05:46
- İnce Ayar Vanalı Yıldız Marka Regülatör Aporetti 04:45
- Beyaz Kurt Kültürü & Yetişkin Artemia Kültürü Amati340 00:29
- Su Piresi Kültürü+ Yeşil Su & Infusoria Kültürü Amati340 00:29
- Ista Yüzey Temizleyici (surface Skimmer) I521 Amati340 00:29
- Ramshorn Salyangoz (10 Adet) Amati340 00:29
- Afrika Cichlidleri devito 00:16
- Salvinia Natans 10 Kök Su Üstü Canlı Bitki 125tl sıtkı 00:09
- Apistogramma Cacatuoides Triple Red 1e 5d yamansengonca 00:07
- Son 2 Adet Kök hll_aquascaping 23:59
- Low Tech Ve High Tech Bazı Bitkiler hll_aquascaping 23:59
- Co2 Tüp ,akvaryum Malzemeleri Vs Güncel hll_aquascaping 23:59
- Blood Mary Karides(kargo Mevcut) hll_aquascaping 23:59
- Led Armatür & Nixa Demir Gübresi BywenzeL 23:12
- Çeşitli Malzemeler Koksal Gurkan 22:25
- Plati, Blackmoly, L144 Vatos mesagac 22:02
- Kribensis Tam Damızlık Çift Ve Yavruları SedatC 21:43
- Kızılağaç Kozalağı Osmanosman06 21:43
- Paslanmaz Telde Eski Sarım Pelia Moss -takasa Açık UEK 21:42
- Su Mercimeği UEK 21:42
- Microfex, Mikrokurt, Pistia Ve Sessiflora akomania 21:37
- Kırmızıburuntetra&albinocücevatoz& Kardinalneon akomania 21:37
- 2 Gün Kullanılmış Akvaryum Ve Filtre lenux 21:26
- Otomatik Yemleme Makinası lenux 21:26
- Mini Sumplu Akvaryum LEGEND59 20:59
- Nano Akvaryum 2 Adet LEGEND59 20:59
- Microfex Kültürü sefailgaz 20:57
- Kırmızı Gül(ludwigia Rubin)/cryptocoryne ballantines 20:31
- Kusursuz Anubiaslar/java Fern ballantines 20:31
- Açık Balık Yemi En İyi Paketleme Tecrübeli Satıcı EvcilAl 20:30
- Eheim Marka Kampanyalı Orijinal Ürünler EvcilAl 20:30
- (acilllll Fiyat Düştü) Jumbo Oranda Ve Pengasus cagatay kesici 20:06
- Cüce Kerevit,minare Salyangoz,ramshorn livadi 19:56
- Galaxy,sivrisinek Rasbora,ember Tetra,pangio Kuhli livadi 19:56
- Hobiciden Kaliteli Bitkiler sakal34 19:41
- Akvaryumları Boşaltıyorum Hb White Lep Tül Melek metsi 19:30
- 60×40×40h Full Ultra Clear Akvaryum Searlas 19:28
- Katil Salyangoz Ve Mavi Karidesler Başak u 19:16
- Neolamprologus Caudopunctatus Çiftler Özşahin 17:58
- Cyprichromis Leptosoma Kitumba Özşahin 17:58
- Mdf Dolap Ve Ahşap Sehpa İmalatı GreeNWooD 16:36
- Chihiros B60 Jbl Artemio 1 GreeNWooD 16:36
- Süper Red Erkek Vatoz, Sterbai, Elma Salyangozu nikon_ 16:28
- Su Piresi ,mikro Kurt Ve Grindal Kurt Kültürleri jezey 15:52
- Katil Salyangoz jezey 15:52
KULLANICILAR
- 136 Online Kullanıcı, 74 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.