ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
Su altı dünyasının büyüsü asla bitmeyecektir..
SON 10 MESAJI
[QUOTE=alpartur]
Öncelikle geçmiş olsun çok üzücü bir olay. Bu bakterinin balığı öldürebileceğinin kaçınılmazlığından ziyade bu bakterinin nereden veya neden kaynaklandığı konusu daha önemli gibi acaba yeni denediğiniz veya daha önce kullanmadığınız bir çeşit yemden mi bulaştı ki, suyun sıcaklığı üreme hızlarını arttırsa bile bunun akvaryuma girmesinde mutlaka bir dış etken var gibi duruyor. En azından ben öyle düşünüyorum. Konunun açılması keşke böyle bir acı olay sonrası değilde başka türlü olsaydı, bizler için çok faydalı olacak gibi. Ayrıca formda ki arkadaşlarımızın geçmiş olsun dilekleri yanında yorum olarak katkıları da olursa en azından bilgi paylaşımı ve faydalı bir konu olur.
Saygılar.[/QUOTE]Öncelikle yemlemede çeşit kullanıldı ancak dediğim gibi yemlerin daha sonra balıklar yer mantığı ile suda bırakılmaması gerektiğini belirtmiştim. Yemin türü bu konuda fark etmeyecektir. Ama şunu söyleyebilirim frontosa etçil bir balık olduğundan protein ağırlıklı yemlerin bu bakteriyi daha çok beslediği söylenebilir. Su sıcaklığının derecelerini belirtmiştim. Beni şaşırtan biraz daha cichlidler için soğuk su olmasıydı. Bu bakteriye ankara suyununda metaryellerinin ağırlaşmasıyla etken oluşmuş olabilir. Bu konuda herhangi bir fikrim yok. Ancak içeride kullanılan malzemelere ve camlara kıl şeklinde yapışıyor. Suyu zehirliyor. Dediğim gibi oluşmak için temizlenmesinde geç kalınmış filtrelerde ortamını buluyor. Benim gözlemlediğimde iç filtrenin içinde çamurlaşmış pisliğin hemen üst tabakasındaydı. Bu yüzden kendisine uygun ortamı böyle buluyor diyebiliriz. Bir ek olarak suyun sertleştirilmesinden sonra meydana geldiğini daha öncede söylemiştim. Su sertleştirilmelerini dikkatli bir biçimde yapılması şart. Hızla artırılan su sertliğinin zararı oldukça fazla. Bakteriyi beslediğine eminim.
Daha önce önemli bir biçimde anlatılabilseydi ama bunun en azından sadece bende kayıp olarak kalmasını isterim. Umarım hiç kimse bu kaybı yaşamaz. Teşekkür ederim. Saygılarımla...
[QUOTE=Selçuk]Çok geçmiş olsun Salih Bey, değerli bilgiler için teşeşkkürler.
Balıkların hareketlerinde kesinlikle farklılıklar var. Sürekli kendi edindikleri bölgede yada gölge ve rahat hissettikleri bir yerde durarak başları öne eğik biçimde derin derin nefes alıyorlar.
İyi dilekleriniz için ben teşekkür ederim. Saygılarımla..
[QUOTE=sivaslı_58]Geçmiş olsun.Ayrıca bizi bilgilendirdiğiniz için saolun, o zaman iç filtre akvaryum ve balıkların sağlıkları açısında zararlıdır sonucu da çıkartabilirmiyiz burdan?Saygılar.[/QUOTE]
İç filtrenin tamamıyla zararlı olduğunu söyleyemeyiz. Yalnızca dediğim gibi bir kaç etkenin bir araya gelerek hastalığın hızlı yayılması ve oluştuğu yerler filtreyle başlayıp bütün akvaryumu camlar dahil sarması. Bundan kesinlikle iç filtrenin zararlı olacağını çıkarmamalıyız. Bu bakterinin yayılması durumunda iç filtrenin hemen çıkarılıp güzelce temizlenmesi gerekiyor. Yalnız filtreyle değil, bütün akvaryumun dediğim gibi iyice ve güzelce temizlenmesi önemli. Başlangıç noktası olarak iç filtre de olmayabilir. Belki başlamak için uygun bir yer seçim yapıyor diyebiliriz. Bunun için dış filtrede bu bakterinin yuvası olabilir. Bu yüzden camlarımızda kıllarla sarılmış bir görünüm bulunuyorsa bu bakteri olduğuna sizi temin edebilirim. İnşallah hiç biriniz bu durumu yaşamaz ve görmezsiniz.
Arkadaşlar, bir de fark ettiğim bir durum daha var. Akvaryumda suyun sertleştirilmesi için kullanılan karbonatın etkisi büyük. Daha önce karbonat kullanımı yapmadığım için bakterinin oluştuğunu görmemiştim. Son bir kaç ayda akvaryumdaki suyun sertleşmesi için attığım karbonat uygun ortamı sağlamıştır. Bu yüzden suyun sertleştirilmesi yapılacakken ölçümler alarak yapmanızda oldukça fayda var. Ankara'nın suyu sert olması sebebiyle suyu sertleştirecek kimyasalı ya da karbonatı fazla attığınızda balıklarınızın sağlığı açısından da zararlı etkileri olabilir. Bu yüzden yaşadığınız şehirlerde şebeke sularının sertliğini bilmenizde fayda var. Böylece tanganyika akvaryumlarında su sertleştirmenin daha dikkatli yapılması gerekir.
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Saygılarımla..
Cichlidlerde tuz kullanmak Hikmet beyin de dediği gibi dikkatli olmalıdır. Buna ek olarak daha profosyonel anlamda yaşadığınız şehirdeki sularda tuzluluk oranınıda bilmenizde fayda olacağını düşünüyorum. Buna bakma imkanınız varsa miktarı kendiniz belirleyebilirsiniz. Frontosalarda tuz su değişimlerinden sonra 500 lt de 2 avuç kadar attığımda yeterli oluyordu. Bunun için bir sorun yaşamadım ve görmedim. Ancak dediğim gibi oranları ölçek alarak yaparsanız çok daha faydalı olabilir.
Sonradan fark ettiğim kadarıyla imzanızda Frontosa akvaryumunda cüce vatozlarınız var. Eğer vatoz varsa onların tuzdan olumsuz etkileneceğini bilmelisiniz.
Saygılarımla...
Arkadaşlar, iyi bir kolonimi yaşanan üzücü bir olay sayesinde kaybettim. Bu yüzden buna örnek olarak sizlere sunmak istedim. Elimde sonradan aldığım damızlık frontosalar içeride son anda fark ettiğim ama ne olduğunu dahi çözemediğim bir zararlı bakteri saldırısından dolayı öldüler. Bu bakterinin oluşumunu inceledim ve bu üzücü olayın sizinde başınıza gelmemesi için uyarmak istedim. Kıl şeklinde camlara yapışan ve artık yemlerle sert suda hızla büyüyen zararlı bir bakteri. Belki forumda uyarıları yapılmıştır. Bu durumun özellikle frontosa gibi bakımı büyürken iyi yapılmadığında yaşanabilir olduğunu söylemek isterim. Yemleme gerçekten önemli bir durum. Balıklarınız yemi attığınızda eğer fazlasıyla kalıyorsa daha sonra yerler düşüncesiyle kesinlikle o yemleri orda bırakmamanızı öneririm. Bu zararlı ve öldürücü bakterinin bir su damlasında dahi hızla üreye bildiğine kendi gözlerimle şahit oldum. Bu yüzden de kesinlikle akvaryumunda yemlemelere dikkat etmenizi ve su sertliğinin kontrol edilmesi gerektiğini unutmayın.
Bakterinin balıktaki görülmüş halini resmedemedim ama anlatmakta fayda var. Bu bakteri öncelikle akvaryumun içinde iç filtre varsa süngerlerde kalan pislikle başlıyor. Daha sonra etrafa hızla yayılıyor. Camların üstünde kıl gibi görünür bir biçimde ve suyun içinde hayvanların üstüne yapıştığınıda gördüm. Çıplak gözle baktığınızda fark edebilirsiniz. Su değişimlerini düzenli yapmanızda yarar sağlamıyor. Ancak bütünen suyu değiştirmeniz bu bakterinin yok olmasını sağlar. Bu yüzden balıklarınızı kurtarabilmenin en güzel yolu suyu oturmuş başka bir akvaryuma bir şekilde almanız ve hastalığın yayıldığı akvaryumu bütünen boşaltmanız. İçindeki kaya vb. aksesuarlara kadar iyi temizlemenizi öneririm. Bakterinin üreme sıcaklığının garip bir şekilde biraz daha soğuk suda olduğunu gördüm. Tahminim 20 ile 24 dereceler arasında oluşuyor. Balık üreme esnasında yahutta yem yerken bu zararlı bakteriden etkileniyor. Uzun bir süre balığınız buna karşı gelebilir ancak kesinlikle ölümcül. İlk fark ettiğimde balığın yavru aldığını görmüştüm. Ancak bir ertesi gün yavruları atmasıyla birlikte bu çiftleşmeden dolayı vental bölgesinde (yumurtayı döktüğü yerden) yaralanma gibi bir durum gördüm. Bunun olması muhtemel değildi. Bir süre sonra ise balon gibi şişerek iltihaplanmaya dönüştü. Ve 3 hafta kadar balığın içinde ne var ne yok bitirdi diyebilirim. Balığın ölüsünü çıkardığımda yaptığım incelemede sürekli bakterinin girdiği kısımdan dışarı kan çıkmaktaydı. Bu kanın iltihapla beraber akabileceğini görebilirsiniz. Ancak sadece kan gibi görünsede dikkatli bakarak bu kısımda kıl gibi uzanan zararlı bakterinin içinden çıktığını görebiliyorsunuz. Ayrıca emin değilim bu konudan ama balığın vental bölgesinden girmiş olursa ve kurtarabilirseniz balığınızın kısır kalması olasıdır. Önlem olarak şimdilik bunları aktarabildim. İncelemeye devam ediyorum. Bir şeyler buldukça bu konuda paylaşım yapacağım. Umarım bu durum başınıza gelmez.
Hepinize sağlıklı balıklar, iyi bayramlar.
Yosunlanmanın çeşitleri vardır. Bu yüzden güneş görmesede bir çok yosun üreyebiliyor. Yemlerin mantarlaşmasından dolayı kahverengi tonlarında cama yapışan yosunlar bulunmakta. Tahminimce bundan dolayı. Balıklarınızı fazla yemliyor olabilirsiniz. Gözlemlemenizi tavsiye ederim.
Saygılarımla..
Düşünmekten hikaye yazdım üzerine...
Balık yaralanıyor ve sanırım içine düşmüş bir cisimde orasına takılıyor. Ya da kobay niyetine bir deneme yapılıyorda olabilir.
Maşallah, sağlıklı ve kayıpsız büyütmenizi dilerim. Umarım yavrularıda sağlıklı olur.
Saygılarımla...
Gerçekten çok güzel bir görüntü. Maşallah...
Koloni halinde almış iseniz balığın diğerlerine oranla büyüme hızına bakılarak anlaşılabilir. Ancak zahmetli ve takip ister. Bunun dışında en geçerli yol anüs-vent'tir. Bu şekilde en kesin biçimde bilgi edinmiş olursunuz. Çok daha profosyonel bir anlamda resimden bu şekilde bakılsa dahi net ve kesin bir sonuç elde edilemez. Kafa yapması protein ağırlıklı besin su sıcaklığı ile de ilgilidir. Dişilerinde erkekler gibi kafa yapanlarını bizzat gördüm. Özellikle boyut ve yaşınıda bilmeniz önemlidir. Ancak ;
(Anüs-Vent her zaman en geçerli yoldur)
Balığınızı akvaryumdan çıkarıp anal yüzgecinin olduğu hizadan baktığınızda ;
"0o" şeklinde ise dişi,
"oo" ya da "00" şeklinde ise erkektir.
Ayrıca balığın dışarı çıkarıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken husus fazla dışarıda tutmamanızdır. Bu durumda balıkta belki bir problem olmayabilir ancak riske edilmemesini öneririm. Cinsiyetinden çok sağlığı daha önemli bir durumdur. Bu yüzden arka arkaya 2 kere baktıktan sonra örneğin sabah bunu yaptıysanız akşam yem vermeden önce tekrar 2 kere çıkarıp bakmanız sağlıklı ve daha iyi olacaktır.
Saygılarımla...
SON MESAJLAR
- Beta Balığı Akvaryum koraykbl, 10:39
Yeni Üye Forumu - 30 Lt Akvaryum İçin Filtre Tavsiye EmiirKaan, 10:36
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Eheim Ecco Pro 300 Kova Çatlağı MasterChiefHakan, 10:23
Filtreleme Seçenekleri - 64 Litre Akvaryum Tür Tavsiyesi Orhan76, 09:50
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Oscar Balığına Uygun Yem Tavsiyesi Orhan76, 09:36
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Küçük Fanusta Ekosistem Tonikross, 08:39
Yeni Üye Forumu - Eheim Yedek Parça Tedariği akvryumbaliklazm, 06:52
Malzemeler ve Yemler Forumu - İlk Akvaryumum Hakkında ( Güncelleme 04.01.2026 ) EmiirKaan, 01:01
Yeni Üye Forumu - Eheim 2213 Debi Sorunu Srknatmn, 00:42
Filtreleme Seçenekleri - Aktif Toprak Seçimi secreteriat, 00:24
Taban ve Gübreleme - Yeni Tanklarım Hakkında Yorumlarınız İnci Kefali, 00:08
Yeni Üye Forumu - Adana Buluşması rupee, 00:03
Akvarist Grupları ve Buluşmaları - 30 Lt Akvaryum Da Hangi Tür Balık Beslenir EmiirKaan, 00:01
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Yeni Akvaryum Kurulumu Öneri Ve Fikir abgk16, 23:57
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Vahşi Renk Erkek Yelken Moly Ve Albino Dişi koraykbl, 23:53
Canlı Doğuranlar - Tetra Akvaryumu Hakkında koraykbl, 23:50
Yeni Üye Forumu - 300 Litre Akvaryum Kurulumu:) Hidro Dinamik, 23:32
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Diatom, Kahverengi Yosun Ehtiyar, 22:44
Yeni Üye Forumu - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin bendeniztayfun, 21:56
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Kompakt Lowtech Tank bendeniztayfun, 21:53
Akvaryum Tanıtımı - Erime Mi Yırtılma Mı? Cyber_Scout, 21:40
Hastalıklar ve İlaçlar - Akvaryumum Ve Uygun Balık Seçimi Mirza Adar, 21:36
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Filtremi Değiştirmek İstiyorum MCY4, 20:26
Filtreleme Seçenekleri - Bir Kaç Amatör Fotoğraf Street Parrot, 20:21
Üye Portfolyo - Öneri Karides Ve Akvaryumu Hakkında EmiirKaan, 20:07
Yeni Üye Forumu - Kaç Tane Balik Koyayim Amatör balıkçı, 19:57
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - L144 Dişi Erkek Ayrımı Amatör balıkçı, 19:56
Yeni Üye Forumu - Beta Cinsiyet Ayrımı koraykbl, 19:23
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Kurulabilirmi? K0L0Ni, 18:45
Yeni Üye Forumu - 50x50x50 Neon Tetra Akvaryumu burak3206, 18:40
Akvaryum Tanıtımı - Alüminyum Sigma Profilden Akvaryum Sehpası benaykut55, 17:58
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Zebra Konusunda Desteğe İhtiyacım Var GalaxyAquatics, 17:53
Yeni Üye Forumu - Kütük Üstü Akvaryum Projesi KaanE, 17:47
Yeni Üye Forumu - Demir profiller yerine Alüminyum benaykut55, 17:39
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Doğa Akvaryumu'ndaki Gübreler Cyber_Scout, 15:44
Makaleler ve Tercümeler - Cuba- Bölgesel Sararma Sorunu; Cyber_Scout, 15:03
Bitki Akvaryumları Genel - Lepistes Ve Neon Akvaryumum Sait94, 13:47
Akvaryum Tanıtımı - Balık Yemi Ahm İnci Kefali, 12:38
Malzemeler ve Yemler Forumu - Balıklar Sabit Duruyor Cyber_Scout, 11:41
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Fotoğraf Galerim sinor, 10:59
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Bitki Candır Deyip Ortaya Karışık Bitkili Kurulum TahaLök, 04:09
Akvaryum Tanıtımı - Su Kaplumbağası Mantar Hastalığı Cyber_Scout, 03:16
Sürüngenler ve Amfibyumlar - Lepistes Dipte Haraketsiz Durması Cyber_Scout, 03:00
Yeni Üye Forumu - Co2 Sistem Kurulumu Rzck, 02:56
Yeni Üye Forumu - Prizeaquatics Mirza Adar, 02:36
Yeni Üye Forumu - 120x50x45 8 Mm Düz Cam Akvaryum Cyber_Scout, 01:39
Yeni Üye Forumu - Betta Kuyruk Sorunu Cyber_Scout, 01:37
Hastalıklar ve İlaçlar - Isıtıcı Marka Seçimi mertmentes, 01:07
Isıtma ve Soğutma Sistemleri - İç Filtre K0L0Ni, 00:46
Filtreleme Seçenekleri - Akvaryum Suyunda Yağlanma Köpürme BLGHN, 22:46
Filtreleme Seçenekleri
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Mickey Mouse Plati,albino Vatoz,aymoly,lepistes EKAR 10:44
- Süper Formda Amazon Bitkisi (dişi) EKAR 10:44
- Su Piresi , Balık Yemi , Pipo Filtre gyunda 10:41
- Pistia , Flame Moss , Java Moss gyunda 10:41
- Karides , Salyangoz , Kırma Karides 3tl gyunda 10:41
- Mangrow Üstü Anubiaslar, Cüce Cyrptocoryne nikon_ 10:36
- Süper Red Erkek Vatoz, Corydoras Sterbai nikon_ 10:36
- Beyaz Ve Mikro Kurt Kültürleri nikon_ 10:36
- Akvaryum, Malzeme, Bitki Ve Canlı -samsun- orcrist 10:27
- 40x40x40, Resun Air 8000, Isıtıcı, Yati Kök MurathanM 10:24
- Geophagus Arıyorum MurathanM 10:24
- 🌿 Bitkili Akvaryumlar İçin Akıllı Kapsül Gübre purelyfe 10:14
- Akvaryumların İhtiyaçları GETS34 10:07
- Haqos Expro 500- Yati Kökü Mehari 09:31
- Sunsun Hw-603b Mehari 09:31
- Hongsloi Süper Red Çift Fiyatı AtlasPoyraz 09:11
- Hobiye Son. Malzemelerimi Satıyorum. Güncellendi. osmandbnl 08:51
- 60x40x40 Ekstra Clear Mobilyalı Akvaryum osmandbnl 08:51
- Mavi Elma Salyangozu Brdk64 08:44
- Akvaryum Malzemeleri Blackpearl34 08:31
- Ücretsiz Ahliler Ve Vatoz + Frenatus asplant 08:24
- Osmos Ve Muhtelif Malzemeler Formicasmind 07:22
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 00:47
- Bitki Çeşitleri emreemin 00:47
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 00:47
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 00:47
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 00:47
- Frodo Stone 7 Kiloya Yakın osmang 00:36
- Co2 Dıy Sistemi, İsta Difüzör, İndikatör Ve Birçok osmang 00:36
- Zebra Ciklet Çift. Eş Tutmuş osmang 00:36
- Sunsun Hbl 601 Askı Filtre 500 L\h 5w Kturan06 00:32
- Periuvan Altum Melek Kaliteli Renk Kturan06 00:32
- Japon Türleri İçin Yem HLLDNLYC 00:28
- Apisto Türleri Ve Tül Ramirezi yamansengonca 23:35
- Sobo Da08 Yemleme Makinesi, Pipo Filtre, Kepçe yamansengonca 23:35
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 23:23
- Karides ,vatoz, Bitki Çeşitleri, Gübre reano 23:23
- Yavru Severium Arıyorum Kapgan.32 23:15
- Süper Red Lepistes Arıyorum Lyon 22:15
- Moss -pelia Moss - mightymurat 21:37
- Bitki Büyütme Lambası Full Spectrum mightymurat 21:37
- L333 - L397 Pleco Dişi Arıyorum mightymurat 21:37
- Siyah Molly mightymurat 21:37
- Mayalı Sisteme Uygun Co2 Difüzör Arıyorum iSMaiL_1074 21:19
- Helferi-monte Carlo-samolus Green-rotala Sahyadrca UraL 21:09
- Fluval 207 sametyildiz 20:55
- Albino Cüce Vatoz Düz 3 Yaşında knnynr 20:35
- Azolla, Moss, Karides, Lepistes, Katil Saly Aquarist101 20:16
- Yeni Malzemeler Ve 37cm İthal Akvaryum Takasa Açık Aquarist101 20:16
- 2.67 Tüp Furcifer 20:03
KULLANICILAR
- 106 Online Kullanıcı, 57 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.

