ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
kaantzll
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
7
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
08 Ocak 2023 13:29
Son Ziyaret:
24 Mart 2024 15:41
Toplam Mesaj:
197 [0.44 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
46 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
kaan tozlu
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Halfmoon Betta

SON 10 MESAJI

Kan Kurdu Mu
[QUOTE=UrasArt]Farklı cevaplar forumun doğası gereği her zaman olacak, yoksa zaten herkes her konuda aynı şekilde düşünse insanlık bu zamana gelemezdi [;)]
Yeni bırakılmış bir sivrisinek larvası olabilir belki, her şekilde bir tür böcek larvası.
Çoğu kanatlı böcek hayatının bir/birkaç evresini su içinde/yakınında geçirdiği için teşhis koymak özellikle bu boyutta biraz zor.
Benim dış mekan kurulumlarıma sinekler düşüyor çeşitli larvalar bırakılıyor hatta balıklar havada uçan sinekleri yakalamak için zaman zaman sıçrıyorlar. Bu canlıları herhangi bir şekilde engellemek imkansız ve zaten engellemekte istemiyorum.
Forumda yaz aylarında dışarıda betta bakan birkaç arkadaş vardı bu durum mutlaka aynıdır. Yani parazit riski o kadar fazla değil bence.
Yine de bettanızın dişinin kovuğunu bile doldurmayacaklar, risk almaya değer mi [/QUOTE][QUOTE=Rafayel]Gece olduğundan üşenmiştim kanıtlarını eklemeyi.
Düşündüğünüz kan kurdu sivrisinekten değil midge diye bir sineğin larvalarından oluşuyor. Rengi kırmızı olur. Kalınlığı 1mm bile yoktur.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199205/030320240917471.jpg[/IMG]




Buda normal bildiğimiz sivrisinek larvası
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199205/030320240919461.jpg[/IMG]
Videoda ki canlının ne gelişim evreleri ne de yüzme şekilleri resimlerde ki iki canlıyla da alakası yok.

[/QUOTE][QUOTE=Rafayel]Gece olduğundan üşenmiştim kanıtlarını eklemeyi.
Düşündüğünüz kan kurdu sivrisinekten değil midge diye bir sineğin larvalarından oluşuyor. Rengi kırmızı olur. Kalınlığı 1mm bile yoktur.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199205/030320240917471.jpg[/IMG]




Buda normal bildiğimiz sivrisinek larvası
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199205/030320240919461.jpg[/IMG]
Videoda ki canlının ne gelişim evreleri ne de yüzme şekilleri resimlerde ki iki canlıyla da alakası yok.

[/QUOTE][QUOTE=erkanmazici]Sinek larvası değil. Ne olduğunu bilmiyorum. Güneş alan bitkili tanklarda buna benzer birçok ufak canlı ürer. Balıklar çoğunlukla bunları yemiyor. Balığa zararı olacağını sanmıyorum ama risk almaya değmez.[/QUOTE]
Çok teşekkürler 25 30 dan fazla kurt vardı herkesin dediği gibi risk almaya gerek yok
Kan Kurdu Mu
[QUOTE=Rafayel]Kan kurdu değil.
Kan kurdunun olduğu zeminde torf gibi küçük topakçıklar oluyor. Bunlardan çok daha ince ve çok daha hareketliler.


Hangi türün olduğunu net bilmiyorum ama farklı bir böceğin larvaları.
İç parazit riskini hiç almayın derim.
Boş bir akvaryumunuz var, güneş gören bir yere alıp su piresi üretebilirsiniz betanıza.
Not:
Sivrisinek larvası değildir.
Hiçbir gelişim evresinde bu tarz bir şeye dönüşmezler.[/QUOTE][QUOTE=Lennie]Görebildiğim kadarıyla sivrisinek larvası. İnternetten bir bakıp karşılaştırın yine de, çok spesifik bir görüntüsü ve yüzüş tarzı var zaten kolayca tespit edebilirsiniz.

Eger sivrisinek larvası ise verebilirsiniz. Ancak bu larvalar böyle giderse gelişimini tamamlayacak bir gün, onu da unutmamak lazım :)[/QUOTE]

İki cevapta birbirinden çok farklı bende tam seçemediğim için sordum.
Kan Kurdu Mu
Merhaba 5 lt lik boş akvaryum vardı içinde birazcıkda su mercimeği varı bi bölgede hareketlenme gördüm yakından bakınca böyle kurtçuklar gördüm bunlar kan kurdu mu ve bettama verebilir miyim?
https://streamable.com/kzy74i

https://streamable.com/300ean
Lepistes Mi
[QUOTE=UrasArt]Gerçekten karideslerse 5 litre bir kaba biraz bitki koyup her hafta yüzde 10 civarı su değişimi yaparak biraz büyütüp yaşatabilirsiniz. Ama yapabileceğiniz en iyi şey yine daha iyi şartlarda bakabilecek birine vermek.[/QUOTE] Tamamdır 👍🏻
Lepistes Mi
[QUOTE=UrasArt]En iyisi lepistesleri su mercimeği aldığınız yere geri götürmeniz [/QUOTE] Biraz uzak bi yer ama yaşamaları için daha iyi olur. Ve bunlara yakından bakınca gördüm bunlar lepistes değil karides.

[QUOTE=UrasArt]En iyisi lepistesleri su mercimeği aldığınız yere geri götürmeniz [/QUOTE] Karides ise beslemeli miyim daha doğrusu kendilerini kurtarma boyuna geldiğinde karides besleyen bi arkadaşıma verebilirim. Karides hakkında pek bir bilgim yok ama galiba yem vermeye gerek yok yem artıklarıyla ve yosunlarla besleniyorlar.
Lepistes Mi
Merhaba bugün su mercimeği aldım mercimeklerin olduğu yerde yavru lepistesler vardı. Evde su mercimeklerini koymak için bi kaba aldım bi zaman sonra yavruları gördüm gönlüm elvermedi 5lt lik bi akvaryuma koydum 2 tanesi gözle görülürler birkaç tanede su piresi gibi küçükler var, bi tane yavru geziniyo iyi gibi duruyo ama diğeri durağan halde bunları ne yapayım yumurta artemia var çok küçük onları vereyim mi, ısıtıcı yok şuanki bulundukları yerde elimde de bir adet ısıtıcı var o da betta akvaryumunda ufak bir yuvalık taksam acaba iş görür mü yoksa burda sadece 5lt de yeter mi durdukları oda genel olarak 24 derecenin altına çok zor düşer.[EDIT]kaantzll,2024-01-17 20:03:55[/EDIT]
Beta Balığı İyileşmiyo
[QUOTE=Lennie]

Canlınız güzel. Ben zaten asla bir canlının güzelligi konusunda kötü bir yorum yapmam eğer ki belirli uzuvlar hayat kalitesini etkileyen şeyler degilse. Bahsettigim şey canlının görünüşü degil, ihtişamlı ve güzel bir "hayat" idi yukarıdaki yazımda. Sanırım beni yanlış anladınız. Maalesef 10 litrenin iki canlı için de ufak olduğunu ve yaşadıgınız süregelen problemlerin temelini oluşturduğunu düşünüyorum. Daha önceden de betta bakmış ve hali hazırda biri 60 biri 125 biri de 160 litre tanklarında bettası olan biri olarak bettaların ufak tanklara önerilmesinin sebebini anlayabilmiş degilim inanın. Bu canlılar her yerde yüzmeyi seven epey aktif canlılar. Bu halfmoon gibi türler maalesef uzun finler dolayısıyla epey yüzme zorlugu çekiyor dolayısıyla yüksek ve akıntılı bir tank ideal bir ortam oluşturmayacaktır sürekli yukarı in çık. Ancak sığ fakat uzun ve en açısından geniş tanklar gayet güzel iş görüyor

Elma salyangozlarının (mystery snail diye geçen Pomacea diffusa ve p.bridgesii türlerinden bahsediyorum) ortalama ömrü 1-2 yıl arası diyebiliriz, dolayısıyla önceki canlınızın yaşam süresi normal. Çok nadiren ikinin üzerine çıktıgını da duydum ama epey ender bi durum. Belirli derecedeki çatlakları kendi kendilerine tamir edebiliyorlar. Bu tür salyangozlar sudan cıkmaya egilimliler, başta içgüdüsel olarak su dışına yumurtluyorlar. Dolayısıyla kapak kullanılmaması veya suyun epey aşağıda olmaması halinde kaçıp yaralanma durumu epey olası. Onun haricinde farklı su parametrelerine geçtiklerinde de kabuklarında bu catlak görünümü oluşabiliyor, iz gibi. Belki sizden önce birçok kez tank degiştirdiyse böyle bi görüntü gelişmiş olabilir. Hem betta için hem de elma salyangozu için buhar camı gibi bir şey eklemeniz iyi bir tercih olacaktır[/QUOTE]
Hayat konusunda bir ihtişam beklenemiyeceğini bende biliyorum 10lt de, benim dediğim balığın görünümü olaraktı. Şuanda büyük akvaryuma geçemiyorum normalde 27litrelik kare akvaryuma geçicektim geçmedim her yaz 1.5 ay kadar köye gidiyorum, köye giderkende ilk 1 hafta tatil yapıyorum bu sürede balığı yanımda götürürken yaz sıcaklarında yüksek ihtimal kötü sonuç doğurur bir şekilde bu yaz git gel yapabilirsem başarılı bir şekilde diğer akvaryumu yaptıracağım eminimki tank hacmi 2 katınında üstüne çıkacağı için hem canlılar daha rahat eder hem ben.

Köye giderken ege akdeniz bölgesinde 7 10 gün arası karavan kampı yapıyoruz ve o bölgelerde sıcaklık 35 derecenin altına düşmüyor heleki tummuz aylarında 40 derece, bahsettiğim yaz sıcaklığı bu hayvanı çok yıpratacağını düşündüğüm için götüremedim.


Diğer elma salyangozum bir defa kaçmıştı yatağın altında buldum sabah geri suya koyduğumda kaldığı yerden devam etti hayatına.
Çatlağı aslında ilk zamanlar küçüktü araştırıp birkaç yöntem buldum kalamar kemiği, maden suyu, yumurta kabuğu bunların hepsini tek tek denedim ama yinede o salyangoz iyileşmedi aksine büyükçe çatlağıda onunla eş değerde büyüdü akvaryumculara sorduğumdaysa çok yaşamaz ölür hemen dediler ama 1 yıl daha yaşadı kabuğunuda hala saklıyorum.

[QUOTE=HACI LOBO]13 litre gibi nano tanklar hem eziyettir hem hastalık ihtimalini arttırır. Ki defalarca hastalik olmuş zaten ilgilenip kurtarmişsiniz. Kuyruk erimesi amonyak döngüsü kötü tanklarda artan bi hastalıktır su mercimeği eklemenizi ve tankı büyütmenizi tavsiye ederim. Ayrıca filtreniz 190 litre ceviriyor 50 litre tanklara uygundur en iyi tabirle çok yoruyorsunuz balığı filtreyle ve betalar havadan oksijen alır lar filtreye gerek yok.
Hayvana tekrar tedavinizi yapın su değişiminizi yapın ve su mercimeği ekleyin bi daha görmezsiniz bu hastalığı[/QUOTE]
Bugün su mercimeği aldım .
Beta Balığı İyileşmiyo
[QUOTE=Lennie]



İnternette yeterli araştırma yaparsanız muhtemelen 5 litre bir fanusta japon balığı beslemeyi öneren yorum veya yazı bile bulabilirsiniz. İdeal olarak buldugunuz bilgilerin bilimselligini ve kim tarafından yazılmakta oldugunu araştırmanızı öneririm. Bu alanda deneyimli bir biyolog veteriner gibi kariyer olarak bu konularda bilgi sahibi biri ya da bilimsel araştırmaya dayalı bir yazı mı? İnternet üzerinde bilgiye erişim günümüzde çok kolay ancak erişilen bilginin doğruluğunu araştırmak ve sorgulamak lazım. Size saydıgım unsurlar daha önce izledigim bir veterinerin "finrot" üzerinde yaptıgı ve bettayı örneklendirdigi açıklamalardı. Video ingilizce ancak belki işinize yarar, aşağıda paylaşıyorum:
[VID]https://youtu.be/bmn21N3s9rI?si=kL_Hg4GQqqIIcLYJ[/VID]

Onca tür salyangoz baktım ve bakmaktayım, hatta bu hobide en çok sevdigim şey belki de salyangozlardır. Bugüne dek salyangozlarla ilgili birçok bilimsel araştırma okudum ancak bir kere bile elma salyangozuna tuzun iyi geldigine dair bir şey görmedim. Ancak tuz sebebiyle salyangoz kaybeden bir sürü insanın da yorumuna denk geldigim oldu. Kabuklarının neredeyse tamamı kalsiyum karbonattan oluşan canlılar, trapdoor ise temel olarak proteinden oluşuyor. Ph bazik oldugu sürece, sudaki gh ve özellikle kalsiyum içeriği tatmin edici oldugu sürece ve iyi bir diyet sagladıgınız sürece problem yaşamazsınız genel anlamda. Belki kalsiyum karbonatla ilgili bir şey okudunuz da aklınızda öyle kalmış olabilir bilmiyorum.

Aksi takdirde bahsettiginiz tuzun salyangoza iyi geldigine/kabugunu saglamlaştırdıgına dair bilimsel bir calısma bulursanız paylaşabilirseniz sevinirim. Yoksa kişisel fikrimi sorarsanız tuz kullanmamanızı öneririm, olabilecek en iyi senaryoda hayvan bu duruma tolere ediyordur ancak "faydalı" bir yanı oldugunu sanmıyorum. Ek olarak bu tarz tedavi yöntemlerinin, salinite oranının vs tutturulması küçük hacimde de zor. Tuz kullanımı genel anlamda bitkiler, omurgasızlar ve salyangozlar için tercih edilen bir şey degil. Karideslerde görülen bazı parazit durumlarındaki tercih edilen tuzlu su banyosu uygulamasını bunun dışında bırakıyorum ki o bile riskli bi uygulama. Ve tabii ki dogası geregi acı su/tuzlu suda yaşayan canlıları da

Tankınız 13 litre, belki tabanı ısıtıcıyı filtreyi cıkarınca üstten de full dolu olmasa 10 litre ya da muhtemelen daha az. Üzgünüm, ancak bu boyutta bir tankta betta ve salyangoz belirttiginiz şekilde nasıl ihtişamlı ve güzel bir hayat yaşayabilir bilmiyorum. Hastalıgı ya da travma sonucu gelişim gösteren şeyi sürekli tedavi etmeye çalışmaktansa başta en temel hayat şartlarını iyileştirmek daha iyi bir seçenek olacaktır diye düşünüyorum. Elma salyangozunun on litrelik bir tankta baştan sona hareket etmesi herhalde üç saniye falan sürer.


[/QUOTE]
Yazınız için teşekkür ederim bundan sonra tuz kullanmıyacağım. Elma salyangozununda yüksek kapasite tank gereksinimini sizden duyuyorum ilk defa, bu benim 2. elma salyangozum diğeri aldığımda kabuğunda çatlak vardır o çatlakla birlikte büyüdü 1 yıldan biraz fazla bi süre baktım daha sonra yaşı gereği öldüğünü tahmin ediyorum, birkaç aydır da bu salyangoz bende.

10litrede nasıl bi ihtişamının yorumunu size bırakıyorum inşallah ihtişam anlayışımın balığımın normal bi halfmoon olarak ithal bir balık olduğunu göz önünde bulundurursanız sevinirim ve birde dediğiniz gibi 10 litreye göre, alta gönderiyorum videosunu

https://streamable.com/3fyg1p

Beta Balığı İyileşmiyo
[QUOTE=Lennie]Öncelikle odaklanmanız gereken unsurlar su parametrelerinin düzgünlüğü, düzgün bir diyet ve uygun ısı. Eger tank ısısı 26C ise bu uygun bir deger.

Elma salyangozu tek başına bile 10 litrede durmak için uygun bir canlı degil zaten. Bence bettalar da en az 35-40 lire altında bakılmamalı. Ideal 50 ve üstü diye düşünüyorum.

Problem travma kaynaklı olabilir. Elinizi tankta gezdirdiginizde en ufak bir keskin hisse sahip taban malzemesi, dekor, dal vs gibi unsurlar neyse tanktan çıkarın. Bu tarz şeyler uzun yüzgeç/kuyruk sahibi canlılar için uygun degiller.

Ek olarak bu tür canlılar kendi kuyruklarını ısırabiliyorlar. Stres, kötü şu sartları, sıkıntı, tankın uygunsuz oluşu vs gibi şeyler de bu durumu tetikliyor. Ek olarak tabi bu hayvanlar dogası geregi böyle uzun sürekli taşımaları gerekn ağır rahatsızlık verici kuyruklara sahip canlılar degiller.

Tuz salyangoz tankına uygulanması uygun bir tedavi yöntemi degil. Ek olarak ilaçların bir çoğu da salyangoz ile birlikte uygulanmaya uygun degildir.

Dolayısıyla sürekli bir tedavi mücadelesi ve ilaç uygulaması halinde olmaktan ziyade canlılara uygun bir yaşam yeri saglamak ilk hedef olmalı.

Gerçek kuyruk erimesi ise bu travmadan farklı olarak cogunlukla baska bir hastalıga ikincil bir durum olarak ortaya çıkar.[/QUOTE] Tabanda kesin birşey yok altta tüf üstünde hagen var köşeli olarakta bir tek hindistan cevizi evi var onuda ilk koyarken güzelde zımparaladım ve kaynattım. Başka bir dekor veya dal yok.

İlaçlarıda 5lt lik karantina tankına alıp orda veriyorum salyangoz hiç ilaca maruz kalmadı, tuzunda belli miktarda kullanılabileceğini çoğu yerde okudum ve gördüm bildiğim kadarıylada kabuklarına düzgün miktarda atılırsa yararı var.
En son ilacı yaklaşık 2 ay önce kullandım. O zamandan bu zamana iyileşip tekrar başlama da oldu.
Bu sene 1.5 aylık bi tatile çıktım akvaryumu yanıma alamadım komşuya bıraktım su değişimi hiç yapmadı hatta gittiğimde su seviyesi seviyesinin baya altındaydı bu kadar kötü şartlarda hayvanın asgari düzeyde yaşaması gerekirken en güzel ve en ihtişamlı olduğu zamandı.
Beta Balığı İyileşmiyo
[QUOTE=Dorduncuadam]

Aynen dediğim gibi riskli tuzla devam edin bakalım umarım iyileşir [/QUOTE] İnşallah

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.