ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
SefaOzdamar
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
68
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
22 Nisan 2020 00:39
Son Ziyaret:
02 Haziran 2021 06:24
Toplam Mesaj:
45 [0.03 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mustafa sefa özdamar
Doğum Tarihi:
10 Eylül 1997
Yaş:
26
İl:
Kayseri
Meslek:
Öğretmen
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Mustafa Sefa ÖZDAMAR

SON 10 MESAJI

Plati Kuyruk Ve Yüzgeç Beyazlaması Hastalığı
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/280220211837171.jpg[/IMG]

Küçük bir kova içerisine 5 damla bactofish damlattım ve bol hava ile birlikte iki üç saat kadar balığı içinde tuttum. Sonra ana tanka geri aldım. İkinci gün tekrardan suyu değiştirip aynı şekilde beklettim ve ana tanka attım. Ayrıca ana tanka bir çorba kaşığı kaya tuzu eritip döktüm. Şu anda görüldüğü gibi o beyazlık gitti. Sadece belli belirsiz kaldı. Yeme gelmesinde ve hareketlerinde anormallik yok. Zamanla ilerlemeyeceğini düşünüyorum bakalım. Çözüme ulaştığım için güncellemek istedim. [:)]
İlk Deneyim. Bitkili Bilmem Ne Method :)
6 ay sonra 303. Günden hepinize merhaba. [:D]

Uzun bir aradan sonra güncelleme yapmak istedim. Akvaryumun solunda bulunan micra bitkilerim budama sonrasında kendini toparlayamadı ve hepsi çürüdü. Diğer bitkilerinde gelişimleri hoşuma gitmediği için akvaryumdan çıkardım. Sadece moss toplulukları ve octopus kaldı. Onların gelişimleri hiç durmadı ve şu anda bu şekildeler. Tabiki zaman içinde sakal yosunu nedeniyle budayıp attım. Micra bitkilerini aldığımda içinden bir iki yaprak kadar çınar bitkisi çıkmıştı. Nasrettin hoca hesabı ya tutarsa diyerek dikmiştim. Uzunca bir süre direndi ve sonradan büyümeye başladı. Şimdi ise çok güzel bir gelişim gösteriyor. Kök çıkarıp filizlenen yerlerini budayıp dikmeye başladım ve şu anda baya bir alanı doldurdum. Ayrıca cobamba aldım ve onunda gelişimi bir hayli güzel gidiyor. Amazon frogbit su üstü bitkileriminde sürgün vererek çoğalmaları çok hoşuma gidiyor.

Canlılar olarak ise full red lepisteslerim çoğalmaya devam ediyor. Fantom plati ekledim ve onlarda ilk batın yavrularını verdiler. Karidesleri çok kararsız kalarak ekledim acaba çoğalırlar mı yoksa balıklara yem olurlar mı diye. Ancak şu anda bir sürü yavruyu mosslar arasında görebiliyorum. Bu beni çok mutlu etti. [:D] Albino coryler bir çok yumurta yaptılar ama maalesef çıkamadılar. Sadece bir tane çıktığını gördüm ve çokta umutlanmamıştım. Ama fotolarda gördüğünüz gibi o bir tane büyüdü kocaman oldu. Bunun mutluluğuda paha biçilemez.

Filtrede herhangi bir değişim yapmadım. Sunsun 603 işini çok güzel yapıyor. Hem sessiz hemde temizliğinden memnunum. İki üç haftada bir temizlik yapıyorum. Süngerlerini yıkayıp elyafını değiştiriyorum.
Şimdilik halimizden memnun bir şekilde devam ediyoruz. [:)]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/280220211824081.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/280220211824151.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/280220211824221.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/280220211824311.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/280220211824481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/280220211824561.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/280220211825081.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/280220211825191.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/280220211825311.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/280220211825471.jpg[/IMG]
Bu Yosun Türüne En Etkili Çözüm Ne Acaba?
[QUOTE=Mderhan]Sefa kardeşim,akvaryumun yaşı ve boyutları nedir,taban malzemesi nedir,hangi ışığı kullanıyorsun ve kaç saat aydınlatma yapıyorsun,bilgi verebilir misin?Bir de akvaryumu tam olarak gösteren fotoğrafını koyabilir misin?[/QUOTE]

Merhabalar. Şu anda 9-10 ay oldu kurulalı. 100.38.45 ölçülerinde. Tabanda bitki kumu ve üzerindede siyah bazalt kum var. Aydınlatma konusunda şu anda 5 6 saat arasında aydınlatma yapıyorum. 36 adet power led kullanıyorum.


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/280220211747131.jpg[/IMG]

Güncel hali. [EDIT]SefaOzdamar,2021-02-28 17:47:53[/EDIT]
Bu Yosun Türüne En Etkili Çözüm Ne Acaba?
[QUOTE=AquaticPlants]

1- aralıklı verilen ışık sistemine siesta denir, siesta uygulaması co2'yi efektif kullanmak için uygulanan bir tekniktir. Mesela ışık açıldıktan 3 saat sonra suyunuz da ki çözünmüş co2 tükenmeye başlar ve siesta aralığı ile co2'yi yeniden takviye etmiş olursunuz ve bitkilerinize stabil bir co2 sağlamış olursunuz. Ayrıca 4 saatlik ışığı bitkilerin tanımadığı, en az 5 saat ve üzeri ışık verilmesi konusunda Tom Barr vb. araştırmacı hobiciler çeşitli makalelerinde bu konuya yer verilmiştir.

2- sıcak su yosun oluşumunu destekler diye bir kanıt,araştırma ve makale yok yada ben hiç okumadım, denk gelmedim. Aksine tropical bölgelerde kışın su sıcaklıkları 18-22 civarlarında olup, yazın daha yüksek seviyelere çıkabiliyor. Burada su sıcaklığı ile vurgulanmak istenen yeterli miktarda gaz değişimini sağlayıp, verimli bir oksidasyon sağlamak olmalıydı. Harici 22ye çek yoksa yosun olur gibi söylemler biraz kulaktan dolma gibi. Bitkili akvaryumlarda en güzel gaz değişimi 22-23 derece sıcaklıklarda gerçekleşir.

3- doğası gereği akvaryumlarımızda beslediğimiz bir çok canlı büyümüş, göze gelmiş bir yosunu tüketmez, ölmüş ve yumuşamış mukoza kıvamına gelen yosunları tüketir. Harici olarak gözümüzle görüp, dikkat edemediğimiz ufaklıkta yosunları sertleşmeden tüketebilirler.

4- yine boş.

5- bakteri takviyesi kolonileşmeyi hızlandırmak için genelde ilk kurulumlarda kullanılır veya tank döngüsü sıfırlandığında kullanılır. Bakteriler suda ki tüketebilecekleri besine göre kolonileşirler bu düzen suda ki besin artarsa bakteri miktarı artar, azalırsa dengeli bir şekilde miktar azalır. Tanka şişeyle kültür dökmenin mantığı yok en fazla bakteri besini dökersin onlar yolunu bulur zaten.

6- besin yetersizliğinden co2 kullanamamak diye birşey yok. Co2 rubisco enzimini çalıştırır ve bitkinin azot ve fosfat yakmasını sağlar. Yani co2 olmadığında bitki besini kullanamaz. Co2 varsa bütün besini kullanır ve besin bulamadığında rubisco enzimi olmaz ve fazla co2 bitkinin metabolizmasını bozarak bitkiyi eritmeye başlar. Hatta co2li tanklarda bile bazen eksik fosfat durumu sanki bitkinin co2 eksikliği çekiyormuşcasına erimesine neden olur.

7- doğru demişsiniz, bakteri filtreye kuma tutunur fakat bi yandan tanka bakteri salıp eş zamanlı olarak yemeklerini alıp lavaboya dökmeniz sizin tankınıza hiç bir fayda sağlamaz. Bakteriyi toprağa filtreye tutturmadan tuvalete dökersiniz.

8- "gerekirse bitkilerinizi budayın" cümlesini budayın olarak anlamışım pardon, aslında söylediğiniz şey yosunla mücadelede olmazsa olmaz en önemli unsur. Fiziksel temizlik, bozulmuş yaprak ve gövdelerin budanması. Tankta yapacağınız bu temizlik yosunla mücadelede sizi 10 adım öne taşır, hee bide tortu temizliğini yani dip çekimini unutmamak lazım. [:iyi:] [;)]

Yani ben şöyle bir açıklama beklemiştim açıkçası. Gelmeyince bi tuhaf oldum.

Yazdıklarımı kesinlikle art niyetli anlamayın, ben zamanında bu forumda böyle kulaktan dolma bilgiler yüzünden çok çektim, yıllarca okudum araştırdım en azından bunları paylaşayım ki başkaları çekmesin. Ego kibir falan söz konusu değil emin olun, size de saygı duyduğumdan yazdım yoksa göz ardı eder geçerdim. [/QUOTE]

Teşekkür ederim bilgi paylaşımınız için. Dikkat etmem gereken hususlar üzerinde duracağım inşallah. [:)]
Bu Yosun Türüne En Etkili Çözüm Ne Acaba?
[QUOTE=Shateiel]Bir kaç şahsi tavsiyem olacak o zaman.
1. Işıklandırmayı bir düzene oturtturun. Tavsiyem 4 açık 2 kapalı 4 açık şeklinde. 3/2/3 de olabilir.
2. Sıcaklığı 22 dereceye indirebilirseniz yararı olur.
3. Amano karidesin gerçekten amano karides olduğundan eminseniz ne mutlu size algler için bulunmaz hint kumaşı.
4. İç filtrenizi mümkünse yüzey emici ile değiştirin mümkün değilse, akvaryumu havalandırmayacak şekilde sürekli çalıştırarak bir akıntı yaratın bu hem su içindeki maddelerin homojen dağılmasını sağlayacaktır hem de karşılaştığınız yosun türü için bir mücadele ve önleme yöntemidir.
5. Yararlı bakteri takviyesini atlamayın düzenli olarak ekleyin. Zaten ürün üzerinde nasıl kullanılacağı yazar. Dış filtrenizi bolca seachem matrix veya türevleri ile doldurun. Ve dış filtre temizliğinizi akvaryumdan aldığınız su ile yapın. (elyaf gibi katı pislikleri tutan malzemeler hariç onları bana sorarsanız yenisi ile değiştirin her büyük bakımda)
6. All in One diye tabir edilen hepsi bir arada (örn. Tropica Premium Nutrition) ürününü 1/3 oranında kullanabilirsiniz. Miktarını kullandıkça aldığınız geri bildirimlere göre artırıp azaltabilirsiniz. Aynı şekilde excel gübresini de öneririm. Düzenli kullanın.
7. Yapabiliyorsanız gün aşırı 50%-75% su değişimi yapın. Yüksek su hacmi sizi zora sokacağını düşünüyorsanız günlük 10%-15% olarak da yapabilirsiniz.
8. Büyük su değişimi sırasında her seferinde fiziksel temizliği atlamayın. Gerekirse bitkilerinizi budayın.
9. Hiç olmazsa mayalı sistem CO2 kullanın.

Farkettiğim kadarı ile ipliksi yosunları karides ve salyangoz türevlerinden çok yosun yiyici balıklar daha çok yok ediyor. Akvaryumunuzun tek ihtiyacı ilgi ve takip [:iyi:]
[/QUOTE]

Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Tecrübeyle konuştuğunuz çok belli. 👍🏻 Yazdıklarınızı uygulamaya çalışacağım inşallah. İnanın bununla ilgilendiğim kadar kafayı başka bir şeye yormuyorum. Sürekli takip ediyorum. Dahada sıkı takip ve ilgiye yöneleceğim. Co2 konusundada şu anda hali hazırda bekleyen 2 litrelik yangın tüpü içerisinde limon tuzu+ karbonat var. Ancak ilk kurulum yaptığım zamanlarda içine attığım balıklar öldüğü için acaba co2den mi etkileniyorlar diye devre dışı bırakmıştım. Ama sebep büyük ihtimalle bu değildi. Su düzenleyicileri kullanmaya başlayınca sorun ortadan kalkmıştı. Ama co2ye hala güvenemiyorum [:D]
Bu Yosun Türüne En Etkili Çözüm Ne Acaba?
[QUOTE=Shateiel]Şöyle bir genelleme var en başta.

"Bütün ipliksi alglerin temel nedeni düşük veya dalgalanan CO2 seviyeleridir"
Öncelikle kurtulmaya çalışmak yerine ana nedeni bulmalısınız. O sorunu çözerseniz eğer alg oluşumu duracak var olanlarda ömrünü yavaş yavaş dolduracaktır.
Bir de imkanınız varsa yararlı bakteri desteği sağlayın. Su sıcaklığınızı -eğer daha sıcaksa- 22-23 dereceye indirin.
Bunlar dışında fiziksel temizlik, sık su değişimi ve yosun yiyici eklemesi yapmanızı öneririm.

Gübreleme programınız nedir?
Akvaryum içindeki su akışı olması gerektiği gibi mi yoksa durgun mu?[/QUOTE]

CO2 hiç yok akvaryumda hocam. Su sıcaklığımda 23-25 derece arasında. Yosun yiyici olarakta amano ve kiraz karides aldım. Sae alacaktım ama sonradan vazgeçtim düzeni bozar korkusuyla.
Gübre hiç kullanmıyorum. Bitkilerim basit türler olduğu için balıkların dışkısı gelişimlerini sağlıyor.
Akıntı olarak ise iç filtre belirli aralıklarla hemen hemen toplamda 6-8 saat arasında çalışıyor. O baya suyu hareketlendiriyor. Dış filtre ise sadece bir noktadan akıyor.

[QUOTE=AquaticPlants]Manuel temizlik, filtre temizliği ve su değişimi. Çözümü bu. [/QUOTE]

Teşekkür ederim. 👍🏻
Bu Yosun Türüne En Etkili Çözüm Ne Acaba?
Sakal veya saç yosunu tam olarak hangi kategoride değerlendiriyoruz bunu bilmiyorum ama ben önüne geçecek bir şey bulamadım dostlar. Mekanik temizlik yaptıktan sonra günlerce ışığı açmadım ve karidesler baya baya dumanını attırdılar. Sonrasında ışığı açmaya başlayınca tekrardan çoğaldılar. Nasıl önüne geçeceğim bilmiyorum. Işıklandırma sürem afaki süreler değil. Üç beş saat arasında bi ışıklandırma yapıyorum. Bitkilerim zaten basit şeyler. Sizin çözüm öneriniz ne olur? [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/260220212035211.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/260220212035281.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/260220212035361.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/260220212035421.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/260220212035551.jpg[/IMG]
Sunsun Dış Filtre 400l/s 6w Beyaz
Haziran ayından bu yana 603b modelini kullanıyorum. 1 metrelik akvaryumum ve 150 litre civarında içindeki su. Bitkilerim yoğun sayılabilecek tarzda. Balık yüküm ise normal diyebilirim. Ses konusunda sıfır ses. Bu zamana kadar çalıştığını hep suyun akışından anladım. Motor sesini duymadım. Filtre benim için yeterli geliyor. Suyum gayet berrak şekilde. Bir ay temizlemediğim zamanlarda bile suyu arıtmaya devam etti. Sadece debisi düştü çok dolduğu için.
100litreye kadar bence işinizi görecektir rahatlıkla. Ama tabiki bunda balık yükünüz, artık yemlerin olması vs. etkili olacaktır.
Plati Kuyruk Ve Yüzgeç Beyazlaması Hastalığı
[QUOTE=Aqua Discovery]Mantar türü bi durum olsaydı alırken illaki dikkatinizi çekerdi aydınlatma dan aydınlatmaya da renk tonları fark ediyor bazen ben denk geldim . Bence bı sıkıntı yok kendi rengi gibi geldi bana resimler den [/QUOTE][QUOTE=Canel]

Bana da öyle geldi. Bence renkte bir sorun yok[:)][/QUOTE]

Renk olmadığı çok belli canlı görünce. Fotoğraflarda öyle görünüyor olabilir. Ama böyle mantar gibi bir katman var yani kuyruk kısmında. Pek anlam veremedim. Teşekkür ederim yorumlarınız için. [:)]

[QUOTE=ceyh]Columnaris gibi, bence araştırın.[/QUOTE]

Teşekkür ederim. Araştıracağım. [:)]
Plati Kuyruk Ve Yüzgeç Beyazlaması Hastalığı
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/230220210904031.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/230220210904161.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/230220210904311.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/230220210904441.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/230220210905001.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222873/230220210905151.jpg[/IMG]

Sevgili hobidaşlarım hepinize keyifli hobiler dilerim. 1m boyunda yaklaşık 150lt bir bitkili ana tankım var. Haftalık su değişimi ve iki üç haftada bir dış filtre temizliğini yapıyorum. Su sıcaklığı 24-26 derecelerde. 10 gün önce almış olduğum 4 adet fantom plati balıklarımda akvaryuma ekledikten bir kaç gün sonra fotoğraflarda olduğu gibi bir sorunla karşılaştım. Bir tane dişi balığımda bu durum çok fazla ilerlediği için ana tanktan ayırıp karantina tankına aldım. Elimde sadece metilen mavisi vardı ve onunla tedavi edebilir miyim diye düşündüm. Ancak başarılı olamadım ve kaybettim. Forumda ve diğer platformlarda böyle bir sorunu göremedim. Aynı sorun şimdide erkek balığımda var. Akvaryumda bulunan lepisteslerde herhangi bir sorun yok. İki adet dişi plati var onlardada yok. Balığın yem yemesi, hareketleri ve kur yapmasında hiçbir problem gözetlemedim. Gayet güzel şekilde devam ediyor hayatına. Sizce bu durum nedir? Tedavisini nasıl gerçekleştirebilirim? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.