ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Bkyavas
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
19
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
18 Eylül 2017 20:39
Son Ziyaret:
20 Kasım 2022 17:37
Toplam Mesaj:
43 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Kutlu
Doğum Tarihi:
05 Şubat 1970
Yaş:
54
İl:
Istanbul
Meslek:
Mühendis
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Kutlu - 240l tropikal low-tech akvaryum, balık, bitki, taş - 16l küçük akvaryum sadece bitki - 16l küçük hava akvaryumu, içinde su bile yok

SON 10 MESAJI

Tatil yemi ile ilgili(önemli)
Bir haftalık bir tatil için şu piyasada satılan beyaz küpler şeklinde tatil yemlerinden aldım. Bolca Black Molly, transgenetik tetralar var akvaryumda, beyaz tabletin içinde fazla yem göremediğim için bu tabletlerden 7-8 tane civarı küçük blok bıraktım (40 civarı molly, 5-6 tane tetra 300 litre tank içinde).

Bu ara suyun sertliğine takıntılıyım. Osmos filtre ile 300 ppm civarı olan şehir suyu kullandığım akvaryumda 150 ppm'e düşmeye çalışıyorum. 250 ppm'in altına indirebilmiştim ki, TATİLDEN SONRA yaptığım ölçümde 1000 ppm (yazı ile bin ppm) değerini gördüm.

Balık kaybım olmadı ama sanırım ki bunu akvaryumdaki türlerin su sertliğine dayanıklı türler olmasına borçluyum. Yemin üzerinde %10 su değiştirin diyor ama komik bir rakam bu, suyun 3/4'ünü değiştirdim 300 ppm'lere indirebildim.

Bir daha tatil yemi kullanmayı düşünmüyorum.
Dış Filtre Borularının tıkanması
Diğer su değerlerinden de test ettim. İçine koyduğum musluk suyunun da KH ve GH değerleri aynı, yani bu anlamda ne giriyorsa musluk suyundan giriyor. Zaman içinde buharlaşan suyu takviye ettihimde bu değerler birikerek daha da artacak, bir buhar camı düşünüyorum bu duruma karşı. Suyun TDS değerini ölçtüm, 250-300 arası, biraz yüksek olmakla birlikte canlılar çok duyarlı türden olmadığı için sorun olacak bir değer değil. çeşme suyunun TDS değeri 200 civarı.

Akvaryumda amonyak miktarı testin dediğine göre "emniyetli" boyutta. CO2 değeri biraz yüksek uzun süreli testin ilk verdiği indikasyona göre. Ancak devamına bakacağım, ışık bu ara biraz azalttım, ışık miktarını biarz arttırmak lazım sanırım, malum fotosentez...

Şimdilik böyle, çok anormal bir değer yok gibi.
Dış Filtre Borularının tıkanması
Biraz araştırdım. Buna genel olarak slime (slaym) ismini veriyorlarmış (zaten sümükten farklı değil pek). Farklı renklerde olabiliyor bakterinin çeşidine bağlı olarak. Beyaz olanı genelde amonyak seviyesinin fazla oluşu nedeniyle amonyak tüketen bir bakteri çeşidi (benim akvaryumdaki amonyak seviyesinin ne olduğunu bilmiyorum, ölçecegim gerekli testleri alıp). Ancak bunun varlığının yüksek amonyak durumunda bunun olmamasından iyi olduğunu da okudum, bir anlamda akvaryumu kurtarıyor aslında. Bu aynı zamanda fazla yemleme den dolayı da gerçekleşebiliyormuş. Akvaryum suyuna hızlı testlerden yaptım KH ve GH değerleri yüksek çıktı. PH, nitrit ve nitrat değerleri ise gayet güzel.

Amonyak, KH, GH ve yemleme arasında döngüsel bir ilişki olup olmadığını bilmiyorum ama bunları ayrı ayrı kontrol etmeye çalışacağım. Sanırım en maliyetlisi KH ve GH düşürmek olacak, reverse ozmoz filtre veya turba yosunu öneriliyor. RO Filtre belki eve alırım bir tane ondan geçirip suyu yavaş yavaş yenilerim ama çok fazla para da harcamak istemiyorum bu iş için. Turba yosunu ise ilk defa duyuyorum, piyasada var mı bilmem ama yurt dışı için bile ucuz olmadığını söylüyorlar. Yemnicin birkaç çöpçü daha alacağım zira akvaryumda küçük balıklarım da fazla, yem miktarını çok kontrol edemiyorum.

[QUOTE=KARIDES999]aynı sorun bendede var bendeki molilerde yiyordu öyle komple tıkanmıyordu ama debiyi düşürüyordu bende 3 4 ayda bur hotumu söküp yıkıyorum bendeki bir baska sorunda motora ve vanalara mos kaçıp debinin düşmesi[/QUOTE]

Bende de Java mos var ama pek rastlamadım filtrede, genelde akvaryum icindeki filtre girişinde ender de olsa takılıyor, elimle alıyorum ama sizdekinin türü sanırım daha ince ve akvaryumdaki su hareketi daha fazla.[EDIT]Bkyavas,2021-08-07 10:37:51[/EDIT]
Dış Filtre Borularının tıkanması
10 yıl olmuş son mesaj yazılalı ama çözüme ulaşmamış. Aynı sıkıntı aynı şekilde bende de var. Debi düşüyor düşüyor ve sonunda akış tümden duruyor. Su giriş borusunun filtreye girdiği yerden akvaryum istikametine başka boru ile üfleyip iteliyorum, aynı tarifteki gibi sümüksü bir madde fırlıyor dağılıyor tekrar akvaryuma. Biraz da filtre girişindeki suyu filtreden alıyorum orada da aynı madde. Akvaryumdan alabildiğim kadarını alıyorum çıkandan, tekrar taktığımda filtreyi bile temizlemeden normale dönüyor. Ortalama 15-20 gün, bazen 1 ay sürüyor tamamen tıkanması.

Durum filtreden falan değil, anladığım kadarıyla bu sümüksü şey alg değil ama bir çeşit bqkteriyel koloni. Mantar türü de değil, balıklara zararı yok, hatta moliler yiyor bunu, bitki türü gibi de görünmüyor. Yapışkan değil, boruda kalmıyor, boruda ters yönde akış ile çıkıyor ama sümüksü ve lif lif olduğu için filtreye girişte yoğunlaşıyor ve su akışına çok ciddi şekilde engel oluyor. Ozellikle su dengesi yeni olusuyorsa fazla olduğunu, şu d nhesi sağlandıktan sonra (3-4 ay) azaldığını fark ettim.

Bu Marmara kıyılarında görülen müsilaja çok benziyor. Ne tür bir tür olduğunu halen bulamadım. Bulursam paylaşırım.
[ilk Canlılar Eklendi] Adım Adım 200 Lt. Kurulum
Akvaryumun arkasına bir şey düşürmemeye çok dikkat etmeniz gerekiyor gibi geldi bana [:lol:]
Oraya göre özel mi yaptırmıştınız?
[ilk Canlılar Eklendi] Adım Adım 200 Lt. Kurulum
Bundan biraz daha büyük bir akvaryum için Eheim 2213 kullanıyorum sorunsuz. Canlı yükü çok değilse yeterli olabilir. Daha büyük alırsanız daha az temizlemeniz gerekir. Eğer yeni alacaksanız 2215 veya 2217 ile daha rahat edersiniz. Isıtıcı gücü çevre sıcaklığına bağlı. Akvaryum normal oda sıcaklığı için 200W yeterli, hatta biraz da fazla ama termostat sağ olsun fazlasının zararı yok. Pompanın su çıkış yerine yakın (akıntının olduğu) koymanız mantıklıdır. Boş kalma süresi seçeceğiniz balıklara bağlı, genel olarak dayanıklı balıklar ise 1-2 gün bile yeterli olur. Hassas balıklar ise 1 hafta garantili bir süredir, ancak her şey mükemmel olsa bile kepçe ve transfer neticesinde kayıp yaşamanız mümkün. Hazır çoklu ölçüm çubukları var bence alabilirsiniz, sıvılara göre kaba ama bu konuda iyi fikir veriyorlar.[EDIT]Bkyavas,2021-03-29 19:32:31[/EDIT]
Renkli Tetra
Piyasadaki satış fiyatlarını dikkate alırsak (sanırım dolar daha iyi bir mesnet olur ki yaklaşık 1-2 USD civarı piyasadaki fiyatları) yavru balıkları nasıl bir işçilik ile tek tek nasıl iğneyle boyadıklarını merak ediyorum, bu işin uğraşının maliyeti yüksek olmaz mı? [:?] Boyama konusu doğru ama kafada canlandırdığımız (ve herkesin anlattığı) şekilde iğne şırınga konusu bana biraz anlamsız geliyor, büyük ve değerli bir balık için olabilirdi ama bu konuda daha toptan bir yol izlediklerini sanıyorum. Bu süreçte her durumda çok sayıda balık kayıp olduğunu biliyorum. Bilen var mı? Bir linke rastlayamadım.

Şöyle bir bilgiye ulaşabildim. Daldırma veya enjeksiyon olabilir deniyor. Göreli olarak zararsız deniyor ama kimyasal aldığı için "göreli" diyor gibi.

[URL]https://tetra-fish-care.com/fruit-tetra-care/[/URL]

Transgenetik tetra diye de bir şey var [:)], tüm renkli tetraları boya sanmayın. Yumurtadan çıktıkları hali de böyle. Genetikleri ile oynanmış hayvanlar ama evdeki çoğu pet'in genetiği ile oynanmış zaten.

[URL]https://bitkibalik.com/transgenetik-tetra-baligi-bakimi-ve-uretimi/[/URL]

Köpek ırkının bile insan tarafından genetik oyunlarla biçimlendirilmiş bir tür olduğu dikkate alınırsa, 15-20cm çaplı bir fanusta japon balığı beslemek kadar da canice bir şey de olmayabilir.

Boya ve transgenetik iki farklı kavram, ikisinde de aynı balık resimlerde, sanırım ki birileri yanlış bir şeyler biliyor [;)].

[EDIT]Bkyavas,2021-03-22 09:14:48[/EDIT]
Akvaryum Ve Filtre Kapasite Hesaplama Sitesi
Fena bir site değil ama listeden çeşitlerinizi bulmak çok uğraştırabiliyor.
Lepistes Besleme
Pratik olarak olur ama sürekli bu şekilde bakacaksanız sık su değişikliği yapmanız gerekir. Su değişikliğinin de su sıcaklığı ve kimyasal dengelerin değişmesi söz konusu olduğundan hayvanlar yıpranır. Ben, muhtemelen yavruları yiyeceklerinden nüfuslarının artacağını sanmıyorum.
Sakal Yosununa Excel Mi Oksijenli Su Mu?
Excel kullanmaya başladığımdan bu yana şırınga ile sıktığım taşlarda adeta şırınga izleri görülüyor, o bölgeleri tamamen bitirmiş. Bitkilerin yaprakları da değişti ama normale değil sanki başka hale geldi. Bazı bitkiler inanılmaz hızlı büyümeye başladılar (Gül ve zeytin ve bir çeşit amazon hançeri), bazıları ise (Anubias ve diğer çeşit amazon hançeri) oldukları gibi durdular.

Plati yavruları (yirmi günlük falan) vardı birkaç tane idiler iki hafta sonra tamamen kayboldular, ya yendiler ya öldüler, yavru elma salyangozları sonraki bir hafta içinde akvaryumdan kazındılar. Anneler babalar tamamen sağlıklı.

Bu olanların arasında bir ilgi var mı bilmiyorum. İki hafta sonra mı etkilenir canlılar, ilginç ve neden sadece yavrular?[EDIT]Bkyavas,2020-07-31 19:49:07[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.