ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Severin
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Kullanıcı Başlığı:
[B]10380,1[/B]
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
89
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
15 Eylül 2013 17:33
Son Ziyaret:
29 Ocak 2021 17:33
Toplam Mesaj:
284 [0.07 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Sevgin Alkan
Doğum Tarihi:
21 Haziran 1985
Yaş:
38
İl:
Istanbul
Meslek:
İhracat
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

[img]https://www.akvaryum.com/Forum/imzalar/151791.jpg[/img]

SON 10 MESAJI

Hayaller Yarışma Akvaryumu Gerçekler 8 Çeşit Yosun
[QUOTE=yusuf-konca]Geçmiş olsun öncelikle. Aynı sorun bende olduğu zaman öncelikle ışığı 6 saate çekip gübrelemeyi kesiyorum sadece çok az potasyum veriyorum. Haftalık su değişimine devam edyorum. Sakal yosunu olan bitkileri budayıp camlardakileri kazıyıp kumdakileri ise dip çekimi sırasında sifonlayıp 1 ay böyle devam ediyorum gayet güzel sonuçlar alınmaktayım.
ÖZET fazla gübreleme fazla ışıklandırma sonrası yosun oluşumu[/QUOTE]

Teşekkürler Yusuf Bey, ışık konusunu firefly ile kapattım. Bakmıyorum hiç ışık tarafına. Sadece 4-5 saat çalıştırın deniyor Firefly tarafından ben de minimum da olan 4 saat açıyorum. Hafta da 2 kere %40 su değişimi yapıyorum. Mekanik temizliği günlük yapıyorum hem cam hem de bitkiler üzerinden. Dip çekimi hiç yapmadım, yapsam bile belirli bir bölümüne yapabilirim; üst taraf monte karlo kaplı.

Gübrelemeyi, arttırdım. Fotosentez aşırı yoğun tank gözükmeyecek. Yosun gelişimi devam etmekte fakat bitki gelişiminin gölgesinde kalmakta.

Güncelleme olarak buradan paylaşırım ama benim asıl takıldığım nokta çok majör bir hata var ki ortada, 10 çeşit yosunun 8 ini görebiliyorsunuz. Yosun çok olur anlarım bir parametre bozuyor vs test kiti alırım bakarım. Ama dediğim gibi hangi test kitini alayım 500 tl verip hepsini almam lazım. Problem nerede bilmiyorum belki silikat belki kaya salınımı gibi özel bir şey olmak zorunda gibi.
Hayaller Yarışma Akvaryumu Gerçekler 8 Çeşit Yosun
[QUOTE=MOONLİGHT]Merhaba kullandığınız ( firefly) aldığınız sitenin linkini arabilirmisinz.
Ve sanırım bundan daha fazlasını yapamam:
https://www.akvaryum.com/Forum/yosun_rehberi_k912122.asp
Umarım tankınız ve siz kurtulursunuz[:)][/QUOTE]

Rehber için teşekkürler gene de zaten her yerden olabildiğince çok şey okudum ama maalesef bir faydası olmadı. Firefly için Adist'in mağazasından (kozyatağı) alım yaptım. Bir çok yer satıyor aslında akvaryumbitkievi, malawiizmir vs. Daha önce co2 sistemi aldım Adist'ten ufak bir sıkıntı yaşadım ilgilenildi servise gönderdi vs. Satıştan sonra hizmet açısından çok memunum bu yüzden orayı tercih ettim. 100 tane led var biri sönse götürür bırakırım firma ile aldığım yer ilgilensin isterim beni firmaya yönlendiren yer değil. Yoksa ben de biliyorum firma ile bağlantı kurmayı vs.
Hayaller Yarışma Akvaryumu Gerçekler 8 Çeşit Yosun
[QUOTE=Arkun]Maalesef moss türleri yosundan çok fazla etkileniyorlar. Eğer tankta ağırlık mosslardaysa ve şartlar bozulduysa bitkiler yosun saracak büyüyemeyecek böylece sistem bozulacaktır. Size hızlı büyüyen fazla besinleri tüketecek bitkiler lazım. Bence tankın tam görüntüsünü de paylaşmanız fayda sağlar.[/QUOTE]

Tankin tam goruntusunu size ozelden gun icinde atarim. Malum biliyorsunuz yarisma tanklarini paylasmak yasak. Takvim gecti ama finali yapip seneye katilacagim yarismalara.
Hayaller Yarışma Akvaryumu Gerçekler 8 Çeşit Yosun
[QUOTE=Arkun]Merhaba,

Bende Firefly kullanıcısıyım, premium seri kullanıyorum yaklaşık 2 aydır. Tank ölçülerinizi belirtmeniz gerekiyor, bir de tabanda dere kumu kullanmanız bence yetersiz. Fazla bir deneyimim yok dere kumu ile ilgili.
Firefly çok kuvvetli bir aydınlatma günde kaç saat açıyorsunuz bu önemli, eğer bitki populasyonunuz az ise ve dengesiz şartlarda firefly hızlıca yosuna boğuyor ortamı. Şöyle söyleyeyim, şartlar mükemmel ama mevcut bitki populasyonu az olunca yosunlar bu şartları kullanmaya başlıyor. Bitki sayınızı arttırmanız gerekiyor. Aynı durumu bende yaşadım, her yer sakal yosunu oldu ancak yavaş yavaş tankım toparlanıyor. Yosun olarak en büyük sıkıntım şu an sakal o da zeminde mevcut. Özellikle de bitkilerin bulunmadığı yerlerde ürediler, kendilerine ortam ayarlıyorlar ve zemindeki kumdan yosunu sökmek çok zor. Bitkilerin üzerinde olanları hızlıca budamalısınız.

Bende monte carlo yetiştiriyorum, kesinlikle havaya uzama gibi bir eylem gerçekleşmiyor.

Demek istediğim koca tankta 3-5 yerde bitki varsa bu da bir problem.[/QUOTE]

Bitki populasyonum gayet yerinde. 90x45x45 tank. 90 cm lik 906 kodlu Firefly kullaniyorum. Zemin monte carlo ust taraf komple moss ayriyeten gubre fazlaligini tolere etmesi acsisindan 3-5 kok sessiflora ektim sirf sizin gibi dusunerek zamaninda. Gunde 4 saat acik isik kullanma talimatinda belirtildigi gibi. Yardiminiz icin tesekkurler ama maalesef sizin belirttiginiz nedenlerden dolayi degil bu denge bozuklugu.
Hayaller Yarışma Akvaryumu Gerçekler 8 Çeşit Yosun
[QUOTE=K3r3m ]Sae halledebilir bence yada ottocinclus.[/QUOTE]

Kurulumdam beri 4 oto 6 sae 3 black molly var. Black molly'ler inanilmaz yosun yiyiciler. Ayri bir konu acmayi dusunuyorum onlar icin.
Hayaller Yarışma Akvaryumu Gerçekler 8 Çeşit Yosun
Merhaba,

Akvaryumu dizaynı bozmadan 2. kez kuruyorum. Bu sefer artık tamam dedim yosun istilası yaşamayacağım çünkü Firefly aldım vs. Ama malesef öyle olmadı.

Kullandığım ekipmanlar aşağıdaki gibi.

Taban: Dere kumu (dere kumu kullanmak zorunda kaldım zira belki 35 kg kum var).
Işıklandırma: Firefly Normal seri Premium'dan değil.
Co2: Tüplü sistem
Gübreler: Göktürk Seyhan + Seachem (sadece excel ve trace) (dosajlama: sitede belirtildiği gibi) - seachem in programına çok benzeyen bir gübreleme programı.
Su sıcaklığı: 25-28 (bazı zamanlar 28 e çıktığı oluyor vantilatör ile 25 e düşürüyorum ama 28 genelde uyandığımda gördüğüm sıcaklık)
Filtreleme: Fluval 206 Eheim 2217 düşük debi yetersiz akım yosun oluşturur diye filtreleri bile çoğalttım ama nafile.

Karşılaştığım bazı yosunlar: Sakal yosunu gibi ama değil. Bende şu an bulamadım tam türü ama Hair algea'nin kısası ve dallanıp budakalnıyor. Asıl sorun bunlar. Moss araları dolu.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/151791/030720190337511.jpg[/IMG]


Saç Yosunu(Hair Alge):
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/151791/030720190351041.jpg[/IMG]

Black Spot Algea ve Green Spot Algea aynı karede :)
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/151791/030720190353311.jpg[/IMG]


Kahverengi Diatom:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/151791/030720190356101.jpg[/IMG]
Excel şırınga edilen ortadaki yerde diatom yok. Sorun kum üzerindeki diatomlar.

Akvaryumun her tarafında oluşan kabarcıklar: (su değişimden sonra olmuyor her zaman kabarcık içinde mosslarım vs)
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/151791/030720190358091.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/151791/030720190416291.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/151791/030720190419301.jpg[/IMG]

Firefly'a rağmen havaya uzayan Monte Carlo'lar:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/151791/030720190421561.jpg[/IMG]

Pearling-fotosentez çok iyi ve yoğun tom barr'ın dediği gibi pearling ve fotosentez yoğun ise tankta bir yanlışınız yoktur devam edin ne yapıyorsanız yosun zaman geçtikçe yok olacaktır yorumunu çürüttüm :)

Tankta hiç bir şey yolunda gitmiyor. Profesyonel ekipmana rağmen. Co2 göstergesi istanın ve açık yeşilde. İnanmadım aquaist'ten aldım başka bir co2 göstergesi o da aynı sonucu verdi. Artık problem ne bilmiyorum gerçekten çaresizlikten burada başlık açtım. Her şey yerli yerinde.

Yardımlarınızı bekliyorum.[EDIT]Severin,2019-07-03 05:33:47[/EDIT]
Musluk Suyundan Ozmoz Suya Geçiş
[QUOTE=Hasan112]

Birazdaha acıklarmısınız bu öneriyi. Cunku ilk kez bunu siz söylediniz. Genelde faydalı olacağı yonunde söylendi hep. Şimdiden teşekkürler



Haftada 1 su değişim yapıyorum ayda 4 defa 3 kez ozmoz 1 kez musluk suyu ile düşünmüştüm ama. 2 ozmoz 2 musluk mu yapayım [/QUOTE]

Osmos işlemi görmüş suda bitkilerin kullanacağı iz elementler yoktur. Bunlar manganez, kobalt, çinko gibi elementler ve bunlar gibi daha yüzlerceni bitkiler kullanıyor. Osmos yaparsanız suyunuza mutlaka trace element gübresi eklemelisiniz. Musluk suyunuzda çok sıkıntı yoksa ve karideste beslemiyorsanız osmos a bitkili akvaryumda gerek yoktur. Sene 1 kere yaşanılacak şebeke suyu kimyasında ki dalgalanmadan piyasada ki ağır metal bağlayıcılığı olan su hazırlıyıcılardan koyarsanız hiç bir sıkıntınız olmaz. Osmos ile uğraşmak sizin için bence gereksiz gibi.
Musluk Suyundan Ozmoz Suya Geçiş
Tam tersi osmos daha çok kötü yapar bitkileri.

Bilginize,
Dış Filtre Önerisi
[QUOTE=Quersian]

Ses konusunda ne durumda peki akvaryum yatak odamda olduğu için gece rahatsız olur muyum sizce? Akvaryum sehpasının içine konumlandıracağım...[/QUOTE]

Ses konusu kaliteli filtrelerde tamamen kullanıcı ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Bu çok radikal bir düşünce olabilir ama şöyle örnek vereyim. Ben sesten hiç rahatsız olmadım 5 senedir. 206 nın yanına eheim'ı eklediğimde çok sesli gelmişti eheim. Yeniledim (ikinci el almıştım) tüm manyetiktir vs dir iç aksamını hiç ses çıkarmadı. Bu sefer 206 ses yapmaya başladı ama genelde bir şeyler doğru oturtulmadığından vs den kaynaklanıyor bu ses olayları. 5 senede bir yeniler bakımını yaparsanız seramiğin vs hiçbirinden ses çıkacağını sanmıyorum. Ben eheim ses konusunu mesela vaseline ile çözmüştüm. Contalar için silikon jel kremler kullananlarda gayet memnun. Şu an ki durumum ses çıkarıyor 206 ama son temizlikten bu yana var. tekrar açıp bir temizlersem her şeyi yerli yerine oturtursam eminim o da kaybolacak.

Karşılaştığım en önemli sorun eheim çok modifiye edilebilir bir filtre. Hortumu her yerde var koçtaş'a git al. değiştir. Sızma mı yaptı vur kelepçeyi vs. parçasımı pahalı quik marka olarak 4/1 fiyatına al değiştir şelale aparatını vs. Fluval hortumları ise tırtıklı olmuyor öyle kolat external difüzör tak çalıştır bir dünya sağlıksız iş. Sonuçta kırılabilen bir hortum tırtık nedeniyle. Kıran görmedim ama eheim bahçe hortumu gibi esnek, oynanabilir değil. Ama ben eheim'ı başlatmak için hortuma ağzımı dayayıp çekmek istemiyorum (youtube eheim priming videoları) fluval gibi aparatı kaldırayım priming başlasın istiyorum.

Tamamen özet şu: Fluval IOS Eheim Android telefon gibi :) Yoksa ikisi de işini sessiz ve gerektiği gibi yapıyor.
(100x50x45) High Tech Planted Tank
Tropica hiç kullanmadım. Sadece seachem kullandım. Hep DIY gübreler satın aldım, hatta hiç yosun görmediğim ilk tankım da bu gübrelerden kullandım (efsane Yasmut Tunç Sönmezoğlu:). Dozajlamayı Göktürk Seyhan'ın gübre kutularına bastığı etiketlerdeki kullanma talimatına göre yapıyorum orada haftada 2-3 kez her 50 litre için 3-4 ml tarzı bir açıklama var gübrelerde. Siz bahsedince baktım farklı olmasa da günlük dozajlama koymuş bunu uygulayacağım bundan sonra. Eminim daha iyi olacak.

Edit: Kesinlikle günlük dozajlama daha iyi bir uygulama fakat eminim ki Excel kullanımı yanında trace kullanılamayacağını excel'in trace i etkisiz hale getireceğini okudum. yabancı bir forumda. Ayrıca excel'in ışık ile etkileşime girip etkisiz olacağı ve sadece ışıklar kapandıktan sonra kullanılması gerektiğini de okumştum. Tom Barr idi sanırım okuduğum yer yoksa pek takmazdım ama bunlara da bir açıklama gelse iyi olurdu:)[EDIT]Severin,2019-06-24 04:28:14[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.