ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
bandirmali
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
8
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
14 Eylül 2012 13:25
Son Ziyaret:
14 Ağustos 2023 21:32
Toplam Mesaj:
251 [0.06 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Birol Ketenci
Doğum Tarihi:
09 Ocak 1974
Yaş:
50
İl:
Balikesir
Meslek:
Memur
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA


125*45*50h Lepistes Balıkesir/Bandırma

SON 10 MESAJI

Power Led Aydınlatma Yapımı Destek
Yine o konuda okuduklarımdan aklımda şöyle birşey kalmıştı. Her ne kadar 3 watt olsalar da adı gibi 3x1watt eşdeğeri ışık vermiyorlar. 3 watt power ledler 2 adet 1 watt powerledin verdiği ışığa eşdeğer.
Muhtemelen 33 x 3watt = 99 watt yerine 72 x 1watt led daha uygun olacaktır. Hem aynı şiddette bir aydınlatma yakalanır hem de daha homojen bir dağılım yapılabilir.
Ben de bir hafta kadar önce 125x45x50h lowtech bitkili kurdum. Şu an 36 adet 1 wattlık ledden 90cm line pcb hazırladım ama armatür hazır olmadığından kulllanmıyorum. İlerleyen zamanda ihtiyaca göre led sayısı arttırılabilir.
1 watt led kullanmak biraz daha masraflı olacaktır ama kullanım açısından daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.
Acele karar vermeden bunu göz önünde bulundurmanızı ve tecrübeli arkadaşlara danışmanızı tavsiye ederim.
Power Led Aydınlatma Yapımı Destek
Önerilen konuya mutlaka göz atın, çok değerli bilgiler mevcut. Hatta power led ile aydınlatma konusunda aklınızdaki tüm soruların cevaplarını bulabileceğinize eminim. İhtiyacınız olacak aydınlatma miktarı tercih ettiğiniz bitkilere göre değişir. Yukarıdaki tavsiyeden yola çıkıp
50 wattan pay biçersek her %10 değeri 5 adet 1 wattlık power led eder.
%20 deep red 10 adet
%10 royal blue 5 adet
%5 uv mor 2 adet
33 adet 6000 -7000 K soğuk beyaz

Driver almadan önce toplamda ne kadarlık aydınlatma yapacağınıza karar vermeniz daha sağlıklı olur.
Bitkili Tankda Led Kullanımı
Power ledler ve pcb ledpaketim.com'dan alındı. Sürücüyü en uygun fiyata marketdijital'de buldum.
Bitkili Tankda Led Kullanımı
Başta Mustafa bey olmak üzere konuda bilgi ve tecrübelerini aktaran herkese teşekkür etmek istiyorum.
125*45*50h akvaryumumda uzun süreden sonra tekrar bitkiliye dönmeye karar verdim. Zamanında 3x54 watt giessman t5 flouresan kullanıyordum ama yeni fiyatları görünce şıklandırmanın artık büyük maddi problem olduğunu farkettim.
Günlerdir burayı okuyup led ışıklandırma konusunda bilgi sahibi olmaya çalıştım.
Yeni kurulu ve bakımı kolay birkiler olduğu için ilk etapta nispeten düşük bir güçle başlamaya karar verdim. Lowtech için önerilen litre başına watt değerlerine de uygun olarak 3 royal blue, 7 deep red, 26 6500k beyaz ile 90cm lik line pcbye montajları yaptım. Şimdilik lens kullanmadım.
Dün bütün bir akşam herşeyi denememe rağmen yakmayı başaramadım. Ledleri tek tek kontrol, pcb yollarını kontrol ettiğğimde hiçbir sorun yoktu. İnternette gözden kaçırdığım birşey varmı diye dolaştım durdum ama herhangi bir sonuca varamadım. Tek sorunun sürücünün çalışmıyor olması geldi ama ölçmeyi bilmediğimden bakamadım.
Bu sabah işi bilen bir arkadaşla kontrol ettiğimizde gördük ki Powerlux DJT-f2436A sürücünün çıkış uçları ters. Hem kablo rengi hem de cihaz üzerindeki + - işaretler olması gerekenin tam tersi gösteriyor.
Nihayetnde bu sabah kabloları ters çevirerek ışıklandırmayı sağladık. Tek eksik soğutucu profil kaldı onu da ayarlayıp birkaç güne akvaryum yeni ışıklarına kavuşacak.
Deneyip ledleri yakamayan arkadaşlar olursa kendileri yapamasa bile bir elektrikçiye sürücü çıkışlarını mutlaka ölçtürsün. Üretim hatası olduğu için piyasada muhtemelen daha birçok bu şekilde hatalı gösteren sürücü mevcut.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/134567/080120221133541.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/134567/080120221134211.jpg[/IMG]
Armatür Tavsiyesi Verebilir misiniz ?
Hazır armatür almak niyetiniz varsa 6x21 yerine 4x39 modellere de göz atmanızı tavsiye ederim. Hem daha güçlüler hem de floresan değişim zamanları 2 adet az değiştirerek ekonomi sağlamış olursunuz. 
Ayakları tam açılınca kaç cm geliyor bilmiyorum araştırmak lazım ancak ücretsiz kargo ile fiyat gayet uygun görünüyor.
Işıklandırma - Kombinizasyon
Balast olarak Osram'ın Quicktronic Professional QTP5 2x54 watt t5 elektronik balastını kullanıyorum.
Linklerini verdiğim aletler yeterli midir?
Balast için firma ile bağlantıya geçip linkini verdiğim balast gibi x2 olduğunu onaylatın yoksa zaten 54 watt bir balast için verilen fiyat yüksek.
Işıklandırma - Kombinizasyon
Böyle kaliteli HQ çıkışlı floresanlar için kullanım ömrü 20-24 bin saat olarak belirtiliyor. Senede bir yerine her altı ayda bir değiştirmek gereğinden fazla lüks olur kanaatindeyim.
Sylvania'nın Aquastar ve grolüxünün spectrumlarına bakmadım hiç daha önce grolüx kullanmıştım ve aynı  Aquflora gibi pembe yanıyordu o yüzden benzetmem o yönde oldu. Üreticisinin sitesindeki açıklamada da Midday günışığını maksimum taklit etmek için üretilmiş bir floresandır deniyor.
Ayrıca bitkili akvaryumlar için Aquaflora yanına Midday eklenmesinin çok  iyi bir kombinasyon sağlayacağı belirtilmiş.
Işıklandırma - Kombinizasyon
Ben de şu an 54 watt 2 Aquaflora 1 Midday kullanıyorum ve gayet memnunum. Aquaflora için Giesemann'ın grolüxü diyebiliriz. Midday, Aquaflora gibi kırmızı ve mavide yüksek değerlere sahip olmakla birlikte ara renkleri de belirli oranlarda sağlıyor. 
İlerde floresan değişiminde yedek kalsın diyorsanız olabilir. 2 ayrı set yapmak için Giesemann'ları 1 Aquaflora 1 Midday şeklinde ayırabilirsiniz. Bitkilere gerekli mavi ve kırmızı ikisinde de mevcut.
Belki de en iyisi 4 Giesemann'ın beraber durması ancak değişimlerde floresan maliyeti baya külfetli olacaktır.
80*30*40 ışıklandırma için en uygun seçim?
Renk renk floresan akvaryum için uygun değil, mavi ve kırmızı floresan aldığınızda genellikle floresan boyadan dolayı o renk olacaktır. Size lazım olan kırmızı ve mavi dalga boyunda ışınım yapan bitkiler için özel üretilmiş floresanlardır. 
4*14 watt için 2 adet grolüx, 2 adet (865 kodlu)  dayligt yada aquastar olabilir. Tercihinize göre bunu 3-1 şeklindede yapabilirsiniz.
Grolüxler biraz pembemsi yanar bu yüzden biraz daha aydınlık bir akvaryum için 865 kodlu daylight floresanları ekliyoruz.
Fazla ışık ihtiyacı olan bitkilerden seçim yapmayacaksanız toplamda 3*14 =42 wattlık 2 grolüx + 1 daylightta işinizi görecektir.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.