Akvaryum.Com
  • Ph Sorunu


    Profil resmi
    Pygocentrus94
    01:26
    Herkese selamlar, iki adet bitkili ve silis kumlu bir adet cama cam akvaryumumda su değişimlerini % 70 ozmoz %30 çeşme suyu karışımı ile yapıyorum fakat ozmozdan gelen su 6 ph eklediğim çeşme suyu 7.5 ph olmasına rağmen ölçtüğumde akvaryum suyu 8 ph geliyor.Bitkili akvaryumlarda bitkiler co2 yi tüketiyor ph yükseliyor desem cama cam akvaryumda neden yükseliyor, anlamıyorum.[EDIT]Pygocentrus94,2026-04-21 01:32:07[/EDIT]

    Profil resmi
    Pygocentrus94


    KH ve GH 6 geldi.

    (6) (391)

    Augmentin Tedavisi


    Profil resmi
    Yasinmuratdag
    18:02
    Arkadaşlar merhaba 300 litrelik tankımda Cyano ve saç yosunu problemi yaşamaya başladım çoğu yerde augmentin antibiyotik tedavisi önerilmiş bu ilacı 300 litrelik tankıma nasıl uygulamalıyım yardımcı olursanız sevinirim

    Profil resmi
    Yasinmuratdag

    İlaçda problem yok aldım elimde var

    (7) (295)

    Blacwater Temalı İlk Akvaryum Kurulumu


    Profil resmi
    BASARSURMEGOZ
    11:21
    2 beğeni

    Besleyeceğim türler ; 1 Çift Apistogramma Kakadu ve 10'lu veya 12'li sürü ember tetra olacaktır.
    Akvaryum boyutu : 40*40*40
    Filtre ve Filtre Malzemeleri : Dophin Cf 300 - Seachem Matrix,Eurostar Auqaclay , Filtrede çıkan Biyolojik Sünger ve Top Elyaf
    Isıtıcı : Atman 100w
    Kullanılan Dekoratif Unsurlar : İnce silis kum / Flamewood ( dikey duran kütük ve kum içindeki kökler ) / Mangrow kökleri , Çeşitli kuru yapraklar ( Cattapa,Meşe,Mango,Muz,Çınar ),Kızılağaç kozalağı ve ince Meşe dalları.
    Su katkıları ve Bakteri Kültürleri : Crystalpro Aqua Conditioner , Sera Bio Nitrivec , Torpical Bacto Active , Crystalpro Bacto Feed ( bakteri besini )
    Eklenmesi planlanan bitkiler : Arkaplan için Cabomba , Ön plan için bodur subulata , kök üzerleri için anubias ve anubias petite nana


    Herkese merhaba ,
    Yaklaşık 1 ay önce akvaryum kurulumu yapmaya karar verdim ve sürecin büyük çoğunluğu düşünüp tasarlama ile geçti. En son geçtiğimiz hafta hangi türe bakacağıma karar verip, nasıl bir habitatta yaşamaya uygun olduklarını araştırıp şekillendirmeye başladım.

    Bu bağlamda blackwater temalı ve bu temaya uygun iç ortam için gerekli ürünleri temin ettim. Mevsimin uygun olmaması dolayısıyla çınar ve meşe yapraklarını satınalmak zorunda kaldım. Bunu önümüzdeki sonbaharda doğadan stoklayarak devam ettireceğim.

    Suyumu henüz 2 gün önce verdim. Kullandığım su Bİnanın ana arıtmasından gelen sudur. Yani kireçsiz şebeke suyu diyebiliriz. Kakadu'ların belli bir ph değerine kadar rahat yaşadığını öğrendiğim için tercihim Apistogramma Kakadu'dan yana oldu.
    Ben aslında hem üresinler hem de akvaryumun içinde tek cins beslemeyim diye düşündüm. Ember tetraların ağız yapılarının çok küçük olması sebebiyle uygun olabileceğini düşündüm ama sizlerin de fikirleri önemli tabiki.

    Suyuma düzenleyiciyi ekledikten 1 gün sonra Nitrivec ve Bacto Active ile Bacto feed besinlerini ekleyip azot dönügüsünün oturmasını beklemekteyim şu an. Bacto Feed'in kullanım talimatındaki yönergelere göre günlük 6-7 damla damlatarak devam ediyorum. İçindeki pus epey azaldı ancak halen biraz var dolayısıyla temkinliyim. Ancak suda toprağımsı koku var bu koku sanırım kültürün oturmaya başladığını gösteriyor.
    Bu haftasonu bitkileri ekledikten sonra suyun berraklaşmasına bağlı olarak öncelikle 6'lı ember tetraları ekleyip kademe kademe 10-15 gün içerisinde apistoları ve diğer 6 lı tetraları da ekleyip keyfini sürme düşüncesindeyim :)

    Tasarımda Flame wood'ları 3-4 parçaya bölüp birbirlerine halka şeklinde yapıştırıp bir çürümüş ağaç kütüğü görüntüsü vermek istedim ( Dikey duran dekor.) Bunların altından yine daha kavisli olan flame wood'ları kenara ayırıp kök intibası vermek için kuma sabitledim. Akvaryumun sol ve sağ arka köşelerine yükselti verdim. Yükseltili Kumun altında Volkanik taş kırıkları kese içerisinde duruyor. Sanki bir ağaç kıyıda su altında kalıp çürümüş ve kökleri de kuma salınmış izlenimi vermek istedim. Kütüğün kenarlarına orta boy salınım yapmayan taşlardan serpiştirdim kıyı efektini güçlendirebilmek için ancak bu bölüme doğal dere çakılları da ekleyebilirim.

    Sağda yatık duran mangrow kökü malesef suyun üstüne çıkmaya çok hevesli olduğu için şimdilik üzerine bir taş koydum belli bir süre sonra taşı normal yerine kum içine sabitleyeceğim.İlave olarak Mangrow kökü'nün aslında içi boş yani delik. Bu alanın apistolar için güzel bir yuva olabileceğini düşündüm. Tünel gibi iki tarafı da ve içi de açık şekilde mangrow kökünün.

    Olumlu olumsuz eleştrilerinizi ve tavsiyelerinizi bekliyorrum teşekkürler şimdiden :)

    [IMG]null[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/278143/170420261101521.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/278143/170420261101521.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/278143/170420261101591.jpg[/IMG][EDIT]BASARSURMEGOZ,2026-04-17 11:26:54[/EDIT]

    Profil resmi
    BASARSURMEGOZ

    Geçtiğimiz Perşembe günü ilk canlılar olan 12 li ember tetraları ekledim.
    Bugün ise 6 lı panda cory , 2 tane cüce gurami ve 8 tane neon tetra ekledim.
    Şu an için keyifli duruyorlar. Renkleri henüz oturmadığı ve akvaryum da loş olduğu için çok net görünmeyebilirler :)
    Cüce guramiler biraz fazla hareketli stresli gibiler ama alıştıkça sakinleşirler diye umuyorum.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/278143/260420260100441.jpg[/IMG]

    (2) (561)

    Akvaryum Hobisinin Gittiği İstikamet


    Profil resmi
    EmirY

    1 beğeni
    Merhabalar,

    Ufak yaşlardan itibaren hevesle başladığımız bu hobiye yeri geldi eski malzemelerle yeri geldi kendin yap malzemelerle yeri geldi profesyonel ekipmanlarla bu yaşlarımıza kadar bazı aralıklar ile geldik. Fakat artık hobinin gittiği yol ticari anlamda gerçekten yol değil. 5 yıl öncesine kadar akvaryum malzemelerimiz ortalama kazandığımız paralarımıza oranla daha alınabilir seviyedeydi. 5 yıldan öncesinde ise çok daha rahat alım koşullarımız vardı. Evet ülkenin durumunu tasvir etmiş gibi oldum fakat dış filtrelerin aldığı zamlar, ilaçların aldığı zamlar ısıtıcıların aldığı zamlar ülkedeki hemen hemen herşeyden daha çok. tabi ki etki tepki neticesinde aynı oranda da canlıların fiyatları uçtu gitti. Fiyat performans ürünleri bile inanılmaz fiyatlarda. Çoğu insan için gerçekten alınabilirliği yok, genç hobiciler için ise imkansıza yakın. Forumda da bazı konuların içerisinde bazı petshopların iyi, uygun olduğu gibi yorumlar okuyorum ve 1-2 tanesini birbiri ile kıyasladım. 1 malzeme referans verilen petshopta 1000 tl iken diğerinde 700 tl. Sahibinden.com sitesine girdiğimiz zaman artık orada da gerçekten sahibinden satan birilerini bulamıyoruz. Bazı pethopların 1000'i aşkın aktif ilanı var. O platformu da zapt ettiler. Onların fiyatlarını gören küçük butik üreticiler de kendi üretimlerini daha üst fiyatlardan satmaya başladılar. Lowtech akvaryum bitkileri bile altına 5cm mangrow,taş vs. vs. bağlanıp 500-750-1000 TL lerden satılıyor. Bunlardan akvaryumda görsellik oluşturmak için büyüklüğe bağlı olarak minumum 10 tane koysak sadece tek tür bitkide çıkan toplama bakın. Anubias varteri var nana , petite gibi cinslerini 300-400 tl lerden satıyorlar. Bu fiyatlar sadece bana mı anlamsız şekilde yüksek geliyor? Bir tek ben mi şaşırmaya devam ediyorum? Eğer hemen hemen herkes aynı fikirde ise bu konuda ne yapılabilir ? Butik üretici arkadaşları ve petshopları ellerindeki canlıların altın olmadığına ve biz akvaristlerin de yolunacak kaz olmadığımıza nasıl ikna edebiliriz?

    Profil resmi
    GhostKoi

    2 beğeni
    Dönem dönem burada hobideki fiyatların fazlalığı ve artışıyla ilgili yakınmalara sıkça rastlanıyor. Hatta ben de böyle bir başlık açmıştım zamanında. Buradaki esas sorun fiyatlardaki baş döndürücü artış değil, alım gücümüzün yerinde saymasıdır. Kimse hiçbir zaman bu hobinin ucuz yapılabilir olduğunu söylememeli.

    Cama cam akvaryum + filtre + ısıtıcı gibi ekipmanlara yapmanız gereken başlangıç yatırımı canlı ve bitkiye yapacağınızdan en az 20 kat fazladır. Bu durumda canlıdaki fiyat fazlalığından yakınmak anlamsızdır. En nadir en pahalı türü besleseniz de bu böyledir. Tuzlu suya girdiğinizde kullanacağınız ekipmanların türü ve fiyatı da katlanır. Bu durumu tank ebatlarını küçülterek, canlı çeşidini uyarlayarak, ultraclear cam yerine normal cam falan kullanarak aşmaya çalışırsınız.

    Ya atçılık gibi bir hobiniz olsaydı? En ucuz en dandik 1 yaşında arap tayı 100 bin tl den başlıyor. Bunu 2 yaşına getirip yarışlara sokana kadar ki masraflarınızı bir düşünün. O zaman da geri dönüş sağlayacağınız şüpheli.

    Öyle ya da böyle hobiye gönül verip maddi imkanları olmayan kişiler bir şekilde kendilerini imkanları dahilinde sınırlayarak bu işi yapmanın bir yolunu buluyorlar. Önemli olan canlı odaklı olduğu için bu işi koşullarına uygun şekilde doğru yapmaktır. Tankınızın büyüklüğü, teknik ekipmanlarınızın gelişmişliği , ender tür beslemek, ya da hayallerinizin tankını kurmak her zaman önemli değildir.

    (6) (1078)

    Ramirezi Hastalık


    Profil resmi
    Ramfish

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/276392/250420262331301.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/276392/250420262331381.jpg[/IMG]
    Balığım da ki hastalık nedir tedavi süreci nasıl olmalı. 20 adet Lepistes 5 adet vatoz ve 5 adet ramirezim öldü. Su değişimi ve dip çekimini düzenli yapıyorum sorunu çözemedim. 1 hafta şehir dışına çıktım bu süreçte biraderim yemlemesini yaptı. Geldiğim de balıklarım da ölümler gerçekleşmeye başladı. Günde 10 balık ölüyor

    Profil resmi
    Cyber_Scout

    [QUOTE=Ramfish]Costapuru 2 gündür kullanmaya başladım dün mycopur da ekledim fakat düzelme yok gibi akvaryum da balık kalmadı canım sıkıldı artık bu hobiden[:'(][/QUOTE]

    İleri derecede ilerlemiş hastalıklarda tedavi pek mümkün olmuyor.

    Tankı -filtreyi temizleyip ,'sıfırlayıp' , dezenfekte etmeden yeni balık eklemeyin.

    (3) (99)

    Betta Üretim


    Profil resmi
    Saltuk Tatlı
    23:29
    Merhabalar yaklaşık bir hafta önce black samurai erkek betta ve halfmoon dişi bir betta aldım.Ortama alıştıktan sonra üremeye aldım.Betta dişi kavanozda,erkek de akvaryumda olacak şekilde ayarladım.Birbirlerini görüyorlar,erkek kabarıyor dişi de bazen erkek kabarinca kaçıyor bazen sadece bakisiyorlar bazen de boyun egiyor gibiydi.Bunlari görünce hemen saldım dişiyi.Yaklaşık 2 saat geçti başlarında duramadım ama döndüğümde yumurta vs. göremedim.Dişinin yüzgeçleri yırtılmıştı ve biraz baya strese girmişti.Ben de o yüzden ayırdım.Disi iştahlı,yemek yiyor gayet ama erkek iştahsız üreme moduna geçmiş.Erkek canlı yeme de tepki vermiyor neredeyse.Kurunu yapıyor erkek ama sizce napmaliyim dişiyi farklı bir yere alıp dinlendirelim mi 3 4 gün daha mi deneyelim[:?]yoksa salayım mı bilemedim hiç dişi çok kararsız erkeği de görünce biraz stres oluyor solunumu fln hızlanıyor erkek kabarinca sonuç olarak napmalıyım?
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/244532/220420262329031.jpg[/IMG]
    Dişinin fotoğrafı da bu şekilde üreme çizgisi fln göremedim yumurta tupcugu dışarıda ama

    Profil resmi
    Saltuk Tatlı

    Şuan tekrar denemedeyim dışı çok hirpalanmadi yuva altına geliyor ama ışık biraz stabil olmadığından dolayı erkek çok hırçın değil uyuma modunda ama sabah üreme gerçekleşir diye düşünüyorum hayırlısıyla inşallah ama erkeğin tavrı genel olarak iyi nazar değmesin [:nazar:] erkek yuva yapıyor birazcık

    [QUOTE=TuRKeR]

    Canlı yem olarak ne kullanıyorsunuz[/QUOTE]
    Su piresi ve grindal kurt grindal kurt şuan için çok veremiyorum üretimler yavaşladı ama su pireleri güzel ürüyor

    (5) (374)

    Betta Renk


    Profil resmi
    sertacsut
    22:12
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/269260/220420262211341.jpg[/IMG]
    Bettamın gövde kısmı pembemsi şeffafımsı duruyor herhangi bir hastalığı vs var mı gövdesi beyaza döner mi yardımcı olur musunuz[EDIT]sertacsut,2026-04-23 20:33:17[/EDIT]

    ??

    Profil resmi
    sertacsut

    [QUOTE=egemenc]
    Yakından resmini çekebilir misin,göremiyoruz.[/QUOTE][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/269260/250420262210341.jpg[/IMG] yakından böyle gözüküyor

    (2) (275)

    Yeni Kurduğum Karides Akvaryumu Nasıl?


    Profil resmi
    NightWist
    11:08
    5 beğeni
    Yaklaşık 10 litrelik küçük bir kurulum yaptım(Su hacmi 10 litre tank 15 litre civarı normalinde). Zeminde 5 cm derinliğinde killi turuncu kum var, içine de iki tane Osmocote içerikli kapsül gübre gömdüm. Saklanma alanı olarak bir hindistan cevizi kabuğu kullandım ve üzerine moss sardım. Aslında hangi tür olduğundan emin değilim, muhtemelen Java Moss ama tam teşhis için size de bir sormak istedim.
    ​Bitki olarak Subulata, Cryptocoryne wendtii 'Green' ve bir tür Anubias var. Anubias'ı rizomundan misina ile vantuza bağlayıp zemine sabitledim, yani toprağa gömmedim. Hatta köklerinden ufak ufak filizler vermeye başladı bile. Wendtii’ler ise ilk başta biraz yaprak döktü ama şimdi eskisine göre çok daha gür ve yeşil çıktılar.
    ​Aydınlatma için kapağın solunda iki, sağında bir adet modül LED kullanıyorum. Sobo pipo filtre ve beklediğimden çok daha sessiz çıkan Jingye hava motoru ile devirdaimi sağlıyorum. İçeride şu an renkleri gayet yerinde olan 3 anaç kiraz karidesim var, bol bol kabuk atıyorlar. Koloniyi sağlama almak için yanlarına 8-10 tane de genç karides ekledim. Suya kızılağaç kozalağı atıyorum ve kontrollü şekilde Creaqua Low Tech Grow gübrelemeye başladım.
    ​Sizce kurulum genel olarak nasıl olmuş, eksik gördüğünüz veya eklememi istediğiniz bir şey var mı? Bir de zemin için tele sarılı hangi moss türünü almamı önerirsiniz?
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240101/100420261107531.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240101/100420261107551.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240101/100420261107581.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240101/100420261108021.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240101/100420261108081.jpg[/IMG]
    Eklemeyi unutmuşum adi salyangozlar için helena ekledim 2 tane. Eski akvaryumumdan moss içinde gelmişlerdi.[EDIT]NightWist,2026-04-10 11:14:50[/EDIT]

    Profil resmi
    NightWist

    1 beğeni
    Arkadaşlar biraz tartışma dönmüş ama ben neritemden çok memnunum. Anubias üstündeki kalıplaşmış yosunları bile söktü. Çok çalışkan bir salyangozmuş gerçekten.

    (19) (3983)

    Yavrular Yenilirmi?


    Profil resmi
    farmany

    Arkadaşlar bugün yarulukta 1 aydan beri duran lepistes yavrularını akvaryuma saldim ama hala tırsıyorum yavruları yerler diye sizce yerlermi?

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/276888/250420262035181.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/276888/250420262035361.jpg[/IMG]
    Video yüklenmiyormuş :(

    Profil resmi
    Hakanyldr

    [QUOTE=farmany]Arkadaşlar bugün yarulukta 1 aydan beri duran lepistes yavrularını akvaryuma saldim ama hala tırsıyorum yavruları yerler diye sizce yerlermi?

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/276888/250420262035181.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/276888/250420262035361.jpg[/IMG]
    Video yüklenmiyormuş :([/QUOTE]

    Eğer yeterince büyüdülerse sıkıntı olmaz. (genelde 3 haftada iyi boylanmayla ana tanka geçiriliyor) resimlerden tam belli olmuyor ama yüksek ihtimalle bişey olmaz. ama bazen yutamayacakları yavruları ağızlarında geveleyip öldürebiliyorlar.[EDIT]Hakanyldr,2026-04-25 21:07:32[/EDIT]

    (1) (84)

    40 Litre Karma Nano


    Profil resmi
    İzmirligenco 2.0

    Öncelikle merhabalar. Aklima sıfırdan bir akvaryum kurmak geldi ama türlerin doğruluğu ve sayısı hakkında endişeliyim.

    40 litre bir akvaryumda

    Karbon rili karides
    Ember tetra
    Hengeli rasbora
    Gümüş balta balığı
    Nerite salyangoz
    Gabon killifish

    Gibi türler düşünüyorum. Akvaryum bol bitkili olucak sizce hangi türler kac tane olursa bir sorun yasamam? Bilgisi olan abilerim ablalarım kardeşlerim yardımcı olursa çok sevinirim mutlu hobiler ve hayırlı günler dilerim.

    Profil resmi
    İzmirligenco 2.0

    1 beğeni
    O zaman tamam [:)))] bitki olarak ludwigia repens (gül) , java moss , anubias, elodea falan düşünüyorum sizce bunlar uygun mudur ?

    (6) (1159)
  • SON MESAJLAR

    GÜNCEL 100 TANITIM

    SON İLANLAR

    FORUM İSTATİSTİKLERİ

    • 3,797,668 Mesaj
    • 408,613 Konu
    • 91 Forum
    • 145,128 Forum Üyesi
    • 1,466 Özel Forum Üyesi
    • 29 Kıdemli Akvarist
    • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

    Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.

    Akvaryum Tanıtımı

    Salihscaping Natural :] 60x40x40


    Profil resmi
    VeyselSinayder - 23:38

    Ölçüler: 60/40/40 | Full ultra clear rodajlı
    Canlı Türleri: henüz yok
    Filtrasyon: Sobo VF901 Uv Lı Dış Filtre
    Aydınlatma: AquaReef f30
    Kum:Tropica soil 9 LT
    4 kg Dere kumu
    Tüp : 5 Lt Co2 Dolumlu Tüp
    Regulator : AquaPro selenoid valfli
    Tropica difuzor
    Bitki Türleri: Alternanthera reineckii Mini
    Vallisneria
    Monte carlo
    (Micranthemum tweediei)
    Rotala H'Ra
    Moss
    Hydrocotyle Tripartita
    Tankın Yaşı: 3. Gününde bugün :)
    Filtrasyon ve Işıklandırma:
    Tasarım ve Dekorasyon:[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268315/220420262328111.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268315/220420262328151.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268315/220420262328211.jpg[/IMG]


    Selam herkese Salih ben istanbuldan 33 yaşındayım 3 senedir hobi takipcisiyim sonunda bi tanka cesaret edip böyle bişey tasarlattım ve merakla neler olacağını bekliyorum :) tecrübe edinmek icin burdayım ve hobi anlamında arkadaş edinmek icin buraya geldim. Tank ile alakalı yorumlarınızı , önerileri ve görüşlerinizi dinlemeye hazırım,, iyi forumlar

    (3) (7) (3)
    Canlı Tanıtımı

    Sajika Çiftim Ve Yavruları


    Profil resmi
    DarkDoodad - 20:36

    [VID]https://www.youtube.com/shorts/Ubq_PdmDGSE[/VID]

    Selamlar,

    Bizim sıpalara ilk defa cama yapışan sarımsaklı yem verdik. Anne babanın didişmesi ve kopan tanelerin peşinden koşan yavrular [:3] Çok emek verdik bu zamanları görebilmek için izlerken de mest olduk. Sizler ile paylaşmak istedim.

    İyi Seyirler Akşamlar Dilerim

    (3) (10) (1)

    En Güncel 50 İlan


    Forumda Son Konular


    SON MESAJLAR

    Lepistes Yetiştiriciliği


    Profil resmi
    Barış ER - 10:51

    Lepistes Üretmek

      Lepistes ırk ıslahı hobisine başlamanın birçok değişik yolu vardır. Birçok kişi güzel görünen ve pervasızca üreyecek yeni balıklar alarak coşkuyla üretime başlarlar. Bulabildikleri her çeşit lepistesi toplayarak işe başlayanlar kısa sürede çok fazla akvaryuma ihtiyaç olduğunu görürler. Genelde bu heyecanlı kişiler fazla balıklarını akvaryumculara satarlar veya malzeme ile takas ederler. Zaman geçtikçe farkedecekleri şey bahçelerinde birkaç havuz olmadan akvaryumcuya balık yetiştirmek, yer ve çalışma gerektireceği için zorlaşmaya başlar. Kolay görünmesine rağmen, kalitesiz damızlıklar edinip, alakasız balıklarla çaprazlama yapıldıkça çıkan üretim küçük ve deforme olmaya başlar. Araştırmalar bu konuda profosyonelleşmenin daha ciddi olmak gerektiğini ve yavrularını kendisi gibi çıkaracak safkanlar edinmenin gerekli olduğunu ortaya çıkarmıştır.


    Damızlık Edinmek

      İlk ve en önemli adım kaliteli damızlıklar edinmektir. Bunlar genellikle sadece saygın lepistes üreticilerinde bulunur. Akvaryum dükkanlarında bulunan lepistesler genelde Singapur üretimi olan (kalitesiz) ticari üretimler veya üreticilerin ıskarta olarak ayırdığı (şov lepistes diye isimlendirilen) balıklardır. Her iki durumda da melez olabilecek balıklardaki genetik kalıntılar genelde daha çok ilgi, daha çok akvaryum , daha çok çalışma ve gerçek şov kalitesi sayılabilecek safkan ortaya çıkarabilmek için deneyim gerektirir.
      Herşeyden önce zevkinize uygun renge karar verin. Balığınızın varyete özelliklerini beğenmeniz önemlidir ve yıllarca tutabileceğiniz bu renkli varyeteyi siz seçeceksiniz! Kaliteli damızlık lepistesler ucuz değildir, fakat başlangıç masrafınız sadece bu kadar olacaktır. Kısırlık veya az verimlilikleri ve düzenli çaprazlama yapmayınca ortaya çıkacak küçük cüsseli  balıklardan dolayı albinolar deneyimsiz kişilere tavsiye edilmez. Edineceğiniz damızlıklar bütün yavrularını anne babasına benzer çıkaracak safkanlar olmalıdır. En az bir trio veya iki çift almanızı öneririz. Erkeğin bütün iyi özellikleri göstermesi gerekir ve tercihen genç de olmalıdır. Genç erkekler üretken olurlar ve çiftleşme için daha çok ilgi gösteririler.


    Yeni Balık Alma

      Lepistesler genelde az miktarda su içerisinde düzensiz ısı değişikliklerine maruz kalarak bir , iki günlük kargo ile karanlık strafor kutularda kargolanırlar , neticede strese girerler ve hastalıklara açık duruma gelirler. Yeni gelen lepisteslere yüzgeçlerini gererek dolaşabilecekleri uygun bir ortam hazırlamak çok önemlidir.
      Su değerlerindeki değişiklikler ciddi problemlere, bazen balık ölümlerine neden olur. İçine üretim filtresi koyulmuş 20 litrelik steril bir tank balıklar için hazır bulundurulmalıdır. Su parametre bilgilerini almak için üreticinize başvurun. Düzenli olarak sularına tuz koyuyor mu? koyuyorsa hangi oranda ? Ph değerleri nedir? Ph değerindeki anlık değişiklikler lepistesler için felaket demektir ve tuzlu bir ortamdan tamamen tatlı suya taşımak tabi ki problemler yaratacaktır. Balıkların geldiği suyu olabildiğince benzetmeye çalışın. Bazı üreticiler tuz , formaldehit ve spektogram antibiyotik gibi katkıların birini veya birkaçını önlem olarak kullanmayı önerirler.
      Yeni gelmiş balıkları su döngüsü başlamamış temiz bir tanka koyduğunuzda, sudaki amonyak seviyesinin takip edilmesi ve suyun bir kısmının günlük değişimi gereklidir.

    Erken Doğum

     Dişiler erken döl tutmuş yani pre-hit olabilir ve herhangi bir zamanda doğurmaya hazır olabilirler. Balık tedarikçiniz bu tür bilgileri size vermelidir. Baba size gönderilen erkek olmayabilir. Aslında bu faydalı bile olabilir; özellikle half-black varyetelerde, erkeklerden çok uzun süre ayrı tutulan dişilerin döllenme problemi ortaya çıkabilmektedir. Bazı üreticiler bu ilk batın yavruların ıskartaya ayrılmasını önerselerde, bu batını elde tutmak önemlidir.Dişiniz ikinci bir doğum yapamadan taşınma stresinden dolayı ölebilir,  erkeğinizin kısır olmadığını bilemezsiniz , yavruların babasının genetik kalitesi elinizde ki erkekten daha iyi olabilir. Bu deneme batını yavrular, zamanı gelince geri çaprazlama için bile kullanılabilir. Yavruların gümrükte X-ray cihazlarından etkilenmiş olma ihtimalleri varsa doğumdan sonra hemen belli olacaktır ve bu durumda ıskartaya ayrılmaları gereklidir.


      Eğer bu deneme batınındaki erkeklerin tamamı birbirine benziyorsa (saygın bir üreticiden alınması durumunda) kaliteli safkanlar edindiğinizden emin olabilirsiniz. Eğer erkekler değişik boyut ve renklerde ise dişiler dahil tüm batının ıskartaya ayrılması gereklidir. Erkeğin babası olacağı doğacak bir sonraki batına bakın. Eğer dişi doğumundan sonra 24 saat içinde elinizdeki erkek tarafından döllenirse bu sağlanabilir (kesin olmamakla birlikte olabilir), yoksa dişi depoladığı eski erkeğin spermlerini kullanacaktır. O nedenle dişi zayıf veya stresli görünmüyorsa ilk doğumdan sonra erkeği dişiden ayırmayın. Bir gün sonra dişiyi alabilirsiniz.

    Üretim Akvaryumu

     20 günden sonra dişi veya dişiler yavru alınmak için 10 veya 20 litrelik tabanı boş  cama cam akvaryumlara ayrılmalıdır. Doğum yapma periyodu 28 gün olsa da , 21 günden 40 güne kadar değişebilir. Bu balığın genetiği, ısı durumu gibi bir dizi faktöre bağlıdır.
     
    Üretim akvaryumu hazırlamanın değişik yolları olsa da fiziksel rahatsızlığı önlemek için kullanılan suyun %50sini dişinin bulunduğu  tanktan almak çok önemlidir. Bazen bitki kullanmak gibi yavruların saklanabileceği yerler oluşturulabilir.
     
     Doğum alanı oluşturmada kullanılabilecek diğer bir yol ise yavruların içinden kaçabileceği bir sistem kurup dişiyi hapsetmektir. Dişinin yavrularını yemediğinden eminseniz yavrular için saklanma yeri ayırmayabilirsiniz. Aslında ilk batın için ikinci yol önerilmez ve genelde çoğu dişi yavrularını yer.


     Popüler bir diğer ekipmanda birçok evcil hayvan mağazasında satılan plastik yavruluktur. Altında yarıklar bulunan düz veya V kesitli tabanı olan yavruluklar, yavruların aşağıya düşeceği korumalı bir alan yaratır. Bazı olumsuzlukları da vardır. Doğum başladığı an hariç dişiyi ne zaman yavruluğa ayıracağınızı bilemezsiniz. Dişiyi çok erken ayırırsanız erken doğum yapabilir veya yavruları erken doğurabilir, strese girebilir, sağlıklı yavrular yüzeye çıkmak isteyeceğinden dişi tarafından yakalanabilir, yavrular yarıklara sıkışıp yaralanabilir. Bu alet beklenmeyen bir doğum esnasında kullanılabilecek en iyi ilk yardım malzemesidir.


      Hamile bir dişi eğer başka bir tanka alınırsa daha durağan bir hal alır ve ağır vücudundan dolayı sabit durur. Doğumdan hemen önce dikkatli baktığınızda vent açıklığının genişlediğini görebilirsiniz. Dişinin zayıflamasından doğumun bittiğini söyleyebiliriz. Doğum bittiğinde dişi ayrılmalı ve stres bakımından gözlemlenmelidir. Doğum bazı dişiler için çok zordur ve bazen vücutları normal fonksiyonlarını yitirirler. Oldukları yerde yüzgeç çırpıp sabit kalabilir ve yüzme yetilerini yitirebilirler. Bu durumda yavrulara yapacağınız iyi bir bakım harici yapabileceğiniz başka bir şey kalmamıştır.


    Yeni Doğan Yavru

     Yeni doğmuş sağlıklı yavru açtır. Bununla birlikte yemlerini nasıl bulacaklarını bilmeden dünyaya  gelmişlerdir. Bu durumda yavru büyütebilmek için ufak tanklar önemlidir. Sınırlı enerjilerini daha az harcayarak arayarak yemlerini daha çabuk bulurlar. Verilen yem ufacık ağızları tarafından yenilebilecek kadar küçük olmalıdır yoksa yenilemeyen yemler tankta kirlilik oluşturur.
      Yeni çıkarılmış artemia yeni doğmuş yavrular için popüler bir yemdir aynı zamanda yüzdükleri için yavrular bunları kovalamaya çalışırlar. Canlısı kadar besleyici özelliği olan dondurulmuş artemiada satın alınabilir, yavrular yavaş yavaş bu yeme alıştırılmalıdır. Haşlanmış yumurta sarısı yavruların  tüketeceği bir protein bulutu oluşturabilir. Mikro kurtçuklar yavrular için mükemmel bir yemdir. Dibe düşerler ve günlerce canlı kalabilirler ve artemiadan daha fazla büyümelerine destek olurlar. Bu durumda yavrular sadece genç ve küçük kurtları yiyebileceğinden, tabanda kalan büyük kurtlar akvaryumdan çıkarılmalıdır.
      Yavrular serpilip, bulundukları tank dar gelmeye başladığında daha büyük bir tanka taşınmalıdır. Üretim filtresi ve düzenli su değişimleri büyümelerine yardımcı olacağı gibi kalabalık da hastalıklara davetiye çıkarır.

    İtlaf

     İtlaf temel olarak her batın yavrudan kalitesiz olanları elemektir. Büyük balıklara yem yapılabilir, akvaryumcuya satılabilir veya ciddi anormalliklerinden dolayı itlaf edilebilirler. İyi kalitede bir türde ıskartaya ayırma ihtiyacı seyrek karşılanan bir durumdur. Ama bununla birlikte önemli bir işlemdir.
     Yeni doğmuş lepisteslerde bazen zayıf, koyu renkli yavrular ve yüzemeyen kamburlar olacaktır. Bunlar hemen itlaf edilmelidir. Altıncı haftada bazı balıkların diğerlerine nazaran gerektiği şekilde büyüyemediğini fark edeceksiniz, zamanında yetişkin olamayacaklarından ıskarta olarak düşünmek gerekir. Cinsiyet özelliklerinin geç ortaya çıkması ıskarta nedeni değildir.


    Cinsiyet Ayrımı


      Yavrular ilk haftada cinsiyetlerinden ayrılabilir, aslında bu gerçekten gereklidir. Erkeklerin anal yüzgeçleri şekillenmeye başladığında dişilerin ayrılma zamanı gelmiştir (Bu 3 ile 6 hafta arasında olur) . Bir kepçe ile yakalayın veya küçük bir cam bardağa alın, her birini tek tek inceleyin. Gravid spot varmı veya gonopodyum gelişiyor mu?


    Harem - Üretim


      Eğer balıklarınızın safkan olduklarından eminseniz dişi erkek ayırmanıza gerek yoktur. Kız dişileri ayırmanız doğacak olan yavruların babasını bilebilmeniz için önemlidir ama bu durumda çok fazla yere ihtiyacınız olur. Üretim programınızda anne babayı kontrol altında tutmak isteyebilirsiniz ki bu sizin yapmanız gereken bir seçimdir.
      Erkeklerin bulunduğu akvaryuma birkaç dişi bırakılabilir. Bu yolla aynı zamanda elinizde hem pre-hit hemde kız dişileriniz bulunur. Ayrıca büyüyen erkeklerin dişiler üzerinde pratik yapmaları önemlidir. Yetişkin erkeklerin spermlerini boşaltmaları gerekir ve genç dişilerin bununla başa çıkmaları problem yaratmaz.


    Damızlık Seçmek

     Dişileri seçmek, taşıdıkları genin özelliklerinin sadece az bir miktarını gösterdiklerinden zor olabilir. Dişiler kuyruk sapı geniş ve güçlü görünümlü, düzgün şekilli vücuda sahip olmalıdır. Kuyrukları şekilli ve renkli olmalıdır. Renk aslında önemli değildir. Üzeri renkli dişiler genelde yavrularından iyi erkekler vermezler. Dişiler 3-4 aylıkken kullanılmalıdır.
      Erkekler kesinlikle elde etmeye çalıştığınız türün tüm üstün genetik özelliklerini göstermek zorundadır. Örneğin düzgün renk ve şekilli kuyruk ve bunu tamamlayan, tamamiyle aynı renkte sırt yüzgeci gibi. Çok düzgün vücut şekilleri olmalı, güçlü ve enerjik görünmelidirler.

    Üretim Teknikleri

      Inbreeding: (aynı soydan yetiştirme)Bu temelde kanı saf tutmaktır. Yakın akrabalıkları bulunan balıklar birlikte bulundurulur ve kız kardeş , erkek kardeş, baba ise kızları ile düzenli şekilde çiftleştirilir. Üreticiler bunu çoğu zaman renk ve şekil bakımından türü sabitlemek için kullanırlar. Genellikle bir batının en iyi erkeği ve en iyi dişisi alınıp çiftleştirilir. İn-breeding yıllarca güzel balıklar üretebilmenizi sağlasa da, başta edindiğiniz alımlı ve çok kaliteli damızlıkların kanı nesiller sonra çok fazla akraba çiftleşmelerinden dolayı genetik hatalar sebebiyle zayıf duruma düşecektir. Damızlıkları seçerken büyük dikkat gösterin; güçlü bir vücut yapısı, kanı güçlü tutabilmek için gereken en önemli şeydir.


      Line Breeding/Line Crossing: Bu metod aslında bir çeşit inbreedingdir. Çalışmaya iki dişinin yavrularını ayrı tutmakla başlanır, iki ayrı seri oluşturulur. Serileri karıştırmamak için çok fazla akvaryum gerektirir. En iyisi her ayrı seriden farklı özelliklerde damızlıklar seçmektir. Mesela bir seride geniş vücutlu olanlar takip edilirken, diğer seride kuyruk yapısı üzerine düşülür. Amaç her seri farklı bir durum veya şekil aldığında varyetenizin devam etmesine yardımcı olmaktır. Aynı zamanda ara sıra çaprazlayabileceğiniz iki ayrı seriniz olur. Balıklarınızın boyutunu büyütmek istediğinizde veya çok fazla akraba çiftleşmesinden kaçınıp dış çaprazlama(out-cross) yapmak istediğinizde başka birinin balıklarından kullanmak yıllarca oturtmaya çalıştığınız varyetenizin özelliklerini ve kalitesini kaybetme riski taşır
     
    Out Crossing: Bu birbirleriyle alakasız balıkların çiftleştirilmesidir, inbreedingin tersidir. Bu hybrid(melez-kırma) adı verilen lepistesler oluşturur. Hybridlemenin iyi tarafı ; balığın sıradışı büyüklüğü, renk ve sağlık olarak görülebilir. Ebeveynlerin genetik özellikleri karıştırılınca balık şov için iyi görünse de üretim için iyi değildir. Bu outcross üretim birkaç nesil güzel balıklar çıkaracak olsa da gen özelliklerini kaybedecek ve yavruları küçülüp orjinal yabani forma yaklaşacaktır.
     
      Bu aslında yeni bir varyete çıkarmak gibi olsada, saf bir varyete çıkarabilmek için yüksek genetik bilgisi ve çok fazla zaman gerektirir. Bu nedenle outcross yaparak varyete oturtma çalışmaları acemilere önerilmez.

      Çoğu üretici line breeding ile balıklarını safkan turmaya çalışırken kanlarını geliştireceğini düşündüğü karakterdeki balıkların en iyisini seçerler.

     Bilmemiz gereken,  lepistesler değişik bakım metodları, su değerleri ve üretim tekniklerine farklı farklı tepkiler verirler. Bir üretici için yolunda giden bir teknik, aynı kan ve varyete beslemenize rağmen sizde olumlu sonuçlar vermeyebilir. Her türün gelişimleri farklı olduğu gibi ihtiyaçları da kendine özgüdür. Sizin ve balıklarınız için uygun olabilecek üretim tekniklerini analiz etmeniz için dikkatli bir bakım yıllar alabilir. Bu da lepistes üretmeyi büyüleyici bir hobi haline getirir.


    Çeviren: Barış Er
    orjinal çevirinin www.guppyfunclub.com ve www.akvaryum.com forumu haricinde yayınlanması yasaktır.
    Kaynak: http://guppyplace.tripod.com/Breeding.html 

    Cevapsız Konu
    Ücretsiz Oranda, Transgenetik, Pengasus, Rasbora

    Profil resmi
    eackgzz -

    1 adet turuncu siyah 10 cm civarı yerli oranda, 2 adet 13-14 cm pengasus, 3 adet transgenetik tetra, 1 adet harlequin rasbora, 1 adet albino çöpçü BUGÜN İÇERİSİNDE GELİP ALABİLECEK OLANA HEDİYEDİR. Akşemsettin Mahallesi Cengiz Topel Taksi önünden teslim edebilirim. Canlılar en az 2 yıldır bendeler. Pengasusun birinde burun kısmında sivilcemsi bir şey var aldığımdan beri. 2 yıldır hiçbir sorun yaşamadım. Onun dışında diğer canlıların saglık sorunları yok ama bir süredir bakımsız kaldılar. Eğer koyacağınız akvaryumda başka canlılar varsa bir süre karantinada gözlemlemenizi öneririm. Akvaryumlarımı kaldırdığım için vermek istiyorum. Herhangi bir ücret talebim yok. Eğer sizde fazladan varsa su mercimeği hariç her türlü bitkiyi kabul edebilirim yoksa sorun değil.
    Adet Fiyatı: ücretsiz
    Toplu Alım Fiyatı: ücretsiz
    İrtibat Bilgileri: 05511481266
    Nakliye ile İlgili Ek Bilgiler:
    Diğer Ek Bilgiler:
    Fotoğraf:

    Hangi Canlıları Önerirsiniz


    Profil resmi
    BerkBey -

    Merhabalar. Şu an bir adet, 80cm genişliğinde akvaryumum var ve bitki ekmemeyi düşünüyordum ancak kararımı değiştirdim. Beyaz balon molly ekleyecektim ancak yanına sarı balon molyler eklendiğinden yavrular beni tereddütte bırakıyor. Bitkili olduğu için balık yakalama kısmı oldukça sıkıntılı olacaktır. Bu yüzden, eğer balon molyden vazgeçersem ne önerirsiniz merak ettim ve açıkçası fikirlerinize ihtiyacım var. Molly olması ve olmaması durumlarında fauna nasıl olmalı sizce. Bitki olarak Limnophila sessiliflora ve seleginella kraussiana mini bulunuyor akvaryumda.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231818/240420260127281.jpg[/IMG]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231818/240420260127311.jpg[/IMG]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231818/240420260127341.jpg[/IMG]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231818/240420260127391.jpg[/IMG][EDIT]BerkBey,2026-04-24 01:35:09[/EDIT]

    (7) - (6132142)

    Son 50 Tanıtım


    Profil Yorumları

    Kayalık - Yosunlu Doğal Akvaryum Kurulumu 🪸


    Profil resmi
    -RBG- -

    Ölçüler: 60*50*40cm
    Canlı Türleri: Poecilia velifera | Yucatan YelkenYüzgeç Velifera
    Bitki Türleri: Moss ve Vallisneria sp.
    Tankın Yaşı: 1Aylık
    Filtrasyon ve Işıklandırma: Dış Filtre ve Led Armatür
    Tasarım ve Dekorasyon: Detaylar videoda fazlasıyla mevcut [:)]

    [VID]https://youtu.be/r7HuZ0dpmhI?si=Eh56wUOaVG-6kfrS[/VID]

    (6132271)
    Canlı Tanıtımı

    Red tail big ear ribbon yavrum


    Profil resmi
    -

    http://www.akvaryum.com/Yarisma/resimler/02032019001203840.jpg

    () (6) (23)
    Blue lace big dorsal

    Profil resmi
    -

    http://www.akvaryum.com/Yarisma/resimler/07032019235747486.jpg

    () ()
    Sohbeti tam ekranda aç  

    Ana sayfa gösterim biçimi: Günün ilk açılışında genel bakışı, kalanında akışı göster. (Varsayılan) Her zaman akışı göster. Her zaman genel bakışı göster.

    İstanbul


    Trend Akvaryum

    240 adet akvaryumda satışa sunulan balıklar, bitkiler ve karidesler, geniş malzeme ve yem stoğu ile hem deniz hem tatlı su canlıları satışı yapmakta olan Trend Akvaryum Türkiye'nin en büyük tatlı su akvaryumcusudur. Geniş ürün yelpazeli sanal mağazası da bulunan firma Üsküdar'da bulunmaktadır.

    İzmir


    Malawi İzmir

    Malawi ve Tanganyika Cichlidleri'nin çeşidi kadar, Dennerle bayisi olması ile bitkili ve tropikal türlerde de oldukça iddialı bir akvaryumcu.

    Ankara


    Doğa Akvaryum

    Tetra türleri, canlıdoğuranlar, cüce cichlidler, discus ve pek çok bitki türünü bulabileceğiniz bir akvaryumcu.

    Adana


    Guppy Pet Shop

    Geniş yelpazeli sanal mağazası ve dükkanıyla Anadolu'nun en öne çıkan firmalarından.

    Son 24 Saatte En Çok Mesaj Gelen Konular


    Son 24 Saatte En Çok Beğeni Alan Konular