ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
SON 10 MESAJI
3 yıl önce EGE AKVARYUM dan Aquaticlife aldım. Yılda bir kere temizlerim. Hiç sorunsuz sessiz sedasız çalışıyor. Hatta bazen şühelenip çalışıyor mu diye dolabın kapağını açıp bakıyorum.
KISA MAKALE
Diskus balıklarında (Symphsodon discus) tespit edilen parazitler
Nermin Işık*, Feyzullah Güçlü, Onur Ceylan
Selçuk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Parazitoloji Anabilim Dalı,
42003, Konya, Türkiye
Geliş: 17.03.2016, Kabul: 27.04.2016
*nerminisik@selcuk.edu.tr
DOI: 10.15312/EurasianJVetSci.2016318401
Işık N, Güçlü F, Ceylan O. Diskus balıklarında (Symphsodon discus) tespit edilen parazitler.
Eurasian J Vet Sci, 2016, 32, 3, 00-00
Bu çalışma laboratuvarımıza getirilen 7 adet yavru diskus balıklarında (Symphsodon discus)
görülen ölüm nedenini belirlemek amacıyla yapıldı. Doğumdan 20 gün sonra ölümlerin
gözlendiği diskus balıklarında dış bakıda solungaçlarda solgunluk, mukus artışı, uyuşuk bir
şekilde yüzeye yakın yüzme, anormal yüzme davranışları, denge kaybı ve durgunluk gözlendi.
Hasta balıkların solungaç, yüzgeç ve deri bölgesinden kazıntı alınarak hazırlanan preparatlar ışıkmikroskobu altında incelendi. İncelenen balıkların tümünde Dactylogyrus sp. Monogenea),Tetrahymena sp. (Ciliata), Vorticella sp. (Ciliata), Philodina sp. (Metazoa) parazitleri tespite dildi.
En popular ve pahalı akvaryum balıklarından biri olan diskus balıkları (Symphsodon discus)
karmaşık üreme davranışları nedeniyle kültürü zor yapılan türlerdendir (Chelappa ve ark 2005, Manochehr ve ark 2014). Diskus balıkları diğer tropikal akvaryum balıklarına göre daha yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyar. 28-31o C yaşamaları için uygun su sıcaklığıdır. 27 oC’nin altındaki sıcaklıklar da ise hastalıklara karşı daha duyarlı hale gelirler (Giovanetti ve Lucanus 2001). Paraziter hastalıklar akvaryum balığı yetiştiriciliğinde ekonomik kayıplara neden olan önemli bir problemdir. Koruyucu önlemler alınmadığında hastalık kolaylıkla diğer balıklara bulaşabilmekte ve hızla yayılabilmektedir (Timur ve Timur 2003). Türkiye’de süs balıkları üzerine yapılan çalışmalarda çok sayıda protozoon ve metazoan bildirilmiştir. Çalışmalarda lepistes, ciklet ve altın balıklarında Ichthyobodo sp., Ichthyophthirius multifiliis, Chilodonella sp., Trichodina spp., Dactylogyrus extensus, Gyrodactylus bullatarudis, Lernaea cyprinacea, Argulus foliaceus, Argulus japonicus and Capillaria sp. (Koyuncu 2009), lepisteslerde Ambiphyra spp. (Kayış ve ark 2009), diskus balıklarında Dactylogyrus sp., Ichyophthirius multifiliis, Capillaria pterophylli, Trichodina sp. (Doğanay ve ark 1989, Koyuncu 2009, Kayış ve ark 2013) ve melek balıklarında Capillaria sp. tespit edilmiştir (Ürkü ve Yardımcı 2013).
Laboratuvarımıza gönderilen 7 adet yavru diskus balığı parazitolojik yönden muayene edildi.
Doğumdan 20 gün sonra ölümlerin gözlendiği diskus balıklarında dış bakıda solungaçlarda
solgunluk ve mukus artışı, uyuşuk bir şekilde yüzeye yakın yüzme, anormal yüzme davranışları, denge kaybı ve durgunluk gözlendi (Resim1). Hasta balıkların solungaç, yüzgeç ve deri bölgesinden kazıntı alınarak hazırlanan preparatlar ışık mikroskobu altında incelendi. Toplanan parazitlerin ilgili literatürlere göre cins düzeyinde teşhisleri yapıldı (Ricci ve Melone 2000, Noga 2010). İncelenen balıkların tümünde Dactylogyrus sp. (Monogenea), Tetrahymena sp. (Ciliata), Vorticella sp. (Ciliata), Philodina sp. (Metazoa) parazitleri tespit edildi (Resim 2-5). Balıkların solungaç ve derisinde Dactylogyrus sp. ve Tetrahymena sp. görülürken; Vorticella sp. Ve Philodina sp. cinslerine sadece solungaçlarda rastlandı.
Farklı ülkelerde Symphsodon discus üzerine yapılan çalışmalarda Ichthyophthirius multifiliis,
Hexamita symphysodonis, Ichthyouris bursata, Spironucleus sp., Dactylogyrus sp., yrodactylus sp., Ichthyophthirius multifiliis, Vorticella sp. ve Trichodina reticulate türleri tespit edilmiştir (Mohammadi ve ark 2012, Sobecka ve ark 2012, Abd El-Ghany ve ark 2014, Adel ve ark 2015). Dactylogyrus sp. balıkların solungaç paraziti olarak bilinmesine rağmen derisinde de görülebilen monogenik trematodlardır (Noga 2010). Dactylogyrus ile enfekte balıklarda solungaç flamentlerinde nekroz, uyuşukluk, hızlı soluma, parlama, sürtünme, sekonder deri ülserleri, aşırı mukus üretimi, tek taraflı yüzme ve şiddetli enfeksiyonlarda ölümler görülmektedir (Stoskopf 1993, Baker 2007). Bu çalışmada hasta diskus balıklarında gözlenen solungaçlarda solgunluk ve mukus artışı, uyuşuk bir şekilde yüzeye yakın yüzme, anormal yüzme davranışları, denge kaybı, durgunluk ve yoğun ölümler gibi bulguların Dactylogyrus’dan kaynaklanan enfeksiyonlarda gözlenen klinik bulgulara benzerlik gösterdiği dikkati çekmiştir. Mohammadi ve ark (2012) yaptıkları çalışmada Dactylogyrus sp.’nin diskus balıklarının solungaç ve yüzgeçlerinde tespit edilen en yaygın parazit olduğunu bildirmişlerdir. İran’da yapılan farklı bir çalışmada Symphsodon discus’ın solungaçlarında bu parazite rastlamışlardır (Adel ve ark 2015). Kayış ve ark (2013) yaptıkları çalışmada Symphsodon discus’ın solungaçlarında Dactylogyrus sp. Tespit etmişlerdir. Bu çalışmada da diskus balıklarının solungaç ve derisinde bu parazite rastlanmıştır. Silioforalardan olan Tetrahymena sp. süs balıklarında şiddetli ölümlere neden olduğundan önemli bir patojenik ajan olarak kabul edilir. Tetrahymena’lar kas, karın boşluğu, bağırsak, karaciğer,
göz çukuru, omurilik gibi çeşitli organ ve dokularda yerleşerek yüzeysel doku ve iç organları
tahrip eder (Bruno ve ark 2006). Tetrahymena türleri daha çok lepistesleri tercih ettikleri için
lepistes hastalığı olarak da adlandırılmaktadır. Aynı zamanda çiklit ve tetra balıklarınlarında da görülmektedir (Lom ve Schubert 1983, Imai ve ark 2000). T. pyriformis’e karşı çiklitlerin duyarlı oldukları, diğer patojenler tarafından başlatılan lezyonlarda ikincil veya üçüncül bir istilacı olduğu düşünülmektedir (Roberts ve ark 2009). Türkiye’de yapılan çalışmalarda ise farklı süs balıklarında (Poecilia reticulate, Cichlasoma nigrofasciatum, Labidochromis caeruleus) bu parazite rastlanmıştır (Kayış ve ark 2009, Kayış ve ark 2013). Tetrahymena sp. Diskus balıklarının solungaç ve derisinden ilk kez bu çalışmada rapor edilmiştir.
Vorticella sp. çoğunlukla serbest yaşayan siliofora türlerinden olmasına rağmen balıkların
olumsuz çevre koşullarına bağlı olarak stresli olduğu ortamlarda fakültatif ektoparazit haline
gelmektedir (El-Tantawy ve El-Sherbiny, 2010). Çok kirli ve oksijensiz sularda sorun
oluştururlar, su ve oksijen kalitesi düzelince kendiliğinden kaybolurlar (Tınar ve Umur 2015).
Kayış ve ark (2013) yaptıkları çalışmada Cichlasoma nigrofasciatum’un solungaçlarında bu
parazite rastlamışlardır. Sinop’ta yapılan çalışmada yavru pisi balıklarında Vorticella sp. Tespit edilmiştir (Öztürk ve Özer 2010). Kaur ve Pandey (2014) yaptıkları çalışmada Carassius auratus, Carassius auratus, Trichogaster lasius gibi farklı süs balıklarında bu parazite rastlamışlardır. İran’da yapılan çalışmada ise Diskus ve Oscar balıklarının yüzgeç ve solungaçlarında %10 oranında Vorticella sp. tespit edilmiştir (Mohammadi ve ark 2012). Diskus balıklarının solungaçlarından tespit edilen Vorticella sp. ilk defa bu çalışmada rapor edilmiştir. Rotiferler genellikle gerçek parazit değildirler. Solungaç veya deri üzerine yerleşerek balıklarda hiperaktiviteye neden olurlar (Stoskopf 1993). Semi-sesil rotiferlerden olan Philodina cinsine ait birçok tür tatlı sularda yaşarken bazı türler yosun ve toprakta yaşar (Ricci ve Melone 2000). Rotiferlerin balıklarda paraziter olduğuyla ilgili sadece bir kayıt bulunmaktadır (Wiszniewski 1946). Wiszniewski (1946) sazan balıklarının deri ve solungaçlarında Encentrum kozminskii türünü tespit etmiş, bu türü solungaçlardaki mukus ve epitel hücrelerle beslenen gerçek parazitler olarak tanımlamıştır. Son yıllarda yapılan bir çalışmada Sobecka ve ark (2012) Symphysodon aequifasciatus’un solungaç filamentlerinde Philodina sp. tespit etmişlerdir. Bu çalışma ile diskus balıklarının solungaçlarında tespit edilen Philodina sp. ilk kez bildirilmektedir.
Sonuç olarak bu çalışmada yavru diskus balıklarındaki mortalitenin Dactylogyrus sp. ve
Tetrahymena sp. enfestasyonundan kaynaklandığı ortaya koyulmuştur. Ayrıca ülkemizde
Symphsodon discus’larda tespit edilen Tetrahymena sp., Vorticella sp. ve Philodina sp. Parazitleri ilk defa bu çalışmada rapor edilmiştir.
Kaynaklar
Abd El-Ghany NA, El-Khatib NR, Salama SSA, 2014. Causes of mortality in Discus fish
(Symphysodon) and trials for treatment. Egy J Aquac, 4, 1-12.
Adel M, Ghasempour F, Azizi HR, Shateri MH, Safian AR, 2015. Survey of parasitic fauna of
different ornamental freshwater fish species in Iran. Vet Res Forum, 6, 75-78.
Baker DG, Kent ML, Fournie JL, 2007. Parasites of fishes, In: Flynn’s Parasites of Laboratory
Animals, Ed; Baker DG, 2nd edition, Hoboken, Blackwell, UK, pp: 840.
Bruno DW, Nowak B, Elliott DG, 2006. Guide to the identification of fish protozoan and
metazoan parasites in stained tissue sections. Dis Aquat Organ, 70, 1-36.
Chelappa S, Camara MR, Verani J, 2005. Ovarian development in the Amazonian red discus,
Symphysodon discus discus Heckel (Osteichthyes: Cichlidae). Braz J Biol, 65, 609-616.
Doğanay A, Bozan H, Öğe S, 1989. Ankara’da bazı akvaryum balıklarında görülen parazitler.
Ankara Üniv Vet Fak Derg, 36, 795-806.
El-Tantawy SAM, El-Sherbiny HAE, 2010. Protozoan parasites infecting catfish Clarias
gariepinus inhabiting Nile Delta water of the River Nile, Dakahlia province, Egypt. J Am
Sci, 6, 676-696.
Giovanetti TA, Lucanus O, 2001. Discus Fish, A Complete Pet Owner’s Manual. Barron’s
Educational Series, Barron’s Publ Inc, Hauppauge, NY, USA, pp: 5-10.
Imai S, Tsurimaki S, Goto E, Wakita K, Hatai K, 2000. Tetrahymena infection in guppy, Poecilia
reticulate. Fish Pathol, 35, 67-72.
Kaur P, Pandey S, 2014. Fishes due to parasitic infection. Biolife, 2, 1094-1099.
Kayış Ş, Balta F, Serezli R, Er A, 2013. Parasites on different ornamental fish specıes in Turkey.
J FisheriesSciences.com, 7, 114-120.
Kayis S, Ozcelep T, Capkin E, Altinok I, 2009. Protozoan and metazoan parasites of fish in the
Turkey and their applied treatments. IJA, 61, 93-102.
Koyuncu CE, 2009. Parasites of ornamental fish in Turkey. B Eur Assoc Fish Pathol, 29, 25-27.
Lom J, Schubert G, 1983. Ultrastructural study of Piscinoodinium pillulare (Schaper- claus,
1954) Lom, 1981 with special emphasis on its attachment to the fish host. J Fish Dis, 6,
411-428.
Manochehr M, Faham K, Mehdi R, Mohammad R, 2014. Prevalence of Argulus foliaceus and
fungal infections in some ornamental fishes Discus (Symphysodon discus), Dwarf
Gourami (Trichogaster lalius) and Guppy (Poecilia reticulata)] in Isfahan City of Iran.
Kafkas Univ Vet Fak Derg, 20, 817-820.
Mohammadi F, Mousavi SM, Rezaie A, 2012. Histopathological study of parasitic infestation of
skin and gill on Oscar (Astronotus ocellatus) and discus (Symphysodon discus). AACL
Bioflux, 5, 88-93.
Noga EJ, 2010. Fish Disease: Diagnosis and Treatment. 2nd edition, Blackwell Publishing, UK,
pp; 519.
Öztürk T, Özer A, 2010. The occurrence of epizoic ciliates (Protozoa: Ciliophora) of the juvenile
flounder, Platichthys flesus L., 1758, from Sarıkum Lagoon Lake (Sinop, Turkey). Turk J
Zool, 34, 321-332.
E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2005
E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2005
Cilt/Volume 22, Sayı/Issue (1-2): 31–34
© Ege University Press
ISSN 1300 - 1590
http://jfas.ege.edu.tr/
Bazı Akvaryum Balıklarında Plesiomonas shigelloides Enfeksiyonu
Üzerinde Bir Araştırma
*Tülay Akaylı
Özet:Bu çalışma İstanbul ili içinde bulunan bazıakvaryum balığıüretim işletmelerindeki akvaryum balıklarında görülen ölümlerin nedenini ortaya koymak amacıyla yapıldı. Enfekte lepistes (Poecilia reticulata) balıklarında zayıflama, eksoftalmus, ascites ve yüzgeçlerde erime görüldü. Nekropside; karaciğer ve böbreklerin solgun, dalaklarının koyulaştığıve safra keselerinin ise şişkin olduğu dikkati çekmiştir. Üç adet işletmeden temin edilen lepistes, çiklit (Aulonocara maylandi) ve kılıçkuyruk Xiphophorus helleri) balıklarınıiçeren on adet hasta balık örneğinin karaciğer, dalak ve böbrekgibi iç organlarından Tryptic Soy Agar (TSA)’a ekimler yapıldı. İzole edilen bakterilere dokuz kemoterapotikle antibiyogram testi yapıldı. Hasta lepisteslerden izole edilen üç izolatın fenotipik muayenesi sonucunda Plesiomonas shigelloides olduğu tesbit edildi.Bakteri hareketli, vibriostat’a (O/129) duyarlı, glukozu oksidative fermentatif yolla kullandığıbelirlendi. Ayrıca diğer hasta balıklardan Aeromonas hydrophila ve Pseudomonassp. de izole edildi. Antibiyogram testlerinin sonuçlarına göre madde duyarlık testlerinin sonuçlarına göre üç bakteri izolatınında sadece potansiye sulfonamitlere duyarlıolduğu tesbit edildi. Anahtar Kelimeler:Lepistes, çiklit, kılıçkuyruk, Plesiomonas shigelloides.
Giriş
Akvaryum balığıendüstrisinde bakteriyel enfeksiyonların çiftlik düzeyinden hobi akvaryum seviyesine kadar akvaryum balıklarında ağır kayıplara neden olduğu bilinen bir gerçektir. Ne yazık ki bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için kullanılan kemoterapatik ilaçların oldukça yaygın ve bilinçsizce
kullanılmasıbirçok tedavinin başarısızlığına neden olduğu bildirilmektedir (Alderson, 2003).
Akvaryum balıklarında görülen bakteriyel hastalıkların en çok ölümlere neden olanıbakteriyel septisemi ile seyredenlerdir. Bakteriyel septisemi sık sık ortaya çıkarak kısa bir sürede bütün akvaryumdaki balıkların ölümüne neden olur. Balıklarda görülen bakteriyel septisemilerden üç taksonomik grup bakteri sorumludur (Reddacliff, 1988). Aeromonas (Güvener, 2001; Timur ve diğ., 2003), Pseudomonasve Vibrio türleri bu septisemilerde rol oynar (Reddacliff, 1988; Andrews
ve diğ., 1988; Hjeltnes ve Roberts, 1993; Noga, 2000). Akvaryum balıklarında hemorajik septisemi oluşturan Aeromonas, Pseudomonasve Vibrio cinslerine ait bakteriler su ortamında genellikle bulunduklarıgibi sağlıklıgörülen balıklarında dokularında gizli enfeksiyon şeklinde az miktarda
da bulunurlar (Post, 1987; Andrews ve diğ., 1988, Noga, 2000). Bu nedenle hastalığın patlak vermesi taşıma,elleme veya yoğun stoklama sonrasına denk gelir (Post, 1987; Andrews ve diğ., 1988, Noga, 2000).
Balıklarda enfeksiyonlara neden olan Vibrioneceae familyasına ait olan bakteriler başlıca Vibrio, Photobacteriumve Plesiomonas cinslerine dahil edilmektedir. Photobacterium veVibriotürleri büyümeleri için besiyeri içine tuz ilavesine ihtiyaç duymalarına rağmen Plesiomonastürü non-halofiliktir (Sanders ve Fryer, 1988). Plesiomonascinsine ait tek bir tür olan Plesiomonas shigelloides’in Gram-negatif, hareketli, sitokrom oksidaz ve katalaz testlerine pozitif reaksiyon verdiği, vibriostat (O/129) testine hassas ve oksidadif /fermentatif (O/F) glukoz testinde fermentatif olmasıgibi ortak biyokimyasal özelliklere sahip olduğu tespit edilmiştir (Austin ve Austin, 1987; Sanders ve Fryer, 1988; Gonzalez-Rey, 2003). Plesiomonas shigelloidesçeşitli balık türlerinde septisemiye neden olan fakültatif anaerob bir basildir (Thomas ve Emmett, 1992). Bu mikroorganizma tatlısu ve deniz 32 Akaylıve Zeybek /E.Ü.Su Ürünleri Dergisi 22 (1-2):31–34
suyunda bulunur (Thomas ve Emmett, 1992; Chuo, 1996; Gonzalez-Rey, 2003) ve tropikal tatlısu balıklarının bağırsakiçeriğinden izoleedilmiştir (Van damme ve Vandepitte, 1980;Thomas ve Emmett, 1992). Plesiomonas shigelloides zoonoz olup,etkenin tropikal akvaryumların suyunda bulunduğu zaman temas eden insanlardaenfeksiyonlara yol açtığıbildirilmektedir (Thomas ve Emmett, 1992; Gonzalez-Rey, 2003). Etken gökkuşağıalabalığı, yayın balığı(De Paolave diğ. 1995, Durnorow, 2000), mersin balığıyavrularında, gromi (Chuo, 1996),japon ve lepistes (Durnorow, 2000) gibi akvaryum balıklarında da enfeksiyonlara neden olmaktadır (Austin ve Austin, 1999). Plesiomonas shigelloides’le enfektebalıklarda genelde aşırızayıflama, anüste kızarıklık ve bağırsakta sarırenkli shal,vücutkaslarında peteşiyal
hemoraji ve bazende karın boşluğu içindeascites ile
karakterizedir (Austin ve Austin, 1999).
Bu çalışmanın amacı İstanbulili içinde bulunan bazı
akvaryum balığıüretim işletmelerindeki balıklarda görülen
ölüm nedenini ortaya koymaktır.
Materyal ve Yöntem
Bu çalışmada materyal olarak kullanılanhasta balıklar
İstanbul’da akvaryum balığıüretimi ve satışıyapan çeşitli
işletmelerden temin edilmiştir.
Hasta balık örneklerinin teminiNisan-Aralık 2003 tarihleri
arasında dokuz aylık çalışmadöneminde sürdürülmüşve
toplam üç işletmeden 4 adet kılıçkuyruk, 3 adetçiklit ve 3 adet
lepistes balığıolmak üzere toplam 10 adet hasta akvaryum
balığıörneği incelenmiştir.
Hastalık belirtisi gösteren balık örneklerine bakteriyolojik
muayene yapıldı(Bullock,1978; Austinve Austin, 1987).
Balıkların dışmuayenelerinden sonra nekropsi yapılıp aseptik
olarak karaciğer, dalak ve böbrek gibi iç organlarından alınan
örnekler Tryptic Soy Agar’a (TSA) ekildi (Colins, 1993). Petri
kapları22ºC’de 48-72 saat süre ile inkübe edildi.Saf koloniler
Austin ve Austin(1987) ve Holt ve diğ. (1994)’e göre identifiye
edildi.
İzole edilen bakterilerin hareketli olup olmadığının tespiti
için asılıdamla yöntemi ve bu bakterilerin hücre
morfolojilerinintespiti içindeGram boyama yöntemi
uygulanmıştır. Bakterilerin fenotipik özelikleriniortaya koymak
amacıile Bullock (1978)’e göre sitokrom oksidaz ve katalaz
testleri, oksidasyon-fermantasyon glükoztesti, indol, metil red
ve Voges-Proskauer testleri, nitrat redüksiyon testi,
şekerlerden asit üretimi, jelatin testi, Moeller arjinin dihidrolaz
ile lizin ve ornitrin dekarboksilaz testleri, tuzlulukve sıcaklık
testleri uygulandı.
Antibiyogram disk diffüzyon yöntemi ile gerçekleştirildi
(Barry ve Thornsberry 1985). İzolatlar steril sudasüspanse
edilerek McFarland 1’e ayarlanarak uniformbir şekilde
Mueller-Hinton agar içeren vasatlara inokule edildi.
Flumequine (30µg), erythromycine (15µg), potansiye
sulfonamit (300µg), furazolidone (15µg), ampicillin (10 µg),
oxytetracycline( 30µg), sulphamerazine (300µg), kanamycine
(30 µg), trimethoprime (5µg),cefotaxime sodium (30µg),
chloramphenicol (30µg) ile emdirilmişdiskler vasatlara
yerleştirilerek 22ºC de 24saat inkübe edildi. İzolatın duyarlıve
dirençli inhibisyon zonlarıölçülerek belirlendi (Barry ve
Thornsberry, 1985; Koneman ve diğ.,1992; Baron ve diğ.,
1994).
Bulgular
İstanbul ilindeki üç adet farklı akvaryumcudantemin edilen
lepistes, çiklit ve kılıçkuyruk balıklarında 2003 yılının Nisan-
Aralık aylarıarasında yüksek ölümlerin (%30) meydana
geldiği görüldü.
Hasta lepistes balıklarının dışmuayenesinde zayıflama,
eksoftalmus,ascitesve yüzgeçlerde erime dikkati çekti (Şekil
1). İç muayenede hasta balıklarda karaciğer ve böbreğin
renginin solgunlaştığıfakat dalakrenginin koyulaştığıve safra
keselerininise şişkin olduğudikkatiçekti.Hasta çiklit
balıklarında ise deri renginde koyulaşma ve vücut yüzeyinde
ülser ve gözlerde tek taraflıeksoftalmus görülürken iç
organlarda ise karaciğerde nekroz, böbreklerdeerime, safra
kesesinde büyüme ve bağırsaklarda hemoraji yanısıra
bağırsak içeriğinde temiz bir sıvıdikkati çekmiştir.Kılıçkuyruk
balıklarında da anorexia, renkte solgunluk, karında şişkinlikve
vücut yüzeyinde kızarıklıklar yanısıra iç organlarda da
hemoraji gözlendi.
Şekil1.Hasta balıklarda zayıflama,karında şişkinlikve yüzgeçlerde erime.
Hasta lepistes balıklarının karaciğer, dalak ve
böbreklerinden TSA’ya yapılan ekimler sonucu beyaz renkli,
konveks veyuvarlak şekilli yoğun bakteri kolonileri üredi. Bu
kolonilerden alınan 3 adet izolata ait bakterilerinGram-negatif
hareketli basil olmaları, O/F glukoz testinde fermentatif
reaksiyon oluşturmaları, sitokrom oksidaz ve katalaz pozitif ve
vibriostat (O/129) testine hassas olmalarınedeni ile bu
bakteriler Plesiomonas shigelloides olarak izoleve identifiye
edilmiştir.Ayrıca bu çalışmada incelenen çiklit ve kılıçkuyruk
balıklarından da Aeromonas hydrophilave Pseudomonassp.
bakterileri izole edilmiştir.
Hasta lepistes balıklarından izole edilen Plesiomonas
cinsi bakteri izolatlarının morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal
özellikleri Tablo1.’de verilmiştir.
Akaylıve Zeybek /E.Ü.Su Ürünleri Dergisi 22 (1-2):31–34 33
Plesiomonas shigelloides izolatlarının antimikrobiyal
madde duyarlılık test sonuçlarına göre dokuz adet
antimikrobiyal maddeye karşıfarklıduyarlılık gösterdikleri
tespit edilmiştir. Üç adet Plesiomonas shigelloidesizolatının
potansiye sulfonomit’e duyarlıolduğu gözlenmiştir.
Tartışma ve Sonuç
Bakteriyel balık hastalıklarıdoğal ve kültür balıklarında yaygın
olduğu gibi akvaryum balıklarında da yüksek oranda ölümlere
neden olmaktadır. Balıklarda enfeksiyonlara neden olan
bakterilerin çoğu fırsatçıpatojen olup kirlilik , sıcaklık ve nakil
gibi uygun olmayan çevre şartlarının yaratmışolduğu strese
bağlıolarak ortaya çıkmaktadır (Post 1987, Andrews ve diğ.
1988, Reddacliff 1988, Noga 2000, Güvener 2001, Alderson
2003).
Gram-negatif bakterilerden olan Plesiomonas
shigelloidesdaha çok tatlısu balıklarında (Van damme ve
Vandepitte 1980, Thomas ve Emmett 1992, De Paola ve diğ.
1995, Durnorow 2000) ve akvaryum balıklarında
enfeksiyonlara neden olmaktadır (Austin ve Austin 1987,
Sanders ve Fryer 1988, Chuo 1996, Durnorow 2000).
Bu çalışmada üç akvaryum balığıişletmesinden temin
edilen toplam on adet hasta balık örneği incelenmişlepistes
balıklarından Plesiomonas shigelloides, kılıçkuyruk
balıklarından A. hydrophila ve çiklit balıklarında Pseudomonas
sp. suşlarıizole edilmiştir.
Plesiomonas türü bakterilerin neden olduğu
enfeksiyonlarda patojenler genelde hasta balıkların böbrek ve
karaciğer gibi iç organlarından izole edilmiştir (Austin ve
Austin 1988). Enfekte balıklarda gözlenen hastalık bulguları;
balıklarda görülen diğer septisemilerde ki bulgularla benzer
olup balıklarda genelde aşırızayıflama, anüste kızarıklık ve
bağırsaklarda sarırenkli ishal, vücut kaslarında peteşiyal
hemoraji ve bazende karın boşluğunda ascites olduğu
bildirilmiştir (Austin ve Austin, 1988, Austin ve Austin, 1999).
Bu çalışmada da lepistes balıklarında gözlenen aşırı
zayıflama, ascites ve yüzgeçlerde erime Plesiomonas türü
bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarda görülen başlıca
klinik bulgulara benzer olmakla birlikte, renkte koyulaşma ve
eksoftalmus gibi bulguların diğer araştırıcıların bulgularından
farklıolduğu dikkati çekmiştir (Austin ve Austin 1988, 1999).
Ayrıca Plesiomonas septisemilerinde gözlenen anüste
kızarıklık ve sıvıtoplanmasına da rastlanılmamıştır (Austin ve
Austin 1988, 1999).
Hasta balıklardan izole edilen beyaz renkli kolonilere ait
bakterilerin Gram-negatif, hareketli olmalarının yanısıra O/F
glükoz testinde fermentatif reaksiyon vermeleri ve büyümeleri
için tuza ihtiyaç duymamalarınedeni ile Plesiomonascinsine
ait bakterilerin genel özelliklerine benzerlik gösterdikleri dikkati
çekmiştir (Austin ve Austin 1987, Sanders ve Fryer 1988,
Thomas ve Emmett 1992, Gonzalez-Rey 2003). İzole edilen
bakterilerin bu özellikleri yanısıra diğer fizyolojik, biyokimyasal
özellikleri de farklıaraştırıcıların bulgularına (Austin ve Austin
1987, Sanders ve Fryer 1988, Holt ve Krieg ve diğ. 1994,
Gonzalez-Rey 2003) benzerlik göstermektedir.
Diğer araştırıcıların (Austin ve Austin 1987, Sanders ve
Fryer 1988, Holt ve diğ. 1994, Chuo 1996, Gonzalez-Rey
2003) bildirdiği gibi bu çalışmada da hasta lepistes
balıklarından izole edilenP. shigelloidesbakterileri arjinin
dihidrolaz, lizin ve ornitin dekarboksilaz testleri ve inositolden
ve laktozdan asit üretimi pozitif reaksiyon vermiştir.
Sonuç olarak, yapılan bu çalışma ile çiklit, kılıçkuyruk ve
lepistes gibi akvaryum balıklarında görülen bakteriyel
enfeksiyonlar incelenmişve Plesiomonas enfeksiyonunun
lepistes balıklarında hastalığa neden olduğu ortaya
çıkartılmıştır. Yurdumuzda üretimi yapılan akvaryum
balıklarında ilk kez bu çalışma ile Plesiomonas shigelloides
enfeksiyonuna rastlanılmıştır. Lepistes balıklarının üretildiği
işletmede; üretim ünitesindeki yoğun balık populasyonu ve
hijyenik tedbirlerin yetersiz olmasına bağlıolarak oluşan stres
sonucu Plesiomonas shigelloidestürü bakterinin bu balıklarda
ani ve yüksek ölümlere neden olduğu anlaşılmıştır.
Antibiyogram testi sonuçlarına göre de lepistes balıklarından
izole edilen bu iki türe ait bakterilerin potansiye sulfonamidlere
duyarlıolduğu tespit edilmişve balıklar bu antibiyotik ile 30-60
mg /kg balık/gün dozunda 5 gün süre ile tedavi edilmiştir.
Aynı durum bende de vardı.
http://www.istanbul.edu.tr/vetjournal/archive/2006-1/47_56.pdf
Lepistes (Poecilia reticulataPeters, 1895) ve Kılıçkuyruk (Xiphophorus
helleriHeckel, 1848) Rasyonlarına Vitamin E (Alfa Tokoferol Asetat)
Katkısının Döl Verimine Etkisi
Kenan Köprücü ve Engin ŞEKER
Fırat Üniversitesi, SuÜrünleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği AnabilimDalı, 23119 ELAZIĞ
kkoprucu@firat.edu.tr
http://uguner.trakya.edu.tr/files/limnoloji_v22.pdf
http://obs.balikesir.edu.tr/dosyalar/DersMateryal/mercanyeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi.pdf
http://e-dergi.atauni.edu.tr/index.php/zfd/article/view/5005/4823
SON MESAJLAR
- Karasal Bitkiler İçin Aydınlatma bendeniztayfun, 09:58
Aydınlatma - Katil Salyangoum Su Çizgisinden Ayrılmıyor scorpion26, 09:57
Yeni Üye Forumu - Tropheus Dişi Erkek sorgun, 09:51
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Anubiasta 2-3 Tane Yeşil Nokta Yosunu Var KaanE, 09:27
Yosun - Bitkilerde Çürüme Yasin034, 09:06
Bitki Akvaryumları Genel - Akvaryum Elyaf Çok Pis Orhan76, 08:44
Yeni Üye Forumu - Beyaz Benek HOPPALA, 04:05
Hastalıklar ve İlaçlar - Hangi Tür Karides Daha İyi MasterChief, 02:47
Omurgasızlar - Doğuma Daha Var Mı ? MasterChief, 02:44
Yeni Üye Forumu - Karideslerim Ölüyor Mu? MasterChief, 02:13
Omurgasızlar - Kurt Mu? Kayrabarlas, 02:12
Hastalıklar ve İlaçlar - Ugf ( Under Gravel Filter ) Dıy - Kutu Filtre ezzalisi, 02:02
Filtre ve Sump Yapımı - 30x30x30 Küp Beta Akvaryumu MasterChief, 01:57
Akvaryum Tanıtımı - Japon Akvaryumu ahmetfiratozkaya, 01:50
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Balığım Doğurdu 6 Yavru BozKar, 01:02
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bitkili Akvaryum Kum Ve Işık Seçimi ahmetfiratozkaya, 00:50
Bitki Akvaryumları Genel - Betta Kuyruk Erimesi Hastalığı Ve Tedavi Yöntemler Rabios, 00:38
Labirentliler - Tekirdağ Ranchu Ve Ryukin giyotyn, 00:30
Sazansıgiller - Oranda Balığım Kafasında Siyah Leke Yusakorkmaz, 00:16
Hastalıklar ve İlaçlar - 180x60x60 Karma Güney Amerika kdrackgz, 00:08
Akvaryum Tanıtımı - Akv Başkan çeto, 23:58
Akvaryum Tanıtımı - Kırık Akvaryum Tamiri draff10, 23:28
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Yeni Kurulum Akvaryum barskels, 22:45
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Doğal Kurulumlarım UrasArt, 22:33
Bitki Akvaryumları Genel - İstilacıların Peşinde ahmetfiratozkaya, 22:22
Deniz Canlıları - Shallow Tank HarunYILDIRIM, 22:20
Akvaryum Tanıtımı - Yeni Akvaryum İçin Tavsiyeler ebt06, 22:14
Yeni Üye Forumu - En güzel fotoğraflarınızı gösterin MasterChief, 21:37
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Akvaryumda Kaç Mm Cam Seçmeliyim? Ehtiyar, 21:32
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Beyaz Kurtçuk MasterChief, 21:28
Hastalıklar ve İlaçlar - Betta Balığı Çiftleştirme darkfreez, 20:49
Diğer Tatlı Su Canlıları - Bu Planarya Mı? 24med11, 20:36
Yeni Üye Forumu - Delta Tail Betta (the Taci) Mirza Adar, 20:23
Labirentliler Tanıtımı - Elyaf Kullanımı KaanE, 19:53
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Yeni Neritelerim Hareket Etmiyor Goldfish2000, 19:31
Omurgasızlar - Kuyruk Erimesi Helpmep89, 18:27
Yeni Üye Forumu - Anubias Yosun Problemi pltcooper, 17:14
Bitki Akvaryumları Genel - Lepistesimde Kuyruk Kısma Berkayv, 17:13
Hastalıklar ve İlaçlar - Nano Bloody Mary Serdariekrem, 16:59
Akvaryum Tanıtımı - Betta Balığı Akvaryumu tsp7, 16:53
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Cambarellus Diminutus (cüce Kerevit Aguamentist, 15:45
Diğer Tatlı Su Canlıları - Moscow Blue Lepistes BywenzeL, 14:51
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - Balığım Ne Zaman Doğurur? (canlı Doğuran) BozKar, 14:43
Canlı Doğuranlar - Balığım Ne Yapmaya Çalışıyor ? MasterChief, 14:11
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri - Full Erkek Lepistes Tankında Vukuat Vıdeo Ek KaanE, 13:31
Canlı Doğuranlar - Betta Yumurta Mantarlaşması lKatarina, 13:09
Yeni Üye Forumu - Fundulopanchax Gardneri Gardneri (gardneri Killifish - Yıllık Balığı) onuribrahim, 13:00
Diğer Tatlı Su Canlıları - Tawian Bee Karides Yumurta Saf Su ÇaĞRı, 12:54
Omurgasızlar - Akvaryum İçin En İyi Şey Hiçbir Şey Yapmamak! hounddog, 12:25
Akvaryum Dünyasından Haberler - İç Filtre darkaura, 12:11
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Akvaryum Malzemeleri - Dekorlar - Güncellendi. osmandbnl 10:13
- Fluval C2 Power Filter Askı Filtre osmandbnl 10:13
- Blyxa Japonica - Sadece Ankara osmandbnl 10:13
- Salyangoz Fiyatına Xl Kongo Tetra!! paXua 10:03
- Tetra 300w Isıtıcı Ve Çeşitli Malzemeler diaslayt 09:52
- Rotifish Kabuksuz Artemia ( Jelatinli Kutusunda ) diaslayt 09:52
- Akvaryumların İhtiyaçları GETS34 09:37
- Lav Taşı Üstü Anubias, Java Windelov nikon_ 09:37
- Beyaz Ve Mikro Kurt, Kızılağaç Kozalağı, Mineralle nikon_ 09:37
- Eheim Twin Feeder Ve Sera Otomatik Yemleme Makine nikon_ 09:37
- Corydoras Sterbai nikon_ 09:37
- Red Tiger Lotus nikon_ 09:37
- Malzeme propecia 09:25
- Set Akvaryum propecia 09:25
- T5 Floresan Beyaz Ve Mavi Renk (takas Olur) scorpion26 09:18
- Su Piresi Mikrokurt Canlı Yem scorpion26 09:18
- L144 Super Red Düz Dişi scorpion26 09:18
- Cüce Kerevit Katil Saly. Ramshorn Ve Kiraz Karides scorpion26 09:18
- Sıfırürün/ Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemesi asliaral 08:58
- Boa - Fishbone - Fancy Tiger - Prl - Kaplankarides karidesrehberi 08:35
- Balık Yavruluğu - Akvaryum Malzemeleri - Teraryum karidesrehberi 08:35
- Anubias - Bucephalandra - Moss Çeşitleri karidesrehberi 08:35
- Fanlı Akvaryum Soğutma Termostatlı karidesrehberi 08:35
- Bio Sünger Brdk64 08:10
- Lepistes Otu Najas Guadalupensis Brdk64 08:10
- Ryunkin, Orando, Ranchu EKAR 07:50
- Christmas Moss Ve Katil Salyangoz stopsound 07:49
- Filtre Malzemesi Ve Kum dark blue 07:36
- 12 Adet Damızlık Boy Katil Salyangoz dark blue 07:36
- Balık Yemi , Su Piresi , Pipo Filtre gyunda 07:13
- Pistia , Flame Moss , Java Moss gyunda 07:13
- Fırsat - Karides , Salyangoz . gyunda 07:13
- Çeşitli F0/f1 Tanganyika Türleri Damızlık Ve Yavru cstrk 03:16
- Altın Kafa Melekler Tekin35 02:26
- Açık Balık Yemi En İyi Paketleme Tecrübeli Satıcı EvcilAl 01:07
- Eheim Marka Kampanyalı Orijinal Ürünler EvcilAl 01:07
- Filtre Malzemeleri, Moss Rafı Ve Kapsül Gübre. ÇaĞRı 01:04
- Ücretsiz Ramshorn Salyangoz Hidro Dinamik 00:58
- Led Driver 36-48w ilh4n 00:43
- Powerled - Powerled Pcb - Led Driver Bulunur.... ilh4n 00:43
- Powerled Soğutucu Blok ilh4n 00:43
- Komple Satılık Hazır Bitkili Dekor darkfreez 00:40
- Apistogramma Kakadu Triple Red-orange-macmasteri Şahinöztürk 00:24
- Satılık Japon Akvaryumu CnBrtcn 00:20
- Satılık Akvaryum Malzemesi CnBrtcn 00:20
- Satılık 1,5 Metrelik Profesyonel Akvaryum - Sumplu SGY 00:17
- Black Flame Wood cagdas_0606 00:08
- Profıl Akvaryum Altlıgı Masa ootkn 23:40
- Adwa Tds Metre Ve Ph Metre ootkn 23:39
- Akvaryum Bitkileri + Red Tail Filkulak Lepistes umutuyar 23:27
KULLANICILAR
- 36 Online Kullanıcı, 20 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.