ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Espramour
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
162
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
17 Ocak 2009 00:16
Son Ziyaret:
16 Mayıs 2023 09:50
Toplam Mesaj:
42 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Gökmen Yoldaş
Doğum Tarihi:
02 Şubat 1989
Yaş:
35
İl:
Yurtdisi
Meslek:
MSc Aquaculture Engineer
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Gökmen Yoldaş Beslenme davranışları ve yem seçimi seri makalesi için: https://www.akvaryum.com/Forum/beslenme_davranislari_ve_yem_secimi_k967671.asp?PID=5837429

SON 10 MESAJI

Ph Ölçümü (ph Olcer)
[QUOTE=tosyalı]

Ödül veriyor forum yönetimi saolsun bol mesaj var diye özel üye yapıyor :)[/QUOTE]

Merhabalar. Mesaj sayısı ile alakalı olduğunu düşünmüyorum.

[QUOTE=AkvaristEray]Akvaryumun suyunun degerleri cok onemli malumunuz. PH olcer kullanan varmi? Net sonuclar aldiniz mi ? Ph yukseltmek veya Ph dusurmek icin ne yapilmali? Ph olcer basil kullanilmali ?

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/229845/020320212103421.jpg[/IMG][/QUOTE]

Sırasıyla cevaplayayım ben de:
-Evet
-Net sonuç gibi bir durum söz konusu bile olamaz pH mevzu bahis ise.
-Yeterli tecrübe ve bilgi birikimi yoksa, pH düşürmek ve yükseltmek için pH'ı etkileyen kimyasal etmenler dışında başka hiçbir biyolojik veya kimyasal enstrüman kullanılmamalıdır. (Karbondioksit ve oksijen)
-pH ölçer ürününü aldığınızda size bir kullanma kılavuzu gelmiş olması gerekir. Her ürün ve markanın farklı kullanım ve saklama koşulları olabilir. Gerekli talimatları yerine getirdiğimiz sürece yaklaşık doğru değerleri ölçebilirsiniz.
Vatoz İle Pleco Arasındaki Fark Nedir
[QUOTE=Kınayu][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/81103/mega_81a577408d01bb5def80dc112ec9bd32.jpg[/IMG]
Şimdi bu na Vatozmu diyeceğiz yoksa bu pleco mu ?

Dip Not : Resimde de kocaman boynuzlu Cüce vatoz demiş ama [:?][/QUOTE]

Buna vatoz da diyebilirsiniz; Şakir de, Mahmut da.. Akvaryum sektörünün, böyle küçük şahısların isimlendirmesine göre hareket edeceğini düşünmüyorum. Hele ki yazım ve imla kuralları konusunda defalarca uyarı almasına rağmen dikkate almayanların isimlendirmesini yerelde bile dikkate alacaklarını sanmıyorum.

Ayrıca resim göremedim ama [K][B][U]fotoğrafta[/U][/B][/K] Cüce, boynuzlu vatoz yazmışlar. Savunulan şeylerin, savunduklarına göre hareket etmek de bir karakterdir.[EDIT]ErtanGulen,2021-02-25 13:52:12[/EDIT]
En güzel fotoğraflarınızı gösterin
Bugün sabah saatlerinde nihayet güneş görebildik ve iridoforlar ortaya çıkıverdi. Geçen sene yaz aylarında Miyuki ve kuro medakalardan yumurta almıştım. Sonuç olarak kurorame (black lame/siyah aksak) elde ettik. Fotoğrafta gördüğünüz iridoforlar pembe-beyaz-mavi renklerdir.[:)]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/66167/160220210644191.jpg[/IMG][EDIT]Espramour,2021-02-16 09:47:40[/EDIT]
5 Mm Camdan Akvaryum Olurmu
Pek güvenli olacağını sanmıyorum. Aşağıdaki tablodan kontrol edebilirsiniz.

[IMG]https://www.thesprucepets.com/thmb/M_u-Qa-Nr0vli6BY8ezbjVKFN2E=/600x0/filters:no_upscale():max_bytes(150000):strip_icc():format(webp)/glassthickness_chartenh_600-56a81eed5f9b58b7d0f0da12.jpg[/IMG]
İkinci El Fiyatlarına Ne Oluyor?
Bilal bey siteminizde haklısınız, ancak mukayeseye soktuğunuz argümanların birbiriyle bir bağlantısı ne yazık ki yoktur.

Size anlatılmaya çalışılan şey; o kişinin -mış'lı ve -di'li geçmiş zamanda almış olduğu malzemenin değeri ile şimdiki zamandaki değeri farklıdır. 100cm'lik mobilyalı bir akvaryum için 500tl isteyen bir kişi şuan o değer ile 400 adet su alabiliyorsa (1,25TL/ad), yukarıda da bahsi geçen geçmiş zamanda da yine aynı değerde ve adette su alabilecek bir meblağ isteyecekti.

"Okumadan" kelimesini cümle içerisinde kullandığınız için de nazarımdan kaçmadı; Alfred Mill'in [U][B]"Ekonomi 101"[/B][/U] kitabını okumanızı şiddetle tavsiye ederim. En azından bu gibi ekonomi-finans konuları için bir sonraki mukayeselerinizde daha sağlam dayanakları olan argümanlar ile faydalı tartışmalarda bulunabilirsiniz.

Sağlıklı günler, mutlu hobiler [:)]
Beslenme Davranışları Ve Yem Seçimi
Biraz gecikmeli olsa da 4. yazımız hazır.. Bu sefer biraz daha kısa tuttum çünkü bir sonraki konuda biraz daha farklı şeylerden bahsedeceğim.

İyi okumalar :)

[B]Su Ürünleri Yetiştiriciliğindeki Sorunları Çözmek İçin Beslenme Ekolojisini Kullanmak[/B]
Şimdiye kadar beslenme ekolojisi ile hayvanların beslenme etkileşim yoluyla çevreleriyle nasıl ilişki kurduklarını incelemiş olduk. Bir canlının beslenme ortamıyla ilişkisi, çevrenin birçok farklı yönü (örneğin, mevcut yiyeceğin doğası, sıcaklık rejimleri ve su kalitesi) ve hayvanın (örneğin, beslenme, sindirim, dışkı, büyüme ve üreme) arasında karmaşık bir etkileşimi içerir. İzlenebilirlik nedenleriyle, çalışmalar genellikle bu tür faktörlerin küçük bir alt kümesine odaklanır ve hem çevrenin hem de hayvanın çeşitli özelliklerini hesaba katan modellerin kullanılması önemlidir.
Bu yaklaşımda, hayvan optimal besin ihtiyaçlarını tanımlamıştır ve bu ihtiyaçlarla ilgili olarak mevcut beslenme durumunu değerlendirdiği varsayılmaktadır. Hayvanın davranışı ve fizyolojisi, mevcut beslenme durumu ile optimal beslenme durumu arasındaki farklılıkları azaltmaya yöneliktir. Etkili balık kültürü, balığın ihtiyaç duyduğu besin öğelerine, bunları elde etmek için kullandıkları davranış mekanizmalarına ve yedikten sonra yemi işlemek ve asimile etmek için kullandıkları fizyolojik sistemlere bağlıdır. Bu nedenle, beslenme ekolojisinin amaçları (hayvanların çevreleriyle beslenme etkileşimlerini anlamak ve tahmin etmek) ve su ürünleri yetiştiriciliğinin (bu etkileşimleri en iyi sonuçlar için yönetmek) çok ortak noktaları vardır. Büyümeyi destekleyen ve aynı zamanda ölüm oranını, dışarı atılan kirleticileri ve üretim maliyetini azaltan besin kombinasyonunun belirlenmesi, en çok balık kültürü ile ilgilidir.
[B]Kültür Balıkları İçin Diyet Tasarlama[/B]
Yoğun üretimdeki canlılar için yem formüle etmeye çalışırken karşılaşılan çeşitli zorluklar vardır. Sadece canlının beslenme gereksinimlerinin karşılanması değil, aynı zamanda çeşitli ekonomik, pratik ve çevresel faktörlere karşı da dengelenmesi gerekir. Bunu akılda tutarak, bir balık diyetinin optimal makro besin bileşimini tanımlamak, balıkların bu bileşimden ayrılan diyetlere davranışsal tepkilerini ölçmek ve ekonomik, çevresel ve hayvan refahı endişelerini dikkate alarak birden çok performans kriterini optimize etmeyi amaçlamak gereklidir.
Sorun beş aşamaya ayrılabilir. İlk adım, modelleme için beslenme eksenlerinin seçilmesini içerir. İkinci olarak, deneysel testler için bir diyet seçimi seçilir. Üçüncüsü, yem alımı ve büyüme verileri geometrik çerçeve kullanılarak çizilir ve yorumlanır. Dördüncüsü, çözüm değişkenleri alım verileri üzerine çizilir ve son olarak, ilgili çözüm değişkenlerini birleştirmek ve karşılaştırmak için çok kriterli optimizasyon kullanılır.
[B]Genel Bir Özet Olarak…[/B]
Yeterli ve dengeli bir beslenme, vahşi balıklar için hayati önem taşır ve evrimsel zaman içinde doğal seçilim, karşılaştıkları ve yedikleri yiyeceklere karşı davranışsal ve fizyolojik tepkilerini şekillendirmiştir. Sonuç olarak, yabani balıklar, kendilerine sunulan çok çeşitli yiyecek türleri arasından seçim yapma konusunda olağanüstü bir yeteneğe sahiptir. Türlerine, yaşam öyküsü aşamasına ve cinsiyetine uygun bir diyet oluşturabilirler; başka bir deyişle, diğer hayvanlar gibi, balıklar da yüksek düzeyde bir “beslenme bilgeliğine” sahiptir. Bu, görsel, kimyasal, mekanik duyusal veya elektriksel olabilen uzaktan algılanan işaretlere ve gıda elde edildikten sonra saptanan temas işaretlerine dayalı olarak potansiyel gıda maddelerine farklı tepkiler yoluyla gerçekleştirilir. Mekanik duyusal ve kimyasal ipuçları, balıklara potansiyel besinin doğası ve kalitesi hakkında doğrudan bilgi verdiklerinden, yiyecekler ağza alındığında özellikle önemlidir. Yiyeceklere verilen bazı tepkiler, belirli av türleriyle ilgili önceki deneyimlere bağlı olmadıkları için sabittir. Diğerleri esnektir ve belirli yiyecek türleri ile bu tür yiyecekleri yemenin besleyici sonuçları arasındaki öğrenilmiş ilişkilere dayanır. Bu nedenle, balıklarda beslenme seçimi, onları türleri için doğal gıda türüne yönlendirmek için yeterince sabittir, ancak farklı yerlerde ve farklı zamanlarda kendilerine sunulan gıdalardan yararlanmalarına izin vermek için yeterince esnektir.
Yabani balıklarda etkili diyet seçimine yol açan seçici tepkiler, su ürünleri yetiştiriciliğinde sorunlara neden olabilir, örneğin yem üretimi için kullanılabilecek bileşen çeşitlerini ve yemlerin canlıya sunulabileceği biçimleri sınırlayabilir. Bununla birlikte, balıklarda diyet seçiminin altında yatan biyolojiyi anlamak da çözümler önerebilir. Örnek olarak, yemleme uyarıcıları, balıkları başka türlü tatsız yem almaya teşvik etmek için kullanılabilirken, çeşitli türlerde yamyamlık vakasını azaltmak için, benzerleri beslemenin yararlarını azaltmak ve maliyetlerini artırmak için kullanılabilir. Ek olarak, balıklarda diyet seçiminin nedenlerinin ve sonuçlarının anlaşılması, yetiştiriciliği yapılan balıklarda beslenme biyolojisinin bir dizi yönü hakkında fikir verir ve bu konuda tahminlerde bulunmak için kullanılabilir. Öte yandan, tutsak üretimi ve çevrenin korunması söz konusu olduğunda, üreticiler ve düzenleyiciler bir yöne çekiyor olabilir, ancak balıklar da başka bir yöne çekiyor. Bu tür bilgiler, uygun maliyetli, sürdürülebilir, çevreye duyarlı balık kültürünün geliştirilmesinde uygulamaya sahip olabilir.

Bir sonraki blog konusu ise : [B]İştah ve Yem alımı[/B] olacaktır. Buraya kadar sabrederek ve merakınızı koruyarak okuduğunuz için de ayrıca teşekkür ederim.
Konu ve başlık hakkındaki yorum, görüş, öneri ve eleştirilerinizi lütfen eksik etmeyin.
Ayrıca dilerseniz blog sayfam https://akvaristbilgi.wordpress.com'u da takip edebilirsiniz.
Mutlu ve sağlıklı hobiler, görüşmek üzere 🙂
Camdaki Küçük Canlılar
[QUOTE=Kaangzkr]

Hocam haklısınız gayet besleyici duruyor ama tiksiniyorum ben bu canlılardan elimi falan suya soktuğumda kolonya sabun deterjan ne varsa yıkıyorum elimi umarım insana bir zararı yoktur. Nematodların insanlara zararlı olanları var biliyorum bağırsakta yaşayanlar bağırsak kurdu dediğimiz ama araştırdğımda akvaryumda yaşayanların insana zarar vereceğini söyleyen birine rastlamadım [:?] [/QUOTE]

Bugüne kadar böyle bir zoonozun insan sağlığı üzerinde zararlı olduğuna dair raporlar bir elin parmağını geçmez. O da genellikle farklı coğrafyada yaşayan ama farklı bir coğrafyada temas eden kişilerde görülen nadir ötesi bir durum. Suyun içinde olması gereken canlılardan bahsediyoruz burada. İlahi bir gücün de ötesinde, bilimsel bir dille anlatmak gerekirse su içeriğinde bulunan maddelere bu canlıların katkısı büyüktür. Paronayanızı içtenlikle anlıyorum ancak bu durumda elinizi yıkadığınız suyu bile UV filtre ile dezenfekte etmeniz gerekiyor[:)]

İçinizi rahat tutabilirsiniz, bugüne kadar bir rahatsızlık geçirmediyseniz bu canlılar yüzünden, bundan sonra da geçirmezsiniz. Forumda tubifexler ile uğraşarak hepatit'e bağışıklık kazandığını iddia edenler gibi siz de infusorialara bağışıklık kazandınız [:)]
Camdaki Küçük Canlılar
Infusoria dediğimiz mikroskobik sucul canlılar. Akvaryuma balık attığınızda -özellikle yavru- bir çoğu yem olacaktır.

Ayrıca infusoria dediğimiz canlılar, sucul ortamlarda olmazsa olmazlardandır. En ufak bir su birikintisinde dahi görebilirsiniz. Bir çok kişi yavru balıkları için bu canlıların kültürünü yapma zahmetine bile girmektedir [:)] Kendinizi ve gelecekteki akvaryumun sakinlerini şanslı olarak görebilirsiniz.
Tiaminaz Ve Akvaryum Balıklarının Beslenmesindeki
[QUOTE=bilentungul]Eline saglik Gokmen, yine cok guzel bir makale olmus...

Foruma katkilarin icin tesekkur ederim dostum. [/QUOTE]

Asıl ben teşekkür ederim hocam.[:cool:]
Ternapi Medaka Pondları
[QUOTE=ternapi]

Medakalarla hiç deneyiminiz oldu mu, bilmiyorum ama ben onlarla üçüncü yılımın içindeyim ve bu kısa birlikteliğimizde deneyimledim ki kışın eğer bu soğuğu yaşayıp dinlenmezlerse, üreme faaliyetlerine hiç ara vermiyorlar ve bu da dişilerin erkenden ölmelerine sebep oluyor.
[/QUOTE]

Medakalar da dahil olmak üzere bir çok türde uzun yıllar tecrübem oldu. Özellikle son 6 yıldır gerek eğitim, gerek ziyaret amaçlı Japonya'ya gel-gitlerim sayesinde medaka hakkında bir çok şey öğrendim, bir çok kişi tanıdım ve şuanda da bu alanda çalışmalarımı sürdürüyorum. Medakaların üreyebilmesi için, -tahminimce biliyorsunuzdur- su sıcaklığı ve güneş ışığı ile çok ilgisi var. Su sıcaklığının 18°C veya daha yüksek ve ayrıca 12 ila 13 saat güneş ışığı süresi veya daha yüksek olan bir ortam gereklidir. Tavsiyem ise -eğer üremelerini istemiyorsanız- bu şartları sağlamayacak kadar müdahalede bulunmanız gerekliliğiydi.

[QUOTE=ternapi]
Benim için öncelik, uzun yaşamaları.

Netice olarak, balıklarımın en sağlıklı olduklarını gözlemlediğim uygulama bu şekilde oldu. Ben de bu şekilde devam ediyorum[:)]
[/QUOTE]

Medakaların yaşam süreleri de oldukça kısadır. Vahşi formların normal ömürleri zaten maksimum 3 yıldır. Bunlar içerisinde popülasyona ve şartlara bağlı olarak sadece bir kaç birey 4 yıl kadar yaşayabilmektedir. Fakat şu an bizim bakmış olduğumuz türler vahşi form değil, ıslah edilmiş türlerdir. Dolayısıyla bu tip mutasyonlar da canlının ömürlerini kısaltmaktadır. Yani ne kadar üzülsek de balıklarınızın ölümlerini görmeniz gayet doğal bir durumdur. Bu da 3 sene gibi bir tecrübe içerisinde yaşanması gereken şeylerden birisi olduğu anlamına gelmektedir.

Yukarıda da belirttiğim gibi sadece naçizane tavsiyelerdi. Siz tabi ki uygun gördüğünüz şekilde devam edebilirsiniz.

Sağlıklı hobiler dilerim [:)]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.