ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
matasoy
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
47
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
06 Şubat 2014 16:35
Son Ziyaret:
08 Ağustos 2017 09:48
Toplam Mesaj:
147 [0.04 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mehmet ATASOY
Doğum Tarihi:
01 Şubat 1987
Yaş:
37
İl:
Antalya
Meslek:
Bilgisayar müh.
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Mehmet ATASOY

SON 10 MESAJI

Led İle Sorunsuz Bitki Yetiştiren Göremedim.
Merhaba Arkadaşlar uzun zamandan sonra foruma gireyim dedim ve konuları incelerken bu başlıgı gördüm.

Konu hakkındaki kişisel görüşüm şu şekilde;

Öncelikle kendi akvaryumum için gerekli tüm ekipleri sağladığımı düşünüyorum, başta çinden sipariş ederek kurdugum led armatürü daha sonra cree ledler ile kurdum şuan günde sadece 3 veya 4 saat(yanlış olmasın) aydınlatıyorum, inanıl t5 ile 6-7 saatlık aydınlatmaya bedel.

tüm yazılanları okuyamadım ancak her iki tarafı da anlıyorum. sorun şu(kendi gözlemim): powerledler flo ve tasarruflu ampuller gibi homojen olarak dagıtılamıyor henuz, yani tek bir kaynak düşünün flo misalı, bu kaynaktan powerledimde kullandıgım tüm renk tayfının homojen olarak çıktıgını düşünün, olurda ilerde buna benzer bir ürün çıkarsa (yani tek ısık kaynagının su altı bitkiler için [B]gerekli[/B] ve [B]yeterli miktarda[/B] renkleri içeren bir ürün) emin olun sorunların büyük bir çoğunlugu çözülür.

2. sorun olabilecek durum ise, powerled ın çok güçlü olması, ben ilk zamanlar 4+4+3 yapıyordum, resmen sabahtan aksama akvaryumun şekli değişiyordu. bu ne demek bu inanılmaz hızlarda gübre tüketimi su degerlerinin değişmesi demek,

ben iddia ediyorum, su degerlerini anlık olarak ölçen cihazlar olsun(demiri, nitratı,fosfat vb) ledle en kısa surede en saglıklı bitkiyi yetiştirebilirim ancak sorun da bu ya, su degerlerini hiç kimse anlık olarak %100 bilemiyor, bu durumda low tech de belki geç cevap veriyor ancak high tech de resmen dengeleri değiştiriyor, o yüzden ben powerled ile high tech kurulumu yapmak isteyen arkadaşların daha once t5 ile hightech deneyimlerinin olması gerektiğine ve tüm diger konuları bitirmiş, bitkili akvaryumda teoriden çok tecrubeye sahip oldugunda denemesi gereken bir durum oldugunu düşünüyorum. yoksa açık konuşmak gerekirse kolay kolay herkes ilk bitkili ye girereken direk hightech yapıp sonra bunu da powerled ile yaparsa sonunun hüsran olması çok normal. t5 hightech ile powerled hightech arasında ciddi farklar oldugunu düşünüyorum.

3. led kombinasyonu sorunu, kişisel fikrim bu kombinasyonun daha geliştirilmesi gerekmekte, ben hala daha bu kombinasyonun her bitkiye göre değişiklik gösterebileceğini düşünüyorum, bazı bitkiler bazı renkteki ledlere inanılmaz iyi tepki veriirken bazıları resmen yosun agına donebiliyor.


bir daha olsa powerled yapar mıyım, evet yaparım ancak 6500K degerinde tek renk yanında az kırmızı ve az mavi tonlarıyla yapardım, deger renk tayflarını cok karıştırmadan ve bu kombinasyona uygun yeşil renkli bitkilerin agırlıkta oldugu ve orta hızda gelişen bitkilerin bulundugu bir akvaryum kurmayı planlardım ancak t5 de bu tür planlara ÇOK DA ihtiyacınız yok, ısığın suresi ve şiddetini dogru ayarlayın gerisini bitkiler bir şekilde idare ediyor.


şu an akvaryumum nasıl;

yaklaşık 1 hafta öncesine kadar ne gübre ne bakım ne su degğişimi hiç bişey yapmıyordum ısıgı kısmıs vaziyette takılıyordum. cunku hobiden sogumustum ve diger hobim(vucut geliştirme) ile ilgileniyordum bu da boş vaktimi tamamen alıyordu, şu an akvaryumu temizledim, ısıga dokunmadan gubrelemeye başladım, bu sırada da bitkilere bir bakayım dedim, zeminde(zamanında armatur bozulunca bütün cubalarım erimişti) 2 damla resmen ama serçe parmagımın ucu kadar cuba kalmıstı bir baktım onlar büyümüş:) diger bitkiler ise tıngır tıngır büyüyor yavastan biraz hızlı ortadan bıraz az.

benim sorunum saç şeklinde gri renkli yosundu, şuan hala daha ufaktan var. 3-4 tel.

bu saydıklarımın %50 sini t5 de yaşamayacagınıza inanabilirim ama dediğim gibi ledin kullanım standartları t5 ten farklı bunu kısacası becerebilmek lazım, ben ilk bitkili denemem de bu kadar becerebildim:)

sonuç olarak powerled bence günahsız, kusursuz değil, geliştirilmeye devam edilmesi gerek, akvaryumun içindekilere göre sayısı kombinasyonu vb. durumları ayarlanmalı ama t5 daha temiz kaçıyor bunun yanında, son teknolojiyi her zaman tercih eden biri olarak ben bu çektiklerimden dolayı başta üzülsemde şuan memnunum. her türlü bitkiye uyum saglayabilen bir sistemim var ama %100 saglıklı bitki henuz yetiştiremedim, onu da az kısmını powerled kombinasyonu, kullanım şeklime kalanını da tecrubesizliğime yoruyorum.

umarım açıklayıcı olmuşumdur, vakit bulursam başlığımın altında akvaryumun son halini koymaya çalışacagım.

herkese iyi günler.

[EDIT]matasoy,2015-10-01 17:09:24[/EDIT]
Bitkili Tankda Led Kullanımı
Arkadaşlar Merhaba,

http://www.rapidled.com/80-degree-cree-xp-e-xp-g-lens-optics-white-black/

bu linkteki lens ı hakkında şunu sormak istiyorum; hafif buzlu cam efekti var, bu led in ışık şiddetine olumsuz bir etki yaratır mı? bana pek sağlıklı gibi gelmedi?



birde Mustafa Bey; sizin bahsettiğiniz yapıştırıcıyı inceledim de bunu sanırım star pcb ledleri sogutucuya yapıştırırken kullanıyorsunuz?

ben lensleri ledlere silikon haricinda başka ne tür bir yapıştırıcıyla hızlı ve temiz bir şekilde yapıştırabilirim? bir fikriniz var mı?

[EDIT]matasoy,2015-06-30 11:58:14[/EDIT]
Bitkili Tankda Led Kullanımı
Brigdelux lerin ve cree lerin bizim istediğimiz dalga boylarında çeşitleri Türkiye de satan bir yere rastlayamadım. bir tane buldum;

http://www.elektronikseyler.com/Power-Led/Akvaryum-Power-Led burda da tanesi 6-12 tl arasında değişiyor ki normalde pahalı olan cree yi daha da pahalı hale getiriyor.

Bir de ledleri lehimlemek ile uğraşmak istemiyorum, zamanında hazırlarken internette birbirlerine soketle baglanabilen powerledler görmüştüm, bu tür ürünleri kullananlar var mı veya gören bilen duyan:)
Bitkili Tankda Led Kullanımı
Herkese Merhaba,

geçenlerde ledlerde yasadıgım arızalanma yüzünden var olan armatürü yeni ledlerle kurma kararı aldım. Bu yüzden sormak istediğim 2 konu var;

1. ilk sayfada yer alan led kombinasyonu hala geçerli midir? yani daha iyi performans için eklenen veya çıkartılan led türü var mı? varsa yeni kombinasyonu(% leri) yazabilir misiniz?

2. Aklınıza gelebilecek en kaliteli led markası nedir ve Türkiye de nereden satın alabilirim? ebay den şimdilik almayı düşünmüyorum çünkü çok zaman kaybedeceğim akvaryum ışıksız durumda. Cree marka ledleri satın almak istiyorum ama Türkiye distribütör kimdir nerden alabilirim?

bu konularda yardımcı olursanız çok memnun olurum.

Herkese selamlar.
Highend, Hightrend Ve Tabiki Hightech (23.06.2015)
[QUOTE=nurioztomsuk]Mehmet Hocam ;
Bu kadar otomasyon bu kadar ilgi bence boşa gitmeyecek çok değerli üstatlar da olaya müdahil oldu ama bence en önemli bakım gözlemdir. Sağolsun Cem bey'in gübreleri benim akvaryumu coşturdu ve artı olarak t5 armatür.Cuba'lar eridi derken gübre ve armatür cubayı resmen yeni dikmiş gibi oldu [;)] inanın şaştım fotosentez en üst seviyede şimdilik sadece mavi yeşil alg var zaten şehr dışına çıkacağım için geçici olarak karartma yaptım umarım gelecek hafta güzel resim ve videolarla karşınızda olurum. Bence sabır mehmet hocam inanın emekler hiç bir zaman boşa gitmiyor.Hayırlı Ramazanlar......[/QUOTE]

Kardeşim sabır diyorsun evet tabiki sabredelim de;

bu aksam eve geldiğimde ledlerin yanmadığını gördüm, 2 hafta once de yine 2 tane led yanmıstı, e tabi ledler seri baglı oldugu için hepsi söndü, arızalı olanı bulup değiştirip lehimleyip, yapıştırıp asana kadar zaten bi 20 tane daha ledin lensini çıkartmak zorunda falan kalmıştım. şimdi yine aynısı oldu bu sefer çıldırdım, ya sabır dedik, indirdim armaturu açtım vs. yine 2-3 tane yanmıştı ancak test ederken ledlere bir anda yuksek akım verdim sanırım, (kablolarla oynarken) bir sürü led yanmaz oldu(multimeter ile test ederek yanmadıklarını gördüm. ben de sogutucunun devrelerle baglantısını kesip, ledleri devreden ayırdım.. sistemi yeni DAHA Kaliteli ledlerle kurmayı düşünüyorum, bilemiyorum bunu yapabilmem için de vakit, ugras, bi ton para boşuna gitti, gidecek.

yani şu yaşadıklarımı, hevesimin kursagımda kalışını Allah düşmanıma bile vermesin, ne diyeyim, vardır bir hayır.

hepinize bol mutlu hobiler dilerim.
[EDIT]matasoy,2015-06-26 20:23:46[/EDIT]
Highend, Hightrend Ve Tabiki Hightech (23.06.2015)
Vallahi arkadaşlar, öncelikle hepinize ilginiz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

1. mek44(Emin Bey) ile yazıştık, kendisi ince ve güzel hatırlatmalarda önerilerde bulundu, bu sebeple sol taraftaki rotala r. lerin alayını 10-15cm olacak şekilde budadım, resmen cubalar aydınlandı :) gülü de tekrar bi budadım. gülü zaten 2 gun dışarda bırakıp tekrar koysam banamısın demez.

2. grayprince(Haydar Bey) in soylediğine katılıyorum. p.tesi çarşamba cuma npk gubrelemesi yapıyorum ama salı günü baktığımda fosfat 0.1 bilemedin 0.25 pmm çıkıyor demekki bu sebeple de surekli bu yosun türüyor, UV nin demiri bagladıgı aklıma gelmedi dogrusu, son zamanlarda deliler gibi demir koydum ertesi gun 0 çıkınca yok artık diyordum ama demekki bu sebeptenmiş. Emin Bey sizin de UV yi kapatım demir gübrelemesi yapıp ölçümlemenizi öneririm. sizde de bu sebepten dolayı demir surekli 0 çıkıyor olabilir. rotala r. leri tamamen kırmızı olmasada yarısını pembe yapabileceğime inanıyorum. ayrıca demir gubresi olarak sizinle aynı gubreyi kullanıyorum hagen nutrafin plant gro

3. darkaura(Mustafa Bey) son çare sizing teklifinizi aklımda tutacagım, aslında siz de ebay üzerinden herhangi bir çinli satıcıdan led aldıysanız ve bu kontrolu yaptıysanız ve dogrularsa %90 benimkilerde dogru nm degerlerindedir diye düşünüyorum.

bu önerilerden uygulayacaklarım;

- su değişimini dinlenmiş sudan yapacagım, dibini çekmeden
- e.i methadone göre yaptıgım gubrelemeyi 10ml yerine 15 ml ye çıkaracagım o şekilde ertesi gün fosfat ve nitrat ölçümü yapacagım, çarşamba gününden önce
- fosfatın tukenmeyecek miktarda olması için.
- UV yi kapatıyorum
- demir gübrelemesinde tüketim 0.3 ppm cıvarı yapıyorum

bakalım olaylar olaylar. hepinize tekrar teşekkürler, içim aydınlandı.:)[EDIT]matasoy,2015-06-25 13:55:29[/EDIT]
Yeni Site (Hataları Rapor Ediniz)
Merhaba,

http://www.akvaryum.com/Forum/highend_hightrend_ve_tabiki_hightech_%2823062015%29_k832528.asp?PID=4814534#message4814534 konumdaki ilk entry yi editleyip kaydettiğimde tüm içerik bozuldu. şu an özene bezene açmış olduğum konumun başlangıç sayfası mahvolmuş vaziyette. lütfen gerekli düzenlemeyi ve bu sorunu giderir misiniz?
Highend, Hightrend Ve Tabiki Hightech (23.06.2015)

Şimdi o zaman Cem bey sizin ve diger arkadaşlarında görüşünü alarak şunları sormak istiyorum;

nitrat fosfat ve demir test kitlerim var.

dün gece 0.3 ppm demir ilave edecek kadar microelement ekledim(demir katkılı), sabah kalktım demir ölçümü yaptım 0 çıktı, sonra daha fazla mikro element eklemeyeyım sadece demir ekleyeyım dedim ve 0.2 ppm daha demir ekledim.

p.tesi günü E.I methoduna göre gubreleme yaptıgım için 10 ml kendi npk çözeltimden ekledim bu da akvaryuma;

7.5 nitrat
1.3 fosfat
10 ppm de potasyum eklemişti.

bu sabah nitrat ve fosfat ölçtüm fosfat 0.1 çıktı, nitrat da 5-10 arası çıktı 7 falandır diyeyim. (5-10 arası diyorum salifert test kiti 5 ile 10 arası renk ayırımı yapmak zor malesef.)

şimdi fosfat 0.1 çıktıgı için dedim ki çözeltimden 5ml daha ekleyeyim yani;

nitrat : 7 vardı + 3,75=10,75 ppm cıvarı
fosfat: 0.1 vardı + 0.65=0.66 ppm civarı oldu.

nitrat /fosfat oranı=16 küsür oldu. demir ve mikro element deseniz onu da net olması için yarın sabah tekrar ölçeceğim.

Öte yandan yosun sakal yosunu değil de saç yosunu sanırım; aşağıdaki fotodakiyle birebir aynı, ipliksi birşey, bazen hafif grimsi, ama genelde yeşil renk

[IMG]http://img413.imageshack.us/img413/5977/15112010328.jpg[/IMG]

Bununla birlikte akşam genel tanıtım amaçlı bir video çekmiştim, onu da gorsel bilgi olması açısından ekleyecegım gün içerisinde.


genel olarak akvaryuma nasıl davranıyorum:

- sadece sabahları 1 kere yemleme yapıyorum o da, elimdeki tum yemlerden karıştırdıgım ve ezerek hazır hale getirdiğim bir toz yem, ramireziler içindi, 2 işaret parmagı ucu kadar suya salıyorum hemen yıyorlar zaten. başka yemleme yok.
- su sertliği 11 cıvarı, su değişimi pazar gunleri %50 suyu değiştirirken dış fırcasıyla yosun temizliği, olmuş bitki temizliği. akvaryuma suyu basarken direk musluktan geldiği gibi basıyorum. musluk suyu sıcaklıgı 25 derece, suyu tamamen doldurduktan sonra hydro safe kullanıyorum Yasmut bey den aldıgım. gereğinden de az kullanıyorum.
- ph 6,90 -7.0 arası otomatik kontrol ediliyor.
- ışıklandırma 15:00 da başlıyor gece 24 de bitiyor.
- hergün kolumu o suyun içerisine bi 10 kere daldırıyorum :) yosun temizliği için[:D]yapraklardan ve cubaların uzerinden temizliyorum hep
- suyun sogutulması için 4 lu fan kullanıyorum Antalya da ikamet ettiğim için buralar sıcak malum suyun sıcaklıgını 24 - 26 arası tutmaya çalışıyorum.
- dış filtrenin debisi düşmüş durumda, dış filtreye çok dokunmak istemediğim için bir tane kafa motoru ekledim, bunu tam co2 difizorun uzerine koydum ve akvaryumun her yerine co2 dagılsın diye akıntıya ters yonlu koydum.
- surekli çalışan 11wat uv var.


durum bu sevgili dostlarım, yardım, öneri, görüş her türlü fikrinize açığım. videoyu gün içerisinde de koyacagım inş.

şikayetim: yosun olması ve rotala rotunfula. nın yeteri kadar kızarmaması, cubaların gelişiminin durması,

kurulum yapalı 3 ay oldu.

Bahsettiğim video, hem armatürü tanıtım hem de akvaryumdaki sorunumu dile getirmek adına tek video da birleştirdim tüm söylemek istediklerimi.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=vqDULIoNNjk[/VID]
[EDIT]matasoy,2015-06-23 23:19:47[/EDIT]
Highend, Hightrend Ve Tabiki Hightech (23.06.2015)
Emin Bey,

Açıkcası oyle güzel yazmışsınız ki, içime ışık doğdu adeta:)

İşin özü şu, gerçekten birşeyleri teorikten pratiğe geçirdiğime inanıyorum, yani teorik olarak yaptıklarım pratikte işleseydi sanırım hergün akvaryum başında bir foto çekilip sağa sola koyardım,

2, sorun beni çok bezdirdi, 1.si macrandralar dı, 1 kere budadıktan sonra bir daha asla eskisi gibi olmadılar

2. ise bu bahsettiğim yosun.

tüm bunların sebebi olarak (tabiki diger sebeplerde vardır, suyun kh nin yuksek olması, gübreleme hataları vs) kullanmış olduğum ledlerin hepsi çin malıydı, düşünüyorum acaba bu ledler üzerinde bahsedilen nm degerlerinden farklı degerlerde mi acaba?

en son care, tüm ledleri söküp ortaya 2 veya 3 tane t5 koyup kenarlara da cree nin 6500 k lık ledlerini koymayı düşünüyorum ama bu çok ilerki düşüncem. Yani akvaryumda adam akıllı büyütemediğim cubalarım var, ilk ay resmen canavar gibi büyüdüler fakat sanırım ondan sonra bu yosun sebebiyle gelişimlerinde gerileme gördüm.

Bakalım, bu hafta sizin de desteğinizle:) düzenli olarak gübreleme(E.I methodu ile gübreleme yapıyorum) bakalım nasıl bir gelişim olacak.[:?]
Akvaryum otomasyonum Powerled - PH ölçer eklendi
Merhaba PH devresi ve ph probu hakkında denemelerim tamamlanınca ve emin olduktan sonra bilgi vereceğimi belirtmiştim, bir kaç arkadaş da ö.m den iletişim kurunca burdan hemen yazayım istedim.

ph ölçümlerim çok şükür maşallah diyeyeim super. çok başarılı.

ph devresi: http://rezaalihussain.blogspot.com.tr/2014/04/measuring-ph-using-dormant-labs-ph.html burdaki arkadaşın kendi devresi en son versiyonu satın aldım.

prob olarak seçim size kalmış orta kalite birşey işinizi görecektir.

akşam konu hakkında bir video paylaşabilirsem nasıl ölçüm yaptığını da göstermiş olurum.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.