ÖZELLİKLER

BİLGİLER
İMZA
"Padişah-ı alem olmak bir kuru kavga imiş
Bir veliye bende olmak cümleden ala imiş."
Yavuz Sultan Selim
SON 10 MESAJI
Öcelikle tebrikler,
Belki aynı olay değildir ancak tecrübemi aktarayım birilerine faydalı olur dedim. Benim dişi sarı prensesim ağzına yumurta aldıktan sonra (yem yediği halde) yavaş yavaş rengi açılıp açık sarıya doğru dönüyor. Yavrular çıktıktan sonra bir kaç gün ayrı tankta besiye çekiyorum gücüne kavuşsun diye ancak birden rengi nerdeyse beyaza yakın bir hale geliyor bu 2-3 gün içinde. Ana tankıma aldığımda 1 hafta bazen 10 gün içinde eski rengine geri geliyor.
Zeyd:
24 sarı prenses yavrusu dünyaya geldi o kadar küçük balıktan 24 tane yavru aldım.Ama sizin anlattığınız gibi özel bi işlem uygulamadım.Bana göre anneliğe en yakışan ve yavrularına sadık bir balıktır sarı prenses .
Zeyd Bey,
Ben beklemek taraftarıyım. 24 yavru iyi bir rakam ben o kadar ümitli değilim. 8-10 tane civarında yavru olur diye tahmin ediyorum. Benim anllattığım özel işelmler diye tabir ettiğiniz ilaçlamalar ise onların bu balığın yumurta almasıyla bir alakası yok. Sadece yeni kurduğum bir akvaryuma hastalık şüphesi taşıdığım balıklar koymak istemediğimden. Ancak erken yaşta ağzına yumurta almasında verdiğim mineral ve vitamin karışımı tozun faydası olabilir.
İyi niyetlerinizden dolayı teşekkür ediyorum.
[QUOTE=Akvarist]Çok geçmeden kustur fazla yavru alırsın..Saygılar ve tebrikler..[/QUOTE]
Teşekkür ederim ancak ilk yavrulaması olduğu için kusturmayı istemiyorum. Ayrıca elle tutup ağzını açacak kadar bile değil bu büyüklükte bir balığı kusturabileceğimden de şüheliyim. Oluruna bıraktım çok olmasındansa sağlıklı olmasını tercih ederim.
Bu arada bu ne hız. Mesajımı attım ve sayfada nasıl durmuş bir bakayım derken altında cevap gördüm.
75x50x35 ebatlarında yaklaşık 100-110 l kapasiteli bir akvaryumum var. Küçük denebilecek bir akvaryum. Masamın üzerinde duruyor ve az yer kaplaması için 36 cm derinlik ve 75 cm genişliğe rağmen 50 cm yükseklikle standart akvaryumlara göre biraz daha yüksek bir akvaryum.
Su şartlarını test etmediğim için belirtemiyorum. Akvaryumu ilk aldığımda (9 ayın başı) suyla doldurdum ve 2-3 gün dinlenmesini bekledim. Aradan 1 hafta geçmesine rağmen hiç balığım yoktu. (aslinda 13 litrelik küçük akvaryumumda baktığım bir ateşağzı vardı ama hasta olduğu için bu akvaryuma hiç koymayı düşünmedim). Bulunduğum yerde getirdiği balıklara güvendiğim sadece bir akvaryum satıcısı vardı ve ondada hiç balık yoktu. (sezonu değilmiş, ramazan geliyordu ve satılmıyormuş). Bende arkadaşlarıma rica edip birer ikişer balık ayarladım ama arkadaşlarımın akvaryumundaki en cılız balıklardı bunlar. En büyüğü 5-6 cm kadardı.
Bu arada 4 adet 2-3 cm civarında yunus siparişim üzerine geldi. Arkadaşlarımdan aldığım balıklar ve gelen yunusları 13 lt lik akvaryuma koydum (ateşağzı sizlere ömür). Güvendiğim akvaryumcu arkadaştan formaldehit (1cc lik toza 4cc su çekerek 5cclik bir enjektör içinde), gmt (bir tür dezenfektan conax veya coax diye bir markası var ve tavuk çiftliklerinde zeminde kullanılıyor yanlış bilmiyorsam. Sıvı formda ve 5lt lik ticari ambalajdaki veterinerlerin sattığı bu ilaçtan da 5cc aldım) ve hazır çorba ambalajıyla aynı şekilde bir ambalajda bulunan ve yine tavuk çiftliklerinde tavukların çabuk gelişmesi için kullanılan b vitamini ve mineraller içeren tozdan da (ismini hatırlamıyorum ama eczacıbaşı üretiyor ve veterinerlerde bulunuyor) 2 çay kaşığı aldım. Tabi bunları kafama göre almıyorum akvaryumcu arkadaşımın tavsiyelerine istinaden ve kafama yattığı için aldım.
İlk koruma tedavisi:
Koruma diyorum çünkü balıklarım çok sağlıklı gözükmesine rağmen bir hastalık veya mikrop olabileceği ihtimaline karşın koruma amaçlı olarak bu tedaviyi yaptım.
5 lt lik bir yoğurt kabı içerisine havataşı ve ısıtıcımı yerleştirdim. Dinlenmiş suyunu koyup ısısını ayarladıktan sonra 6 gün boyunca sabahları 5 L suya 1cc gmt katıp yarım saat banyo yaptırdım ve balıkları küçük akvaryuma aldım (13 L lik olana) ve bu suyu döktüm
öğlenleri 5 L dinlendirilmiş suyu yoğurt kabına alıp 0.5 cc formaldehit katıp yarım saat banyo ve yine balıklar küçük akvaryuma
akşamları işten gelince vitamin tozundan 5 L ye çay kaşığının ucuyla az bir miktar katıp 1 saat banyo yaptırdım ve balıkları küçük akvaryuma aldım.
Arkadaşımın tavsiyesi üzerine bu esnada bol havalandırmayı ihmal etmedim.
Bu tedavinin ardından balıkların rengi değişti. Kimisi daha açık kimisi daha koyu bir renk aldı.
Büyük akvaryum bu süre zarfında havalandırıldı ve iç filtre çalışır vaziyette bekledi. Sonrasında bana bir güven geldi ve hiçbir şeye dikkat etmeden tüm balıkları bir anda yeni kurduğum akvaryuma salıverdim.
İnanılmaz 3 hafta:
3 hafta boyunca tetra ve sera marka değişik tip yemlerin karıştırılması ile elde ettiğim karma yem ile balıklarımı yem miktarını ve yemleme sayısını biraz fazla tutarak (normalin 2 katı yem ve günde 4-5 kez) balıkları besledim. Renkleri canlanıp koyulaştı. Hareketleri değişti. Akvaryuma baktıkça parkta oynayan çocuklar gibi bir an bile duraksamadan birbiriyle oynaşan balıklar görüyordum ve bu çok hoşuma gidiyordu. Arkadaşlarımdan aldığım balıkların boyunda bir değişim gözlemlemedim ancak yavru yunusların boyları nerdeyse 2 katına ulaştı.
Bu 3 hafta boyunca suya tuzdan başka hiçbir şey katmadım.
Eheim marka bir dış filtre sipariş ettim ve gelince filtremi kurdum. Bu esnada tetra easy balance kullandım ki ilk döngüye yardımcı olayım. Detaylı anlatıyorum ancak tüm anlattıklarım 1 ay bile sürmedi. Bu zaman zarfında haftalık olarak %20-%25 su değişimi uyguladım ve akvaryum ısısını 26-27 C civarında tuttum.
İşin ilgin yanı şimdi başlıyor. Bayram arafesinde en küçüklerden bir sarı prensesim tüp çıkardı. Boyu 5 cm civarında ve en fazla 4-5 aylık bir yavru. Ayın 22 sinde tüpü çıkardı ve bayram günü tüp yoktu. Derisi sanki mantar hastalığına yakalanmış gibi bir hal almıştı. Hasta olduğunu düşünerek boşta bekleyen 13 litrelik akvaryuma aldım. Hareketliliğini kaybetti ve yeme ilgisizleşti. Ayın 25 inde belirgin bir şekilde ağzının dolu olduğunu farkettim. Resimlere dikkatli bakarsanız ısıtıcı tüpü ve 5 cmlik ufacık iç filtrenin yanında duran bu küçük sarı prensesin şaşılacak kadar küçük olduğunu farkedersiniz.
Bir hafta kadar yem yemedi ve bir köşede bekledi sadece ağzında yumurtaları çevirdi. Bu kadar küçük bir balığın buna dayanamayacağını düşünerek bir kaç kez ağzındaki yumurtaları almayı düşündüm ama biraz daha vakit geçsin en azından bir kuluçka aparatı yapar belki yavruları kurtarırım düşüncesi ile vazgeçtim.
Ama her geçen gün balık canlanmaya başladı ve 1 haftadan sonra attığım yemin kenarından ufak parçalar koparıp 2 kez yem yedi. Şu an yavruları ağzını açtıkça ağzında görüyorum ve balığın durumu çok iyi. Ben de herşeyin doğalı olsun dedim ve bekliyorum. Yumurtayı ağzına alalı 13-14 gün oldu. 10 gün daha sabredip kendinin bırakmasını beklemeye karar verdim. Derisindeki garip görüntü yumurtayı aldıktan sonraki 4-5 gün sonra gitti. Tek başına 13 litrelik akvaryumda hayatına devam ediyor. Her geçen gün ağzının altı biraz daha koyu bir renk alırken anne balık daha çok hareket etmeye ve daha sağlıklı gözükmeye başladı.
(burada öndeki yunus 8 cm civarında aldığım arkadaşıma daha sonra geri verdim)
Bildiğim kadarı ile ekol filtreler Bursa malı ama internet siteleri yok sanırım.
[QUOTE=emiir]
Mustafa bey, vermiş olduğunuz adres gerçekten çok faydalı örneklerle dolu. Ancak güzel yazınızda belirttiğiniz ufak bir ayrıntıya değinmek istiyorum. Sump filtrenin üzeri kapanmaz ve kapanmamalıdır. Çünkü ( hele ki kule tipi sump yapılırsa ) filtrenin içerisindeki hava her zaman taze olmalı ki bakretiler havadaki oksijeni de kullanabilsinler. Bir tek suyun ilk temas ettiği elyaf bölümünün üzeri kapalı olabilir ( ki ben onu da tavsiye etmiyorum ve kendi filtremde kapatmıyorum ) Nedeni de, güçlü akan suyun dışarıya sıçramaması ve sesin biraz olsun azaltılmasıdır.
Çok uzattım galiba ama ana fikir olarak özetlemek gerekirse, elyaf temizliği ihmal edilmezse sump filtrede koku olmaz. Olsaydı eşim beni kapının önüne koyardı
Sağlıklar...
SON MESAJLAR
- Pipo Filtre Öneri BLCL, 09:31
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Beta Genel Bilgi AtlasPoyraz, 09:16
Yeni Üye Forumu - Akvaryumda Bitki Yetiştiremiyorum mutlubaba, 09:12
Yeni Üye Forumu - 60p Tiny World Scape TayfunSylkn, 09:11
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryumda Su Bazlı Akrilik Boya Kullanımı Hidro Dinamik, 08:47
Yeni Üye Forumu - Beta Yaşlılık.. AtlasPoyraz, 08:36
Hastalıklar ve İlaçlar - Lepistes Tür Değişimi efeunald, 08:27
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - Bu Ne Yosunu 52MaviGolge, 05:46
Hastalıklar ve İlaçlar - 300 Lt Akvaryum Monster Öneri EfeAkgun, 05:38
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Balığımın Hastalığı Var Mı İlksen Şahin, 05:06
Yeni Üye Forumu - Lepistesim Dişimi Erkekmi brk55, 02:42
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Dry Start Method Montecarlo Neden Kahverengileşti omer09, 02:31
Bitki Akvaryumları Genel - Hobiye Geri Dönüş Görüşlerinizi İstiyorum Eminator, 02:08
Labirentliler - Astronot Ve Severumlar İçin Vitamin Tavsiyesi koraykbl, 01:44
Yeni Üye Forumu - Armatür Önerisi melih547, 01:26
Yeni Üye Forumu - Beta Balığımın Cinsiyetini Belirleyemiyorum Ozanergun, 01:06
Yeni Üye Forumu - Electric Blue Acara İle Yaşayan/yaşayamayan Türler Mustafa Yücel, 00:05
Güney Amerikan Cichlidleri Tanıtımı - Mikro Walstad Kurulumu NightWist, 00:00
Akvaryum Tanıtımı - Yati Kökü Salınım tayfunoz, 23:53
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Dekorasyonu Muhammed demir, 23:40
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Tilki Kuyruğu Çürüyor Tataaa4325, 23:24
Bitki Türleri ve Bakımı - Ramshorn Ve Lotus Avoure, 23:16
Omurgasızlar - Su Üzerindeki Tabakanın Sırrı Çözüldü hakancakir, 22:51
Akvaryum Bilimi - Beyaz Nokta Buraktek., 22:51
Hastalıklar ve İlaçlar - Oranda Kovalamaca TurkiyemUgruna, 22:39
Sazansıgiller - Test Kiti Tavsiyesi ? hakancakir, 22:26
Işık CO2 ve Ekipmanlar - siyah bazalt kum ve bulanıklık sorunu Özgür.., 22:17
Malzemeler ve Yemler Forumu - Yeni Kurulum Tuzlusu Akvaryumu refikonuroral, 22:15
Deniz Akvaryumları Genel - Blackwater Denemem Gurit, 22:09
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Aktif Karbon Suyu Siyahlaştırdı koraykbl, 21:59
Hastalıklar ve İlaçlar - Balığım Ölüyor :( Ne Yapmalıyım koraykbl, 21:55
Yeni Üye Forumu - Pigme Çöpçu İle Karides Yaşarmı UEK, 21:49
Yeni Üye Forumu - Ne Besleyeceğim Karar Veremedim. UEK, 21:43
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Apistogramma Cacatuoides Tankı emreksk, 21:28
Akvaryum Tanıtımı - Japonun Neyi Var+ Genel Sorularım koraykbl, 20:53
Sazansıgiller - Lepistesim Erkekmi Dişimi Mert aybey, 20:53
Yeni Üye Forumu - Eba Ve Mücevher Beraber Yaşarmı Mustafa Yücel, 20:39
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 80 Cm Yükseklik Bitki Ehtiyar, 20:23
Bitki Akvaryumları Genel - Mavi-yeşil Yosun Problemi Bvarisli, 20:20
Yosun - Moli Beslenmesi Alican altintarı, 19:31
Yeni Üye Forumu - Akvaryumda Bakteri Kültürü Oluşturma EmreTRk, 19:16
Akvaryum Bilimi - Power Led Driver Seçimi Ve Güç Hesaplaması efesutcu44, 18:47
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Balıkların Sagliklimi yemrekozenn, 18:32
Hastalıklar ve İlaçlar - Low- Tech Bitki Önerisi osmang, 18:00
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Şelale Filtre Seçimi UEK, 17:56
Yeni Üye Forumu - İç Parazit Sonrası Ana Tankı Dezenfekte Etmelimiyi B.Erdinc, 17:54
Hastalıklar ve İlaçlar - Kıymeti Pek De Bilinmeyen Bir Tür 1Balikci, 17:51
Orta ve Kuzey Amerikan Cichlidleri Tanıtımı - Lepistes Yavrulaması Engelleme Bilir Mi Serpae, 17:45
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Haycan Akvaryum Ve Petshop Kuruluyor (fotoğraflı) Buraktek., 17:24
Hobihane Tanıtımları - Akvaryum Camindaki Küçük Şey Yavru Salyangoz Mu? Küçük akvaryumcu, 16:12
Omurgasızlar
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Mangrow Üstü Anubias, Cüce Cyrptocoryne nikon_ 09:31
- Beyaz Ve Mikro Kurt, Kızılağaç Kozalağı nikon_ 09:31
- Sera Otomatik Yemleme Makinesi nikon_ 09:31
- Süper Red Erkek Vatoz, Elma Salyangozu, Sterbai nikon_ 09:31
- Osmos Ve Muhtelif Malzemeler Formicasmind 09:20
- Creaqua 45° 40x30x25h Crystal Full Ultra Clear Rod orimohito 09:16
- Çok Uyguna Sıfır 500ml Seachem Phosphorus Gübreler TayfunSylkn 09:12
- İthal Akvaryum 80 Cm Mobilyalı FrkMbuna 09:11
- Akvaryumların İhtiyaçları GETS34 09:08
- Artemia Masrafınzı Düşürecek Yem Microfex Hediyeli Rafayel 07:40
- Grindal Kurt Kültürü sefailgaz 06:49
- Rio Nanay Melekler 6-7 Cm sefailgaz 06:49
- Cüce Vatoz Yavrular gürkanbey 06:31
- Sıfır-ucuza Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemes asliaral 06:31
- 4 Adet Buyuk Boy Oranda Ve 3 Adet Normal Buyuk Boy ProScotch 04:14
- Akvaryum Ve Malzemeleri AquaPuella 04:09
- Kepçe - Moss Teli AquaPuella 04:09
- Lepistes Ve Kılıçkuyruk BRHNSNMZ 03:20
- Panda Ve Tıger Endler BRHNSNMZ 03:20
- Geophagus Sp. 'tapajos Orange Head' makav 02:59
- Koi Tricolor Melekler Tekin35 02:53
- Kongo Tetra fetih6806 02:39
- Smart 300w Kullanılmamış Akvaryum Isıtıcı EmreTRk 02:07
- Lifetech 835 Dış Filitre 1000l/h EmreTRk 02:07
- Kribensis-cüce Vatoz Yavruları.genetik Tetra seran06 02:06
- Demosoni Ve Thumbi West Mc Ob Damızlık Ve Yavrular yakaryus 00:50
- Scarlet Red Lace Lepistes & Ramshornsalyangoz yns325 00:47
- L144 Tül Tam Damızlık Mavi Göz & L144 Düz Yavru yns325 00:47
- Katil Salyangoz Arıyorum yns325 00:47
- Dişi Apistogramma Cacatuoides (kakadu) Arıyorum R0h1rr1m 00:46
- Low Tech Ve High Tech Bazı Bitkiler hll_aquascaping 00:09
- Kök Çeşitleri (güncel) hll_aquascaping 00:09
- Co2 Tüp ,akvaryum Malzemeleri Vs Güncel hll_aquascaping 00:09
- Blood Mary Karides(analaşmalı Kargo Mevcut) hll_aquascaping 00:09
- Apistogramma Sp. D 10 ( İki Erkek) Laetacara 00:08
- Satılık Afro Jalo Reef Yavrular thercan 23:27
- Damızlık Lda 16 Tül Dişi joko29 23:16
- Sajica Yavrularım Sahiplendirilecektir.. Ulubey35 22:58
- Similis-speciosus Ve Caudopunctatus erdo_bg 22:57
- Gübre Çeşitleri, Ve Malzemeler Balikcidede 22:56
- Bitki,karides ,ö.t.lepistes,vatoz,salyangoz,s.pire Balikcidede 22:56
- Mini Parvula Balikcidede 22:56
- Nadir Tür Bitkiler🌼🌺 hasancn 22:40
- Bitki Budama Seti , Kepçe , Karides Filtre Ucu, hasancn 22:40
- L144- Lda16- Super Red Tül Damızlık Arıyorum. hasancn 22:40
- Cam Emiş Basış ,bitki Bakım Seti, Bitki Hediyeli hasancn 22:40
- Kamlumbağa Tankı hasancn 22:40
- Newa Cobra Mini (yüzey Emişli İç Filtre) blenny 22:39
- Christmass Moss Ve Pellia Moss emregungor 22:31
- Hydrocotyle Leucocephala, Myriophyllum Tuberculatu emregungor 22:30
KULLANICILAR
- 60 Online Kullanıcı, 34 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.